Tästä jo muutama vuosi sitten kirjoittelinkin, mutta kotitöiden taulukointia kohtaan tunnetaan yleistä epäluuloa. Aina ennenkin on pärjätty ilman taulukoita. Tietenkin on, ja miehet erityisesti pärjäävät erinomaisesti ilman mitään vastuunjakoa. Mutta jos nainen haluaa esimerkiksi kirjoittaa kirjan, se ei onnistu jos vapaa-aika kuluu marketissa ja imurin varressa.
Ei tarvitse olla kirjanpitäjä tai insinööri, että tekee listan kotitöistä. Eikä tätä taulukkoa tarvitse joka hetki tuijottaa. Se pitää vain kertaalleen tehdä, jakaa duunit ja jatkaa elämää kunnes taulukko kaipaa päivitystä esimerkiksi lasten kasvamisen kautta. Eikä laskeminen tarkoita sitäkään, etteikö puolison duuneja voisi joskus tehdä – totta kai voi, ei jeesaaminen ole kiellettyä vaan ihan suotavaa.
Kotityöexcel eli selkeä työnjako
- tekee kotityöt näkyviksi molemmille osapuolille. Esimerkiksi päiväkotirepun olemassaolo saattaa tulla jollekin yllätyksenä,
- havainnollistaa, kuinka paljon aikaa kotitöihin menee, jolloin voi laskea myös oman ajan määrän,
- auttaa ymmärtämään ulkoistamisen ja palveluiden (ruokakassin kotiinkuljetus, kotisiivous, kimppakyydit jne) arvon ja
- mahdollistaa sen, ettei parisuhdetta paina turha vastuunjaon epämääräisyys, epäoikeudenmukaisuuden tunne ja katkeruus.
Moni on kysellyt meidän taulukkopohjaamme omaan käyttöönsä, mutta sellaisenaan toisen perheen taulukosta on aika vähän hyötyä. Työmäärä riippuu aivan asuinmuodosta (rivitalo, pieni piha), asuinpaikasta (kaupunki, kauppa 400m päässä) ja kodin varustelusta (kaikki kodinkoneet), lasten määrästä (2 kouluikäistä), erityistarpeista (-), koiran/auton omistamisesta (1/2) ja standardeista: miten siistiä pitää olla ja onko pöydässä aina oltava parhaista raaka-aineista itse valmistettua kotiruokaa. Joku haluaa käyttää silittämiseen aikaa, me emme. Ymmärrettävästi tuskin kukaan saa tämän laskelman käyttöönsä suoraan.
Ajattelin nyt kuitenkin laittaa nämä meidän makrotason otsikot jakoon, vaikka meillä on ulkoistettu isommat siivoukset ja remontit emmekä ole jakaneet lapsiin liittyviä tehtäviä kovin tarkasti.
Sarakkeita on yhteensä neljä: tehtävä, tehtävään menevä aika (min per viikko), vastuuhenkilö 1 (K), vastuuhenkilö 2 (T). Mikäänhän ei estä laittamasta taulukkoon myös lapsille kuuluvia kotitöitä!
Kuluvaa aikaa oli meille helpointa arvioida viikkotasolla. Vaikka esimerkiksi ruohonleikkuu ja lastenvaatteiden inventaario ja kierrätys eivät jakaudu tasaisesti, niistä voi jyvittää viikkotasolla tietyn osuuden.
1. RUOANLAITTO (T)
- viikkosuunnittelu – 10 min
- kaupassakäynti x 3 – 60 min
- ruoan valmistus – 150 min
= 220 min
2. ARKISIIVOUS (jaettu tasan)
- imurointi 60 min ulkoistettu
- lattioiden pesu 60 min ulkoistettu
- pölyjen pyyhkiminen 0,5h ulkoistettu
- keittiön tasojen ja lieden pyyhkiminen – 10 min
- ruokapöydän pyyhkiminen – 10 min
- astianpesukoneen tyhjennys ja täyttö – 5+5 min
- astianpesukoneeseen sopimattomien astioiden tiskaus – 5 min
- roskien vienti – 5 min
- vessojen siisteys x 2 – 20 min
- sängyn petaaminen – 10 min
- kukkien kastelu – 5 min
- lakanoiden vaihto – 10 min
- sisustaminen, pienet korjaukset ja asennukset – 5 min (vaihtelee paljon!)
= 110 min
3. VAATEHUOLTO (K)
a) Lastenvaatteet ja -tarvikkeet
- lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden ostaminen – 10 min
- lastenvaatteiden huolto: puhdistus, korjaaminen / korjauttaminen – 10 min
- lastenvaatteiden kausisäilytys, inventaario ja kierrätys – 10 min
= 30 min
b) Pyykinpesu (per koneellinen) x 3
- kerääminen – 10 min
- tahranpoisto ja taskujen tyhjennys – 5 min
- lajittelu koneellisiin – 10 min
- kuivumaan ripustaminen – 20 min
- silitys ulkoistettu
- viikkaus – 15 min
- kaapitus – 10 min
= 210 min
4. LAPSET
a) Koulu / päiväkoti (K)
- kommunikaatio (lääkärivaraukset, sairasilmoitukset ja kuittaukset)
- varusteet (penaali, pyöräilykypärä, juomapullo, sisäpelikengät, uimakamat, tonttulakki)
- tapahtumat (kuvauslaput, mokkapalat, vanhempainillat)
b) Harrastukset (T)
- varaukset ja ilmoittautumiset, kisat ja pelit
- varusteet
- maksut
- muu viestintä
c) Muut
- kuljetukset (harrastukset, syntymäpäivät, kaverikyläilyt, yökylät)
- terveydenhoito (rokotukset, lääkäri, sairaan lapsen hoito, säännöllinen lääkitys tmv)
- muu viihdytys ja retket
= ?
5. PIHA (K, paitsi auto T)
- pihatyöt: nurmikon leikkuu ja haravointi 5 min
- marjojen kerääminen 2 min
- kukkien hankinta ja istutus, pensasaidan leikkaus, kitkeminen 5 min
- auto (katsastus, huolto, renkaiden vaihdatus) 5 min
= 17 min
Edelleenkin on täysin mahdollista jatkaa elämäänsä ilman yhtäkään taulukkoa – tai taulukoida vain osan töistä. Jos pitää esimerkiksi ruoanlaittoa rakkaana harrastuksena, jota ei jakaisi mistään hinnasta, turhahan siitä on lukua pitää. Minä hoidan kaikki perheen reissut omatoimisesti, koska en kuitenkaan olisi tyytyväinen toisen valitsemaan hotelliin. Mutta jos kotitöistä tulee jatkuvasti riitaa, tämä on se rationaalinen tapa käsitellä asiaa, jota voi ainakin teoriassa kokeilla, vaikka ei käytäntöön veisikään.
Minusta nämä "Kyllä sitä ennen pärjättiin ilman Exceliäkin." kommentit on huvittavia. Ainakin kun katson omia vanhempiani ja tätejä ja mummon sukupolvea, niin kyllä, hyvin pärjättiin koska nainen hoiti kaiken paitsi korjaustyöt. Ja niistäkin hoiti muistuttamisen. Samalla tuli hoidettua mummolan viikkosiivous ja valmistelut kun veljen perheet olivat tulossa vierailemaan..
VastaaPoistaAjat on erilaiset, arvot on erilaiset. Vielä kun opittaisiin olemaan arvottamatta naisia sen mukaan miltä koti näyttää. xD
Aiheeseen palatakseni: meillä on toistaiseksi kodinylläpito toiminut hyvin sillä että yritetään hoitaa siivous- ja huoltotoimenpiteet samana päivänä. Sitten kumpikin puuhastelee omiaan. Metahommat kyllä jää meikäläiselle, mies kun ei muista edes samanpäiväisiä menojaan (eikä myönnä että talvikengät tarttis ennenkuin varpaat on jäätyneet, tms..), mutta kun toinen kuitenkin tiedostaa ja arvostaa että hoidan nämä niin en sillei jaksa asiasta hermostua.
Juuri! Tuo vanhempien sukupolvien malli on ollut voimakas motivaattori tehdä kaikki kotitöiden jakamisen suhteen eri tavalla!
PoistaMeillä menot excelöidään (koko yli 10 vuoden yhteisolon ajan tehty näin, tulee ihan automaatiolla ja edelleen paljastaa hyvin että mutu-tuntuma "yhtä paljon maksetaan" voi olla hyvinkin paljon pielessä in the long run).
VastaaPoistaSen sijaan kotitöiden excel on vielä tekemättä, varmaan siksi että tuntuu hyvin vaikealta tietää minuuttilukemia (esim. teidän listaan moneen kohtaan olin ihan eri mieltä, siis että toiset luvut on yläkanttiin ja toiset alakanttiin). Meillä (kerrostalossa asuva autoton pyöräilijäperhe, yksi koululaislapsi) mies hoitaa keittiön (suurin osa kauppareissuista, kokkaus, jälkityöt ja ylipäänsä ruoka-meta "mitä syödään ja milloin") sekä fillarien kumit (fillareiden pesu on kunkin oma homma ja huolto on ulkoistettu), mun vastuulla on pyykkihuolto ja lapsiaiheinen meta (joka on ihan älyttömän kuormittava piip-homma), siivousaiheiset kotityöt on sit 60-40 mä-mies. Varmaan aika tasapuolista, nimittäin mun mielestä esim. pyykkihuolto on tosi iisii, ja keittiöhommat vie ihan simona aikaa (just oon hoitanut yksin koko roskan kun mies on ollut kipeänä ja tuntuu että oon ihan koko ajan ollut taltuttamassa keittiökaaosta, yh).
Joo tuo maksupuoli on sitten se toinen iso ja näkyväksi tekemistä kaipaava juttu, jossa voi tulla yllätyksiä.
PoistaKun katsoin tuota 5v sitten tehtyä taulukkoa niin tajusin että treenaamisen kautta työprosessit on hioutuneet huippuunsa, mikä tarkoittaa että kaikki sujuu nykyään nopeammin. Kohta väännän jonkun best practise -oppaan ja rupean kotityöguruksi! 😂
Oh my god. Tajusin tässä juuri mikä ihan työpaikalla kahden osaston välisen prosessin kehittämisessä hiertää. Nyt työtehtävät ja vastuut tehdään näkyväksi, kun aiemmin "rennosti yhdessä tekemisen" varjolla on yksi osasto voinut sysätä leijonanosan tekemisestä toisen (sattumalta naisvaltaisen) osaston hoidettavaksi. Taitaa olla ihan samoja rakenteita :)
VastaaPoistaNo näinpä! Mielikuvat ja todellisuus ovat välillä aika kaukana toisistaan.
Poista