Haaste on mittava, sillä en ole yläasteen köksäntuntien sconssien jälkeen leiponut mitään . En leipiä, en piirakoita, en pizzoja, en pullia, eikä se pakastepullienkaan paistaminenkaan suju.
Joten.
Pistäkääpä jotain sämpyläreseptiä tännepäin! Palkitsen sen, joka onnistuu markkinoimaan reseptinsä kokeilunarvoisesti (en rankaise epäonnistuneesta lopputuloksesta). Avaimia voittoon ovat ainakin näennäinen nopeus ja helppous ja ehkä myös hiivattomuus, sillä en tiedä missä kohtaa kaupassa myydään hiivaa. Voittaja saa joko Vesterisen uusimman sinkun signeerattuna tai jonkun luomukosmetiikkayllärin. Onnea mulle.
(Kuva Maatilatorin)
Kun piipahdan Suomessa, voin tulla opettamaan kädestä pitäen. Mutsi on köksänmaikka :)
VastaaPoistaHiivat löytyy (ainakin meiltä) maustehyllyjen vierestä! Kuivahiiva siis, mitä tää nopea ja helppo resepti sisältää. (Eniten aikaa menee kaupassa käyntiin ja tiskaamiseen, muuta vaikeaa tässä ei ole.)
VastaaPoista5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl öljyä
erikoisvehnäjauhoja
spelttijauhoja
tattarijauhoja
pellavansiemenrouhetta
auringonkukansiemeniä seesaminsiemeniä
vehnänalkioita
Näillä aineilla tulee hyvää sekä todella täyttävää. Jos et löydä noita erikoisempia jauhoja tai tiedä, missä siemeniä myydään, jätä ne pois ;) Mikä tahansa jauho kelpaa, vaikkapa sitten sämpyläjauho, joita tulisi sitten ilman mitään muita härpäkkeitä n. 12 desiä. Noihin itseni luettelemiin jauhoihin ja muihin en laittanut desimääriä, koska et kuitenkaan niitä jaksa mitata :D Laittele aineita sekaisin vähän kerrallaan ja sekoittele välillä, tee vähän mututuntumalla niin, että taikina ei jää liian löysäksi, mutta ei liian kiinteäksikään. Löysä taikina ei haittaa mitään, kypseneehän se uunissa, jos ei ole aivan vetistä! Ja suolaahan ei tartte, koska margariinissa ja juustossa suolaa yleensä on. (Siis jos ja kun niitä leivän päälle laittaa.)
Kuumennetun veden voit hyvin korvata vaikkapa perunan ja porkkanan keitinliemellä, jos sellaisia oot just keittänyt, niin ei tartte vettä erikseen keitellä leipää varten.
Niin, siis älä suotta rupea tuosta taikinasta sämpylöitä pyörittelemään (aikaa ja hermoja vievää puuhaa, kädetkin likaantuu!) vaan kaada kohonnut taikina joko suoraan leivinpaperin (tai ekologisen uuniliinan) päälle uuninpellille (tällä kertaa todellakin tarttet sen leivinpaperin/uuniliinan!) tai sitten johonkin vuokaan, vaikka foliovuokaan, jos sellainen on jäänyt esim. jostain valmisruoasta.
Eli etene näin alusta loppuun: Sekoita jauhot (ja mahdolliset siemenet yms.) ja hiiva esim. puuhaarukalla jossain isohkossa kulhossa, lisää ne (siis jauhot ja hiiva) hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen vähän kerrallaan sekoittaen. Lisää öljy sekoittelun loppupuolella. Kohota taikinaa puolisen tuntia liinan alla (jos haluat säästyä taikinapyykiltä, kannattaa laittaa liinan alle vaikka elmukelmua) mielellään lämpimähkössä paikassa. Voit laittaa kulhon vaikkapa altaaseen, mihin on laskettu hieman lämmintä vettä. Kaada taikina sitten vuokaan tai pellille. (Voitele leipä vedellä tai maidolla tai jos kaapissa sattuu olemaan kuusenkerkkäsiirappia, se antaa hieman makeutta pinnalle ja kivan värin.) Voit ripotella leivän päälle vaikkapa auringonkukansiemeniä tai jos teet kaksi leipää, toisen päälle unikonsiemeniä! Paista n. 200 asteessa uunin keskitasolla sopivan aikaa.
Ja sitten paloittelet leivästä/leivistä sopivanpaksuisia siivuja ja eikun nauttimaan :)
(Pituudesta huolimatta on oikeasti helppo resepti, muuten en itse tällä leipoisi koskaan!)
Onpas meidän blogit synkronissa. Blogini julkaisee oman leipäohjeeni sunnuntai-aamuna. :-)
VastaaPoistaJa näköjään täällä kukutaan yötä myöten kehumassa omaa blogia.
VastaaPoistaAnyway, kte antoikin jo hyvän ohjeen ja perussääntö onkin, että sämpylät on n desiä vettä ja 2n desiä (luomu)jauhoja. Puolisen desiä öljyä, ripaus suolaa ja sokeria ja pussi kuivahiivaa tai noin 50 grammaa tuoretta.
Jauhojen määrä on täysin kosmista ja riippuu mm. ilmanpaineesta, naapurin vaimon mielentilasta ja KalPan pudotuspeliviivan läheisyydestä - sen kuitenkin tuntee sormin, ei takerru sormiin - muttei ole myöskään liian jauhoisaa.
Kaksi kohotusta on paras, eli ensin sekoituskulhossa kaksinkertaiseksi ja sen jälkeen leivinpaperilla liinan alla.
Jotta saadaan rapea kuori, niin sämpylät kannattaa voidella (vedellä, munalla, siirapilla, millä vaan).
Osa laittaa uuniin vesilasin jolloin tulee oikean rapeaa kuorta ja pehmeää sisustaa.
Mitä tulee ilman hiivaa leipomiseen, niin se on sämpylämielessä hieman huijausta kun kaikki ilman hiivaa leivottava muistuttaa teeleipää ja se ei omasta mielestäni ole kovin maukasta. (Ellei sitten tee ruissämppäreitä, eli nk. "nappeja")
Markuksen kanssa samaa mieltä, älä edes yritä tehdä sämpylää ilman hiivaa, ei siitä tule silloin sämpylöitä. Kyllä se hiiva kaupasta löytyy, jollei muuten niin kysymällä, vaikka onkin vähän niinkuin kananmunat, joiden sijoittelulogiikka on täysin kauppakohtaista...
VastaaPoistaNo joo, itse leivon yleensä sämpylät ihan omasta päästä 1 hiiva + puoli litraa nestettä + loput sitten mitä haluaa -ohjeella, ja se tuskin näin leivonnan alkutaipaleella sinua auttaa kun täytyy "tuntea", milloin taikina on sopivaa.
Mutta kurkkaapa Elovena-paketin kylkeen, sieltä löytyy muistaakseni sisarussämpylöiden ohje, ei tartte paljon muuta kuin sekoittaa ja paistaa niin voisi olla helppo aloitusresepti. Ja sitten toisella kerralla laittaa sekaan jotain jyviä ja muita jauhoja mielen mukaan ja sitten vähitellen laajentaa siihen pyörittelyyn ja muuhun niin pääsee etenemään pikkuhiljaa eikä tule alkuahdistusta...? ;)
Jos haluaa luomua niin vakoilee reseptin Elovenalta mutta ostaakin luomukaurahiutaleita (ja muut ainekset samoin) sen sijaan...
Sämpylät on maailman helpoin asia leipoa. Itse teen näin:
VastaaPoista1. Ota mikä tahansa ohje, vaikka tämä:
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/leivat_ja_sampylat/aamulla_leivottavat_sampylat_/
Tällä ei siis juuri ole väliä, jauhopussin kyljessäkin yleensä on joku.
2. Katso mitä kaapissa on.
Kaikissa sämpylöissä tarvitaan VIITTÄ eri ainesta:
1. NESTETTÄ: vettä, maitoa, mitä vaan. Olen kuullut jonkun tekevän oluellakin.
2. HIIVAA: totta, sitä on pakko olla. Kuivahiiva on maustehyllyllä, tuorehiiva siellä maidon paikkeilla kylmässä. Myyjät osaa auttaa.
3. RASVAA: margariinia, voita, öljyä
4. JAUHOJA: luomugraham on hyvä perusjauho, mutta sekaan voi heittää IHAN MITÄ VAAN kuiva-ainetta: leseitä, mysliä, muroja...
5. MAUSTEITA: suolaa ja sokeria vähintään. Jos haluaa hifistellä niin vaikka yrttejä tai oliiveja tai juustoa tai porkkanaa.
Sekoita näitä viittä suunnilleen ohjeen antamassa suhteessa. Jos se näyttää taikinalta, se ON taikina. Jos se tarttuu sormiin, sämpylöistä tulee pehmeitä. Jos ei, niin jee, saat pyöriteltyä niistä nättejä jos haluat.
3. Jätä taikina pöydän kulmalle hetkeksi. Jos löytyy lämmin paikka (vaikka hellan läheltä) niin se on ihan jees.
4. Jaa taikina sopiviksi paloiksi. Ei tarvitse pyöritellä jos ei jaksa, samalta ne maistuu kuitenkin. Itse yleensä revin mukavia palasia taikinan kyljestä ja taputan vähän ettei nurkat pala. Sämpylät kohoavat vielä uunissa, joten jätä pellille tilaa niiden väliin.
5. Jätä pellillä pöydälle taas hetkeksi jos on aikaa, pakko ei ole. Yleensä itse jätän, koska muistan lämmittää uunin vasta tässä vaiheessa. Keittiöpyyhe päälle niin eivät kuivu.
(5.1. Voitele jos haluat.)
6. Pistä uuniin ohjeen mukaan.
7. Ota pois uunista ohjeen mukaan. ;)
Ei se ole tiedettä.
Et ole tosissasi... Voisit jattaa hiivan kayttamatta, kun et tieda missa se sijaitsee kaupassa...Tarvitseeko 'uusavuttomuudesta' tehda numeroa...
VastaaPoistaAnteeksi tama hieman epaasiallinen kommentti. Kirjoitustyylisi on mukavaa ja oivaltavaa. Hyvaa paivan jatkoa ja kysyppa ihan rohkeesti kaupan tadilta siita hiivasta ;)
Mulla ei ole reseptiä mutta oli vaan pakko tulla sanomaan että Vesterisen levy soi jo autossa ja se on HYVÄ!
VastaaPoistaSigneeraus ei tietenkään olisi ollut pahitteeksi :)
Ja blogisi on päivän piristys, ollut sitä jo kauan. Kiitti siitä & pahoittelut laiskuudestani kommentoida juttujasi jotka ovat kyllä vertaansa vailla!
Ja mainintaa tulikin jo kohotuksen tärkeydestä. Ja kunnollinen vaivaus (koneella, käsin), oikeanlainen taikinan sitko auttaa tässä kanssa. Mutta kohotus rauhassa on oikeesti avain ihaniin sämpylöihin. Eli kerran kohotus liinan alla astiassa miel. vedottomassa paikassa esmes hellan vieressä (hohkaa vähän lämpöä), mielellään yli 30 min. Ja vielä toisen kerran kun sämpyt pellillä ja liinan alla, sillain että kohoaa kunnolla.
VastaaPoistaLeipomisonnea! Kyllä sä osaat! :D
Kannattaa ehdottomasti kokeilla Sunnuntai Kauraisia sämpyläjauhoja! Sekaan ripsaisin vielä vähän auringonkukansiemeniä ja tuli parhaimmat sämpylät koskaan. (5-vuotiaskin kehui!)Pussin kyljessä on ihan pätevä sämpyläohje, mutta basicly sämpylät on iiseimmästä päästä leipoa.
VastaaPoistaLiotat hiivan kädenlämpöiseen veteen (itse kannatan perinteistä palahiivaa, jonka olen muuten aina löytänyt maitohyllystä), lisäät jauhot, ripsauksen suolaa ja noin desin sulatettua rasvaa. Sitten kohotat lämpimässä paikassa. Ja sitten vaan vaivaamaan.
Herkkuhetkiin kannattaa kokeilla focacciaa, joka on myös erittäin simppeli valmistaa. Siihen tarkka resepti:
14 dl vehnäjauhoja
1 t suolaa
1 ps kuivahiivaa (tässä olen noudattanut reseptiä)
5 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
Pinnalle
oliiviöljyä
hiutalesuolaa
2 rkl karkeiksi rouhittuja fenkolinsiemeniä
pari oksaa rosmariinia
mustia (kivettömiä) oliiveja
Sekoita 1 l jauhoja, suola ja kuivahiiva. Lisää vähän kädenlämpöä kuumemmaksi lämmitetty vesi. Vaivaa joukkoon lisää jauhoja, niin että taikinasta tulee notkeaa ja aika löysää. Sekoita lopuksi öljy. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla perusteellisesti. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä ohueksi levyksi leivinpaperilla peitetyllä uunipellille. Painele levyyn kuoppia peukalolla ja kaada niihin sekä muuallekin levyn pintaan öljyä. Sirottele päälle fenkoli ja suolahiutaleet, työnnä taikinaan oliiviviipaleet ja asettele lopuksi rosmariinin lehdet pieninä kimppuina. Paista 200 asteessa 20 minuuttia tai tarpeen (tarkoittaa uunin) mukaan kauemmin.
Leikkaa ruuduiksi ja - hämmästytä koti-insinööri! :)
Leipomisessa vaikeinta on se, että muistaa ottaa luomuksensa ajoissa uunista. Eli kello (tai puhelin) hälyyttämään!
Muuten Niken slogan sopii tähän kuin nenä päähän: Just do it!
-Annis-
Mun parhaat sämpylät on tullut suoraan Sunnuntain (ei ole mainos) rouhesämpyläjauhopussissa olevasta ohjeesta. En liiemmin tykkää hiivaisesta mausta, joten olen kohottanut taikinaa reilusti - väh. tunnin verran. Kun sämpylät on pyöritetty, kannattaa kohottaa vielä vähän ennen uuniin laittamista.
VastaaPoistaEi tarvi lisäillä mitään ihmeellistä, kuivahiivaa kannattaa käyttää, on helpompaa!
Mun parhaat sämpylät on tullut suoraan Sunnuntain (ei ole mainos) rouhesämpyläjauhopussissa olevasta ohjeesta. En liiemmin tykkää hiivaisesta mausta, joten olen kohottanut taikinaa reilusti - väh. tunnin verran. Kun sämpylät on pyöritetty, kannattaa kohottaa vielä vähän ennen uuniin laittamista.
VastaaPoistaEi tarvi lisäillä mitään ihmeellistä, kuivahiivaa kannattaa käyttää, on helpompaa!
Itse en kestä hiivaa laisinkaan, joten sämpylöitä ei tule leivottua - eivät vain kertakaikkisesti kohoa ilman. Siksi leivonkin usein 'peltileipää', säästyy ikuiselta vaivaamiselta ja pyörittelyltä, kohottamiseen käy leivinjauhe. ohueksi kaulittuna perusohje käy myös pizzan pohjaksi.
VastaaPoistaPerusohje:
2,5 dl spelttijauhoja (tai vehnää, tai kauraa, mutta ehdottomasti luomu!)
2 tl leivinjauhetta (löytyy samasta hylystä kuin mausteet, saatavana myös luomuna)
1/4-1/2 tl suolaa
2-3 rkl (oliivi)öljyä
1/1-1 dl vettä, riippuen tosiaan siitä ilmanpaineesta, naapurin aimon mielentilasta etc. Kannattaa ekaksi lisätä se puoli desiä ja sitten lisätä jos tuntuu ettei ole tarpeeksi löysää.
Tuplaamalla saa kokonaisen pellillisen, tuosta tulee yksi 'leipä'. Sekoita kuivat aineet, lisää öljy ja lopuksi vesi, sekoita esim. puulastalla, käsiä ei tarvitse tämän taikinan takia liata. Paista 200 (jos kiertoilma)-225 asteessa 15-20 min. Jos haluat rapsakamman pinnan, niin 'voitele' pinta vedellä ennen paistamista Päälle voi halutessaan laittaa esim yrttejä ja halkaistuja kirsikkatomaatteja (vrt focaccia)tai osan jauhoista voi korvata erilaisilla leseillä (ruis, vehnä, kaura) tai siemenillä (hamppu, pellava, seesam)
Juuri on sämpylätaikina mulla tuolla nousemassa ja tosi helppo on leipoa. Ilman hiivaa en tosin ole koskaan kokeillut joten suosittelen hiivan käyttöä teit millä reseptillä tahansa.
VastaaPoistaPuoli litraa kylmää vettä lämmitetään mikrossa lämpimäksi (niin, että se kädessä tuntuu lämpimältä, ei kuumalta). Joukkoon loraus hunajaa, loraus rypsiöljyä ja 1tl suolaa. Pussi kuivahiivaa (löytyy kaupan maustehyllyltä) sekoitetaan pieneen määrään sämpyläjauhoja ja heitetään kulhoon. Vähän sekoitusta ja sitten niitä samoja sämpyläjauhoja toisella kädellä samalla sekoittaen. Itse pistän sämpyläjauhojen lisäksi vähän tummia vehnäjauhoja, joskus myös kaurahiutaleita. TAikina saa jäädä aika löysäksi. Olen myös vähän jauhottanut taikinan päällistä ennen liinan päälle laittamista, muuten tarttuu liinaan ja on hankala saada irti. Kohotusta puoli-1 tunti. Kun kohonnut uuni lämpenemään 225 astetta (kiertoilma, jos on tavallinen niin vähän aiemmin kannattaa pistää jo päälle). Taikina kahteen osaan, vähän lullataan käsillä pötkyläksi jauhotetulla alustalla ja isolla puukolla palasia leikkelemään. N. vartti liinan alla ja uuniin. Munakelloa kantsii käyttää jos ei uunin vieressä vahdi nm. kokemusta on palaneista sämpylöystä ja pullista. Eli n. 15min uunissa ja nam, nam, nam oivariinia päälle ja syömään.
Telkkarin Tina antoi kivan vinkin viikonlopuksi, tee sämpyt illalla paistamista vaille valmiiksi ja kohota ne yön yli jääkaapissa. Aamulla nosta sämpylät uunin lämpiämisen ajaksi pois kylmästä ja työnnä uuniin, voila, uunituoreita ihan itse tehtyjä sämpylöitä heti aamusta!
VastaaPoistaMä luulen, että olet ihminen, joka saattaisi hyötyä leipäkoneesta. Pidin itse sitä kaikkein kammottavimpana 80-luku-retroturhakkeena (tai no, limsakone kyllä tiukasti kilpailussa mukana), mutta muutin lapsen saatuani mieleni. On leipomisen hands free -optio, sopii täystunarillekin, ja aamulla on kiva herätä lämpimän leivän tuoksuun poistumatta sängystä. Kaiken maailman hienoille luomujauhoille löytyy hyvin käyttöä, ja koska leivistä voi tehdä myös pieniä, ei aina tarvitse jyrsiä sitä samaa muovissa kuihtunutta viikonvanhaa. Noi koneet ei oo ees kalliita (jotkut ostaa sellaisen jopa Lidlistä). Mun jauhonkulutus kuukaudessa on nykyään jotain 5-10 kg kuukaudessa, vaikka ennen ne keräsi kaapissa vain häröjä. Kerro, jos innostut, niin pistän jakoon pari parhaaksi kokemaani reseptiä (löytyy mm. oliivileipää ja kaneli-rusina-aamiaisleipää).
VastaaPoistaMaalaisleipä (tai sämpylät)
VastaaPoista5dl (niin lämmintä kun hanasta tulee) vettä
1tl suolaa
1rkl hunajaa tai sokeria
kourallinen leseitä
kourallinen pellavansiemeniä/rouhetta
kourallinen auringonkukansiemeniä
(leseitä, rouheita+siemeniä voi laittaa mitä sattuu olemaan, vaihtelua saa esim.aurinkokuivatulla tomaatilla)
Kun edelliset aineet on sekoitettu, lisää pieneen jauhomäärään lisätty pussillinen kuivahiivaa. Sekoita hyvin.
Lisää sitten pikkuhiljaa niin paljon jauhoja, että pystyt hädintuskin käsivispilällä sekoittamaan.
Tämän jälkeen kohota tunti lämpimässä pyyhkeen alla.
Jos teet leivän, alusta taikinaan lisää jauhoja sen verran, että saat muotoiltua leiväksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja tee viiltoja. Kohota liinan alla 20 min.
Paista 15 min. 250 asteessa.
Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 30 min.
Jos teet sämpylöitä, nostele kohonnutta taikinaa lusikalla pellille (taikina saa olla vetelää) ja kohota 20 min. Paista 225 asteessa kullanruskeiksi.
Tämä on ollut suosikkiohjeeni vuosikausia. Laitan joskus joukkoon grahamjauhoja, joskus ruista, toisinaan lisään yrttejä ja fetajuustoo. Tosi herkkua!
Dona, reseptit jakoon! Onko leipäkoneen puhtaanapito helppoa?
VastaaPoistasut tuntien, niin osta sämpyläjauhopussi, kato sen kyljestä ohje+lisää 1dl auringonkukan siemeniä.
VastaaPoistaOkko, leipäkoneen puhtaanapito on ihan leikkiä - ainakin mun koneen vuoassa on likaa ja rasvaa hylkivä pinnoite, ja tippa fairya ja pyöräytys harjalla riittää. Kone käyttää varmaan myös normiuunia vähemmän energiaa, ainakaan meidän keittiö ei kuumene sen jäljiltä ollenkaan, vaikka kaasu-uunin jäljiltä on kuin pätsi.
VastaaPoistaKoneen lataaminen vie multa vain pari minsaa, ja homma on siinä, sillä paistamisesta huolehtii automatiikka (ja ajastimella vehkeen voi säätää jo illalla valmiiksi). Mun kone ei ole ikinä käräyttänyt yhtään leipää.
Mä muuten rakastaisin kyllä käsin leipomista, mutta tässä elämäntilanteessa en vaan ikinä löydä sille aikaa. Masiinan avulla meillä on tuoretta säilöntäaineetonta leipää joka päivä, ostoleipää vain harvakseltaan.
Tää on meidän suosikkiaamiaisleipä, parempaa vielä paahdettuna:
Kanelirusinaleipä
3 1/4 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
7.5 dl vehnäjauhoja
3 rkl maitojauhetta
2 tl kuivahiivaa
¼ tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 dl rusinoita
Lado aineet tässä järjestyksessä leipäkoneeseen. Koneen asetukset: normaali, kuoren väri vaalea. Leipä jää kalpeaksi ja voi vajota vähän, kuuluu asiaan - kuori on silti ihanan rapea! Jos inhoat rusinoita, jätä pois, ditto kaneli - saat tilalle kuohkean, hyvin paahtuvan vaalean leivän.
Oliivileipä (tai maailman paras paahtoleipä)
1.4 dl vettä
2 rkl maitojauhetta
1 tl suolaa
½ dl sokeria
425g (6.5 dl) vehnäjauhoja
1.5 tl kuivahiivaa
3 rkl rypsiöljyä
2 munaa
***
n 1 dl viipaloituja kivettömiä mustia oliiveja
1-2tl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa tai Maldon-suolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
Lado ainekset leipäkoneeseen (vain tähtiin asti, jos et halua oliivileipää, vaan ihanaa ja kuohkeaa paahtoleipää). Asetukset: makea leipä, vaalea kuori.
Jos haluat leikkiä artesaanileipojaa ja teet oliivileipää, voitele kohonneen leivän pinta oliiviöljyllä, kun paistoaikaa on jäljellä 1.5 tuntia; ripottele päälle merisuola ja rosmariini. Tuoksu on taivaallinen!
Vielä yksi hyvä sekaleipäresepti, jos siis pakottavaa tarvetta upottaa luomuruisjauhoja johonkin:
Setsuuri
2,5 dl maitoa
1 rkl etikkaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 rkl fariinisokeria
1 tl pomeranssinkuorta (ainakin Meira valmistaa - tilalle käy myös 1 rkl appelsiinimarmeladia tai 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta)
1 tl kuminaa
1 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Mittaa ainekset tässä järjestyksessä leipäkoneen astiaan.
Asetukset: normaali, kuoren väri medium.
En nyt jaksa mietiskellä reseptejä, mutta vinkkaan hyvästä luomuleivästä: http://www.luomuhonen.fi/web/index.htm
VastaaPoistaEn tiedä paljonko maksaa Helsingissä, mutta Savonlinnan seudulla iiiiiso leipä irtoaa noin neljällä eurolla. Sopii myös pakastettavaksi. Eli jos joskus eksyt Itä-Savoon, hamstraa mukaan!
Olipas hyviä ohjeita! Mun bravuuri on erilaiset kakut, joten sämpyläreseptiä en nyt jätä. Mutta sen verran alkoi tehdä mieli sämpylää, että täytynee hankkia sitä hiivaa, että voi tehdä illalla pienen taikinan :-)
VastaaPoistaTsemppiä Mamalle kokeiluun.
Hei!
VastaaPoistaJos et ole aikaisemmin leiponut, ja vierastat hiivan käyttöä, niin kokeilepa perunarieskoja! Helppo perusresepti on seuraava:
5 dl notkeaa perunasosetta (lisää esim. loraus maitoa valmiin muusin sekaan)
n. 5 dl ohrajauhoja
2 kananmunaa ja
1 tl suolaa.
Sekoita kaikki ainekset yhteen. Laita uuni kuumenemaan 270-300 asteeseen (koko juttu perustuu siihen, että riekat paistetaan nopeasti todella kuumassa uunissa). Jaa taikina esim. 12 palleroksi ja taputtele ne leivinpaperin päällä uunipellille ohuiksi rieskoiksi. Kämmenien kasteleminen tai jauhottaminen auttaa tässä. Tai läiskäise koko taikina pellille tasaiseksi levyksi, voihan siitä jälkikäteenkin leikellä sopivia paloja :-).
Ja sitten uuniin n. 20 min, kunnes rieskojen reunat ja pinta saavat hiukan väriä. Sen jälkeen kasaa rieskat päällekäin ja joku liina päälle, ja jäähdytä.
Jos teet ruoaksi perunamuusia, niin tee reilumpi annos ja leivo lopuista rieskoja. Tai onnistuu tästä pikaversio perunamuusijauheellakin, mutta ei tietty ole ihan yhtä hyvää.
Parasta näissä rieskoissa on helppous - ei tarvitse kohotaa, vaivata eikä muuta sellaista. Ja plussaa on myös, että perunarieskat ovat hyviä vielä pari päivää leipomisen jälkeenkin, kun taas sämpylät ja muut ovat parhaimmillaan oikeastaan vain samana päivänä.
Iloa leipomiseen:-)!
arkitehti, no sehän sopii. ;) Anoppikin on jotenkin liikuttunut tästä ja lupasi auttaa.
VastaaPoistakte, hah! Olet oikeilla jäljillä: leipominen on siitä vaikeaa, että siinä pitää jatkuvasti olla niin tarkkana! Mutta mä hankin kyllä ne siemenet ja unohdin vaan sen hiivan kun en vaan voi muistaa kaikkea.
Okko, tulee vähän myöhässä, mun pitää jo huomenna aamulla tuottaa sämpyläntuoksua. ;)
Markus, noi napit alkoi kiinnostaa - resepti jakoon!
Tiina, kiitti paketinkylki-vinkistä - nää ruoka-ainevalmistajathan todella ajattelee meitä! :D
Sanja, hemmetin hyvä esitelmä! Ja olutsämpylät kuulostaa mainioilta. Punaviiniä ei ehkä kukaan ole kokeillut, mahdollisuuksia uraauurtaviin tuotteisiin siis..
Anonyymi, en olekaan tosissani. Sanon erikseen jos olen. :)
Meeri, hyvä hyvä! Sitten vaan keikalle. ;)
Kiki, kiitokset tsempistä! En käsitä vaan miksi kaikki luulee että mun hella jotenkin hohkaa lämpöä. ;)
Anniksen focacciasta rapsahtaa bonuspalkinto. Laita mulle mailia!
S, miten kukaan saa tehtyä sämpylöitä aamulla jos niitä pitää kohottaa kahteen otteeseen tunti. O_o
Ethe, peltileipä on sitä mitä mä todennäköisesti saan aikaiseksi käytin hiivaa tai en. ;) Mutta mainio resepti siis monessakin mielessä (ei tarvitse sekoittaa käsin!), joten tulen varmasti kokeilemaan!
Henkka, hunajaa siis taikinaan. Hmm, toiminee paremmin kuin sokeri.
irMa, aivan. Tässä siis vastaus tuohon yllä esittämääni kysymykseen. Mun sämpylät valmistuu ehkä lounaaksi. ;)
Dona, bingo. ;) Sä oot moraalinen voittaja.
Minna, sun fetajuustosämpylät voittaa. Laita mulle mailia, noi lähtee aamulla kokeiluun.
Rousku, mä tosiaan ostin jo paahdettuja auringonkukasiemeniä ja kurpitsansiemeniä. :) Ja unohdin sen hiivan.
Svea, heh, tässäpä hyvä syy kotimaanmatkailulle!
Anna B, täytyypäas sitten julistaa kakkukisakin!
Sahlene, no noi rieskat kieltämättä vaikuttaa kans aika hyvältä, kiitti vinkistä!
Tulin katselemaan tuloksia, halvaannuin kauhuista kilpailuspeksien suhteen :) Hyvä opettaja onkin yksi tärkeä tekijä, ja kokeileminen toinen. Taikinan kiinteys pitää opetella näppituntumalta (ainakin minun), mutta kun se on kunnossa, sämpylät ovat aina hyviä, kunhan niissä vain on suolaa. Sokeri ja rasvakin ovat ihan lisäaineita. Herkullisia leipähetkiä!
VastaaPoistaMulla on taikina kohoamassa!!! Tosin 10 minuutissa se ei ole kohonnut yhtään.
VastaaPoistaTässä olis mainio hiivaton ohje, kulkee nimellä konssit mutta kun pyörittelee vähän isompia palleroita, kelpaavat sämpylöiksi. Nämä on tosi mehukkaita ja hyviä :) Ei tarvi kohottaa, kun eivät kohoakaan, eli näiden teko ei kestä kauaa. Ja porkkanan lisäksi/tilalle voi laittaa siemeniä, oliiveja, fetaa, mitä haluaakin...
VastaaPoista2 keskikokoista porkkanaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl kaura- tai 4-viljan hiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250g maustamatonta (soija)jugurttia
0,75 dl öljyä
Raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy, porkkanaraaste sekä jugurtti ja sekoita. Muotoile taikinasta sämpylöitä jauhotetuin käsin ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.