10.4.2015

Ketä pitäisi äänestää?

Eduskuntavaalit lähestyvät. Tuskailu ehdokkaan valinnasta on aiheuttanut sen, että toimin tällä hetkellä kavereille yhden naisen konsulttitoimistona. Laitanpa siis aivoitukseni (maraton)postaukseksi.


Tämä kunnallispolitiikassa vietetty aika on tehnyt minut aika sniiduksi sekä puolueiden että ehdokkaiden suhteen.

On ollut hyödyllistä nähdä, miten muut puolueet äänestävät. Tuloksista näkee, että puheet ja teot eivät kohtaa. Toisaalta olen huomannut olevani ihan oikeassa ryhmässä. Minä näen, että turvallisen kermaperse-elämäni takaavat ympäristön (incl. ihmiset) hyvinvointi, jota rakennetaan laadukkailla julkisilla peruspalveluilla. Ja koska palvelut rahoitetaan veroilla eli työllä, kaikki paukut pitää laittaa suomalaisen työn edistämiseen ja rakenteiden uudistamiseen tehokkaammiksi. Neliraajajurrutus on paitsi spedeä, myös haitallista.

Törmään usein ennakkoluuloihin, että kaikki vihreät ovat luomulantulla eläviä hipsterihörhöjä. Tähän voin vain todeta, että jokaisessa ryhmässä on friikkejä ja hörhöjä. Vihreillä on toki omansa, mutta ehdoton enemmistö ei erotu markettijonossa muista. Päinvastoin, tarjolla on harvinaisen järkevää, avarakatseista ja asiansa osaavaa porukkaa, jotka eivät peittele vaikuttimiaan, edes mahdollista hörhöyttään.

Sitä paitsi tällä kertaa Vihreillä on niin konkreettiset ja selkeät teemat, että äänestäminen ei hävetä yhtään. Minä arvostan selkeää visiota, sillä haluan tietää, mitä me yhteiskuntana tavoittelemme. Jos säästäminen on ainoa arvo, maa kannattaa antaa johdettavaksi tilitoimistolle.

Lisäksi vaalikoneissa esiintyvä kiistelty kysymys kilpailukyvyn ja ympäristöasioiden marssijärjestyksestä on erittäin relevantti. Keski-Mongoliassa on nimittäin nähtävillä kohtuullisen yököttävä esimerkki tilanteesta, jossa talous sanelee kaiken.


Mutta kukas sitten olisi sen äänen arvoinen? Kolme pointtia.

1. Kyseessähän on luottamustehtävä. Äänestä siis ihmistä, johon luotat. Äläkä liikaa takerru vaalikoneisiin sen enempää kuin sukupuoleenkaan. Paras ehdokas ei välttämättä ole kaikissa asioissa samaa mieltä kuin sinä ja syy saattaa olla hyvä. Kannattaa kysyä perusteluja.

2. Toiseksi ehdokkaan pitää saada suunsa auki ja viestinsä perille. Hänen pitää pystyä keskustelemaan ja neuvottelemaan ihmisten kanssa, jotka ovat mahdollisesti aivan eri linjoilla, ylimielisiä, provosoituneita tai täysin kuistilla. Toiseksi ehdokkaan pitää pitää myös yleisö luupissa. Aktiivinen ja avoin viestintä kertoo, että muu maailma on edelleen läsnä.

3. Kolmanneksi, aktiivinen ja verkostoituva luonne on etu. Enemmän tai vähemmän likainen työ tehdään aivan muualla kuin äänestysnapin ääressä. Harvaan asiaan on yksinkertainen vastaus. Asioita pitää selvittää monipuolisesti ja käyttää hyväkseen olemassa olevaa asiantuntemusta.

Pari hyvää tyyppiä


Kuulun Uudenmaan vaalipiiriin. Espoon valtuustossa toimivasta ryhmästä, jonka siis tunnen henkilökohtaisesti, on ehdolla peräti seitsemän tyyppiä - eikä ihme. Kaikki aivan loistavia hahmoja, joten esittely päähänpälkähtämisjärjestyksessä.

Tiina Elo (44 v., MMM) on ehkä Skandinavian asiallisin ihminen ja nähdäkseni tietää kaikesta kaiken. Hän tuntee virkamiehet ja politiikan dynamiikan yli 10 vuoden poliittisella kokemuksellaan ja osaa rakentaa käsillä olevista palikoista parhaan mahdollisen lopputuloksen. Tiinan paras puoli onkin sinnikkyys - hänellä ei lopu usko siihen, että maailmasta on tehtävissä parempi versio. Niin ja Tiina on myös - ärsyttävää kyllä - oikeasti reipas ja fillaroi läpi talven.

Saara Hyrkkö (27 v.) on valmistumaisillaan oleva dippainssi, mutta nuoresta iästään huolimatta (tai ehkä juuri siksi) hiton positiivinen, jämäkkä ja erinomainen keskustelija. Jos Saara päättäisi argumentoida, että maapallo on litteä, kaikki olisivat ennen pitkää samaa mieltä. Onneksi hän puhuu mieluummin avoimuudesta ja tasa-arvosta. Minä sanon, että tämä mimmi nähdään eduskunnassa (tai presidenttinä) enemmin tai myöhemmin.

Mari Nevalainen (45 v, VTM) on ryhmän väriläiskä, jonka valtuustopuheiden aikana kaikki nostavat katseensa kännykästään. Mari on yhdistelmä terrieriä ja muumimammaa ja on kovaääninen pehmeiden arvojen, suvaitsevaisuuden ja eläintenoikeuksien puolustaja. Ja hei, hän osaa puhua ilman paperia! Liikunta-alan yrittäjänä Mari on luontaisesti kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä.


Jyrki Kasvi (51v., TT) on sanalla sanoen letkeä tapaus. Ryhmän propellipää (ja tohtorismies) on taustansa ansiosta erittäin perehtynyt ATK-asioihin, jopa siinä määrin, että hänen ehdokasnumeronsakin on ykkösiä ja nollia. Toivon lämpimästi Jyrkin läpimenoa, sillä tietotekniikan kehityksen ymmärtämistä ja tulevaisuuden visiointia eduskunnassa todella tarvitaan - sen huumorintajun lisäksi.


Susanna Rahkonen (46 v., Oik. kand.) on varatuomari, yrittäjä ja politiikassa sen verran kokenut konkari, että hänen ohitseen ei saa juuri mitään. Susanna on täysiverinen haukka, mitä tulee lainsäädännön kiemuroiden ja julkishallinnon prosessien tuntemiseen. Diplomaattinen ja äärijärkevä Susanna osaa katsoa asioita myös kansainvälisestä näkökulmasta: hän osaa puhua oikeusvaltion merkityksestä kansalliseen turvallisuuteen ja harmaan talouden globaaleista vaikutuksista.

Inka Hopsu (38v., KTM) on ryhmämme ylikärsivällinen puhis, jonka zeniläistä tyyneyttä eivät hetkauta mitkään provosointiyritykset. Partiossa ja uusperheen arjen yhteensovittamisessa treenatuista ongelmanratkaisukyvyistä on apua, kun hän taistelee syksyn talousneuvotteluissa vähän oikeudenmukaisempaa tulonjaon puolesta. Hän on opettajana ja opetuslautakunnan varapuhiksena erityisen perehtynyt peruskoulun tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Johanna Karimäki (DI ) on ryhmän ainoa istuva kansanedustaja ja kokenut vaikuttaja. Johanna istuu vieressäni valtuustossa ja kyselen häneltä joka kerta eduskunnan kuulumiset, päätösten ison kuvan ja taustat. Johanna jos kuka tietää piinallisen tarkkaan, että helppoja voittoja ei ole: vaikuttamistyö on pitkä projekti ja joskus on jopa vaikea nähdä mikä asia lainsäädännöllä oikeastaan pitää korjata. Viimeksi hän on nostanut esille ympäristörikosten tutkinnan tehostamisen tarpeen. Hatunnosto Johannan paneutumiselle ja perusteellisuudelle.

Ja sitten vain koppiin, joko nyt heti tai sitten varsinaisena vaalipäivänä. Muistakaa vaalikalja!

38 kommenttia:

  1. Osaatko heittää jotakuta hyvää ehdokasta Pirkanmaalta? En ole aiemmin äänestänyt vihreitä, mutta vaaliteemat osuvat itseä lähelle ja haluan muutosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vilkaisin Pirkanmaan ehdokaslistaa niin Satu Hassin nimi osui ekana silmiini. Siinä on kyllä varsin ärhäkkä substanssi-ihminen. Muita en tunne, mutta näyttää olevan paljon aktiiveja, kaupunginvaltuutettuja ja toiminnanjohtajaa. Rohkaisen käymään vaalikojulla haastattelemassa. :)

      Poista
    2. Satu Hassi on ainakin Europarlamentissa tehnyt kaikkensa, että Suomen hyvinvointiyhteiskunta rapautuu eli etenkin teolliset työpaikat siirretään toisaalle ja verokertymä pienenee... Kannattaa joskus vierailla Suomen teollisuuspaikakkunnilla katsomassa miten se näkyy hyvinvoinnissa, kun tehdas suljetaan ja tuotanto siirretään ulkomaille (jossa ympäristöstandardit usein alhaisemmat, sääntely heikompaa jne.).

      Poista
    3. Tässä olet kyllä aivan väärässä. Suomen rakenteellisiin ongelmiin ei auta se, että yritetään väkisin tekohengittää teollisuutta joka ei vain ole enää relevanttia. Silloin täytyy tehdä suunnanmuutos, mikä tietysti on hankalaa jos uhkia ei osata kääntää mahdollisuuksiksi.

      Poista
  2. Tää oli mahtava lista, kiitos!
    Harmi vaan,että sieltä hämeestä olen. Kävin äänestämässä ja vaaliUINNILLA. Eh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahhahha! Mut ei vaaliuinnissa sinänsä mitään vikaa ole, ens kerralla sitten. ;)

      Poista
  3. Hei, osaisitko vinkata ketään Helsingin piiristä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingissähän on vaikka ketä! Millainen tyyppi olisi toiveena? Pitkän linjan vihreää löytyy ainakin Pekka Haavistosta, Jukka Relanderista ja Outi Alanko-Kahiluodosta. Emma Kari ja Nanna Sumuvuori ovat sitten nuorempaa polvea.

      Helsingistä jään muuten erittäin kiinnostuneena odottamaan nuorten, kaupunkiaktiiveina kunnostautuneiden miesten menestystä: Otso Kivekäs, Hannu Oskala, jolle Ode testamenttasi äänensä,Erkki Perälä, jonka huumortintaju on omaa luokkaansa, ja tietenkin maailman positiivinen ihminen Leo Stranius.

      Jaa, luettelin vissiin koko ryhmän. Varmasti auttoi.

      Poista
    2. Onkohan tämä sallittua, Katja voinet poistaa kommentin, jos et halua, että blogisi kommenttikentästä tulee mainostusalusta. Minä suosittelen Helsingin vaalipiiristä Maria Ohisaloa. Pätevä, sanavalmis sosiaalipolitiikan osaaja. Ja nuoria feministinaisia todellakin kaivataan eduskuntaan!

      Poista
    3. Saa ehdottomasti suositella! Minähän en tunne kuin nämä Espoon tyypit, joten perustellut suositukset ovat erittäin tervetulleita.

      Ja Uudellamaalla on muuten ehdokkaana myös Jani Toivola. <3 Ylittänyt kaikki odotukset kuluvalla kaudella.

      Poista
    4. Minäkin suosittelen Helsingin vaalipiiristä köyhyystutkija, VTM Maria Ohisaloa. Hänellä on osaaminen ja verkostoitumustaidot kunnossa.

      Poista
    5. Mä itseasiassa jo itse vähän päädyin tuohon Emma Kariin tai Sumuvuoreen... :P Ja olihan tuosta sinun listauksesta se apu et kauhean huonosti ei voi valita vaikka valkkais kenet;) Mun peruskriteereinä on vihreä, nainen ja ei vanha. Sitten tein ylen vaalikoneen ja vertasin mun vastaukset noihin edellä mainittuihin naisiin, kun olin heistä ensin kiinnostunut ja tsekkasin et onks meillä eri mielisyyksiä. Tän enempää en ehkä jouda panostamaan tähän hommaan, mutta ehkä he ovat hyviä ehdokkaita :)

      -se eka kyselijä

      Poista
  4. Ekaa kertaa sitten saavutettuani äänestysiän jätän äänestämättä. Kaikki nää vuodet - 25 - olen aina äänestänyt, mutta huomaan menettäneeni kosketuksen suomalaiseen polittiikaan tässä asiassa ja äänestäminen ei vaan tunnu oikealta. Miksi minä, ulkomailla asuva ulkomaalainen, osallistuisin niihin päätöksiin jotka koskevat suomalaisia Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän, toisaalta onhan sekin ääni tärkeä antaa noin maailman mittakaavassa jollekin asialle jota kannatat. Onko sulla äänioikeus siellä?

      Poista
    2. On. Me ollaan oltu Yhdysvaltain kansalaisia kuutisen vuotta. Täällä toki äännestän aina. Mun mielestä kun on parempi pitää suu supussa ja olla kitisemättä jos ei itse edes yritä vaikuttaa asioihin.

      Poista
  5. Voi kiitos! Ongelma ratkesi. En olisi osannut bongata Tiina Eloa ilman tätä listaa. Ei kuulu kirkkoonkaan, hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! Tiinalle soisin kyllä läpimenon, ei varmasti tuota pettymystä.

      Poista
  6. Ai kauheeta, mitä vaalilobbaamista. En voi sietää. Olisin niin toivonut että olisit pitänyt politiikan poissa tästä blogista, koska ei voi mitään - jotenkin fanitus nyt koki ison kolauksen. Itse en voisi ikinä maalimassa äänestää vihreitä - mun käsityksen mukaan vassareita jotka piiloutuu "vihreän aatteen taakse". En koskaan voisi äänestää vihreitä tai demareita tai mitään muutakaan vassariaatetta. Itse kannatan vahvasti oikeistoliberaalia, mikä Suomen poliittiselta kentältä puhtaasti puuttuu. Kokoomus nyt kuitenkin lähimpänä. Harmin paikka tosiaan, en haluaisi antaa politiikan häiritä, mutta käsitys nyt kyllä muuttui kokonaan tästä blogista :/ jatkan ehkä silti lukijana ja yritän olla häiriintymättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein voi pitää politiikkaa pois tästä blogista sillä se kuuluu niin vahvasti meidän perheen puheenaiheisiin, kun olen vielä kaupunginvaltuutettukin. Mutta koita antaa olla häiritsemättä, voihan olla että ajatus pyörähtää niin päin, että ennakkoluulot vihreitä kohtaan ovatkin olleet ylimitoitettuja. :)

      Lähimpänä oikeistoliberaalia taitaa muuten olla rkp. Kannattaa katsoa miten jengi äänestää.

      Poista
    2. Voisitssä tehdä semmosen politiikka for dummies -bloggauksen... Mä tunnen itteni vähän typeräksi, kun kerron, etten oikeasti tiedä mitään. Mutta luulen, etten ole edes yksin. Miten puolueet eroaa toisistaan täällä Suomessa nykyään.. Tämä tuli mieleen siitä, että mä periaatteellisesti haluan äänestää vihreitä, mutta vaalikoneet tosi sinnikkäästi tarjoili mulle noita rkp:läisiä...

      Poista
    3. Vastasin sulle ihan omalla blogautuksella. :)

      Poista
    4. Jos haluaa äänestää liberaaleja ehdokkaita, niin ainakin tämän Ylen nelikentän mukaan Vihreissä osuu todennäköisemmin oikeaan kuin Kokoomuksessa:

      http://yle.fi/uutiset/kuka_on_oikeistolaisin_kuka_liberaalein__katso_miten_ehdokkaasi_asettuu_poliittiselle_nelikentalle/7919930

      Poista
  7. No voi hyvänen aika. Katjahan on vihreä kunnallispoliitikko! Kai sitä nyt omassa blogissaan saa kirjoittaa niistä asioista, jotka itseä kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä näen jopa että multa odotetaan kannanottoja tiettyihin aiheisiin, olenhan puhunut 6+6+6 mallista & varhaiskasvatuksesta ja vaalit olisi aika vaikea ohittaa ilman kommenttia.

      Poista
  8. Tämä kokoomuslainen anonyymi on oikeastaan tekstin perusteella oikein hyvä esimerkki siitä, miksi pidän luonnollisena, että juuri hän äänestää Kokoomusta...ja miksi toisaalta itse en äänestä. :-)

    Minä kaipaisin pirkanmaalaista Jyrkikasvia tai LiAnderssonia, vaan ei. Hyvää vaalikautta ja kevättä, Minttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ehkä hän on uusi eikä tosiaankaan tiennyt että olen puhunut politiikasta tässä blogissa ihan alusta asti.

      Poista
  9. Yksittäisistä ehdokkaista muo vaalikoneen perusteella edustaisi parhaiten oikeistovihreä tai vasemmistoliberaalikokkari. Puoluevaalikoneessa tuli 70% kokoomus ja 68% sdp... on tää sekavaa! Oon kunnallisvaaleissa äänestänyt vihreitä, koska järkeilin et ne nyt ainakin puoltaa julkista liikennettä, pyöräilyä, lähimetsiä ja asuinalueiden monimuotoisuutta. Valtakunnanpolitiikassa kallistun kokoomukseen, koska uskon että velkarahalla elvyttämiseen pitää suhtautua hyvin varovasti. Meidän ongelma on tuotantopuolen rakenneongelma ja että olemme liian kalliita siihen nähden mitä voimme vientimarkkinoille tarjota. Kotimaisen kysynnän keinotekoinen boostaaminen ei yleisesti ottaen auta siihen. Sixten Korkman on tosin saanut mut vakuutettua, että elvyttäminen voisi olla siinä muodossa järkevää että tehdään nyt sellaisia julkisia projekteja jotka on jossain vaiheessa muutenkin pakko hoitaa, kuten rakennusten ja teiden kunnostusta. Musta myös ydinvoima (_yksityisellä rahoituksella_) on ok. Vihreiden puolella on yksittäisiä ehdokkaita joista todella toivon että menevät läpi (Jani Toivola ja Jyrki Kasvi!), mutta oon nyt taipumassa kokoomuksen Fatbardhe Hetemajhin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kommentti! Mä näen että me ei tällä hetkellä tehdä vientimarkkinoille niitä tuotteita, jotka käyvät kaupaksi, eli ei hyödynnetä kasvupotentiaalia. Mut Sixten on kyllä hyvä tyyppi, hänhän oli puhumassa fiksuja vihreästä taloudesta eräässä wwf:n tilaisuudessa marraskuussa.

      "Kommenttipuheenvuorossa Sixten Korkman korosti asenteiden merkitystä vihreän talouden toteutumisessa. Korkmanin mukaan on helppoa ottaa kyyninen asenne luontoon, ympäristöön ja ilmastoon liittyviin kysymyksiin. Suurin ongelmamme on korviemme välissä.

      Kuitenkin IPCC:n uuden raportin sanoma on yksinkertainen. Ilmastomuutos on fakta, meidän aiheuttamamme ja sen pysäyttämiseksi on toimittava ripeästi.

      Konkreettisina keinoina Korkman mainitsi hankintojen hyödyntämisen, luopumisen fossiilisten tuista sekä riittävän vahvat hintasignaalit. Korkman korosti, etteivät nämä keinot yksinään riitä. Vihreä talous on kysymys, joka
      vaatii pitkäjänteisyyttä ja oppimista. Se on poikkitieteellinen ala, jossa tarvitaan työtä monella rintamalla.

      Korkmanin mukaan kannustaaksemme suomalaisia olemaan rohkeita ja edistyksellisiä meidän täytyy sitoa mukaan moraalinen argumentti. Meidän tulee pohtia vastuutamme ja velvollisuuttamme tulevia sukupolvia ja muualla asuvia kohtaan."

      Että melkeinpä sanoisin, että sun ehdokkaasi olisi Hannu Oskala jole Ode testamenttasi äänensä. :)

      Poista
  10. Sitä, mihin nykyiset kansanedustajat ovat aikaansa käyttäneet, voi vähän seurata täältä:
    http://kansanmuisti.fi/

    Suosittelen!

    VastaaPoista
  11. En käyttänyt aikaani vaalikoneisiin, mutta äänestänyt olen. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla tavataan keittää vaalikahvit, vaalikaljoista en ollut kuullutkaan ;-)

    Tarmotar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalimyrkyt saa vapaasti valita. :) Mä opin vaalikaljalla käymisen äänestettyäni pressanvaaleissa Lontoossa suurlähetystössä.

      Poista
  12. Kiitos tiivistyksestä Espoolaisista vihreistä. Olinkin jo päättänyt että vihreille menee ääni, ehdokas oli vaan valitsematta. Nyt on valittu... eikun äänestämään.

    Vielä syistä, miksi äänestän vihreitä. Mielestäni ainoa puolue joka suhtautuu "positiivisesti" näihin Suomen haasteisiin. Heillä on edes jotain uutta esittää verrattuna muiden puolueiden "pakko säästää Suomi hengiltä" linjaan ...vai miten sitä nyt kutsuisi... Tunnustan...olen aikaisemmin aika usein äänestänyt kokoomusta, mutta nyt alkaa riittää heidän "köyhät kyykkyyn ja työttömät pakkotöihin" kommentit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä on juuri se syy miksi tällä kertaa voin ihan ylpeänä äänestää vihreitä. Mäkin olen äänestänyt kokoomusta joskus, mutta nyt tämän valtuustossa vietetyn ajan jälkeen en usko että pystyn, vaikka sielläkin on todella fiksuja poliitikkoja.

      Poista
  13. Vihreät voisivat olla vielä paljon radikaalimpia vihreydessä! Silti ääneni heille, ei ole parempaakaan tarjolla... Alkaa olla viimeiset hetket, että ympäristönäkökulman on tultava poliittisen päätöksenteon keskiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja tässä ristipaineessa kaikki puolueet toimivat - kompromissin rakentaminen on aina luopumista.

      Poista
  14. Kiitos tästä postauksesta ja siitä, että nostit monta naisehdokasta esiin! Oma ehdokkaani Inka Hopsukin löytyi listalta :)

    VastaaPoista
  15. Moi Katja! Kiitos tästä listasta, oma ehdokas löytyi vihdoin näihin vaaleihin. Kaino toive sulle neljän vuoden päähän: asetu sinä pliiiiis ehdolle! Ei tarvitsisi miettiä hetkeäkään ketä äänestää. :)
    -Hanna

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...