Snadilla on ollut ääni käheänä muutaman päivän. Ei kuumetta, eikä muutakaan infektioon viittavaa, pelkkä Maija Vilkkumaa -soundi. Lääkäriystävä vinkkasi, että syynä voi olla koivu, jonka siitepölyä on ilmassa ennätykselliset määrät. Luulin, että allergia aiheuttaa vain niiskutusta ja silmien turpoamista! En tiedä allergioista mitään, sillä itse saan näppylöitä vain nikkelistä. Koti-insinööri muisteli olleensa pienenä lievästi atooppinen, mutta ihottuma parani kouluiässä.
Ympäristön merkitystä allergioiden lisääntymiseen tutkitaan jatkuvasti. Suomen ja Venäjän välillä kulkee nimittäin kiinnostava raja: kymmenen vuoden seurannassa toisella puolella allergiat lisääntyvät koko ajan, toisella puolella tilanne on stabiili. Arvaatte varmaan kumpi on kumpi. Sama buumi on menossa myös muissa kehittyneissä maissa. Syyksi arvellaan ympäristön monimuotoisuuden köyhtymisestä aiheutuvaa mikrobikatoa.
Mitä siis voin Snadin hyväksi tehdä? Pitää huolta monipuolisesta ruokavaliosta ja mikrobialtistuksesta. Helpommin sanottu kuin tehty. Vietämme vapaa-aikaa mökillä saaristossa aina kun säät sallivat, mutta väkisinkin suurimman osan ajasta kökimme pk-seudulla. Voiko siis kaupunkilainen millään tavalla lisätä ympäristönsä monimuotoisuutta? Jossain määrin kyllä. Onhan meillä pieni piha, jonne voisi laittaa muutakin kuin Plantagenin alennustuijaa tai amppeliin orvokkia. Myös parvekkeen saa laitettua vihreäksi - erilaisia helppoja starttipaketteja on nykyään vaikka kuinka.
Päättäjillekin kuuluu vastuuta. Viherkatot on maailmalla kova sana ja nyt viimein Suomessakin tutkitaan, miten puutarhat saadaan kaupunkilaisten pään päälle. Kasvit nimittäin viilentävät ja puhdistavat ilmaa ja torppaavat melua - ehkä ne myös ehkäisisivät allergioita?
Kuva: Flickr / Alykat
no mä olen kasvanut melkein navetassa eikä oo koskaan ollut muuta kuin hippasen kissankarva-allergiaa parikymppisenä. mutta tänä keväänä olen - varmaankin kiitos raskauden - saanut tuta siitepölyallergian oikein mehevänä, kaikkine oireineen. että ois se snadi saattanut oireilla vaikka olisit kasvattanut hänet perunalaatikossa hevonpaskaa lannoitteena :D
VastaaPoistaOho, raskaana pitäis ymmärtääkseni todettujenkin allergioiden helpottaa - logiikkana se ettei elimistö alkais hylkiä sikiöä. Tää kevät vaan vissiin on aika paha.
PoistaTämä kevät ON tosi paha. Allergiani ovat aikojen kuluessa lievittyneet huomattavasti (sain lapsena siedätyshoitoa kerran viikossa ja ikäkin on varmaan tehnyt tehtävänsä), mutta tämä kevät on varsinainen takauma lapsuuteen.
PoistaMieleen muistuu kevät tasan 20 vuoden takaa, jolloin olin viimeistä vuotta ala-asteella ja jouduin anelemaan luvan olla välitunnit sisällä, jotta pystyisin oireiltani keskittymään tunneilla. Mulla on aina ollut pahin ongelma silmät, se kutina on pahimmillaan aivan uskomatonta... (Ja kyllä, olen 9kk täysimetetty ylisiistin äidin lapsi - äitiparka tuntee nykytiedon valossa melkein syyllisyyttä)
Tämä kevät on kuitenkin niin harvinaisen hurja, että periaatteessa allergiatonkin voi oireilla (näin luin lehdestä), eli Snadin oireilun ei tarvitse välttämättä tarkoittaa vielä mitään sen kummempaa.
Kohtalotoveri lähettää sympatiaa! Olen aina ylpeillyt sillä, etten ole MILLEKÄÄN YHTÄÄN allerginen. Tänä keväänä, nyt kun olen raskaana, kaikki on toisin. Räkimisen runtelema naama on muuten oiva kasvualusta huuliherpekselle, tiesittekös.
PoistaSamalla kiitos Katjalle ihanasta blogista! Just sitä, mitä ekaa kertaa äitiksi pääsevä sohlo tarvihtee. :)
Kuulemma jopa joidenkin allergialääkereidenkin mukaan pitäisi noudattaa vanhan kansan sanontaa. Eli pitäisi lapsen pitäisi nuolla kengänpohjat kerran viikossa. Ja koiran kakka pitää saada maistaa. Minä olen ainakin ihan innoissani, että jopa virallisten tutkimusten mukaan lapseni saa maistella sitä hiekkaa mitä maasta löytää. Ei tarvitse tuntea enää syyllisyyttä hiekkalaatikolla, jos lapseni on ainut jolla on suu täynnä kiviä.
VastaaPoistaErään lääkärin mukaan lasten pitäisi siis kulkea kesät ilman kenkiä ja sitten iltaisin nuolla omia jalkapohjiaan. Siten pysyisivät terveinä. Alan olla pikkuhiljaa itse samaa mieltä. Niin ällöttävältä kuin se kuulostaakin.
Joo, kerrankin kehitys kulkee sallivaan suuntaan! Nää molemmat on saaneet syödä kaikenlaista, lähinnä ällöttää että useimmiten suuhun työnnettävä materiaali on muovia eikä mitään luonnontuotetta. :(
PoistaHanki koira. Itselläni paha koivuallergia eikä lapsena elukoita. Nyt pari cockeria eikä snadeilla mitään.
VastaaPoistaKoirakuumettani hillitsee katselmus tämänhetkisiin aikatauluihini. :) Kavereiden koirat saavat toistaiseksi riittää.
PoistaHYKS:in iho- ja allergiasairaalassa on juuri tutkittu tätä maaperän ja kasvien vaikutusta allergoihin. Kyllähän se niin menee, että metsässä kasvanut voi paremmin. Meidän multiallergiseen perheeseen ei tunnu auttavan iso piha ja metsän läheisyyskään. Me lienemme poikkeus. Eli kasveja ja varsinkin ötököitä lisää pihaan. Jätät sinne jonkun lehtikasan, niin ötökätkin viihtyvät.
VastaaPoistaMinä olen vähän ymmällä tämän ylihygieniahypoteesin kanssa. Toisaalta hoetaan, että elämme liian hygieenisessä ympäristössä ja toisaalta esimerkiksi muistutetaan pesemään käsiä riittävän usein.
VastaaPoistaMikä on hyvää ja tarpeellista hygieniaa, mikä ylihygieniaa ja mikä hyvää siedätystä? Osaako joku vääntää rautalangasta?
Olen käsittänyt asian suunnilleen niin, että vanhempien kuuluu huolehtia hygieniasta ja lapsen tehtävä on nuolla kengänpohjia aina, kun vanhemman silmä välttää.
Oma muksuni on kontannut junan lattialla.
Voi että mulla on tosta käsien pesusta pari valittua sanaa. Mä en ole koskaan ollut kauhean tarkka käsien pesun kanssa, kunhan nyt ei ihan paskassa ryvettyneet ole. Ja himassa pitää pestä kädet jos ne on ihan spagettikastikkeessa tai muovailuvahassa, jotteivat sotkisi esim. meidän seiniä. Ei mulla siinä käsienpesussa mitään hygienia-aspektia ole (paitsi kun mennään/tullaan päiväkotiin/päiväkodista). Mutta ans ku mennään anoppilaan. Vaikka lapsi kävisi pikaseen kääntymässä ulkona huhuilemassa isoisää syömään niin sisälle tullessa kuuluu "onko kädet pesty!" Mä en yhtään ymmärrä tällaista. Viimeksi kyllä meinasin aika kärkkästi anopille kommentoida, mutta perhesovun nimissä pidin suuni kiinni. Huoh. Että ylihygieniasta kärsitään meillä kyllä ajoittain...
Poistamä oon aatellu tän ylihygienian niin että kun siivotaan niin siivotaan normaaleilla puhdistusaineilla ei millään superhyperbakteerivapailla. Ja sama koskee itsensä pesemistä. Kädet on hyvä pestä julkiseltapaikalta tullessa, mutta jos omas pihas touhuu tai kotona eikä kädet oo likaiset (silleen näkyvässä/tuntuvassa liassa)ni turha niitä hinkkailla on. Ite sairastan pari kertaa vuodessa sen flunssan ja lapsella sama juttu. Ei allergioita ei edes tämä tämän vuotinen koivu :) Onnekas, tiedän.
PoistaMä olen kanssa pohtinut sitä, että miksi kädet oikeastaan pitäisi pestä, kun kuitenkin ulkona menee lapsella suuhun kaikki hiekka, multa, kivet ja ruoho. No, pestään me silti. ;) Toivon ennemminkin käsienpesun ehkäisevän flunssilta ja muilta taudeilta.
PoistaMä muuten luotan kanssa tohon meidän nelijalkaiseen karvakasaan siedätyshoitona. Meillä on koira saanut nuolaista jo ihan vauvaa, vaikka just jossain Vauva-lehdessä sanottiin, että koira saisi vain nuuhkia vauvan peppua. Ja taapero aina välillä vaihtaa suorastaa kielareita koiran kanssa, mut vaihtakoon. Kunhan koira ei ole just sitä ennen muniaan nuollut.
Koira tietysti muuten aiheuttaa senkin, että sisälle kulkeutuu kaikkea tötinää sen jaloissa. Että on sitten ne koirabakteerit ja kaikki muu siihen päälle + ylisiisteydestä ei ole pelkoa näiden karvakasojen keskellä.
Lapsella on tosin pari ruoka-aineallergiaa kaikesta tästä huolimatta. Epäilisin kuitenkin niiden olevan sellaisia, joita ei olisi edes saatu diagnosoitua itärajan tuolla puolen.
Olen tietoisesti vähentänyt viime vuosina käsien pesua. Enkä ruokaa valmistaessani välitä, jos laitan kauhan välillä likaiselle pöydälle ja sitten takaisin kattilaan. Sattumaa tai ei en ole viime vuosina ollut ollenkaan sairaana. Aiemmin tuli sairastettua se joka talvinen flunssa.
PoistaMä olen aina ajatellut, että käsiä suositellaan pestäväksi sen takia, ettei taudit (esim. oksennustauti) tartu.
PoistaKäsien pesu on ihan järkevää esimerkiksi päiväkotiin mennessä ja sieltä kotiuduttaessa. Se on ihan kiistattomasti todistettu, että tämä vähentää flunssia, kun ainakin osa flunssapöpöistä ei siirry paikasta toiseen. Maaperästä tai eläimistä ei sitten saada flunssapöpöjä, vaan jotain muita pöpösiä.
PoistaItse olen maalla, eläinten keskellä ja paljain jaloin kasvanut ja silti lapsena ihan järkyttävän allerginen timoteille (se heinä, jota navetat ovat täynnä ja kaikkien ojienvierustoilla kasvaa). Silmät olivat ihan järkyttävässä kunnossa ja kurkku turposi. Ei me maalla kasvaneet aina paremmin voida, mutta silti aion omia muksuja pyöritellä mahdollisimman paljon noissa ympyröissä.
VastaaPoistaMun allergia on helpottanut huomattavasti. Osa varmaan iän myötä, mutta uskon myös tietoisen siedätyshoidon olevan tässä vahvoilla. Mulla eleli 13 vuotta makuuhuoneessa kani, jolla oli kuivaa heinää aina saatavilla eli altistuin jatkuvasti pienissä määrin. Oireita sain ainoastaan käsiin heinien käsittelyn yhteydessä. Kania ei enää ole, mutta kesäisin oireilen nykyisin vain lievästi.
Näissä siitepölyallergioissa siitepölykaudet ovat kuitenkin niin lyhyitä, ettei silloin siedättymistä ehdi tapahtua.
Mä olen todennäköisesti ja toivottavasti allergisin ihminen, joka tän lukee tai jonka kukaan tämän lukevista tuntee, joten siksi avaan suuni (tai siis internet-suuni, you know), vaikka olenkin vasta aloitteleva äiti.
VastaaPoistaAllergisuutta on yhtä montaa lajia kuin on allergisiakin ja joiltain osin allergisuus myös periytyy, mutta esimerkiksi mä en ole perinyt omia superallergioitani mistään. Mun täysin fiilispohjainen käsitys allergioiden synnystä sisältää oletuksia mm. ruokavalion, rokoteohjelman, kemikaalien ja liian puhtaan ympäristön vaikutuksesta, joten yritän itse lasta kasvattaessani kiinnittää kaikkiin edellisiin huomiota - tai siis yritän olla kiinnittämättä. En tietenkään tarkoita sitä, että dippaisin muksua iltaisin hiusväriin ja kieltäytyisin kaikista rokotuksista. Mutta en poista sen elinympäristöstä kokonaan mitään, mitä sen kehon pitää oppia kuitenkin sietämään.
Mä en usko, että sillä on mitään väliä, elääkö maalla vai kaupungissa. Mutta maalla ja kaupungissa leikitään perinteisesti aika erilailla, jälkimmäisessä enemmän hallitusti ja sisällä (tai sit niin, että vaunuilla leikkimään leikkimiseen tarkoitettuun leikkipuistoon ja sit vaunuilla takasin himaan). Eiköhän jalkakäytävän tai kauppakeskuksen lattian nuoleminen ole ihan yhtä tehokasta mikrobialtistusta kuin joku navetan seinänkin syöminen. Pidän itse kaikista tärkeimpänä sitä, että muksu pääsee ulos asunnosta, tutustumaan maailmaan omin käsin, suin ja jaloin, oli se ympäröivä maailma sitten millainen tahansa.
Ja Snadilla on sitäpaitsi hommat vielä aika hyvin hanskassa, jos se reagoi pelkkään siitepölyyn. Itse en reagoi siihen ollenkaan, mutta moni mun muuten allergiaton kaveri joutuu linnoittautumaan koko siitepölykaudeksi lääkevuoren alle himaan. Joten ainakin tällä otannalla noi siitepölyt on jotain megaperkeleitä, jotka rikkoo allergisuuden lainalaisuuksia eikä kerro mitään kenenkään allergisuudesta sinänsä.
Terveisiä maalta: lapsuudessa sekä oma veli että naapurin muksut kaikki allergisia eri siitepölyille. Nykyään myös minä. Eli ei se elinympäristöä katso, sen laukaisee kai jokin sopiva asia yhdistettynä yksilön geeniperimään. Tosin minä en sitten ole tällaisen alan metsuri, veikkaan vain villisti.
VastaaPoistaTosin kaupunkilaistunut olen minäkin, mutta ylisiisti en ole. Meillä on molemmat muksut allergisia, vaikka on mökkeilty aina maalla ja silloin kun olin vielä kotiäippä olimme touko-syyskuu poissa kaupungista. Niin vain ollaan nyt esikoisen koivu(?)allergian takia sisälle linnoittautuneita koska muuten sen jässikän turpoaa silmät umpeen.
Joten jos olisin pysynyt Perähikiällä olisinko ilman allergioita? Tuskin.
No, itse olen kasvanut maalla, ja allerginen jotakuinkin kaikelle mikä kukkii, sekä kissoille ja lehmille. Että oliko kiva lapsuus, oliko? Sattumalta kun meillä sattui olemaan - noh, maatila jossa oli lehmiä, pirusti peltoa ja toki myös kissoja. Jostain syystä olen nykyään kaupunkilainen.
VastaaPoistaMulle tuli joskus vuonna yksi ja kaksi oireita, kävin sitten testeissä ja koivuallergia, muunmuassa. Nyt kun (syötävää) siitepölyä on kaupassa ollut jo myynnissä ja luin jostain että sillä voi siedättää niin kävin heti silloin ostoksilla. Ei ole mitään ollut! Se pitäisi aloittaa varovasti, mutta nykyisin laitan sitä aamusmoothien joukkoon 1 teelusikallisen. Siinähän on kaikkea muutakin hyvää ja jos auttoi allergiaan niin vielä parempi.
VastaaPoistaTaisin joskus aiemminkin täällä johonkin vastaavaan keskusteluun (tais olla siitä tutin puhdistamisesta suussa) kommentoida, että oon jonkun verran ottanut selvää työstä venäjän Karjalan ja Suomen välisestä erosta allergioissa ja astmassa, että sehän on selvästi todettu ja kait aika uskottavasti osoitettu, että juurikin bakteerimäärissä ja karkeasti sanoen puhtaudessa se ero on. Mutta tietty yksilökohtaisia eroja on. ja siis ero on nimenomaan koko Suomen ja Karjalan välillä, ei maaseudun ja kaupungin välillä. Ei siis taida mennä ihan niin selvästi, että jollain lemmikeillä tai siivoamisella juttu ratkaistaisiin.
VastaaPoistaMutta noista pesuaineista: sehän nyt kai on aika hyvin osoitettu, että jotkut superhygieniset aineet on useimmiten ihan turhia ja jopa vaarallisia. Mä myös luulen, että lasten kohdalla on vähän turhaa olla hysteerinen vaikkapa käsien pesemisestä ennen jokaista ruokailua, kun yleensä ne kädet on suussa aika jatkuvasti ruokailujen välilläkin...
Sain vinkin siskoltani; hunaja toimii myös allergioiden siedätykseen. Tosin sitä en muista, oliko neuvolan ohjeissa ikäraja hunajalle, muistelisin.? Itse hyvin allergisen (koivu, leppä, kissa) ja infektio- ja allergia-astmaa sairastavan tytön äiti. Tätä kevättä lukuunottamatta, kaikki astmaoireet hävisi, kun lopetimme kaikkien desinfioivien pesuaineiden käytön, vältämme kemikaaleja viimeiseen asti (paras siivous -> etikka, sooda, öljyt ja pesupähkinät). Siirryimme suosimaan aina kun mahdollista luomua. Jätimme e-koodit ruasta pois, mikä oli helpompaa kuin luulin. Teen toki kaiken itse, en käytä eineksiä. Ja sitä hunajaa :) joka väliin. Sokerin korvikkeena, lääkkeenä.
VastaaPoistaNäin meillä. En tiedä mikä auttoi, mutta joku tai kaikki yhdessä. Pääasia että astmapiiput sun muut on historiaa :)
-marja
Ihan hunajapurkeissa varoitetaan antamasta alle 1-vuotiaille, koska clostridium botulinum. Vauvoille vaarallinen, muille ei.
PoistaEi Helsingissäkään luonnosta pulaa ole, viherkatot ymmärrän ennemmin jonnekin New Yorkin betoniviidakkoon tarpeelisiksi. Täällähän on paljon kasvillisuutta asutuksen keskellä ja peltomaisemaankin pääsee käsiksi suht pienellä välimatkalla. Ihan vain sivukommenttina.
VastaaPoistaJoo ja itse asiassa Helsingin (niin kuin muidenkin kaupunkien) monimuotoisuus on jopa isompaa, kuin monen maaseutumaisemman tehoviljellyn paikan. Silti maaseudulla on keskimäärin vähemmän allergioita - ero on enemmän nimenomaan siinä, kuinka paljon ulkona vietetään aikaa. Eli kannattaa heittää penskat pihalle aina kun mahdollista. =)
VastaaPoistaPois suljen seuraavasta kaikki allergiat, jotka eivät johdu vanhempien ylivarovaisesta ja ylihygieenisestä elämäntavasta.
VastaaPoistaPerheessämme ei toistaiseksi ole yhtään allergikkoa ja toivon , ettei tästä syyskuussa syntyvästäkään sellaista tule…
Kyllä vika taitaa olla yleisesti yhteiskuntarakenteessa ja vanhemmissa, jotka noudattavat varmuusmarginaalien varmuusmarginaaleja. Mahtavia esimerkkejä:
- Vien lapset tarhaan. Tullessa on pestävä kädet. Just vastahan me päästiin aamupesulta – kädet, kasvot, hampaat. Sääntö on sääntö...
- Gynekologi ei kättele, koska jonkun influenssa-aallon jäljiltä on jäänyt käsitys, että lekurin ei tarvitse kätellä
- Hammaslääkäri ei kättele – sama juttu kuin yllä
- Lääkärit ei yleensäkään kättele… en ymmärrä!
Jos unohdetaan vauva-ajan allergiat ja siirrytään tuohon taapero ja ennen kouluikää aikaa väittäisin, että vanhempien yli varovaisuus ja helppouden haku ovat syitä siihen, miksi naperot istuvat tauotta TV edessä tuijaamassa lastenohjelmia tai pelaamassa, enemmin kuin puuhastelisivat ulkona epäallergisoitumassa.
Oma tyttäreni on ollut pihan lasten kanssa yksin ulkona 3v lähtien. No hyvä; paikka oli sellainen, että tällaisen saattoi sallia ja lisäksi kävin vaklaamassa tasaisin ajoin lasten geimejä. Sama juttu pojallamme.
Olenkin kiitellyt kovasti, että lapsemme ovat syöneet konttausiästä lähtien koiran kakkaan. Ei siis tarkoituksella, mutta koska perheessä on 2 kappaletta M-L kokoista koiraa, tulee tassujen mukana aina tavaraa ulkoota sisälle. Molemmat koirat ovat osittaneet suunnatonta iloa myös vastasyntyneitä nuolemalla – rajallisesti. Kyllä. Se on se sama kieli joka putsaa koiran tassut, pehvat ja kaikki muutkin paikat. Sama kieli, jossa on bakteeria niin pirusti.
Myötätuntoa, jaksamista ja voimia niille vanhemille ja lapsille, joilla on vauva-ajan allergiaa ja me muut muistettakoon, että oikea paikka lapselle on touhuta ja suttaantua ulkona myös ilman vanhempien valvontaa (silloin saa mättää suuhun kaikkea myrkytöntä, koska äiti ei nää).
Eikun ulos puuhamaan ja elukkaperheisiin kylään!
T: Marjo pian 3 lapsen äiti, 2 koiran emäntä ja yhden miehen vaimo.