27.2.2015

Voiko lapsen unen määrään vaikuttaa?

Wilmaan kilahti viesti, että läheisellä koululla olisi parin viikon päästä tutkimusprofessori Timo Partonen puhumassa lasten unesta: "Miten paljon unta lapsi tarvitsee, entä voiko unen määrään vaikuttaa?"



Merkkasin kalenteriin. Tykkään tutkijasta (hän on puhunut mm. iltavirkkujen terveysriskeistä ja harrastusten merkityksestä uneen). Lisäksi kiinnostaa vähän vanhemman lapsen näkökulma.

Vauva-aikaan unesta puhutaan paljon ja ihan syystä. Sitä ei kukaan kerro, että koko perheen unenlaatu saattaa pysyä heikentyneenä vuosikaudet, jos perheeseen syntyy huonouninen ihminen. Osa kärsii vuosia päiväkoti-ikäisen ja koululaisenkin huonosta unenlaadusta, heräilystä, painajaisista, unissakävelystä ja -höpöttämisestä.

Meillä ei ole juuri tällä hetkellä isoa unikriisiä menossa, mutta koululaisen nukkumaanmeno tuottaa joskus ongelmia.

Kaipaisinkin tietoa kouluikäisten unenlaadusta perusliturgian ulkopuolelta. Entäs jos lapsi on yökukkuja, vaikka ei omistaisi yöllä joikaavaa älypuhelinta tai pelaisi illalla pädillä ennen nukkumaanmenoa. Onko kyseessä feature vai bugi? Voiko asiaan vaikuttaa? Ja miten paljon viikonloppuna saa univajetta kompensoida?

Skidi sai onneksi levottomiin öihinsä avun patjasta. En ole kertaakaan villafutonin lanseerauksen jälkeen löytänyt tyyppiä istumasta tyhjästä kylpyammeesta eikä hän ole pudonnut parvisängystään. Mutta yksi ongelma pysyy: Skidi on iltavirkku, kuten minäkin, ja arkisin nukkumaanmeno menee välillä puliveivaukseksi. Toinen ongelma on se, että aamulla pitkään nukkuminen näyttäisi laukaisevan migreenikohtauksen.

Snadi on täysi murmeli, jolle kelpaavat unet missä vain ja milloin vain. Tyyppi on aina nukkunut pitkään ja sikeästi, mutta möyrintää ja kääntyilyä esiintyy selvästi vähemmän viileässä huoneessa. Alle 20 asteen huone näyttäisi olevan optimi.

Minun vuorokausirytmiäni taas helpottaa näin kevään korvilla fillaroinnin aloittaminen, jolloin saan luonnollisen valoaltistuksen kautta kropan heti hereille ja liikunnan työmatkan hinnalla. Tämä toimii myös siihen ainoaan yöherättäjään: selkäkipuun.

Ajattelin mennä ja tehdä luennosta jutun. Mitä kysymyksiä te haluaisitte esittää Partoselle? Pistäkää kommenttikenttään niin katsotaan löytyisikö vastauksia!

37 kommenttia:

  1. Huoneen viilentämisen lisäksi myös pimentäminen auttaa. Keväällä moni ihmettelee lasten heräämisen aikaistumista, ja luulen että ainakin yksi syy on aamujen valoisuus. Hyvät pimennysverhot ovat ainakin meillä helpottaneet myös päiväuninukkumista.

    Huonoin nukkuja tässä perheessä on äiti, jonka iltaväsymys tuntuu haihtuvan sillä sekunnilla kun lapset on saatu nukkumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, etten ole ainoa, jonka iltaväsymys haihtuu kuin tuhka tuuleen sillä siunaaman sekunnilla kun lapset on saatu nukkumaan! :-D

      Tuo patjajuttu on kyllä hyvä vinkki. Täytyypä kokeilla, josko se auttaisi meidän 8 v:n yövaelteluun...

      Poista
  2. Meillä lapset saatiin sekä nukahtamaan helpommin että nukkumaan pidempään kun huoneeseen laitettiin pimennysverhot ja kerrossänkyyn laitettiin vielä alapetiin verhot ja yläpetiin katos. Molemmilla on nyt oma "maja", johon mennään päikkäreille jopa ihan omasta aloitteesta. Välillä käyvät myös toisillaan "kylässä". Meidän aamuvirkku kantaa aamulla lelut alapetiin ja leikkii verhojen takana, kunnes muu perhe alkaa heräillä. Illalla sama aamuvirkku voi mennä nukkumaan muita aikaisemmin ja huoneessa voi silti touhuta muutakin, kun vain vetää sängyn verhot kiinni.

    Itse olen kiinnostunut siitä, mitä ihmisen luonnollisesta vuorokausirytmistä tiedetään. On hämmästyttävää, ettei vieläkään tiedetä edes sitä, milloin ihmisen olisi terveellisintä nousta ja milloin mennä nukkumaan, mikä on yleisin vuorokausirytmi jne. Itselle sopivin rytmi on herätä klo 8-9 välillä ja mennä nukkumaan klo 12-01 välillä. Valitettavasti työelämä ei sovi tuon rytmin kanssa yhteen. Nykyinen järjestelmä ei mitenkään ota huomioon sitäkään, että vuorokausirytmi muuttuu iän mukana ja teinin rytmi on eri kuin vanhuksen. Onneksi liukuvat työajat yleistyvät.

    Lasten krooninen univaje, myöhäiset treenit ja aikaiset kouluaamut ovat itseä huolestuttavia asioita. Täällä kokeiltiin yhdessä yläkoulussa koulupäivän myöhentämistä tunnilla, mutta oppilaat nuokkuvat yhä. Suuri osa pojista harrastaa jääkiekkoa, treenejä on monena iltana viikossa ja ne loppuvat myöhään. Toivon, että kokeilun lopettamisen sijaan koulu ja/tai vanhemmat ottaisivat seuran puhutteluun ja käytäisiin keskustelu treenien ajankohdasta ja pituudesta sekä palautumisen ja unen tärkeydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos koulu pystyy noin helposti muuttamaan aikataulujaan, niin eikö se sitten olisi ratkaisu? Ikävä kyllä jäähalleissa on rajallinen määrä vuoroja, ja tottakai pitää olla niin, että pienimmät saavat ne aikaisemmat vuorot - ei voi eskarilaiset tai alakoululaiset ola treeneissä kasin, yskn saatikka sitten kympin aikaan illalla.

      Meillämei lätkää pelata, mutta sama se on muissakin palloilulajeissa. Itselläni kyllä silmienavaajana toimii se, että on 8v ja 16v harrastaja perheessä: mieluummin isoveljellä loppu treenit 2145 ja pikkuveljellä 1900. Siihen väliin sitten heidän väliinsä ikänsä puolesta sopivat. :-)

      Poista
    2. No tässä tulee sitten se ongelma, että koulupäiviä ei voi loputtomiin myöhentää. Opettajilla on lapsia, jotka pitää hakea hoidosta ja viedä harrastuksiinsa, ja joillakin on jopa omia harrastuksia, jonne pitäisi ehtiä...

      Itse en pysty ymmärtämään, että joku voi treenata illalla vielä ysin jälkeen ja kyetä sen jälkeen nukahtamaan ennen aamuyötä. Itsellä menee urheilusta elimistö niin kierroksille. Sitten on vielä se treenien määrä. Joillakin on treenit joka päivä, kun harrastavat sekä korista että jalkapalloa että jääkiekkoa, joskus jopa useat treenit samana päivänä. Eihän siinä ole mitään palautumisaikaa!

      Ehkä ratkaisu olisi Tanskan malli, jossa koulut muutetaan palvelukeskuksiksi, jonne oppilaat saavat ilmestyä silloin kuin heille sopii, kunhan palauttavat tehtävät ajallaan.

      Poista
    3. Niin ja vielä yksi ongelma: Yläkoulusta lapset lähtevät amikseen tai lukioon, joissa pitäisi sitten jaksaa nousta kasilta. Keskeyttäneiden määrä vaikuttaisi nousseen, kun eivät ole tottuneet, eivätkä jaksa.

      Poista
    4. Niin, tämä aamuvirkkujen aikataulussa eläminen on koko yhteiskunnan bugi, varsinkin kun saksalaisen uni-insituutin tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä kuuluu tähän 12-08 nukkujiin.

      Poista
    5. Opettajien työpäivät (oppitunnit siis) päättyvät kyllä huomattavan aikaisin verrattuna muihin palkansaajiin ja muyt työt voi hoitaa silloin kun omiin aikatauluihin sopii. Niitä kokeita voi laatia ja korjata myös aamuisin ennen oppitunteja.

      Amiksessa ja lukiossa ei olla enää murrosikäisiä eli luontainen päivärytmi ei ole ihan niin myöhäinen.

      Poista
    6. Yläkoulussa tunteja on kyllä kolmeen, neljään. En varmasti ole ainoa joka ei halua venyttää siitä eteenpäin (töistä ei muutenkaan koskaan pääse lähtemään heti tuntien päätyttyä).

      Poista
    7. Yläkoulun opettajan opetusvelvollisuus on jotain vähän päälle 20 tuntia viikossa. Jokainen päivä ei nyt ole. 8-16 ja useimmat meistä joutuvat työskentelemään oudompiinkin aikoihin.

      Poista
    8. Ammatinvalintakysymyksiä jne. Mutta ei kai tästä sen enempää, meni muutenkin vähän ohi aiheesta :)

      Poista
  3. Kiinnostaa! Meillä on lapsi joka ei nuku ja useimmiten jos nukkuu niin nukkuu levottomasti, heräilee, puhuu unissaan, Potkii kääntyilee - on levoton. Ei auta pimeä, ei auta viileä. Meillä makkarissa yöllä lämpötila laskee jonnekin viidentoista asteen tietämille.

    Illalla uni tulee useimmiten vasta kymmenen jälkeen, aamulla on noustava kuitenkin 7:30 et ehtii kouluun. Viikonloppuisin ottaa aina satunnaisesti takaisin ja nukkuu melkein puolillepäivin.

    Mua lähinnä kiinnostaa et pitääkö tätä asiaa vastaan tapella vai voiko vaan tunnustaa tilanteen ja hyväksyä ettei se tarvitse tän enempää unta. Jos pitää lisätä unen määrää, niin miten?????

    Se on kuitenkin vasta melkein seitsemän.

    VastaaPoista
  4. Meilla ei ole oikeastaan uniongelmia, tai ovat niin pienia etta no probs, mua kiinnostaa se onko lasten paikkien nukkumiseen joku suositus vai onko yksilöllista milloin kukin jattaa ne pois, ma en ole vakisin nukuttanut kun ei ole noin 3v tietamilla enaa huvittanut, tama herattaa kummastusta taalla Turkissa? Me herataan tytön kanssa molemmat 6.45 viikolla ja nukkumaan noin 19.30-20.00 valilla, viikonloppuna vahan joustetaan molemmissa paissa.

    VastaaPoista
  5. Kumpi on parempi: lapsi pyörii sängyssä kunnes nukahtaa vai että lapsi lukee Harry Potteria kunnes nukahtaa. Ja onko yleistä, että muksu tarvitsee sänkykaverikseen pakastimessa jäädytetyn/kylmennetyn kaurapussin. Kun on pakko olla peiton alla vaikka olisi kuinka kuumaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, en ole siis ainoa ihminen joka tahtoo pakastimesta vehnätyynyn otsalle/silmille nukkumaan mennessä :D

      Poista
  6. Meillä 2v ja pian 4v heräilee öisin. 2v siirretty vasta poia meidän huoneesta ja herää n. 2kertaa yössä, joutuu mennä nukuttamaan sänkyynsä. 4v hiipii öisin meidän vanhempien viereen, jos vie omaan sänkyyn, tulee pian takaisin. Pian syntyy vauva ja yöt ovat jo nyt yhtä ylös hyppimistä. Miten saadaan öihin rauha??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirtäkää kaikki takaisin teidän huoneeseen, jos vaan mahtuu. Me tehtiin niin, kun parisänkyyn ei kolmea lasta mahdu, enkä mä suostu istumaan lastenhuoneen lattialla keskellä yötä. Vähän hassulta se tuntui, mutta ah kuinka parani KAIKKIEN yöunet tällä siirrolla!

      Poista
    2. Meillä lähes sama tilanne. 2v ja 4v tykkäsivät tulla öisin meidän sänkyyn. Vauva syntyi kk sitten ja meidän oli pakko hommata portti oman makkarimme oviaukkoon. Tämä on toiminut ihan hyvin ja lapset tottuivat uuteen järjestelyyn nopeasti.

      Poista
  7. Meillä uni(ongelmat) loppuivat siihen, kun tajuttiin pojan ollessa n. puoli vuotias, että nukahtaa itsekseen kasilta ja posotti sitten siitä kunnon unet. Nyt ekaluokkalainen on yhä kasilta sängyssä ja nukahtaa muutamassa minuutissa. Jos joskus valvoo ysiin tai kymppiinkin (lähinnä joulut ja uudetvuodet) niin seuraavana aamuna saatetaan herätä jo vaikka puolikuusi, eli rytmi menee sekaisin. Tahdon tälla sanoa siis, että uskon että tuo nukahtaminen ja unen tarve on mielestäni jonkun verran yksilöllistä. Luojan kiitos olen itsekin iltatorkku ja aamuvirkku, joten pojan kanssa samassa rytmissä mennään.

    VastaaPoista
  8. hyvä aihe!
    Paikallisaviisissa oli juttua päiväkodissa puhjenneesta päiväunikiistasta ja siihen liittyvästä paneelikeskustelusta. Pohdin ohimennen, miksi niin monessa muussa asiassa tehdään kodin ja koulun välistä kasvatuskumppanuus-yhteistyötä, mutta tämä päiväuniasia on pyhä lehmä? Vaikka periaatteessa olen sitä mieltä kyllä, että pieni leophetki on aina paikallaan.

    Unikysymykseni: mikä auttaisi teiniä (ja aikuista) pysymään nukuksissa koko yön? Kun probleemi ei ole nukahtaminen illalla eikä yleensä herääminen aamulla, vaan läpi yön nukuksissa pysyminen.

    Ja migreenipäälle: valitettavasti tylsä, tasainen ja turvallinen elämä, ilman suuria poikkeamia uni- tai ruokailu- tai muussakaan rytmissä. Kesät-talvet saisi elää melkein kellon mukaan, ilman stressitekijöitä - se suitsii migreeniä (ja tekee olon mukavan nörtiksi: "kiitos ei, en valvo uutta vuotta /juhannusta /mitään muutakaan")

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työt on monessa päiväkodissa järjestetty niin, että henkilökunta ei repeä sekä vahtimaan nukkuvia että leikkiviä lapsia. Tämä täysin päiväkodin aikuisista lähtevä tarve tainnuttaa lapset tunniksi tai kahdeksi tarjoillaan vanhemmille lapsen parhaana ja tarjotaan päälle ne sopivan syyllistävät fraasit, jos valittaa iltojen vaikeutta.

      Poista
    2. ...Tai täysin enemmistölle lapsia sopiva systeemi? Oman tenavani päiväkodissa päiväunia nukkumattomat menivät vierailulle isompien ryhmään siksi aikaa kun oma ryhmä nukkui. Kuuntelivat noin puolen tunnin satuhetken jonka aikana suurin osa nukahti ja valvovien kanssa sitten siirryttiin hiljaisesti toiseen huoneeseen.

      Itse pääsin tosin sitten tappelemaan siitä että he olivat täysin haluttomia nukuttamaan hankalasti nukahtavaa esikoistani. Meillä kun oli ilta pilalla jos minkäänlaisia päikkäreitä ei nukuttu, iltavirkulla lapsella meinasi unimäärät jäädä vajaiksi muutenkin ja yliväsyneenä nukahtamisesta tuli vieläkin vaikeampaa.

      Toisekseen ajatus siitä että nukkuvia lapsia vahtimaan tarvittaisiin sama määrä kuin hereillä olevia kuulostaa ontuvalta. Yllämainitussa pk:ssa unihuoneessa oli yksi aikuinen ja huoneen ulkopuolella toinen joka sitten hoiti mahdolliset vessatukset ja ohjasi heräilleet seuraavien aikuisten huostaan.

      Tietty jos pk on todella pieni voi olla että ongelmia ilmenee koska silloin ruokatauon pitäminen ei taida olla mahdollista muuten kuin päiväuniaikaan? Hereillä olevien kanssa kun pärjää alimiehityksellä vielä huonommin...

      Poista
    3. Se minun kuulemani selitys on, että päiväuniaika on opettajalle suunnitteluaikaa, jota on vaikea ottaa muussa kohtaa päivää. Opettajathan eivät päiväkodeissa enää nykyään saa suunnitella kotona (tai siis saavat kyllä, mutta aiemmin suunnitteluaika kotona oli palkallista ja päivät päiväkodilla lyhyempiä).

      Omien lasteni kanssa tätä ongelmaa ei ole ollut. Erkkaryhmän parempia puolia.

      Poista
  9. Kysy siitä villafuton kokemuksestanne, mitä ammattilainen tähän asiaan sanoo. Tuo on valtavan mielenkiintoinen kokemus, ja mun mielestä puoltaa 'nukkumis-ilmaston' tärkeyttä!

    Meillä myös toinen lapsista möngertää ja pyörii sängyssään, vaikka nukkuukin hyvin läpi yön. Iso sänky kun ostetaan, niin meillekin tulee tuollainen joku villa-futon-versio! Että kiitos vaan siitäkin postauksesta ja ajatusten herättämisestä!

    Mervi

    VastaaPoista
  10. Heippa.
    Teille joiden lapsi on levoton, kuorsaa, (tai ei)
    On väsynyt, kiehnää, potkii, nukkui todella levootomasti, niin menkää ihmeessä näyttämään hyvälle kurkkulääkärille!
    Risojen poisto muuttaa elämän laatua älyttömästi parenpaan suuntaan!

    VastaaPoista
  11. Partonen on toki uniasiantuntija, mutta välillä kuulostaa siltä että kuin hän uskoisi olevansa myös kasvatuksen asiantuntija. Hänen haastatteluistaan olen lukenut paljon ohjeita siitä kuinka paljon ja miten lapsen tulisi missäkin iässä nukkua. Entäpä jos lapsi ei yksinkertaisesti nuku säädettyjä määriä tai nukkuu ne jopa "väärin"? Uskooko Partonen esimerkiksi että perhepeti on ehdottoman huono vaihtoehto kaikille perheille tai että kaikki lapset olisivat kykeneviä nukkumaan yön putkeen jo vauvana/taaperona?

    VastaaPoista
  12. Juuri oli juttua Hesarissa tai jossain jostain brittitutkimuksesta, että lasten päiväunet 2v ylöspäin on huono asia, että huonontavat yöunta/yöunen laatua ja että yöuni on kehitykselle tärkeämpi kuin ne päikät - että tätä tietoutta kiitos päiväkoteihin! :) Lepohetki on eri asia, mutta että täytyykö antaa jonkun 4v nukku 2,5h, jos se sitten kukkuu illalla puoleen yöhön niin voin jestas... Onneksi meidän 3v jätti itse päikät pois. ja pidensi samalla yöunia tunnilla, äiti kiittää. Hoidossa nukkuu silloin tällöin, mutta max kerran viikossa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lapset jättäneet päiväunensa itse pois siinä kaksivuotissynttäreiden paikkeilla. Esikoisen kanssa yritin ja yritin väkisin saada päiväunet aikaan, kun joka paikassa toitotettiin päikkäreiden tärkeyttä lapsen aivojen kehitykselle vielä nelivuotiaanakin. Äitini sitten kertoi minunkin lopettaneen päiväunet himpun alle kaksivuotiaana, jolloin päädyin siihen, että on perinnöllistä ja luovuin päikkärinukuttamisesta.

      Poista
    2. Siis lopetin esikoisen päiväuninukutuksen tämän täytettyä kaksi.

      Poista
  13. Teiniongelmia: iltaisin ei nukuta ja aamut viikolla vaikeita. Lääkärin mukaan ei kuitenkaan pitäisi nukkua vkonloppunakaan kuin max tunti pidempään kuin arkiaaamuna, muuten rytmi menee sekaisin ja väsyttää vain enemmän. Pitääkö paikkaansa?

    VastaaPoista
  14. Meillä on toiminut valtavan hyvin äänikirjat iltaisin. Tämä tietysti toimii vaan, jos lapsi on kiinnostunut. Lapsi jää kuuntelemaan ja nukahtaa itsekseen. Nukkumaanmeno muuttui kivaksi tapahtumaksi ja aikuinen pääsee tekemään muuta. Mauri Kunnakset esim.ovat rauhallisia ja myöhemmässä vaiheessa Vesa Vierikko( niin rauhoittava ääni) ja Harry Potter.

    VastaaPoista
  15. Kolmen lapsen kokemuksella... nukkumisrytmi ja unen tarve tuntuu olevan kovin yksilöllistä... ja jokaiselle on löydettävä ne omat keinot nukahtamiseen.
    Omalta ja myös lasten kohdalta olen huomannut että kyllä säännöllisyys ja sama rytmi on hyvän nukkumisen a ja o. Tosin ei meillä tätä läheskään aina orjallisesti noudateta... ;)

    Esikoinen ei ikinä ole mennyt aikaisin nukkumaan. Muistan kun n. 1 v vanhana yritin saada häntä nukkumaan n.klo 21, lopputulema... lapsi pyörii 22.30 asti sängyssä ennen kuin nukahtaa. Lopetimme kokeilun alkuunsa, koska itse en jaksanut noita kahden tunnin nukutussessioita... Samoin tyttö rakasti päiväunia, nukkui niitä vielä eskarissakin, jos mahdollista. Nykyään 18 v on yökukkuja ja aamun nukkuja jos omaa rytmiään noudattaa, nukkuu edelleenkin myös säännöllisesti päikkäreitä jos siihen tarjoutuu mahdollisuus.

    Keskimmäinen on aina nukkunut paljon. Nukkui n. 2 v asti kahdet päiväunet perhepäivähoidossa ja lisäksi vähintään 10 h yöunet. Menee nykyisinkin ensimmäisenä nukkumaan, tosin hiukan on 15 v ikäisellä myös päivärytmi muuttunut iltapainotteisemmaksi, mutta on selkeästi aamuvirkku jos on saanut nukkua tarpeeksi.

    Nuorin on sitten varsinainen tapaus, lopetti päikkäreiden nukkumisen varmaan alle 5 v ikäisenä ja menee todella myöhään sänkyyn jos antaa hänen valvoa. Nykyään 11 v nukkuu ehkä 8-9 h, ei vaan kertakaikkiaan pysty nukkumaan enemmän ja luonnollisin unirytmi hänelle olis varmaan tuo 12-8. Kasin aamut on tuskaa koulussa...
    Mukavana piirteenä myös nuorimmaisella että hänellä vaan kierrokset lisääntyy mitä väsyneempi on eli jos väsymys menee överiksi ei nukkumisesta tule yhtään mitään.

    Onneksi meillä mies on iltavirkku ja minä aamuvirkku niin meillä luonnollisesti mies hoitaa "iltavuoron" ja minä "aamuvuoron". Itse en kerta kaikkiaan pysy hereillä normaalisti klo 23 jälkeen... Tämä on ollut kätevää kun lasten kasvaessa kuljetustarpeita on ollut välillä yöllä (teini haettava kotibileistä jostain Espoon perukoilta puolen yön korvilla) ja sitten taas toinen lapsi kuljetettava aikaseen seuraavana aamuna
    treeneihin.

    VastaaPoista
  16. Toivottavasti sait Partoselta hyviä vastauksia! Tuli mieleen tuosta, että Skidi on iltavirkku ja pitkään nukkuminen aamulla on aiheuttanut migreeniä. Hesarissa oli pari viikkoa sitten mielenkiintoinen juttu ihmisistä, jotka tarvitsevat tavallista vähemmän unta, siis 3-4 tuntia yössä muistaakseni. Pari heistä sanoi, että "liikaa" nukkumisesta seurasi päänsärkyä/migreeniä. Mielenkiintoista on. En sitten tiedä, miten tällaiset vähäuniset ihmiset yleensä lapsena nukkuvat. Lapsenahan varmasti tällainenkin ihmistyyppi tarvitsee huomattavasti enemmän unta kuin 3-4 tuntia. :)
    Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se luento on vasta ens viikolla. :) Luin sen jutun! olispa mahtavaa tulla toimeen noin lyhyillä unilla. Migreenistä kärsivien kannattaa pitää luonnollisista unirytmeistään kiinni.

      Poista
  17. Meillä 4 v. käy hyvin nukkumaan ja nukkuu yleensä heräämättä läpi yön, mutta aamulla herää usein tuntia liian aikaisin (esim. pissahätään tai hieman tukkoiseen nenään) eikä nukahda millään uudestaan. Ja on sitten päivällä väsynyt. Päiväunille ei nukahda enää millään. Pimennysverhot on käytössä ja patteria on yritetty säätää sopivalle.Mikä neuvoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyiskö lapsen käyttämään pissalla sillon kun menee itse nukkumaan? Riippuu tietysti kuinka sikeässä unessa se on tuolloin.

      Poista
  18. Meidän esikoisella oli jo 3-vuotiaana se ongelma, että päiväunet sekoitti yön. Päiväkodissa ei ollut pakko nukkua, mutta oli pakko maata hiljaa sängyssä pimeässä huoneessa tunti. No sehän nukahti. Sitten kukuttiin illalla yhteentoista, joka oli kyllä väsyneille vanhemmille liian myöhään. Aamulla kauhea homma kiskoa aivan liian vähän nukkunut lapsi ylös sängystä. Eipä ihme, että oli sellaisten yöunien jälkeen niin väsynyt, että nukahti taas päiväunille... Luonnollinen unirytmin olisi ollut n. 19-7. Päikkäreitä nukkui hoidossa tunnin, yöunet 8-9 tuntia. Eli vajetta tuli pakollisten päiväunien ansiosta 2-3 tuntia vuorokaudessa. Oli tosi rankkaa aikaa, onneksi sitä kesti vaan vuosi ennen kun jäin äitiyslomalle eikä lapsen tarvinnut enää nukkua päikkäreitä :)

    Nyt meidän keskimmäinen on 4v ja sillä ihan sama. Päikkärit jäi pois 2,5-vuotiaana ja nykyään jos nukkuu, niin yöunet menee sekaisin. Kauhulla odotan syksyä, kun meen töihin ja alkaa taas päiväunirumba...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...