26.2.2014

Ajatuksia fillarikommunismista

Kanssavaltuutettu Timo Soini piti maanantain sessiossa kiinnostavan puheenvuoron (alkaa osasta 2, kohdasta 1:43:22.). Hän intoutui metrokeskustelussa puhumaan yksityisautoilun ihanuudesta ja siitä, että hän ei kuulemma "koskaan aio alistua fillarikommunismiin". Jälkimmäinen ilmeisesti liittyy jollain tavalla kaupunkibulevardeihin.

Timppa. Minulla olisi nyt sinulle pari asiaa, ihan näin kommunistina.

Aloitetaan perusasioista. Kun se päivittäinen liikunta on aivan kiistatta terveysteko. Valitettavasti. Minun perseeni leviää liiasta istumisesta ja niin käy monelle muullekin. Ja lihominen tulee näillä karjalageeneillä kalliiksi. Ehkä olet Timppa kuullutkin siitä, että erikoissairaanhoito lohkaisee tänäkin vuonna Espoon budjetista ison loven. Siis nämä sydärit, liikalihavuuden aiheuttamat aineenvaihduntasairaudet sun muut tekonivelet.

Siinä erässä ei paljon kaupunkibulevardit paina.

Toiseksi. Vaikka olen kaupungin leivissä täysi keltanokka, kokemukseni kaupunkiliikkumisesta on sinuun verrattuna aika kova. Perheessämme on auto, jota käytetään mummilavisiitteihin ja mökkimatkoihin. Lisäksi kävelen kauppaan, päivähoitoon ja Alkoon, työmatkapyöräilen (aloitin taas!) 80 km viikossa, hyppään sadesäällä bussiin tai KutsuPlussaan, singahdan junalla valtuustoon ja huristelen taksilla ravintolasta kotiin. Tätä juttua kirjoitan ratikassa.

Että anteeksi nyt Timppa, mutta ihminen, joka osaa vain laittaa webaston päälle, on minun nähdäkseni rajoittunut kuin... noh, vaikka kommunisti.

Jaksa Timppa vielä hetki. Ymmärrän hyvin, että edustat yhden asian puoluetta, jossa muiden huomioiminen on vähän vaikeaa. Perheellisenä ihmisenä sinun lienee helpompi ajatella asiaa tulevien sukupolvien näkökulmasta. Kun kysehän ei oikeastaan ole sinusta vaan isosta kuvasta, eikö niin? Siitä, mihin tämä yhteiskunta kannustaa ja millaisen kaupungin me lapsrakkaille jätämme. Jos ei itse halua/pysty/osaa fillarin satulassa istua, olisiko kuitenkin fiksua iloita siitä, että muut tekevät niin? Ja että siihen on mahdollisuus.

Muista horisontti, Timppa. Muuten saattaa kypärä valua silmille.

58 kommenttia:

  1. Itse opiskelijana haluaisin kertoa (okei, huutaa megafoniin korvan vieressä) näille autoilua hehkuttaville hienohelmoille myös sen, että kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa ajaa hienolla mersulla kaikkialle. Bensa, verot, vakuutukset sekä itse auton osto on kuitenkin aika iso menoerä, jonka voisi käyttää muuhunkin... Kuten ruokaan, nuudeliruokavalio kyllästyttää jo valmiiksi ihan riittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin. Pienituloisen näkökulma on sitten vielä ihan erikseen. Ja niiden joilla ei ole ajokorttia tai varaa siihen.

      Poista
    2. Autoilijoita rokotetaan aivan kaikesta, siksihän se on kallista, arvon valopäät! Saisivat nämä hienohelma-fillaristit osallistua yhtä lailla maksutalkoisiin ja alkaa maksaa niinikään pyöräveroa, pyöräilyajokorttia jne. niin ehkä sitten saataisiin ne leveät pyörätiet rakennettua niin ettei tartte mummolaankaan enää mennä autolla. Ja muistakaa sitten ne paljon puhutut tietullit, ne saisi koskea myös fillaristeja. Kai ne fillaritehtaatkin tätä palloa saastuttaa. Kaikilla ei myöskään ole varaa niihin öky-jopoihin vaan joutuvat ihan vanhoilla "ladoilla" ajelemaan. Niih ja sniif.

      Poista
    3. Autoilijoita tuleekin rokottaa, sillä autoilu saastuttaa ja lihottaa niin maan prkleesti (näin kärjistettynä). Jos sulla ei ole varaa ajaa autoa, niin vaihda fillariin! Kaikki pyörät eivät ole kalliita (ja aika moni niistä halvemmista on myös pienipyöräistä jopoa mukavampia ajaa). Halpoja tsygiä saa esimerkiksi poliisien huutokaupoista tai käytettyjä fillareita myyvistä liikkeistä.

      Poista
    4. Suomi kuitenkin on suurimmalta osin niin harvaan asutettu maa että monissa paikoissa autoilu on välttämätöntä. Ja kyllä, olen myös sitä mieltä että autoilu on kohtuuttoman kallista juuri edellämainitusta syystä.

      Mutta olen silti sitä mieltä että monilla auton käyttö on mennyt överiksi. Kyllä minusta on jo hieman naurettavaa jos kaikki matkat jotka ulottuvat omaa postilaatikkoa kauemmas on suoritettava autolla. Varsinkin jos asuu paikassa, jossa julkisilla liikkuminen on tehty helpoksi. Ja sitten ihminen omistaa ne kuuluisat jalat!

      Eniten kuitenkin ärsyttää tämä joko-tai -vastakkainasettelu. Molemmille kuitenkin on selkeä tarve. Miksei siis kehitetä molempia omalla reviirillään?

      Autoille hyvät ja toimivat kulkuyhteydet suurten kaupunkien keskusta-alueille, mutta itse ydinkeskusta olisi suunniteltu nimenomaa kevyttä ja julkista liikennettä ajatellen. Muualla kaupungissa sekä tiet että kävely- ja pyörätiet kuntoon ja rinnakkaiselo on sopuisampaa.

      Ja kyllähän sen polkupyörän ostosta jo veroa menee. Sitä enemmän mitä hienomman mankelin haluaa. Ja mikä olisi polkupyöräkortin kriteerit ja ikäraja? Pitäisiköhän hiihtämisellekin kehittää joku lupakortti?

      Poista
    5. Juuri näin, tähän vastakkaisasetteluun törmää jatkuvasti. Pitäisi varmaan olla kyrpiintymättä Soinin kaltaisten populistien kommenteista, mutta en malttanut olla osoittamatta tätä isompaa kuvaa. Korostan vielä, että meiläkin on auto. Ajamme sillä tosi vähän, mutta toistaiseksi ei ole vielä ollut mahdollista luopua siitä. Katostaan sitten kun metro kulkee.

      Se fillaristien huomioiminen on ihan kaikkien etu. Ei kukaan erityisesti halua pyöräillä ajoradalla sen enempää kuin jalkakäytävälläkään. Se vaan vaatii sitä näkemystä että suunnitellaan kaupunkia kaikille näille ryhmille.

      Mä kyllä voisin hyvin liputtaa fillariajokortin puolesta. Siis sellaisen käytännön ajokortin, jossa fillaroitais jotain yleisimpiä reittejä läpi ja osoitettais vaaran paikat. Vois olla tosi suosittua ihan vapaaehtoisestikin suoritettuna.

      Poista
  2. Uusi työpaikka? Kerro lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sama vanha. Sopparia jatkettiin vielä syksylle!

      Poista
  3. Välillä aina tuntuu, että kaupunkikeskustoja ja liikennejärjestelyjä tarkastellaan aina keski-ikäisen miesautoilijan näkökulmasta ja unohdetaan, että niitä katuja käyttävät muutkin. Tää Suomi on vähän tällainen autokommunismin ihanneyhteiskunta...

    Taksia en silti varsinaisesti näe yksityisautoilua parempana liikkumismuotona. Paitsi jos taksinkäytön ansiosta se oma auto jää kokonaan hankkimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä näen että kaikille liikkumismuodoille on sijansa mutta tällä hetkellä mennään yksityisautokommunismin ehdoilla juurikin Soinin kaltaisten päättäjien ansiosta. Jos ei ole mitään käryä fillaroitsijan arjesta, voivat toiveet turvallisista pyöräteistä kuulostaa turhalta höpinältä.

      Poista
    2. Kunhan nyt saataisiin ensiksi edes se perusliikkumamuoto, eli jalankulku, turvalliseksi. Yksityisautoja enemmän vaaratilanteita aiheuttavat JULKISET KULKUVÄLINEET, joiden kuskit ilmeisesti eivät saa mitään rangaistuksia mistään. Bussit ja sporat ajavat säännönmukaisesti päin punaisia, mutta poliiseja ei näy sakottamassa. Suojelun alla ovat fillaristit ja nämä ns. ammattiautoilijat, ja eniten kärsivät yksityisautoilijat ja jalankulkijat.

      Poista
    3. Olisko jotain tilastoa lähteeksi?

      Poista
  4. Asiaa jälleen kerran! Ja onnittelu työpaikasta on ilmeisesti myös paikallaan: siispä onneksi olkoon sekä sulle että työnantajalle, joka sai yhdet terävät aivot lisää!

    VastaaPoista
  5. Espoossa autoilustahan kirjoittaa myös Kasper Strömman:
    http://kasperstromman.com/2014/02/25/yhden-ihmisen-brandityoryhma-espoon-olisi-korkea-aika-ruveta-markkinoimaan-todellisia-vahvuuksiaan/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasper on kyllä niin mainio. Ja vielä helsinkiläinen.

      Poista
  6. Mä olen todella onnellinen, kun muutin alkuvuodesta pois Espoosta. Korpesi aivan todella, kun esimerkiksi lähikirjasto oli hankalasti kauppakeskuksessa ja yhteydet julkisilla moneen suuntaan hitaat, vaikkakin espoolaisittain hyvät. Lisäksi fillarilla kulkiessaan tunsi itseänsä aika monesti b-luokan kansalaiseksi, varsinkin moottoritien solmujen kohdalla reitit teki ihmeellisiä sykkyröitä ja opasteet oli olemattomia.

    Helsinkiä ei voi ehkä hehkuttaa fillaroijan unelmana, mutta täällä on sentään kaipaamiani pikkuputiikkeja (lähileipomo! suutari!) ja melko mukavaa kulkea kävellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun silmääni osuu parhaiten Helsingin paljon selkeämpi kaistoitus ja opasteet. Olisi ihan kaikkien etu, että Espoossakin otettaisiin pyöräilijät vakavasti.

      Poista
  7. Kukas se oli, vai Bogomoloff, joka tässä joskus taannoin kirjoitti että pyörällä liikkuu huono veronmaksaja. Ehkä Timpparainen on vaan samaa mieltä. Itse olen sitä mieltä että vmp. Siis Timppa. Niin ja Bogomoloff.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, onhan näitä suuria ajattelijoita muissakin puolueissa.

      Poista
  8. Tämä onkin niitä harvoja asioita, ehkä jopa ainoa, joissa olen Soinin kanssa samoilla linjoilla. Sä ilmeisesti tunnet Soinin paremminkin, kun heittelet Timppaa joka väliiin tai sitten se oli vaan helvetin huonoa sarkasmia.

    Niin että Katja, kun minäkään en voi sietää nykypyöräilijöiden tyyliä. Kun dösästä astuu kadulle, niin takaa tuleva fillaristi ei jarruta eikä väistä, vaan olettaa että kuka tahansa satunnainen matkaaja älyää katsoa TAAKSEEN, vaikka fillaristin ei tarvitse välittää edes siitä mitä edessään näkee.

    Ja katsohan Katja, kun astuu autotien ylittävältä suojatieltä pyörätien ylittävälle suojatielle, niin sama tilanne toistuu. Fillaristi joko ajaa päälle, tai koukkaa samalla tappovauhdilla pyörätieltä sinne jalankulkijoiden puolelle väistämään. Mutta sellaista tilannetta ei ole että fillaristi hiljentäisi vauhtiaan.

    Pyöräilyn ei uskoisi olevan niin mukavaa mitä fillari-fasistit väittävät, sillä niin ovat naamat norsun vitulla näillä työpaikkapyöräilijöillä. Pienintäkään hidastetta ei saisi matkan varrelle tulla. Jalankulkijat ovat aivan alinta kastia. Heidän pitäisi kävellä jalkakäytävällä pää pyörien askelta hakien kuin miinakentällä, ettei vaan häiritse arvon pyöräilijän kulkua.

    Autoilijathan pysähtyvät punaisiin valoihin, mutta fillaristeja ei koske mitkään säännöt. Ajetaan sen mukaan ettei tarvitse hiljentää vuoroin jalkakäytävällä, pyörätiellä tai ajoradalla.

    Kun jalankulkijoille palaa vihreät niin fillaristi kaahaa hullunkiilto silmissä, suupielet mt-potilaan hymyssä joko varpailta yli tai kantapäitä naarmuttaen.

    Fillaritiet eivät kuulu jalankulkutien viereen, vaan ajoradalle autojen viereen ja samat liikennevalot molemmille. Oppisivat fillaristit kärsivällisyyttä kun matka tyssäisi muutaman metrin välein ja päälleajosta tai sen yrityksestä saisi ihan oikeasti tuomion. Rekkarit ehdottomasti myös pyörille ja pyöräkortit, jolla todennetaan liikennemerkkien ymmärrys, vauhdin merkitys, ja jalankulkijan huomioiminen.

    Että Katja tervetuloa Stadiin. Katsotaan ajatko sinä Mäkelänkadulla ajoradalla kuten kuuluu vai tuletko renkuttamaan kelloasi jalkakäytävälle. Ja renkutatko kelloasi kuin mielipuoli kun spora-lastillinen ihmisiä purkautuu ulos ja sinne ajat tuhatta ja sataa keskelle ihmisryhmää, renkutat kelloa, pyörittelet nuppiasia turhautuneena, sadattelet, mutiset ja kun vihdoin pääset läpi niin kaahaat läpi punaisten valojen lähestyville autoille keskariä näytellen.

    Pyöräiljöiden ASENTEET ovat se pahin ongelma. Suomalainen kun on aina yksin; MINÄ-MINÄ-MINÄ. Se on erittäin hyvä jos suurimmalla osalla näistä aktiivi-pyöräilijöistä ei ole autoa. Millaisia hirviöitä he olisivatkaan auton ratissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirjoitus alleviivaa pointtiani upeasti. Tirsk. :D Ps. Stadissa on muuten paljon parempi pyöräillä kuin Espoossa!

      Poista
    2. Hahhaha, tämä avautuminen sai kyllä aikaan päivän naurut :D
      Harmi vaan, että et omalla nimelläsi kehdannut kirjoittaa.

      Poista
    3. Se on niin helppo antautua tunteen vietäväksi. :)

      Poista
    4. Oho, olipahan tässäkin tekstissä sitä parjattua asennetta :D Tässä yksi aktiivityömatkapyöräilijä, joka kyllä omistaa autonkin, mutta ihan vapaaehtoisesti mieluummin fillaroi.

      On vähän sääli, että kaikki fillaroitsijat nähdään häirikköinä, kun siellä seassa on vähemmistössä nämä yllä kuvatut kaaharit. Ihan älytöntä siis yrittää yleistää varsin sekalainen joukko tienkäyttäjiä yhteen nippuun. Tämä pätee toki myös autoilijoihin.

      Oman kokemuksen mukaan suurin osa pyöräilijöistä ajelee ihan nätisti. Ajelen ympäri vuoden duunimatkat, joten kilometrejä kertyy ja näkee kaikenlaista vuoden mittaan. Keskimäärin näitä 'häiriköitä' näkee enemmän kesäaikaan. Silloin on muutenkin tietenkin enemmän kaksipyöräisiä liikenteessä. Vaikka itsekin fillaroin, niin en mäkään tykkää, jos joku ohittaa varottamatta tankoa hipoen. Se kello on käyttöä varten ! Toisaalta jalankulkijat tuntuu välillä saavan slaagin, jos ihan nätisti kelloa soittamalla ilmottaa, että täältä ollaan tulossa.

      Tää on kyllä varma kevään merkki, että alkaa tää pyöräilijät vs. kävelijät vs. autoilijat keskustelut... Luulis tuonne kaikkien mahtuvan.

      Poista
    5. No niin luulis. Toivon, että polkupyöräkulttuurin (asenteet, infra, lainsäädäntö) kehittyminen johtaa siihen, että pyöräily ei ole kenenkään mielestä taistelua elintilasta vaan normaali liikkumismuoto kuten Tanskassa. Soinin Timpan kaltaiset tyypit eivät ilmeisesti näe pyöräilyssä kuin autoja uhkaavan mafian ja silloin on helppo kiteyttää pelkonsa yleistyksiin.

      Ja kun käyttää säännöllisesti ja monipuolisesti kaupunkiliikkumisen välineitä, lihasmuistiin jää muidenkin olemassaolo.

      Poista
    6. Köpiksessä muuten pyöräilijät ovat todella aggressiivisia, vaikka heillä on ne omat pyörätaskunsa sun muut. Käyttäytyvät samoin kuin suomalaiset aktiivi-fillaristit, vaikka ajavatkin hiljempaa ja mitä erikoisemmilla vehkeillä. Mutta ilme kasvoilla on perheenäidilläkin sama "valmiina sotaan" -katse kuin täälläkin. Tästä pyöräilyryhmästä eivät tanskalaisetkaan pidä. Puhumattakaan sitten Lontoon fillaristeista... he tosin vaarantavat pääosin itsensä polkemalla ilman kypärää kuin heikkopäiset liikenteen seassa. Lontoossa on onneksi jo monessa paikassa "no cycle" liikennemerkkejä katuun maalattuna. Niitä kaivattaisiin tännekin.

      Kyllä se vaan niin on että fillari tekee varsin suuresta osasta ihmisiä uhmakkaita. Mistä se johtuu? Osaatteko fillari-aktivistit kertoa? Oletteko ajatelleet että kun kaikki eivät halua ajaa pyörää, niin voisiko olla fillari-takseja? Olisitko sinä valmis sellaiseksi? Polkemaan Eduskuntaan perä pitkänä kun Soini istuu tarakalla?

      Poista
    7. Itse pyöräilevänä huomaan kyllä, että on ihmisiä jotka menee punaisia päin yms. Mutta "hassua" tässä on se, että kun itse pyöräilen niin kyllä ne muutkin tasapuolisesti törttöilevät liikenteessä, niin jalankulkijat kuin autoilijatkin. En asu Helsingissä, mutta pelottavan paljon autot suhaavat täysiä punaisista tai suojatiellä (toinen auto vielä toisella kaistalla voi olla pysähtynyt, viereistä kaistaa tuleva EI edes aio pysähtyä) joten minusta on ihan turha syyllistää ketään yksipuolisesti. Se on lähinnä naurettavaa. Ja monet kyllä sekä käyttävät pyörää että autoa.

      Poista
    8. Uhmakas fillaristi on yleensä kuollut fillaristi, joten en tunnista tuota Anonyymin lajityyppiä. Lontoon fillariscenestä en tiedä, mutta Köpiksessä näin ainoastaan erittäin sujuvaa ja luontevaa pyöräilyä = ihmiset polkivat siis ilman kypärää, lapset tarakalla ja duunivaatteissa, joten tätä hampaat irvessä polkemista ei näkynyt. Ei edes silloin kun vahingossa kävelin pyörätiellä.

      Mitä tulee tuohon hämmentävään esitykseen siitä, että kaikki eivät eivät halua pyörää, mikä johtaa siihen että minun pitää kyyditä Soini eduskuntaan (tämä ajatus oli kerrassaan huikea looginen suoritus), niin kehotan lukemaan postauksen uudelleen. Huomaat, että siinä ei sanota että yksityisautoilu pitää lakkauttaa. Tämä ajatus on nyt ihan sinun omassa päässäsi, mikä on jostain syystä hyvin yleinen autokommarin ylitulkinta, kun pyöräilijä huomauttaa olevansa olemassa.

      Poista
    9. Mut entä sit ne JALANKULKIJAT. Siis ne on ihan uskomattomia tyyppejä! Sekä mulle että mun kaverille on käynyt, että jalankulkija on tullut tönäsemään pyörän kumoon vauhdista - vaikka on mennyt pyörätietä! Pitäis laittaa joku maksullinen jalankulkukortti kaikille.

      Poista
    10. Oliko tää sarkasmia vai onko todella joku jalankulkija töninyt pyöräilijää? Enivei, jokainen ryhmä tarvitsee omat, selkeästi merkityt kaistansa.

      Poista
    11. Musta toi alkuperäinen anonyymikommentti oli paitsi hauska, myös erittäin osuva. Kuljen itse enimmäkseen autolla tai jalkaisin. Mielestäni pyöräilijät ottavat erivapauksia huomattavasti autoilijoita enemmän, ja vaarantavat näin kaikkien muiden liikenteessä liikkujien turvallisuuden. Tyypillinen erivapaus on valotta ajaminen pimeällä/hämärässä. Risteyksissä ei hiljennetä, ja yhdistettynä ekaan ongelmaan on vaaratilanteita vähän väliä - autosta käsin kun on yksinkertaisesti lähes mahdotonta havaita pimeällä lujaa ajavaa, mustiin pukeutunutta ja valotta ajavaa pyöräilijää. Kolmas erivapaus liittyy liikennevaloihin. Aika monelle pyöräilille liikennevalot ovat viitteellinen elementti, jota voi noudattaa tai sitten ei jos juuri ja juuri ehtii oman arvion mukaan puikahtaa ennen vihreällä risteävää autoa. Sitten on vielä tämä "ajetaan pyörätiellä kaverin kanssa rinnakkain ja vastaantulevat pyöräilijät ja jalakulkijat hypätköön pusikkoon"-malli. Näistä kun päästäisiin joskus asennetasolla eteenpäin niin hyvä tulisi.

      Poista
    12. Käytän lähinnä pyörää kulkuvälineenä ja minua kyllä yleensä ärsyttää eniten kanssapyöräilijät. Se, että valot puuttuvat, ajetaan vasemmalla puolella, ajetaan rinnakkain ja ohitetaan kätevästi kun toinen hidastaa risteyksissä. Pyöräteille mahtuu monentasoista ajajaa, kunhan pitää huolta siitä, että on ohitettavissa ja että ohittaa itse turvallisesti. Pointtina siis, että vaikka infrastruktuurissa on paljon kehitettävää ja sitä on hyvä pitää esillä, niin hyvä olisi myös aktiivisesti kehittää pyöräilykulttuuria esimerkiksi tiukemman liikennevalvonnan (valoratsiat) ja asennekasvatuksen ja liikenneopetuksen kautta.

      Poista
    13. Näen vain yhden vaihtoehdon ratkaista tämä asia. On kiellettävä kaikenlainen kulkeminen muuten kuin jalan ja ilman nopeutta lisääviä välineitä. Koska ihmistä ei ole suunniteltu liikkumaan sen nopeammin kuin omin jaloin pääsee, jos nopeus siitä lisääntyy, onnettomuusriski ja kuolemanvaara kasvaa merkittävällä tavalla. Kun kaikki kävelevät tai korkeintaan juoksevat, on myös liikennesääntöjen tarve vähäisempi ja niiden rikkominen paljon hankalampaa!

      Poista
    14. Haha, hyvä Henna! Mä veikkaan että Loukattu Yksityisautoilija keksisi tämän muutoksenkin jälkeen vihata esim. niitä, jotka juoksevat. ;)

      Poista
    15. Mun täytyy tunnustaa, että pyöräily Helsingissä on saanut mut ajoittain omia vapauksia ottavaksi pyöräilijäksi ja olenpa usein vähän huonolla tuulella.
      Voin nimittäin kertoa, että kun pyörätie jatkuvasti loppuu kesken, tai joudut vaihtamaan lyhyen matkan sisään useamman kerran mannerheimin tien puolelta toiselle voidaksesi polkeä pyörätiellä, se kyllä kasvattaa houkutusta ajaa jalkakäytävällä tai sitten sitä ajaa autotiellä - ja varmaan välillä unohtaa vahtia suojateiden kohdalla jalankulkijoita, kun pelkää autoja ja ratikoita niin hemmetistä. Kunnollisia, selkeästi sekä ajoväylästä että jalkakäytävästä erotettuja pyöräteitä siis, kiitos, niin menee paremmin. Ainakin mulla on korkeampi kynnys rikkoa sääntöjä, jos sääntöjen noudattaminen ei ole äärimmäisen hankalaa.
      Toinen verenpainetta nostava tilanne on pyöräily esimerkiksi Esplanadilla tai Rautatientorin reunalla, jossa pyörätie on täynnä jalankulkijoita. Pyöräilen, koska se on nopeampi tapa liikkua omin voimin kuin kävely, joten ärsyttää pyöräillä kävelyvauhtia. Ärsyttää myös tosi paljon, jos ihmiset tuovat pienet lapset kävelemään pyörätielle. Lapset kun liikkuu aika ennakoimattomasti, niin hitaassakin vauhdissa niitä on vaikea väistellä. Ja tarkoitan siis nyt sellaista reippaan kävelyn tasoista vauhtia.
      Ja mä ymmärrän, että sitä pyörätietä ei ehkä tule huomanneeksi, mutta juuri siksi haluaisin, että ne merkittäisiin selkeämmin. Haluan uskoa, että jos pyörätiet olisi merkitty paremmin, ja pyöräilystä ja pyöräteistä tiedotettaisiin siihen sävyyn, että niitä tulee kaikkien oikeasti kunnioittaa, ja pyöräilijoiden niitä käyttää, sujuisi jo paljon helpommin.

      - jenni

      Poista
  9. Katja, sä olet täyttä teflonia, mikään ei tartu, ei vaikka pyörän renkaasta vääntäis.

    VastaaPoista
  10. Siis puolustat pyöräilijöiden hällä väliä -asennetta sillä että heillä ei ole kunnon pyöräteitä tarpeeksi? Mutta kaikki käyttäytyisivät moitteettomasti kun vaan saisivat sitä sun tätä ja mielellään autoilijoiden kustannuksella ja rahoittamina? Anna mun kaikki kestää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, missä tarkalleen otaten puolustan hällä väliä -asennetta? Annan sun kaikki kestää.

      Poista
  11. Kiitos että annat Teflon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulkitsenko tämän niin, että et oikeastaan osaa sanoa, missä kohtaa puolustan hällä väliä -asennetta? :)

      Poista
  12. Olipas loistava kirjoitus! Kiitos :-)
    Ihan en vielä koko kommenttilistaa ole lukenut, mutta siellä taitaa olla mielenkiintoista väittelyä tiedossa... Seuraavaksi sen kimppuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! Kommentointi on yleensä fillarointiaiheissa keskinkertaista, koska aina jostain konepellin alta ryömii esiin Loukattu Yksityisautoilija. :D

      Poista
  13. Vähän off topic, Katja, mutta miksi nimität itseäsi kommunistiksi?
    Kommunistithan ovat tappaneet aatteensa nimissä enemmän ihmisiä kuin natsit, joten tuollainen leikinlasku on mielestäni aika arveluttavaa ja osoittaa suurta tietämättömyyttä historian tapahtumista. T: Jonna J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis, luitko kirjoituksen..?

      Poista
    2. Hei siis eihän kukaan enää lue nykyään tekstejä, otsikot on se juttu. (Kuten viime päivinä on saanut monesta ihan kohtuullisen vakavasti otettavasta mediasta lukea.) ;)

      Ja ok, sentään pakollinen "vähän off topic"-disclaimer löytyi!

      Poista
    3. No huoh, Soinihan se ensimmäisenä (tällä kertaa) käytti kommunismi-sanaa köykäisesti viitatessaan ajattelutapaan, josta ei pidä.

      Poikekan nyt hiukan aiheesta itsekin, mutta tuo "kommunistihan tappoi enemmän kuitn natsit"-väite on varsin arveluttava sekin. Kylmän matemaattiselta kannalta se on totta, mutta oikeinko joku vakavissaan on sitä mieltä, että uhrien eksaktilla lukumäärällä on välilä siinä vaiheessa, kun miljoonia on murhattu puolin ja toisin pelkän ideologian vuoksi? Hirvittävä rikos mikä hirvittävä rikos.

      Poista
  14. Huh, hurjaa miten paha mieli voi kommenttiketjusta tulla pienelle ihmiselle... Mennään henkilökohtasuuksiin ja kaikki on loukkaantuneita :( Eikö voitaisi kaikki vaan elää rauhassa yhdessä, peace and love ja sillee? Onneks sulla on Katja paksumpi nahka ja pärjäät tässä, apua mä meen tästä takas omaan pieneen kolooni ja pakenen maailmaa.

    Niin ja kontekstiksi, että lopetin viime kesän pyöräilykauden lyhyeen kun ahdistuin niistä kolmesta aggressiivisesta välikohtauksesta, joihin Hakaniemen remontin takia vaihtuneiden (huonosti merkattujen) pyöräreittien takia jouduin vihaisten keski-ikäisten jalankulkijamiesten kanssa. Tekemättä mitään väärin! I swear, käännyin oikeen takasin ja kävin tarkastamassa että kyltissä luki että pyöräillä täytyy siitä kohtaa. Menee kyllä usko lähimmäiseen tässä :( Tosin kiitos sille keski-ikäiselle tietyömiehelle joka puolusti mua sitä yhtä erityisen ikävästi huutavaa ja pyörän eteen hypännyttä ukkoa vastaan, ajattelen häntä aina välillä lämmöllä <3

    Bonuksena lisäahdistus: oon superhuolissani ihmisten sisälukutaidosta, oikeestiko näin monet täällä ei vaan osaa ymmärtää sun tekstiä tai muiden kommentteja oikein...?
    - Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saa ahdistua - tää on tätä keskustelua, jota vaan pitää sietää. ;) Mutta sisälukutaidosta pitäisi kyllä huolestua. Yleensä tunnekuohussa menee pointti ohi.

      Onpa muuten surkeaa, että tää ilmapiiri on joissain kohtaa noin huono. Toi surkea merkkaaminen aiheuttaa tosi paljon ongelmia, varsinkin kesällä kun koko kaupunki kaivetaan ylös ja joka kadunkulmassa on joku erikoisjärjestely. Toivottavasti uskallat aloittaa uudestaan.

      Poista
  15. Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että tietty ihmistyyppi törttöilee pyörän selässä, auton ratissa ja jalankulkijana? Tätä ihmisryhmää EI yhdistä liikkumistapa EIKÄ poliittinen kanta saati ikä, sukupuoli jne. Ihmeellistä räkytystä suuntaan ja toiseen ja sama itsekkyys ja oman navan ympärillä pyörivä ajattelu näkyy niin näissä keskusteluissa kuin liikenteessä.
    Jalankulku ja pyöräily ovat tärkeitä asioita, mutta ei kaikki voi ajaa pyörällä/mennä julkisilla töihin vaikka haluaisivatkin. Monesti se on ajankäytöllinen pakko etenkin jos asuu Espoossa eikä ole mahdollisuutta tai halua käyttää useita tunteja päivässä matkoihin. Asuntojen hinnat taas on yksi syy miksi monet joutuvat asumaan pitkien matkojen päässä esim. työpaikastaan. Monilla tuntuu unohtuvan tämäkin fakta, etenkin jos on hyvätuloinen tai asunto ostettuna.

    Minä kävelen, pyöräilen, käytän julkisia ja autoilen ja valtaosa matkoista menee ongelmitta. Itsekkyys ja toisten huomioimattomuus aiheuttaa ongelmia ja monille tekisi todella hyvää käyttää eri kulkumuotoja ja nähdä asioita eri näkökulmista. Varsinkin autoilu/pyöräily avartaa huomaamaan miten holtitonta jalankulkijoiden meno usein on... Vaikka heille onnettomuuksissa sattuu yleensä pahiten ja harva oikeasti tarkoituksella ajaa kolarin. Ei edes se "ilmansaasteista aiheuttava, lihava autoilija". ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alun ihmistyyppimäärittelylle: Amen.

      Ja tuosta että on pakko ajaa autolla: toki jossain päin Suomea se on varmasti pakko, mutta Espoossa kuitenkin voitaisiin hyvin järjestää toimiva joukkoliikenne. Katja puhuu tässä nyt kuitenkin poliittisesta päätöksenteosta, ja siitä, halutaanko kaikille Espoolaisille järjestää paremmat mahdollisuudet pyöräillä - Soini ei halua. samalla tavalla voidaan puhua julkisista, tai vaikka julkisten käytön ja pyöräilyn yhdistämisestä (paremmat pyörätiet ja pyörparkit vaikka juna-asemille). nämä voidaan toteuttaa, jos halutaan, ja Espoo on kyllä sellainen kaupunki, jossa ihan ylivoimaisesti suurimmalle osalle asukkaista olisi mahdollisuus saada asuntonsa lähelle edes joko hyvä pyörätie lähimmälle juna-asemalle (tai metrolle, kun se tulee) tai kunnolliset joukkoliikenneyhteydet.

      Poista
  16. Hihih. Onpa tunteita nostattavaa. Mä muuten pyöräilen aika paljon, mies vielä enemmän eikä meillä oikeastaan ole hirveästi mitään huonoja kokemuksia liikenteestä noin niinkuin käyttäjäryhmittäin: että autoilijat olisivat jonkinlaisia ja pyöräilijät toisenlaisia. Olen joutunut kolariinkin sekä auton että pyörän kanssa. Kummassakin tapauksessa törttöili autoilija, joka ei katsonut sivulleen tai jarruttanut ajoissa ruuhkajonossa.

    Mun mielestä yksityisautoilua voisi kyllä tarkastella ihan rohkeasti pelkästään ympäristönäkökohdistakin. Pitääkö sen olla jokaisen oikeus ihan joka ikiseen matkaan, kun ei niin voi kuitenkaan ikuisesti jatkua. Siksipä mä olen omassa mielessäni sitä mieltä, että sitä autoilua voisi verottaa ihan tositosi paljon enemmänkin. Mun mielestä olisi jopa mielenkiintoista selvittää miten paljon bensan pitäisi maksaa, että jengi ihan oikeasti vähentäisi sitä autolla ajoa. Olen myös sitä mieltä, että kilometrikorvaukset ovat ihan tähtitieteellisiä ja ne kannustavat valitsemaan oman auton työmatka-ajoihin. Itsekin saan kuukausittain tosi hyvät rahat km-korvauksista ja aina jaksaa ihmetyttää miten ne lasketaan.

    Mut jotenkin tää aihe on vähä tabu. Yksityisautoilu on joku saavutettu etu ja sitten koko yhteiskunnan pitäisi rakentua sitä tukemaan. Tää tulee aina esille kävelykeskustoja suunniteltaessakin - että ei voida tehdä kävelykatuja, kun muuten "mä en pääse autollani siihen liikkeen eteen parkkiin". Sellasta. Mut tarviiko päästä. Ei mun mielestä. Iso ongelmahan tässä on, että mun mielestä Suomen yhdyskuntarakennetta on vuosikymmenien ajan kehitetty sitä silmällä pitäen, että ihmiset yksityisautoilevat (kauppakeskittymät kaupunkien kehillä, rakennusluvat haja-asutusalueelle jos joku vain keksii pyytää niitä, uudet asuinalueet ja lähiöt kauaksi kaikesta, väljä yhdyskuntarakenne ym.) Kyllä koko tän ajattelun pitäisi muuttua ja on muuttumassakin monessa kunnassa jo. Mikä on hyvä.

    Mäkin varmasti ajaisin vähemmän, jos se olisi nykyistä kalliimpaa. Voisi olla hyvä, että olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä puheenvuoro - tää todella on tabu. Mä en viitsinyt tähän edes ottaa mukaan ympäristönäkökulmaa, kun se ei ihan hirveästi Soinia kiinnosta.

      Tapiolan keskustaan rakennettu "kaupunkikeskus" Ainoa on yksi malliesimerkki siitä, että ruokakauppakin kannattaa laittaa parkkihalliin. Nyt sinne sirrettiin Alkokin. Ihan vitun kätevää.

      Poista
    2. Ja miksi - oi miksi - postit on nykyään myös siirretty kauppakeskuksiin??!! Ihan mielettömän paljon hankalammin saavutettavia kuin silloin kun ne olivat vielä omissa liiketiloissaan.

      Poista
  17. Itse pyöräilen läpi vuoden eikä mitään suurempaa ole koskaan tapahtunu, omia mokia vain (ei kannata jarruttaa jäisessä alamäessä, jos ei halua rikkoa itseänsä..) pääperiaatteena mulla on, ja muksuille opetan, että se oikeassa oleminen ei auta, jos makaa kuolleena auton alla. Eli katson, katson ja tarkistan. Muakin kyllä hirvittää nää ihem suhaajat jotka tuntuu vetävän tien yli ilman minkäänlaista kuusaa siitä, tuleeko autoja ja mistä, luottaen vain siihen, että vauhti pelastaa...meillä on auto, jota käyttää mies työmatkoihin (45km suunta) ja sit reissataan sillä kahden muksun ja irlanninsusikoiran kans mm. mummolaan ja mökille. enkä kyllä mitenkään ymmärrä, miten pyöräteiden kohentaminen on pois autoilta tai miten autotieverkon kohentaminen (etenkin täällä kehä3 ulkopuolella on paljon huonokuntosta, siten vaarallista) on pois pyöriltä...

    VastaaPoista
  18. Jos pyörätiet kuntoon laittamalla ja pyöräilyn houkuttelevuutta lisäämällä saadaan kasvatettua pyöräilyn kulkumuoto-osuutta, mahtuu soinit ynnä muut sinne autoteillekin paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Mäkään en näe tässä pyöräilyn edistämisessä häviäjiä...

      Poista
  19. Jalankulkijat ne vasta pitäisikin rekisteröidä, kilpi voisi roikkua takapuolen korkeudella. Myös verotus jalankulkuun suhteuttaa kulkijan leveyteen, kuinka paljon kaistaa se vaatii. Joo, aika väsynyttä tämä aina toistuva vastakkainasettelu-vertailuretoriikka, tai "osa liikkujaryhmä x:stä törttöilee, joten liikkujaryhmä x on kiellettävä"-argumentit. Katsotaan vain nyt niitä liikennerikkomus, yliajo, rattijuopumustuomio yms. tilastoja ennen kuin huudellaan pyöräilijöistä ja vaaroista.

    VastaaPoista
  20. Metro-lehti, 5.3.2014

    Hietaniemen hautausmaalla on jouduttu tekemään poikkeusjärjestelyjä hautausmaan läpi kovaa vauhtia ajavien työmatkapyöräilijöiden suitsimiseksi. Birger Käcklundin raitille johtavat ranta-alueen portit on suljettu kokonaan ja Hietaniemenkadun ja Arkadiankadun risteyksessä olevat kävelyportit avataan arkiaamuisin vasta kello 9.30.

    Hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti sanoo, että porttien sulkemisen taustalla on turvallisuus.

    – Noin kymmenen vuotta sitten työmatkapyöräily alkoi lisääntyä hautausmaan pääkäytävällä. Pyöräilijät oikaisivat hautausmaan läpi ja laskettelivat sellaista kolmenkympin kilometrin tuntivauhtia alamäkeen rantaan. Hautausmaan työntekijät ja kävijät ovat kohdanneet sydäntä pysäyttäviä hetkiä, kun pimeällä pyöräilijä on tullutkin muurien takaa eteen kovaa vauhtia, Pipatti kertoo.

    Työntekijät liikkuvat hautausmaalla myös kuorma-autoilla ja alueella ajetaan ruumisautoilla, joten aamu- ja iltapimeässä nopeasti eteen tulevat pyöräilijät ovat olleet itsekin suuressa vaarassa.

    Pipatin mukaan hautausmaalla yritettiin suitsia pyöräilijöitä liikennemerkeillä ja puomeilla, mutta niillä ei ollut mitään vaikutusta.

    – Yritimme hillitä mäenlaskua puomilla. Puomi oli sellainen, että siitä pääsi kyllä läpi, mutta pyörän selästä oli noustava ja pyörä talutettava puomin ohitse. Mutta puomi ei auttanut, kun sen jälkeen pyöräilijät polkaisivat uudestaan täyteen vauhtiin.

    Ari Pipatti kertoo, että puomista tuli paljon palautetta.

    – Sain itse esimerkiksi 10–20 sähköpostia, joissa pyöräilijät uhkasivat erota kirkosta pyöräilykiellon takia.

    Pipatti mainitsee, että Arkadiankadun portti on nimenomaan kävelyportti. Siinä on luiskat lastenvaunuille, mutta ajoneuvoliikenteelle se ei ole sallittu.

    – Pyöräilijät itse eivät ymmärrä, että he ovat ajoneuvoliikennettä. Ajoneuvoliikenne ei ole sallittua Arkadiankadun portin kautta. Maastopyörällä on kuitenkin päästelty pitkin lastenvaunuluiskaa, Pipatti hymähtää.

    Kun pyöräily lisääntyi hautausmaalla huimasti, otettiin myös poliisiin yhteyttä ja tehtiin virka-apupyyntö liikennesäännöistä piittaamattoman pyöräilyn hillitsemiseksi, ja siksi, että läheltä piti -tilanteita alkoi olla aivan liikaa.

    – Poliisia asia ei oikein kiinnostanut. Sieltä sanottiin, että he voivat tulla valvomaan liikennettä kerran vuodessa. Mutta mitä se auttaa, jos vuoden muina päivinä sama meno jatkuu, kysyy Pipatti.

    Vaarallinen risteys - ja stop-liikennemerkeillä ei niilläkään ollut vaikutusta.

    – Pyöräilijät suhtautuivat liikennemerkkeihin lähinnä hupijuttuna ja niin, ettei niitä tarvitse noudattaa.

    Uudet kulkurajoitukset tulivat Hietaniemessä käyttöön 3. maaliskuuta. Yllättäen kiukkuista palautetta on tullut nyt muilta kuin pyöräilijöiltä.

    – Hautausmaan muut käyttäjät ovat olleet harmissaan siitä, että portteja on suljettu, koska monen kulkureitti suuntautuu hautausmaan läpi. Avasin esimerkiksi itse yhdelle avantouimarille portin eilen. Hän oli tottunut kävelemään uimareissuillaan hautausmaan läpi. Hän kuitenkin ymmärsi, miksi sulkemiset on tehty ja lupasi etsiä toisen reitin avantouintipaikalle menoon, Ari Pipatti kertoo.

    Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen johtoryhmässä tehty päätös porttien sulkemisesta on voimassa toistaiseksi.

    – Arkadiankadun puolella on menossa harjoittelukausi. Portit avataan taas kesän korvilla. Rannan puolen portit on suljettu pysyvästi.

    – Haluan korostaa, että kysymys on nimenomaan kaikkien hautausmaan käyttäjien, myös pyöräilijöiden itsensä, turvallisuudesta. Hietaniemen hautausmaa ei ole osa Helsingin julkista kevyen liikenteen verkostoa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...