12.6.2013

Makaronilaatikko viilaa linssiin

Olen yrittänyt houkutella ipanoita kasvisproteiinien ystäviksi. Yritän kasvattaa niistä syöjiä, jotka ovat tottuneet kaikenlaisiin ruokiin, eivätkä vaadi joka aterialla eläintä. Toivon tästä myös olevan etua siinä vaiheessa, kun länsimaissakin on pakko ruveta mättämään lautaselle hyönteisiä.

Makaronilaatikosta on aika jumalattoman vaikea saada sylkirauhasia kutkuttavaa kuvaa.
Edes persilja ei pelasta. Or is it just me? Haaste!

Projektissa on nyt saavutettu suuri voitto linssien kanssa, lähinnä sinnikkyyden avulla. Ongelma on ollut siinä, että en ole keksinyt, mihin muualle linssejä tunkisin kuin kasvissoppaan. Vastauksen tarjosi ihan oma ideani: päätin kokeilla mitä tapahtuu, jos (broilerin) jauhelihan korvaisi linsseillä. Eikä tullut ollenkaan niin outo, miltä kuulostaa!

Homma toimii samaan tapaan kuin tavallinenkin makaronilaatikko.

Linssi-makaronilaatikko 

  • paketti makaroneja
  • sipuli
  • valkosipulia
  • 1 pkt tomaattimurskaa
  • 2 pkt punaisia linssejä (käyttövalmiita, valutettuna n. 340 gr)
  • 2 munaa
  • 6 dl maitoa
Pistä makarontit kiehumaan. Tee sillä välin kastike: heitä pannulle tirisemään sipulit ja valkosipulit, tomaattimurska ja valutetut linssit. Tomaattikastike tekee safkasta kosteaa ja häivyttää linssit visuaalisesti taka-alalle. Mausta herbiksellä, hyppysellisellä sokeria ja pippuria, myös yrttejä voi käyttää maun mukaan. Kaada kiehuneet makaronit vuokaan ja sekoita sörsseli joukkoon.

Yritä muistaa laittaa jossain vaiheessa uuni päälle.

Tee munamaito ja lorauta vuokaan, kääntele sekaan. Raasta päälle jääkaapista löytynyt kuivahtanut juusto ja työnnä sitten 40 minsaksi uuniin.

Sitten vain syömään! Loppuhuipennuksessa tärkeintä on pokan pitäminen: sihtikurkulle pitää puhua makaronilaatikosta, tuunausta ei saa mainita. Lähinnä siksi, että se tunne, kun ruoan jälkeen voit todeta, että "kiva kun pidit linsseistä" on hinnaton.

Ps. Skidi halusi kuvata oman annoksensa. Asetelma on kuvaajan tarkkaan harkitsema. Pahoittelen mahdollista piilomainontaa. Postauksessa ei ole yhteistyökumppaneita, lehti on eilinen ja persiljakin oli oikeasti puoliksi kuollut.



15 kommenttia:

  1. Meitä narrattiin pienenä laittamalla kuivattuja torvisieniä lasagneen. Ja nyt mä nauran täällä itsekseni kun mulla meni puol tuntia hoksata otsikon juju.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Sienet. Siinäpä projekti, jossa pitäisi huijata koko muuta perhettä.

      Poista
  2. Jos lapset tykkää syödä mitään pyöryköitä tai pihvejä niin linsseistä tulee aivan parhaat kasvispyörykät! Porkkanaraastetta, linssejä, sipulia, juustoraastetta, kananmunaa tai mitä nyt ikinä keksiikään niihin tunkea mikä kelpaisi nirsoilijoille makunsa puolesta, semmoinen perusmassa mistä nyt ylipäätään saa koossapysyviä muodostelmia aikaan. Itse tykkään paistaa uunissa kun pannulla rasvassa paistaminen on semmoista tylsähköä hommaa että pitäisi vissiin muistaa käännelläkin niitä että kypsyvät vaan uunissa kypsyy tasaisesti paistopuolesta huolimatta. :D Valmiiksikypsytetyt kikherneet ja pavut ovat kans mahtava pyörykkämateriaali, hernekeittopyörykät ovat itselläkin vielä testaamatta koska sitä herkkuruokaa ei tunnu koskaan jäävän jämäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pyörykät leviää! Ne ei ikinä pysy kasassa - mitä erikeeperiä niihin pitäis laittaa? Mutta hei kiitti vinkistä herneasiassa: mullapa muuten on hernerouhetta kaapissa! Täytyykin pian testata millaset pallerot niistä syntyy.

      Poista
  3. Joo olishan nämä mukavia ruokia tehdä ja syödä, meillä vaan tämä laji on täysin no no, koska perheessä on kaksi kappaletta henkilöitä joiden vatsa ei siedä mitään palkokasveja (herne, linssi, pavut, soija). Kyse ei valitettavasti ole nirsoilusta vaan ihan siitä, että jos näitä ruokia syö saa vatsakivun ja ripulin palkakseen....

    Miehellä on todettu jopa soija-allergia, joka on oikeesti aika inhottava allergia, soijaa kun tupataan nykyään joka paikkaan, jopa leivontamargariineihin. Siksi meillä ei juurikaan syödä valmisruokia, koska niissä kaikissa on soijaa...

    Joskus oikeesti harmittaa, koska monet kasvisruokareseptit perustuu juuri näihin palkokasveihin ja vaikea niitä on korvata millään muullakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai saakeli! Soijaa tosiaan on ihan joka paikassa, en oikesti käsitä onko se ihan tarpeellista mm jäätelössä.

      Poista
  4. Mä tein kasvismakaronilaatikon niin, että korvasin jauhelihan soijarouheella, mukaan vähän pinaattia ja porkkanaraastetta, joskus jostain blogista bongattu ohje. Olen kuitenkin enemmän jauhelihan ystävä, ja niinpä nykyisin heitän mukaan raastettua porkkanaa ja lanttua, sekä pinaattia. Perus makaronilaatikko on niin blaah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusmakaronilaatikko on tosiaan niin mauton pläjäys, että mäkin tuunaan sitä aina jollain jääkaappijämällä. Soijarouheen käytöstä oon vähän luopunut, kun sitä on niin outoja terveys/epäterveysväittämiä liikkeellä. :/

      Poista
  5. Mä olen tehnyt kasvis makaronilaatikon niin, että olen jauhelihan sijasta laittanut tomaattikastikkeeseen kotimaisia juureksia (mm. porkkana, palsternakka, juuriselleri). Tämän lisäksi olen korvannut maidon sulatejuusto+vesi seoksella. Sulatejuuston pehmeys vie kitkeryyden juureksista ja lapset tykkäävät joskus jopa enemmän, kuin perusversiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä idea tuo sulatejuusto! Tohon mä vielä kaipaisin jonkun proteiinin lähteen, toimiskohan joku härkäpapurouhe tms. Täytyy testata!

      Poista
  6. Ooo, linsseistä saa vaikka mitä ja niitä saa tungettuakin moneen. Laitan ihan lihapulliinkin, vähennän jauhelihan määrää. Tomaattinen linssikeitto on meidän pojan suosikki, on äidinkin ja jokaisen muunkin kelle oon sitä kokannut. Sitäkin on ziljoona eri reseptiä mut punaiset linssit ja paseerattu tomaatti perusaineet. Sit mausteet oman maun mukaan, kookosmaitoakin voi laittaa. En vois elää ilman linssejä (tattarinsiemeniä, kvinoaa...noista kaikista saa ihania herkkuja - jos vaan siis ylipäätään kokkaustaito on hallussa). Oon viime aikoin ollut lähinnä ekstaasissa kun olen löytänyt ja kokannut noista kaikista uusia juttuja. Herkkupäivä on joka päivä :) Mielestäni tattarissa ja kvinoassa oli molemmissa paljon proteiinia. Tattari oli myöhäinen elämys, koska kerran ostin tattarihiutaleita ja siitä tehty puuro oli totaalisen kamalaa. Tattarinsiemenet ruoanlaitossa sen sijaan namia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, totta - vanha kunnon jatkaminen toimii aina! ;) Tattarinsiemet on ihan uus juttu mulle - mitä niistä siis voi tehdä? Onko se lisuke?

      Poista
  7. Toimii kuten riisi, pasta, kvinoa yms.

    Tähän reseptiin olen jäänyt koukkuun, ei ehkä ole kovin lapsiystävällinen ikävä kyllä, näyttää sen verran erikoiselta. Luulen.
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2013/05/vihreaa-tattaria-paahdettua-bataattia.html

    Tattaria saa ainakin meidän cittarista sieltä gluteenittomien juttujen hyllyltä (luulin ensin että ei ole ollenkaan kun ei ollut linssi/papu-hyllyssä). Ja Ruohonjuuresta toki.

    VastaaPoista
  8. Mulla oli alkuvuodesta pitkä pennelaatikkokausi (Irlannista ei tunnu löytyvän nykyisin mistään tavismakaronia, joten käytän penneä tai penne rigatea), joka oikeastaan loppui vasta äskettäin - kesällä ei oikein jaksa syödä niin raskasta ruokaa.

    Vaihtelin lisukkeita aika usein. Joskus jauhelihaa, joskus kasvisversiota. Mm. sieniä, oliiveja, porkkanaa, palsternakkaa, tomaattia, chiliä, kaalia.. Mutta aina ehdottomasti paljon sipulia ja valkosipulia. Nam.

    http://www.flickr.com/search/?w=36272496@N00&q=penne

    VastaaPoista
  9. Haluaisin kokeilla vaihtaa muissakin ruuissa jauhelihan linsseihin. Laitatko 400g raakaa jauhelihaa tilalle 400g kypsiä linssejä vai mitenkä? Paljonkohan kuivia linssejä pitäis laittaa 400g jauhelihapaketin tilalle?

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...