21.10.2014

Go kirjasto!

Tiesin, etten ole ainoa! Tämä oli fiilis kun luin tutkimuksesta, jonka mukaan pienyrittäjät tekevät töitä kirjastoissa.


"Etätyön lisääntyessä erityisesti työnteko on siirtynyt julkisiin tiloihin kuten kirjastoihin. Aalto-yliopiston selvityksessä huomattiin, että kirjastoilla on vieläkin suurempi merkitys yrittäjille.
– Teimme useissa kirjastoissa haastattelututkimuksia. Mielenkiintoinen havainto oli, että kirjastoja käyttävät nimenomaan freelancerit ja pienyrittäjät. Kirjasto tarjoaa lämpimien tilojen lisäksi usein wifi-yhteyden ja tulostusmahdollisuuden. Siellä voi työskennellä keskittyneesti useita tunteja päivässä."

Kun jäin työttömäksi, päätin perustaa yrityksen. Alkuvaiheessa, kun ei ollut tietoa asiakkaista ja säännöllisestä kassavirrasta, minulla ei ollut varaa mihinkään hankintoihin, eikä tietenkään työhuoneeseen. Koska kotona ei voinut keskittyä milloin mistäkin syystä, pakenin kirjastoon.

Ihmettelin jo silloin, eikö minunkaltaisilleni tyypeille tosiaan ole mitään paikkaa mihin mennä. Olisin kuitenkin hyvin voinut maksaa vähän työtuolista, sähköstä, nettiyhteyden käytöstä, puhelinkopista, neukkarista, printtausmahdollisuudesta, pienestä tallelokerosta - ja niistä verkostoista. Olisin voinut lainata myös myös taloushallinnon ja markkinoinnin palveluja!

Jos kirjasto ottaa minut avosylin vastaan, voisiko tätä puolta kehittää ihan tarkoituksella? Suuntaus ei näytä siltä, että pienyrittäjien, freelancereiden ja muiden kummallistyöntekijöiden määrä ainakaan vähenisi.

Espookin väläyttelee säännöllisesti kirjastojen sulkemista, onneksi kulttuurilautakunnassa on oltu hereillä. Espoonlahden asukaskyselyssä tuotiin esille, että kirjasto on ipanoillekin turvallinen oleskelutila.
"Lapsille kirjasto on kodin ja koulun jälkeen ns. kolmas tila. Lapset arvostavat sitä, että kirjasto on paikka, jossa ”voi vaan olla” He haluavat myös tehdä kirjastossa (tai kirjaston kanssa) erilaisia itselleen tärkeitä asioita. Jos lapset saisivat päättää, kirjastossa olisi rentoa, mukavaa ja kodikasta, ja siellä olisi leikkipaikka. Luku- ja juttelupaikkoina olisi pehmeitä sohvia ja lattiatyynyjä. Vaikka kirjastossa olisi paljon tekemistä, siellä olisi kuitenkin hiljaista, ei huudettaisi, eikä ketään kiusattaisi."

Kirjasto edustaa harvinaisuutta, helposti lähestyttävää julkista tilaa, vähän niin kuin puisto. Kun pohtii kirjastoa yhteisen tilan näkökulmasta, alkaa ideoita tulla enemmänkin. Mitä kirjasto voisi tarkoittaa nuorille? Eläkeläisille? Sinkulle? Vanhempainvapaiden viettäjälle? Kaupunginvaltuutetuille? Lähidemokratialle? Kierrättäjälle?

Ihmisten kohtaaminen mahdollistaa kaikenlaisen jakamisen, tekstien, tavaroiden, ideoiden ja verkostojen. Kirjastojen puolesta kannattaa siis korottaa äänensä, vaikka ei lukutoukka olisikaan.

19 kommenttia:

  1. Mä oon nyt lasten myötä innostunut uudestaan kirjastoista! Midän pieni lähikirjasto on aivan ihana. Todella lapsiystävällinen paikka, ei tarvitseolla varpaillaan. Lastenosastolla 2 v viihtyisi vaikka kuinka pitkään kun on leluja ja kirjoja. Ja paljon järjestävät erilaisia lastentapahtumiakin. Mä en tiedä onko kirjastosynttäreitävielä? Tai kirjastobrunsseja? Olis kiva kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Mulle selvis just että siellä on myös koululaisten iltapäivätoimintaa! Kirjasto voisi hyvin olla tapahtumallisempi paikka.

      Poista
  2. Harvassa paikassa on väkeä vauvasta vaariin sulassa sovussa :) Kynnys kirjastoon menemiselle on vielä todella matala ja lukeminenhan kannattaa aina !

    Minusta kirjastojen sulkemisessa säästetään ihan väärässä paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tässä omassa kuplassa harvemmin enää törmää muihin ihmisiin muuten kuin bussissa. :) Onneksi meillä on lautakunnissa tyyppejä kirjastoja puolustamassa.

      Poista
  3. Minäkin tykkään kirjastoista! Pari viikkoa sitten käytiin yksveen kanssa kirjastossa lastenkonsertissa ja oikein odotan, että päästään hyödyntämään kirjastoa enemmänkin.

    Meillä on myös tämmöinen: http://viiraamo.fi/

    Satu T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lastentapahtumiin, kuten satutunteihin, esityksiin ja pienkonsertteihin, panostaminen lämmittää mieltä erityisesti. Meidän lähikirjastossa näyttäis olevan myös koodauskursseja!

      Poista
  4. Lämpimät suosittelut myös Entressen kirjastolle jos joskus liikuskelet Espoon keskuksessa ja tarvitset työskentelytilaa.
    Ollut mainio "toinen olohuone" sinkkuna, lapsellisena, työasioissa ja opiskelijana. Teinien ölinääkin pääsee tarvittaessa (=iltaisin) eroon erilliseen hiljaiseen tilaan ja muutenkin on niin tilava, että aina löytyy jokin nurkka omille ajatuksille tai niiden etsimiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sehän on aika isokin. Mä liikuskelen Espoon keskuksessa pari kertaa kuussa ja kauhessa kiireessä, mutta pitäisi kyllä käydä vilkaisemassa.

      Poista
    2. Kirjoja Entressen kirjastossa onkin sitten vähemmän ;), kaikkea muuta oheistoimintaa sitten senkin edestä.
      Omat suosikit lähimaastossa on Kauniaisten kirjasto (superhyvä, ystävällinen palvelu ja mukava henkilökunta) ja Sellon kirjasto ( enemmän valikoimaa kirjoissa ja äänikirjoissa).

      Poista
  5. Tällaiselle perheelliselle opiskelijalle kirjasto on mitä parhain paikka paeta opiskelemaan. Vaikka kotona saisi olla yksinkin, aina löytyy häiriötekijöitä, kuten täysi pyykkikori tai tyhjentämistä odottava astianpesukone viemässä huomioita olennaiselta.

    VastaaPoista
  6. Helsingissä tämä kirjastossa työskentely on ainakin huomattu. Omaan lähikirjastoonkin on tulossa tämmöinen: http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kallion_kirjasto/Juttuja_kirjastosta/Kallion_kirjastoon_Urban_Office(45763)

    VastaaPoista
  7. Niin samaa mieltä! Turun pääkirjasto on jo pitkään ollut yksi lempipaikoistani Turussa. Vaikka rakastinkin lapsena myös omaa pientä sivukirjastoamme pienessä kylässä Pohjanmaalla, en olisi pistänyt pahakseni, jos olisin saanut lukea Viisikkoja samanlaisissa puitteissa kuin turkulaiset tenavat nykyään :)

    VastaaPoista
  8. Porvoon pääkirjasto tarjoaa mulle se mitä tarvitsen. Löytyy lasten puoli, pehmeine tuoleineen ja peleineen, pieni akvaariokin on. Plussaa myös oma virkailija, jota lapset käy suvereenisti konsultoimassa. (Jopa ulkopelejä saa lainata kirjaston puistomaisella pihalla pelattavaksi.) Valoisat avaeat tilat. Lukusali, jossa keinutuoli ja kahvio edullisine keittolounaineen. Vapaita nettikoneita yms. Erikseen myös rauhallinen työskentelysali opiskelijoille yms. Kirjasto on mun arjen pakopaikka, toimii toki myös lasten kanssa. :) Sylvia

    VastaaPoista
  9. Näitä löytyy varmasti muualtakin, mutta ainakin meidän pienellä paikkakunnalla tällainen yrittäjien yhteinen toimistotila toimii! http://www.hubrautalampi.fi/

    VastaaPoista
  10. Niin... tällä hetkellä teen töitä keittiön ruokapöydän ääressä ja välillä itsekin paasaan kotona, että lähden kohta kirjastoon töitä tekemään kun varsinkin iltapäivisin on aika rauhatonta. Pitäisköhän harkita lounaan jälkeen kirjastoon siirtymistä... =)

    Toisaalta mukava olla kotona kun lapset/nuoret tulee koulusta ehtii siinä muutaman sanan vaihtamaan töiden lomassa päivän kuulumisia. Kuulokkeet päässä on meillä kotona merkki siitä, että äiti tekee töitä... ei saa häiritä.

    Kirjastot on aina olleet mun juttu, nuorena raahasin kassikaupalla kirjoja viikoittain kirjastosta ja tulihan tuota luuhattua 70 luvulla silloisessa Espoon Leppävaaran kirjaston musiikkisalissa kuuntelemassa levyjä. Siihen aikaan kun ei ollut itsestään selvää, että oli mahdollisuutta hankkia itse levyjä niin levyjä sai kuunnella kuulokkeiden kautta nojatuolissa löhöten... se oli uutta ja hienoa siihen aikaan ja kaikki nuoret kävi siellä.

    Nykyisin olen suurkuluttaja en juurikaan osta enää kirjoja vaan lainaan kirjastosta sekä sähköisenä että tavallisena versiona.

    VastaaPoista
  11. Mulla liittyy kirjastoon niiin lämpimiä lapsuusmuistoja! Oli vaaleanpunainen pahvinen kortti, johon kirjoitettiin kirjojen nimet ja laitettiin leimasimella päivämäärä. Onkohan sitä vielä, Metsolan sivukirjastoa, sen nimikin oli kuin sadusta. Kun muutin hetkeksi ulkomaille, tuli mulla siellä ikävä kirjastoa! Nykyisessä kotikaupungissa Turussa on aivan mahtava kirjasto, siellä lastenosastolla käyn nyt oman lapsen kanssa pelaamassa lautapelejä ja leikkimässä. Toivon että hän innostuisi kirjojen maailmasta yhtä paljon kuin minä, ja kokisi sen fiiliksen mikä tulee kun saa oman kirjastokortin.

    VastaaPoista
  12. Työpaikkakunnallani Sipoossa nuoret ovat erityisesti ottaneet kirjastot omiksi paikoikseen, varmaan sen vuoksi kun tilat ovat lämpimät ja niissä saa vain olla ja ne ovat avoinna useammin kuin nuorisotilat. Aika ajoin tästäkin nuristaan kuntalaisten suunnasta, että ei siellä saisi hengailla. Tai ei kukaan sano sitä ääneen, kaikki kuitenkin samassa kuorossa julistavat sitä, miten nuorisotilojen pitäisi olla enemmän auki ettei nuorten tarvitsisi oleskella kirjastossa (lue: pois silmistä, pois mielestä). Näin taloudellisen ahdingon aikaan on erityisen tärkeää ylläpitää kirjastoja, sieltähän kansa saa ilmaista sielunruokaa kun ei esim elokuviin välttämättä ole varaa. Ja kirjojen lisäksi voi lainata niitä elokuviakin joita voi katsella kotosalla.

    VastaaPoista
  13. Hei tunnetko Kaupunkiverstaan? Se voisi olla nasta mesta keskustassa monelle pienyrittäjälle ja luovalle tekijälle, kun siellä on myös ohjelmistoja käytössä sekä esim. ompeluun ja mallintamiseen välineitä:

    http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/timanttinen-kaupunkiverstas-eli-jotain-siistia-jokaiselle

    VastaaPoista
  14. Mä oon myös miettinyt tota, että eilö kirjasto voisi tarjota etätyökoppeja. Vähän niinkun yliopistoilla on sellasia kuutiopöytiä joissa voi vääntää lopputyötä. Kubikkelit kehiin. Ei tarttis olla montaa, nopein ehtii pöydän ääreen. Just tulostin ja nopee netti. Oon myös miettiny, että voisko vr tehdä junaan kuntosalivaunun. "Juoksin just hesasta tampereelle." Juoksumatolla... Työmatkatkin hyötykäyttöön jos ei jaksa töitä tehdä.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...