2.4.2014

Aloittelevan bloggaajan vinkit

Minua lähestytään tällä subjectilla sähköpostitse aika usein. Bloggaamisen aloittamisesta ovat kiinnostuneet niin tutut kuin tuntemattomatkin. Vedän firmani puitteissa blogikoulutuksia mediataloille, joten miksipä en teille. Siispä blogivinkit aloittelijalle - for free!

Sitten kun on blogannut sata vuotta kutsutaan paneelikeskusteluihin bloggaamisesta. Kuva Dorit Salutskij.

1. Päätä konsepti: mitä - miksi - kenelle? Kun tiedät tyylisi, aiheesi ja blogisi funktion (inspiraatiota, vertaistukea, terapiaa...), voit vapaasti lipsua niistä, kuten tämä postaus osoittaa. Jos aiheesi liittyy sairauteen, parisuhteeseen tai työhön, voi olla fiksua olla anonyymi, muuten suosittelen omaa naamaa. Nimi sen sijaan ei ole kovin tärkeässä roolissa. Aika omituisillakin nimillä pääsee eteenpäin. T. Project Mama.

2. Bloggaaminen on itsensä likoon laittamista. Tyyliään ja ajatuksiaan ei kannata ruveta laimentamaan, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että ei kannata kirjoittaa mitään, mitä et olisi valmis sanomaan kenelle tahansa keskellä päivää. Jos kirjoitat vihaisena, nuku yön yli ennen julkaisua. 

3. Keskustelu kuuluu blogiin. Kommentteja ei kannata pelätä - lähde siitä, että sinä avaat puheenaiheen omalla näkemykselläsi ja keskustelu syventää sitä.  Joudut puolustamaan väitteitäsi, selventämään näkökulmaasi ja korjamaan mahdolliset virheet - se on mahtavaa aivojumppaa ja parhaassa tapauksessa olet kohta paljon fiksumpi. Jos jännittää, voit laittaa esimoderoinnin päälle, jolloin sinä päätät, mitkä kommentit julkaistaan. Urpoja eksyy varmasti blogiisi jossain vaiheessa, niitä ei kannata ihon alle päästää. Nahka paksuuntuu ajan myötä.

4. Velvollisuutesi on valvoa, mitä kommenttiboksissa tapahtuu. Olet vastuussa paitsi kommenttien valvomisesta myös blogisi tasosta. Jos et ehdi valvoa keskustelua vaikkapa loman aikana, laita kommentointi pois päältä. Huomaa myös, että poliisi voi olla kiinnostunut loukkaavan kommentin jättäjän ip-osoitteesta, joten muista vain piilottaa viestit, älä poista niitä kokonaan. 

5. Ulkoasussa tärkeintä on luettavuus. Voit hinkata banneria maailman tappiin, mutta perusjutut saat selville näyttämällä blogisi mutsillesi. Luettavuuden näkökulmasta tekstin ja taustan kontrastin täytyy olla riittävä, fontin kanssa on turha kikkailla. Linkit kannattaa erottaa toisella värillä. Liian leveä palsta vaikeuttaa lukemista.

6. Kuvittaminen rytmittää tekstiä. Kuvitukseen menee yllättävän paljon aikaa, jos sen ottaa tosissaan. Turvallisinta on käyttää omia tai avoimista kuvapankeista napattuja otoksia, joita saa käyttää krediitit antamalla. Jos haluat käyttää jonkun toisen kuvaa, kysy lupa. HUOM! Et voi tuutata kuvaa digikamerasta suoraan nettiin: kuvakokoa pitää pienentää, ettei sivun latautuminen kestä puolta tuntia. 

7. Linkkaa ja verkostoidu. Linkit kasvattavat sivusi uskottavuutta hakukoneiden silmissä. Näytä, mitä blogeja seuraat, liity blogisi teemaan liittyviin fb-ryhmiin ja lisää blogisi Blogilistalle ja Bloglovingiin. Käytä Twitteriä, Pinterestiä, Instagramia ja muita somekanavia soveltuvin osin.



8. Älä jaarittele. Olet aikabisneksessä. Ihmisillä on keskimäärin hyvin vähän vapaa-aikaa, joten esitä asiasi napakasti (ellet sitten kirjoita kaunokirjallista blogia).

9. Jos mainostat vastikkeellisesti, tee se avoimesti. Mainostajat saattavat yrittää vedättää kokematonta bloggaajaa linkkaamaan johonkin mainossivustoon ihan vain huomaamattomasti. Älä suostu mihinkään hämäräperäisiin ehdotuksiin, joissa palkkiosi on vihreä pyykkipoika. Sen lisäksi että piilomainonta on kiellettyä, petät lukijasi. Kuset siis omille kintuillesi. 

10. Ota rennosti. Kirjoittamisessa tulee hiljaisia kausia ja välillä taas iskee inspiraatioripuli. Jos kuitenkin aiot lopettaa, kerro siitä lukijoillesi. Ja muista, että kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, vaikka äikänmaikka onkin ehkä muuta väittänyt.

Että onnea matkaan. Kaiken ajanhan tämä vie ja yhtään safkaa ei voi syödä kuvaamatta, mutta en valita. Perhe hoitaa sen puolen.

Lisää vinkkejä voi jättää kommenttilootaan!

Ps. Ai niin. Ota terminologia haltuun. Blogi on se sinun julkaisusi, juttu/postaus yksi julkaisusi kirjoitus. Kirjoitat siis juttuja / postauksia blogiisi, et blogeja, kuten melkein kaikki poliitikot väittävät.

24 kommenttia:

  1. Plus että monet lukee blogeja readerin kautta, joka selventää suttuisenkin tekstin luettavaksi, mutta toisaalta ignooraa blogin ulkoasun täysin. Kuvat pysyvät mukana readerissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ja tästä tuli mieleen se mobiilinäkymän käyttöönotto, ainakin bloggerissa on.

      Poista
  2. Joskus tuntuu, että omat kirjoitukset on vähän turhankin lyhyitä. A.k.a. numero kasi hallussa liiankin hyvin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää voi olla ihan henkilökohtainenkin mieltymys, mutta aikoina, jolloin ihmiset lukevat yleensä otsikon ja puolet ekasta rivistä, kannattaa mennä nopeasti asiaan. :)

      Poista
  3. Onks bloggaamisestakin kursseja, vau! :) mä tarttisen kyllä varmaan sellaisen. t. Aloitteva bloggaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä! Project Mama Oy tarjoaa mielellään lisäkoulutusta. ;)

      Poista
    2. Voisitte pistää tämmösen oikeesti harkintaan! Lyön vetoa, että olis menestys! :)

      Poista
  4. Tähän lisäisin, vaikka bloggaaja en olekaan, että blogin pitäminen vaatii sitoutumista sekä vie aikaa ja yleensä enemmän kuin on aluksi luullut, jotta blogi pysyy kiinnostavana. Tosi ärsyttävä seurata sellaisia blogeja joihin tulee päivitykset kerran kuussa ja/tai missään ei ole merkintää että blogisti pitää taukoa. Hyvän blogin eteen on nähty vaivaa. Lukija sitten päättää kiinnostaako asia itseä vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on täysi totuus, ja toivon, että viesti noista 10 kohdasta välittyi.

      Poista
    2. Hmm, en ole ihan samaa mieltä. Varmasti toiset bloggaajat suhtautuvat ja sitoutuvat blogeihinsa vähän eri intensiteetillä kuin toiset. Jos on tuhat seuraajaa, kirjaa, mainontaa sun muuta, asia on varmaan noin, miten Anonyymi kirjoitti. Itse en kuitenkaan koe mitään velvollisuutta kirjoittaa blogiini, jos muut jutut vaativat enemmän aikaani ja energiaani. Tällöin tietenkin myös hyväksyn sen, että lukijamäärät ovat aika alhaiset.

      Poista
    3. Löysin äärimmäisen kiinnostavan blogin http://eraanperheenelamaa.blogspot.fi/, johon tulee postauksia kerran kuussa tahtiin. Varmasti seuraan jatkossakin: ei kaikista asioista tule uutta kirjoitettavaa kovin usein.

      Poista
    4. Ymmärsin tämän niin, että sitoutuminen ja vaivannäkö näkyy laatuna ja jonkinlaisena säännöllisyytenä, eli harvaan päivittyvä blogi voi toki olla harvaan päivittyvä kunhan ei tule puolen vuoden taukoa ja postaukset ovat tasokkaita.

      Poista
  5. Kiitos vinkeistä! Taidanpa ottaa neuvoista vaarin ja linkata tämän postauksen eteenpäin ;). T: lukija jo pidemmältä ajalta, bloggaaja ei niin pitkältä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä peruspaketti! Näillä pääsee jo pitkälle. Ja voi hitsi että tuo viimeinen lisäys on tarpeellinen. "Kirjoitin juuri blogin aiheesta x"... ... ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa kerhoon! Mä joudun aina puremaan huulta, kun kuulen jonkun käyttävän blogia väärin.

      Poista
    2. Asiaa oli muutkin pointit, mutta tuon PS:n toivoisin itsekin yleistyvän. ARGH, kuinka ärsyttävää tuo väärinkäytös!

      Poista
  7. Äikänopena on ihan pakko tarttua tuohon äikänopekoukkuun. Nimittäin asia ON juuri noin kuin kirjoitit: kirjoittaminen ei ole mikään sisäsyntyinen taito, vaan sitä voi opetella ja oppia! Työttömänähän tässä muuten oltaisiin, me opet siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa jos olet sitä mieltä ja jaksat kannustaa! Muistelen itse lukiosta sellaista "ei sinusta koskaan mitään tule" -mentaliteettia, jos ei pilkkusäännöt menneet oikein. Viis niistä. Ajatuksista minä olin (ja olen) kiinnostunut.

      Poista
  8. Semmoinen tuli mieleen, että älä apinoi, älä yritä kopioida suositun blogin formaattia, vaan kehitä omasi.

    VastaaPoista
  9. Kyl, hyviä kikkoja!
    Pittääpä rustailla, täyttyykö omassa kaikki kohdat :P

    VastaaPoista
  10. Kiitos vinkeistä - puolisen vuotta olen nyt aktiivisemmin harjoitellut blogin pitämistä ja on tässä opeteltavaa. Niiiiiin koukuttavaa kyllä :). Itse asiassa laitoin juurikin tällä viikolla linkin blogiisi, kun jokin aika sitten kirjoitit päiväkotiasioista ja meillä päiväkotiin haku on juuri ollut ajankohtaista. Huhheijaa, ei ihan helppoa, jos asiaa käy tarkemmin miettimään!

    VastaaPoista
  11. Hyvät vinkit, mut kuin sun mainoksena on Dextran rintojen suurennusleikkaus? Mitä, mitä?

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...