Kaupallinen yhteistyö: Tiedekeskus Ahhaa ja Suomen Blogimedia
Korkeasaari check.
Linnanmäki check.
Eläinmuseo check.
Kiasma check.
Suomenlinna check.
Heureka check.
Lasten kanssa kaikki nähty? Museot, näyttelyt, uimarannat, huvipuistot ja maauimalat? Teatterit, lähisaaret, pandat, luonnonpuistot ja lapsimessut? Jos olet kolunnut kersojen kanssa kaikki mahdolliset lähialueen aktiviteetit, mutta anovat katseet kääntyvät jälleen puoleesi, vaihtoehtoja on kaksi: aloittaa rundi uudelleen alusta tai lähteä merta edemmäs kalaan. Vaikkapa Viroon ja Baltian suurimpaan tiedekeskukseen!
Olen kerran elämässäni käynyt Tallinnaa pitemmällä, 15 vuotta sitten. Se meni hyvin. Tapasin Pärnun reissullani erikoisen heebelin, jonka kanssa menin kaksi vuotta myöhemmin naimisiin! Ja koska olen tiedekasvatuksen suurin fani, kutsu Tartoon tutustumaan paikalliseen Ahhaa-tiedekeskukseen oli erittäin tervetullut.
En siis tiennyt Tartosta etukäteen mitään, mutta reissun jälkeen oli tunne, että tämä pintaraapaisu kaipaa ehdottomasti jatkoa. Perillehän pääsee monella tapaa, autolla, lentäen ja laiva-juna/bussi -yhdistelmällä. Tallinnasta Tartoon pääsee julkisilla noin 2,5 tunnissa.
Kuva on suorassa, mutta takana on Tarton oma kalteva torni. |
Tartto on perinteikäs yliopistokaupunki, jossa opiskelee paljon myös suomalaisia opiskelijoita (erityisesti lääkiksessä). Eikä ihme. Tartto vaikuttaisi olevan loistavan meiningin kaupunki, jossa koko ajan tapahtuu jotain. Kuvaavaa on se, jouduimme yöpymään Tallinnassa, koska kaupungista ei kertakaikkiaan löytynyt kahta vapaata hotellihuonetta reissun ajankohtaan: sattui nimittäin olemaan samaan aikaan kuumimman turistikauden kanssa päällekkäin myös triathlonin EM-kisat ja A-han keikka. Kaupunki onkin kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa juuri monipuolisuutensa takia. Siellä todella on jokaiselle jotakin: museoita ja kulttuuria, luontoretkiä (Tarton läänissä on parikin isoa järveä), monipuolinen ruoka- ja kahvilaskene ja yleistä pällisteltävää joen varrella.
Tämä tarjoiluehdotus aiheutti akuutin hämmennyksen koko seurueessa. |
Nouseehan se auto, kun on aamupuurot syöty. |
Miten vesi virtaa? Miten päin venettä kannattaa soutaa? |
Tiedeteatterissa oli hurja meninki, joka ei ehkä sovi herkimmille, seurueen lapset olivat aivan fiiliksissä. Näytöksiä pidetään suomeksi ensi kesästä lähtien. |
Tämä huone ei sovellu yli 40-vuotiaille. SOS. |
Tiedekeskuksen aktiviteetit on jaettu kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa on suurin osa tehtävistä ja näyttelyistä. Suosikeiksi nousivat vesiputoustulostin, käsivoimilla toimiva, pyörivä hissi ja vesipallorata. Niin ja peililabyrintti, oikea kuoriutuva kananmuna ja tulishow eli tiedeteatteriesitys, jossa on leimahdus- ja paukkutakuu. Puolivuosittain vaihtuvassa näyttelyssä päästiin tutustumaan esihistoriallisiin mereneläviin (jee, koska Dinojunasta tuttuja hahmoja) ja ylimmän kerroksen planetaariossa pääsimme lopuksi planethopping-kierrokselle Linnunradalla.
Mitä kovempaa pumppaat sitä isompi kupla. Luonnollisesti tässä piti pumpata olkapäänsä puuduksiin. |
Kuinka siistiä! Jos välillä alkaa uuvuttaa, toisen kerroksen kahvilasta saa niin lounasta kuin pillimehuakin. Samalla voi ihailla pallojen avulla sitä, miten painovoima toimii. Tiedekaupasta voi etsiä tekemistä paluumatkalle.
Itselleni jäi mieleen suht erikoinen lääketieteellisten erikoisuuksien näyttely (tätä en kyllä suosittele ihan pienimmille enkä muutenkaan herkemmille), helteisen iltapäivän lämpökameraselfie ja fyysistä voimaa testaavat laitteet, jossa sentään sain vielä paremmat tulokset kuin Skidi.
Olipa älyttömän kiva reissu älylliseen paikkaan, suosittelen lämpimästi! Tämä kohde ei tietenkään kyselyikää taltuta, jopa päinvastoin, mutta siihen paikan nimikin viittaa. On tarkoituskin koskea ja kysyä, koittaa itse ja yllättyä. Mutta täällä saat sentään lukea ohjeet ja selitykset paperista.
Lapsille räätälöity tiede on ihana asia, menkää jos suinkin ehditte!
Tallinnastakin, ihan vielä sataman vieressä on "sähkömuseo". Onkohan oikealta nimeltään Energian oivalluskeskus.. ihan mahtava paikka: yläkerrassa on kerran tunnissa näytös kuinka salamat syntyy, alakerrassa sitten saa testata ja kokeilla kaikenlaista. Erilaisia äänensynty-juttuja, optisia harhoja jne. Lapsi on käynyt siellä nyt kolme kertaa 6-7 vuotiaana ja edelleen lempparipaikka.
VastaaPoista-Sup
Oho! Kuulostaapas hyvältä! Onneksi Tallinna on niin lähellä että voi mennä vaikka ihan tätä varten.
PoistaKiitos vinkistä! Pistetään listalle. Lasten serkku opiskelee Tartossa ja tulee siis yksi syy lisää mennä vierailulle.
VastaaPoistaMenkää ihmeessä! Saatte vielä natiivioppaankin näyttämään parhaita paikkoja.
PoistaJa Tallinnan Lennusadam, mielestäni vierailun arvoinen, oli itselleni positiivinen yllätys. Poika 8v. olisi saanut kulumaan siellä toisetkin kolme tuntia. Kertoisitko vielä miten te matkustitte Tallinna - Tartto välin? Tuleeko mieleen jotain, joka olisi hyvä huomioida tällä matkalla?
VastaaPoistaSe onkin ihan mainio! Tallinna alkaa vaan olla vähän koluttu joka nurkalta niin tämä oli mukavaa vaihtelua. Snadin matkapahoinvoinnin takia me siis päädytiin junaan, mutta bussi olisi ollut hyvä kilpailija. Junalta on vähän pitempi matka keskustaan eikä siellä ole mitään safkapalveluita eli eväät mukaan, muuten ihan moderni meno. Wifi löytyy ja ekan luokan liput sisältää istumapaikan.
PoistaOk, kiitos lisätiedoista.
PoistaKiitos tiedosta! Matka varattu ja siellä on ihan kivan näköinen kylpyläkin. Bussi ois tarkoitus ottaa; on kuulema halpa ja tiheästi kulkee. Katsotaan kuin käy 🙈
VastaaPoistaKiitos hyödyllidestä tiedosta. Olen katsellut https://www.tallinnanmatka.fi/ lähinnä noita hotellimatkoja Tallinnaan, mutta nyt heräsi myös "pieni" mielenkiinto Tartossa käväisemiseen. Jos olisin esimerkiksi kaksi tai kolme yötä Talinnassa, niin kerkeäisikö tuossa heittämään jonain päivänä päiväretken Tartoon eli kerkeääkö siinä ajassa mielestäsi nähdä kaiken oleellisen?
VastaaPoista