Koulun ja vanhempien yhteydenpitoon tarkoitettu tietojärjestelmä Wilma saa välillä kuulla kunniansa. Viimeksi asialla oli Sari Helin. Tämä järjestelmä kuulemma pilaa koulun ja kodin välit.
Anteeksi, mutta minua alkaa pikkuhiljaa nolottaa olla vanhempi.
Juu, onhan se Wilma ruma. Kyllä, käyttöliittymä on mallia karvalakki. Silti olen onnistunut löytämään sieltä kaiken tarvittavan - toisin kuin epämääräisistä, repun pohjalle unohtuneista heippalapuista tai viiden sadan ihmisen sähköpostilistoilta. Väitän, että vain teknisesti poikkeuksellisen rajoittunut ihminen ei osaa käyttää Wilmaa - ja sitten lienee ongelmia muidenkin tietojärjestelmien kanssa.
Järjestelmä on syytön myös viestien sisältöön. Ihan yhtä älykästä olisi syyttää sms-teknologiaa ikävistä tekstareista.
Se, millaista palautetta kanavaa pitkin tulee liittyy opettajaan ja vanhempaan, ei järjestelmään. Kukaan ei kiellä puhumasta opettajan tai rehtorin kanssa kanssa, jos kokee palautekäytännön epäreiluksi, negatiiviseksi tai liian yksityiskohtaiseksi. Kyseessähän saattaa olla jopa väärinkäsitys.
Ja se taas, miten palautetta käsittelee ja tulkitsee, liittyy vanhempaan itseensä, ei järjestelmään.
Siinäpä se meidän pihvimme höyryää.
Olemme aivan armottoman huonoja ottamaan vastaan mitään palautetta oman lapsemme toiminnasta ja käytöksestä, oli kyseessä sitten tarjoilija tai opettaja. Huonolla itsetunnolla varustettu ihminen kokee kaiken kritiikin hyökkäykseksi omaa identiteettiään kohtaan.
Mokat ovat alkuun yhteisiä, tietenkin. Syyllistyminen siitä, että
ekaluokkalainen unohtaa liikkakamansa kuuluu asiaan. Toivon, että yläasteella
ipanan voi jo olettaa muistavan itsekin jotain.
Maa kutsuu. Ihan kaikesta ei tarvitse sydänjuuriaan myöten loukkaantua eikä tietojärjestelmän viestejä tarvitse dramatisoida tai ylitulkita. Läksyt tekemättä -merkintä tarkoittaa, että tiedoksi, ipanasi läksyt olivat kyseisen tunnin osalta tänään tekemättä. Ja vastavuoroisesti Läksyt tekemättä -merkintä ei tarkoita, että lapsesi on idari kuten sinäkin.
Sitten tuppaa unohtumaan myös se, että eivät ne opettajat niitä merkintöjä huvin vuoksi lähettele. Niitä lähtetetään, koska meidän odotetaan puhuvan kotona koulun säännöistä: jos puhelin on päällä luokassa, voidaan kotona vielä kerrata miksi se pitää laittaa pois päältä. Ja onhan se nyt ihan todella hyvä, että saan tiedon, jos olen lähettänyt ipanan kouluun liian myöhään. Huomenna sitten skarpataan.
Olen itse erittäin tyytyväinen tähän "reaaliaikaiseen
rikosrekisteriin". Haluaisin päiväkoti-ikäisillekin kunnon tietojärjestelmän, jossa olisi kaikki akuutti info: kevään muistettavat päivämäärät, meneillään olevat epidemiat, allergiat, päiväunet ja varhaiskasvatustavoitteet.
Wilman käyttö on loppujen lopuksi ihan helppoa. Poteroista poistuminen on paljon vaikeampaa.
Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Opettajana olen itse kokenut, että Wilma on ollut aivan erinomainen yhteistyön väline. Se, että vanhemmat lukevat Wilmaa ja keskustelevat asianmukaisesti lastensa kanssa siellä olevista merkinnöistä, vaikuttaa luokan työskentelyyn, ilmapiiriin ja käytökseen aivan välittömästi. Jos kotona ajatellaan (ja sanotaan jopa ääneen), että taas se teidän ope viestittää tämmöstä ja tommosta, onpa tyhmää - niin kyllä sekin sitten luokan arjessa näkyy.
VastaaPoistaAikuisten olisi ihan hyvä keskustella vaikka vanhempainillassa siitä, mitä sinne Wilmaan laitetaan ja mitä ei. Yhteisesti luodut pelisäännöt pitää sitten kertoa myös oppilaille. Ja ihan joka päivä olisi syytä myös kerryttää myönteisiä merkintöjä, ne ovat etenkin alakouluikäisille oppilaille tosi tärkeitä.
Komppaan, mä näkisin että joku yhteinen keskustelu Wilman käyttötarkoituksesta olisi paikallaan. Jo lyhyt linjanveto siitä mitä tuleman pitää ja mikä vaatii reagointia varmasti poistaisi suurimman osan väärinkäsityksistä.
Poistajaa ettäope joka päivä käyttäisi tunnin siihen, että ke4ksii kirjoittaa mitä kukin luokasas teki mukavasti? joka päivä? ei varmaan tuntuis keinotekoiselta viiden kuukauden jälkeen. varmaan löytyy aitoa kehuttavaa joka päivälle. kyl kivampi on kuulla se suoraan tilanteessa, eikä mene aikaa siihen, että muistelee kaikki läpi ja kirjottaa. kaame idea. kuka vanhempi haluaa lukea päivittäin "lapsesi muisti tehdä läksyt" "lapsesi söi reippaasti" "lkapsesi mene ulos välitunnille kuten kuten kuuluukin" herra vaejele!!!!!!!!!!
PoistaTykkään Wilmasta isosti. Reaaliajassa tapahtuva viestintä on etenkin niissä tilanteissa pop, kun koulussa on sattunut jotain mikä vaatii keskustelua kotona. Asia on yleensä jo kotiin saapuessa molempien vanhempien tiedossa, kun sähköposti on ilmoittanut saapuneesta viestistä.
VastaaPoistaToisaalta olen myös tykännyt, kun opettaja on laittanut niitä positiivisiakin tuntimerkintöjä, esim hyvin sujuneen kouluviikon jälkeen. Ns. erityislapsen kanssa nää ei aina oo itsestäänselviä, jolloin on saanut sitä hyvää fiilistä myös itselle; lapsen kehitys menee eteenpäin kyllä, vaikka välillä tuntuukin kotona vähän rankalta. Iso peukku Wilmalle, paremmin toimii kuin vanha reissuvihko.
Kaksi reissuvihkoa hukanneena olen täysin samaa mieltä näistä vaihtoehdoista. :)
PoistaMinä <3 Wilma. Liputan Wilman puolesta surutta ja kovaan ääneen kaikissa vanhempainilloissa, joissa joku vastarannankiiski päättää siitä nillittää. Meidän huushollissa se olen todennäköisimmin minä, joka ne lippulaput kadottaa, joten olen ylettömän onnellinen tiedosta, joka on tallessa puhelimessani. Wilman puhelinappsikin on kökkö, mutta toimii. Klik, ja viesti on luettu. MIksi hienostella, jos homma pelittää. Keep it simple ja kaikki osaavat. Toivottaisin myös oikein mielelläni tervetulleeksi saman käytännön myös päiväkoteihin.
VastaaPoistaNo sama vaiva meillä, jääkaapinovi on jo todettu täydelliseksi mustaksi aukoksi johon ei kannata lappuja säilöä.
PoistaKun olen nuoruusvuosista saakka lasten ja nuorten kanssa touhunnut, niin en oikein ymmärrä tuota joidenkin opettajien vimmattua tarvetta viestitellä vanhemmille pikkuasioista. Lapsi ei muuta käytöstään sillä, että opettaja naputtelee wilmaa ja vanhemmat kotona keskustelevat. Kyllä ne asiat on ihan luokassa hoidettava. Jos opettajalla ei ole mitään auktoriteettia luokassa, niin se on hankittava ihan itse.
VastaaPoistaIsommat asiat ovat asia erikseen. Meidän lapsellemme on onneksi osunut sellaisia opettajia, jotka näin niin kuin jääkiekkotermein "viheltävät vain kuolleet". Kun jotain viestiä on tullut, niin se on tullut ihan aiheesta.
En tiedä mitä tarkoitat pikkuasioilla, mutta puutun tuohon "Lapsi ei muuta käytöstään sillä, että opettaja naputtelee wilmaa ja vanhemmat kotona keskustelevat." Mä todella toivon, että en koskaan onnistu kasvattamaan omista lapsistani sellaisia taliaivoja, että kotona käydyt keskustelut ei vaikuta kodin ulkopuolella. Kyllä kodin kasvatusvastuu ulottuu myös kouluun. Ja kyllä, minä opetan lapseni kunnioittamaan myös sellaista opettajaa, joka on vähän "lapanen". Se on minun tehtäväni.
PoistaTotta työkalu voi olla hyvä väline vaikkapa osaamisen ja numeroiden tiedottamiseen, mutta kyllä monia asioita pitää hoitaa YHÄ suullisesti eikä piiloutua työkalun taaksen. Face to face kommunikaatio kunniaan, kun oppilas toimii moraalisesti väärin tai opettaja haluaa keskustella oppilaan tai vanhemman kanssa. Työkalun eivät tue vastavuoroista viestintään vaan johtavat asioiden pallotteluun kun kyseessä pitäisi olla keskustelu joka voidaan ratkaista siinä paikan päällä eikä useiden viestien jälkeen. Voiko opettajan oppia tuntemaan työkalun kautta - EI. Työkalu on tullut tukemaan opetusta ja tiedotusta mutta se ei saa poistaa päivittäistä kanssakäymistä!
Poistat.Äiti
Wilma on työkaluna loistava juurikin näiden pienten asioiden kohdalla sekä luokan yhteisen tiedotuksen apuvälineenä. Ei tietenkään suullista kanssakäymistä saa ikinä unohtaa. Tässä vaan opettajan resurssit ovat kovin rajalliset. On aika hurjaa yrittää päivittäin olla face to face tai edes puhelimen välityksellä yhteydessä yksin jokaisen 28 lapsen oppilaaseen. Näistäkin vielä noin kolmaosalla lapsista on kaksi osoitetta. Juuri tähän Wilma on työkaluna todella tervetullut. Se mahdollistaa että opettaja voi lähettää viestin nopeasti silloin kun ehtii ja vanhempi sen voi lukea kun itselle parhaiten sopii. Opettajaa ei saa vaatia olemaan opettaja ja tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Opettaja ei vanhempia edes viikottain kun harva vanhempi näyttäytyy kuin "pakollisissa" varteissa, illoissa ja juhlissa. Näissä on vaikea saada syntymään avointa keskustelukulttuuria. On vähän kohtuutonta vaatia opettajaa ottamaan yhteyttä jokaisen vanhemman työaikojen puitteissa. Totta kai opettajan tehtävänä on järjestää keskusteluaikaa kun sitä tarvitaan mutta se tehtävän on myös vanhemmilla.
PoistaNo voi haloo Riitta... Luuletko, ettei se opettaja keskustele asiasta MYÖS oppilaan/opiskelijan kanssa ennen Wilma-merkintää?! On vaan pirun kätevää, että vanhempikin saa sen tiedon, jotta voi (toivottavasti) vetää opettajan kanssa yhtä köyttä siitä, että se karkaaminen ikkunasta nyt on vaan tyhmää.
PoistaRiesaksi saakka negatiivisia merkintöjä tulee niistä lapsista, joilla on jotain oikeaa ongelmaa (kuten adhd). Jos lapsen ongelmia on jo puitu ties minkä Tahon kanssa, niin ei tilanne sillä muuksi muutu, että opettaja päivittäin naputtelee wilmaan, kuinka taas se teki sitä ja tätä. Satunnaiset hölmöilyt tuollakin tyylillä varmasti saa kuriin.
PoistaMä lähden siitä, että oli kotikeskustelulla vaikutusta tai ei, se pitää käydä. Itse asiassa jo tieto, että minä saan Wilman kautta tietooni kaikki isommat mokat, saa Skidin skarppaamaan.
PoistaTässä järjestelmässä on niin monta käyttäjää että viestintä tuntuu onnistuvan jopa yllättävän hyvällä prosentilla.
Vanhimman muksun koulussa Wilmaa käytetään lähinnä tiedottamiseen ja positiivisen palautteen antamiseen. Siellä on herätty jo aikoja sitten siihen että Wilman kautta on helppo nakutella aina se negatiivinen mutta positiivinen tahtoo jäädä. Muut asiat hoidetaan sitten muuta reittiä. Wilma on huono väline palautteen antamiseen, eritoten negatiivisen. En tiedä miten tilanne on alakoululaisilla mutta yläkoululaisethan pääsevät itsekin Wilmaan. Ja onhan se nyt kokonaisuuden kannalta hemmetin paljon motivoivampaa katsoa sitä hyvää palautetta. Ja meidän muksut ei edes ole mitään hikareita vaan ihan keskiverto-oppilaita. Sitä hyvää palautetta tulee Wilman kautta päivittäin.
VastaaPoistaTällä sopimuksella ei muuten tule niitä "sammutti valot luokasta ilman lupaa" tyyppisiä viestejä laisinkaan. Se on helppo nakuttaa Wilmassa mutta kun on sovittu että sitä kautta ei tuollaista viestintää käydä niin harva jaksaa nähdä vaivaa että ottaa yhteyttä muuta reittiä, muuten kuin sitten ihan oikeista asioista.
Onko nakuttamista se, että merkitään tekemättömät läksyt ja unohtuneet kirjat? Eihän ne positiivista palautetta ole, mutta palautetta kuitenkin.
PoistaKyllä kodin pitää huolehtia lapsen peruskasvattamisesta vastuunkantoon ja kantaa samalla oma vastuunsa lapsen koulunkäynnin ja oppimisen edellytyksistä! Näissä asioissa TIEDOTTAMINEN kotiin on tarpeellista.
Toivottavasti jokainen vanhempi osaisi kurkata peiliin tässä kohden.
Mä en itse asiassa edes tiennyt että Wilmassa on joku positiivisen palautteen vaihtoehto. En ole itse sitä kaivannut kun olen hyvin suoraviivaisen viestinnän ystävä ja saan sen mielialan kyllä udeltua koululaiselta illalla.
PoistaMä myös liputan Wilman puolesta. Meillä on koululaisia tällä hetkellä 3, pian 4 ja minä oon se, joka unohtaa ja kadottaa kaiken. :D Mä en ole vielä törmännyt pikkuasioista viestittelevään opeen. On hyvä, että tiedän unohtuneista läksyistä, jotta voimme keskustella niiden teosta kotona. Ja hei, Wilmassa on se positiivinen palautekin. Niitäkin pari meidän lasten opettajista käyttää. :)
VastaaPoistaToi positiivinen palaute on kyllä tärkeä. Päiväkodilla sai aina kasvokkain palautteen mutat koululaisen kanssa se hyvä saattaa jäädä pimentoon jos opettaja ei tuota käytä.
PoistaAamen. Lippulaput ja ilmoitustaulut on paitsi sou lääst siison, myös ihan käsittämätön tapa viestiä, jos viestin on tarkoitus tulla perille. Meillä ei ole ollut yhtään Wilma-ongelmaa kuuden vuoden aikana. Päinvastoin, kersoilla on jopa ollut oikeat välineet ja retkieväätkin matkassa, kun asiasta on viime tingassa tullut lukeneeksi. Joskus on tullut viestiä ikävämmistäkin asioista, mutta hyvässä hengessä. Toisin on päiväkodin kanssa. Nim.merk. pk kiinni, asiasta tiedotettu yhdellä lapulla 4 vkoa aiemmin. Mutta tämä oli johtajattaren mielestä ihan oikein kommunikoitu.
VastaaPoistaJoo, mun mielestä viestintä on plajon tehokkaampaa. Esimerkkinä tästä vaikak lusitelu: liikuntatunnin sisällöstä tulee "ennakkovaroitus" hyvissä ajoin ja vielä vahvistus edellisenä päivänä. En mä sitä muuten muistaisi!
PoistaKomppaan. Ei ole viestintävälineen vika, jos viestijöillä ei ole pelisilmää. Teen päivittäin kymmeniä wilma-merkintöjä ja niistä valtaosa on positiivista palautetta. Välillä laitan toki merkintöjä esimerkiksi tekemättömistä läksyistä tai työrauhan häiritsemisestä. Haluaisin itsekin vanhempana tietää sellaisista. Nekin yritän kirjoittaa rakentavalla tavalla; kerron oppilaalle, miten hänen käytöksensä vaikuttaa muihin ihmisiin ja miten hän voisi omalta osaltaan auttaa toisia työskentelemään.
VastaaPoistaNäen Wilmassa myös muiden opettajien kommentit, enkä ole ikinä nähnyt mitään asiatonta tai turhaa huomautusta. Epäilemättä on olemassa opettajia, joiden pelisilmä ei riitä fiksuun viestintään. On kuitenkin epäreilua yleistää nämä ylilyönnit koskemaan kaikkien opettajien Wilma-viestintää, en minäkään yleistä yhden vanhemman kohtuuttomia vaatimuksia koskemaan kaikkia vanhempia.
Osuvampi otsikko olisi "Taitamaton viestintä pilaa koulun ja kodin välit".
Kiitos kommentista, juuri näin.
PoistaMinäkin toivoisin päiväkoteihin sähköistä reissuvihkoa tai edes sitä reissuvihkoa niiden lippujen ja lappujen asemasta. Helpottaisi melkoisesti kommunikaatiota pk:n suuntaan. Nyt tuntuu että lapsen lomapäivien kanssa on aina rikkinäinen puhelin käytössä muuten paitsi kesälomilla.
VastaaPoistaWilma on kokeilussa jo eräissä kunnallisissa pilottipäiväkodeissa :) Lisäksi myös yksityisellä työskennelleenä tiedän, että päiväkoti voi ostaa käyttöönsä Muksunkirja-nimisen "sähköisen reissuvihon". Muksunkirja on ulkoasultaan modernimpi ja käyttöjärjestelmältään monipuolisempi kuin Wilma.
PoistaEli sähköinen yhteydenpito lienee tulevaisuutta myös päiväkotien arjessa. Sitten vain päiväkodin työntekijänä toivoisi, että kaikki vanhemmat oppisivat säännöllisesti näitä järjestelmiä käyttämään, jotta tieto ja tiedotteet kulkisivat tarpeeksi ajoissa koteihin :)
Kas! Hienoa jos wilma saataisiin käyttöön jo nuoremmallekin!
PoistaElina, ehkä pitää vielä kirjoittaa juttu vanhempien (tieto)tekniikkavastaisuudesta. :)
Hei!
PoistaPirkkalassa Wilma on ollut jo pari vuotta varhaiskasvatuksessa käytössä ja hyvin toimii!
Siis hetkonen, meillä tulee ainakin kaikki päiväkodin infot sähköpostiin, on tullut joka vuosi. Kyllä sitä aina välillä vanhempainilloissa kysellään, että miten haluatte viikko-ohjelmat lukea, ja kaikki ovat olleet yksimielisiä siitä että kiitos, sähköposti on ihan ehdoton. Siitä listasta löytää sitten kätevästi myös muiden vanhempien osoitteet, jos tulee asiaa synttäreistä tms. Tai jos pitää tiedottaa jotain koko ryhmän vanhemmille. Eikö tämä ole tapana vielä kaikkialla? Näin Espoossa...
PoistaTiedotuskanavana loistava, jos sitä käytetään. Tiedotettavaa on välillä myös oppilaan käytöksestä - niin hyvää kuin korjaavakin. Tämänkin ymmärrän. Mutta kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että merkinnät "viipyi vessassa liian pitkään", "myöhästyi minuutin" tai "oli tupakoitsijan seurassa" menevät turhuuden puolelle. Samoin positiivisissa merkinnöissä toivon, että opettaja kehuisi lasta/nuorta myös hänelle itselleen. Vaikka meillä Wilmassa on viikottain pos.merkintöjä, ei merkinnän saajalla ole aavistustakaan siitä, mitä on tehnyt kehun ansaitakseen.
VastaaPoistaVäline taitaa taas viedä vähän kauemmas elintärkeästä kohtaamisesta. Siitä, että katsottaisiin silmiin ja juteltaisiin. Sitä ei voi korvata.
En ole samaa mieltä. Minulle ei ole turhaa infoa se, jos lapseni on tupakoitsijan seurassa. Siinä vaiheessa on huomattavasti helpompi keskustella lapsen kanssa tupakan haitoista ja vaikuttaa asenteeseen kuin vasta sitten, kun se Wilma viesti kuuluu, että: "Lapsi tupakoi koulun alueella"
PoistaMutta tämä nyt oli tällanen nillitys. Muuten pointtisi oli hyviä.
Wilma edustaa vain yhtä kommunikaatiomuotoa, oletan todellakin että se ei ole ainoa ja että oppilas saa myös suoraa ja ajantasaista palautetta.
PoistaJa olen sen verran kontrollifriikki että mua kyllä kiinnostaa tällaiset infot. Jos vessassa aletaan pyöriä pitkään joka päivä, mua alkaa epäilyttää, että mitä siellä duunataan - soitellaanko jollekin vai mitä.
Järjestelmässä ei mitään (meillä päin systeemi on nimeltään Helmi) mutta tuntuu että tämä, kuten nämä kaikki muut uudet sähköiset kanavat, on moninkertaistanut viestinnän määrän. Niinpä poden infoähkyä tämän(kin) systeemin ansiosta. Meillä kaksi lasta koulussa ja viestejä tulee useampia päivässä! Rehtori on kehottanut lukemaan viestit joka päivä. Jepjep. Olen kyllä tilannut hälytykset työmeiliini mutta olen huono äiti koska en ehdi lukea viestejä päivittäin, kun sinne työ-inboxiin tulee päivässä satakunta muuta viestiä. Herää vain kysymys: miten meistä 70-luvun lapsista tuli ihmisiä pelkän reissuvihon varassa? Eikö vähempikin viestintä riittäisi?
VastaaPoistaKiitos hyvää palautetta. Otan miellelläni reissuvihon käyttöön, ei kaikilla ole edes varaa tietokoneeseen! Tätä tietokoneiden, padien jne. omistamista pidetään tässä kattokirjoituksessa ylimielisesti normaalina. Haloo.
PoistaWilmasta on olemassa myös appsi, jonka voi tarkistaa siinä samalla kun lukee blogia illalla tai käy Facebookissa/Instagramissa/joku muu mikä. Ihmisiä varmasti kaikista tulee, vaikka liikkavaatteet unohtuisi tai häiriköinnistä ilmoitettaisiin toisin. Itse koen tämän nimenomaan arkea helpottavana asiana ja varmasti se on sitä myös opettajalle. Mielummin haluan opettajan käyttävän aikansa tähdellisempiin tehtäviin kuin lippulappujen monistamiseen. Se, että 70-luvulla ja 80-luvulla tehtiin eri tavalla, ei tarkoita että tämä olisi huonompi tapa.
PoistaJa anonyymille kommentti, että uskallan väittää tietokoneen omistamisen nykyaikana olevan normi. Ja jos ei tietokonetta ole, niin taitaa suurimmasta osasta puhelimia päästä tänä päivänä nettiin.
Siis plajonko niitä viestejä tulee päivässä? Meillä tulee ehkä viisi viestiä viikossa.
PoistaJa tietokone ja internet-yhteys on tosiaan ihan Tilastokeskuksen v. 2011 tilaston mukaan melkein kaikilla suomalaisilla, mitään erityistä elitismiä ei ollut tarkoitus viljellä.
Siis laittaako teillä opettaja todella monta _viestiä_ päivässä? Wilmassa on ainakin mahdollista laittaa tuntimerkintöjä, lyhyitä merkintöjä, joihin kukaan ei odota vastausta. Niiden tsekkaaminen ei liene vanhemmalle kohtuuton rasite. Eikä niitäkään ole pakko katsoa, jos ei halua. Eri asia on viestit, joissa kysytään vaikkapa lupaa lähteä retkelle - niihin olisi vastattava ihan yhtälailla, vaikka ne tulisivat paperilappusella.
VastaaPoistaEn myöskään jaksa uskoa, että suurin osa opettajista raportoisi minuutin myöhästymisiä tai liian pitkiä vessassakäyntejä. Uskokaa pois, meillä on aika paljon tärkeämpääkin tekemistä. Jos joku ope jossain on joskus niin tehnyt, ja sitä on somessa päivitelty, niin se ei tarkoita, että se olisi yleinen käytäntö.
Minusta on varsin hyvä, että esimerkiksi välineiden puuttuminen, oikea myöhästely ja tekemättömät läksyt merkitään Wilmaan aina, vaikka ne tuntuisivat vanhemmasta mitättömiltä asioilta. Silloin sekä vanhempi että luokanvalvoja huomaavat, jos näitä merkintöjä alkaa kertyä usein, ja voivat omalta osaltaan ohjata lasta oikeaan suuntaan.
Nimen omaan näin. Jos läksyjä alkaa unohdella alvariinsa tai kirjat/vihkot ovat aina väärässä paikassa, on Wilmasta helppo seurata, milloin ko. unohtelu on alkanut ja kuinka paljon sitä todellisuudessa tapahtuu. Jatkon kannalta on tärkeää sitten yhdessä oppilaan ja kodin kanssa miettiä, miten tilanne saadaan ratkaistua.
PoistaYksittäisiä unohduksia sattuu meille kaikille, eikä näitä Wilma-merkintöjä sen takia pidäkään ottaa niin kamalan vakavasti, niin kuin jotkut vanhemmat tuntuvat tekevän. Kyse on nimenomaan työkalusta, jolla saadaan napattua kiinni koulunkäyntiä haittaavista ongelmista, jos niitä alkaa ilmetä jatkuvasti.
Minäkin arvostan raportointia: kun en itse ole paikalla, en voi tietää ellei joku kerro. Ja keskustelu lapsen ja opettajan kanssa selventää jos linja on epäselvä. Ei tämä ole niin kauhean vaikeaa.
PoistaNäin sijaisopena toimineen opettajaopiskelijan näkökulmasta:
VastaaPoistaMua ei perehdytetty Wilmaan mitenkään eikä asiaa ollut sivuttu juurikaan opinnoissa. Ensimmäisen kerran systeemiä käytettyäni olin sen kanssa varsin hukassa (niin kuin toki aika monen muunkin käytännön kanssa 500 oppilaan yläkoulussa). Viestin lähinnä muiden mallien perusteella ja mm. erityisopelta sain suosituksen kirjata kaiken häiriökäyttäytymisen varoituksen jälkeen Wilmaan. Jälkikäteen (just nyt en ole töissä Wilmaa käyttävässä paikassa) olen miettinyt, että viestin tosi huonosti ja monista asioista turhaankin. Lisäksi huomasin antavani paljon enemmän negatiivista kuin positiivista palautetta, kun siihen ei erikseen ohjattu. Aiemmin Wilmassa oli mahdollisuus valita tyyliin 8 negatiivista kommenttia (myöhästyi, läksyt tekemättä, häiritsi jne.) ja yksi positiivinen, nykyisin niitä positiivisiakin on enemmän. Siksi varmaan moni käyttää systeemiä edelleen negatiivisen kautta ja "no news is good news" on monen koulun viestintälinja. Tähän soisi muutoksen.
Katleena Kortesuo esitti taannoin hyvää Wilma-kritiikkiä käytettävyydestä http://eioototta.fi/wilma-pilasi-minunkin-elamani/
Kiitos tämän näkökulman jakamisesta!
PoistaKäytettävyyden kannalta Wilmassa on paljon parannettavaa, olisipa hienoa jos sitä ei kehitettäisi per koulu...
Katja, siis niin naulan kantaan! En ymmärrä tätä märinän määrää siitä, että tietoa tulee liikaa ja väärässä muodossa. Ja tosiaan, ainahan voi tarttua luuriin ja soittaa opettajalle, jos palaute herättää kysymyksiä tai siinä hiertää joku.
VastaaPoistaEläköön avoimuus! Mä olen ehkä vähän allerginen jupinalle näin isoissa asioissa kuin koulun ja kodin yhteistyö.
PoistaLatasin sen appsin kännykkääni ja elämä helpottui hetkessä! Kävin kertomassa työkaverille tästä ja ja asensimme sen myös hänen kännykkään ja nyt kuulemma hänen mies suostuu myös nyt käyttämää Wilmaa, kännykästään vain tosin. Oma mieheni ihmetteli vain miten fiksu vaimo hänellä on ja mistä löysin aikaa sen appsin etsimiseen....
VastaaPoistaMeillä on myös käytössä oikeastaan pelkästään tuo appsi, joka on oikein hyvä. Vaan jos haluan kirjottaa jotain pidempää viestiä niin avaan sen 'hankalamman' Wilman selaimella.
PoistaMinä kyllä tykkään Wilmasta, ilman sitä unohtaisin vielä enemmän asioita, enkä tietäisi mitä koulussa tapahtuu. Meillä viestintä ja merkinnät ovat olleet asiallisia. Kotona keskustellaan merkinnöistä ja tekemättömistä läksyistä tai muista neg. merkinnöistä seuraa kotona pelikielto. Yksi koululainen ei ole pelannut viikkoon...
VastaaPoistaPäiväkodissa on käytössä Wilmaa vastaava Muksunkirja, siitä on kätevä tarkistaa mitä tänään on ohjelmassa ja tarviiko jotain ylimääräistä mukaan. Ruokalistakin sieltä löytyy.
Ruokalista olisi muuten ihan älyttömän hyvä, varmasti se jostain netin syöveistä löytyy mutta pikatarkistusta varten. :)
PoistaMä juuri kirjoitin samasta aiheesta omassa blogissani. Mielestäni Wilma on hyvä monien asioiden hoitoon. Sitä kautta viesti kulkee nopasti ja varmasti. Toisaalta sen kohdalla on ihan samat ongelmat kuin kaiken muunkin internet viestinnän. Kirjoitetaan ja luetaan eri tavalla, kehoitus tai ehdotus saattaa muuttua syytökseksi jne. Jos viestinnästä ei ole keskusteltu yhdessä tai muuta yhteyttä kodin ja koulun välillä ei ole, on Wilmaan välillä vähän vaikea suhtautua. Minusta pitäisi jossain vanhempainillassa keskustella siitä, mitä näille "jutteli naapurin kanssa tunnilla" "juoksi käytävällä" viesteille pitäisi tehdä. Mikä on viestien tavoite? Mitä sillä halutaan saavuttaa, että tiedän lapseni hidastelleen koulun käytävällä. Lisääkö kaiken kirjoittaminen Wilmaan oikeasti kodin ja koulun välistä yhteistyötä? Neljän lapsen äitinä tiedän, että Wilman käyttö riippuu paljon opettajasta, lapsesta ja vanhemmista, eli mitään yhtenäistä käytäntöä ei tunnu olevan.
VastaaPoistaYhden lapsen kohdalla viestiä tuli niin paljon, että lopulta oli kysyttävä miksi, onko lapsen tilanne koulussa oikeasti huolestuttava. Kuulemma ei, hyvin menee. Wilman perusteella olisi voinut päätellä aivan muuta, lapsi tuntui olevan koko ajan pulassa, läksyt tekemättä ja häiriöksi muulle luokalle. Toisella lapsellani, jolla oikeasti on hasteita koulun käynnissä ei Wilmaan tule lähes koskaan mitään.
Olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka jo aikaisemmin kirjoittivat, että vika ei ole Wilmassa, vaan kommunikaatiossa. Wilma on väline, jolla kommunikaatiota voidaan helpottaa, mutta se ei ole yhtä kuin kommunikaatio tai ainoa kommunikaation väline.
Kun tutun erityisopettajan lapsi aloitti koulun, tämä soitteli parin viikon wilmaviestien jälkeen lapsen opettajalle ja kysyi, pitäisikö kutsua oppilashuoltotyöryhmä koolle, kun tytär ei ollenkaan tunnu sopeutuvan kouluun.
PoistaKävi sitten ilmi, että lapselle oli osunut opettaja, joka oli vähän turhan innokas raportoimaan ja että mitään oikeaa ongelmaa ei ollut.
Minna, olemme ihan samaa mieltä tässä. Väärintulkitsemisen mahdollisuus on olemassa aina ja jotenkin oman lapsen kohdalla se on tulkinta vielä korostuu.
PoistaMutta tästä keskustelupurkeesta voi jo vetää sen johtopäätöksen, että jokaisen opettajan kannattaisi avata raportointikäytäntöään vanhemmille jo etukäteen ettei sitten tulisi turhaa jupinaa.
Itseäni häiritsee yli kaiken se kaikki paperi moska mitä koulu lähettää. Mitä hemmettiä. Meillä on WILMA! Tunkekaa sinne se kaikki sama. Voin ihan hyvin siellä katsoa niitä ja kuitata että olen tämän nähnyt ja homma ok. Koulu maailma on niin aatamin aikainen noiden systeemien kanssa.
VastaaPoistaMeille tulee aika vähän enää mitään paperia, onneksi. Jos jos tulee niin aika satavarmasti se unohtuu jääkaapin oveen.
PoistaWord. Olen erittäin, erittäin tyytyväinen, että on olemassa Wilma. Tuhat kertaa parempi kuin reissuvihkot ja liput ja laput. Viestintä pelaa reaaliajassa opettajan kanssa. Olen samaa mieltä, että Wilma ei ole sen ongelmallisempi käytettävä kuin monet muutkaan systeemit, mutta jos järjstelmät yleensäkin ovat ongelma, niin totta kai sitten tämäkin.
VastaaPoistaJa palautteen osalta voisi opetella ajattelemaan, että se on loppu peleissä vain lapsen hyväksi. Palautteen kautta voi kehittyä. Ja tämä koskee niin lapsia kuin aikuisia. On hyvä opetella tarkastelemaan omaa toimintaansa sitä kontekstia vasten, missä toimii (tämäkin koskee sekä lapsia että aikuisia). Säännöt ovat kaikille samat ja jos niistä poikkeaa, palautetta siis tulee. Ei siitä Wilmaa voi syyttää, mutta peiliin kannattaa vlkaista.
Just näin. Ehkä vanhemmille olisi syytä vielä avata tätä wilma-elämää ennen koulun alkua, että mitä odotettavissa on.
PoistaPääsääntöisesti pidän Wilmaa hyvänä asiana. Täytyisi kuitenkin huolehtia, että opettaja ja vanhemmat eivät hoida liikaa asioita lapsen puolesta ja että alakoululainen oppii jossain vaiheessa ottamaan itse vastuuta siitä, että oikeat kamat liikuntatunnille ovat mukana, kokeisiin on valmistauduttu jne. "Äiti, ope oli laittanut Wilmaan että pitää olla luistimet, etkä sä sanonu mulle mitään" -tyyppiset kommentit saavat minut ärsyyntymään. Kolmas-neljäsluokkalaisilta voi mielestäni jo odottaa, että he huolehtivat tällaisista asioista itsenäisesti.
VastaaPoistaOlen täysin samaa mieltä kanssasi!
PoistaMun mielestä Wilma on loistava kanava asioiden infoamiseen, mutta jossain vaiheessa vastuu todellakin pitää siirtää myös oppilaalle. Ei voida mielestäni olettaa, että vanhemmat kantavat vastuun kaikista luistimista, pulkista ym. Ja toisaalta olen sitä mieltä, että "voi-voi, jos unohtuu se pulkka, ens kerralla sitten muistaa"... :)
Rose
Eihän nämä täysin poissulje toisiaan - vaikka viesti on Wilmassa, vanhempi voi odottaa hoitaako lapsi asian itse. Jos ei hoida, voi puuttua peliin. Liikuntatuntia on vaan helpompi järjestää, jos kaikilla on tarvittavat välineet mukana eikä tarvitse sen takia alkaa miettiä eri ohjelmaa oppilaille, joilta ne puuttuvat.
PoistaLapset kehittyvät niin eri tahtiin tuon itsenäisyyden suhteen, itsekin neljän lapsen äitinä sen tiedän. Toinen osaa huolehtia kaikesta jo ekaluokalla, toinen on todella hajamielinen vielä lukiossa, ja ehkäpä sen jälkeenkin... Jokaisella on haasteensa. Monet vanhemmat voivat olla tyytyväisiä, kun oma lapsi hoitaa asiansa ja siksi on helppo sanoa, että eihän se vanhemman tehtävä ole lapsen puolesta hoitaa hänen asioitaan. Ei se vaan aina mene niin... Kaikki eivät siihen pysty vaan tarvitsevat aikuisen tukea pitkään. Tähän kodin ja koulun yhteistyöhön lapsen parhaaksi Wilma on mainio väline!
Samaa mieltä vikan anonyymin kanssa: sehän on vanhemmille vain tiedonanto, ei syytös että muita nyt hyvä ihminen ne luistimet. Lapsen kanssa voi sitten käydä läpi että miten ne kamat muistuisi mukaan.
PoistaOlen samaa mieltä ap kirjoittajan kanssa. Minulla ei ole mitään wilmaa eikä koulua vastaan. Lapseni on saanut koko viime syksyn aikana 5 tuntimerkintää wilmaan. Kaksi positiivista merkintää hyvästä tuntiosallistumisesta ja kolme aivan aiheesta kun on unohtunut nokkahuilu tai matikanläksyt. Ei tulisi mieleenkään alkaa itkeä näistä ja syytellä wilmaa, koulua tai opettajaa.
VastaaPoistaMeidän tokaluokkalaisen opettaja raportoi jokaisen välitunti jonosta myöhästelyn. Rohkenen epäillä löytyisikö merkintöjä yhtä tiuhaan vanhan ajan reissarista. On niin paljon helpompaa sähköisesti laittaa nää merkinnät. Jossain vaiheessa tuntui aika paskalta lapsen puolesta, yhtään hyvä merkintää ei tippunut. Juttelin sitten muutaman saman luokan vanhemman kanssa ja huomasin etten ollutkaan ainoa joka oli ihmetellyt negatiivisten merkintöjen määrää. Nyt kevätlukukaudella ope on jopa laittanut pari keltaista merkintää. Lieneekö höllentänyt merkinnän kriteereitä tai lapsi on silmissään skarpannut. Että on näillä kansan kynttilöilläkin opettelemista Wilman käytössä.
VastaaPoistaHyvä että puhuit! Selkeästi opettaja ei ollut tullut ajatelleeksi että koet asoian tällä tavalla ja korjasi toimintaansa.
PoistaMeillä ei ole toistaiseksi olleet käytössä nuo hyvät merkinnät ollenkaan, mutta kahdenkeskisissä keskusteluissa opettajan kanssa saa sitten tarkemmin tietää mikä sujuu.
En usko että kellään on varsinaisesti mitään Wilmaa vastaan - onhan se loistava työkalu tiedottamisessa. Reissuvihot ja lippulaput sietääkin jäädä historiaan. MUTTA - opettajakohtaista on kyllä myös sen käytönhallinta.
VastaaPoistaJotkut opettajat pysyvät ihan asiassa ja tiedottavat tuntimerkintöihin ne unohdukset läksyissä mm, mutta kyllä niitäkin sitten on joille Wilman kautta tiedottamista voisi opettaa.
Ei me vanhemmatkaan kytätä Wilmaa tai siihen liittyviä meili-ilmoituksia 24/7. Joskus tulee opettajilta illalla viestiä "huomenna onkin luistelua" ja seuraavana päivänä on noottia kun ei luistelukamoja mukana ollut... No ei ollut ei kun ilmoitus tuli 12h ennen.
Tuntimerkinnöissä tuntuu myös olevan paljon eriäväisyyttä - jotkut opettajat kirjoittavat jokaisen "puhui tänään tunnilla" mokan - toiset taas ei. Vanhempain varteissa selviää aina että mitään linjaa ei koululla ole, toisten mielestä tuntimerkinnät on vaan ihan tiedoksi olevaa infoa - toiset opettajat taas odottavat että jokainen tuntimerkintä tulisi puhua läpi kotona.... Ei voi tietää mitä vanhemmilta odotetaan kun yläkoulussa on useita opettajia ja jokaisella on tapansa toimia.
Meidän poikien koulussa ei vaikuta olevan positiiviset asiat käytössä - vaikka sitten face to face keskusteluissa lasten työskentelyä kehutaan. Wilmaan heitellään vaan näitä negatiivisia juttuja. Usein opettajat unohtavat jopa korjailla omia "oho" merkintöjä - on tullut useampikin ilmoitus että lapsi olisi muka ollut poissa vaikka onkin ollut paikalla.
Ja todellakin - nuo jo yllä mainitut ""viipyi vessassa liian pitkään", "myöhästyi minuutin" tai "oli tupakoitsijan seurassa" menevät turhuuden puolelle" - todellakin!!! En todellakaan vanhemapana tiedä miten näihin pitäisi reagoida. Wilmaan tulleet merkinnät käydään kotona läpi aina - mutta välillä tuntuu kyllä että huh huh - oliko tämä taas tarpeelinen viesti?
Tässä yksi saamani Wilma viesti - jonka aiheellisuutta jäin todellakin pohtimaan: "Poistin hetkeksi tunnilta alatyylisen kielenkäytön vuoksi. Vastaus small talk -tyyppiseen kysymykseeni "How are you today?" ei ole "I don't know. "
Näinhän se juuri on, viestintä on opettajakohtaista ja tuolla alempana todettiin että opettaja käyttää itsekin viestejä työkaluna oppilaan arvioinnissa.
PoistaMutta mun mielestä tästä kyräilystä ja selän takana jupisemisesta on päästävä eroon. Ainoa järkevä reaktio on kysyä suoraan opettajalta, miksi minuutin myöhästyminen raportoitiin kun se omasta mielestä se vaikuttaa pikkuasialta.
Niin samaa mieltä kanssasi kyllä. Oman ekaluokkalaisen opettaja käyttää Wilmaa todella vähän joten mistään pikkuasioista/mokista ei viestitellä koulun ja kodin välillä, vaan ne hoidetaan koulussa. Mutta olen itse törmännyt siihen, miten otetaan henk.koht. jokainen vähäinen sana, mitä Wilman kautta on lähetetty ja siitä paisuu sitten ihan hirvittävä show. Minä olen sitä luokkaa tyyppi, joka luottaa lapseensa sekä lapsen kouluun ja anna koulurauhan molemmille. Jos jotain nousee esiin, olen ehdottomasti valmis asiasta keskustelemaan Wilman tai sähköpostin välityksellä sekä myös kasvotusten.
VastaaPoistaNo sama kokemus on mulla.
PoistaMeidän lasten kouluun wilma tuli kai pari vuotta sitten. Periaatteessa vastustan sitä että kaikki viedään nettiin, koska aamukiireessä ei huvittaisi alkaa käynnistellä konetta ja odotella josko wilman saisi auki. Usein onkin ilmoitettu tekstareilla tai soittamalla poissaolot koska se käy niin paljon nopeammin.
VastaaPoistaMutta sitä mä en ymmärrä että kaikki opettajat ei käytä wilmaa vaikka vanhempien on käsketty käyttää. Yläkoulun puolella kyllä käytetään, lukujärjestykset ja kokeet löytyy. Mutta nyt keskimmäisellä on sijaisopettaja joka käyttää wilmaa hyvin vaihtelevasti. Esim. tänään alkoi neljäs jakso eikä lukujärjestystä ole vieläkään wilmassa - tuli se eilen paperilla mutta olisi voinut tulla aikaisemminkin. Olen pyytänyt että hän laittaisi wilmaan tiedon mitä urheiluvarusteita tarvitaan seuraavana päivänä - yleensä ei tietoa ole ja jos tulee niin se tulee niin myöhään ettei ehdi perille. Kaikki ei todellakaan roiku koneella kellon ympäri eikä "tee töitä" koneella, meitä on myös ruumiillisen työn tekijöitä ja työttömiä jotka haluaa käyttää aikansa johonkin järkevään koneella roikkumisen sijasta.
Sitten mua ärsyttää ne joiltakin vanhemmilta tulevat kaikille näkyvät ok-viestit ja nuoleskelut jos opettaja järjestää jotain heidän mielestään hienoa mutta oikeasti ihan toisarvoista.
Se puhelinappi on hyvä lisä, Google Playsta löytyy. Wilman etu on myös se, että se näkyy kaikille opettajille, tieto kulkee paremmin. Meillä ei muuten ole kukaan vastannut open viesteihin, nyt ihmettelen että miksi...
PoistaHyvä kirjoitus. Melkein aina näissä keskusteluissa unohtuu se asia, että numeroita ja merkintöjä ei tehdä Wilmaan ensisijaisesti vanhempien iloksi vaan siksi, että koulu ja opettajat pitävät kirjaa siitä, mitä koulussa tapahtuu. Aikaisemmin ns. päiväkirjamerkinnät tehtiin päiväkirjaan, josta ne näki vain opettajat, ellei joku heistä niistä erikseen lappua kotiin lähettänyt. Nykyään tällaiset merkinnät tehdään Wilmaan, ja vanhemmat voivat halutessaan niitä ihastella reaaliajassa. Wilma on vain ikkuna siihen tietomäärään, jota koulut joutuvat oppilaista ylläpitämään. Sen kautta vanhemmilla on halutessaan mahdollisuus nähdä suuri osa siitä.
VastaaPoistaHyvä pointti. Tarkoitushan on juuri, että toiminta on läpinäkyvämpää ja näin vanhemmat tosiaan saavat myös enemmän tietoa siitä, miten ja miksi lasten koulumenestystä arvioidaan sitten esim. todistukseen jne.
PoistaMutta...juuri näin...
"Olemme aivan armottoman huonoja ottamaan vastaan mitään palautetta oman lapsemme toiminnasta ja käytöksestä, oli kyseessä sitten tarjoilija tai opettaja. Huonolla itsetunnolla varustettu ihminen kokee kaiken kritiikin hyökkäykseksi omaa identiteettiään kohtaan."
Näin juuri! Esim. läksyt tekemättä yms. merkinnät ovat muistutuksena myös opettajalle! Itse arviointia tehdessäni katson Wilmasta oppilaan saamat merkinnät: onko ollut paljon läksyt tekemättä, onko mölynnyt tunnilla, onko aktiivisuudesta kertovia keltaisia hyvä-merkintöjä. Nämä sitten kokeen kanssa vaikuttavat arvosanaan. (Olen yläkoulun opettaja.)
PoistaAiemman kommentoijan väite siitä, että kotona keskustelu vaikuta käytökseen koulussa, on aivan väärässä. Työssäni näkee selvästi, kenen vanhemmat niitä wilma-merkintöjä katsovat ja niistä juttelevat kotona.
Wilma-merkintöjä ei kannata ottaa henkilökohtaisena loukkauksena, sitä ne eivät ole! Hyvä kirjoitus Katjalta!
Minäkin olen sitä mieltä, että kotona keskustelu ehdottomasti vaikuttaa oppilaan olemiseen koulussa! Nuorena opettajana opin, että jos joutui vääntämään esim. häiritsevästä käytöksestä oppilaan kanssa koulussa vaikka pidemmän aikaa, niin lopulta kun asiasta jutteli vanhempien kanssa ja nämä puhuivat asiasta lapsen kanssa kotona, tilanne muuttui todella nopeasti.
PoistaMeidän vanhempien ei pidä yhtäään vähätellä omaa rooliamme lasten kasvatuksessa miltään osin, ei siinäkään ettemmekö voisi vaikuttaa lapsen koulukäytökseen.
Jep, hyvä pointti, tämä avoimuus on suomalaisessa yhteiskunnassa vähän uutta ja totuttelemista riittää. :)
PoistaMusta se keskustelu kotona on a) vanhempien duuni ja b) sitä yhteisessä rivissä seisomista, jolla sääntöjen perillemenoa kannattaa terästää.
Tuo anonyymin esimerkikki oli erinomaisen hyvä ja selventävä. Lapsen kanssa vääntäminen ei auttanut, joten lopulta opettaja jutteli vanhempien kanssa. Tarina ei kerro soitttiko opettaja vai kutsuiko hän vanhemmat koululle tapaamiseen, mutta hän nimenomaa keskustelí. Se on sitä kaksisuuntaista viestintää, mitä taas Wilman kautta viestittely ei ole.
PoistaAika moni ei tunnu tajuavan sitä, että kun koulusta tulee joku lyhyt Wilma-viesti niin sen jälkeen se, mitä kotona puhutaan perustuu lapsen kertomukseen ja siihen, millainen käsitys vanhemmilla on koulumaailmasta.
Niin, normaalissa keskustelussa pyritään kartoittamaan kaikki näkökulmat, myös lapsen. Jos asia jää vielä epäselväksi, voi ottaa yhteyttä opettajaan. Ei tämä nyt varmaan ole kenellekään kovin epäselvää.
PoistaOlen saanut todella hyviä tuloksia aikaan "keskustelemalla" vanhempien kanssa Wilman kautta... Kun lapsen kanssa vääntäminen ei ole auttanut --> viesti Wilmaan --> oppilaan käytös on muuttunut. Miksi Riitta et sitä suostu uskomaan? Totta kai kaikista vakavimmissa tapauksissa olen yhteydessä kotiin puhelimitse, mutta yläkoulun opena saisin olla päivät pitkät koulupäivien jälkeen soittelemassa koteihin jos en Wilmaa suurimmassa osassa tapauksia käyttäisi.
PoistaVai että Wilma on ruma. Näkisivätpä nämä moittijat Tenavanetin (meillä päiväkodissa käytössä). Ihan kuin ala-astelaisen ATK-tunnin harjoitustyö 90-luvulta.
VastaaPoista:) Ja mitä käyttöliittymään tulee niin firmoille tarkoitettu Katso-tunnistus on aivan omaa luokkaansa.
PoistaTähän on pakko kommentoida, jotta aamen. Meille otettiin viime kesänä Katso-tunnisteet käyttöön, mutta talon 40 työntekijästä vain kaksi on osannut omaehtoisesti vahvistaa omat tunnisteensa käyttökelpoisiksi :D
Poista"Järjestelmä on syytön myös viestien sisältöön. Ihan yhtä älykästä olisi syyttää sms-teknologiaa ikävistä tekstareista."
VastaaPoistaEhkä on kuitenkin myös niin, että "väline on viesti"?
Miten se voisi olla?
PoistaTottakai väline tai välineen valinta on jo itsessään viesti. On aivan eri asia lähettää tekstiviesti, pistää sähköpostia, soittaa puhelimella tai kutsua vanhemmat tapaamiseen ja käsitellä asiat kasvotusten. Fiksu ihminen ymmärtää, että mitä herkemmästä asiasta on kyse, sitä tärkeämpää on valita viestintäkanava oikein.
PoistaEipä ole, koska kyseessä on raportointiväline - ei mikään neuvottelukanava. Fiksu ihminen ymmärtää että väärinkäsitysten mahdollisuus on aina kaikessa kommunikaatiossa.
PoistaSitten pitää muistaa, että kaikenlaisten perheiden lapsilla on oppivelvollisuus ja että kaikki ihmiset eivät ole kovinkaan fiksuja... Opettajien nyt soisi olevan sen verta fiksuja, että ymmärtävät, miten tärkeää on valita viestintäkanava oikein ja vastaanottajan mukaan.
PoistaWilma on raportointityökalu, tapaamiset ovat ihan erikseen.
PoistaEn ole opettaja, mutta täytyy sanoa, että aika fakiiri on opettaja, jos osaa 30 oppilaan luokasta automaattisesti päätellä miten kenenkin oppilaan vanhempi tulee kulloisenkin viestin tulkitsemaan.
PoistaAivan... siksi kannattaa olla hyvin varovainen sen suhteen, mitä ja miten viestii. Kun se viesti voidaan lukea aivan eri tavalla kuin se on tarkoitettu.
PoistaHmm..eli olisiko parempi sitten että koulusta ei varmuuden vuoksi viestittäisi laisinkaan, että vanhemmat ei vaan vahingossakaan pahoittaisi mieltään? Ikävä kyllä tulevaisuudessa on monia muitakin tahoja, jotka mahdollisesti lapsen asioissa tulevat olemaan yhteydessä koteihin esim. poliisi..tuskin kovin monipuolisesti miettivät millätavoin ja mitä kanavaa käyttäen viestivät kullannuppujen toilauksista äideille. Tai tulevat esimiehet..ihan oikeasti, turha herkkänahkaisuus pois nyt näistä jutuista ja järki käteen.
PoistaSiteeraan ylläkommentoijaa: 'Tässä yksi saamani Wilma viesti - jonka aiheellisuutta jäin todellakin pohtimaan: "Poistin hetkeksi tunnilta alatyylisen kielenkäytön vuoksi. Vastaus small talk -tyyppiseen kysymykseeni "How are you today?" ei ole "I don't know. "...'
VastaaPoistaSiis juuri tuo oli käsittääkseni tämä "Huonon Äidin" postauksen idea. Ymmärtääkseni hän ei kritisoinut WIlmaa välineenä, vaan sitä _miten_ sitä käytetään. Tai näin minä sen luin.
Lisäksi olen erinomaisen samaa mieltä siitä, että lippulappuset ja reissuvihkot saavat jäädä historiaan. Wilma on mainio väline! Mutta ehkä siitä tulisi tehdä koulun ja kodin välille selkeät säännöt; mitä viestitään ja milloin. Miten pienestä ja millä tavoin. Tämä auttaisi sekä opettajia työssään että vanhempia tiedon vastaanottamisessa ja siinä kuinka siihen reagoida. Selkeästi näitä kommentteja lukiessa kouluilla on varsin erilaisia käytäntöjä Wilman käytöstä, jos kohta on kaikissa paikoissa mistään (yhteisistä) käytännöistä edes sovittu.
Henkilökohtaisesti ajattelen, että on niillä opettajillakin siellä koulussa kasvatusvastuuta. Jos viesti on esimerkiksi "oli yli 5 minuuttia vessassa" (kuten jollakin oikeasti oli), niin eikö tuo nyt ole sen sortin asia, että riittää kun opettaja keskustelee siitä lapsen kanssa koulussa ja sillä sipuli? Tarvitaanko vessareissuunkin kasvatuskeskustelu sekä kotona että koulussa?
(Sivuhuomautuksena, en ole koskaan ymmärtänyt miksei kesken tunnin saa käydä vessassa. Mä en ainakaan ole aina pystynyt ennakoimaan hätääni niin tarkasti, etteikö joskus olisi ollut pakko mennä kesken palaverin/oppitunnin/jumpan vessaan. :)
Meille ei olla vielä Wilma ajassa. Mutta Muksunetti meillä on. Se päiväkodin Wilma. Ei ihan toimi vielä niinkuin pitää, if I may add. :D Päiväkodissa en näe sille niin suurta tarvetta, koska vanhemmat aina vievät ja hakevat lapset, joten jatkuvaa suullista kommunikaatiota lapsen päivästä tulee luonnollisesti. Se on toista sitten koululaisen kanssa. Sen sijaan yleiset tiedotteet otan mielellään sähköisinä. Joskaan, Muksunetti ei osaa lähettää niitä sähköpostiin. Pitää siis muistaa tsekata sitä erikseen, tietääkseen onko tiedotettavaa ja se on hankalaa kyllä. Mutta kuten sanottua, selkeästi meidän päiväkodissa Muksunettiä ei ole vielä otettu täysillä käyttöönkään. Odotan kyllä innolla kun se tulee. :)
Mä luin ton kolumnin ihan pariinkin kertaan jotta olisin päässyt jyvälle että mitä siinä oikein haettiin. Kärjistys oli turha ja kolumni keskittyi haukkumaan väärää puuta. Miksi Helin ei vain soita opettajalle ja kysy, minkä takia tällaisia turhalta vaikuttavia viestejä tulee? Myös yhden (?) opettajan raportointikäytäntöä ei kannata pitää valtakunnan standardina ja haukkua koko systeemiä.
PoistaSelkeästi tämä on nyt jotain kipupistettä koskettanut kun näin ahkerasti aiheesta keskustellaan! Voihan olla että keskustelun tuloskena raportoinnista tulisi jotkut yhteiset ohjeet. :)
Tuossa ei ole kyse yhden opettajan raportointikäytännöstä (eikä se olisi reiluakaan Helinin lasten opettajaa kohtaan), vaan Helin pyysi kertomaan Huono äiti -blogin Facebook sivulla ikimuistoisimmista Wilma-viesteistä. Oli aika hulvaton keskusteluketju.
PoistaKirjoitatko, Katja, 8-10 vuoden kuluttua uuden kirjoituksen Wilmasta, kun kokemusta on parista teinikoululaisesta? On myös melko heppoista hehkuttaa Wilmaa yhden kouluyhteensopivan ekaluokkalaisen äitinä. Itsekin olen iloinen että reissuvihkoajat on ohi, mutta avoimuus on edelleen eri asia kuin pikkumaisuus. Yleinen netikettiongelmahan tämäkin on: jotkut opettajat turhautuneena ja kiukuspäissään hakkaavat bittiavaruuteen sellaista, mitä eivät kasvotusten kehtaisi kertoa.
PoistaTuskin enää siinä vaiheessa tätä blogia kirjoittelen. Wilman avoimuutta on täällä kiittänyt moni muukin kuin minä. Jos opettaja on epäpätevä, sillä ei ole mitään tekemistä wilman kanssa.
PoistaNo, tuo Sari Helinin juttu olisi tietysti pitänyt otsikoida "Viestintävälineiden taitamaton käyttö pilaa kodin ja koulun loputkin välit", mutta siitä olisi tullut liian pitkä. Kyllä tässä itse kukin tietää, millaisista viesteistä nyt on kyse.
PoistaTässä vielälinkki siihen Huonon äidin keskusteluun, mistä parhaita paloja on Sari Helinin jutussa:
PoistaLinkki
Juu, ja se ovatko turhat viestit *yleisiä* on aivan eri juttu. Yksittäistapauksia varmasti on.
PoistaOli se otsikko sitten alkuperäinen tai Riitta, ehdottamasi "viestintävälineiden taitamaton käyttö..", niin provosoiva otsikko "pilaa kodin ja koulun loputkin välit" on jo lähtökohtaisesti omiaan lisäämään ilmapiiriä, jossa koti ja koulu ovat suurin piirtein vihollisia keskenään. Jos on jo valmiiksi sellainen asetelma, että "välit ovat menossa rikki" niin kyllä siinä on peiliin katsomisen paikka ihan siellä kotonakin. Koulu ei ole mikään asiakaspalvelulaitos, vaan kyllä kodin ja koulun yhteistyö on molemminpuolista kunnioitusta.
PoistaMonta hyvää pointtia ja loistavaa keskustelua!
VastaaPoistaTuotiin jo esille, mutta haluan vielä korostaa sitä, että nämä ovat siis muistiinpanoja myös opettajalle ja muulle koulun henkilökunnalle. Mikä meteli siitä nousisikaan, jos lapsista pidettäisiin "salaista rikosrekisteriä, joka ei ole vanhempien silmille".
Tuota yhteisten Wilma-sääntöjen peräänkuuluttelua en nyt ihan ymmärrä. Siis pitäisikö ihan uuteen opsiin kirjata Wilma-viestinnän pelisäännöt? Tehkää te työnne, antakaa minun tehdä omani. Opettajat ovat persoonia ja opettajan ammatissa persoona on melkoisen paljon liossa. Jokainen taaplatkoon tyylillään, eikö.
Mutta hyvä kirjoitus. Kiitos siitä Katja.
Onhan opettajilla aina ollut päiväkirja, johon hän merkkaa tunnin tapahtumat yms. Ainakin minun kouluaikoinani opettaja kirjoitti sinne kirjaansa aina jotain, kun vaikka läksyt olivat tekemättä.
PoistaEi minusta olisi outoa että wilman käytöstä olisi jonkinlainen yhteinen linjanveto. Siltikin sitä käytettäisiin vaihtelevasti.
PoistaRiitta, Wilma on minulle tuo päiväkirja, ei minulla ole erikseen enää mitään paperista kirjaa.
PoistaT. Yläkoulun ope
Wilma itsessään on huono ja ikävä. Lasten on tarkoitus opetella omaan elämään. Wilman ikäväsävyiset raportoinnit värikoodeineen tekevät lapsesta objektin, jonka asioita aikuiset mielivaltaisesti pallottelevat. Ei kukaan aikuinen olisi työpaikassa, jossa jokainen virhe ja huolimattomuus raportoitaisiin.
VastaaPoistaJuuri näin. Eikö se nyt riitä, että opettajalta tulee palautetta, täytyykö joka asia vielä kotonakin puida? Opettajaperheen tyttärenä minua ärsytti, miten minun tekemiseni raportoitiin kotiin paljon tarkemmin kuin muiden lasten tekemiset. Ei tämä nytkään ole sen reilumpaa lapsia kohtaan, kun jonkun äiti saa joka merkinnästä hepulin ja toisen äiti taas naurattaa, että semmoista se on niiden lasten kanssa...
PoistaAnonyymi, millaisessa työelämässä olet mukana jos virheitä ei käydä läpi? Eihän Wilmassakaan kaikkea raportoida. Kaikessa tavoitteellisessa tekemisessä kuten kasvatuksessa ja opetuksessa on arviointi olennainen osa edistymistä. Mielivaltainen pallottelu on sitten omien korvien välissä.
PoistaRiitta, minusta on vastuunpakoilua ulkoistaa kasvatus koululle. Perheet ovat erilaisia, kyllä lapsi sen tajuaa jo aika varhaisessa vaiheessa. Onhan se epäreilua mutta minkäs teet.
En tiedä anonyymista, mutta ei ainakaan meiltä lähde esimiehelle viestiä, jos esimerkiksi on unohtunut kulkukortti kotiin, vaan respasta haetaan vain se väliaikainen kulkukortti....
PoistaTämä ei ole mitään vastuunpakoilua vaan kotiin tehdyistä ilmoituksista menee hyvin nopsaan teho, jos niitä tulee kovin usein. Bloggasin aiheesta pidemmästi (http://pikkuisenparempaa.blogspot.fi/2015/02/taas-se.html)
Riitta hei, virheet tasojen mukaan, *luonnollisesti*. Tämä on jo tahallista väärinymmärrystä.
PoistaNiinpä, mutta kuka ymmärtää tahallaan väärin? Tässä wilma-kritiikissä on kyse nimenomaa viesteistä jotka ovat yhtä turhia kuin jos työpaikan respasta lähtisi esimiehelle meili jokaisesta kulkukortin unohtamisesta. Meillä lähti joulukuun puolivälissä muistutusmeili yhdestä suht tärkeästä koulutuksesta, joka piti hoitaa vuoden loppuun mennessä paitsi työntekijälle, myös esimiehelle. Kyllä se aika kiitettävästi jurppi ja voin hyvin samastua niihin teineihin, joiden vessassakäyntien pituudet, yms raportoidaan vanhemmille.
PoistaKaikki peräänkuuluttaa "koko kylä kasvattaa"-asennetta. Eikö se ole opettajan tarkoitus että hän korjaa tällaiset pienet hölmöilyt tilannehetkellä ja sen jälkeen niistä ei tarvitse raportoida. Jos ongelmat pitkittyy niin sitten toki on keskustelun aika. Vai tarkoittaako "koko kylä kasvattaa"-asenne sitä että kaikki aikuiset hieroo kilvan jotakin vähäpätöistä rikettä toistuvasti lapsen naamaan?
PoistaSorry Riitta, en ollenkaan ymmärrä ollenkaan miksi muistutusmeili jurrppii. Ehkä ei tarvitsekaan.
Poista"Naamaan hierominen" ei ainakaan meidän perheessä ole ainoa tapa käsitellä niitä pieniä asioita. :D Mutta kukin tietysti tyylillään.
Ei se muistutusmeili vaan se, että se meni myös esimiehelle...
PoistaMää en jaksa kahlata läpi kaikkia kommentteja, joten varmaankin toistan jonkun jo sanomaa tässä, mutta sanonpa sen silti.
VastaaPoistaOman lapseni päiväkodissa wilma on käytössä. Kun poitsu 2,5v marssi ekaa kertaa päiväkotiin tutustumaan, niin minulle iskettiin wilman tunnukset käteen. Minä pidän kätevänä, tosin ei sillä tuolleen päiväkodissa ihan kauheasti käyttöä vielä ole. Mutta tulee sinne tiedotteet esim. päiväkotien päivystysajoista jouluisin ym. joten ainakin tuollaiset tiedot löytyy kätevästi yhdestä paikasta. Ja sitä kautta saa kätevästi ei-kiireelliset asiat viestitettyä päiväkotiin päin, minä ainakin olen niin lahopää etten siinä viedessä/hakiessa (melkein aina on kiire ja häslinkiä) yleensä muista koskaan sanoa sellaisia ei akuutteja asioita, joten voin näpytellä ne tuota kautta. Näppärää sanon ma.
Kiitos tästä tekstistä, Katja! Minusta huoltajien tulee saada tietää oppilaan poissaolot ja tehtävien tekemättä jättämiset sekä älyttömimmät tekemiset. Sillä tavallahan koulussa käyttäytymisestä voidaan keskustella kotona! Moni lapsi käyttäytyy himassa ainakin vähän eri tavalla kuin koulussa.
VastaaPoistaKäytän Wilmaa ahkerasti. Tsemppejä merkkaan erityisesti silloin, kun koko luokka tai vaikkapa yleensä ei-niin-motivoitunut oppilas on tehnyt hyvää työtä. Joskus oppilaat kysyvätkin, olisiko nyt vihreän paikka. :)
Lisäyksenä vielä, että punaista laitan vain aiheesta. En rustaile romaaneja huoltajille oppilaiden käytöksestä. Pienemmistä jutuista, niin hyvistä kuin hölmöistäkin, annan mieluiten palautetta suoraan oppilaalle tunnin aikana.
PoistaEhkä ongelmia aiheuttaa myös se, että Wilman ajatellaan olevan reissuvihkon vastine, vaikka Wilmahan on paljon muutakin kuin tiedotuskanava. Kuten yllä on kommentoitu, open näkökulmasta se on myös tosi kätevä tapa pitää päiväkirjaa. En tarkoita jokaista myöhästymis- ja läksymerkintää viestiksi kotiin, vaan ne ovat myös kirjanpitoa opelle itselleen. Wilma kun tekee kaikistä merkinnöistä opettajalle koonnin. Minuutin tai kahden myöhästymisen merkitseminen voi tietysti tuntua vanhemmasta saivartelulta, mutta kun yhdelle oppilaalle saatttakin kurssin aikana kertyä kymmenkunta myöhästymistä, myöhästyminen säännöllisesti viivyttää tunnin aloitusta, ja se on jo huonoa käytöstä.
VastaaPoistaSaako sen Wilman viestit laitettua niin, etteivät ne kesken työpäivän sähköpostiin kolahda? Itse preferoisin sitä, että tsekkaan jossain vaiheessa (vaikkapa ennen töistä lähtöä) onko sinne mitään tullut ja jos on, katsoisin kaikki kerralla. Pystyykö tähän vaikuttamaan muuten kuin luomalla Wilma-spesifisen sähköpostiosoitteen ja hallitsemala itse sen tsekkailua?
VastaaPoistaKyllä siellä pystyy laittamaan asetukset niin että joka merkinnästä ei kolahda tietoa sähköpostiin.
VastaaPoistaOlen onnistuneesti kasvattanut kaksi lasta pois peruskoulusta ja pystynyt tekemään sen lähes koskematta tuohon Wilmaan, ja niin pyrin tekemään myös kolmannen kohdalla. Miksikö?
VastaaPoistaOhjelma sinällään ei varmasti ole huonoin mahdollinen, mutta jos opettajat täällä landellakin opettelisivat käyttämään sitä vanhempi-ystävällisesti, tykkäisin ehkä niitä viestejä lukeakin. (Toisaalta, koulu on meillä lapsen työ ja hän hoitakoon sen kuten tähänkin asti...)
Kaikki vanhemmat eivät ole työssä, jossa WIlmassa pystyy roikkumaan kesken työpäivän. Joissain työpaikoissa on mahdotonta kirjautua mihinkään henkilökohtaiseen sovellukseen, joten sähköpostiin (puhelimen) kilahtava "sinulle on Wilma-viesti" ilman sitä itse viestiä, on yhtä tyhjän kanssa. Niitä kerääntyy, siivoan ne pois mailista, ja ehkä 3 kk päästä kirjaudun Wilmaan ja päädyn lukemaan ne iankaikkisen vanhat viestit.
Niin, mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietokoneet ovat sen verran vanhanaikaisia, plus työnkuva vähän muuta kuin koneella istumista, että työpäivän aikana en vaan kertakaikkiaan pysty lukemaan mitään viestejä koneelta. Joten ne jäävät.
Siinä ohjelmassa on paikka, jonka ruksaamalla viesti tulee näkyviin sähköpostissa, mutta sitäpä eivät jostain syystä kaikki opettajat käytä tai halua käyttää. Olen tästä asiasta viestitellyt kouluille nyt 9 vuotta. (Ongelma siis selvästi vain tällä paikkakunnalla kun muille tämä tuntuu toimivan....)
Hyvä, jos on vanhempia, joita kiinnostaa jokainen insidentti, mitä koulussa tapahtuu. Itselleni se ei ole koskaan ollut mielenkiintoista. Ja tässä kohtaa olen valmis myöntämään, että jos lapseni olisi tuonut kotiin nelosia ja vitosia tai ollut jatkuvasti kahnauksissa, suhtautuisin asiaan takuulla eri tavalla.