Pääsin vihdoin viime viikonloppuna eron nokkosenpoimintaneitsyydestäni. Hyvänen aika, kersakin oli jo opetellut homman mummin kanssa! Kun sitten tein ekasta saaliistani hulppean satsin älyttömän hyvää nokkosmuhennosta, nysväykseni otti vielä enemmän päähän. Päätin heti kirjoittaa ponnekkaan aloittelijan how to -postauksen nokkosen poimintaan, jos siellä nyt joku kaltaiseni luuseri tätä lukisi. Huom! Nokkostietouteni on hyvin rajoitettua, joten jakakaa ihmeessä kaikki viisaudet postauksen perään.
1. Tarvitset sakset, hanskat ja jonkun astian. Ja tietty hyvän nokkosapajan (kompostin, navetan tai ulkohuussin vierestä ei kannata kerätä, sillä nokkonen kerää nitraattia). Jos pakotat lapset mukaan, niin saat enemmän.
2. Käpyttele huudeille ja ala saksia. Minä nipsaisin isoimmista kasveista ylimmän nupun seuraavaan lehtinikamaan (anteeksi epätieteellinen selostus) asti, sellainen 10 sentin pätkä siis, kersa napsi jostain syystä pelkkiä lehtiä. Toista useita kertoja.
3. Sitten kotiin ja vesikattila kiehumaan. Ryöppäys ei ole ollenkaan pakollista, mutta poistaa polttavuuden ja nitraatin. Sillä välillä kun pannu on tulella, huuhtele pölyt ja ötökät pois lävikössä.
4. Kiehauta huuhdeltuja nokkosia lyhyesti muutaman minuutin verran. Jäähdytä ja puristele nokkosista varovasti liika vesi pois ja kaada jäähtynyt keitinvesi kukille (en tiedä miksi, mutta näin anoppi tekee).
5. Nyt nokkoset ovat valmiina pakastettaviksi. Anoppi vääntää nokkosista pakastinpussiin kätsyjä pitkulaisia "makkaroita", joita voi sitten silputa ruokiin haluamallaan tavalla. Toki voit heittää nokkoset suoraan pataankin - reseptejä löytyy vaikka kuinka.
Minun ensimuhennokseni päätyi lautaselle grillatun kananpojan ja riisin kanssa.
Menkää hyvät ihmiset nokkoseen. Ette kadu, jos ette kaadu. (Haha)
Ei jumankekka, KIITOS! Olen nyt kohta kolme viikkoa kitkenyt tuota perkelettä takapihan jatkona olevalta niityltä, mutta alan olla valmis tunnustamaan tappioni. Ei se sieltä mihinkään katoa. Mutta luulen saavani henkisen yliotteen, jos pistän nokkosen pataan ja poskeen. Kohta ehkä kadun, että olen niitä kompostiin kärrännytkään.
VastaaPoistaMinä keräsin eilen nokkosia ja kuivasin ne. Marttojen sivuilta bongasin vinkin, että kuivattavia nokkosia ei ole pakko ryöpätä, mutta ryöpätyt nokkoset pysyvät vihreämpinä. :)
VastaaPoistaMä olen hiton huono kuivaamaan. Viimeksi kuivasin sienet sen verta huonosti että homehtuivat. Fuck. Pakkanen on turvallisempi jos virtaa riittää. :)
PoistaMunki pitäis. On pitäny monta vuotta. Millonkahan sais aikaiseksi... Tuoreita sieniä sain ekaa kertaa viime vuonna, nekin siskon keräämiä (siltä sentään meni sienestysneitsyys, mulla on vielä tallella).
VastaaPoistaNo kuule, nyt vaan iltakävely kehiin työkalujen kanssa! Tulee ihan voittajaolo kun saa aikaiseksi.
PoistaHah. Kannattaa omistaa työkaveri joka tuo nokkoset poimittuna kotiovelle asti ;) Itselle jäi vain ryöppäys, silputus ja syönti.
VastaaPoistaTiedän, mul on maailman parhaimmat työkaverit :)
Oijoi, onpas todellinen helmi! Noora toi mulle aina lounasta, mikä oli myös aika lämmittävää. :)
PoistaEn oo pakastanu nokkosta aiemmin,nyt olis tarkoitus.Kuivattuna käytän leivissä,sämpylöissä,pastakastikkeissa,keitoissa,letuissa,suolaisissa piirakoissa..eli oikeestaan missä vaan,ei juuri maistu mutta ravintoarvo kohoaa kummasti.Eikä vie tilaa pakkasesta,kuluta energiaa kuivattuna,jos nyt oikein alan perustelemaan.Tärkein peruste on kuitenkin se että kuivaaminen on vaivattominta :) Ja se että pikkuhippuina se uppoaa lapsille ihan huomaamatta.
VastaaPoistaOispas mullekin vaivatonta... :) Onneks lettuina menee alas isompinakin hippuina!
PoistaNokkosestahan kerätään pelkät lehdet käsin. Kantsii koskea vain siihen lehden keskiosaan, ei reunoille, keskeltä ei polta. :) Itse teen nokkoslettuja ja -sämpylöitä. Koskakohan niitä alkaisi löytymään jostakin, jotta saisi herkutella...? Missään en ole vielä nähnyt. :(
VastaaPoistaMusta oli tosi nopeeta napsia ne latvat varsineen messiin, ei haitanneet ollenkaan. Meillä oli maalla Naantalissa jo isot pehkot, eiköhän se kesä koita hiljalleen muuallekin!
PoistaAlkukesästä nokkosesta voi poimia kaikki lehdet ja kesän edetessä kannattaa pätkiä vain se 10 senttiä. Nyt nokkoset ovat vielä nuoria ja tuoreita, niin niitä voi hyödyntää enemmän.
VastaaPoistaNokkosvesi on hyvää lannoitetta kukille. Jos sitä suihkii lehdille, niin se toimii myös karkoitteena. Sitä ei kannata tehdä kuitenkaan auringonpaisteella, koska se voi polttaa lehtiä.
Meillä on piha nokkosta täynnä. Joku saisi mielihyvin kerätä ne pois juurineen =)
Kiitti, hyvä tietää!
PoistaNyt jos löytää jonkun hyvän nokkospaikan, niin kannattaa pistää se mieleen. Kun katkoo niitä nyt, niin tosiaan voi käyttää melkein kaikki lehdet. Kuukauden päästä kun käy samalla paikalla uudelleen, niin voikin sitten kerätä uuden satsin, sillä nokkonen on mukavan uusiutuvaa ;)
VastaaPoistaItse olen jo tutkaillut näitä uusia kulmia sillä silmällä. Mutta ajattelin viikonloppuna mennä ihan yksin, tuo 1v4kk taapero ei ole ehkä parasta nokkostusseuraa. Nyt kun olen taas raskaana, niin moni on myös hysteerinen sen suhteen saako nokkosta käyttää vai ei. Minä olen sitä koulukuntaa, että jos pari kertaa kesässä käy keräämässä nokkoset piirakkaan varten, niin siitä saa paljon enemmän vitamiineja kuin mitä oikeasti sillä on vaaraa vauvalle. Joten kyllä, aion nokkostaa ihan hyvällä omalla tunnolla viikonloppuna :)
Hei onnea pötsinkasvatukseen! Mut miksi nokkosta ei saisi raskaana käyttää..?
PoistaVoi kun saisikin aikaiseksi... En vaan oo keksinyt että mistä menis keräämään, täällä kun on isoja autoteitä joka puolella :( Huoh.
VastaaPoistaJostain luin että se turvavälimatka esim. sienten poimimiseen isoilta teiltä olis 50 metriä, riittääkö?
PoistaTää on enne! Mää ostin viime viikolla uudet hanskat, ja sulla on näköjään samanlaiset! Nyt mää kyllä meen ja noukin tosta pihalta noi nokkoset. Kiitos :)
VastaaPoistat: yksi kaltaisesi luuseri
Hyvä!! Etkä siis oo enää luuseri! ;)
PoistaMä olen kerännyt nokkosia yhteen ravintolaan, kun olin siellä teininä kesätöissä. Ravintolan vieressä oli tyhjä tontti, joka kasvoi nokkosta, ja siellä sitten kuljin kumihanskat kädessä ja riivin nokkosen lehdet varsista ämpäriin. Oli varsin nopeaa. Ravintolassa ne huuhdeltiin isossa lävikössä ja sen jälkeen menivät keittiön puolelle nokkosmuhennokseen käytettäviksi.
VastaaPoistaOlen kerännyt ja kuivannut nokkosia myös hevoselleni. Kuivasin ne varsineen uunissa ja riivin sitten lehdet irti varsista. Silpuksihan ne menee, mutta mahtuupa iso satsi pieneen pakasterasiaan(:
-Laura
No totta!
PoistaKiitos muistutuksesta, täytyykin lähteä pihalle nokkosiin :) Niistä tulee aivan ihania lettuja - kannattaa kokeilla!
VastaaPoistaTarkoitus olisi, omatekoiset pinaattiletut on jo testattu joten sama resepti sopinee.
PoistaKiitos inspiraatiosta, letut ja keittö duunattu :) NAM!
VastaaPoistaEipä kestä, hienoa että inspiroiduit! :)
PoistaMistä te muut kaupungissa asuvat haette nokkosenne?
VastaaPoistaTuosta (Espoon) lähimetsästä mä aion hakea lisää heti ens viikonloppuna! :)
PoistaIhan mahtava vinkki tuo anoppisi pakastettu nokkospötkylä! Ja tuokin Rimpsukaisan vinkki, että pieninä murusina saa huijattua lapsia ;)
VastaaPoistaLapsuudessani nokkosesta käytettiin myös nimeä "viholainen"... kai siksi, että lapset ymmärtäis varoa sitä ;)
Tämä on sitä paljon puhuttua "crowdsourcingia": onneks on tää blogi jossa voi joukkolyä hyödyntää! :)
PoistaVaimo teki nokkosista pestoa. Aivan syntisen hyvää. Resepti menee siis niin, että vaihtaa basilikan tilalle nokkosen, ni avot...
VastaaPoistaAi saakeli, kuulostaapa hyvältä.
PoistaLävikössä huljauttamalla saa tosiaan kaiken pölyn hyvin pois, mutta itse jätän kaikki "villivihannekset" hetkeksi aikaa myös ihan upoksiin kulhoon, jotain minipieniä ötököitä on kuitenkin aina vielä jostain silmujen sopukoista paennut uimaan. :D
VastaaPoistaNokkosvesi, kuten jo yllä todettiin, on hyvä tuhoeläinten torjuja. Samalla se käy myös typpilannoitteesta juurelle annosteltuna. Pahempihajuinen versio, nimeltään nokkoskäyte, syntyy keräämällä (kokonaisia) nokkosia kannelliseen astiaan vesihauteeseen ja unohtamalla viikoksi. Heti kun yökkäily on tasoittunut kannen avaamisen ja siivilöinnin jälkeen, on käytössä ilmaista superlannoitetta, sekoitussuhde 1:10. Ei siis lehdille, vaan juurelle. Nokkoskäyte sopii esimerkiksi kaalille, purjolle, tomaatille ja sipulille, ei kuitenkaan esim. kurkulle tai meloonille eikä hedelmäpuille.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistapalaanpa vielä käyttökokemuksilla eli päädyin kuivaamaan nokkoset, murensin ja laitoin maustepurkkiin jolloin uppos myös lapsille:
- "ÄITII miksi sinä otit maustetta, minäkin haluan?!"
- "no hyvä on sitten, laitetaan vähän sunkin lautaselle, tämän kerran..." :D
"Menkää hyvät ihmiset nokkoseen. Ette kadu, jos ette kaadu. (Haha)"
VastaaPoistaTyttö (5v) meni tänään pyörällä - ja kaatui.
Tuli sisälle aika lailla paukamissa.