Kaupallinen yhteistyö Prisma Skechers ja Suomen Blogimedia
Olemme kersojen kanssa lenkkarijengiä, kiitos huonon geenituurin.
Skidin jalka muistuttaa minun jalkaani ennen raskautta. Hänellä on korkea jalkapöytä, pitkät varpaat ja isovarpaan tyvessä suvun erikoispatti. Tämä aiheuttaa sen, että puolet kenkävalikoimasta putoaa pois heti kättelyssä liian matalina. Snadilla taas on viuhkamainen jalkaterä ja iso pottuvarvas, joten hänen räpyläänsä sopii hyvin kenkä, jossa on kapea lesti mutta tilaa varpaille. Minulla on vielä puolen numeron eron jalkojen välillä, joten toinen kenkä on aina vähän pieni tai iso.
Ymmärrätte ehkä, että tirautan kyyneleen aina kun löydän kengät, joiden käyttäminen ei satu. Tirautan toisenkin, jos en vihaa niiden ulkonäköä. Vollotan ääneen, jos niihin on varaa. Yleensä sopiva kenkä on lenkkari, miesten laarista. Onneksi ne ovat nyt muotia.
Jos ensimmäinen sääntö kenkien huollossa on, että älä osta epämukavia, niin toinen sääntö on että päivitä poposi säännöllisesti. Olen hilloaja. Sain muistutuksen tästä kun lähdin maalla käymään kaupassa kävellen. Kiskaisin jalkaani mökin kaapista löytämäni vanhat vaelluskengät ja aloin talsia. Ensimmäinen rakko oli jalkapohjassa jo puolivälissä menomatkaa ja paluumatkalla toisesta kengästä putosi pohja.
Eräs jalkojen hoitotieteen dosentti on todennut, että kävelyä harrastavalla tyypillä jalkineiden keskimääräinen käyttöikä on puoli vuotta, jos kenkiä käytetään lenkkeilyyn kolmesta neljään tuntia viikossa. Käyttöikä laskee kolmeen kuukauteen, mikäli kengillä kävellään tunnin ajan joka päivä.
Tiedän, ettei vanhojen kenkien säilyttämisessä ole mitään järkeä, mutta minkäs teet. En halua heittää hyviä kenkiä pois vaan käytän ne todellakin aivan loppuun asti. Enhän edes tiedä, milloin seuraavan kerran löydän sopivat kengät vanhojen tilalle. Verkkokaupoista apu ei löydy, sillä pelkkä sisämitta ei riitä mihinkään. Kun muutamaan otteeseen palautin 100% ostoksista, päätin lopettaa. Jalasta pitäisi olla 3D printattu malli, että sopivuuden saisi todennettua ilman sovittamista. Ja silloinkin jää puuttumaan fiilis.
Viime viikolla julkaistussa uutisessa kerrottiin, että suomalainen ostaa vaatteensa ja kenkänsä marketista, kuten Prismasta, ja käyttää ostoksiin rahaa paljon vähemmän kuin esim. naapurimaassa Ruotsissa. Olemme varmasti aivan liian käytännöllisyyttä arvostavaa ja pihiä porukkaa, mutta johtuisiko se myös siitä, että hyviä kenkiä on niin hiton vaikea löytää? Kauppa, joka suuntaa valikoimansa leveälestiselle suomalaiselle saa hyvin todennäköisesti asiakkaita.
Prisman hyllystä löytyi yllättäen sopiva kenkä myös minulle: tilava, kevyt ja hinta-laatusuhteeltaan loistava Skechers ei edes särje verkkokalvoja. Merkki oli minulle uusi, mutta rakkaus syttyi heti. En halua kenkiä, jotka pitää "ajaa sisään" ennen kuin niitä voi käyttää. Näitä ei tarvinnut!
Tämä Gorun-malli (johon myös Muita ihania -blogin Tiina ihastui) on tarkoitettu juoksemiseen, mutta en ole näillä(kään) juoksuaskeleita ottanut, kävelyaskelia sen sijaan on otettu useampi. Olen tällä parilla rampannut koko päivän blogitapahtumassa, käynyt pitämässä workshopin ja tallannut kymmeniä kilometrejä Espoon hiekkateitä luurit päässä. Vaikka puolentoista tunnin kävelylenkki ei kovin raskaalta suoritukselta kuulosta, siinä ehtii ottaa 10K askelta. Ja tarkoitus on, että niistä askeleista voi nauttia.
Tsemppiä siis kaikille naispuolisille Hessu Hopoille. Toivottavasti lenkkarit eivät mene ikinä pois muodista.
Kuule, juuri tulin kotiin kenkäkaupasta ja mietin, että moneskohan sukupolvi naureskelee sille, että "ennen vanhaan kaupassa oli läjä kenkiä, joita piti yrittää survoa omaan jalkaan, eikä niiin, että otetaan jalka ja tehdään ympärille kenkä". Onhan mittatilauskenkiä edelleen saatavilla, mutta ostapa niitä edes pari kertaa vuodessa... 3D-printattu, oman jalan muotoinen kenkä - kiitos!.
VastaaPoistaNiin ja kenkäkaupassa tietysti sovitin samoja kenkiä, jotka minulla oli jalassa kenkäkauppaan kävellessä. Jos löytyy hyvä kenkä, niitä pitää ostaa heti kaksi paria.
No niinpä! Ehkä vielä jonain päivänä saa kengät mittojen mukaan odottaessa. Mä olen jopa selvitellyt noita mittatilauskenkien hintoja mutta kyllä ne hinnat karkaa hyvätuloisellakin kipurajalle.
PoistaMä luin ton jutun kenkien käyttöiästä myös yleltä ja minua ihmetytti suuresti tuo lainaamasi kohta. Jutussa tunnuttiin jotenkin yrittävän perustella kenkien tarvetta lepoon ja sitä, että pitäisi olla paljon kenkiä käytössä. Mutta ainoa kestoaikoihin liittyvä sitaatti oli tosiaan tuo. 3-4 tuntia viikossa on puolet vähemmän käyttöä kuin tunti päivässä (= 7 tuntia viikossa), joten lienee luonnollista, että käyttöaika puolittuu jos käyttö tuplaantuu? Miksi ei sitten voisi ensin käyttää loppuun ja sitten ostaa uusia (jos muistaa)?. Muutenkin mihin kummaan ne kaikkien neljän perheenjäsenen 13 paria kenkiä pitäisi mahduttaa? En voi ymmärtää...
VastaaPoistaTuota kenkienostokipuilua kyllä symppaan täysin. Minulla taitaa olla aika samanlainen jalka kuin Snadilla. Kävelykenkiä, lenkkareita ja sandaaleja löytyy suhteellisen helposti (eli liian vaikeasti, koska inhoan shoppailun), mutta annas olla jos tarvitsisi juhlakengät...
Lisäänpä vielä että en myöskään ymmärrä kauppojen sesonkiajattelua. Kerran kävin kenkäkaupassa ostamassa lapselle kesäkenkiä kesäkuussa. Löytyi ehkä yksi pari oikeaa kokoa. Ystävällinen myyjä opasti, että meillä on nyt näitä syyskenkiä ja että kannattaa jatkossa ostaa kesäkengät viimeistään huhtikuussa. Täh, miksi? Eihän niitä silloin tarvitse. Hyvässä lykyssä kesä tulee vasta heinäkuussa ja lapsen jalka ottaa parin numeron kasvuspurtin ennen kuin kengät ehtivät edes käyttöön. Ja mitäs sitten tehdään, kun lapsi päättää jarrutella potkupyörää kengänkärjillä ja popot menevät puhki parissa viikossa? Tämän jälkeen keskitin perheen kenkäostokset Citymarketiin. Sieltä niitä yleensä saa silloin kun tarvitsee.
PoistaMä lainasin sitä kohtaa lähinnä siksi että mun kenkien käyttöikä lasketaan kymmenissä vuosissa, ei kuukausissa. O_o Sesonkiajattelista olenkin avautunut jo muutamaan otteeseen: olen aina myöhässä.
PoistaTäälläkin iän karttuessa jalat ovat muuttuneet omalaatuiseksi eli lenkkarit on ihan parhaimmat jalkineet. Ja Sketchersit olen todennut ihan huippuihaniksi.
VastaaPoistaNäin. Ja niin kauan kun lenkkarit on muodissa, kaikki on hyvin. ;)
PoistaMoi, en tiedä sopiiko Niket sulle, mutta niillä pystyy ainakin vaikuttamaan itse kenkien ulkonäköön. Googlaapa NIKEid Running shoes for women
VastaaPoistaJa saa valita myös leveyden, normi, kapea tai leveä.
PoistaTää on jännä: kun menen ostamaan kenkiä myymälästä niin harvemmin myyjä tällaisista vaihtoehdoista edes kertoo.
PoistaTämä! Kenkien kohdalla joudun skippaamaan kaikki pyrkimykseni tukea ekologista, kotimaista, vastuullista tuotantoa, ja ykköskriteeri on että kenkä ylipäätään menee jalkaan (leveä ja rintava jalka). Seuraava testi, pystyykö kävelemään, sitä seuraava pystyykö kävelemään ilman hirvittävää kärsimystä. Kaukana tämän jälkeen voi ajatella jotain ulkonäköseikkoja. Ja kohta yksi on yleensä jo ohjannut marketin laarien äärelle, joten hinta ei sitten yleensä enää muodostu kynnyskysymykseksi.
VastaaPoistaJust näin, ei löydy ekomerkeiltä. Ainoa sopiva merkki on Veja mutta laitapa sitten pari hunttia kenkiin. -_-
PoistaJos pääsee käymään Helsingissä niin Zio ja sen myymät jalkaystävälliset merkit kannattaa kokeilla: Wonders ja Camper. Espanjalaiset osaa tehdä mukavia JA upeita kenkiä. Terveisin: leveä 38 jalka isolla pottuvarpaalla.
VastaaPoistaTäytyy tsekata! En ole naismuistiin käynyt noissa kenkäliikkeissä, koska ajattelin, että niissä ei kuitenkaan ole mulle mitään. O_o
PoistaMyös Stocka myy Wondersia. Olen myös tilannut Wondersilta suoraan Espanajasta ja hyvin on toiminut.
VastaaPoistaHyvä tietää! Sitten kun on löytänyt hyvät niin verkkokauppahan on tosi jees.
Poista