9.9.2012

Takinkääntö

Sain lukijalta meiliä. Hän on itse kunnallisvaaliehdokkaana ja toivoi samaa kohtaloa myös minulle. Ehdin jo kertaalleen torpata moisen ajatuksen, kun pohdiskelin, mitä sitä työttömänä tekisi.


Koska on monia syitä olla lähtemättä.
  1. En fanita demokratiaa. Kun riittävä määrä ihmisiä katsoo, että käsiaseet ja turkistarhaus ovat ihan ok, käsiaseet ja turkistarhaus ovat silloin ihan ok, vaikka eivät tietenkään ole. Enemmistö ei ole aina oikeassa ja vähemmistössä vituttaa.
  2. Kaltaiselleni konservatiivi-liberaalille ei ole puoluetta. Äänestän Vihreitä, koska vihaan niitä vähiten. Puolueohjelmat aiheuttavat haukotuksien lisäksi lähinnä myötähäpeää - sikäli kun niistä saa mitään selvää.
  3. Pitäisi olla kiinnostunut kaikesta. En ole. On tärkeitä asioita ja sitten vähemmän tärkeitä, jopa naurettavia asioita. Sitten on todella monimutkaisia asioita, joista on vaikea olla mitään mieltä. Silloin ei ole kyse vain yhteisten rahojen jakamisesta, vaan pitäisi miettiä koko pakka uusiksi.
  4. Pitäisi tehdä vaalityötä. En missään tapauksessa lähde marraskuussa (vai milloin ne vaalit nyt oli) jäkittämään brosareiden kanssa Stockan kulmalle tai kiinnittämään vaalijulisteita leikkipuistoihin. En. Hyi saatana. Riittää, että naama tällätään jonkun puolueen perhepotrettiin. Budjettini hommaan on tasan nolla ja slogan, että älä siinä tuijota. Menestyksen resepti, for sure.
  5. Vaalipäivä menisi pilalle. Joutuisin äänestämään itseäni. Koti-insinööri joutuisi valehtelemaan äänestävänsä minua. Ja epäilemättä kaikki tämä vaiva siksi, että saan nolot kolme ääntä. Ilta Sami Borgin kanssa ei enää tuntuisi samalta.
Niin. Nämähän ovat pelkkiä tekosyitä. Mikäs vittu tässä nyt oikein pelottaa?

Ehkä se, että joutuisin oikeasti hommiin. Olisinkin syyllisen puolella. Sivustaseuraajana on helppo haukkua nykymenoa. Valtuutettuna olisi (ainakin periaatteessa) mahdollista tehdä jotain konkreettista; jos vaikka sille lastensuojelulle lisäresursseja.

Tykästyin toimittajan työssä juuri siihen, että sain soitella ihmisille, etenkin poliitikoille, ja kysyä miksi. Nyt joudun kysymään itseltäni. Miksi et yrittäisi? Varsinkin kun siteeraat Immanuel Kantia.

Kiva kääntää takkia jo ennen kuin poliittinen ura on edes alkanut. Milloin ne vaalit nyt olikaan.

56 kommenttia:

  1. Tuosta ykkösestä tuli mieleen:

    "The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."
    -- Winston Churchill

    "It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried."
    -- Winston Churchill

    VastaaPoista
  2. Jepulis.:D Myönnän kyllä että demokratia on hyvin riskitön ja turvallinen hallintomalli.

    VastaaPoista
  3. Bahahaa repesin sun listalle ihan täysin! Just eilen mieheni "yleismies Jantunen" kertoi, että häntä oli kyselty ehdokkaaksi ja kun oli kieltäynyt olivat kysyneet häneltä josko minä lähtisin. Menin moneksi minuutiksi sanottamaksi. Lopulta sain kysyttyä MIKSI ihmeessä ja suu vaahdossa rupesin latomaan syitä MIKSI EN. En ikinä. Koskaan! Oon melkein erakko ja jossain torilla seisominen hei.. mikä voi olla kauheempaa? No okei, torilla seisoskeleminen loskan ja paskan keskellä! Yyyh ennemmin oon työkseni vaikka liikennemerkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut mieti, silloin politiikan tekeminen jää sosiaalisesti lahjakkaille! Mun poliittiisina innoittajina toimii Jörkan ja Erkki Tuomiojan tapaiset yrmyt, jotka on aina kohtuullisen happaman näköisiä ja tuskin värjöttelee minkään soppatykin vieressä. ;)

      Poista
  4. Käsiaseiden ja turkistarhauksen lisäksi jeeshymistelylistalle kuuluu myös humanitaarisen maahanmuuton kritiikitön kannatus, joten fiksu pysyy kaukana koko p****sta. T. Jonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin olen tähän asti toiminut, mutta ehken sitten olekaan kovin fiksu. ;)

      Poista
  5. Mä äänestäisin sua. (ja asun jopa oikeassa kunnassa).

    Pliis lähde mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anonyymi! <3 Mä haastattelen nyt eka jotakuta mukana olevaa että minkälaiseksi kaupunginhallituksen kumileimaiseksi sitä riviedustajana joutuu. :)

      Poista
  6. Lähdelähdelähde!! Olisi ihanaa jos kerrankin olisi poliitikko, joka sanoisi jostain asiasta että "en tiedä, ei kiinnosta".

    VastaaPoista
  7. Hyvähyvä, antaisit meille muille vihreitä äänestäville vielä lisää syitä äänestää. Lapsi- ja perheasioita ei todellakaan ole liian montaa hyvää ihmistä hoitamassa, jos ne noistaisit vaaliteemoiksi - puhumattakaan hauskoista ja kirjoitustaitoisista poliitikoista - mukaan vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa lapsi- ja perheasioissa sulla olisi tosiaan aivan valtavasti näkemystä ja kokemusta, siis hyödyllistä annettavaa! Johan olit mukana "Tulevaisuuttakin takomassa". Sait peräti kutsun sinne, eikö niin (suo anteeksi, että muisti näin pätkii...)?

      Poista
    2. Oottepas te nyt kannustavia. :) Joo, olishan noista sanottavaa. Ja tietenkin myös kaupungissa liikkumisesta pyöräilijän ja vaunukävelijän näkökulmasta.

      Ellen, muistat ihan oikein. Sain muuten kutsun saman häppeningin jatkotyöpajaan syyskuussa. Ja olen menossa.

      Poista
    3. Lisätodisteita, lisätodisteita! Suahan kuunnellaan jo nyt!

      Poista
  8. Mä äänestäsin sua jos pystyisin, joten mukaan vaan.

    Toisaalta ymmärrän hyvin nihkeytesi. On se sellaista paskassa tarpomista, kunnallispolitiikka. Onneksi olen itse virkamies pienessä kunnassa ja voin itse jäävätä itseni tällä perusteella. (Hyvähän se on nurkan takaa muita haastaa mukaan...sorry!)

    VastaaPoista
  9. Näen sinut ihan ehdottomasti tulevaisuudessa Arkadianmäellä! Tie sinne on kuitenkin helpompi, jos aloittaa kunnallispolitiikasta, eli oppii päätöksenteon perusteet. Saat ihan varmasti paljon ääniä, kunhan vaan riittävän moni lukijoista voi sinua äänestää. Tärkein meriittisi on mielipiteet ja hyvät perustelut niille - tämä kirjoitus on hyvä esimerkki siitä :)

    Joskus on avartavaa kohdata omat pelkonsa. Vihasin nuorempana kaupallista alaa (niinkuin varmaan kaikki nuoret, myyntityöhän on kauheaa tuputtamista). Kun minulle tarjoutui mahdollisuus "päästä uralla ylöspäin" nimenomaan myyntityöhön tarttumalla, olin aluksi kauhuissani, mutta sitten päätin kokeilla. Jonkin aikaa kokeiltuani tajusin, että olen ihan helvetin hyvä tässä. En olisi ikinä uskonut enkä taatusti hakeutunut näihin tehtäviin, jos se olisi ollut pelkästään itsestä kiinni. Esimieheni näki minussa jotain, mitä itse en nähnyt. Samalla tapaa me lukijat näemme sinussa aikaansaavan poliitikon, joka vain odottaa mahdollisuutta. Joskus on avartavaa kohdata omat pelkonsa ja kampittaa ne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsiisös, sinne Arkadianmäelle tarttee jo vähän isomman kannatuksen. ;)

      Epämukavuusalueella pärjää ihan hyvin jos on vähän mielikuvitusta, mutta jotenkin tää koko poliittinen kenttä on niin tajuttoman vieraannuttava että sen helposti mieltää just ei-ainakaan-mun-jutuksi, vaikka asianhan pitäisi olla ihan päinvastoin. Ja on tässä asiassa tietty vähän epäonnistumisen pelkoakin eli jos en saakaan mitään aikaan ja seuraan vaan paskan lapioimista aitiopaikalta. :P

      Poista
  10. I <3 your blog -tunnustus -> http://eioopakkojoseitaho.blogspot.fi/2012/09/tunnustuksen-saannot-1.html

    VastaaPoista
  11. Kunnallispolitiikka jos mikä on arjen asioihin vaikuttamista, ja siksi niin saakelin tärkeää. Koulutus-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveyspalvelut päätetään suureksi osaksi valtuustossa, kuka voi väittää, ettei kiinnosta?

    Masentaa, kun ihmiset hihkuu presidentin- ja eduskuntavaaleista ja pitää kunnallispolitiikkaa jotenkin tylsänä ja turhana. No juu, ei siellä aina pääse äänestämään niitä kansakunnanpolitiikan eturivin naamoja, mutta ehkä sinne voisi saada lykättyä jonkun, joka ymmärtää tavallisen tuppuraisen elämää. Vaikka jonkun toimittaja-bloggarin, jolla on pieniä lapsia?

    Mutta ei se valtuustotyö varmaan mitään sateenkaaria, yksisarvisia ja tikkareita ole, varsinkaan pikkulapsiperheessä.

    Ootko lukenut Julia Virkkusen blogia? Sehän on ollut valtuutettuna Helsingissä juuri silloin, kun lapset ovat olleet pieniä. http://virkkuu.vuodatus.net/

    Venni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta! Kaupunkien ja kuntien päätöksillä on aika iso merkitys arjessa esim. asettamalla vaikka sen Espoo-lisän saamisen ehdoksi, että molempien lasten pitää olla kotihoidossa. Perkele!

      Ps. Mä kävin tänään tapaamassa Vihreiden toiminnanjohtajaa ja haastattelemassa siitä valtuustoarjesta. Ihan elämässä kiinni oleva tyyppi, vaikkakin aika janari.

      Poista
  12. Hei!

    Kahdesta ekasta listaamastasi syystä tuli mieleen, että oletko tutustunut Björn Wahlroosin ajatuksiin ja varsinkin hänen kirjaansa "Markkinat ja demokratia - loppu enemmistön tyrannialle"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ole ehtinyt, mutta vaikuttaa kiinnostavalta. Wahlroosilla on kiinnostavia mielipiteitä joista on helppo provosoitua.

      Poista
  13. Poliitikon elämää läheltä seuranneena voin todeta, että erittäin hyviä näkökantoja kieltäytymisellesi olet esittänyt. Etenkin kohdat 4 ja 5 koskettavat koko lähipiiriäisi, vaali-illam stressi ym. Vaikka silti ajattelen, että olisit erittäin hyvä ehdokas ja myöhemmin valtuutettu!

    Mieti vielä. Voihan olla, että voisit tehdä pelkästää virtuaali ja SoMe - vaalityötä ja jättää sen Stockan kulmilla spämmäämisen muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Koti-insinööri on onneksi kyllä ihan messissä, sehän mua tietty tähän takinkääntöönkin sparrasi.

      Poista
  14. Mä olen ollut kerran ehdokkaana, ylioppilaskunnan edarivaaleissa. Se oli kamalaa, siis se ehdokkaana olo. En vaan kyennyt mainostamaan itseäni. Lamaannuin ihan täysin ja välttelin kaikkia mahdollisia vaalitilaisuuksia. Ihmeekseni sain 5 ääntä. Sen jälkeen mua kysyttiin kunnallisvaaliehdokkaaksi. En todellakaan suostunut.

    Jos rupeet ehdolle, mä pakotan appiukon äänestämään sua. Itsehän en valitettavasti voi Espoossa äänestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Musta se itseään äänestäminen on niin nolouden huippu. Mut ihanaa jos sun appiukonkin edustajaongelmat ratkeaisi tässä samalla. ;)

      Poista
  15. Demokratia on aika huono, vaikkakin ehkä paras tähän asti kokeilluista.

    Kun saan kuopukseni koulutielle, lupaan tilittää suhteestani Mussoliniin.

    VastaaPoista
  16. Ehdottomasti ehdokkaaksi, kun satun asumaan samalla äänestyslueella :) Poistuis kätevästi tämä ainainen ketähän-sitä-äänestäisi -ongelma, kun kerrankin tietäisi jostakin ehdokkaasta kuvaa enemmän ;) En välttämättä aina haluaisi antaa ääneäni vaalikoneen perusteella.

    Paitsi että olisit varmasti hyvä edustaja, en malta odottaa postauksia 'sisäpiiristä' :D Ehkä vihdoinkin joku osaisi selittää, miksi jotkut yksinkertaiselta tuntuvat asiat tuntuu olevan niin helvetin vaikeita, miksi päätöksenteko on niin pirun hidasta ja kuka oikeasti vastustaa esim koulujen korjauksia ym. ei-niin-tärkeää ja rakentaa mieluummin vaikka öö uuden kaupunginteatterin (sori vaan kyldyyri-ihmiset, kun en nyt parempaakaan vertausta tähän hätään keksinyt ;)

    t. toinen keskivertomamma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai saatana, *vaalikoneet*! Munhan pitää ite vastata nihin kysymyksiin. OMFG.

      Mut sisäpiiripostauksia olis ehdottomasti tulossa, sain tämänpäiväisestä tapaamisestakin jo sairaan hyvää matskua. ;)

      Poista
  17. Kannustan minäkin lähtemään ehdokkaaksi, koska edustuksellinen demokratia on mielestäni toistaiseksi paras keksitty hallintomuoto ja se ei toimi, ellei kukaan uhraudu edustamaan kansaa. Mutta miksi kukaan uhrautuu, en kyllä käsitä.

    Olen itsekin kuulunut syyllisten joukkoon (erittäin osuva sanavalinta muuten) erään kunnan keskushallinnon virkamiehenä. Ihan ilkeyttäni minäkin mm. "lopetin pieniä kouluja". Voisin keskustella myös aika pitkään "ei kaikkea voi mitata rahalla" -aiheesta tai siitä miksi hallintoväkeä on "niin paljon" kun pitäisi olla vain "tekeviä käsiä".

    Mutta tosiaan siis silti kannustan ehdokkaaksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tavattoman avartavaa lukea Katjan omia kokemuksia ja näkemyksiä siitä, miten kunnallisopolitiikka oikeasti toimii ja mitä siellä oikeasti tapahtuu, miksi päätökset ovat mitä ovat. Ei siitä varmasti haittaa olisi hänelle itselleenkään ihan vaikka toimittajan työtä ajatellen. Suomi tarvitsee päätöksentekoon ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita asioista eivätkä (pelkästään) oman poliittisen uransa ja egonsa edistämisestä.

      Poista
    2. Ekan Anonyymin kannustuspuhe oli kyllä sydäntälämmittävä. Voihan tekevät kädet sentään! ;)

      Olisihan se kyllä kiinnostava ja varmasti yleissivistäväkin kokemus, ja vähintäänkin uusi näkökulma juttuihin.

      Poista
  18. Olispa mielenkiintoista nähdä, tulisitko valituksi vain blogisi lukijoiden voimin ilman minkäänlaista avointa vaalityötä. Ei yhtään mahdotonta, meitä on paljon. Vaikutat niin uskomattoman tarmokkaalta ja skarpilta ihmiseltä.
    Julia Virkkunen, joka yllä mainittiin, aloitti blogin pitämisen vastustaaksen lastensa koulun lakkauttamista joskus 2006 tienoilla. Lukijakunta laajeni nopeasti blogin terävyyden ja koskettavuuden takia, ja kun vihreät saivat Julian suostutelluksi mukaan kunnallisvaaleihin, hänet valitsivat varmasti lähinnä juuri lukijat.
    Suosittelen muutenkin Julian blogia. Hän on erilainen mama kuin tämän blogin mama, mutta yhteistäkin on. Erityisesti alkuaikojen kirjoitukset, joissa hän koulutaistelun ohella yrittää toipua kolmannen lapsensa, parin viikon ikäisen, kuolemasta, ovat riipaisevia. Niitä seuraa sitten kuvaus kahden nuorimman syntymästä ja varhaislapsuudesta - hymyilyttävää, naurattavaa, itkettävääkin.
    Nyt Julia on pitkään kärvisteltyään päättänyt asettua uudelleen ehdolle, koska "päätöksentekoa pitää vahtia, kun kerran on joutunut siihen tutustumaan". Julian kuvaukset päätöksenteon kiemuroista ovat olleet välillä hurjaa luettavaa. Tarkkasilmäisempää, järkevämpää ja herkempää ihmistä saa hakea, ja loistava kirjoittaja hänkin.
    Mutta Arkadianmäelle? Osaako tuota kenellekään toivoa???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, koska potentiaalinen kampanjani olisi hyvinkin krääsätön (lue: ei esitteiden jakamista Stockan kulmalla), tähän mediaan olisi pakko pistää kaikki paukut. Täytyypä tutustua Virkkusen blogiin.

      Poista
    2. Joo mukaan vaan. Vaikka minäkin käyn täällä joskus anonyyminä räksyttämässä, niin silti susta tykkään! Ja Virkkusen blogiin verrattuna täällä tulis selkokielistä tekstiä byrokratian kiemuroista. Onneksi blogeja on moneen makuun, itse en lainkaan jaksa lukea tommosta huokailevaa ihminensitäjatätä -diipadaapaa, josta tulee lähinnä "aloitteleva kirjailija jota kukaan ei ota kustantaakseen" -vaikutelma. Täällä täräytetään asia suoraan ohimoon, ja vaikka se välillä ärsyttää, niin silti: I like!

      Poista
    3. Yksi mun peloista kohdistuu siihen, pystyykö kunnallispoitiikasta(kaan) puhumaan ymmärrettävästi, ilman sanahirviöitä tai epämääräisyyksiä. Olen aina ollut suorapuheisuuden ja selkokielisyyden ystävä -- onnistuuko project mama -sertifioitu raportointi vai tuleeko musta ihan samanlainen jaarittelija. :O

      Poista
  19. Kannatan!! Eli täältä tulisi heti ääni Katjalle!

    VastaaPoista
  20. Mun mielestä olisi kiva, jos poliitikot nimenomaan kunnallistasolla kysyisivät enemmän miksi ja vaivautuisivat oman mukavuusalueensa ulkopuolellakin ottamaan asioista selvää. Tietysti yhden ihmisen aika ei riitä kaikkeen, mutta tämän takiahan demokratiassa homma hoidetaan jengissä ja asiantuntijoita on olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tota kyllä ihan kaikille ihmisille. ;)

      Poista
  21. Joskus nuorena ja naiivina kuvittelin, että politiikassa mukana olevien täytyy olla jotenkin todella fiksuja ja hyvin perillä asioista. Työskentely erään kunnan hallinnossa ja viimeisenä niittinä Helsingin kaupunginvaltuuston surullisen kuuluisa keskustelu koulujen kasvisruokapäivästä karistivat nämä luulot. Ihan tavallisia tampioita ovat valtuustot täynnä ja argumentaatio on usein tasoa "no kun musta siltä tuntuu". Ihan jokaisessa valtuustossa olisi varmasti tilausta ihmisille, jotka osaavat perustella mielipiteensä ja katsoa asioita vähän muutenkin kuin oman navan näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, etta mikset yrittaisi jos vahankin kiinnostaa. Itse en paasisi sua kylla aanestamaan, mutta tosiaan ainahan on ne pressanvaalit sitten ;-)

      Uskon kylla etta tulisit valituksi ja olisit hyva valtuutettu. Rehellisesti sanottuna olen kuitenkin sita mielta, etta saatat olla sellainen persoona, joka paaasiassa turhautuu tuossa edellekin kuvatussa politiikkateatterissa ja kompromissikoneessa. Saatan tietty olla vaarassakin, mutta perustankin taman syvaanalyysin pelkkaan blogikirjoitteluusi. Rehellisimman mielipiteen saat varmaan mieheltasi ja sehan taisi olla melko positiivinen. Eli Go Girl!

      Poista
    2. Se kasvisruokakeskustelu oli mulla vahvasti mielessä kun ajatuksen ehdokkuudesta ekaa kertaa torppasin! Mut ei siitäkään mitään tule että siellä pauhaavat vaan hullut ja hurskaat.

      Tiedostan kyllä hyvin, että en todennäköisesti ole luonteeltani riittävän kärsivällinen tähän hommaan, mutta katsotaan nyt ensin pääsenkö läpi. (Apua, joko tää jargon alkoi: katsotaan nyt tämä vaali-ilta ihan loppuun asti, ennakkoäänten perusteella on vielä liian aikaista sanoa yhtään mitään).

      Poista
  22. Mä äänestäisin sua heti, jos sattuisin asumaan äänestysalueellasi. Puolueenkin listoille voi lähteä ns. sitoutumattomana, joten sitä jäsenkirjaakaan ei tarvitse omistaa! Lähde ihmeessä, sussa on oikeasti potentiaalia siihen hommaan, sillä valtuustot on täynnä idiootteja, jotka tarttee vastaansa änkyröitä sopivassa määrin! :) Sä olisit just hyvä änkyrä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Espoossa on kuule aikamoisia änkyröitä valtuutettuina, Soinista alkaen. Muuta kiitän luottamuksesta. ;)

      Poista
  23. Nimimerkillä been there, done that - kannatan lämpimästi, ihan kaikille asiasta vähänkään kiinnostuneille! Millään puolueella ei ole liikaa ehdokkaita ja yhdelläkään ei ole tarpeeksi paljon hyviä. Pätevistä puhumattakaan.

    Kunnallispolitiikka on just sitä, missä päätetään, mikä koulu tai päiväkoti lakkautetaan, millaista ruokaa päiväkodissa saa, onko kotihoidon kuntalisää vai ei, mitä tehdään kiireisille lastensuojelutapauksille ja montako vaippaa mummot vanhainkodissa päivässä saavat. Toisaalta taas puhutaan rakennuksista ja niiden kunnossapidosta, kaupunkisuunnittelusta, kaavoituksesta ja muista insinööriasioista. Ja aika paljon kaikesta muusta siinä välillä.

    Näihin jokaiselle tuttuihin aihealueisiin kun yrität perehtyä muun elämän ohessa niin että jotain päättämistäsi asioista ymmärätkin, käyvät päivät ja yöt lyhyiksi. Kokouksista sentään maksetaan muutamasta kympistä muutamaan sataseen, kunnasta riippuen - jossain saa korvauksen lastenhoitokuluista ja kahvipullatkin. Asioihin perehtymisen teet omalla ajalla ja kustannuksella. Paitsi jos kuulut siihen ihmisryhmään, jolle Tietämys ja Ymmärrys Kaikista Asioista laskeutuu vaali-iltana tuloksen selvittyä, tai jos luotat päätöksen teossa mutuun tai vatuun/mituun (vaimosta/miehestä tuntuu).

    Puolueesta riippuen vaikutusmahdollisuutesi ovat rajalliset tai hyvin pienet, koska päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä. Hyvällä tuurilla (ja puolueen valinnalla) riittää, että saat oman puolueesi tuen ja se riittää päätöksen läpiviemiseen. Vähän huonommalla tuurilla puolueesi tekee lehmänkaupat saadakseen sinulle tärkeän asian läpi, mutta joutuu lupaamaan tuen asiaan, jota itse et kannata. Jonkinlainen ryhmäkuri ainakin joissakin on kuitenkin edellytys päätöksenteolle monissa asioissa.

    Harvasta asiasta tulee kiitosta, vielä harvempi on koskaan kenellekään tarpeeksi. Erityisesti lämmittää, kun pitkään jonkun asian puolesta taisteluasi ja puhuttuasi se lopulta toteutuu, ja sitten tulee palautetta, miten olisi pitänyt pystyä parempaan ja ennen kaikkea, miten se olisi pitänyt tehdä.

    Kunnilla on itsehallinto, mutta (lonkalta) 60-85% (kunnasta riippuen) asioista (budjetista) on hitsattu kiinni lakisääteisillä velvotteilla, joista ei voi tinkiä. Laki ja valtio määrittelevät toimintaympäristön, esim. niin kiva kuin olisi suosia paikallisia tuottajia, tietyn summan ylimenevät hankinnat täytyy aina kilpailuttaa. Lisäjännitystä tulee, jos kunnan suurin työnantaja laittaa pillit pussiin ja yhtäkkiä työttömyys pompahtaa kolmeenkymmeneen prosenttiin, verotulot tipahtavat ja sote-puolelle tulee yhtäkkiä kysyntää kaikille mahdollisille avuille. Yhtäkkiä pitäisi saada rahaa ja lisää ihmisiä perheneuvontaan, vaikka pätevistä hakijoista on puutetta. Eipä silti, että sitä rahaa olisi.

    Mielellään antaisi kaikille kaikkea mahdollista hyvää, mutta se edellyttäisi veroprosentin nostoa kolmeen-neljäänkymmeneen - ja kuitenkin pitäisi samalla huolehtia siitäkin, että perheet eivät karkaisi pienempien verojen perässä naapurikuntaan ja että ihmisille jäisi rahaa verojen jälkeen muuhunkin. Mieluiten mahdollisimman paljon hyödykkeiden ostamiseen paikallisilta yrittäjiltä, jotka työllistävät ja tuovat niitä kaivattuja verotuloja.

    Tämän pitkähkön vuodatuksen tarkoituksena ei ole masentaa. ;-) Päin vastoin, uusia ihmisiä, ajatuksia ja kyseenalaistamista päätöksentekoon tarvitaan aina. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että suurin osa kuntapäättäjistä on ihan tavallisia palkansaajia, isiä, äitejä, mummoja, pappoja, opiskelijoita ja työttömiä, jotka enimmäkseen hyvin rajallisilla resursseilla (ja usein ymmärryksellä) tekevät päätöksiä suurista asioista, tuntevat pahaa mieltä ja huonoa omatuntoa riittämättömyydestään. Eli jos yhteiset asiat yhtään kiinnostavat, rohkeasti vain ehdolle! Jos valtuuston ovet eivät aukea, lautakunnat eivät ole ollenkaan huono vaihtoehto, oikeastaan niissä pääsee vaikuttamaan syvemmin, vaikkakin kapeammalla sektorilla.

    -Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *kiittää hattu kourassa tästä kommentista* :D
      Tiätkö, mä tossa yhden yön valvoin tän asian kanssa ja tajusin että tästähän seuraa ainoastaan se, että soittelen joka päivä kansanedustajalleni ja vaadin erilaisia aloitteita kuntia koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Sitäpaitsi ekat neljä vuotta on todennäköisesti pelkkää seiniin törmäilyä ja hakuammuntaa. Mutta pohdin sitä sitten jos pääsen läpi. ;)

      Poista
    2. Hieno homma, että nimi tuli paperiin, onnea ja menestystä erinomaiselle ehdokkaalle! Sä menet läpi somellakin (haaste kanssalukijoille heitetty!). Neljä vuotta on just sopiva aika harjoitella Arkadianmäkeä varten. Tai oikeastaan vähän päälle kaksi, mutta etköhän sä klaaraa homman kotiin joka tapauksessa. ;)

      Jään odottamaan kampanja(ttomuus) ja politiikkapostauksia! :)

      -Jenni

      Poista
  24. Sovit mainiosti politiikkaan - tulin katsomaan, mitä vastasit eiliseen kysymykseeni, mutta olit poistanut kysymykseni ja kiommenttini.
    Eläköön sensuuri ja asioista vaikeneminen. T: Jonna Joensuu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori mutta en ole poistanut tästä ketjusta mitään. Olisiko kysymyksesi ollut tuossa uudemmassa postauksessa?

      Poista
  25. Jep, tässä ketjussa julkaistaan vain myötäilevät kommentit...t:ohis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitko "ohis" tarkentaa, oliko tämä myötäilevä kommentti, jotta tiedän tarvittaessa poistaa sen? :D En ole tästä ketjusta poistanut yhtäkään kommenttia.

      Poista
  26. Miunkin "en lähde" listani oli jokseenkin samanlainen. Mutta lähdin sit kuitenkin ehdolle. Suurinta päänvaivaa itselleni tuotti tuo puolueen löytymättömyys, kun ei vihreä-vasemmisto-kommunisteille ole paikkoja jaossa. Päätin sit mennä yhden ison listoille sitoutumattomana, mikä tällaisessa maalaiskunnassa lie ihan kannattava veto. Ehkä. Hyvältä pohjalta muutenkin liikenteessä- en usko pääseväni läpi, läpipääsy olisi vain positiivinen yllätys. Ukkokulta tosin sanoi, että tuo on ihan väärä ajattelutapa, pitäs kuuleman mukaan jyrätä kilpailijat ja olla sitä mieltä jotta mie tiiän kaikesta kaiken kaikkialla kaiken aikaa. No, mut yks ääni on jo plakkarissa- kaveri, joka on myös ehdolla, äänestää minua ja minä häntä, joten ei tarvitse turvautua itsensä äänestämiseen (joka siis on todella noloa!)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...