29.8.2014

Miksi rakastan pyöräilyä

Kaatosadeselfie.
Lueskelin tänään Nytin fillarointiartikkelia, jossa esiteltiin kolme pyöräilyyn hurahtanutta henkilöä.

Tyypit vaikuttivat jutun perusteella enemmän adrenaliininarkkareilta (mikä sinänsä on ihan ookoo jos tykkää) kuin fillarifaneilta.

Haluankin tuoda esiin vielä neljännen tavan hurahtaa.

Katson nimittäin olevani hurahtanut pyöräilyyn, vaikka en ole ollut pyöräilyonnettomuuden takia sairaalassa, jätä miestäni harrastuksen takia tai polje velodromia ympäri fiksillä.

Minulla ei ole viittätoista viimeisintä huutoa olevaa maantiekiituria vaan ihan tavallinen monelle alustalle sopiva rumahko hybridi, joka sekin on viisi vuotta vanha. Pyöräilen päivittäin Tapiolasta päiväkodin kautta Pasilaan ja takaisin, n. 20 km.

Perustelen hurahdukseni seuraavasti.

Tänä kesänä olen ensimmäistä kertaa viitannut kintaalla säille. Olen valinnut pyörän vaikka taivaalta olisi satanut Guggenheimeja. Viimeksi eilen suhasin kotiin täydessä kaatosateessa. Vettä tuli niin paljon, että silmiä ei voinut pitää auki. Kengistä purskahteli vettä joka polkaisulla, vaatteet liimaantuivat ihoon. Ja tiedättekö: minua vain nauratti, ripsarit poskilla.

Kiskon fillarointitrikoot jalkaan vaikka takana olisi erittäin huonosti nukuttu yö. Viime viikonloppujuhlinnan jälkeen väsytti aivan sairaasti ja olo oli muutenkin hutera (kuten yli 4 alkoholiannosta nauttineella keski-ikäisellä voi olla), mutta tiesin, että bussissa nököttäminen saisi minut vain entistä väsyneemmäksi. Olin siis järkevä ja varmistin työkuntoni fillaroimalla.

Euforian tunteitakin löytyy. Kun ensimmäisenä lämpimänä kevätaamuna käänsin etupyörän päiväkodin pihasta kohti itää, sain itseni kiinni ajatuksesta, että ihanaa, matkaa on jäljellä vielä 10 kilometriä. Jalat olivat täynnä voimaa ja juuri huollettu fillari rullasi äänettömästi asvaltilla.

Satulassa ehtii välillä pysähtyä ja napata kuvan lähestyvästä ukkosrintamasta.
Ja sitten saakin polkea ihan hiki hatussa himaan.

Okei, ehkä olen hurahtanut vain säännöllisen liikunnan aiheuttamaan hyvään kuntoon, nopean matkanteon ja hyötyliikunnan myötä ajankäytön optimointiin, bussilippurahojen säästöön, aivojen säännölliseen tuulettamiseen ulkoilmassa, hetkiin ilman mitään elektronisia laitteita ja kauniiseen, merenrantaa seuraavaan reittiin. Enkä pane ollenkaan pahakseni, että olen muutenkin pirteämpi (ehkä liikunnan, ehkä aamun valoaltistuksen takia) enkä ole juurikaan sairaana.

Bonuksena lähipiiri saa seurakseen paljon relamman mutsin.

Että suosittelen kyllä kaikille pyöräilyyn hurahtamista. Ihan ilman adrenaliinia.

49 kommenttia:

  1. Fillaroinnista tulee mahtavaa silloin, kun se on oma valinta eikä ainoa järkevä liikkumismuoto. Niin paljon olen elämässäni järkyttävissä säissä pakolla polkenut, että terapia on vielä kesken ja tuohon säiden uhmaamiseen taitaa vielä kulua hetki. Muilta osin allekirjoitan täysin pyöräilyhehkutuksen!

    nimim. sokerista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä fillarointi on mulle noita molempia, oma valinta ja ainoa järkevä liikkumsimuoto: dösällä kertää puolet kauemmin ja autoa mulla ei ole. Talvipyöräilijäksi musta tuskin on tänäkään vuonna. KutsuPlus voisi kyllä kehittää pyöräilijöille jonkun erikoistarjouksen talvikuukausille!

      Poista
  2. Sama juttu, rakastan pyörailya! Pyörailyn arvo nousi silmissa kun asuimme vuosia Ankarassa, missa fillarointi olisi itsemurha, rannikolle muuton jalkeen pyöratiet olivatkin ihan kulmilla joten aina kun voidaan, pyöraillaan. Syksylla tyttö lahtee tarhaan ( taallahan on viela kesa...) ja olen taatusti ainoa aiti joka vie nappulan tarhaan fillarilla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Täällä Espoossa olen myös vähemmistössä kun vien kersat fillarilla.

      Poista
  3. Mä oon kanssa koukussa. Tosin kroppa on ihan puhki perjantaina, jos kaikki päivät poljen töihin. Eilen olin puhki kolmen päivän polkemisesta, tosin kävin kolme salipäivää ja kaksi uintia neljän päivään sisään saattoi myös vähän verottaa. Onneksi lasta on kiire viemään treeneihin muutamana päivänä, ni silloin on pakko mennä autolla ja kroppa saa hengähtää. Ke ja to kastuin kotimatkalla läpimäräksi ja suu leveässä hymyssä poljin kotia kohti, ihanaa! Olen kärsimätön, vihaan autoillessa ruuhkia, ja niinpä myös nautin suunnattomasti siitä, ettei fillarilla tarvi seisoskella ruuhkassa, sen ku polkee menemään. Ja mulla työmatka suuntaansa 8km.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vihaan kans ruuhkia, mut ehkä vielä enemmän parkkeeraamista parkkihalliin. Kesäkuussa oli muuten välillä aikamoinen ruuhka pyörätielläkin!

      Poista
  4. Ihan sama juttu täällä. Mulla yhtenä syynä on myös hajusteallergia. Toisinaan talvisin bussissa matkustaminen on kertakaikkista tuskaa, kun parfyymipullon päälleen kaatanut henkilö nousee bussiin ja siitä alkaa nenästä pitely ja suun kautta hengittäminen. Sama juttu niiden kanssa, jotka vetävät vielä viimeiset henkoset röökistä pysäkillä ja sitten koko bussi on röökinhajun täyttämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No syy pyöräillä tuokin! Mun reitin varrelle osuva keskuspuisto on kyllä kesällä aika mahtava tuoksukokemus. :)

      Poista
  5. Kertokaahan työmatkapyöräilijät miten olette ratkaisseet sen, että korkkarit jalassa, hame päällä, hiukset suoristettuina ja kasvot meikissä tms. ei oikein voi pyöräillä tai ainakin edustavuus kärsii. Kulkeeko työvaatteet repussa, joudutteko käymään suihkussa, meikkaamaan uusiksi, föönaamaan hiukset…? Haluaisin kovasti pyöräillä työmatkat, mutta em. seikat on vielä esteenä mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vedän ihan meikittä ja föönaamatta duuniin ja meen siellä sitten suihkuun. :) Mulla on vedenkestävä reppu (mainostan tässä kohtaa Ortliebia), jossa vaihtovaatteet kulkee. Ylellä on suihkutila, jossa pidän fillrointivaatteita päivän ajan sekä vakituisesti pyyhettä ja shampoota.

      Olen paljon miettinyt että miten matka taittuisi jos olisi sähköavusteinen fillari: jos ylämäet ei aiheuttaisi hikeä, pystyisikö sitä jättämään suihkun väliin?

      Poista
    2. Useiden työpaikkojen suurin ongelma on se, että fillarilla / juosten töihin tuleville ei ole tarjota lukollista kaappia, jossa säilöä vaatteita / meikkejä / pyyhettä jne. Mä olen kerran unohtanut pakata mukaan rintsikat ja kerran käännyin puolivälistä takaisin kotiin hakemaan housuja. Jos olisi kaappi, pitäisin siellä perussettiä vaatteita, jotta unohduksen hetkellä olisi jotain kelpoa puettavaa.

      Mä en ihan sulata sitä, että autoilijoille tarjotaan ilmaiseksi autotallipaikka lämpötolpalla, mutta pyöräilijöille ei monin paikoin edes katosta niille pyörille. Ja ei, niistä parkkihallin paikoista ei voi mitenkään luovuttaa esim. kahta pyörille vaikka yhteen ruutuun menee kyllä varsin monta fillaria...

      Tässäpä sitä kehitettävää työnantajille. Näilläkin asioilla kun on merkitystä pyöräilyn mielekkyyden kannalta.

      Poista
    3. Mäkin lähden pyöräilemään 20min sisällä heräämisestä, joskus jopa 15 ja meen suihkuun duunissa (kilometrejä 14 suuntaansa). Työvaatteet on mukana repussa, mutta pukukopin lukollisessa kaapissa on perussettiä, jos jotain unohtuu. Nimim. Neljät rintsikat Ruoholahden Citymarketista haettu...
      Mulla on myös sellanen duuni, että ei haittaa vaikka kesken päivää tajuan, etten ole muistanut meikata ollenkaan :D ( ei asiakaskäyntejä - omat työkaverit ovat vuosien varrella muuttuneet ihan vaan kavereiksi).

      Poista
    4. Hmm...pilami, mitä jos vaan ilmottautuisit autoilijaks ja pitäisit sitä pyörää härskisti keskellä halliruutua? lämpötolpasta sitten vois ottaa sähköt vaikka...ömmm...sähköiseen satulanlämmittimeen niin ei tarttis kankkujaan kylmälle laskea kun töistä lähtee?

      Poista
    5. Meidän työpaikan parkkihallissa on pyörille omat paikat, mutta fillaristit eivät jaksa jättää niitä siihen vaan parkkeeravat poikkeuksetta autopaikoille, jotka on kaikki varattuja.. käsittämätöntä kiusantekoa. Niitä sitten joutuu heittelemään pois ennen kuin saa auton ruutuun.

      Poista
    6. Meillä on työmatkapyöräilijät/juoksijat duunin puolesta huomioitu tosi hyvin. Kellarissa on yksi parkkiruutu pyhitetty pyörille. Se toimii, koska sinne on hommattu pari telinettä, johon saa pyörät nätisti riviin. Ihan uskomatonta, että pyöriä jätetään miten sattuu parkkiruutuihin. Meillä lähinnä 'ongelmana', että kesäisin fillaroitsijoita on niin paljon, että ruutu alkaa käydä ahtaaksi. Talvella tätä ongelmaa ei luonnollisesti ole :)

      Suihkutilat on kans tosi hyvät ja pukuhuoneessa on kaappeja, johon voi jättää kamoja. On tosi kätevää, kun voi pitää ns. tuplavarustuksen duunissa esim. shampoota, meikkejä yms. Vaatteitakin kaappiin mahtuu hyvin.

      Jos jollakin on hyvä vinkki tuohon takkiongelmaan, niin otetaan ilolla vastaan. Aina ei voi ajella molempiin suuntiin ja takkia ei oikein repussa saa kuskattua järkevästi. Mä en voi päivisin suhata pyöräilytakissakaan, joten tämä on oikeasti ongelma varsinkin talvella.

      Poista
    7. Vie duuniin toinen takki - joku halpa mutta siisti (tai oma vanha takkisi), niin ei harmita että tulee vaan harvoin käytettyä :)

      Poista
  6. Oikein!
    Täälläkin työmatkalla hankittu "uitettu kissa"-look vain naurattaa, ilmeisesti myös liikennevaloihin pysähtyneitä autoilijoita. Mutta eipähän ole ollut ruuhkaa pyöräteillä. Ja bussissa matkatessa tulee aina pohdittua, että nyt olisin pyörällä jo tuossa ja tuossa kohtaa menossa..

    Meillä työnantaja on ystävällisesti hankkinut pukuhuoneeseen kuivauskaapin, joten aamulla kastuneet trikoot saa kätevästi kuivaksi ennen kuin lähtee iltapäivällä niitä uudelleen kastelemaan.

    Hmm, yritin myös Kuutin päiväkotipaikkahakemukseen perustella, että pyöräilevänä vanhempana arvostaisi, ettei tarvitse työmatkalla koukata kovin montaa ylimääräistä kilometriä Kuuttia kuskatessa. Saa nähdä mitä valintalautakunta päättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi olisi muuten erittäin kiinnostava pointti ottaa esille päiväkotipaikkoja jakaessa!

      Poista
  7. tämä ei ole provo,vaan kysyn vakavissani, miksi pyöräilijät eivät hiljennä vauhtia lähestyessään pyörätien ylittävää suojatietä? vaikka näkevät että suojatielle on astumassa tai jo astunut jalankulkija? Jos suojatiellä taas odottaa ihmisiä autotien ylittävän suojatien valojen vaihtumista vihreiksi, niin sen sijaan että pyöräilijä pysähtyisi niinikään odottamaan, niin hän tempaisee vauhtia hiljentämättä jalankulkijoiden katuosuudelle vaarantaen siellä kulkijat. Miksi pyöräilijä ei missään tilanteessa hiljennä vauhtia, ennakoi tai pysähdy? Miksi pyöräilijän ei tarvitse välittää muista kulkijoista? Ei edessä, eikä sivuilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ööö, vähän off topic ehkä. Mutta varmaan samasta syystä kuin autoilijat ja jalankulkijat eivät aina pysähdy punaisiin.

      Poista
    2. Pyöräilijä polkee sen kulkupelinsä ihan itse ja lihasvoimalla siihen vauhtiin, sen takia aika harvoin tulee hidastettua ellei ole oikeasti pakko. Lisäksi jalan- ja autoinkulkijat ovat melkoisen sokeita pinnanmuodoille. Jos hetken päästä alkaa jyrkkä nousu niin siihen mielummin tulee vauhdilla kuin ilman.

      Tämä ei tietenkään oikeuta törppöilemään, kuten tekemään noita yllätysvaihtoja autotieltä jalkakäytävälle tai muutakaan vaarallista, mutta esimerkiksi pyörätien ylittävien suojateiden kohdalla jalankulkija pääsääntöisesti ylittävät sen metrin noin parissa sekunnissa, joten pyöräilijä saattaa ihan vaikka vaan olettaa että kävelijä ehtii alta pois. Lisäksi pyörien jarrutusmatkat ovat kokolailla lyhyitä ja väistöominaisuudet hyvät joten todennäköisesti todellisia vaaratilanteita on aika vähän. Epäkohteliasta ja epämukavaa se läheltä sujahtaminen toki on, mutta työmatkapyöräilystä katoaisi aika äkkiä se järki jos siihen menisi sama aika kuin kävellen.

      Valittakaa ihmiset ihan virallisillekin tahoille jos on näitä paikkoja joissa pyöristä on harmia, jos vaikka saataisiin ne pyörätiet ihan oikeasti suunnitellusti niin että näitä konfliktipaikkoja olisi vähemmän. Koska on se työmatkapyöräily kuitenkin palvelus niin kansanterveydelle, ilmanlaadulle kuin ruuhkienkin vähentämisellekin.

      Poista
    3. On valitettu, mutta jotta muutosta syntyisi niin se vaatisi sen että poliisit kyttäisivät sakottamismielessä yhtä lailla fillaristeja kuin autoilijoitakin. Eikä vaarallisesta pyöräilijästä ilmottaminen hyödytä kun ehtii jo häviämään näköpiiristä, eikä ole hajuakaan missä on töissä, missä asuu tms. Pyörissä pitäisi ehkä olla ne rekkarit, mutta toisaalta ei sitäkään välttämättä ehtisi ottamaan ylös. Pyöräteiden suojateissä on vaan se paha, että jalankulkijan on päästävä turvallisesti astumaan pois autotieltä. Ei voi olla niin että jää jumiin autotien ja pyörätien väliin kun pyöräilijät eivät väistä. Asennemuutosta tarvittaisiin pian, mutta koska suomalaiset eivät ajattele kuin itseään, eivätkä osaa joukossa liikkua, niin sakottaminen on ainoa keino.

      Poista
    4. :D :D :D :D Ma odotan sita kun Suomeen tulee pyöraratsia!

      Poista
    5. En tarkoittanut valittamista yksittäisistä pyöräilijöistä vaan infrasta jossa pyörälijät (20-40km/h) on rinnastettu jalankulkijoihin (3-6km/h) ja jossa reittinsä kohtaavat tavalla joka on potentiaalisesti vaarallinen.

      En tiedä missä kaupungissa itse vaikutat, mutta ainakin Helsingin pyörätieverkko on todella repaleinen joten välillä pyöräilijät joutuvat paikkoihin joissa on todella epämukavaa ja vaarallistakin yrittää polkea yrittäessään siirtyä seuraavalle suunnitellulle pyörätieosuudelle. En usko yhdenkään pyöräilijän erityisesti haluavan paikkaan jossa on paljon suojateitä ja risteyksiä jos vaihtoehtoja vaan löytyisi.

      Poista
    6. "Epäkohteliasta ja epämukavaa se läheltä sujahtaminen toki on, mutta työmatkapyöräilystä katoaisi aika äkkiä se järki jos siihen menisi sama aika kuin kävellen. "

      Oletko ihan tosissasi? Kaupunkiliikenteessä joutuvat aivan kaikki pysähtelemään vähän väliä, niin autot kuin jalankulkijatkin. Miksi ihmeessä pyöräilijöiden pitäisi olla poikkeus? Miksi heille jotain erityiskohtelua? Tämä on KAUPUNKI, eikä mikään maaseutupitäjä.

      Poista
    7. ":D :D :D :D Ma odotan sita kun Suomeen tulee pyöraratsia!"

      Mä odotan myös sitä pyöräratsiaa, sitä todella tarvittaisiin.

      Poista
    8. Ehkä pitäisi samaan syssyyn lopettaa autoilijoiden ja jalankulkijoidenkin erityiskohtelu ja siirtyä aasian köyhempien kaupunkien kaupunkiliikenteen tyyliin jossa kaikki liikkumismuodot ovat "tasa-arvoisessa" sekamelskassa samalla katuosuudella?

      Ei se pyöräilyn huomioiminen liikkumismuotona mielestäni olisi erityiskohtelua vaan samantasoista kohtelua kuin mistä kävelijät ja autoilijat kaupungeissa tällä hetkellä nauttivat. Tuskin se pysähteleminen kaupunkiliikenteessä ketään yllättää, mutta tällä hetkellä sitä samaa caccaa on pyöräilijöille tarjolla koko matkan sieltä maaseutupitäjästä lähiön kautta sinne työpaikalle asti niin joukossa varmasti polkee joku joka ei ehkä enää siinä vaiheessa vaan jaksa ottaa edes niitä tarpeellisia pysähdyspaikkoja tarpeeksi huomioon (tai on muuten vaan mulkku).

      Pyöräilijöiden parempi huomioiminen liikennesuunnittelussa lisäisi sitä turvallisuutta jota itse peräänkuulutat. Vai inhoatko pyöräilyä niin periaatteellisella tasolla että sen pitäisi mielestäsi olla niin hankalaa ja vaarallista että kukaan tervepäinen ei siihen ryhtyisi? Pyörä on erityisesti kaupungeissa autoa kätevämpi kulkupeli yhden ihmisen siirtelyyn paikasta toiseen. Se vie vähemmä tilaa eikä saastuta ja sähköpyörien hintojen laskiessa sillä voi liikkua hikoilemattakin ilman että matkanopeus hidastuu kävelyvauhtiin.

      Pyöräratsiassakin olisi enemmän järkeä jos niille pyöräilijöille olisi joku paikka joihin heidät sitten voisi ohjata pois vaaratilanteita aiheuttamasta. Tällä hetkellä niitä parempia ajoväyliä ei yleensä ole tarjota.

      Poista
    9. Eipä se pyöräkaistan maalaaminen autotien reunaan ihan silmittömiä maksa, ja monessa kohtaa keskusta-alueella autojenkin nopeudet ovat nykyään sen verran hitaita että kiireellisemmät pyöräilijät sopisivat sinne sekaan ihan hyvin. Kyllä siinä isommallakin egolla varustettu pyöräiljä harkitsee kahdesti ennekuin alkaa sitä bussia haastaa, vaikka jalankulkijoille olisikin intoa perseillä. Tällä hetkellä pyöräilijöitä yritetään keskustassakin parittaa kävelijöiden kanssa samoille 'kaistoille', yleensä maalammalla jalankulkuväylän viereen naurettavan kapea pyörätie. Eihän siitä tule kuin paha mieli kaikille, joten yksinkertaisempaa olisi pitää jalkakäytävät jalkakäytävinä ja jättää nuo ihmeelliset yhdistelmäviritykset lähiöihin joissa kävelyteiden leveys oikeasti riittää niihin turvallisiinkin ohituksiin.

      Kävelyvauhtia pyöräilevät tuskin aiheuttavat jalkakäytävillä närää kävelijöissäkään, joten mielestäni jalkakäytävillä pyöräily tulisi sallia alle 10km/h polkeville sekä pienten lasten saattajille. Itse olen kaameana rikollisena yleensä polkenut lasteni kanssa joka tapauksessa. Muulta osin pitäisi asiat hoitaa niin että kaupunkialueen pyöräteiden "runkoverkko" olisi sellainen että pidemmät siirtymät voisi hoitaa ihan oikeilla pyöräteillä (esim. Helsingin baana) ja nopeudesta riippuen viimeiset lähestymiset joko jalkakäytävää tai ajorataa pitkin. Ei mielestäni kohtuuton investointi jos sillä saisi rauhoitettua tätä nykyistä ilmapiiriä.

      Poista
    10. Poistin tästä keskustelusta yhden kommentin. Mun sietoraja menee mulkuksi nimittelyssä. Tämä ei ole mikään Suomi24. Sinne vaan avautumaan jos argumentointiosaaminen loppuu.

      Poista
    11. Hah, ihmettelinkin jo että olenko hallusinoinut koko kommentin johon vastasin :D

      Poista
    12. Käytin "mulkkua" sillä vastasin ylläolevaan Anonyymin viestiin joka kirjoitti: "(tai on muuten vaan mulkku)." Tasa-arvon nimissä voisit myös poistaa sen viestin. Hän sen aloitti.

      Poista
    13. Anteeksi, mutta tämä kommentti kuuluu edelleen Suomi24 osastolle, jossa voi argumentoida huutelemalla mitä sattuu, täällä täytyy olla vähän enemmän lähteitä ja taustatietoa.

      Poista
    14. "Pyöräilijöiden parempi huomioiminen liikennesuunnittelussa lisäisi sitä turvallisuutta jota itse peräänkuulutat. Vai inhoatko pyöräilyä niin periaatteellisella tasolla että sen pitäisi mielestäsi olla niin hankalaa ja vaarallista että kukaan tervepäinen ei siihen ryhtyisi?"

      Olen tainnut saada vastauksen taannoiseen kysymykseeni...:)

      Verotuloista on pakko sen verran arvailla että tuskin se on se köyhin kansanosa joka sinne töihin päivittäin polkee niillä kilpafillareilla kolmeakymppiä trikoot soiden, eivätköhän he osansa niistä autoveroistakin maksa vaikkeivat sitä peltilehmäänsä työajoon käyttäisikään. Mutta toki ymmärrän että ruuhkassa istuessa alkaa pipo kiristää, kuten Katjakin alkuperäisessä tekstissään työmatkapyöräilyn plussapuolista sanoi: "Bonuksena lähipiiri saa seurakseen paljon relamman mutsin."

      Poista
    15. "huudella mitä sattuu"..? Mikä sen parempaa lähdettä ja taustatietoa kuin konkreettiset kokemukset. Pahemmaksi vain muuttuu fillaristien itsekäs asenne. Autoihin verrattuna pyörissä on se paha, että ne pääsevät todella yllättämään, tulevat ihan puskista. Niitä ei kuule, eikä näe.

      Poista
  8. Täällä kans yksi työmatkapyöräilijä. Vien maanantaina viikon vaatteet duuniin, suikukamppeet on pukukaapissa ja varuiksi yksi hätärivaatesetti työhuoneessa. Viime talvenkin poljin kokonaan ja ihanaa oli. Aika vähillä vaatteilla muuten pärjäsi -16 asteessa. Talven ongelmaksi muodostui takki, piti pari kertaa lainata työkaverilta rotsi, kun lähdin talon ulkopuolelle kokoukseen. Siinä pyöräilytakissa ei oikein voinut lähteä...

    Tämä toimintamalli kyllä edellyttä helppohoitoisia hiuksia ja nopeaa meikkausta. Mulla on 14 km suuntaansa poljettavaa ja olen huomannut, että nykyään hermostun junassa (jos en voi mennä pyörällä), koska en voi itse määritellä vauhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takki on muuten hankala, onneksi harvemmin joutuu talon ulkopuolelle!

      Poista
  9. Minkälaisessa vaatearsenaalissa poljette? Mulla tuli heti kurkku kipeäksi kun ilmat kylmeni, vaikka olen kaulahuivia pitänytkin. Pidin parin päivän tauon, tilanne parani, poljin ja taas kipeä kurkku, poljin silti ja tilanne eskaloitui kunnon räkänuhaan. Ärsyttävää. Meneekö tämä ohi, jos vaan jatkan polkemista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kuoritakki ja -housut. Takissa on suht korkea kaulus ja huppu. Jos vetää hupun päähän, niin kaulakin tulee samalla suojattua aika hyvin. Mulla on kylmemmillä ilmoilla (myös talvella) ihan reilusti kaulahuivi vielä alla. Huivi lämmittää ja takki pitää tuulta.

      Jos huivi on sellainen, ettei se pidä yhtään tuulta ja viimaa, niin se ei ehkä ole riittävä? Mä olen joskus ajellut poolopaidallakin näillä ensimmäisillä vähän viileämmillä keleillä. Sekin toimii ihan hyvin.

      Mulla fillarointi on selkeästi vähentänyt flunssailun määrää. En tiedä johtuneeko parantuneesta yleiskunnosta vai jonkinlaisesta karaistumisesta kaikenlaisiin keleihin.

      Poista
    2. Kommandopipo on ihan loistava pyöräilyssä. Ostin männä vuosina sellasen teknisen hupun ja se on kyllä toiminut hyvin kun sen tunkee kuoritakin kauluksen alle. Ja jos on kylmempi ilma laita vielä silkkihuivi sinne hupun alle vasten ihoa niin ei kurkku palele.
      Mulla ei niin kurkku ole herkkä, mutta on inhottavaa, jos niskasta tuulee takin sisään.

      Kannattaa myös kiinnittää huomiota hengitystekniikkaan kylmemmillä ilmoilla. Sisäänhengitys nenän kautta ja uloshengitys suun kautta auttaa myös.

      Poista
  10. Olen polkenut kolme kuukautta vaihteettomalla Jopolla kersa kärryssä 12 km päivässä. En muuten hengästy enää ihan helposti, kun treeneissä pitää "vähän hölkätä". :)

    Jos pyörämatkat olisi itsellä aina kuvatun kaltaisia, harkitsisin kyllä hyvän vaihdepyörän ostamista. Nyt on vedetty kesä poikkeusolosuhteissa.

    VastaaPoista
  11. Minkälainen vaatetus teillä pyöräilevillä on lapsille rankkasateella? Itse aloittelen lapsen kuskausta hoitoon pyörällä säässä kuin säässä. Joku sadeviitta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillon kun lapsi oli vielä istuimessa niin yleensä puin ihan normaalit kurakamppeet. Sadetakin huppu mahtuu ihan mukavasti kypärän allekin, säädettävän kypärän kanssa alle mahtuu vielä ohut pipo sitten kun ilmat kylmenevät.

      Kun tenava alkoi itse polkea niin sijoitettiin sateenkestäviin ulkoiluvaatteisiin. Ei ne ihan hirveitä maksa kuitenkaan ja kun niitä pääasiassa käyttää vaan pyöräilyyn niin yleensä saa vielä myytyäkin tai muuten kierrätettyä. Lapsikin polkee paremmalla mielellä kun vaatteet hengittää eikä haittaa liikkeitä. Pihaleikkejä varten sitten ne kunnon sadetakki ja kurahousut, ei noi ainakaan noi järkevän hintaiset ulkoiluvaatteet peittoa kurahousuja mitä lätäköissä istumiseen tulee :)

      Poista
  12. Olen myös aloittanut tänä kesänä työmatkapyöräilyn, sama 20km päivään! Ja hitto ärsyttää istua bussissa joskus, kun sillä joutuu menemään, kun menee se ihan sama aika siellä ja joudun siitä maksamaan :D Ja todella allekirjoitan myös tuon virkistymisen, kiva vähän haukata happea aamulla (iltapäivällä en niin tykkää, kun on ylämäkeä ja väsyttää muutenkin).

    Vinkkinä niille, joilla ei ole pukuhuoneita tai lockereita: Mä kuljetan työvaatteita repussa (rintsikat, paitaosasto) ja poljen farkuissa. Mahtuu reppuun tarvittaessa koko vaatekertakin jos pitää sadehousuilla mennä. Meillä on aika huono suihku ts. koppi täynnä tavaroita (eli en käytä) ja siten vaatteet vaihdan vessassa. 10km polkuhien pyyhkii kyllä ns. lappupesulla, ei siihen suihkua tarvita. Tai ehkä olen epähygieeninen sitten... mutta hyvin olen pärjännyt eikä kukaan työkaveri vielä kartellut. kai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja siis matkaa mulla on vain se 10km eikä suurensuuria mäkiä :) plus poljen peruslaiskasti joten en hikoa hulluna.

      Poista
    2. mä mietin, että oonko ihan urpo ja työkavereiden kauhistus, kun mäkään en mee suihkuun kun pääsen töihin. Vaihdan paidan ja ritsikat. Kiva kuulla, että joku muukin tekee samoin :)

      Poista
  13. Onko teillä välipalaa, palautusjuomaa tms. mukana?Työmatkapyöräilyn jälkeen on melkein heti nälkä, enkä millään jaksaisi tehdä töitä lounaaseen saakka. Ja iltapäivällä sama, pitäisi saada jotain huikkapalaa ennen kuin hyppää fillarin selkään - erityisesti kun kotona odottaa väsyneet ja nälkäiset lapset. Mutta homma karkaa helposti suklaapatukkalinjalle.

    VastaaPoista
  14. Mä syön aamupalan vasta töissä. Huoneeseen mennessä pyöräytän mikrossa puurot, puurokipon kanssa koneelle tsekkailemaan sähköposteja, miettimään päivän ohjelmaa. Puuron jälkeen vasta menen suihkuun. Iltapäivällä ennen kotiin lähtöä yritän syödä hedelmää, proteiinijuomaa tms. nälkä on silti kun kotiin pääsen joten joku porkkana naamaan ruokaa laittaessa. Meillä se iltapäivän ongelma ei ole nälkänen skidi vaan nälkäinen äiti :D

    -sup

    VastaaPoista
  15. Vähän ohi menee mutta menköön: näytät tosi hyvältä kaatosateessa pyöräilleeksi :) (ehkä siinäkin on hyvä syy tykätä pyöräilystä?)

    VastaaPoista
  16. Niin riemastuttavan iloinen ja kaunis kuva fillarifanista, että intouduin eka kertaa kommentoimaan!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...