Kestävä kehitys nivoutuu helposti perhe-elämään: jos joku liikkuu, niin lapsiperhe. Vanhemmat kiitävät tukka putkella hoitopaikan ja työpaikan välillä ja lapsia kyyditään kodin, koulun ja harrastusten välillä. Ratkaisut olivat yllättävän helposti tunnistettavissa ja toteutettavissa.
Energiansäästö liittyy myös yhteiskunnan prosesseihin. Yksi itseäni koskettava asia on yrityksen perustaminen. Minulla on kaikenlaista pientä laskutettavaa tuloa, mitä varten olisi kätevää olla oma yritys. Mutta kun arvonlisäverorekisteri ei oikein houkuttele. Koko prosessi kuulostaa työläältä byrokratialabyrintiltä, joka edellyttää äreiden verokarhujen kanssa asiointia ja vähintään osallistumista työväenopiston yrittäjäkurssille. Haluan valtion tarjoaman palvelun, joka perustaa firman puolestani tällä viikolla, neuvoo, mistä joutuu rosikseen ja miten maksan itselleni ensi kuun palkan. Tämä aloittelijoille suunnattu toimisto voisi olla ilmainen ensimmäisen vuoden ajan.
Tilaisuuden lopuksi piti listata muutama villi idea, millaisessa Suomessa voisin elää kuusikymppisenä. Itseäni kosketti eläkeajattelun poistaminen (Jukka Relander sivusi tätä taannoin). Ihmisen elämän voisi nähdä enemmän jatkumona kuin koulutus-työelämä-eläke -jaksojen summana. Minä voisin hyvin aloittaa aktiivityön jälkeen "kolmannen elämän", jossa saisin tehdä yhteiskunnallisesti arvokasta, mielekästä pientyötä verovapaasti. Pientyö voi olla talvirenkaiden vaihtoa, ruohonleikkuuta, aidanmaalausta, lasten hakemista päivähoidosta, ruoanlaittoa - mitä ikinä. Tämä työ helpottaisi perheiden ruuhkavuosiarkea ja parantaisi seniorin toimeentuloa, puhumattakaan sosiaalisesta ulottuvuudesta. Minä voisin huoltaa fillareita - jos niillä joku enää ajaa vuonna 2030.
Työryhmien ideoinnin tuotoksia on tarkoitus käsitellä ihan oikeastikin. Ministerityöryhmä käy ideat läpi ja julkistaa kymmenisen tulevaisuuden teemaa 17.4. Saas nähdä, mihin tarttuvat.
Ps. Ja jos sinulla on hyviä ideoita, heitä ne ilmoille täällä.
Hei! Yrityksen perustamiseen saataisi löytyä valtion kustantamaa neuvontapalvelua TE-keskuksen kautta. Tsekkaa osoite www.yrityssuomi.fi, siellä oli jotain aiheeseen liittyvää infoa.
VastaaPoistaHaluan valtion tarjoaman palvelun, joka perustaa firman puolestani tällä viikolla, neuvoo, mistä joutuu rosikseen ja miten maksan itselleni ensi kuun palkan. Tämä aloittelijoille suunnattu toimisto voisi olla ilmainen ensimmäisen vuoden ajan.
VastaaPoistaKyseinen lafka on juurikin TE-toimisto. Lisäksi saat paljon apua ja tietoa uusyritys- ja naisyrityskeskuksista. Firmaa ne eivät puolestasi perusta, mutta kaikki niiden palvelut ovat ilmaisia. Alv-rekisterissä olo ei ole hillitöntä byrokratian kanssa painimista, vaan homma hoituu aika kivuttomasti.
Komppaan edellisiä, apu löytyy TE-keskuksista. Ja yrityksen perustaminen on juurikin näin yksinkertaista: täytä ja tulosta paperi, allekirjoita, maksa maksu ja that´s it. Ja kaikessa tossa muussa sua auttaa hyvä kirjanpitäjä.
VastaaPoistaJa jos sulla on vain "kaikenlaista pientä tuloa" et joudu alv-rekisterin kanssa tekemisiin, raja on rapiat 8500/vuodessa.
Tosi hieno ajatus tuo pientyö. En ole aikaisemmin tullut tuollaista ajatelleeksikaan. Jotenkin sitä on vaan lokeroitunut ajattelemaan, että työelämän jälkeen ollaan eläkkeellä. Tai osa-aikaeläkkeellä. Tai eläkeputkessa. Mitä se muuten edes tarkoittaa?
VastaaPoistaTuo TE-keskus ei tullut google-haussa ekalle sivulle. :) Ja toisekseen en halua mitään luukulta luukulle ramppausta ja kirjanpitäjän metsästämistä vaan nimenomaan täyden palvelun avaimet käteen neuvonta- ja tilitoimiston ja vielä ilmaiseksi ekan vuoden. :) En halua opiskella alv-rekisteriä YHTÄÄN, printata, täyttää ja tulostaa mitään papereita - haluan että joku jolta se sujuu, tekee sen puolestani. Lopputuloksena minulla on firma. Suomalaiset eivät oikein osaa vaatia palvelua kun täällä pidetään itse tekemistä niin suuressa arvossa.
VastaaPoistaLisey, tilaisuudessa piti hyvä puheen joku dosentti siitä kuinka helppo on lokeroitua ajattelemaan nykyistä tilaa ainoana oikeana mallina. Muutos aiheuttaa aina epämukavuutta ja saavutetuista duista pidetään kiinni kynsin ja hampain vaikka yksilön kannalta olisi tarkoituksenmukaisempiakin ratkaisuja.
Ei sinun tarvitse rampata luukulta luukulle. Etsit hyvän kirjanpitäjän/tilitoimiston ja ne kyllä hoitaa kaiken, avaimet käteen, mutta eivät toki ilmaiseksi. Alv-rekisterissä ei ole mitään opiskelemista. Ja valitettavasti on niin, että ei kukaan muu voi sun puolesta täyttää sun tietoja ja keksiä firmalle nimeä, jollain tavalla sun pitää ne tiedot hänelle siirtää, samalla vaivalla kirjoitat ne itse. Ja musta tuo on vähän jännä mielipide, että palvelua pitäisi saada ilmaiseksi. Miksi pitäisi? Yrittäjänä olet itse vastuussa siitä että asiat on kunnossa ja paperit täytetty oikein, siis myös siinä tilanteessa että olet maksanut ittes kipeäksi että joku muu on tehnyt työn. Se on osa tätä yrittäjyyttä, ymmärtää miten asiat toimii.
VastaaPoistaJa edelleen, pikkuhiluja varten et yritystä tarvitse, ja jos taas niistä kertyy enemmän, olisit jo tarvinnut sen yrityksen...
Missaat pointin. Puhuimme siitä, miten yrittäjäksi ryhtymiseen *kannustettaisiin*. Helppoudella ja ilmaisuudella tietenkin. Nyt se ei sitä ole.
PoistaOolrait, ny mä tajuun :) Yrittäjäksi ryhtyminen ei musta ole se ongelma, ilmaista apua on valtavasti saatavilla, myös ilmaista koulutusta. Mutta kaikki sitten siitä eteenpäin - hankalaa. Niin kauan kuin yrittäjyys vie sulta sosiaaliturvan ja heikentää kaikinpuolin asemaasi niinä hetkinä kun vaikka sairastut tai lapsi sairastaa, ei yrittäjyys kovin valoisalta voi näyttää. Lisäksi infernaaliset maksut suuntaan jos toiseen - laskin esim että kun olin omaishoitajana ja tienasin firman kautta vain vähän, sain kymppitonnin verottomana käteen. Kun taas jos yrittäjänä firman kulujen jälkeen saisin kymppitonnin, käteen jäisikin vain 6000e koska yel, alv ja verot.
PoistaNo joo, eniveis, nykyhetkessä tukijuttuja on mutta ne on hajallaan ja ne pitää itse etsiä. Toisaalta jos ei ole yhtään yritteliäs ei ehkä kannata ryhtyä yrittäjäksikään, mutta onhan se nyt ihan typerää että jokainen tahollaan etsii tietoa samoista jutuista...
Joo yrittäjän arkea voisi varmasti mutuenkin helpottaa! Omakohtaista kokemusta on vain tästä aloittamisesta.
PoistaTuosta yritteliäisyydestä olen siinä eri meiltä, että miksi energiaa ei saisi kohdistaa vain siihen mitä haluaa tehdä? Voisin hyvin käydä täyttämässä webbilomakkeen (varmennus pankkitunnuksilla), jossa antaisin firmasta vaadittavat tiedot ja sitten joku soittaisi perään että hei tässä sulle firman tilinumero ja tämä henkilö on suhun jatkossa yhteydessä kirjanpidon tiimoilta. Ah.
Ei liity aiheeseen ensinkään, mutta miten kummassa olet saanut tänne kommenttiboksiin näin hienon vastaa-toiminnon? Tällainen helpottaisi tosi paljon omiin kommentteihin vastaamista, ja lukijoiden vastauksien seuraamista.
PoistaSen saa päälle tuolta blogin asetuksista, se alin kohta ja sieltä comments ja sitten piti valita se kummallisin kohta. Näillä selkeillä ohjeilla varmasti onnistut! :D
PoistaNo onnistuin kuin onnistuinkin! Olet sinä sitten selkeä ihminen!! :D Kiitos. ;)
PoistaLiity osuuskuntaan.
VastaaPoistaMikäs se on??
PoistaVerotonta pientyötä mulle kans sitten joskus kun olen eläkeiän saavuttanut. ;)
VastaaPoistaOikeasti kannatettava idea. Tiedän meiltä töistä ihmisiä jotka hinkuvat moista mahdollisuutta jäädessään parin vuoden päästä eläkkeelle, vaan eipä ole.
Toisekseen voisin itsekin palkata jonkun naapuruston eläkeläisen katsomaan junkkareiden perään, sitten kun ovat kouluiässä ja ohi aamu- ja iltapäivätoiminnan. Oikeasti minua hirvittää 3km koulumatka vilkkaan tien varressa 9v vintiö ja yksin.
Eikö? Tuota pientyötä voisi tehdä myös vanhempainvapailla. :)
PoistaVanhempainvapaalla ei onnistu tai siis onnistuu, mutta menettää työpäiviltä vanhempainpäivärahan. Hoitovapaalla saa kyllä tehdä töitä menettämättä kotihoidontukea, PAITSI jos puoliso on työttömänä, niin silloin sen menettää (puolison katsotaan hoitavan lapsia eikä perhe voi saada tähän sekä kotihoidontukea että työttömyyskorvausta).
PoistaVarsinkin tuo jälkimmäinen työnteon este on sellaista vaikeuksissa olevien perheiden kyykytystä, että sen soisi poistuvan.
Teillä sitä tulevaisuutta Suomessa vielä sentään on mutta täällä helvetin Keskieuroopan takapajulassa about 40v nainen jolla on lapsia on lähinnä RISKI. Siinä ei auta korkeakoulututkinnot eikä muut. Ja idiootti kun olen, menin tietenkin tekemään kaikki ne virheet, joita ei koskaan pitäisi tehdä. Voin sitten nyt vaan potkia itse itseäni persuksiin. Omatoimisuutta löytyisi, jos ei vaan koko ajan olis valtio tai jos ei se, niin sitten terveysvakuutus, kampittamassa. Välillä tuntuu siltä ettei ihminen sais tehdä mitään, varsinkaan sellaista mistä saattais saada rahaa ja pohjaa itsenäisyydelle. Ok, tässä vaan tällänen pahan päivän vuodatus.
VastaaPoistaMiksi olet enää riski? Ja ihan mielenkiinnosta: missä takapajulassa asut? :)
PoistaIhan vaan kotiäitiyden luvatussa maassa - Saksassa. Sielä entisellä länsipuolella, missä naiset ovat aina hurraten jääneet kotiin hoitamaan lapsia. Ei siinä mitään, jos sieltä pääsis sitten poiskin. Mun suurin virhe oli saada lapset melko vähäisellä työkokemuksella ja ilman vakituista työsopimusta. Nyt olen jokaisen työnantajan mielestä kokematon (friikun työ ei näköjään käy työkokemuksesta), liian vanha ja riski siksi, että todennäköisesti istun kotona hoitamassa sairaita lapsiani puolet työajasta. Friikkunakaan ei oikein ole helppo olla kun töihin liittyy paljon matkustamista ja lastenhoito on täällä sellaista puolipäivämeininkiä. Mutta - eipäs tässä valiteta. Tänään tuntuu jo paremmalta ja suomalaisella sisulla voin taas jo puida nyrkkiä :) ... hitto mua täällä lannisteta!
PoistaTuo osuuskuntajuttu, jota Ehtoisa emäntä ehdotti, on kyllä hyvä idea, monet työosuuskunnat ovat tosi käteviä tuollaisissa pienissä duuneissa... Jos vähänkään kiinnostaa, ota yhteyttä vaikkapa Tampereen Osuustoiminakeskukseen, heillä on asiasta tietotaitoa ja yhteyshenkilöitä ympäri maata. Keskuksen vetäjä on Niina Immonen, niina.immonen@osuustoimintakeskus.fi.
VastaaPoistaToinen mahdollisuus on tietysti tehdä hommia freenä. Siinä tapauksessa ota yhteyttä lähimpään verotoimistoon. Ne kyllä neuvovat.
Joo, free-kortti on aina vaihtoehto, osuuskunnista en tiedä mittään. Mutta ehkä mä sen firman nyt kuitenkin perustan kun en tiedä mikä musta tulee isona. ;)
PoistaMeinasin tulla ehdottelemaan TE-keskusta ja hyvää kirjanpitäjää itsekin. Yrityksen perustaminen ei todellakaan ole hankalaa, vaikka olisikin tällainen lomakeidiootti ja -vihaaja kuten minä, mutta se yrityksen ylläpito, asiakkaiden hankkiminen, "menetetyt etuudet" ja hyvässä lykyssä ainainen päivystys töiden äärellä on jo sitten toista.
VastaaPoistaItsekin kokeilin yrittäjyyttä (toiminimellä) vuoden ja totesin, että ei kiitos. Alakin tietysti vaikuttaa: mulla homma oli ihan liian yksinäistä, ja kun taksoja ja tekijää koetetaan jatkuvasti polkea, niin lopettamispäätös oli aika helppo. Nyt vaan jännään otetaanko mua enää äitiysvapaiden jälkeen takaisin työelämään.
Hei, tässä myös sivutoimiseksi yrittäjäksi alkamista pohdiskelevana löysin tämmöisen vaihtoehdon: www.eezy.fi
VastaaPoistaHankit itse asiakkaat ja päätät hintasi, Eezy alkaa työnantajaksesi ja laskuttaa ja hoitaa kaiken byrokration puolestasi. Vievät siitä hyvästä 9 % laskutuksesta, lisäksi lähtee normaalit työnantajamaksut eli eläkekin kertyy. Siis tonnin laskusta saat käteen n. 750 € (miinus verot).
Kuulostaa kätevältä, jos se mitä teet on "aineetonta" eli et myy jotain tuotetta vaan esim. konsultointia yms. SUUURI etu on, että ei menetä oikeutta ansiosidonnaiseen kun kerta on normaali työntekijä eikä yrittäjä. Mulle tuo ei soveltunut koska nimenomaan myisin valmistamiani asioita, mutta käviskö sulle?
Hei! Mielestäni ihan googlettamalla löytyy kattava määrä ohjeita alottavalle yrittäjälle. Ja monet yritykset järjestävät ns. StartUp kouluja missä käydään läpi perusasioita ja käytännön juttuja ja puhutaan tilitoimistoita yms. Tietenkin ajatus ja ideat on pakko tulla omasta takaa ..
VastaaPoistaTsemppiä jatkoon!