Olen ekotuotteiden valmistajan kannalta pahin mahdollinen ostaja. Pinnani on lyhyt ja mukavuudenhaluni valtava. Lisäksi valitan herkästi. En anna huonolle tuotteelle armoa ympäristöystävällisyyden nimissä, sillä on raaka-aineiden tuhlausta tehdä semihyvää. Ekotuotteen pitää olla käyttötarkoituksensa kannalta yhtä hyvä kuin epäekon, jotta minä käyttäisin sitä.
Mikä vaipoissa sitten mättää? Minun nähdäkseni kestovaippailussa on pohjimmiltaan sama ongelma kuin astianpesukoneen eko-ohjelman tai luonnonkosmetiikan ripsivärien kanssa. Ei futaa. Astiat jäävät likaisiksi ja ripset varisevat poskille. Lopputuloksesta on tingittävä, mutta onpahan ekoa.
Voi olla, että en vaan osaa. Voi olla, että homma muuttuu helpommaksi jatkossa. Minun nähdäkseni kertis kuitenkin voittaa pissanimukisat ylivoimaisesti. Ja taviksen silmin kertis on myös saatavuuden ja huollon suhteen helpoin valinta - marketista löytyy joka kokoa ja sekajäte katoaa kaatopaikalle. Halvaksikaan kestovaipat eivät tulleet, sillä sopivaa mallia ei ollut koko hankkimastani satsista kuin neljä kappaletta. Nyt sitten pitäisi löytää fygyä uuden satsin hankkimiseen. Motivaatio on pakko kaivaa ympäristönäkökulmasta, mutta kun sekään ei tahdo riittää.
Jäin miettimään, miten minut saisi tyytyväiseksi.
1. Tarvitsen kestovaippavuokraamon.
Kestovaippoja oli vaikea ostaa verkkokaupasta ummikkona - kiinnitysmekanismeja ja materiaaleja oli älyttömästi. Päädyin helpoiksi mainostettuihin All in one -vaippoihin, jotta Koti-Insinöörikin osaisi homman.
Motivaationi romahti heti alkuunsa, kun pyykkäsin pissaisia vaatteita ja petivaatteita. Oletan, että newborn oli vain liian pieni koko. Kokomerkinnät ovat jostain syystä XS-L -mitoissa, joiden vastaavuudesta senttimaailmaan minulla ei ole mitään käsitystä ja näköjään koot vaihtelevat yhtä paljon kuin vaatteissakin. Olisi siis pitänyt testata.
Nyt sitten pitäisi jaksaa laittaa pieneksi menneet, suureksi osaksi käyttämättömät vaipat myyntiin. Onneksi se vuokraamo on tulossa!
2. Tarvitsen vaipanhuoltopalvelun.
Huoltoketju ei normimeingillämme pelaa. Pesukoneemme on vanha ja iso. Valkoista 60 asteen pyykkiä tulee koneellinen enintään kerran viikossa. Harva pesutahti aiheuttaa vaivaa:
- joudun esipesemään kaikki vaipat käsin, sillä en tiedä milloin ne pääsevät koneeseen.
- joudun myös kuivattamaan vaipat etteivät ne homehdu. Ne kuivuvat kylpyammeen suihkuletkussa.
- kestovaippoja pitäisi olla varalla kymmeniä.
Olen myös sen verran sniidu, että pesen kakkavaipan heti sappisaippualla tahroja välttääkseni (ehkä se riisipaperi alkaa toimia kun räjähdysskeidakausi on ohi), sillä en haluaisi itse käyttää paskatahraisia alkkareita - tämä tosin on vain minun henkilökohtainen pakkomielteeni. Ostin nimittäin huutiksesta vaippapaketin, jossa oli yllätyksekseni selkeät sinappiraidat jäljellä. En ole käyttänyt niitä kertaakaan. Enkä tiedä, mitä niille pitäisi tehdä, kun en kehtaa niitä myydäkään.
Olen jo päättänyt vähentää pyykinpesuun kohdistuvaa vastenmielisyyttäni hankkimalla uuden pesukoneen, jossa ohjelmaa ei tarvitse vääntää manuaalisesti eteenpäin ja valkopesuohjelma ei kestä kolmea tuntia. Hankinta saattaa pienentää tätä ongelmaa, mutta ahkeraa pyykkääjää minusta ei tule millään. Mutta oi, jos joku hakisi vaippasatsin joka kolmas päivä pois ja toisi puhtaan tilalle! Vaihtoehtoisesti voisin sijoittaa pieneen vaipanpesukoneeseen.
3. Kaipaan parempia tuotteita.
Istuvakin malli täytyy Snadin syömistahdilla vaihtaa muutaman tunnin välein, kertistä voi pitää huoletta koko yön ja päivälläkin useita tunteja - niiden imuteho kun on aivan omaa luokkaansa. Keston jäljiltä hanuri on selkeästi kostea ja vaatii pesua / pyyhkimistä, tosin iho ei ole ollut tästä moksiskaan. Kestovaipat parantavat kyllä imutehoaan pesujen myötä, mutta se on mielestäni selkeä suunnitteluvirhe - minä haluan, että tuote toimii heti. Kaipaan myös elastisia kankaita, sillä vauvan mahan pulleus vaihtelee: joissain kestovaipoissa materiaali ei jousta yhtään ja selkä on pissassa pitkien päikkäreiden jälkeen. Tarrakiinnitteisyys on nähdäkseni must.
Kangasvaippa on toki myös paksu. Hoikasta vauvasta tulee väkisinkin hassu mötikkä. Tämän ominaisuuden hyväksyn kuitenkin helpommin, sillä se ei näytä Snadia juurikaan haittaavan. Ongelmaksi muodostuvat lähinnä hoikalle vauvalle mitoitetut bodyt, joiden haaranepparit ovat kovilla.
Ehkä sekin kertoo jotain, että tuttavapiirissäni on vain yksi kunnon kestovaippailija - suurinta osaa ei edes kiinnosta yrittää. Se on sääli. Jos kestovapat olisivat toimiva vaihtoehto ja käyttäjäkunta laajenisi, markkinoille tulisi kilpailua ja se taas parantaisi vaippojen laatua innovaatioiden kautta. Monet listaamistani ongelmista (elastisuus, imukyky, paksuus, kuivuminen) olisivat varmasti ratkaistavissa - ja kehitys kehittyy kuiduissakin. Kehotankin valmistajia tsekkaamaan, mistä kankaasta on tehty ne retkipyyhkeet, jotka kuivuvat hetkessä ja painavat gramman? Toimivuus kiinnostaa nimittäin tätä mutsia paljon enemmän kuin se, onko luomuhampussa hymyileviä apinoita.
Ja se paras tuote? Tällä rajatulla kokemuksella nämä ImseVimset, jotka jäivät juuri pieniksi. Kiitän kyseisen vaipan sunnittelijaa reisiresorista ja pestyn vaipan nopeasta kuivumisesta. Kiitän myös Snadia siitä, että kakkaa tulee vain joka kolmas päivä.
Sana on vapaa. Kertokaa etenkin kertisten käyttäjät, miten teidät saisi käyttämään kestovaippoja? Minä en teitä kertiksistä syyllistä.
yllämainitut: elastisuus, imukyky, paksuus, kuivuminen.
VastaaPoistaennen kaikkea: helppous. mä oon laiska enkä viitsi edes muuta teeskennellä.
ei sillä, mulla on aika helppo vauva, ja varmaan voisin laittaa kaikki ylimääräiset resurssit lapsen vaipparumbaan, mutta olen ehkä mieluummin iloinen ja seurustelen iloisen lapsen kanssa vaipan jatkuvan vaihtamisen sijaan ja jaksan joskus jotain muutakin.
(toden sanoakseni olen hankkinutkin pari kestoa, mutta pienimmät jäivät pieniksi noin niinku heti ja olivat ihan ok mutta ne piti vaihtaa aika nopeasti, ja isompia en ole vielä muistanut pestä, jotta se kuuluisa imukyky paranisi. ostin myös kaikki uutena ja pienempien kohdalla erehdyin laskemaan hinnan per käyttökerta, joka oli suunnilleen kertiksen kappalehinta kertaa kymmenen, ja sekin vain jos arvioin käyttökerrat hieman yläkanttiin.)
Jaksoin mielestäni aika kauan, 4 kk.
VastaaPoistaSilloinkaan ei toki öisin, ei mitään saumoja minkäänlaisilla lisätoppauksillakaan.
Kestot olisivat voineet olla ihan kohtuullisen jees kotikäytössä tuollaisella Snadin kakkatahdilla (taisit sanoa joka kolmas päivä?)
Meillä tahti oli kestoilun aikoihin, n. 6-10 kk iässä nelisen kertaa päivässä. Koostumus lähinnä paksua hernekeittoa, eli siinä ei riisipaperi paljon auttanut.
Oli yksinkertaisesti liian kuvottavaa tyhjentää sitä hernekeittosatsia käsisuihkulla
kädet syvällä vessanpöntössä ja siinä itsessään niin usein.
Ja lisäksi tietysti tuo imujuttu.
Kokemukseni mukaan kestoilu on nimenomaan harrastus, jos joku vauvan äiti nyt kaipaa lisää kodinhoidollisia harrastuksia päiviinsä.
Työkaverini sanoi sen näin: maailma on pelastettava jotenkin muuten kuin väsyneitä äitejä orjuuttamalla.
Vaippalainaamoita on jo! http://www.kestovaippayhdistys.fi/fi/aluetoiminta/vaippalainaamot.html
VastaaPoistaPesukoneesta sen verran, että (en nyt saanut selville, joko olitte sen ostaneet) kannattaa ostaa malli, jossa on automaattinen pyykin tunnistus. Aivan helmi. Meidän kone vähentää automaattisesti veden kulutusta ja pesuaikaa sen mukaan miten täynnä kone on ja miten likaista pyykki on. Voi siis huolettomasti pestä vajaitakin koneita eikä pesukone rumpsuta kolmea tuntia.
VastaaPoistaPlussaa tulee myös siitä, että vaikka kone on täysin elektroninen (ei siis manuaalista valintakiekkoa), ohjelman voi kesken kaiken pistää tauolle, muutta esim. pesuaikaa tai lämpötilaa tai poistaa / lisätä huuhteluita/linkousta.
T. FruL
Jos seikkailutahtoa kestoilun maailmassa vielä piisaa, kokeile BumGeniuksen yhden koon taskuvaippoja (tällaisia: http://www.bumgenius.com/one-size.php). Ne ei ole noita "superhelppoja" AIO:ja, kun kaksi imulärpäkettä pitää vaipan taskusta osata pujottaa, mutta ei sitä kovin työlääksi voi myöskään kutsua. Toisaalta, noiden kuivamisaika taas on nopea: vaipat illalla koneesta narulle, ja aamulla ne on kuivia ja täyttämisen jälkeen käyttökunnossa. Kyllä siihen insinöörikin selviää, kokemusta on ;)
VastaaPoistaParas puoli noissa BumGeniuksissa kuitenkin on, että ne todella toimii. Yksikään tietämäni noita kokeillut ihminen ei ole kestovaippailussa epäonnistunut! Niitä osaa käyttää kuka tahansa, joka nyt ylipäänsä vaipanvaihdosta selviää. Niistä tykkää isovanhemmat, isät ja hoitotädit. Värejä ja jälleenmyyjiä löytyy, ja ison paketin ostaen saa yleensä hyviä tarjouksia. Tämän lisäksi tuo yksi ja sama malli on aika hyvä niin rimppakintulle kuin pullukallekin vauvalle - ei ihan varma juttu joka vaipan kohdalla.
Paikallisessa Cittarissa oli joku hetki sitten vaippakilpailu, jossa pääpalkintona oli vuoden Pampersit (arvo 400 e). Tuolla vuoden kertiksiin kuluvalla summalla voisi myös ostaa esim. noita BumGeniuksia riittävästi täyskestoiluun, ja niillä yksillä vaipoilla vaipattaa pikkuisen koko vaippaiän ajan. Tämän jälkeen kestot on yhä käyttökelpoisia vielä seuraavalle vaippapepulle, joko omalle (jolloin vaippahankinnat = 0 e) tai vieraalle. Käytettyjen, laadukkaiden kestovaippojen jälleenmyyntiarvo on aika suuri!
Me käytetään pojalla (1v4kk) sekä kertiksiä että kestovaippoja. Aina välillä kestot jää kaappiin, kun ei huvita - jossain vaiheessa ne oli siellä useamman kuukauden - mutta nyt taas sekakäyttö toimii. En siis ole mikään hc-kestoilija, en innostu niistä enkä "harrasta" niitä, mulle vaan tulee hyvä mieli siitä että vaipparoskista ei tarvitse raijata ulos joka päivä.
VastaaPoistaTähän sitten muutama vinkki:
-Kestovaippa täytyy tosiaan vaihtaa useammin kuin kertakäyttöinen, meillä ainakin noin parin tunnin välein (tai yhden pissan jälkeen, poika kusee aina ämpärillisen yhdellä kerralla..). Siksi kotikestoilu on jees, kodin ulkopuolella ja öisin käytetään kertiksiä. Päiväunille kannattaa tunkea vaippaan paljon imua ja vetää vaikka villahousut päälle, niin ei vuoda (paras villahousumerkki on HH Wool, huutiksesta varmaan löytyy).
-Taskuvaipat voisi toimia teillä parhaiten, niissä on myös koko vaippaiän malleja, joita voi siis säätää eri kokoisille (ja joilla säästää rahaa). Meillä toimivin on ollut Bumgenius, eikä paljoa muita olla jaksettu kokeillakaan. Kannattaa ostaa yksi vaikka testiksi käytettynä, ja satsata sitten jos tuntuu hyvältä.
-Ostakaa se uusi pesukone! :D Mä pesen vaipat samassa koneessa lapsen vaatteiden ja muun vaalean pyykin (pyyhkeet, lakanat, miehen t-paidat..) kanssa 60 asteessa, tällä hetkellä ehkä pari kertaa viikossa. Likaiset vaipat odottaa ihan vaan ämpärissä. Älä herranjösses rupea niitä käsin kuuraamaan (paitsi ne pahimmat kakkatahrat, niiden haalistamiseen voi kokeilla myös auringonvaloa, jos sitä jostain löytää)!
Mun mielestä tästä kestoilusta tehdään ihan turhaan jotain ekoäitien salatiedettä, pointtihan vaan on se, että pissat imeytyy kankaaseen ja toisenlainen kangas estää vaatteiden kastumisen. Kaikkia termejä ei tarvitse tuntea eikä materiaaleja kokeilla, kunhan löytyy yksi itselle sopiva systeemi. Kovin uusi keksintöhän tämä ei ole, itsekin olen aikanani kulkenut harsovaipoissa ja frotee-alushousuissa.. :D
Tsemppiä vaipparalliin, oli se sitten kestävää tai ei-pestävää!
Hmm, siis jos pitää ostaa uusi pesukone - ja mielellään ehkä kuivausrumpukin - jotta voisi käyttää kestiksiä, niin eiks ne ekologisuuspisteet menneet jo siinä?
VastaaPoistaItse kelasin asian niin, että jätin uuden sohvan ostamatta, jolloin kaatikselle vapautui sohvan kokoinen tila meidän kertisjätteelle. Mun tavisnäkökulmasta maailman jätetilanne pysyi lähes muuttumattomana. (Miksi muuten uusien sohvien ostajia ei koskaan syyllistetä..?)
Kysymys on muutenkin enää teoreettinen, sillä vaipoista on jo päästy ja uusia vaipankäyttäjiä tuskin tulee. Ollaan nimittäin puuhaamassa muuttoa maahan, jossa 80 % synnytyksistä tapahtuu kotona. Kotisynnytys olisi melkein yhtä paha kuin kestovaipatkin ;)
Meillä ollaan iloisia sekakäyttäjiä. Kestoja käytetään paljon, mutta yökestoiluun olen liian nynny ja reissussa liian laiska.
VastaaPoistaJa olen niin samaa mieltä tuosta ykköskohdasta. En olisi itse mitenkään päässyt esikoisen kanssa edes alkuun kestoilussa, ellei kohdalle olisi osunut kestoista kaikkea tietävää ystävätärtä joka neuvoi ja näytti. Silti omalle tenavalle istuvien ja omasta mielestä kätevien systeemien löytäminen otti aikansa. Hirveää sähläystä alkuun.
Kuopukselle sopii paremmin toinen malli, enkä toisella kerrallakaan saanut vaippoja pitämään kovin kaksisesti vastasyntyneellä. Niistä alkaa olla iloa vasta sitten, kun ne istuvat kunnolla = kun lapsen jalat eivät enää ole ihan pikkuvauvan säälittävät rimppakintut. Taaperolla kestot itse asiassa toimivat muutenkin paljon paremmin kuin vauvaiässä. Huoh, saisi tosiaan olla vähän vähemmän monimutkaista tämä.
Peseminen ei sen sijaan niin käy hermoilleni. AIO:ihin tosin tympiinnyin itse jo ekalla kierroksella, taskuvaipat kun kuivuvat nopeammin ja hyvissä taskuvaipoissa on enemmän säätövaraa ja mahdollisuus vaihdella imuja. Mikrokuituimut ovat erittäin jees.
Vaippakoneellinen pyörii meillä usein. Laiskana olen testannut perusteellisesti mikä on pisin aika säilöä likaisia vaippoja kylpyhuoneessa, jos niitä ei liiemmin halua esikäsitellä tai kuolla hajuun. Kolme päivää pidempi aika ei vain oikein toimi.
Niin ja vielä, omilla pitkäselkäisillä tenavillani ihan paras investointi ovat olleet kaksi kappaletta bodyn jatkopaloja. Muuten ei tosiaan olisi oikein missään bodyssa käyttökelpoisia neppareita.
Me aletaan kestoilla tuota pikaa, kun saan jostain hommattua niitä kestoja. Minä en vaan voi maksaa 20e yhdestä vaipasta tai niitä joudutaan hankkimaan tahtia 1kpl/kuukausi... ompelutöiksi on siis menossa.
VastaaPoistaValmiiksi paskaisesta vaipasta en milläänsä voi maksaa myöskään 10e, kuten näkee monesti pyydettävän kirppareilla.
Odotan kyllä kauhulla tässä sitä faktaa, että vaipoista pitäisi sutia enimmät kakat pois, kun meillä wc ja kylppäri on eri tilat. Eikä wc sisällä käsisuihkua. Mihis ne kakat pistetään niistä vaipoista ja miten?
Huuhotaan kylppärissä ämpäriin ja kannetaan keittiön läpi eteiseen ja sieltä wc tilohin?
Mites tuo veden tuhlaus, kun joudun siinä tilanteessa pesemään sen ämpärin tietyin väliajoin?
Mulla ainakin menee hermo jo sen systeemin tajuumisen ymmärtämiseen. Imut, taskut, lisäimut, kuoret, fleecet, villat voi helvetti! Mitä ne on ja miten ne on ja miten ne pitäs laittaa?!
VastaaPoistaPamppersit tänne ja menoks. Ei tullut mieleen edes yrittää, äitiys pakkauksen vaipat pistin heti eteenpäin (ja ärsyynnyin niiden olemassaolosta).
Sen toiminnnan selvittämisen lisäksi olis sitten tullut kaikenmaailman vuoto- ja pysymisongelmat, ei hemmetti. Ja pesukone on muutenkin koko ajan päällä... Säästelen sitä luontoa sit paremmin muissa valinnoissa... tässä kohtaa menee oma mielenrauha ohi ekon :)
Olen itse laiskiaisperheestä myös, mutta olemme kestoja jonkin verran käyttäneet ja kahden lapsen kokemuksella kehottaisin vielä koettamaan.
VastaaPoistaMeillä käytettiin kestoja pääasiassa ensimmäiset 3kk, kun pystyi käyttämään pelkkiä harsoja + muovikuorta (äitiyspakkauksen ImseVimse-muovit toimivat hyvin). Harsot oli helppo sitoa (kun kaveri ensin näytti miten ja antoi muovisia t-kappaleita joilla ne kiinnitettiin), veivät vähän tilaa niin vauvassa kuin koneessakin, oli helppo pestä ja helppo käyttää.
Sen jälkeen kun harsot kävivät pieniksi jäi vähemmälle, sopivia vaippoja kun oli infernaalisen vaikea löytää (löydettiin hyvä fleecevaippa, ja seuraavan kerran nähtiin sitä myynnissä vasta kaksi vuotta myöhemmin). Olisi kuitenkin ehkä pitänyt yrittää. Kestoissa nimittäin parasta on juuri se, että ne _eivät_ ime. Nyt kun esikoinen on kohta kolme ja alkaa vasta hiffata potan käytön, voin sanoa että vähemmällä olisi päästy jos olisi kestoiltu vaikka pyykkirumba kuinka ahdisti. Kakkonenkin käyttää tavisvaippoja ulkona ja yöllä, mutta sisällä koetamme käyttää myös kestoja. Pissatamme vauvaa vessa lattialle ja rukoilemme että se oppisi kuivaksi sitä rataa jo vuoden vanhana kuten tutuilla, jotka jaksavat tätä vessakoulutusta enemmänkin.
Eli mitä epämukavampi vaippa, sen nopeammin skidi oppii potalle. Kaveripiirissä on tästä runsaasti todisteita: vauvaa pitää vain jaksaa pissattaa vaipanvaihdon yhteydessä, jolloin hiffaa asian paljon aiemmin. Ja joo, meilläkin tätä asiaa vasta vanhemmat opettelevat.
Minäkin liputan BumGeniuksen taskuvaippojen puolesta. Ainoa kestovaippa, joka ei falskannut kertaakaan (ja meillä oli lukuisia eri merkkejä ja malleja käytössä) ja toimi jopa yökäytössä. Helppo käyttää, kuivuu nopeasti, yhden koon vaippa menee pitkään ja toimii oikeasti eri kokoisilla vauvoilla - toisin kuin monet muut kokeilemamme yhden koon vaipat.
VastaaPoistaTuohon body ongelmaan voisi auttaa bodyn jatkopala jota löytyy useimmista nettiputiikeista. Me ollaan kestoiltu silloin kun se on toiminut. :) Esikoisen kanssa jossain kohtaa luovuin kun mikään vaippa ei riittänyt imukyvyltään ja en jaksanut alkaa jokaista vaippasysteemiä kokeilemaan. Kuopus on täyskestoissa tällä hetkellä kun taskuvaipat pelittää loistavasti.
VastaaPoistaSe että elämästä poistuisi kaikki muut ongelmat, jolloin voisin mielihyvin käyttää viikosta pari tuntia vaipatteluun.
VastaaPoistaEnglannissa muuten taitaa olla tuollainen vaippojenpesupalvelu aika yleinen. Itse en kyllä voisi viedä, kun kuitenkin miettisin että milläköhän aineilla ja millä ohjelmalla. T. pyykkineurootikko.
VastaaPoista"Monet listaamistani ongelmista (elastisuus, imukyky, paksuus, kuivuminen) olisivat varmasti ratkaistavissa --"
VastaaPoistaNämä kaikki ON jo ratkaistu - mutta se vaippa ei sitten ole AIO, vaan taskuvaippa. Tai pikkuvauvalle harsot/ohut sisävaippa ja kuori. Eli ehkä kannattaisi vielä kokeilla niitä taskujakin, ennen kuin teilaa kestot kokonaan. =)
Ja tosiaan, miksi ihmeessä peset vaipat vain kerran viikossa?
Meillä kestovaipat jäi käyttämättä kahdesta syystä:
VastaaPoista1.Päätin että vastasyntyneen kanssa käytän huolettomasti kerttiksiä, koska on siinä muutakin opeteltavaa kun on esikoislapsi, niin päätin jättää tuon kestoilun alusta pois.
2. Kun lastenhoito alkoi rullamaan ja olin valmis siirtymään kestoihin, ehdin käyttää äitiyspakkauksen kestovaippoja noin kuukauden kunnes kakka rupesi muuttumaan kiinteiden aloituksen takia sellaiseksi, että yökkään edelleen kun vaihdan vaippaa... (ikää neidillä nyt siis 9kk.). Sanomattakin siis selvää että kestoilut jäi siihen.
Ratkaisu:
Äidille vahvempi vatsa jotta kakan koskettelu/katsominen/haistelu ei tekisi niin pahaa.
Tai easympi kakka.
Ai niin, unohtui tärkein syy, miksi meillä yhä kestoillaan.
VastaaPoistaPesukoneen ääni on loistava paras tapa pitää molemmat kääpiömme umpiunessa - se peittää kaiken muun hälyn aika tehokkaasti. Niin että oikeastaan kestojen peseminen on tässä taloudessa lähinnä yritys päästä mahdollisimman vähällä.
Onpas sulla ollut vaivalloinen alkutaival kestovaippojen kanssa. Jos lähipiirissä sattuu olemaan kestoilevia kavereita, saa sieltä paljon vinkkejä ja ostettua käytettyjä vaippoja testattavaksi edullisemmin.
VastaaPoista1) Kestovaippalainaamoita on monilla paikkakunnilla. Sillä alkupaketillä pääsee edullisesti testaamaan millaista systeemiä itse tykkää käyttää. Samalla saa myös opastusta jos kaipaa vinkkejä ja salatieteen tulkintaa. Ei lainaamot ole mitenkään uusi tuote jos vain etsii itse hiukan tietoa. Ikävää tietty, ettei kestovaippayhdistys ole vastannut tiedusteluihin...
2) Minä en tykkää tiskien tiskaamisesta enkä edes tiskikoneen täyttämisestä saati sen tyhjentämisestä. Likaisten astioden ja ruuan tähteiden käsittely ja kompostiin vieminen on minusta aika iljettävää hommaa. Silti meillä käytetään astioita ja kompostoidaan biojäte. Asennekysymys.
3) Erilaisia ja eri tilanteissa toimivia vaihtoehtoja on ihan älyttömät määrät! Siinä menee aloittelija ja kokeneempikin kestovaippojen käyttäjä sekaisin. Olisiko ratkaisuna yksinkertaiset IDIOOTTIVARMAT vaipat vai halutaanko erilaista muotoilua, materiaaleja ja valikoimaa?
Minua aihe luonnollisesti kiinnostaa, koska etsin oman kauppani valikoimiini sellaista kestovaippatuotetta, jonka voin kirkkain silmin esitellä kenelle tahansa ja tuote takuulla toimii. Käyttö olisi helppoa, ei liikaa liikkuvia osia ja kuivuminen nopeaa. Vaippa tuntuisi lapsen päällä hyvältä, istuisi kuin hanska, ei olisi liian paksu, mutta silti vaihtoväli olisi riittävän pitkä ja tietysti hinta olisi kohtuullinen eikä koko vaippavarastoa tarvitsisi laittaa uusiksi muutaman kuukauden välein kun lapsi kasvaa... Saakohan tätä kaikkea edes yhdesä vaipassa? (Jos joku keksii, niin sopii minulle vinkata!)
Minut saisi kestovaippoja käyttäväksi mammaksi, JOS kestot olisivat näppärämpiä käyttää ja ohuempia. Vaipat ovat aivan järjettömän näköisiä pienten ihmisten jalkojen välissä. Tulee mieleen 70-luvulla käytetty lonkkatyyny, kun jalat on puoli metriä harallaan... Varsinkin kävelevillä lapsilla aivan mielipuoliset. Mua ei myöskään nappaa pätkääkään liotella paskaisia riepuja jossain ämpärissä.
VastaaPoistaMä en tiennytkään, että kertisten kanssa sitä kakkaa ei tarvii pestä lapsesta ollenkaan. Aika kiinnostava tieto kyllä!
VastaaPoistaMeinaan vaan et meillä kestot pesee kone, en esipese vaippoja mitenkään ja puhtaaksi tulevat. En siis myöskään tee yhtään mitään niille kakkavaipoille ennen koneeseen laittoa. Tahranpoiston teen sitten ennen myyntiä, niihin muutamaan vaippaan joissa joku tahra on.
Me hylkäsimme all in one - vaipat heti alkuunsa (onneksi niitä oli vain pari). Ei ne ole helppoja vaikka niin sanotaan. Kuivuminen kestää ikuisuuden, eikä imuja voi (ainakaan kaikkiin) lisätä tarpeen mukaan.
VastaaPoistaMeillä TASKUVAIPPA on ollut ihan paras. Imuja (joista parhaimpia ovat vanhat froteepyyhkeet ja sideharsot) voi lisätä tarpeen mukaan ja kuivuminen tapahtuu rutkasti nopeammin. Vaivalloisia taskuvaipat eivät ole AIO-vaippoihin verrattuina. Ja niin, halutessaan voi vaipan päälle pukea villahousut jotka estävät pissan ohitusten valumisen vaatteisiin.
Kokemuksistasi voi ainakin tulevat kestoilijat ottaa opiksi sen, että koko arsenaalia vaippoja ei kannata ostaa kerralla. Jokainen pikkupeppu on erilainen ja sen takia kannattaa kokeilla, mikä malli toimii omalla muksulla parhaiten.
Meillä vaipat pestään aina muun pyykin joukossa, eli päivittäin tai parin päivän välein. Ei ongelmia. 60 asteen vaatepyykkiä tulee riittämiin, sinne joukkoon vaan ne vaipat. Jos peset jokaisen vaipan käsin ja kuivattelet ne ennen pesua, ei ihme jos tökkii. Tökkis mullakin. Kakkavaipat tietysti kannattaa huuhdella, mutta sanoisin että sappisaippuan hierominen likakohtiin riittää. Sen kun jättää siihen vaikuttamaan niin meillä ainakin vaipat on pysyneet tahrattomina. Ja säästyy taas käsinpesulta.
Minun mielestäni kestovaipat ovat ihan toimiva vaihtoehto, mutta sen itselle toimivimman vaihtoehdon löytäminen saattaa vaatia aikaa. Ja niin, sekin vielä, että kestovaippoja käyttämällä poistuu sellaiset ongelmat, kuin vaippojen ostaminen, kotiin kuljettaminen ja edelleen roskiin vieminen, oma hommansa siinäkin.
Lirahtaahan se pissa aina aika ajoin vaipan ulkopuolelle, mutta ei ole meitä haitannut. Vaatteiden vaidolla siitä selviää.
(Ja vielä Mirjalle: uuden pesukoneen ostaminen saattaa usein olla ihan ekologinen ratkaisu itsessään, ilman kestovaippojen käyttöäkin. Kuivausrumpua ei tarvitse, sillä vaippoja ei sellaiseen saakaan laittaa.)
Harmi, että kokemuksesi on ollut kehno!
VastaaPoistaMeillä on kestovaipatettu kaksi lasta onnistuneesti (myös päiväkodissa!). Vannomme CuddleBuns QuickDry-vaippojen sekä Babyidean HempHour-villahousujen nimeen.
Sama CB-vaippa käy vastasyntyneelle ja taaperolle (4,5-16 kg), meidän hoikkakoipisille mukuloille se istuu päälle napakasti ja pitää sisällään isommankin lastin. Suuronnettomuudet meillä on itseasiassa kohdattu juuri kertakäyttövaippojen kanssa...
Villahousu pitää kosteuden hyvin, kunhan ei päästä vaipanvaihtoväliä liian pitkäksi ja jaksaa parin kuukauden välein uittaa housuja lanoliinikylvyssä.
Vain öisin on käytössä kertis. Vaikka tämä meidän kestokombo on muuten osoittautunut paremmaksi, kertiksen imukyky on ylivoimainen, ja voimme kaikki nukkua läpi yön ilman heräilyjä. :-)
Minäkin ennen esikoisen syntymää kuvittelin, että AIO:t olisivat helppoja ja näppäriä ihan pienellä vauvalla. Eivät ole! Ainakin meidän muksumme ovat kastelleet vaippojaan pikkuvauvana niin taajaan, että laadukkaat vanhanaikaiset harsot olivat ainoa järkevä valinta. Parasta hupia tuntui olevan vastavaihdetun vaipan tykittäminen: kuka sitä nyt märkään vaippaan kakkaisi?
VastaaPoistaKuvittelin harsojen olevan jotenkin kauhean hankalia ja vaivalloisia, mutta kun äärimmäisen epäkäytännöllinen miespuolinen työkaveri sanoi osaavansa taitella harson vaikka silmät ummessa, totesin, että kyllä minunkin on pystyttävä.
Eli siis... meillä on käytetty pikkuvauva-aikana harsoja ja villiksiä, siitä sitten siirrytty taskuvaippoihin joskus ehkä kahdeksan yhdeksänkuisena. Kuitenkin niin, että päiväkodissa käytettiin vain taskuvaippoja.
Itse asiassa AIO:t eivät ole näppäriä isommillakaan lapsilla perheessä, jossa ei ole kuivuria tai todella isoja kuivatustiloja. Taskuvaipasta imut voi ottaa ulos kuivumaan eikä jonkun harson kuivuminen vie pitkään, mutta meidän molemmilla AIO:illa kuivuminen vei yli vuorokauden, vaikka niissä oli imuna mikrokuitua (puuvillavelourin alla, ihoa vasten mikrokuitu on ikävä).
Veikkaisin isoimman ongelman kestoilussa olevan siinä, että se vaatii alussa opettelua ja perehtymistä. Kun homma toimii ja sopivat vaipat ovat löytyneet, niin ei se nyt niin hankalaa tai aikaavievää ole. Kuopuksen vaipatus meni jo ihan rutiinilla.
Ihan pienimmmät vaipat jäävät myös nopeasti pieniksi siinä missä pienet vaatteetkin, mutta isompia voi käyttää jopa yli vuoden: vaikka lapsi kasvaa, hän hoikistuu lähtiessään liikkeelle ja vaippakoko ei kasva. Siinä mielessä voi olla ihan fiksua aloittaa kestoilu vasta lapsen ollessa isompi.
Meillä molemmat lapset ovat oppineet tekemään kakkansa pottaan joskus yhden vuoden iässä. Kummasti motivoi potattamaan, kun tiesi samalla vähentävänsä pyykkiä. Lapset ovat myös aina tienneet pissaavansa ja osanneet pidättää, koska harson kastuminen antoi välittömästi palautteen.
"Minä en tykkää tiskien tiskaamisesta enkä edes tiskikoneen täyttämisestä saati sen tyhjentämisestä. Likaisten astioden ja ruuan tähteiden käsittely ja kompostiin vieminen on minusta aika iljettävää hommaa. Silti meillä käytetään astioita ja kompostoidaan biojäte. Asennekysymys."
VastaaPoistaPeesi. Päätin jo esikoisen kohdalla, että meillä käytetään kestoja ja sillä selvä. Aloitettiin antiikiaikaisimmalla mahdollisella tavalla eli harso+villahousut. Yöllä ja reissuilla käytettiin kuitenkin kertiksiä, koska en jaksanut enkä viitsinyt käydä tuhatta erilaista yhdistelmää läpi sen oikean löytääkseni. Lopulta sekin löytyi, kun uskalsin kokeilla FuzziBunzin taskuvaippaa, sinne vaan yöksi harsopötkö oman imun lisäksi ja hyvin kesti koko yön myös paljon pissaavalla pojalla.
Toisen syntyessä oli siis tilanne jo niin hyvin hallussa, että ostimme itse yhden kertispaketin ekojen viikkojen reissuja varten, täti osti yhden, mutta kumpaakaan pakettia ei koskaan käytetty loppuun asti. Reilun kahden kuukauden iästä ollaan oltu 100-prosenttisella kestolinjalla, ja tää on helppoa ku mikä.
Myönnän auliisti, että erilaista kestotavaraa on aivan sikana tarjolla, itsekin menen niistä ihan pyörälle päästäni. Mulla ei vaan luonto anna periksi käyttää kertiksiä, ei voi mitään.
Niin juu, vaippapalveluja on Jenkeissäkin, mutta se nyt ainakin syö sen ekologisuuspuolen, kun autolla kuskataan vaippoja eestaas ja kuivataan ne rummussa...
Kiitokset kertiskäyttäjille vastauksista, samojen kokemusten kanssa siis painitaan! Mulla ei tee edes kakankäsittely pahaa mutta se suorituskyky ratkaisee: kertis on nähdäkseni ylivoimainen kaikessa muussa paitsi tuossa ympäristönäkökulmassa. Snadia muuten vituttaa kestossa selkeästi se, että kieriminen on haastavampaa peppumöllykän takia.
VastaaPoistaLienee aika perhekohtaista miten sitä pyykkiä tulee, siinä tuskin kellään on varaa neuvoa. :) Mä taas en nimittäin käsitä miten edes saisin koneen täyteen joka päivä. En sitten millään. Ehkä jos alkaisin pestä verhoja ja sohvanpäällisiä. Puolitoista kertaa viikossa lienee keskiarvo, mutta yleensä niin että parin viikon välein pestään useampi koneellinen. Ja jos en käytä kestovaippoja, kuudenkympin valkoista tulee abt. kerran kuussa.
Ja tosiaan, AIO:t valitsin, koska en halua tästä vaipanvaihdosta mitään henkilökohtaista projektiani. Isän, mummin ja kummin pitää suoriutua asiasta ilman koulutusta. Vähän kuumottaa upottaa taskuihin taas muutamaa satasta jos ne jäävät käyttämättä.
Olen kuitenkin vilpittömän iloinen siitä että joissain perheissä kestovaippojen käyttö integroituu arkeen saumattomasti. Minä laitan toivoni siihen, että Snadi oppii samaa tahtia pottakuivaksi kuin siskonsa.
meilläkään ei ikinä aio-vaipat toimineet eikä yhden koon/koko vaippaiän. minusta ne on huttua. ensimäisen lapseni annoin möyriä taskuvaipoissa kun olin opetellut mitkä matskut on niitä tehokkaimpia imuina. tokan housuihin työnsin röyhelöllisen sisävaipan ja päälle villahousut. mutta vaipparumbaa en kyllä kaipaa..
VastaaPoistaKestovaippainnostuksen saa loppumaan ennen alkamistaan sillä, että kestovaippojen hankkiminen/testaaminen/opettelu vaatii aikaa, innostusta ja hyviä tiedonlähteitä =yksinkertaistamista. Esikoisen aikana äitiyspakkauksessa ei kestoja ollut eikä silloin niitä myyty tavallisissa ruokakaupoissa (nykyisin kai löytyy ainakin isommista). Poropeukalovanhemmilla oli aluksi ihan opettelemista kertiksien laitossa (ihan totta!).
VastaaPoistaKun esikoinen ei alkanut oppia kuivaksi, kokeilin jostain vinkistä kestoja ja se toimikin aika hyvin, kestoihin pissaaminen ei kai ole kovin kivaa? Kaverin neuvosta kokeilin Fuzzeja eli taskuvaippoja (yöllä kuitenkin kertsi) ja kuopuksen vaippa-aikana sekakäytettiin molempia.
Meillä kestoilu olisi ollut tiiviimpää, jos se olisi ollut koko perheen projekti, meillä ei mies ollut kovin innostunut, mutta välillä nepitti Fuzzejakin. Itse pesua en kokenut ongelmaksi, pesin sekaisin muiden pyykkien kanssa.
Mutta kun molemmat lapset ovat aloittaneet tarhassa vuoden iässä, eikä siellä kestoja kovin hyvällä katsota, niin vähiin sen jälkeen kestoilu jäi. Loppujen lopuksi aika huono omatunto vähäisestä kestoilusta jäi...
Hei sä lähdit liian kovaa liikenteeseen, menit niin kun hapoille jo ekassa mäessä :)
VastaaPoistaOnnistumisen avain on esim. nää:
- hankitaan ystävä, joka käyttää kestoja ja tarkkaillaan tätä
- ekat vaipat lainataan tältä kaverilta
- kun hyvä malli on löytynyt (no fuzzy bunz-tasku..) ostetaan lisää huuto.netistä. Koska kestohullut äidit on hamstranneet niitä kaapit täyteen, hinnat on musta laskeneet
- hyväksytään se tosiasia, että kestojen käyttäminen on vaivalloista
- yöllä aina kertis
- omistetaan kunnollinen pesukone
- annetaan periksi ja pestään vaippoja joskus ihan tavallisten vaatteiden kanssa
- huomataan hämmentävä tosiasia, että kakkatahroja ei jää, vaikka vaippoja ei esikäsittele
- AIO:t on ihan kauheita
- tutustutaan konseptiin nimeltä "lisäimu"
Kakkosen pitäisi syntyä keväällä ja muistutin miestä yöhuutojen lisäksi kestovaipoista. Ei vaikuttanut kovin innostuneelta.
:) Jäin vielä miettimään tätä pyykkiasiaa, että miksi 60 asteen valkopyykki? Voihan vaipat pestä kirjopyykissäkin, lastenvaatteiden joukossa?
VastaaPoista"Ja tosiaan, AIO:t valitsin, koska en halua tästä vaipanvaihdosta mitään henkilökohtaista projektiani. Isän, mummin ja kummin pitää suoriutua asiasta ilman koulutusta. Vähän kuumottaa upottaa taskuihin taas muutamaa satasta jos ne jäävät käyttämättä."
VastaaPoistaMummon- ja miehenvarma paketti on meillä ollut valmiiksi täytetty taskuvaippa: se on aio ilman aio:n hankaluuksia (=hidasta kuivumista ja varioimattomuutta).
Ja kyllä aluksi minunkin piti käydä läpi toistakymmentä eri mallia, ennen kuin löytyi sopiva yhdistelmä: ne epäsopivat sai kyllä myytyä eteenpäin. Kuka ostaa käytetyn kertiksen?! ;)
En usko, että "et vaan osaa", kestovaippahan on mielestäni kuin vaate - ostetut kestovaipat kun ei välttämättä toimi OLLENKAAN käyttäjällänsä. Pyllythän ovat erilaisia, muksut erilaisia muodoltaan joten ei joka vaippa voi toimia 100%. Ihan kuin vaate, tuskin vaate kuin vaate jokaiselle aikuisellekaan kaupasta sopii!!!
VastaaPoistaMulla kävi tuuri ja löysin hyvät vaipat melko pian. Olen myös ihminen, joka oikoo vähän joka paikassa arjessa missä mahdollista koska olen myös eeeeeeerittäin mukavuudenhaluinen ja haluan myös että aikaa jää pelkkään oleiluun eikä koko päivä ja viikko ole pelkkää kotityötä. Olen tehnyt siitä suorastaan taidetta, oikomisesta siis :) (Eineksiäkään meillä ei silti syödä.) Kestoja en kokenut vaivalloisiksi ja onhan kertiksistäkin vaivaa (meillä ne jäi yleensä haisemaan nurkkiin kun olisi heti pitänyt viedä ulos ja roskis täydentyi ennennäkemätöntä vauhtia, yök).
Haha, anonyymi osui varmaan happokommentissaan oikeaan. Olin nimittäin ihan innostunut alkuun, sitten muuttui tervanjuonniksi kun jouduin pesemään niitä pissapyykkejä. Haluaisin muuten ulkoistaa koko pyykinpesun. Vihaan sitä.
VastaaPoistaMä yritän epätoivoisesti pitää sen kankaan valkoisena (niistä jarrutusjälkikestovaipoista järkyttyneenä), siksi valkopyykki. :)
Mun on aivan järjettömän vaikea motivoitua kokeilemaan malleja aasta ööhön. Kun kyse on kuitenkin pissan- ja kakan keruusta. Mut mikä on valmiiksitäytetty taskuvaippa??
Toivottavasti kukaan ei osta käytettyä kertistä. Toisaalta ei näitä kestojakaan kukaan osta jos ei niitä saa kuvattua ja laitettua myyntiin.
Kaksi lasta kertakäyttöisillä, kaksi kestoilla. Pinnat kestoille. Kestovaippojen plussa on ekologisuus. Olen ollut äitiyslomalla joka kerta ja silloin sitä ollut aikaa on perehtyä kaikenlaisiin vauvaan ja äitiyteen liittyviin juttuihin. Kuten kestovaippoihin. Pesukone hyrrää joten mun voimat ei siitä ehtyneet, vaippojen lisäksi hankin niitä varten oman pyykkikorin, ei meillä ainakaan haissut eritteet koskaan. Aluksi ostin Ruskovillan starttipaketin joka hieman kirpaisi kukkarosta mutta oli aivan mahtava juttu 4 ekaa kuukautta. Myin villavaippahousut ja ompelin itse muutamat vaipat seuraavaksi 4 kuukaudeksi. Viimeiset 4 kuukautta käytettiin imsewimsejä joista siirryttiin yksi vuotiaana potalle ja vaippahousuihin. Tämä meidän nuorin joka oli vähäsen niinkuin vahinko sai samat paketit. Mun kaikki neljä ovat alkaneet pottailemaan vuoden ikäisinä, kimmokkeen sain siihen kun mun mummuni aikanaan nauroi aika suoraan sille kuinka nykyään lapset "kuseskelee housuihinsa vielä kaksi vuotiaina" Rättiaikaan kun oli pakko saada lapsi kuivaksi heti kun mahdollista ja lapsethan osaavat jo vuoden ikäisenä siis ennakoida sen verran ettei enää housuun asti lirahda. Se kyllä vaatii vähän keskittymiskykyä äidiltäkin. Mutta siis mun puolestani saa käyttää lapsellaan kertiksiä jos tykkää ja mitä väliä sillä on jos honkun muun lapset käyttää vaippoja vielä kolmevuotiaina, mulla itselläni on sellainen raja että olen niin mukavuudenhaluinen että keskityn mieluummin sen vuoden ja nautin vaipattomuudesta sitten sen loput, ja mähän siis en ole mikään ekomami enkä ole imettänyt taikka kanneskellut lapsia sen enmpää kuin on tarve. Mutta tämä kestovaippajuttu on ollut järkevä ja kantanut hedelmää niin mun ja miehen hermojen kuin lasten lyhyiden vaippakausien muodoissa.
VastaaPoistaLyhyesti:
VastaaPoista1) taskuvaippa (jossa imun ja kuoren voi pestä ja kuivata toisistaan erillään ja joka on yksinkertainen koota).
2) kestovaippailun aloitus vasta kun uloste on kiinteää
Näin toimin tän toisen kohdalla.
"Mut mikä on valmiiksitäytetty taskuvaippa??" Se on siis taskuvaippa (esim nuo täällä kehututu bumgeniukset ja fuzzibunzit, eli tällainen: http://www.myllymuksut.com/kestovaipat-taskuvaipat-c-8_14.html), johon on tungettu imu (oikeastaan mikä vaan kosteutta imevä kangas) valmiiksi sisään. Se pitää kyllä ihan itse täyttää, mutta on sen jälkeen käytössä ihan samanlainen kun nuo AIO:t. Paitsi tosiaan yleensä joustavampi ja nopeammin kuivuva. Ja tarpeen mukaan paremmin imevä, koska voi ihan itse päättää, tunkeeko sinne sisään yhden vai kaksi imua.
VastaaPoistaHyvin kirjoitettu blogimerkintä, hyviä pointteja tuotu esille mm. tuotekehittelystä. Odotan innolla että kestojen suhteen tulee uusia innovaatioita.
VastaaPoistaMeillä kestot ovat aina toimineet moitteettomasti, ei mitään falskauksia tai muita hankaluuksia. En käytä niitä pelkän ekologisuuden ja rahansäästön vuoksi, vaan siksi kun ne oikeasti ovat hyviä ja moitteettomasti toimivia. Eli en ole valinnut semihyvää vaihtoehtoa ekologisuuden nimissä. Mutta ehkä meillä on ollut jotenkin parempi tuuri mallin löytymisen ym. suhteen. Tiedä häntä.
Helpottaisiko sitten pesurumbaa (siis käsinpesurumbaa) se, että säästäisi ja pesisi vain ne rantuvaipat odottamaan valkopyykkiä ja pissivaipat heittäisi sen enempiä pesemättä muun pyykin joukkoon? Meillä ollaan kyllä säästytty rannuilta ihan vain sappisaippua liotuksella ennen pesua. Toisaalta yksikään käytössämme olevista kestoista ei taida olla sisäpuolelta valkoinen, keltaisia ja ruskeita ovat jo valmiiksi ;)
VastaaPoistaNo höh taas parille kommentoijalle :D Mä seurustelen iloisen vauvani kanssa iloisesti, vaikka käytetään kestovaippoja. Ihan ympärivuorokautisesti, joka päivä. Ei oo kiva edes rivien välistä lukea, että kestovaippoja käyttävät on orjuutettuja, kiukkuisia kotiäitejä.
VastaaPoistaKestot ei toimi kaikilla, etenkään jos ei ole valmis panostamaan siihen jonkin verran aikaa aluksi. Toiset ovat siinä onnekkaassa asemassa, että sopiva vaippakombo löytyy ekayrittämällä.
Kakkatahrat lähtee sappisaippualla, kiinteämmät kökkäreet voi pyöräyttää pönttöön ihan ilman sitä käsisuihkua. Hernekeittovaiheessa, kun kakkoja tuli seitsemät päivässä, mä ihan tyynesti pesin vaipat kakkoineen päivineen esihuuhteluohjelmalla aina iltaisin. Maitokakka ei kannellisessa astiassa edes pahemmin haise :) Kakkaan en ole sormiani tunkenut muulloin, kuin kakaran hanuria pestessäni, ja sen kai joutuu tekemään vaikka kertakäyttöisiäkin käyttäisi?
Musta kestovaipat on kivoja ja helppoja.
Moi.
Mitä noihin innovaatioihin tulee, kokeilkaas nyt ekana se BumGeniuksen yhden koon taskuvaippa, siinä on paljonkin nerokasta. Niitä on aika pitkään tuotekehitelty, ja nyt uusin versio on mallia 4.0. Jatkuvasti menee kehitys eteenpäin ainakin tuossa puljussa, siksi noilla on niin helppo onnistua.
VastaaPoistaVaipparumba sujuu ihan letkeästi, kun kaikki pyykistä tulleet, kuivat taskuvaipat täyttelee muksujen nukkuessa vaikka telkkaria katsellessa. BG:ihin vain ne kaksi (tai pienemmällä vauvalla vaan toinen) mikrokuituimua sisään, ja vaipat on käyttökunnossa ja yhtä helppoja pukea kuin se AIO tai kertis. Tuon täyttämishomman voi tehdä myös väsyneenä tai ulkoistaa apuvoimille, siinä ei tarvi paljon järkeillä imumäärien ja -laatujen kanssa.
Kuten jo mainittukkin, kestovaipoille on jo vuokraamoja ;) Itse juurikin pähkäilen, että kannattaisiko suosiolla kääntyä vuokraamon puoleen sitten, kun harsot eivät enää riitä (elämme siis sen oletusarvon mukaan, että meillä todellakin tullaan käyttämään kestoja).
VastaaPoistaSiinä olen samaa mieltä, että ostetun tuotteen tulisi toimia heti eikä sitten joskus. TOSIN, jos lasten vaatteetkin tulee pestyä ennen käyttöönottoa, niin siinähän ne vaipat menee esipestessä samalla. Itse heittelen harsoja muiden pyykkien joukkoon surutta.
Jatkanpa vähäsen nyt kun treenit on treenattu ja aikaa hieman enemmän. Itseänikin joskus kummastuttaa tuo mitä Anonyymi klo 19.26 kirjoitti, että monesti kestovaippoja "vihataan" siksi, että se suunnilleen orjuuttaa äidin ja vie kaiken ajan. Ehkä kärjistetty, mutta miksi sitten sanoa niin. En nyt osoittele tätä kommenttilootaa vaan yleisesti. Jos kestovaipat katkaisee kamelinselän niin ehkä sitä ennenkin on jo ollut liian raskasta taakkaa arjessa?
VastaaPoistaItse olen pyrkinyt rauhoittamaan elämää, koska työelämään palattua tuntui että päivät vilisee silmissä eikä mitään voi tehdä rauhassa. Päivien ja arjen uudelleenrakentaminen vaatii vaivaa mutta on sen arvoista. Kestovaippoja en ole koskaan kokenut vaikeaksi, päinvastoin ei niistä kovasti vaivaa ole ollut. Samaten kuin tuleehan se pyykkikin melkein itsestään, laittaa vain koneeseen ja se kone hoitaa pesemisen. Narulle laittoi ei vie kauaa.
Sitten se tärkein pointti eli meitä on kaksi aikuista ja se on se joka helpottaa v-a-l-t-a-v-a-s-t-i. Ei mies ole mikään pikku apuri joka _auttelee_ silloin kun kerkiää vaan taloutta hoidetaan suht tasaväkisesti. Mutta niinhän se on että edelleen äidit tekevät valtaosan kotitöistä VAIKKA kävisivät samalla tavoin työssä. Meillä mies on tehnyt jopa karkeasti arvioiden 70% duuneista jos itsellä on ollut hankalaa.
Mutta tiedä myös sen, että jos itse joutuu tekemään paljon, kyllä se uuvuttaa. Silloin pitää vain rankasti miettiä miten voi järjestää arjen helpommaksi. Ja kyllä, kertikset voi olla ratkaisu jos kerran siltä tuntuu ;)
Olen oman arkeni uudelleenorganisoinut ja ehdin päivittäin vaikka mitä, jopa sen tunnin treenin, shoppailun, kotityöt jne. ja iltasella jopa ihan laiskotella itsekseni :) Eikä muuten enää väsytä koskaan. Jippii! (Paitsi joskus ehkä henkisesti kun mukelolla on iso uhma.)
Esikoisen kanssa kestoilu sujui, vaikka hoidettiin homma minimienergiaperiaatteella. Ostin ystävän suosituksesta netistä Fuzzit Bunzit uutena, pestiin ne joka 2. tai 3. päivä ilman suurempia esipesuja. Satunnaiset vuodot eivät haitanneet. Helppoa kun mikä, kun vanhemmat oli voimissaan.
VastaaPoistaNo, sitten tuli toinen vauva, joka huusi yötä päivää ekan vuoden. Kestoja ei käytetty kertaakaan, ei vaan jaksanut. Eikä itse asiassa tullut mieleenkään, kun ei jaksettu edes siivota (hommattiin siivousfirma) tai laittaa ruokaa (hälytettiin isovanhemmat apuun). Kas kun ei alettu käyttää vielä kertakäyttöastioitakin. ;)
Eli omasta kokemuksestani sanoisin, että kestoilu on jees, jos voimia piisaa. Viimeisiä voimiaan ja vähiä lepohetkiään siihen hommaan on mielestäni turha käyttää.
Miten mut saisi käyttämään vauvalla kestovaippoja? Vastaus: Ei mitenkään.
VastaaPoistaAinahan ne on pestävä, ja meidän vauvalla kakkaa tulee paljon enemmän kuin vain joka kolmas päivä. Juu, en alkais.. parempaakin tekemistä keksin.
Ainoastaan voisin ajatella siirtyväni kestoihin, jos lapsi ei millään oppisi myöhemmin kuivaksi. Juuri siitä syystä, että kestovaipathan ei ole niin kuivat & mukavat jalassa. Mutta tähänkin on kai keksitty jotkut "harjoitteluvaipat"? Toimiikohan ne sitten tällä samalla periaatteella?
Mä en ymmärrä tätä kestovaippavillitystä alkuunkaan, ilmeisesti Kelan pakkauksessakin niitä olisi ollut..? No thanks
Muah, minä taas olen aina miettinyt, mitä ne kertsien käyttäjät sössöttävät. Mutta oon kyllä aika kiltti kestoilija, sillä en ole yrittänyt väkisin käännyttää kertseilijöitä niihin. Sen näkee kyllä sitten kaveripiirin kestoilumäärästä (nollaa hipoo).
VastaaPoistaPaljon hyviä vinkkejä ja kiinnostavia pointteja sekä kertseilijöiltä, kestoilijoilta että sekakäyttäjiltä.
Mulle kestot ovat olleet arvovalinta, mutta lisäksi käytännössä mua iljettää käyttää kertsejä niiden hajun vuoksi. Rotarokotteet ovat tienneet mulle viikon kurimusta vaipan kemikaalihajussa.
Toisen kestotettavan myötä olen laiskistunut ja hommannut runsaasti siistejä käytettyjä Fuzzi Bunzeja. Suosin ehdottomasti neppejä, koska jotkut tarrat väsyvät. Meillä kaksi lasta on täyteen tupatun vaipan kanssa molemmat nukkuneet 12 tunnin öitä putkeen ja iho pysyy priimana.
Pötykkävaippa ei ole haitannut kummankaan liikkumista, kunhan on saanut harjoitella liikkeitä myös pyllysillään.
Ensimmäiset kuukaudet ovat kestoilussa vaikeimmat monen kuvaamien ongelmien vuoksi (ei tietoa, ei taitoa, läjä vääränlaisia vaippoja, ruipeloreidet, sontatykki sinappi-invaasioineen).
Mutta tsemppiä kestoilua kokeileville.
Meillä kestoilun käynnistymistä helpotti motivoitunut mies. Se oli se, joka ensimmäisenä päätti, että nyt laitetaan kestovaippa vauvalle kun itse tuijotin silmät väsymyksestä lasittuneina seinää. Meillä kävi siinä suhteessa hyvä tuuri, että ensimmäinen kokeilemamme malli istui pojalle unelmahyvin (Hahtuvahullun Helmi, aivan ihana taskuvaippa) ja löydettiin hyvät imut vielä vaipan sisälle. On meillä ollut niitä hetkiä kun tuntuu, että jokainen vaippa falskasi, mutta ei meillä aina kertsitkään onnistunut pitämään tuotoksia sisällään.
VastaaPoistaItse pidän myös huonona argumenttina sitä, että kestovaippailu orjuuttaa naisia. Nytkin kun tulin töistä kotiin se mies oli nakannut vaipat peseytymään ja pesukonehan ne hommat muutenkin hoitaa. Meillä on ollut aktiivisessa käytössä vajaat parikymmentä vaippaa ja noilla pärjätään niin että pestään joka kolmas päivä. Kylppäri pysyy hajuvapaana kippikantisen roskiksen ansiosta. Enemmän hajuhaittoja aiheuttaa kissan hiekkalaatikko.
Alettiin kestoilla kun tyttö oli jotain 2 kk, ja ensin oli supersinappikone ja kyllä se vähän kyrsi vaihtaa sitä kakkista noin 10 krt päivässä, mutta se on jo onneksi takana. Nyt (9kk)on tahti jo aika harvaa ja kestossa on tässä vaiheessa se etu, että sen jöötin saa pönttöön ja kun vaipan huuhtoo välttyy hajuhaitoilta kokonaan. (Vrt. kertsi roskiksessa, vaikka sen pökäleen siitä kippaiskin, niin haisee se silti.) Koitin siis aluksi harsoa ja sisätäyttövaippoja villiksillä ja vaikka mitä ja sitten ostin pari fuzzia ja bumgeniusta. Mies ilmoitti aika nopsaan, että niillä mennään jos kestoilla haluan. Mun mies vaikuttaa olevan vähän kuin sinä tässä asiassa, suostuu kestoilemaan, pitää sitä jopa tärkeänä, mutta mitään hirveää vaivaa siitä ei saa olla. (Jos oikein ymmärsin sun ajatukset.) Joten nopeasti kuivuvat taskuvaipat, jotka on helppo täyttää on niitä mitä meillä nyt käytetään. Vaippa huuhdotaan _aina_ käytön jälkeen kunnolla oli siinä kumpaa tavaraa sitten vaan. Sitten sellaiseen oskarinoksahärpäkkeeseen kuivumaan ja pestään noin 3 päivän välein. Ja yöksi kertsi. Ja matkoilla kertsit. Ja sitten kun tyttö menee päivähoitoon, niin oletan, että sinne mennään kertseillä, jos suhtaudutaan nihkeästi vaikka niihin valmiiksitäytettyihin taskuihinkin. Sen näkee sitten. Ja jos tyttö alkaa pissiä vielä enemmän niin sitten taas ihmetellään. Nyt vaihdetaan kahden tunnin välein. Välillä falskaa kesto välillä kertsi. Joskus pari kuukautta sitten falskasi vähän useammin ja sitten tajusin lisätä fylliä. Ja vaihtaa neppiä reisien kohdalta takas tiukempaan, kun liikkuminen oli sulattanut reisiä vähän. En silti pidä tätä orjatyönä tai hirveenä säätämisenä.
VastaaPoistaJa tätä vaippaa voin suositella niille jotka haluaan päästä tosi helpolla http://www.babykind.co.uk/realeasynappies.htm. Nää kuivuu vähän kauemmin kun fuzzit, muttei liian kauaa. Ei ole kovin ekologista lennätellä vaippoja Suomeen briteistä, mutta joo, mä tykkään noista. Varmaan kotimaisiakin saa samalla systeemillä? Vai olisko toi melkein kuin aio? En tiedä. Pallopeppuhan kaikista kestosta tulee, sille ei voi mitään. En mä mitään pillifarkkuja vauvalle ole halunnut edes pukea ja ei se pallo hanurissa näytä tuon liikkumaan oppimista estävän. Hyvin ne musta on toiminut kaiken kaikkiaan. Ainakin toistaiseksi. En mä edes enää muista, että kestoilu on jonkun mielestä poikkeavaa hippeilyä.
Me ollaan kestoiltu jo 1,5 vuotta. Öisin ja reissuilla käytetään kertistä. Ja mun ääni menee kyllä kestoille syistä että:
VastaaPoista- lapsen vaippaihottuma pysyy poissa
- taloudelliset syyt (mulle ei olisi ollut vaihtoehto jättää kalliita vaippoja käyttämättä ja ottaa niistä "takkiin")
- ympäristösyyt
- pikkuvauva-aikana kertiksillä tuli enemmän ohivuotoja kuin kestoilla (käytin sisävaippaa + kuorivaippaa -tuplareunus taisi olla se kaiken a ja o)
- isomman lapsen kakkavaipat haisevat kuolemalle - kestoissa haju ei jää leijumaan kylppäriin toisin kuin kertiksillä
- lapsen vaatteita tarvitaan vähemmän, kun koneellinen lapsen pyykkiä kertyy nopeammin (pesen lapsen vaipat ja vaatteet samassa koneellisessa, erillään aikuisten pyykistä)
Mutta olihan se terminologiaviidakko alkuun melkoista. Mun strategia on ollut, että ostelen aina yhden kappaleen kaikkia vaippoja - hyväksi havaittuja olen saattanut ostaa lisää. Meillä onkin sitten vähän kirjavaa vaippojen osalta ja isovanhemmilla haastetta ymmärtää että mites niiden kanssa sitten toimitaankaan. Mutta pääasiassahan vaippoja vaihdetaan minä ja mun mies. Ja hyvin on osattu.
Mulle argumentti siitä, että vastasyntyneen kanssa vaan ei jaksa edes ajatella kestoja, on hieman hämmentävä. Mikä siinä kestovaipan vaihdossa on vaikeampaa kuin kertavaipan?
Sori, mun ei kuuluisi vastata, koska mä olen jo (kesto)puoleni valinnut. Mutta olen *myös* laiska ja mukavuudenhaluinen, joten onneksi kestoilu on ollut helppoa ja huoletonta. Ja siksi haluan levittää ilosanomaa, että se on mahdollista. (Hallelujah! Touch the screen!)
VastaaPoistaMoni muukin on jo suositellut BumGeniusta onesizea, eli kokeile ihmeessä vielä sitä! Ei tarvitse ostaa enää M- L- ja XL-kokoja vaan yhdellä vaipalla menee (ja olis mennyt) koko vaippaikä.
Joo, se on taskuvaippa, mutta vain kaksi liikkuvaa osaa – tasku ja täyte. Mummompi ja insinöörimpikin osaa.
En ole esipessyt, en liottanut, en käyttänyt riisipaperia - ja meidän vaipoissa ei ole sinappiraitoja. Vaippakone pyörii nykyään n. joka kolmas päivä ja vaippoja on about 20. Kuivuu meidän hyvin linkoavan koneen jäljiltä alle puolessa päivässä. Säädöt on joustavat, istuu hyvin 3 kuukaudesta kahteen vuoteen. Mitäs muita kriteereitä sulla oli....? (Mun pitäis hakea provikkaa BG:ltä.)
Okei, sen myönnän, että vaihtoväli on lyhyempi kuin keston, jota voit teoriassa pitää vaikka 12 h tai kunnes tulee kakka. Mutta parempaa kuin kertseissä on ainakin A: haju, jonka joku jo mainitsi (kertseissä sietämätön) ja B: ei ammu kakkaa niskaan ja kainaloihin. Siis ekologisuuden ja taloudellisuuden lisäksi.
Jännittävää miten vaikealta kestoilu voi joistakin tuntua. Meillä se oli alusta asti itsestäänselvyys, omituista olisi jokaisena tavallisena arkipäivänä käyttää useita kappaleita jotakin kertakäyttöistä. Reissut ja jotkut kriisitilanteet kuten vesikatkos tai pesukoneen hajoaminen on niitä kun turvaudutaan kertakäyttöisiin, astioissa tai vaipoissa.
VastaaPoistaVaikka kestot eivät tulisi halvemmaksi tai olisi merkittävästi ympäristöystävällisempiä, niin meillä käytettäisiin niitä silti. Ihan kuten käytetään oikeita astioitakin. Minulle on tärkeää tietää mistä lapseni vaippa on tehty. En kaipaa tavalliselta päivävaipalta puolen vuorokauden tai edes useiden tuntien imukykyä, en näe mitään syytä miksi vaippaa tulisi pyrkiä vaihtamaan mahdollisimman harvoin. Päinvastoin kestoilla ympäristokuormitus ei juurikaan kasva vaikken marinoisikaan lapsia eritteissään tuntitolkulla. En myöskään ajattele, että kestotuotteen olisi vastattava kertakäyttöistä helppoudessaan, kestävät tuotteet kestävät kun niistä pitää huolta. Kertakäyttösadetakin voi nakata roskiin, oikea pitää muistaa laittaa kuivamaan ettei homehdu, se kuuluu asiaan, on asennekysymys.
Meillä on nyt kaksi eri ikäistä kestoilijaa, joista isompi on innokas apu vaippojen kanssa askarrellessa. Ei ole oppinut vielä kahden vanhana kuivaksi, mutta harjoitellaan. Tuon kanssa ei voi enää reissuissa kertistellä, koska ei suostu laittamaan "hajuvaippaa" ne kuulemma kutittaa "kiikkiä". On ilmeisesti niin tottunut niihin epämukaviin jättimäisiin märkiin joustamattomiin kestoihinsa, ettei enää ymmärrä hyvän kertiksen päälle. :D
Ja ei se yökestoilukaan mitään salatiedettä ole, meidän perhepeti on kastunut vain reissuissa, nykyään otetaan molemmille yövaipat kotoa mukaan, niin ei tarvitse herätä lammikosta.
Kakka ei erityisesti kiinnosta, mutta eipä kammotakaan. Tykkään siitä ettei kotona tarvitse säilöä sontaa, vaan sen voi huhhtoa pöntöstä alas mihin se kuuluukin. Kertiksiin käärityt kakat ovat jotenkin tosi ällöjä ajatuksena säilytellä sisätiloissa, epähygienistä miun mielestä.
Meille kestoilu on ollut itsestäänselvää ja helppoa. Tajuan toki silti ettei se automaattisesti ole sitä kaikille. Joillekin vaikkapa murtomaahiihto voi olla itsestäänselvää ja helppoa, mutta ennemmin kertistelisin viikon kuin suostuisin edes kokeilemaan kyseistä lajia kun koulu ei enää pakota ja armeijastakin luistin. Tai no päivän, en yötä sentään.
Isä ja kaksi kestotettua kakaraa
Meillä ollaan oltu sen verran fundamentalisteja tässä asiassa, että lahjoitin äitiyspakkauksen kertsit neuvolaan.
VastaaPoistaSiitä hyvästä sitten kun on muutaman kerran ollut pakko ostaa tai pukea kertsi olen ollut ihan hukassa kaikkien niiden vaippamerkkien ja lärpäkkeiden viidakossa. Varmaan joku katsoi kummissaan, kun yli puolivuotiaan kanssa marketin vaippaosastolla miehen kanssa pähkäiltiin, että mikähän vaippapaketti pitää ostaa.
Kahden kestotetun kakaran isältä tuli muuten yksi hyvä pointti: samalla kun löysin kestot lapsille, löysin ne myös itselleni - eivätkä sen jälkeen ole arat paikat kutisseet.
VastaaPoistaHajanaisia ajatuksia:
VastaaPoistaPäätin ennen ekan lapsen syntymää että kertakäyttöisiin en sitten koske pitkällä tikullakaan. (Ja lupaus on pidetty.)Suunnilleen kaikki syyt on jo ketjussa esitetty. Lisäksi pidän kertiksiä vähän epämääräisenä materiaalina laittaa vauvan iholle, kestohan on niinkuin vaate.
Noin kolmeen kuukauteen saakka vauvoilla oli harsot + villahousut. Harsoa voi muuten ostaa metritavarana, tulee aikas halvaksi. Villahousutkin on helppo hahtuvasta neuloa.
Sitten oli joku välivaihe, jotain pieniä vaippoja olin tehnyt raskaushormoonihuuruissa. Jäi aika äkkiä pieniksi, muttei toisaalta itse tehtyinä maksaneet mitään 20e/kpl.
Noin 5 kk:n iästä molemmat lapset siirtyneet taskuvaippaan, joilla koko vaippakausi sitten hoituukin.
Alahuomautuksena sanottakoon, että on tämä kestoilu tullut (varsinkin itse tehtynä) halvemmaksi kuin ostaen kertiksiä, varsinkin kun 4,5-vuotias on vielä yövaipoissa (se onkin sitten eri juttu eikä liity tähän mitenkään muuten). Ja muuten ihan samat mahtuu kuin silloin alle puolivuotiaana.
En tiedä olenko jostain jäänyt paitsi, mutta muuta en osaa kaivata kun on tällainen päätös tehty. Hyväksyn, ettei vaippa ime tuntikausia pissaa pissan perään. Hyväksyn että joskus tulee ohivuotoja. Hyväksyn etteivät lapsemme tiedä mikä on vaippaihottuma. Hyväksyn että joka toinen tai kolmas päivä vaipat pyörii koneessa tai muuten kotiimme tulee navettatunnelma. Ja hyväksyn että vaipat ei ole KOSKAAN loppu eikä KOSKAAN tarvitse kantaa rahaa kauppoihin vaippojen takia.
tsemppiä kestoiluun! se on ihan hubaa :) ainaki onnistuessaan...(ja meillä paras oli harso/sisävaippa ja villahousu, kesti yönkin yli...)
VastaaPoistasit on kans vaippalainaamo tulossa tai jo on vuosaaressa (piilo)
on se kyl säätämistä että itelle löytää hyvän, toivottavasti jaksat etsiä
t 2 äiti
Ensin ajattelin etten vastaa tähän viestiin mitään, kun tähän aiheeseen on liittynyt joskus aikamoisia epäonnistumisen tunteita ja syyllisyyttä.
VastaaPoistaMä voisin alkaa keksiä nyt vaikka mitä selityksiä sille, miksi lopulta päädyin käyttämään kertakäyttövaippoja kestovaippojen sijaan, mutta yhdinongelma oli -- ja on yhä --se, että kestovaippakenttä tuntuu liian laajalta hahmottaa ja ymmärtää -- ja näitäkin viestejä ja vaippasuosituksia lukiessa alkoi ahdistaa niin että jätin loput viestit lukematta.
Kokeilin alkuun muutaman kerran jotain kestovaippavaihtoehtoja, mutta kun se tuntui hirveältä sähläämiseltä ja pissat tuli joka kerran läpi, homma tuntui niin toivottomalta että luovutin. Huonosti nukutut yöt ja miehen pilkkaaminen asian suhteen ei ainakaan lisännyt motivaatiota selvitellä miten homma toimisi.
Toisaalta nämä pukemisasiat ovat mulle muutenkin vaikeita. Jostain syystä mun oli (ja tietyssä mielessä on vieläkin) vaikea hahmottaa miten paljon lapsen päälle pitäisi pistää vaatteita -- esim. alkuaikoina sain jatkuvasti lähisukulaisilta moitteita siitä, että olin pukenut lapsen liian kevyesti -- ja nyt sitten saan mieheltä moitteita siitä, että olen pukenut lapsen liian tyylittömästi... :-)
Uskoisin että ympäristön kannalta olisi kaikkein tärkeintä kehittää huippupaljon ekologisempia kertakäyttövaippoja ja jätteiden käsittelytekniikoita, koska väitän että "suurille massoille" olisi helpompaa siirtyä käyttämään ekologisia kertakäyttövaippoja kuin maailman parhaita kestovaippoja.
(Varaan oikeuden olla väärässä.)
Haha, arvasin että tämä menee noihin kestojen hehkutukseen, mutta käännytysmielessä sanoma kaikuu kyllä kuuroutuneille korville. :D Kuten jo sanoin, älyttömän hyvä, että joissain perheissä homma sujuu. Meillä ei näillä tuotteilla suju.
VastaaPoistaJa pilami: jos jäi epäselväksi niin ei se ongelma ole se vaihto vaan keskinkertaiset tuotteet ja huolto.
Mitä noihin esitettyihin kestoargumentteihin tulee, niin ei mua haittaa hajut kertiksiksissä eikä kestoissa vaan se esipesu-kuivatus-pesu-kuivatus-falskaus-uusien arpominen-vanhojen myynti. Eikä meillä ole vaipat koskaan loppu ja mieluummin raahaan niitä lähimarketista kuin väijyn huutiksessa jotain raidatonta pakettia ja noudan postista - makuasioita. Vaippaihottumaa ei onneksi tule kummastakaan, vaikka kestossa se peba enempi pissainen onkin.
Mä myös ymmärrän kyllä hyvin tuon pointin kotiäidin taakan kasvattamisesta - sehän liittyy ihan siihen miten paljon niistä kotitöistä tykkää. Osa naisistahan rakastaa puunata ja tuunata kotiaan, osa kokee sen uhraukseksi. Mä olen ihan tietoisesti valinnut strategian olla maksimivähän himassa päivisin koska a) tänne happanee ja b) päädyn vain tekemään kaikki kotityöt. Kas, kun on veks, niin ei tarvii kodin hinkkaamiseen vittuuntuakaan.
Ja mitä noihin Riitan mainitsemiin kestokuukautissuojiin tulee: kuukuppi on aivan mahtavan toimiva ekotuote! Siteitä en tarvi minkäänmoisia. Menkkoja odotellessa sitten ensi keväänä..
Jo raskaana ollessani arvelin että vauvan synnyttyä mulla on muuta tekemistä kuin kestovaippojen kanssa säätäminen. Ja olihan mulla.
VastaaPoistaImetys päin honkia ja öisin nukkumaton vauva.
Äp:n kestot lahjoitin kaverille, joka ei sekään jaksanut hirveästi kestoilla, kun homma ei toiminut, mutta se on jo hänen tarinansa.
Kertis-kakkavaipathan ei haise, kippaan pökäleen pönttöön ja vapan käärin rullalle.
Mutta vastaus kysymykseen:ei varmaan mikään. Mä oon oikeasti laiska.
Ettei tulisi väärinkäsityksiä: vaikka olen vaippa-asioissa fundamentalistikestoilija, niin mikään kodin hengetär en todellakaan ole... meillä kodin siivoaminen on ulkoistettu siivousfirmalle, mies laittaa ruoan ja silittää vaatteet.
VastaaPoistaEhkäpä juuri siksi on jäänyt sitä aikaa säätää vaippojen kanssa, mene ja tiedä. Se vaippamateriaalien kanssa säätäminen ja asioihin perehtyminen nyt vain jotenkin tyydytti sisäistä nörttiäni. Ymmärrän kyllä hyvin, että moni muu ei samaan tapaan kestoiluun jaksa perehtyä: meillä jokaisella on omat prioriteettimme.
Sama väärinkäsitys tulee usein myös imetyksen kanssa vastaan: koska olen imettänyt pitkään, minua luullaan helposti kotiäidiksi, vaikka tosiasiassa jätin kahdeksankuisen isälleen ja karkasin töihin.
Minusta on paljon extremempää olla lapsen kanssa pitkään kotona, leikkiä, laulaa ja askarrella, kuin imettää pitkään tai kestoilla.
Mut saisi käyttämään kestoja se, että ne ei päästäisi läpi. Että ne olisi jotenkin edes helppo kantaa mukana, myös ne paskaiset vaipat. Että ne maksaisi sen verran, että mulla olisi varaa ostaa koko satsi kerralla kunnon vaippoja.
VastaaPoistaEhkä paras tapa olisi se, ettei kertiksiä olisi kokeillut koskaan, sillä ne nyt vaan on helpompia ja hajuttomampia ja vauvani pepulle parempia.
Ehkä sekin, että jos mulla olisi huono omatunto epäekologisista muista valinnoista, mutta sitä ei ole.
Toivottavasti kellekään ei jäänyt kuvaa että tekisin kovasti muita kotitöitä: siivousfirma meilläkin kaiken hoitaa paitsi astiksen, pyykkäyksen ja ruoanlaiton (joka hoidetaan 40-40-noutosushi/gastronautti). :) Silitysraudan tämänhetkistä sijaintia en tiedä. Veloitan mieheltä 25 euroa per paita (tarjouksena kaksi kuudellakympillä) jos sille tulee joku yllättävä kauluspaidan tarve. Jostain syystä tilauksia ei sada sisään kovin usein. :D
VastaaPoistaOi mutsi mutsi, hyvä pointti tuo "jos en tietäisi paremmasta"! Jos mä olisin aina käyttänyt kestovaippaa olisin tottunut siihen, että vaippa pitää vaihtaa parin tunnin välein. Nyt koko homman voi unohtaa.
Tsekkasin nyt tuon bumgeniuksen. Tilaan huomenna YHDEN.
Häääh, eikö muita ahdista kertseissä se, mitä ne on syöneet? Mua hämää aika lailla ne pikkuiset geelipallerot, joita meidän kersan iholta löytyy aamuisin. En syötä lapselle sokeria ja turhia lisäaineita, enkä mielelläni altistaisi sitä ylimääräisille kemikaaleillekaan.
VastaaPoistaJa sellainen paperinohut lärpäke, joka imee kevyesti puoli litraa pissaa taitaa pitää sisällään kemikaalin jos toisenkin?
Joo, mä selvittelinkin vähän mitä valmistaja matskuista sanoo mut lähinnä siitä näkökulmasta et millä tavalla ne viherpesee tuotteitaan. :) Paperia ja muoviahan vaippojen ilmoitetaan olevan. Mutta ei Snadin hanurista mitään geelipalloja löydy?! Eikä niitä ainakaan suuhun joudu, kuten lelujen ftalaatteja. Liberolla näyttäisi olevan joutsenmerkki, joka kemikaalien käyttöä kyllä rajoittaa että eivät sisällä terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja eikä tuote ei sisällä turhia hajusteita, kosteusvoiteita tai raskasmetalleja sisältäviä väriaineita. Täydellinenhän se kriteeristö ei tietty ole.
VastaaPoistaSain/ostin kestovaippailusta innostuneelta kaverilta muovikassillisen käytössä hyväksi havaittuja kestoja. Onneksi en laittanut niihin montaa euroa, kun käyttämättä jäivät. Pienikokoinen lapsi makasi jättipampula pyllyn alla selkä kaarella ja katsoi mua epäuskoisesti. Ja tietysti ne vaipat sitten falskasikin. En tasan alkanut muutamien kokeilukertojen jälkeen haalia uusia ja kalliita vaippoja. Vielä vähemmän alan perehtyä huutikseen.
VastaaPoistaTunnen toisinaan piston sydämessäni kun ajattelen asiaa, mutta näillä mennään. Kaikki kunnia niille, jotka jaksaa vaippojen kanssa värkätä, minä en jaksa. Kassi on muuten edelleen kaapissa. JOS joskus on toinen lapsi ja JOS sitten innostuisi. Vähän epäilen.
Katja, niitä läpinäkyviä palleroisia on aika harvoin, mutta olen tulkinnut niiden olevan peräisin vaipasta (eikä esim. vauvasta). Lienevät jotain kosteutta sitovaa kamaa. Kuumottavia silti. Miksei niissä ole tuoteselostetta?
VastaaPoistaÄlkää hassatko hermojanne huutiksessa väijymiseen, Kestovaippainfon kirppissivulta löytyy mitä vaan.
Minut saisi käyttämään kestovaippoja jos minut vaakuutettaisiin niiden todellisesta ekologisesta paremmuudesta.
VastaaPoistaEhkä senkin jälkeen oikeasti tarvisin jonkun joka pesisi mu kaksosten tuottamat miljardi kakkavaippaa mun puolesta ;)
Lopuksi musta olis korkea aika jonkun älypään (siis toisen kuin minä itse) kehittää ekologisempia kertiksiä. Sillä saatais oikea muutos aikaiseksi.
Suuri ekoteko on tietty opettaa lapsi kuivaksi heti kun mahdollista, koska vaikka mitä sanottaisiin, kestotkin kuluttaa luontoa.
"Jos mä olisin aina käyttänyt kestovaippaa olisin tottunut siihen, että vaippa pitää vaihtaa parin tunnin välein. Nyt koko homman voi unohtaa."
VastaaPoistaTämä on oikein hyvä kommentti! Kestoilijoitakin on moneen junaan: toiset harrastavat pintakuivia vaippoja ja pyrkivät tuohon, että vaipan voisi muutamaksi tunniksi unohtaa, toiset taas vaihtavat vaipan heti, kun se kastuu ja pitävät vauvaa kuivassa vaipassa.
Minä en tykännyt pitää pikkuvauvaa märässä vaipassa (harsossa) ja vauva myös oppi vaatimaan kuivaa vaippaa heti pissattuaan. Siinä saattoi mennä sitten tunti niin, että vaihdettiin vaippaa viidesti. Sitten oli pieni ihminen pissansa pissannut ja vaippa pysyi pari, kolme tuntia kuivana.
Onneksi oli kesä, niin vaipan vaihto kodin ulkopuolella ei ollut ongelma. :P
Minua pistää silmään se, että valitat huollon hankaluudesta, vaikka ison osan siitä olet ihan itse päättänyt: olet ostanut vitivalkoisia vaippoja ja haluat pitää ne vitivalkoisina, minkä takia joudut tuohon esipesu- ja kakkatahranhinkkausrumbaan. Minusta tuo on vähän sama, kuin jos käyttäisi kertsejä ja päättäisi, ettei kyllä säilö sisäroskikseen yhtään likavaippaa. Siinähän sitten kiikuttaisi vaippaa jokikisen vaipanvaihdon jälkeen ulkoroskikseen, vaikka asuu neljännessä kerroksessa eikä ole hissiä...
VastaaPoistaAsiat saa toki tehdä hankalimman kautta, en minä sillä, mutta ei sitä voi tuotteiden ominaisuudeksi tai viaksi silloin laskea! Nykykestovaipat on tarkoitus heittää liki suoraan koneeseen muksun päältä, ilman esipesuja ja liotuksia. Helppoa kuin mikä, VAIKKA se vaihtoväli onkin hiukan kertsiä lyhyempi.(Samassa koneessa voi pestä pyyhkeitä, lakanoita ja vauvan vaatteita. Ja jos silti ei tule täysiä koneellisia joka kolmas päivä, niin so? Kuluttaa kestot silti vähemmän luonnonvaroja kuin kertsit. Tässä laskelma ympäristöystävällisyydestä Suomen oloissa, joku tuolla kaipaili: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/tietopankki/vaipat )
Mutta ehkä ne bumgeniukset vastaavat tarpeitanne paremmin! Tai kertsit, ei nekään nyt mitään paholaisen keksintöjä ole. =) Tsemppiä vaipanvaihtoon, mitä vaippoja sitten käytättekään!
Erittäin osuva kirjoitus ja juuri näitä asioita oletin tulevan omien gerbiilinhermojen koeteltavaks kestovaippoja harkitessani. On ne kertiksiä tai kestoja, niin ne MAKSAA aivan kipeästi. Huonojen hermojen ja ympäristöystävällisyyden lisäksi olen myös käytännöllisen pihi.
VastaaPoistaPäätin tehdä itselleni ja ympäristölle palveluksen eli käytin vauva-ajan kertiksiä (kirjottamastasi syistä johtuen) mutta opetin poikani potalle heti, kun oppi istumaan. Tämän muoviastian lähes täydellinen hiffaus tapahtui jo 10kk iässä ja vuoden jälkeen taisin ostaa enää paketillisen vaippoja satunnaisten vahinkojen varalla talvipakkasille puvun alle. Yleensä palautetin kaappiin puhtaina, mutta piti ne siltikin vaihtaa puhtaisiin, eikä samaa vaippaa voi koko talvea käyttää :)
Mummit ym hoitajat olivat huomattavasti tyytyväisempiä tästä hyvästä eli lopputuloksenä äiti sai enempi vapaa-aikaa, jäi enemmän rahaa (iso plussa vapaa-ajalle) plus lapsella kevyempi (ja taatusti kuivempi olo) olo liikkua ilman 3kg avannepussia.
Antipyykkääjälle tästä kylläkin aloittelijavaiheessa hetki haastetta, mutta se menee äkkiä ohi ja lopputulos palkitsee myös pyykkivuoren kiroajan ;)
Hyvä, että tilasit vielä yhden bumgeniuksen testattavaksi, toivottavasti sillä sujuisi paremmin.
VastaaPoistaMä en ole mikään hyvä kestojen puolesta puhuja, mutta mulle kivoin asia kestoissa on se, ettei jokaviikko tarvitse roudata kertissäkkiä kaupasta. Mäkin olen tosin sitä mieltä, että tossa kestojen hankinnassa on kyllä aikamoinen homma, useinkaan se ei ole se ekaksi ostettu malli se sopivin.
Sama juttu oman kestoilun kanssa. Kuukuppi on oikeesti niin hyvä, mukava ja helppokäyttöinen, että mua oikein naurattaa nykyään kun näen jonkun raukan markettien rättihyllyjen luona ostoksilla ja mun ei tarvi tehdä sitä enää ikinä.
En kommentoinut sitä vaihto-ongelmaa sun postaukseen liittyen vaan ihmisten kommentteihin. Tosi moni kun tuntuu aina kertovan, että alussa ei vain jaksanut niitä kestovaippoja edes kokeilla, kun kaikki muukin oli uutta. Sitä siis ihmettelen. Mulle vaipan vaihto ylipäätään oli uutta - ei se sen tutumpaa olisi ollut vaikka oltaisiin pelkillä kertiksillä menty.
VastaaPoistaJäin muuten miettimään sitäkin, kun kommentoit että ympäristömyötäisen toiminnan pitäisi olla yhtä helppoa ja vaivatonta kuin vastaavan, enemmän ympäristöä kuormittavan toiminnan. Olen itse tässä ihan samaa mieltä, mutta käsittääkseni kuitenkin esim. lajittelet jätteet tosi hyvin ja onhan sekin hieman hankalampaa kuin kaiken jätteen tunkeminen sekajäteastiaan.
Joku tuossa ketjussa jo mainitsikin, että kertavaipoista pitäisi tehdä ympäristöä vähemmän kuormittavia. Olen samaa mieltä. Se yksi ruotsalainen merkki (Nature babycare tai joku sellainen) mainostaa olevansa nopeammin hajoava. Mutta en mä tiedä onko nekään sitten sen parempia lopulta, kun kaatopaikan penkkaan ne kuitenkin päätyy ja siellä hapettomissa olosuhteissa mätänevät ja tuottavat metaania ilmakehään.
Mä kokeilin esikoisen kanssa kestoja, niitä fuzzibunzeja, ja meillä oli niitä joku 15 kappaletta ja imuja vielä kaksinkertaisesti. Pesin vaipat ja imut tavallisen pyykin joukossa. Kun ekat vaipat jäi pieneksi, mies kielsi mua ostamasta niitä lisää, kun ne oli niin perhanan kalliita ja se liotusämpäri kylppärin nurkassa ei ollut kauhean mieltäylentävä. Toinen syy miksen ostanut niitä vaippoja lisää oli se, etten yksinkertaisesti saanut aikaiseksi. Mä haluan hakea vaippani helposti lähikaupasta, enkä oikein asiakseni lähteä jonnekin Espoon perukoille pikkukauppaan, joka on auki tiistaisin ja torstaisin klo 11-13. En myöskään jaksa ostaa niitä netistä ja kaivella pankkikorttini numeroa tai arpoa kuinkahan monta mä näitä tartten. Tai ostaa Lifesta koska siellä ne on kalliimpia kun siinä pikkukaupassa joka on auki tiistaisin ja torstaisin klo 11-13. Vaippojen myyntikin oli työlästä, kun ne piti kuvata ja laatia huutis-ilmoitus. Kirpparille en saanut koskaan aikaiseksi mennä.
VastaaPoistaEttä mulla se itse kestoilun "hankaluus" ei ollut ykköskriteeri hommasta luopumiseen, vaan juurikin se kaikki muu touhu siinä ympärillä. Vaippalainaamoa en halua käyttää, jotenkin ajatus sadalla vauvalla olleista vaipoista ällöttää vaikka olisivat kuinka puhtaita...
Liputan ekologisempien kertiksien puolesta.
Ja meillä muuten ei ole kertis falskannut kuin kaksi kertaa tytöllä ja pojalla, enkä tiedä mitä on vaippaihottuma. Onko se jotain ihan oikeaa ihottumaa? Vai sanotaanko sitä punottamista, joka tulee kun kakka on ollut vähän liian kauan vaipassa (*punastuu*) vaippaihottumaksi?
Mulla on itselleni armollisena periaatteena, että kesto päivässä - kaksi parhaassa (kolme huipussa). Eli jos jo yhden kertiksen korvaan kestolla, olen tyytyväinen kaatikselta säästettyihin 365 vaippaan vuodessa.
VastaaPoistaJa meidän tytölle toimii ihan huipusti Bumgeniuksen AIOt, ei falskaa, neppareita riittää ja ripakintullekin sopivat kumpparinkireydet taipeissa. Suosittelen!
Mulla oli raskausaikana tavoitteena, että opettelen ensin nämä vauvanhoidon perusjutut kertakäyttövaipoilla, ja siirryn sitten kestoihin.
VastaaPoistaTyttö täyttää kohta 7kk, eikä ole aikomustakaan siirtyä.
Mut saisi käyttämään kestovaippoja ehkä niin, että joku fiksuna pitämäni ihminen, jolla on suolen-, rakon- ja liikkumistoiminnoiltaan samanlainen vauva kuin mulla, kertoisi, mitä pitää tehdä. Multa itseltäni ei todellakaan löydy kiinnostusta perehtyä vaippoihin niin tarkasti, että olisi edes teoreettinen mahdollisuus osua ekalla yrittämällä oikein. Sitä en mäkään oikein koe hirveän kuluttajarealistisena, että oletetaan jokaisen kestoista kiinnostuneen olevan valmis testaamaan, mikä vaippasekamelskayhdistelmä sopii omalle lapselle parhaiten, sillä se testaaminenhan ei ole mitään kovin kuivaa hommaa.
Joo, ja sitten toinen (vai miten monta näitä nyt oli) asia: kahden ison koiran (joista toinen on kaikkea mahdollista syövä idiootti) taloudessa mikään sellainen systeemi ei toimi, jossa säilytetään ihmisen ulosteilla kyllästettyjä kangasmyttyjä jossain kylpyhuoneen nurkassa odottamassa pesuvuoroa.
Niin joo, se piti vielä sanomani, että jos jokin yksittäinen asia on omiaan saamaan äidit kääntymään kestovaippoja vastaan, niin se aivan järkyttävä (ja kivikova) muovinen kidutusasia, jonka piti muka olla kestovaippa, ja joka tuli ainakin vielä vuoden 2010 äitiyspakkauksen mukana. Lyön vetoa, että monelle jää sen perusteella kestovaipoista todella negatiivinen kuva, itselleni ei olisi tullut mieleenkään laittaa sitä lapseni päälle.
VastaaPoistaMinä tulin vain kiittämään jälleen kerran todella hyvästä kirjoituksesta. Tykkään kovasti sun lähetymistavasta ja tyylistä kirjoittaa ja myös kommentoida.
VastaaPoistaRaskausaikana hankin kestovaippoja, suurelta osin kirppiksiltä ja pari uutena. Päätin, että yritän ainakin. Ihmettelin, kun kukaan ystävistäni ei käyttänyt kestoja ja ajattelin joskus mielessäni että meillä kyllä tilanne on toinen, ei tarvitse ostaa maailmaa tuhoavia kertiksiä kaupasta.
VastaaPoistaSiunattu äitini osti kuitenkin meille kertakäyttövaippoja tarjouksesta loppuraskauden aikana ja sanoi, että alkuvaiheessa maitokakka on niin vetistä että aloita näillä ja katsot sitten tilannetta uudestaan kun saat arjen rullaamaan. Hän puhui myös kestovaippojen paksuudesta.
Vauva on reilut 2kk enkä ole vielä edes käyttöönottopessyt kestoja. Kerttiksillä tullaan menemään pitkään, luulen. Minulla on ns. helppo vauva mutta ohjelmaa on silti ihan tarpeeksi esim. vatsavaivat, d-tipat (nyt 5. tipat vaikuttaa suht hyviltä, hopehope), unirytmit sun muut. Pesukone pyörii usein muutenkin, puhtaat vaatteet seisoo pyykkitelineellä eikä löydä kaappiin, minä huolehdin yksin lähes kaikista kotitöistä jne.
Meillä neiti muuten saattaa nukkua ulkona 3-4h päiväunet. Olisiko kestovaippa sitten litimärkä jos se pitää vaihtaa parin tunnin välein?
On ihanaa, että on yksi asia, mikä toimii enkä jaksa ainakaan nyt ruveta testailemaan eri kestomalleja.
On hienoa että on eri vaihtoehtoja joista jokainen voi valita omalle perheelleen parhaan. Kiitos tästä kirjoituksesta, tunnen taas vähän vähemmän huonoa omaatuntoa kertisvaippojen käytöstä :)
En jaksanut lukea muita kommentteja (takana 4 tunnin yöunet kolmella herätyksellä), mutta aamen!!! ;) Juuri mainitsemistasi syistä meillä ei kestoiltu, vaikka niin oli tarkoitus. Yritettiin kyllä, mutta TODELLA huonoin tuloksin.
VastaaPoistaKestoja olisi saanut vaintaa 1-2 tunnin välein. Nuku siinä sitten! Ei nukkunut lapsi eikä vanhemmat. Eikä ne todellakaan istuneet hoikalle kirpulle. Onneksi sain myytyä eteenpäin!
Hyviä, rehellisiä kommentteja taas - arvostan!
VastaaPoistaMä en oikein osaa verrata tätä kestovaipanvaihtoa astiksen täyttämiseen tai jätteiden lajitteluun. Astista täyttävät ja tyhjentävät kaikki (incl 4v) ja se kuuluu normirutiinina ruokailuun, enkä tosiaan esipese astioita. Lajittelu ei oikeastaan vaatinut kuin kertainvestoinnin riittävän moneen eri astiaan. Ja tätäkin siis tekevät perheessä kaikki.
Tässä se koko ongelma on: en saa kestovaipan huollosta rutiinia - homma ei ota integroituakseen. Uskon vakaasti learning by doing menetelmiin että ruvetaan vaan käyttämään niin systeemi löytyy, mutta tässä ei löydy. Kun ei se bumgeniuskaan itsestään peseydy. :) Ja mitä tuohon "miksi ostat valkoisia kestovaippoja" kysymykseen en osaa vastata, koska niitä siellä kaupassa myytiin.
Sitten havaitsin tuossa yksi päivä että en sillä yhdellä kestolla edes vielä säästä yhtään kertistä. Vuorokaudessa kertiksiä menee 3-4 kun 12 h yö menee yhdellä vaipalla. Keston joudun kuitenkin vaihtamaan sen aikaisemmin kuin kertiksen. Pitäisi siis käyttää ainakin kahta, että saisin edes sen yhden pois kaatikselta.
Jätteenpolttilaitoshan tietysti ratkaiseen osan tästä omantunnonkysymyksesta, mutta komppaan siinä että kaipaan myös paremmin hajoavia kertiksiä ja niille jonkinlaista kierrätysjärjestelmää. Nykyään voi polttoainetta tehdä melkein mistä vaan niin miksei vauvan kakasta ja muovi-paperikääreestä? :)
Mä taas vaihdan keston päivisin 2 tunnin välein, enkä koe sitä tippaakaan hankalaksi :) Itse asiassa se on parasta laatuaikaa vauvan kanssa, siinä samalla höpötellään ja nauretaan, se on ihana pysähtymishetki kaiken arkikiireen keskellä. Yöllä taas on kertis, koska silloin en halua herätä 2 tunnin välein...
VastaaPoistaNäissä vaippakeskusteluissa nousee aika usein esille vaivalloisuus-pointti. Miksi nähdä vaivaa jonkun vaipan vuoksi? Mutta miksi nähdä vaivaa vaatteiden, astioiden, roskien lajittelun jne. vuoksikaan? Aika harva silti käyttää pelkkiä kertakäyttövaatteita- tai astioita, eikä kaikki jätä roskiakaan lajittelematta vain, koska se olisi helpointa. Minun on joskus vaikea ymmärtää, että tämä vaivalloisuus-pointti tulee tosi voimakkaasti esille just vaippojen kohdalla.
Astiavertaus osuukin vaippojen kanssa aika hyvin yksiin: Arabian lautanen maksaa 20 euroa ja kertsejä saisi varmaan 500 sillä hinnalla. Lisäksi se "kestolautanen" pitää pestä joka käytön jälkeen, kertsin voi vaan heittää pois. Eikä sitä itselle kivannäköistä lautasta todennäköisesti saa lähikaupasta vaivattomasti. Silti on itsestään selvää, että se joku arabian satojen eurojen astiasto kaapista löytyy. Ja sama ihminen kauhistelee, että on niin kallista ostaa kattavaa kestovaippavarastoa...
Arvovalintojahan nämä ovat.
Ympäristöystävällinen/ kemikaalittomampi/ terveellisempi vaihtoehto yleensä aina vie enemmän aikaa, vaivaa ja rahaa.
Ja sitten ihan vaipoista. Meillä ostetaan eka yksi, sitten kun hyväksi todetaan niin lisää. Vähän sama juttu kuin omien pikkareiden kohdalla, ei kannata ostaa 10 kerralla (vaikka se olisikin nopeinta ja helpointa) ja todeta sitten, että eipä tää malli sovikaan.
Jaha, Katja osuikin juuri väliin. Astiavertauksesta jatkan :) Eihän se astioiden kanssa puljaaminenkaan kenellekään synnyinlahjana tule, vaan sitä harjoitellaan jo lapsena ja viimeistään kun muutetaan omaan kotiin. Rutiini siis muodostuu pikkuhiljaa. Vaippojen kanssa pitää tottakai kanssa harjoitella ennenkuin rutiini syntyy, eihän uutta juttua voi hetkessä hallita vaikka onkin aikuinen!
VastaaPoistaEn millään jaksanut lukea kommentteja, joita on jo tullut. Meidän tarina kestoilusta:
VastaaPoistaEsikoisen aikaan 9v sitten kiinnostuin. Ostin pari surkeaa, ei ollut kotona nettiä, ei mitään vertaistukea. Kestoilu loppui hyvin nopeasti.
Kuopuksen raskausaikana ei tarvinut perehtyä vauvanhoitoon, joten perehdyin kestoihin. Kavereita oli jo joku, jolla oli kokemusta. Ostin aluksi paria erilaista ja harsoja. Opettelin harsojen käytön (kuulostaa vaivalloiselta) esikoisen vauvanukella. No, käytännössä sinappitehtaan kanssa ja letkumallisen vauvan kanssa, myös kertikset falskasivat. Joten kestojen opettelussa ja kertsien käytössä ei ollut mitään eroa pyykkimäärässä. Meillä pestiin kaikki vauvanvaatteet + pukluharsot ym. 60 asteessa ja kone oli inhimillisen kokoinen ja täyttyi liiankin nopeasti.
Aloin käyttää kestoja pikkuhiljaa (myin huonosti istuvat ja ostin niitä lisää, jotka olivat ok) ja vauvan ollessa vielä melko pieni2kk oli kestoilua jo puolet ajasta. Miestä ei kestoilu kiinnostanut yhtään. Suurin syy kestoilun kokonaisvaltaiseen siirtymiseen oli vauvan iho. Kiinteisiin siirryttäessä (noin puolivuotiaana) iho meni kamalaan kuntoon, jos kertsit olivat n 6 tuntia tai kauemmin (vaikka kertsikin vaihdettiin ihan heti pissan jälkeen). Myös kestoista sopi iholle vain pari vaihtoehtoa (bambu ja coolmax). Kun homma lähti iho-ongelmista, rutiinit syntyivät nopeasti. Joka päivä tai kaksi kertaa kolmessa päivässä pyöri kone ja vaipat ehtivät kuivua. Kuivat vaipat laitoin valmiiksi sitä mukaan kun kuivuvat ja miehelle ne helpoimmat mallit (housuvaippamalliset AIO:t).
Mies ei silti lämmennyt kestoille, kunnes tuli kesä ja hoiti isompaa vauvaa pidemmän ajan ja sai vauvan ihon kertseillä puolessa päivässä kamalaan kuntoon ja totesi itsekin kertsien olevan kuumia kuin pätsit kestoihin verrattuna. Kestoilu hyytyi, kun alkoi päiväkoti ja allergiat saatiin kuriin ja iho ei enää samalla tavalla enää reagoinut. (ja olisi pitänyt ostaa niitä isompia vaippojakin)Päiväkodin opettaminen kestoihin ei enää ollut sellainen, jota olisi jaksanut, kun siellä muutenkin vaipanvaihtoa ennen ulkoilua ei oikein hoksattu. Että ei ehkä kiva olla täydellä pissavaivapalla ulkona, olkoon kesto tai kertsi. olin tyytyväinen jo, että jos sen vaipan nyt vaihtaisi ennen ulos lähtöä. Ei aikuinenkaan lähtisi kylmään ilmaan nesteet pöksyissä.
Hoitovapaan aikana en ostanut vaippoja, pesukulut olivat silloin ainoastaan ne kulut. Se kannusti myös ihon hoidon lisäksi kestoihin
Jos kestoilut kiinnostaa, mutta on jo kerran töksähtänyt, niin neuvon, että pidä tauko. Hengitä syvään. Rauhoitu. Ja jos kokeilet uudestaan, niin ei kannata heti tähdätäkään täysipäiväiseen kestoiluun. Rima tarpeeksi matalalle. Jos ei onnistu, niin sitten se ei onnistu. Tärkeintä, että lapsi voi hyvin.
Miehet ovat varmasti avainasemassa tässä: kun hommassa on mukana molemmat aikuiset eikä toinen vain huvittuneena seuraa toisen kiroilua, onnistumisen mahdollisuudet lienevät suuremmat.
VastaaPoistaAstiavertaus on monitahoinen. Meillä on astianpesukone koska ei tulisi mieleenkään pestä käsin, joka varmasti säästäisi energiaa mutta vie liikaa aikaa ja vaivaa. Sama juttu tässä vaippa-asiassa, sitä lisäaikaa huoltoon ei oikein löydy mistään ja vaiva on hyötyyn nähden liian suuri. Mä maksan ihan mielelläni ympäristöystävällisyydestä, mutta aikaa ja uutta persoonallisuutta on vaikeampi taikoa. Tai no, saisihan sitä aikaa mm. luopumalla tän blogin kirjoittamisesta. ;)
Näissä ekovalinnoissa karkaa monesti suhteellisuudentaju: noin 3 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy mätänevän jätteen tuottamasta metaanista (lähteenä vaikka ilmasto.org) eli lajitteluni on isossa kuvassa yhtä tyhjän kanssa. Paljon isompia vaikutuksia on asumisella, liikkumisella ja syömisellä, mutta mua todella ärsyttää että joudun suosimaan kertakäyttöistä. Toisaalta myös huono kestotuote, jota ei käytetä - ihan samanlaista raaka-aineiden tuhlaamista kaikki tyynni.
Yksi vaihtis, jota vakavasti harkitsen, on sen esipesun laajentaminen ainoaksi pesuksi. Koska en voi olla sitä tekemättäkään ja viikon säilytys likaisena ei ole vaihtoehto niin voisin sen hoitaa sitten saman tien pois alta. Sitten vasta ollaankin isoäidin ajassa. ;)
Katjalle muuten vielä: oli olemassa 4 v sitten, varmaan vieläkin on, bodyjen jatkopaloja. Itse taisin ostaa noita vain 3 kpl ja pesun ajaksi laitoin ne neppareilla kiinni bodyyn (ettei hävinnyt/löytynyt esim. toisen paidan sisältä). Ne pidentävät bodyn käyttöikää, jos on paksu kestovaippa tai body jäisi vain selästä pieneksi, mutta hihat riittäisivät.
VastaaPoistaJatkoi edellinen anonyymi.
Päätettiin käyttää kestoja ja niissä on pysytty. Inhoan yli kaiken viedä roskista, ne kävelevät nopeammin ulos kuin minä kirmasen roskakatokselle. Kestot on kivan näköisiä. Kertsit maksaa saatanasti. En halua kemikaaleja lapseni iholle. Siinä meidän syyt.
VastaaPoista"elastisuus, imukyky, paksuus, kuivuminen" Meillä on ollut tsägä, ostamamme FuzziBunzit sekä Smartipantsit täyttävät nämä kaikki kriteerit. Ei valittamista.
Vaippailija on nyt 9kk
Kiitos Katjalle blogista ja taas tästäkin tekstistä. Ja ihan mahtavaa on kommentoijien määrä, sekä kommenttien informatiivisuus! Vaikka itsellä kaksi enemmän kestoja kuin kertsejä käyttäneet lapset, sain silti vinkkejä. Meillä ollaan siinä onnellisessa tilanteessa, että kaikki kokeillut mallit toimineet (harsoista Fuzzeihin jne). Kuopus vielä vaipoissa mutta tekee asiansa mieluummin potalle. Toki kertsi voittaa imukisassa mut meidän tilanteessa niitä ei ole tarvinnut järkätä :) toiv BG toimii teillä, ja jos ei toimi, myy eteenpäin (samalla moodilla vaan kuin äitiysvaatteetkin :-D)
VastaaPoistaJee; viikonloppu!
Fundamentalistikestoilija taas täällä, iltaa. ;)
VastaaPoistaKommentoin vielä vaipanvaihtoväliä päiväuniaikaan/öisin/päiväkodissa... Minulle on annettu sellaiset lapset, että he eivät pissaa nukkuessaan, vaan vasta unilta herättyään. En tiedä, onko kestoilulla ollut tähän vaikutusta, en usko, että on.
Jos lapsi on nukkunut kolmen tai neljän tunnin päikkärit, hän on ollut sen ajan pissaamatta ja pissannut herättyään. Tämän tiesin siitä, että joko 1) vauvan vaippa oli kuiva ja hän parkui hysteerisenä, kunnes tajusi pissata ja olo helpottui, tai 2) hän oli jo pissannut ja hymyili tyytyväisenä vielä lämpimässä vaipassa, kun hän päiväunilta heräsi.
Yöllä emme vaihtaneet vaippaa sen jälkeen, kun yökakkaaminen loppui, vaan käytimme pintakuivia vaippoja, joissa oli muhkeat imut. Joskus yksivuotispäivän jälkeen vauva löytyi aamulla usein yövaippa kuivana (ja vihaisena kunnes tajusi pissata).
Päiväkotiin hankittiin sitten pintakuivia vaippoja riittävien imujen kanssa ja siellä vaipanvaihtoväli ei ollut sen lyhyempi kuin muillakaan lapsilla. Tosin molemmat kävivät jo yksivuotiaina potalla ja aika usein vaippa säilyi potatusten välit kuivina. Ei siihen niin paljon voinut kumminkaan luottaa, että olisi jättänyt vaipan kokonaan pois.
Tiedän, että monessa paikassa väitetään, että vauva tai edes yksivuotias ei tunnistaisi milloin pissaa, mutta meidän muksut kyllä tasan tarkkaan tiesivät milloin vaippa kastui ja he oppivat varsin varhain pidättämään ja käymään potalla. Uskoisin, että sillä, että he tunsivat pienestä pitäen vaipan kastuvan, on jotain osuutta tähän.
Harmittaa aina kun kestoilusta saadaan vaivalloisen tuntuista, sitä se kun ei ole, ehkä hieman opettelemista siinä on mutta rutiinia siitäkin tulee kun vain harjottelee. AIO-vaippoihin petyin itsekin, taskuvaipat on paljon parempia. Vaipat voi myös laittaa kirjopyykkiin (tosiaan kantsii ostaa värillisiä vaippoja jos ei halua että värit kärsii) eikä kannatakaan odottaa että konetta saa ihan täyteen koska vajaan koneellisen pesutulos on parempi. Meillä pestään vaippoja kolmen päivän välein. En myöskään näe kuivatuksessa ongelmaa, vaipat kuivaa itsekseen kun ne laittaa odottamaan pesua.
VastaaPoistaKun kakka alkaa olla kiinteää, ei vaippoihin jää tahroja vaikkei esipesiskään, itseäni ei haitannut maitokakkatahratkaan joten en pahemmin esipessyt pienemmänkään vauvan vaippoja. Pienempänä oli kätsyjä harsot ja kuoret.
Niin paljon olisi sanottavaa mutta tuossa varmaan tärkein! Osakestoilen itse eli kertiksiäkin menee (pääasiallisesti öisin) mutta ihmeellisesti omatunto kolkuttaa joka kerta kun heitän kertiksen roskiin.
Astia- ja vaippahuollon vertaaminen on vähän hassua, koska astioita käytetään yleensä suuri osa elämästä. Vaippahommiin opittua rutiinia ei välttämättä tarvii paria vuotta pidempään.
VastaaPoistaPakko myös tunnustaa, että "olet väärässä, kestot EIVÄT OLE VAIKEITA" -kommentit tuntuvat harvinaisen puusilmäisiltä. Eri ihmisille eri asiat ovat hankalia, ja välillä kannattaisi muistaa, ettei oma perspektiivi ehkä olekaan ainoa totuus. (Ja mielensä pahoittaneelle nyymille: anteeksi kultapieni, en toki tarkoittanut, että kaikki kestoilijat ovat orjuutettuja kotiäitejä, tarkoitin, että itse kokisin luultavasti sellainen olevani. En kyllä ymmärrä, miksi omiin valintoihinsa tyytyväinen ihminen kommentin itsensä arvosteluna lukisi, mutta ehkä närkästyminen helpottaa kestoilua?)
Mä voisin harkita kestovaippoja, jos olisivat ekologisempia, edullisempia tai helpompia. Tai edes jotain noista.
VastaaPoistaMutta pienellä googlettamisella löytyy mm. hiilijalanjäljestä tunnelmaa latistavia uutisia: http://walt.mercersburg.net/me/resources/greenDiapers.htm. Jos kestovaipoista tulee oikeesti ekologisempia aikasintaan siinä vaiheessa, jos vielä silloinkaan, kun ne kierrätetään seuraavalle lapsukaiselle, niin ei oikein tunnu siltä, että maailma pelastuu.
Mun mielestä paras todiste siitä, että kestovaipat eivät ole kovin helppoja on se, että minä en käytä niitä. Olen nimenomaan helppojen ratkaisujen rakastaja - kuten kai ihmiskunnasta suuri osa. :) Olen myös taipuvainen pitämään omia mielipiteitäni oikeina, joten ymmärrän hyvin jos näkemykset eivät aina kohtaa. ;) Ei tämä ole niin vakavaa.
VastaaPoistaLissu, täytyykin perehtyä tuohon linkkiin..
Itse olen vaipattanut molemmat lapseni melkein pelkästään kestovaipoilla. En kokenut sitä mitenkään hankalaksi, pesukoneessa vaippojen kanssa peseytyivät samalla vauvan vaatteet. Käytin pääasiassa taskuvaippoja, niillä sain ohuet paketit ja kuivuivat nopeasti. Käytän myös itse kuukautiskuppia/kestositeitä.
VastaaPoistaMut sais käyttämään kestovaippoja se, etten olisi niin väsynyt. Niin ja ennen ipanan syntymää puhuin kaikille, et meillä sitten käytetään kestoja jne. Ei oo tullut pieneen mieleenkään, kun lapsi valvottaa kaikki yöt.
VastaaPoistaKatson asiaa uudelleen, kun yöt alkaa sujua paremmin. En viitsi alkaa ottaa mitään paineita tästä asiasta, kun muutenkin olo on kuin sumussa kulkisi. Meillä kierrätetään kaikki muu mahdollinen (energiajäte, paperi sekä pahvi, metalli ja biojätteelle pöhisee pihan perällä komposti), joten pahemminkin voisi luontoa rasittaa. Pystyn olemaan parempi äiti lapselleni, kun helpotan elämääni tällä hetkellä näin. Mun kaveri sanoi aloittaneensa kestoilun, kun lapsi alkoi syödä kiinteitä. Yritän tähdätä samaan. Lähikaupungista olisi mahdollisuus saada kestovaippakassi kokeiluun, sellaisen ajattelin jossain vaiheessa kyllä noutaa.
Syyttämättä kumpaakaan osapuolta yhtään, sanoisin vielä tähän loppuun, et kyl se vaan niin riippuu tilanteesta, et mihin se aika ja energia riittää. Mä mieluummin panostan tällä hetkellä vaunulenkkiin ja päivänokosiin (jos mahdollista). Illalla kuitenkin alkaa taas se sama huutaminen, jota jatkuu sitten yömyöhään... zZZZZZzzzz
P.S. Kiitos tästä postauksesta. En jaksanut alkaa lukea kaikkia kommentteja, kun nyt olisi mahdollisuus päästä sinne päiväunille. JOS ipana haluaa nukkua/pystyy mahavaivoiltaan nukkumaan.
Ajattelin tulla johdattamaan teidät totuuden tielle, mutta Liina (19. päivä klo 9.14) olikin jo sen tehnyt. Sillä niin se nyt vaan on, että eri ihmiset pitää eri asioita hankalina - ja myöskin priorisoivat eri tavalla, ihan omista resursseistaan lähtien.
VastaaPoistaMinusta olisi työlästä pyörittää ylimääräistä pesurumbaa, kun sitä pyykkiä siunaantuu jo nytkin ihan hyvä määrä. Sen sijaan minusta ei ole hankalaa tuoda kaupasta kertisvaippapakettia ja siitä ottaa aina puhdas uusi vaippa käyttöön. Meiltä lähdetään ulos monta kertaa päivässä, joten siinä samalla se kakkavaipparoskis löytää tiensä pihalle myöskin.
Ja joku toinen kokee taas päinvastoin. Ihan sama mulle - mä olen tyytyväinen omaan elämääni. ;)
Mikä minut saisi käyttämään..? No varmaan se, että saisin ilmaisen taloudenhoitajan, joka hoitaisi kestoiluhomman puolestani. Elämän kun pitää olla mahdollisimman helppoa. Siksipä ei mm. asuta ok-talossa ja mä olen toistaiseksi kotona lapsen kanssa - valintoja, joita joku toinen taas pitää kamalan hankalina. :)
Meillä ei kestoja koskaan edes harkittu ja lahjoitin äp:n kestot eteenpäin. Paikallisessa tuttavapiirissäni ollaan varmaankin ainoat kertisten käyttäjät.
Meidän 2v käyttää kertisvaippoja vielä ihan täyttäpäätä - pottaviha on vasta vähän aikaa sitten jäänyt taa. Mikäs hätä tässä? Kyllä sitä myöhemminkin ehtii.
(Ja siis hei, mitä tekemistä kakkavaippapyykillä ja likaisilla astioilla on keskenään? Hyväksyn vertauksen jahka aletaan paskoa lautasille. :)
Astianpesukone ei oikein liity tähän aiheeseen, koska sen vastine on pyykinpesukone - ei kestovaippa. Molempia koneita käytetään samasta syystä, vaikka edelleen olisi mahdollista ja monessa tapauksessa ympäristöystävällisempää pestä nyrkkipyykkiä. No tekeekö sitä joku muka vielä?
VastaaPoistaHarkitsen kestovaippaa, jos lapsella ilmenee joskus kertseistä johtuva ihottuma, joka saadaan kestoilla poistumaan. Muuten en edes harkitse. Luonto on minulle sen verran tärkeä, etten halua sitä kuormittaa väärin perustein ekologiseksi brändätyllä toiminnalla.
Pakko vielä paljastaa, että myös kirjavat vaatteet likaantuvat, siis myös kirjavat kestovaipat, vaikkei pysyvä lika niissä näkyisikään. Ja se vasta inha ajatus onkin, ettei tiedä, kuinka paljon sitä scheissea siinä kirjavassa vaipassa on eriasteisesti pinttyneenä.
Hieman menee jo ohi tästä aihepiiristä, mutta jäi vähän ärsyttämään kun taas nostettiin esiin se kestovaipan hiilijalanjälki.
VastaaPoistaOikeasti, maailmassa on muitakin mittareita kuin hiilijalanjälki. Esimerkiksi materiaalien riittäminen ja jätevuorten kasvu. Ne ovat ihan oikeita ongelmia siinä missä hiilidioksidikin. Ja pointtihan kestoissa on ettei niitä heitetä pois vaan kierrätetään, joten ei niiden tarvitse heti kättelyssä olla neutraalimpia.
Eli kyllä, näen kestot parempana ratkaisuna. Mutta kuten tuossa aiemmin kirjoitinkin, meilläkin kestoilu on ollut vähäisempää kuin kertavaippojen käyttö. Kyllä mua sieppaa kertisten käyttö vaikka sitä teenkin.
Tosiaan kakkosen kanssa pyritään samaan kuin jokin toinen kommentoija eli vaipoista eroon, mallista viis, heti kun pystyy.
Nyt ohi aiheen ja varsinaisen kysymyksen... Kommentoisin noihin aiempiin huomioihin "geelipalleroista" vauvan takaosastolla:
VastaaPoistaVoisin sanoa omakohtaisena kokemuksena (yli kolmen vuoden takaa kylläkin), että meidän lapsilla Liberon vaipat eivät jättäneet iholle mitään ylimääräistä, mutta Pampersin vaipoista jäi juurikin jotain geelimäistä höttöä iholle pitkän vaihtovälin eli yön jälkeen. Mun mielestä Pampersissa on, tai on ainakin ollut, jokin kosteuttava rasva tjsp. Pampersit eivät koskaan toimineet mun lapsilla vaan iho reagoi heti.
Kestovaipoista en siis osaa sanoa oikein mitään, kun en koskaan niitä tullut kokeilleeksi. Käytin kyllä bambusta ommeltuja pesulappuja, joista pidin kovasti. Ei tarvinut käyttää niitä sekajätteeseen päätyviä puhdistuspyyhkeitä joten vauvan ihokaan ei ärsyyntynyt. Mitä lienevät muuten ne pyyhkeetkin nielleet..?
Kestovaippoja ja kertakäyttöisiä pitäisi verrata elinkaarianalyysillä. Tästä en ole nähnyt mitään statistiikkaa (sitä varmasti kyllä on olemassa), joten ei ole tietoa, kumpi kuormittaa ympäristöä kokonaisuudessaan enemmän. Kun siis tätä tietoa ei ole, pitänee valinta tehdä muiden tietojen perusteella.
VastaaPoistaTässä kohtaa tällä väsyneellä länkkärimutsilla painaa vaakakupissa käytännöllisyys eniten. Mikä sitten kenellekin on käytännöllistä.
Hinnalla ei ole väliä, koska hintaero ei ole niin merkittävä (vrt. tamppoonit ja kertakulu kuukuppi).
Tuolla ylempänä Lissun laittamassa englanninkielisessä linkissä (http://walt.mercersburg.net/me/resources/greenDiapers.htm) puhutaan sellaisesta kestovaippojen käytöstä, jossa kestovaipat pestään 90 asteessa ja kuivatetaan kuivausrummussa ja tällä perustellaan, että kestojen käyttö olisi epäekologista... Ööö, meidän kestoille on kyllä ainakin riittänyt ihan pesu 60 asteessa ja kuivaus narulla (kesällä tietenkin vielä ulkona). Itse kyllä luottaisin enemmän tuohon Suomen Luonnonsuojeluliiton antamaan tietoon http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/tietopankki/vaipat
VastaaPoistaMielestäni kestovaippojen ekologisuuteen voi vaikuttaa paljon itse sillä, miten niitä käsittelee ja huoltaa, esim. miten pesee ja kuivaa, kuinka monella lapsella käyttää, miten hyötykäyttää vaipat kun lapset eivät niitä enää käytä jne. Kertisten ekologisuuteen taas ei voi itse vaikuttaa mitenkään, vaan ne kuljetetaan kaatopaikalle maatumaan ilman uusiokäyttöä (esim. energian lähteenä tms.)
Ääh, masentava ajatus, jos kestot ei olekaan niin ympäristöystävällisiä kun olen luullut. Tässähän on sätkitty ja vapaaehtoisesti kärsitty osakestoillen kohta jo vuoden päivät. :( Mutta oon kyllä muutenkin mettiny tota ympäristöystävällisyyttä. Nimittäin kun meidän allergikko läjäyttää jöötit kestoon, niin se on PAKKO huuhdella tosi huolella. Vettä kuluu ihan tajuttomasti sen liisterin irrottamiseen. Ja jos pissat jättää huuhtelematta, vaipat rupee kunnon pesusta huolimatta haisemaan. Että vähän tää vedenkulutus on muutenkin mietityttänyt. Toisaalta ollaan ostettu hyväkuntoisia pilkkahintaan kirpparilta ja kavereilta, itse ollaan ostettu vain kolme (tajuttoman hyvää) BG:ia. Joten ainakin rahaa ehkä säästyy, ja kierrätysvaipoilla maailma ehkä vähän enemmän pelastuu tai jotain...
VastaaPoistaNoista kertsien kemikaaleista mietin, et eiks se niin mene et valmistaja on luvannut, että KOLMEN TUNNIN käytöllä mitään pahoja kemikaaleja lapseen ei imeydy? Oon seurannut jotain nettikeskustela aiheesta ja joku oli asiaa kysellyt valmistajilta. Tää mua vähän ahdistaa, koska yövaippaa tulee käytettyä hyvinkin monta tuntia. Vai onko tää taas joku valmistajan evil plan saada enemmän käyttöjä per asiakas...?
Ja lisäksi - eikös niitä paremmin maatuvia (maissi?)vaippoja jo olekin, Ekolosta ym. olen niitä itsekin ostanut. Valitettavasti vaan meillä ne koppurat ovat falskanneet aika paljon.
Se unohtui sanoa (ja ihan elintärkeä tieto kaikille, joten pakko tulla lisäämään :D ), että meillä kertis vaihdetaan päivällä 3h välein, mutta yö vedetään yhdellä (10h) ellei fuskaa = muksu herää, jolloin uusi vaippa ja kuivat petikamppeet.
VastaaPoistaNiitä geelirakeita on meidän muksun hanurista löytynyt joskus yön jälkeen, mutta ei muulloin.
Anonyymille geelipalleroista: meillä pallerot ovat siis peräisin juuri Liberoista. (Pamperseja ei voi ostaa, kun ne haisee niin kuvolle.)
VastaaPoistaMeidänkin kokemuksen mukaan ne maissivaipat on valitettavan kehnoja.
Musta kestoilu ruuls, mut kun laiskottaa tai väsyttää, vois kertistellä.
Geelipalleropyllyn mutsi
Vaipat on ympäristönäkökulmasta vain YKSI kuluerä lapsen elämässä, joten ei siitä kannata liian suurta numeroa tehdä. Kaikesta ei tarvitse syyllistyä ja kaikessa pyrkiä mahdollisimman hyvään.
VastaaPoistaItse ajattelen, että aion käyttää vauvalla ehkä 50/50 kestoja ja kertiksiä riippuen tilanteesta ja haluaisin kovasti opettaa lapsen potalle mahdollisimman varhain; tässä kestot voisi olla hyvä apu.
Onko tästä muuten jotain tutkimusta oppiiko lapset nykyään myöhemmin potalle kuin esim. silloin kun harsot olivat vielä yleisessä käytössä?
Vastaus kysymykseen: Se, että niitä ei tarvitsisi pestä ihan niin taajaan kuin tarvitsee.
VastaaPoistaMeillä nimittäin nyt kolmevuotias esikoinen kulki 1,5-vuotiaaksi kestoissa, ja tuli sinä aikana selväksi, että vaippapyykki on pestävä vähintään joka kolmas päivä, mieluummin joka toinen. Nyt meillä siis on kolmevuotias toimelias isoveli ja hänellä puolivuotias pikkuveli, ja pesukonetta saa muutenkin laulattaa käytännössä joka päivä. Se vaippapyykki katkaisisi ainakin tämän kamelin selän...
Muuten tunnustaudun kestojen osalta minäkin taskuvaippojen kannattajaksi. FuzziBunzeja meillä käytettiin esikoisella lähes yksinomaan kun ne kerran oli löydetty, ja täytteeksi harsoja ja flanellia. Niitä suosittelen, jos vielä löytyy intoa kokeilla (en muuten tienaa tästä mainospalasta sentin hyrrää...).
Lulu, juuri näin. Länsimaisen ihmisen lisääntyminen ei ole ympäristönäkökulmasta mikään ekoteko ylipäänsä. Vaipat ovat vain yksi osa koko elämäntavan palapelissä.
VastaaPoistaMutta tuohon kuivaksi oppimiseen: neuvolan täti mainitsi viimeksi että joidenkin aasialaisten asiakkaiden lapset ovat kuivia jo yksivuotiaina. En tajunnut kysyä että oliko hänellä tiedossa miten tämä temppu on tehty. Kysyn seuraavalla kerralla!
Nostan hattua kaikille niille, jotka kestoilee. Itse en ole edes kokeillut, koska:
VastaaPoista1) kph on apout 8 m²; sinne ei mukavasti mahdu kuivaustelinettä + pesukonetta+ käymään suihkussa = too little space, too little interest.
2) en ois tiennyt mistä aloittaa. yritin kerran selvittää, että mitä pitäisi hankkia ja mistä, mutta kun asia ei avautunut 30 min aikana, päätin luovuttaa.
3) mä pyöritän circa 2 koneellista pyykkiä/päivä (mies harrastaa, lapsi puklaa jne). se on ihan tarpeeksi.
4) mä mieluummin teen naperolle ja itselleni safkat sillä aikaa kun muut pesee kestoja.
Ei vaan kiinnostanut tarpeeksi ja tietoa oli liikaa, mutta se oli sekavaa ja hajallaan.
Meillä käytetään naturen ekokertiksiä ja muumivaippoja (kun Muumit ovat kotimaisia). Tykkään itse enemmän noista ekokertiksistä kun ei tarvitse laittaa muovia lapsen peppua vasten. Kestoja ajattelin alkaa kokeilla kun päästään tässä kiinteiden syömisessä vielä eteenpäin. Ajattelin että jos osa-aikakestoilisi jolloin vaippapyykkiä ei kertyisi niin jumalattomasti. Mutta toisaalta olen alkanut "istuttaa" 5kk poikaani potalle kun nro2 on tulossa ja nyt tuleekin yli puolet kakoista sinne :)
VastaaPoistaKestoihin en olisi valmis siirtymään kokonaan paitsi ehkä kun aletaan tosissaan opettelee kuivaksi.
Hauska kommenttiketju! :)
VastaaPoistaInhottavin kotityö on mun mielestä roskien roskiin vieminen (se pussi jää aina eteiseen!) ja ärsyttävää on avata roskis, jossa haisee kakkavaippa... Siksi meillä käytettiin kestovaippoja ;) Pyykinpesu on aina ollut mun lempparikotitöitä...
Sattui niin sopivasti, että sain helposti väsättyä ite lapselleni sopivan mallisia vaippoja ja niihin hyvät imut. Vaippaa tarvi vaihtaa about 4 tunnin välein (paitsi ei tietenkään öisin). Oli ne sen verran toimivia, ettei lapsen hoitopaikastakaan tullut valituksia ikinä.
1,5 -vuotiaan lapsen vaipat alkoivat kuitenkin haista jo vähän liikaa.. Silloin oli jäätävä duuni koittaa löytää sopivan mallista kertisvaippaa. Sopivaa ei löytynyt kohtuu nopeesti ja nyt lapsi onkin jo sitten oppinut täysin kuivaksi (1v 9kk).
Oikeesti suurin syy kestojen käyttämiseen oli lapsen iho. Eipä tarvinut miettiä koskaan, millä rasvaisi lapsen punoittavaa peppua.
Minut saisi käyttämään kestovaippoja,
VastaaPoista1. jos lapsen pylly pysyisi paremmassa kunnossa. Molempien kanssa yritin, ja aivan kamalat ihottumat, kun kestovaippa on kuitenkin niin kostea, huolimatta pintamateriaalista. Olkoot Pamppersseissa mitä tahansa kemikaalia, niin meidän tenavien pyllyt on pysyneet niillä loistokunnossa.
2. jos vaippa pitäisi pissan sisällään. Minusta vaipan tarkoitus on pitää vaatteet kuivana, kestojen kanssa jouduin miltei joka kerta vaihtamaan myös vaatteet. Ja kyllä, myös tämä bumgenius on testattu, sekä monet muut.
3. jos vaippojen käyttö olisi vain vaippojen käyttöä. Mua oksettaa "vaipattaminen", "kestoilu", "vaippailu" jne. Kuten myös "pottailu", "kantoliinailu" jne.
4. jos se vaippa ei olisi niin iso mokkelo. Ekan lapsen kohdalla piti hyljätä kestovaipat kokonaan, kun motorinen kehitys ei oikein edistynyt, eikä iso mokkelopeppu auttanut asiaa yhtään, päinvastoin. Toinen seikka on tietysti ulkonäkö -kyllä,olen turhamainen-, en halua, että lapseni peppu on niin jättimäinen mollikka.
5. jos kestovaipat olisivat halvempia. En todellakaan maksa yhdestä vaipasta melkein kahtakymppiä, vaikka ovatkin jotain kivaa kuosia. Enkä osta huutiksesta vieraan lapsen käyttämiä vaippoja. Yäk.
On ihan kiva, jos joku jaksaa käyttää kestoja, pelastuu maailmaa ainakin pikkuisen. Itse pelastelen sitä jollain toisella tapaa. Ja tutut pelastelee maailmaa niillä meidän kestoilla, onneksi sain ne eteenpäin, toisten riesoiksi ;)
Mielestäni pitäisi keskittyä enemmän kehittämään kertisvaippoja luontoystävällisempään suuntaan. Yhtä merkkiähän kaupoista jo löytyykin, joka on ainakin osittain kompostoituva. Pöntöstä huuhdeltava vaippa se vasta ekologinen olisi?
VastaaPoistaJätteenpoltosta sen verran, että kun se pissa-kakka-vaippa päätyy jätteenpolttolaitokselle, niin kyllähän se siellä poltetaan, mutta ei sen lämpöarvolla paljon energiaa tehdä. Polttamalla siis se vaippa on pois kaatikselta, mutta ei se energiantuotannon näkökulmasta mikään superpolttoaine ole. Olettaisin jopa, että saattaa sen poltto viedä enemmän energiaa kuin siitä saadaan, kun se on tosiaan niin märkää kamaa.
VastaaPoistaSekajätteen poltto on pakko tehdä maakaasun suosiollisella avustuksella, joten itsessään hyvä polttoaine se ei ole. Nythän pääkaupunkiseudun sekajätettä aletaan polttaa Vantaalle valmistuvassa polttolaitoksessa, jossa tehdään sähköä ja sivutuotteena kaukolämpöä.
VastaaPoistaTarkoitin itse aiemmalla kommentillani sitä että vaippamateriaaleissa on energiapitoista materiaalia (paperia ja muovia) joten jos kosteuden saisi jotenkin pois, siitä voisi tehdä jonkinlaista kierrätyspolttoainetta. En puhunut siis sekajätteen poltosta vaan uudesta polttoaineen valmistuksen innovaatiosta.
HUOM! JOS JOKU TÄHÄN POSTAUKSEEN KOMMENTOINUT HALUAA NE KÄYTETTYNÄ OSTETUT KUSHIESIT ILMAISEKSI (NIITÄ OLI USEAMPI, 6 TAI 8) NIIN VOIN LAITTAA TULEMAAN POSTIKULUJEN HINNALLA! Turha säilöä niitä täällä meillä jos joku ne voisi ottaa kättöön.
VastaaPoistaKovin on haasteellinen homma tiivistää omat kommentit ilman, että vain toistaa edellä käytyä ansiokasta kommentointia. Mutta yritän, koska haluan sanoa tämän: sekakäyttö. Meidän perheessä sekä kestoilla että kertseillä on oma tarpeensa, kummistakaan en olisi valmis luopumaan kokonaan.
VastaaPoistaKertsien käytettävyys on ylivoimainen missä tahansa muualla kuin kotona ollessa. Painavien ja tilaavievien kestojen (varsinkaan likaisten) mukana kuljettamiseen minun tahtoni ei vain taivu.
Kuitenkin kotona hengaillessa kertakäyttöisten vaippojen suurkulutus tuntuisi tuhlaukselta. Kun heitän kastuneen keston pyykkikoppaan, omatunto ei soimaa lainkaan samalla tavalla kuin kertsin roskiin nakatessa.
Olen löytänyt meidän lapselle täydellisen vaippamallin (bumGenius 4.0 tarroilla: http://www.bumgenius.com/one-size.php), jota on mielestäni kiva ja helppo käyttää. Nyt, kun poika (1v3kk) on jo varsin etevä pottailija, kestoja on helppo pitää jalassa jopa tuntikausia. Kertsit menevät toistuvasti riisuttaessa ja puettaessa jotenkin nuhjuisiksi ja housuvaippojen saumat saattaa ratkeilla, kuivana pysyneet kestot taas ei mene miksikään.
Minulle kestoilun ihanuus ja autuus liittyy hyvin vahvasti kiinteitä syövän ja potalla käyvän lapsen vaippahuoltoon. En tiedä kykenisinkö siihen vastasyntyneen kanssa nykytiedoilla ja taidoilla, tämän esikoisen osalta siis yritin ja epäonnistuin. Kestoilu tuli kuvioihin uusintayrityksen kautta vasta n. 7 kk ikäisenä.
Hei Katja!
VastaaPoistaKestovaippoja ei kuulukaan pestä valkopyykin kanssa, nimenomaan valkaisuaineita (optisia kirkasteita tms) ei saisi olla vaippojen pesuaineessa, se käsittääkseni huonontaa kosteuttapitävän kuoriosan toimintaa. Eli vaipat voi pestä ihan tavallisen 60 kirjopyykin kanssa, sitähän ainakin meillä suurin osa psyykistä on, bodyt, olohousut, pyyhkeet jne. Ei meilläkään valkoista 60 pyykkiä tule edes joka viikko, mutta tuota kirjopyykkiä parin päivän välein.
Itse huuhtelen käsisuihkulla vessanpönttöön kakat vaipasta, pissavaippaa en huuhtele, ja sitten kannelliseen ämpäriin niin ei haise. Enemmän meillä haisee kertisvaippojen roskis.
Mä myös haluan päästä helpolla ja käytän öisin, päiväunilla ja aina reissussa kertiksiä. Muuten kestoja.
Mäkin kehotan sydämestäni vielä testaamaan yhden kappaleen bumgenius yhden koon tarrakuinnitteistä taskuvaippaa, jota joku muukin täällä kehui. Ovat vaan ihan parhaita ja täyttävät noi sun vaatimukset. Kuivuu parissa tunnissa max. Sisälle imuksi sen mukana tuleva pehmeä mikrokuituimu. Ei tosiaankaan mitään kovia ja
koppuraiasia froteevirityksiä! Oikeasti, ei kannata ostaa heti kymmeniä, osta yksi ja testaa, ja jos tykkäät niin sitten vasta lisää. On siis yhdenkoon eli menee koko vaippaiän. Tsemppiä! :)
Ps. Joku kyseli miten toimia kun ei ole käsisuihkua. Käsisuihkun pystyy muuten asentamaan lavuaarin hanaan "ulkoisesti" myydään ihan prismassa ja cittarissa.
Totta hemmetissä pitäisi saada ympäristöystävällisempiä kertakäyttövaippoja! Mutta miksi kukaan niitä kehittelisi, kun nykyisetkin kelpaa pienellä viherpesulla, kuten kotimainen tai enstistä imukykyisempi, tarvitsee vaihtaa yhä harvemmin? ( Kukaan ei sitten kysy lapsilta tahtovatko he vaipan, jota tarvitsee vaihtaa vain kolmesti vuorokaudessa...)
VastaaPoistaKertiksiä ei olisi edes yritetty viherpestä tai saada kuulostamaan muuten maailmaa parantavilta (yksi vaippapaketti = yksi rokotus) ellei kasvava joukko vaippojen ostajia olisi päätynyt pestävään ja kestävään versioon. Että jos niitä kertisfirmoja oikeasti tahtoo painostaa kehittämään parempia tuotteita, niin se onnistunee kestoilulla varsin näppärästi. Mikseipä jättiyrityksenä Pamperssin tai Liberonkin tuotekehitysyksikkö saisi aikaan myös täydellisen kestovaipan?
Koska kukaan muu ei ainakaan tänne kommenttiboksiin ole kerennyt huutelemaan niin minä sanon hep(!) ja otan ilomielin vastaan postimaksujen kustannuksella ne käytettynä hankitut kushiesit! :)
VastaaPoistaPrinsessa, laita osoite tulemaan mailitse! :)
VastaaPoistaYks täyskestoilija ilmoittautuu, niin fundamentalisti musta sitten tuli, etä annoin ne libero- ja pamperskassinkin vaipat pois. Mä olen alusta asti kokenut kestoilu tosi helppona (ja mies myös), mutta niinhän se on, että ihmiset on erilaisia. (Niin ja mun fundamentalismini ulottuu vaan omaan kestoiluun, ei muiden valintoihin). Yksi syy kestoilun onnistumiseen oli varmasti loistava kaveri, jolta sain kasan hyviä taskuja (ihan pienellä oli käytössä sisävaippa+kuori). Me on kestoiltu jopa telttaretkellä ja ulkomaan reissuilla. Päivällä siis käytössä taskut, joissa enimmäkseen harsopötkö imuna ja vaihtoväli on 3-4 h. Yöllä käytössä sisävaippa ja kuori ja koko yön (12 h) menee. Muutaman kerran on reidestä lirahtanut läpi, mutta pahempia vahinkoja ei ole tullut. Pesuväli on 3-4 päivää. Lapsi on nyt 8 kk.
VastaaPoistaOikeasti mä tulin kertomaan, että olen lukenut englantilaisen elinkaarianalyysin (linkkiä mulla ei valitettavasti ole antaa), jossa kertis ja kesto oli samalla viivalla, kun vaippa ekaa kertaa vauvalle laitettiin. Sitten joutui kertis kaatopaikalle ja kesto pesuun ja kesto voitti siis kisan 100-0 (tjsp), kun sitä käytettiin uudestaan ja uudestaan, sillä pesujen aiheuttama energian-, kemikaalien ja vedenkulutus ei ole mitään verrattuna valmistuksen aikaisiin (jotka siis kestoilla ja kertiksillä yhtä suuret tuon selvityksen mukaan).
Niin ja sitten vielä vinkki kakkatahroille: Aurinko tekee vaipoista taas puhtaan valkoisia. Tosin sitä saadaan odottaa vielä puoli vuotta... :(
Ja toinen vinkki (joku tätä ylempänä valitteli): haisevat vaipat saa hajuttomiksi, kun huuhteluainelokeroon lirauttaa tilkan etikkaa.
Sitä piti vielä sanoa, että meillä oli myös muutama tuollainen sun voittajaksi selviytynyt vaippa, mutta meillä ne oli lähinnä varavaippoina, sillä taskut olivat vaan joustavampia, ohumempia ja paremmin istuvia. Ja nuo imset lähti jo kiertoon. Toivottavasti ne bumgenioukset on teille parempia, mä olen tykännyt niistä muutamasta, jotka mulla on.
VastaaPoistaNiin ja ne retkipyyhkeet on mikrokuitua, samaa matskua kuin nuo bumgeniouksen imut. :)
Nyt mä lopetan tän vouhkaamiseni/hehkuttamiseni... Hei hei :) Ja kiitos hauskasta blogista :)
Imukyky, imukyky.. Meidän poika (1v) on aina ollut tosi huono nukkumaan ja "ylimääräisiä" märästä vaipasta johtuvia herätyksia ei vaan jaksa, ei sitten millään.
VastaaPoistaKestovaippailu on yksi niistä asioista, joista olen äitinä joutunut tinkimään oman jaksamisen vuoksi. Toisaalta ekoilua voi harrastaa myös monella muulla tavalla; meillä suurin osa pojan vaatteista on joko kavereilta saatuja tai huuto.net:istä huudettuja.
Kommentoin vielä kestoilun helppoutta / vaikeutta.
VastaaPoistaEnsinnäkin, varmaan itse kukin on aluksi, ennen esikoisen syntymää, kokenut kestoilun tosi hankalaksi. Ainakin itse olin ihan hukassa sen suhteen, mistä pitäisi aloittaa: onneksi lähellä oli ihmisiä, jotka sanoivat, ettei se harson taittelu nyt niin vaikeaa ole. Lapsen kasvaessa tuli sitten kaikessa rauhassa perehdyttyä muihin vaihtoehtoihin.
Kuopuksen kanssa homma oli tuttua, meni ihan rutiinilla ja kun vaipat olivat valmiina, niin en millään usko, että kertsien kanssa juurikaan helpommalla olisi päässyt (varsinkin kun asuu kerrostalossa ylimmässä kerroksessa ja lasten kanssa uloslähtö on Suoritus(tm) ilman mitään ylimääräistä, kuten vaipparoskapussia - ja sama myös lasten ja ostosten kanssa ylös kavutessa).
Kun sitten juttelee vieraamman ihmisen kanssa, niin sitä ei tiedä, perustuuko käsitys kestoilun vaikeudesta kokemukseen vai onko kyse samanlaisista ennakkoluuloista, mitä itselläkin oli. En halua kenenkään kokemuksia vähätellä, perheet ja kodit ovat erilaisia ja se minkä minä koen vaivattomaksi ei sitä toiselle taas ole. Ennakkoluuloja sen sijaan haluan murtaa.
Jos tässäkin asiassa keskityttäisiin kertomaan omista kokemuksista ja jätettäisiin toisten ikävien kokemusten vähättely vähän vähemmälle...?
Bebesinfon sivuilla oli googlatessa niistä kemikaaleista näin:
VastaaPoistaKaikki vanhemmat haluavat lapsensa parasta, mutta aina vanhemmat eivät suinkaan ole tietoisia terveysvaikutuksista, joita liittyy erilaisiin vaippavalintoihin. Kertakäyttövaipat valmistetaan imukykyisestä selluloosakuidusta. Vaipat sisältävät myös hajusteita, väriaineita, myrkyllisiä kemikaaleja ja muovia.
Kertakäyttövaippa pystyy imemään 100 kertaisesti oman painonsa nestettä, johtuen sen sisältämästä natrium polyakrylaatti -kemikaalista. Kostuessaan natrium polyakrylaattirakeet muuttuvat geelimäisiksi helmiksi, ja imevät moninkertaisen määrän nestettä. Tämä sama kemikaali poistettiin tamponeista, kun sen todettiin olevan yhteydessä toksiseen sokkioireyhtymään ja allergiaan, sekä olevan tappavaa eläimille.
Natrium polyakrylaatin on todettu aiheuttavan ihoärsytystä erityisesti limakalvoille joutuessaan. Geeliä saattaakin tihkua vaipan läpi lapsen iholle, jos vaihtoväli pitkittyy. Ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, että tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan.
Vaipat saattavat myös sisältää jäämiä dioksiinista, jota käytetään vaippavalmistuksessa. Dioksiinin on todettu aiheuttavan syöpää, maksavaurioita ja ihoärsytystä. Astmasta kärsiviä äitejä onkin kehoitettu välttämään kertakäyttövaippojen käyttämistä, koska niiden sisältämien kemikaalien on todettu aiheuttavan hiirille ärsytystä silmiin, kurkkuun ja nenään, sekä astmalle tyypillistä hengenahdistusta. Markkinoille on viimeaikoina tullut myös ekologisia kertakäyttövaippoja. Ne ovat kalliimpia, kuin merkkivaipat, mutta eivät yleensä sisällä klooria, väriaineita tai hajusteita, joten ne ovat terveellisempi vaihtoehto tavallisen kertakäyttövaipan tilalle.
Poly-what? Pitäiskö soittaa Pamperssille??
Meillä käytetään tällä hetkellä lähes pelkästään kestoja, tyttö on nyt 1 v ja aloitettiin 1 kk vanhana pikkuhiljaa kestoilua lisäten. Ainoastaan jossain reissulla jossa vaipanvaihtoväli venyisi yli 3h tai esim. ulkomaanreissuilla kertistellään, ja silloin käytetään maissipohjaisia Nature Babycare -vaippoja. Öisin käytössä on esim. Onnikkaan yövaippa (isoimmilla imuilla) joka lienee tällä hetkellä markkinoiden paras yövaippa, ja sen päälle hahtuvavillahousut. Se on pomminvarma yhdistelmä (tyttö oli varsinkin pienempänä varsinainen megapissaaja).
VastaaPoistaAinoat kunnon niskakakat (ja kunnon sellaiset) on tullut Liberoilla - kolmeen kertaan. Joskus kestoista tihkuu pissaa läpi mutta esim. käyttämällä sitä bodyn jatkopalaa jää suuri osa ohivuodoista pois kun lahje ei ole liian tiukasti vaipan reunaa vasten.
En pidä itseäni ekohippinä - syön punaista lihaa (myös mäkkärin hampurilaisia), ajelemme yksityisautolla ja ostan vaatteita henkkamaukasta. Sen sijaan kierrätyksestä, jätteiden lajittelusta ja kestoilusta en halua tinkiä vaikkei se aina helpoin tie olisikaan.
Kestoilun ykkössyynä itselläni oli ekologisuus mutta lisäksi ainakin meidän vaipat on tosi suloisia ja paljon mukavampia (kuivapintaisia) päällä kuin rapisevat ja hengittämättömät kertsit. Lopetin itsekin limakalvot kuivattavien kertispikkuhousunsuojien/Tenojen käytön (pissalirahdukset ei pysy vieläkään aisoissa) ja siirryin kestoihin, alapää tykkää.
Kestoilla ollaan päästy 2-4 h vaihtoväleihin (yöllä yksi vaippa riittää n. 13 h). Maitokakkavaiheessa kakkavaippoja tuli n. 5 kpl/päivä. Ne huuhtelin, samoin kakkavaipat nykyäänkin (käsisuihkulla pöntössä) ellei ole riittävän kiinteää tuotosta jonka voi vain kipata pönttöön. Vaipat pesen 2-3 päivän välein ja säilytän ne omassa pyykkikorissaan tyynyliinan sisällä, joka on helppo kipata pesukoneeseen. Sappisaippuan kanssa en yleensä puljaile, auringolla saa mahdolliset kakkatahrat haalistettua keväällä viimeistään (ei niitäkään paljoa ole tullut).
Meillä käytössä niinikään pääosin taskuja, mutta myös Itti Bitti D'lish -vaipat toimii meillä hyvin ja ne mahtuu kapeampienkin farkkujen alle ilman pallopeppuefektiä.
Mäkään en ymmärrä miten niin moni heittää hanskat heti tiskiin juuri kestojen kanssa mutta toisaalta ovat valmiita syömään kasvisruokaa tai teettämään vaatteensa tai käsilaukkunsa ompelijalla ekologisuuden nimissä.
Meillä mies on kestojen kanssa samoilla linjoilla kuin minä, tosin pesut hoidan minä. Niiden ripustelu parina iltana viikossa on ihan meditatiivista toimintaa, ehdin silti tuijottamaan telkkaria 3h illassa.
Pesukone on uusi ja se osaa määritellä käytetyn veden tarpeen pyykin painon mukaan, myös ajastin on ollut hyvä ominaisuus noin ylipäänsä pyykkihuollossa.
Eihän se pelkkä metaanikaasun tuotto ole ainoa asia jota pitää tuijottaa kestojen ekologisuutta punnittaessa, vaan myös koko tuotteen elinkaari kuten "t" mainitsi. Lisäksi pelkästään yhden lapsen kertiksistä tulee n. 1,5 TONNIA jätettä joka maatuu palttiarallaa muutamassa sadassa vuodessa. Ensimmäinenkään koskaan valmistettu kertis ei ole edes aloittanut maatumista tällä hetkellä. Sitäkin kantsii miettiä.
Mut toki jos ei kerta kaikkiaan ole ylimääräisiä voimia tmv. niin en tuomitse kertistelijöitäkään, ainoastaan ne jotka eivät viitsi edes tosissaan kokeilla ovat mielestäni Hölmöjä.
pakkokestoiltiin kakkosen kanssa, koska moniallergikkona se ei vaan sietänyt kertiksiä. ei mitään merkkiä, tai ihon väri vastasi lähinnä paloautoa.
VastaaPoistanoh, kaikki vaipat säästin kolmatta varten, ja 3v päästä se kolmonen syntyi. välistä menee viikkojakin ilman kestoja, välistä käytetään pelkästään niitä.
ei aina huvita ja jaksa, on niissä se oma pieni vaivansa kuitenkin. yhden täyskestoilleen ja kahden osakestoilijan jälkeen koen kyllä jo tehneeni hyvää tän asian suhteen.
kestoilu kodin ulkopuolella=kivaa raahata sitä pissasten vaippojen kassia. ja toisessa kassissa niitä kuivia vaippoja, joten kertikset ne siellä vaippalaatikossa vaivattomuuttaan huutelee..
Tuo bebesin sivuilta lainattu teksti oli ajatuksia herättävää.
VastaaPoistaKemikaalialtistuksen välttäminen vauvalla ja lapsella on myöskin ihan miettimisen arvoinen asia.
Tosiaan, ei ole välttämättä hyvä idea jättää kertisvaippoja lapselle moneksi tunniksi jos pissa on tullut.
Meillä ei ole tullut kestovaippoihin mitään sinappitahroja ihan alun jälkeen. Vastasyntyneen vaippoja putsasin sappusaippualla (olivat jotain aika huonoja sisävaippoja) mutta kun siirrymme taskuvaippoihin ja all in oneihin (tasku yhdenkoon bumgenius saa täältäkin äänen!) niin en ole kyllä huomannut tahroja. Pesen kirjopyykin kanssa 2-3 päivän välein, en esipese. En tiedä onko vain sattumaa, mutta ei tosiaan ole tarttunut mitään tahroja. Olisko noissa taskuvaipoissa vaan sen tyyppinen kangas (pintakuiva) ettei tartu lika.
Uslomatonta, vaippakeskustelu on pidempi kuin imetyskeskustelu! Lisäksi täällä on yllättävän suvaitsevainen ilmapiiri. ;)
VastaaPoistaLöysin toxipediasta tällaisen artikkelin vaippojen kemikaaleista, lukekoon ken on kiinnostunut!
Mitä suhtautumiseeni kemikaaleihin tulee: tällä hetkellä sallittuja ja turvalliseksi määriteltyjä kuluttajakemikaaleja joutuu ajan ja tutkimusten myötä kieltolistalle erilaisista syistä, se on selvä. Mitä painavampaa näyttö on, sitä nopeammin lainsäätäjien tulee asiaan puuttua. Kannatan myös ehdottomasti kuluttajan järjen käyttöä ja ennakointia: ei kaikilla purkeilla ja superkyllästetyillä tuotteilla ole pakko läträtä (sillä vaikka ne eivät olisikaan suoraan terveydelle haitallista, aineet eivät katoa vaan joutuvat kuitenkin tavalla tai toisella ympäristöön) mutta lataamoonkaan ei kannata itseään ajaa sillä niitä kemikaaleja - synteettisiä ja luonnollisia - on joka puolella. Koska en ole allerginen enkä yliherkkä millekään, olen valinnut olla "eniten huolissani" niistä turhista kemikaaleista, joita joutuu suuhun ja elimistöön. lapsen ihon hyvinvointi on jokaisen mamman nähtävillä: kannattaa kokeilla muita vaihtoehtoja jos naperon iho oireilee.
Minun kokemuksiani:
VastaaPoista1. Ostin tyhmänä monella sadalla kestoja, käytettyjä ja käyttämättömiä. Neuloin myös lukuisat villavaippahousut.
2. Poika kakkasi noin 8 kertaaa päivässä kunnes alkoi syödä kiinteitä 4 kk vanhana. Nyt kakkaa 2-4 krt kun on 1 v. 3 kk.
3. Poika pissasi kerralla niin paljon että oli kestojen kanssa jo hoitopöydällä kainaloita myöten märkä ennenkuin ehdin edes pukea vaatteet päälle. Tämä tapahtui useamman kerran.
4. Kestot – ja kastuneet vaatteet – piti vaihtaa viimeistään kahden tunnin päästä. Etenkään nukkuessa ekat 4 kk kun poika veteli hirsiä yöllä 7 h putkeen ja päivällä 3-5 h putkeen.
5. Pakettini olivat niin paksuja että poika makasi selällään melkeinpä pää alaspäin. Silti joka kerta kastuivat vaatteet.
6. Kertisten kanssa ei koskaan mitään iho-ongelmia, kestojen kanssa peppu aivan kirkuvan punainen heti.
Ehkä en vain osannut...
Siis millä järkeilyllä ne vaippojen kemikaalit eivät päädy vauvan (tai hoitajan) elimistöön? Tuossa toxipedian artikkelissakin kerrotaan vaipoista haihtuvista aineista, jotka siis tulee hengitettyä sisään. Ja ne geelipallerot, varmasti niistäkin jotain ihon kautta elimistöön imeytyy.
VastaaPoistaItse tosin suosin vaipattomuutta.
Jäin itse vielä pohtimaan, että miten usein / harvoin kertiksiä käyttävät vaipan lapselleen vaihtavat? Silloin kun olemme päivisinkin käyttäneet kertiksiä, on vaihtoväli meillä ollut sama kuin kestovaipoillakin eli n. 3 h.
VastaaPoistaJoku ylempänä mainitsi mielestäni hyvän pointin näissä ympäristöystävällisissä valinnoissa. Joku näkee kestovaipat omana panoksenaan, toinen julkisilla ajelun (ja joku kolmas sitten varmaan molemmat :). Itselleni kestovaipat ovat olleet se helppo ympäristöteko.
En jaksanut ihan kaikkia kommentteja lukea, mutta pitää heittää oma "kestosuosikki" kehiin.
VastaaPoistaMeillä siis kestoillaan kotona päiväsaikaan, muuten mennään kertiksillä. Osakestoilu aloitettiin kun poika oli kaksi kuukautta vanha eikä enää huutanut kuin syötävä joka kerta vaippaa vaihtaessa :) Saatiin kaverilta lainaksi sisävaippa&kuorikomboja (eli siis pissan imevä bambuvaippa ja sitten se muovitettu kuorivaippa) ihan ok, toimii...
Mutta itse olen ostanut parit Onnibumin kuoret, ja ihastunut...
1)Nepparikiinnitys, mutta mielestäni hyvin joustava sellainen. Tykkään koska tarrat tarttuu pesukoneessa toisiinsa ja toisiin vaippoihin turhan helposti, vaikka ne laittaisikin kiinni ennen pesukoneeseen laittoa.
2)Pitää meillä isommankin kakkaräjähdyksen sisässään.
3)Sisään imuksi käy melkein minkälainen irtoimu vaan. Kakkatahroja välttelevälle sopii Onnibumin ruskea harso(taittelee vaan suorakaiteen muotoiseksi, ei tarvitse osata superleijoja tms.) tai vaikka ihan toisen valmistajan perhosen mallinen imu.
4)Kun lapsi kasvaa pitää ostaa uudet kuoret, vanhat imut käy vielä!
Noh en tiedä vielä mitä tapahtuu kun ruetaan syömään kiinteitä ja kakan koostumus muuttuu.
Bumgeniuksen yhdenkoon vaipat oli musta valtavat ja perinteisissä taskuvaipoissa kastui joka toinen kerta bodyn lahkeen reuna.
Pesen vaipat omana eränään kolmen-neljän päivän välein. Enkä stressaa vaikka tulisi vähän vajaampi kone silloin tällöin.
^^ juurikin mun panos on tuo kestovaippailu, kangaskassit yms pientä, julkiset kulkuvälineenä ja koko perheellä oli autottomuus vielä siihen saakka kunnes muutettiin niin maalle että eihän aamuyöllä töihin menevä mies sinne pääsisi kuin taksilla.
VastaaPoistakolmen lapsen kanssa tulee kyllä pyykkiä että voi pestä ne vaipat ihan päivttäin. tai sitten meillä on sotkuisia lapsia, mutta valtaosa niiden vaatteista kestää kyllä 60 asteen pesun.
mutta silti nautin valinnanvapaudesta, ettei ole pakko sitä eikä tätä.
Geelipallerointoilija jatkaa...
VastaaPoistaSaatan nyt kuulostaa jankuttajalta/höynäytetyltä/oikeamieliseltä jeesustelijalta, mutta minusta juuri tämä Bebesiltä lainattu lause "Ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, että tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan" on kemikaalinäkökulman ydin.
Musta on kummallista, että luonnonkosmetiikkaa omissa tuotteissaan suosivat äidit suhtautuvat vaippojen kemikaaleihin tyyliin "onhan niitä kemikaaleja vähän joka paikassa". Eikö turhaa altistusta kannata jok. tap. välttää?
Ja sivuhuomautuksena, että meilläkin tosiaan sekakäytetään, ei oo siis mullakaan puhtaita papereita tässä asiassa.
Rakas geelipallerointoilija, käytän luonnonkosmetiikkaa koska se on helppoa - tuotteet ovat aivan yhtä hyviä kuin tavikset (paitsi MUN mielestä dödö, ripsari ja hammastahna). Samasta syystä käytän kertiksiä. Mä en oo mitään geelipalleroita koskaan nähnyt. Jos näen, valitan valmistajalle tulikivenkatkuisesti. Astman suhteen toxipediassa viitattiin -99 tehtyyn tutkimukseen (oletettavasti ennen sitä markkinoilla olleilla vaipoilla) ja "joihinkin tuotteisiin". Niin epämääräisillä viittauksilla en jaksa haloota nostaa. Sä toki voit, omassa blogissasi. :)
VastaaPoistaMielenkiintoista tutkimusta otsikolla: Vaipat työterveydellinen riski päiväkodissa? Kestovaippojen ja kertakäyttövaippojen eroja selvittävä tutkimus.
VastaaPoistaKertakäyttövaipoista moninkertaiset VOC-yhdisteiden päästöt
http://www.tsr.fi/tutkimustietoa/tata-on-tutkittu/hanke?h=109105&n=tiedote
Aika huojentavaa huomata miten vähän vaippakeskustelu herättää intohimoja nyt kun omat lapset ovat 5 ja 9 vee :D
VastaaPoistaMutta, siis, onhan noista vaivaa. Itse vannoisin vieläkin harson ja villahousun nimeen, ekstreemihippi kun olen ;)
Meidäm poika käytti kestovaippoja ensimmäiset pari kuukautta. En kokenut niitä mitenkään erityisen työläiksi, mutta pyykkäämisen hoitikin mies. Sitten harsot lakkasivat toimimasta ja äityispakkauksen (2009) vaipat jäivät pieniksi.
VastaaPoistaOlisin ihan mielelläni jatkanut kestojen käyttämistä, mutta meillä ei yksinkertaisesti ollut varaa tehdä sitä kertainvestointia, jota uusien vaippojen hankkiminen olisi edellyttänyt. Kyllähän käytettyjäkin vaippoja olisi voinut metsästää netistä ja kirppareilta, mutta mä käytin vähän vapaa-aikani mieluiten johonkin muuhun, kuten esim. lukemiseen. Samaan aikaan mua alkoi ärsyttää se, että lapsenhoito on niin hemmetin politisoitua. Pienten vauvojen harteilleko maapallon pelastaminen on sysätty?
Joten mut saisi käyttämään kestovaippoja niiden edullisempi hinta. Kertikset saattavat tulla lopulta kalliimmaksi, mutta minimiäitiysrahalla ei merkkikestoilla hifistellä. Varsinkaan kun niiden hinta-laatu-suhteesta ei voi mennä takuuseen.
Anna
Tämäpä oli mielenkiintoinen juttu:
VastaaPoistahttp://www.tsr.fi/tutkimustietoa/tata-on-tutkittu/hanke?h=109105&n=tiedote
Turussahan jossain vaiheessa kiellettiin kestot päiväkodeissa terveyssyihin vedoten, mutta tämän mukaan asia onkin toisin päin. Koskahan näemme lööpin: "Vaippojen vaihto on riski päiväkotien työntekijöiden terveydelle!"? ;)
Kirjoitin sitten viitsimisestä.
VastaaPoistaTää on jo monessa blogissa kiertänyt juttu, mutta niin vaan on tännekin otettava meikäläisen kantaa:)
VastaaPoistaAloitimme esikoisen kanssa kestoilun 5 kk iässä ja nyt 2 vuotta ja 4 kk käyttää edelleen päikkäreillä kestoja. Yöllä on pääsääntöisesti käyttänyt kertiksiä paria kokeilua lukuunottamatta. Olen laskenut säästäneeni yli 1000 euroa ja nyt kun kakkonen syntyy eikä alkuinvestointejakaan tarvitse tehdä, niin varmaan säästöt lopulta on 2000-3000 euroa. Puhumattakaan tietty siitä eettisyydestä. En tiedä muista, mutta mulle toi raha on hurjan iso.
Minulle kestoilu oli helppoa niin kauan, kun olin kotosalla lapsen kanssa. Sitkeydellä jatkoin kun poju meni perhepäivähoitajalle (joka muuten oli aika vastentahtoinen kestoilun suhteen), mutta harmitti ihan hirveästi käyttää sitä vähäistä ilta-aikaa kestojen pyykkäämiseen ja muuhun rumbaan. Niinpä tuossa oli pieni kertisaika välissä kesällä...
Meil on hoikka, kapealanteinen taapero ja ollut aina tosi luikku. Kestovaippoja on kaikenmerkkisiä (mitä täällä nyt on mainittukin ja muitakin) ja hyvin harvoin noita vahinkoja on tapahtunut. Nyt jännittää kyllä aloittaa ihan pienen vauvan kans kestoilu, et miten se eroaa aikaisemmista kokemuksista...todennäköisesti ihan aluksi käytetään kertiksiä, ennenkuin saadaan perheen rutiinit johonkin järjestykseen:)
Mut en mä kestoilijana kuitenkaan sanois, että se mitään helppoa on. Olen samaa mieltä sun kanssa, että tietty ylimääräinen työ siinä on. Meillä pestiin kestoja 2-3 kertaa viikossa (pääasiassa pesin ne keskenään, en muiden vaatteiden kanssa) ja hyvin ne siellä ämpärissä säilyi, toki kokeilin jotain teepuuöljyjä ja etikoita välillä hajuhaittoihinkin...
Kertseistä sen verran, että ihan samalla tavalla mä kertsistäkin kippaan ne kakat vessanpönttöön, ettei haise niin pahalle kun noi kestot. Silti kertsivaipparoskis haisee aina pahalle, sinnekin pitäs jotain hajustetta tunkea...
90% meidän kestoista on ostettu käytettynä. Eli käytännössä ovat jo ainakin yhdellä vauvalla meitä ennen olleet ja eettisesti itsensä maksaneet jo takaisin. Ei mulla olis millään ollut varaa ostella niitä fuzzeja kaikkia uusina.
Mutta silti, omista kokemuksista huolimatta, kestoilu tai mikään mukaan ei tee äidistä sen parempaa/huonompaa kuin toisesta. Jokainen tekee omat ratkaisunsa ja meillä tää nyt sattui vaan olemaan ihan passeli tapa.
http://pks-vaippalainaamo.blogspot.com/
VastaaPoistameidän lapset käytti kestoja vaikka turussa se oli kiellettyä, koska ei ollut vaan vaihtoehtoja ;) ja sen jälkeenhän se kielto hellitti.. mutta ennen meitäkin oli siellä PKssa ollut kestoilevia lapsia, joten ei ollut tädeille uusi juttu.
VastaaPoistaEn vaan jaksa. (Enää. Kestoiltiin keskimmäisen kanssa)Siinä syy miksi kertakäyttöiset. Jos vaippoihin lisätään hintaa reilusti. sanotaan vaikka triplasti, niin sitte taas vois harkita :D
VastaaPoistaMeitä on kyllä niin paljon, että pyykkiäkin riittäis vaikka joka päivälle.
(Meillä on kuivausrumpukin. Joku sanoo turhakkeeksi ja energiasyöpöksi ja vaikka mitä. Mutta voi taivas se on helpottanu elämää. Vihasin pyykkäystä ennen sitä. Nyt se tapahtuu niin näppärästi koko kotityö ja koko se turha ripustusvaihe on poissa. Että luovu en!)
Mulla ei ollu mitään perusteluita tässä mihinkään. Vastasin vain rehellisesti, että näin meillä.
-:)-
ps. Ihmettelen miten ihmiset jaksaa puhua näin paljon vaipoista. Ite olisin jaksanu paljon enemmän noista lastenkirjoista ;)
Niin, harrastus se kai on blogin pitäminenkin? Ymmärtääkseni siihenkin saa aikaa kulumaan ja jotkut käyttävät sen ajan sitten johonkin muuhun. Vaikka taskuvaippojen täyttämiseen.
VastaaPoistaNiin, harrastus se kai on blogin pitäminenkin? Ymmärtääkseni siihenkin saa aikaa kulumaan ja jotkut käyttävät sen ajan sitten johonkin muuhun. Vaikka taskuvaippojen täyttämiseen.
Kakka on jännä asia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun maitokakka muuttuu siksi itsekseen, menee ihmisiltä hermo, kun se on niin kauheaa ja kuvottavaa se pyllynpesu. Kissaihmisenä kakan kanssa on tottunut pelaamaan jo ennen lasta: kakka on ollut jo vuosia päivittäinen puheenaihe. Kestoillessa kakan kanssa joutuu tekemisiin ehkä hitusen enemmän kuin kertsien kanssa (meillä kipataan kertsistäkin se kakka pönttöön, en tajua miksi sen pitäisi mennä muovikuoressa maatumaan kaatopaikalle), mutta kyllä se suurimman työn hoitaa pesukone. Minäkään en kuulu niihin, jotka innolla lääppivät likaisia asioita. Silti meillä ei käytetä kertakäyttöastioita vaan astiastot ladataan suosiolla ja mukisematta astianpesukoneeseen. Asennekysymys, todellakin.
Vaippapyykkiin muuten pari vinkkiä: 60 asteen kirjopesu riittää, 90 asteen valkopesua ei tarvitse kuin parin kuukauden välein. Koko koneellista vaippoja ei tarvitse odotella (ja siksi esipestä niitä käsin), vaipat voi pestä ihan tavallisen kirjopyykin joukossa. Silloin on syytä kuitenkin huuhteluaine jättää pois.
Vaatteiden istuvuuteen on yksinkertainen ratkaisu: osta kokoa suurempi vaate. Yksinkertaista. On muuten ihan kuluttajan oma vika, että kestot ovat niin paksuja. Ohuita, superimukykyisiä kankaita on pilvinpimein, mutta ne maksavat ja sitä lisähintaa ei kuluttaja suostu vaipasta enää kustantamaan. Ompelija tekee sinulle kuitenkin vaipan kuin vaipan, jos ei kerran rahasta ole kyse. Soita vaikka Kestovaippakauppaan ja tilaa koevaippa. Varmasti onnistuu.
Vaippatietämystä on maailma pullollaan. Meistä jotkut, kun tekevät tätä työkseen ;) Olisi kätsyä perustaa valtakunnallinen Kestovaippatukipuhelin. Saahan sitä apua numerontiedoissakin, miksei sitten vaippatiedoissa?
Juu, tuolla ylempänä jo kommentoinkin että toki tähän bloggaamiseenkin menee aikaa. Siihen riittääkin enemmän kiinnostusta kuin kakankeruumenetelmiin. Onneksi saan valita! :D
VastaaPoistaPyykkivinkkeihin en ota sen enempää kantaa, meidän perheen pyykit kun pestään milloin mitenkin. Hyvistä tuotteista maksajia löytyy aina, mutta kun markkinat ovat pullollaan huonoja tuotteita niin siinä menee koko bisneksen maine. Ehkä nuo mainitsemasi materiaalit muuttuvat jossain vaiheessa edullisemmiksi.
Kannattaa muutenkin lukea koko keskustelu, etenkin jos kestovaippailu on työsi. Saattaa lisääntyä ymmärrys siihen, miksi se ei kelpaa monelle edes harrastukseksi. ;)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNo, no, Katja... eivät ne kestovaipat niin huonoja ole, mitä viimeisessä viestissäsi annat ymmärtää. Sen verran moni meistä nyt on ihan ongelmitta lapsensa kestovaipoilla vaipattanut.
VastaaPoistaTai sitten meillä on käynyt tuuri ja olemme sattumalta valinneet heti sen oikean ja toimivan vaipan.
Vaikka olen kyllä sitä mieltä, että AIO:ja ei pitäisi markkinoida sinä kaikkein helpoimpana vaihtoehtona, joka sopii miehellekin. Vaippojen kanssa säätäminen ja materiaalien kanssa hifistely on varsin miehekästä puuhaa, ainakin meillä nimenomaa mies oli se, joka harsot taitteli valmiiksi (minä sitten täytin taskut).
Pidätän oiekuden mielipiteeseen että kestovaipat ovat huonompia kuin kertikset. Voit toki olla eri mieltä. :)
VastaaPoistaEn ehdi lukea ketjua, mutta käytettynä ostetuilla !bumGeniuksen yhdenkoon taskuvaipoilla vaipatettu jo kaksi lasta ja myydessä saadaan vielä melkein omamme pois. Lähes ilmaista ja luonto kiittää.
VastaaPoistaNo joo... jos minun ainoa kokemukseni kestovaipoista olisi AIO:t pikkuvauvalla, niin olisin kyllä varmaan lyönyt hanskat tiskiin itsekin. Meillä esikoisella oli kierrossa 30 harsoa (29 sen jälkeen, kun vahingossa vedin yhden vessasta alas huuhdeltuani siitä kakat) eikä sellaiseen määrään mahdollisesti huonosti istuvia AIO:ta olisi kyllä tehnyt mieli rahoja pistää.
VastaaPoistaTaaperolla pari AIOta taskujen lisäksi olivat ihan ok juttu, vaikka kuivuivatkin suhteellisen pitkään.
Nyt mä keksin! (Ei siihen mennytkään kuin puolitoista viikkoa...)
VastaaPoistaVoisin käyttää yhdistelmävaippoja! Sisäkuori olisi kertakäyttöinen ja mieluusti maatuva (teippejäkään ei varmaan tarvittaisi kiinnitykseen). Sisäkuoren päälle laitettaisiin sitten jokin OHUT kestohousuvaippakuorisysteemi.Näin vaipasta tulisi luultavasti ohut mutta ekologinen. Ja sisäosaa ei tarvitsisi pestä.
Nimimerkillä useat haisevat maitokakat päivässä (kyllä meillä vaan maitokakka haisee ainakin mun menään). Luulisi, ettei ole vaikea kehittää. Mä haluan tällasia nytheti!!
- Ihan pienelle hahtuvasysteemit
VastaaPoista- Myöhm. jotkut kätevät, esim. Fuzzy Bunzit, sisälle hamppuimut ja pienelle sinappikoneelle pehmeää, vähän kuin riisipaperia, mutta silkin pehmyttä (en tosin ole Suomesta löytänyt, vaan Liettuasta). Myöhemmin kakkakikkareet saa kipattua helposti erillisestä kuivaliinasta, jossa pieni lisäimu (esim. Igu*lee).
- Ei herranjestas mitään vedessä lilluttamisia. Käytetyt vaipat eivät haise muovisessa reikäkorissa (paitsi ehkä jos on pieni tila ja lattialämmitys).
- Sappisaippua ja hyvä pesuaine, joka ei pilaa vaippoja (meillä Ariel Sensitive).
- Kaikki 60°C kestävät vaatteet ja lakanat ym. vaan samaan pesuun.
Näillä pärjäsin kahden, ison osan aikaa yhtäaikaa vaipatettavan kanssa täysin. Kaupasta ei juuri tarvinnut vaippoja kantaa. Ainoastaan etelän lomalla en alkanut selvittelemään pyykin pesumahdollisuuksia. Sillä reissulla kyllä huomasi, että muovivaipat todella haisee ja roskis on vietävä joka päivä.
Ei tarvii täyskestoilija, meillä mentiin sekakäytöllä. Esim matkoilla tai autoreissuilla tai kotoa poistuttaessa laitoin aina kertiksen mukavuus ja helppoussyistä. kotona sitten kestoiltiin. Siinäkin oli taukoja kun oli kausia jolloin joka vaipanvaihdolla meni myös vaatteet pesuun ja alkoi kypsyttämään. Mutta olen silti tyytyväinen, mukavuuden säilyttäen kestoilin kuitenkin osan aikaa, ja se oli ympäristöön päin enemmän kun en olisi kestoillut. Etenkin harkkahousuvaiheessa se oli hyvä.
VastaaPoistaAnna, ensimmäiset kertsit muinaisella 70-luvulla olivat juurikin tuollaisia. Oli muovinen kuori ja sen sisään pistettiin vanusta tehty kertakäyttöinen pötkö, pestävä vvaihtoehto oli tuolloin harsopötkö. Olen itsekin näitä nukelle vaihtanut. Meillä (siis lapsuudenkodissa, pikkuveljeltä) jäi yksi vaippapussi käyttämättä ja niissä vaipoissa kasvatettiin monena vuotena rairuohoa.
VastaaPoistaKemikaalivaipat tulivat joskus 80-luvun puolivälin tienoilla. Samoihin aikoihin myös terveyssiteet muuttuivat vanupötköistä ohuiksi ja pintakuiviksi.
Anna (ja miksei Mamakin), tsekkaa gNappies! :) "Best of cloth and disposable."
VastaaPoistahttp://www.gnappies.co.uk/
Noissa on siis ideana, että sisävaippa heitetään käytön jälkeen mäkeen, mutta kuorta voi käyttää uudestaan.
-Nna
Sori, mutta kertakäyttövaipoista ei saa ekologisia oikein mitenkään. Käyttäköön niitä kuka haluaa, eri asiat on eri ihmisille tärkeitä ja elämäntilanteet on erilaisia. Mutta ekovalinnat pitää sitten tehdä muissa asioissa (jos niitä haluaa tehdä).
VastaaPoista* Maatuvuus ei ole mikään ekologisuuden mitta, ja itse asiassa maatuvat muovit ovat ympäristölle huonompi vaihtoehto kuin tavallinen öljystä tehty muovi. Sillä dieselillä nekin maissit on viljelty ja jalostettu, joiden tärkkelyksestä tehdään "ekomuoveja". Ja senkin maissin olisi voinut joku syödä...
* Jätteenpoltosta olikin jo maininta ylempänä, eli se on vain tapa hidastaa kaatopaikkojen täyttymistä, ei mikään järkevä energiantuotantomuoto.
* Suurin osa tuotteeseen tarvittavista luonnonvaroista muuttuu jätteeksi valmistuksen aikana, eli jokaista käytettyjen vaippojen kasaa kohden on laskennallisesti ehkä 5-9 samankokoista "kasaa" jätettä jossain päin maailmaa.
Jos siis haluaa ekoilla vaippa-aikana, ei kannata odottaa kertisten viherversioita, sillä oikeasti sellaisia ei voi olla. Mutta käyttäköön siis kukin aikansa ja energiansa miten haluaa. Ekovalintoja voi tehdä monessa muussakin asiassa, esim. asumisessa, ruuassa ja liikkumisessa - juuri sen verran kuin haluaa.
Nna, saako noita gnappiesseja mistään Suomessa?
VastaaPoistaUskaltaudun kommentoimaan, vaikka meillä on käytetty kestoja ihan menestyksekkäästi kahdella lapsella jo yhteensä 3,5 vuoden ajan, josta vuoden verran myös perhepäivähoidossa. Tunnustan, ettei se tunnu varsinkaan nut puolitoistavuotiaan kuopuksen kanssa kovin vaivalloiselta asialta, mutta ehkä mukavuudenhaluni tässä kohtaa ei ole niin suuri kuin jollain muulla on.
VastaaPoistaTässä omat vinkkini Katjalle ja muille kestoilukammoisille :)
1) Kestoja ja kertiksiä on turha ajatella samana tuotteena, koska ne ei sitä ole! Itseä on motivoinut kestoiluun ympäristön lisäksi eniten raha.
2)Sinappikakkavaiheessa vaipan sisäpinnan värin soisi kaikissa vaipoissa olevan sinapinkeltainen. Meillä oli yksi tällainen, eikä tosiaan ollu tahraongelmaa :)
3) Älä osta isoa pinoa vaippoja ennen vauvan syntymää, ellet ole ehdottoman motivoitunut puuhaan. Jos epäröit, etkä omista kestoilevaa ystävää, käytä ehdottomasti hyväksesi kestovaippalainaamoa, mikäli sellainen läheltä löytyy.
4) Kestoilu vaatii perehtymistä asiaan. Lue sen verran keskustelupalstoja tai tutki huutonetin tarjontaa, että pääset selville suosituimmasta vaipasta (lienee fuzzibuns, amerikkalaisen tuotekehittelyn tulos??!) ja kokeile ensin niitä.
5)Jos ei vastasyntyneen kanssa onnistu, kokeile kolmikuisena tai puolivuotiaana.
Lopuksi vielä ajatuksia ympäristöstä.
Oletan kestovaipat ekologisemmaksi vaihtoehdoksi kuin kertikset, mutta ilmeisesti laadukasta tutkimusta asiasta ei ole?! Uskoisin että asia ei ole niin yksiselitteinen. Esimerkiksi kaipaisin tietoa siitä, mitkä ovat ekologisimmat vaippamateriaalit ja montako käyttäjää vaipalla pitää olla, että se päihittää kertiksen (vrt. esim. muovikassi vs. kangaskassi). Jos mennään kovin teknisiin materiaalehin, ovatko ne sitten kuinka ekologisia tai kestäviä? Harsot ja villahousut voisivat tällä hetkellä olla ekoimmasta päästä, mutta itselläni olisi saattanut kestoilu jäädä, jos olisi niillä pitänyt vaipattaa. Materiaalien kestävyys lienee myös oleellinen asia ekologisuuden kannalta. Itse olen joutunut uusimaan jo kuminauhoja ja tarroja jopa uutena ostettuihin vaippoihin pitkästä käyttöajasta johtuen. Osa aio:sta ei enää pidä kosteutta, eli laminointi on pilalla, mutta tämä tosiekomamma käyttää niitä sisävaippoina ja villahousut päälle ;). Tosiasiassa en vain saata heittää niitä roskiin, eikä niitä myydäkään voi, joten pakko keksiä miten käyttää ne itse loppuun.
Lopuksi vielä erityisesti Katjalle kunnianosoitus harvasta pyykkäämisestä, tai sitten teillä on joku 15 kg:n kone :) Se jos mikä on ekologista ja kannatettavaa ja itsenikin pitäisi siihen pyrkiä. Tai sitten kestovaippailu himmentää käsityksen siitä, paljonko meillä "oikeasti" tulee pyykkiä.
Tuo gNappieshan on todella hyvä keksintö! Niitä voisin alkaa käyttää (kertissisuksilla), kestoilemaan en rupea oon sillä tavalla Hölmö. Aion todella mennä mistä aita on matalin. Vauva on tosin vielä mahassa eli mulla ei oo mitään kokemusta mistään, onneks on tämä blogi. :)
VastaaPoista-Ninni
Tää viesti tulee nyt aika paljon jälkijunassa muuhun keskusteluun nähden, mutta kirjoitanpa silti.
VastaaPoistaVaippoja ei oo pakko pestä 60 asteessa vaan ne puhdistuvat vallan hyvin 40 asteessa. Jotkut vaippavalmistajat ohjeistavatkin pesemään vaipat max. neljässä kympissä. Kakkavaipat tietty kannattaa tuolloin huuhdella hyvin ennen pesua. Meilläkään ei tuu kuuden kympin valkopyykkiä oikein nimeksikään, joten heivaan tuon nappulan vaipat muun pyykin joukkoon. Ja puhdasta tulee.
Tiina
Meikä lisää pökköä pesään: siirtykää pissahätäviestintään, jota myös vaipattomuudeksi kutsutaan. Se on muuten usein se muiden kulttuurien äitien salaisuus aikaisessa kuivaksi oppimisessa. Vauvalla ei pidetä vaippoja, vaan äiti seuraa, milloin tyyppi on sen oloinen, että nyt tulee housuun - ja on äidin kunnia-asia tuntea vauvansa niin, että osaa tulkita tilanteen. Idea on vierestä seuraten vähän sama ko koirien sisäsiistiksi opettamisessa. Pissatetaan aina tiettyihin aikoihin, ja opetetaan pissaamiseen liittyvä äänimerkki. Ei toiminut meidän esikoisella, joka päättäväisesti lakkasi pissaamasta aina, ko otti vaipan pois (siis ruoan ja unen jälkeen), joten kestoilla (ja öisin yök yök yök inhottavan kemikaalinhajuisilla kertiksillä). Mutta potentiaalisen pikkukakkosen kanssa aion palata astialle.
VastaaPoistaps. Jaksoin lukea koko ketjun läpi.
pps. mun miehen kalsareissa ja hikisissä teepaidoissa on enämpi pyykkiä ko kestoissa
pps3. Miten sen yhden pyllyneron kanssa kävi? Meillä kun ne ovat olleet juurikin parahimmat sitten alkuajan harsoilun.
Siihen haluaisin kertoa, miten lapsen saa kuivaksi aikaisin.
VastaaPoistaSilloin, kun minä olin pieni, ei vielä ollut pyykkikoneita,
joten vaippapyykkiä koitettiin välttää mahdollisimman hyvin.
Äitini neuvoa noudattamalla sain esikoiseni tekemään kaikki asiansa pottaan alle 10 kk. Aina heti herättyä tai syötettyä
pissatin lavuaariin. Kakka alkoi tulla pottaan samalla menetelmällä heti, kun alkoi istua. Vaippoina olivat sideharsöpötköt, joten sekin varmaan motivoi poikaa.
Kuopusta odottaessani luin lääkäriin jonottaessani villahousuista ja ajattelin, että varmasti on humpuukia.
Joten neuloin 3 pienemmät ja 3 isommat enkä vieläkään tajua,
miksi niistä ei koskaan tullut ohi- tai läpivuotoa. :o
Isommat sisarukset kiikuttivat villahoust kilpaa kuistille tuulettumaan. :)
Hei!
VastaaPoistaMinä olen kestoillut kahdella lapsella ja kminusta kaikki nepparikuoret ja muut vastaavat on tympeitä.
Ainut mistä tykkään on villahousukestoilu.
Ja siinäkin on ainut oikea tehdä ne aidosta käsittelemättömästä ja värjäämättömästä langasta.
Näissä värjäämättömissä langoissa on villan oma luonnollinen lanoliini.
Onhan ne ehkä tylsempiä väreihin tottuneille, mutta teho on huomattavan paljon parempi.
Olen kutonut jokaisen vaippani mitä nykyään käytän itse. Muuta novitan langoista kudotut on jääneet huonompina käyttämättä.
Blogissani on kuvia housuista ja yhdet on vielä myytävänäkin
http://karppausjaperhe.blogspot.fi/p/myytavana-vaippavillahousut.html
Käyttäisin kerttiksiä, jos niille olisi keksitty joku järkevä hävitystapa, eikä vaan roudata ne metsään (=kaatopaikalle). Eli sinnekin puolelle lisää innovaatioita!
VastaaPoistaKestoissa eniten harmittaa aika, joka niihin perehtyminen vaatii. Laitoksella pitäisi opettaa sekä kertakäyttöisten että kestovaippojen käyttö.
Pari muuta kommenttia:
Valkaisuaineellista pesuainetta ei saa käyttää, saattaa tulla reikiä siihen kosteuttapitävään kerrokseen = vaippa päästää kosteuden sen jälkeen läpi.
Meillä esipestään vaipat nykyisin lavuaarissa käsin(, vaiheessa II harjalla, mutta se taisi kovettaa äitiyspakkauksen taskuvaipan sisäpuolen). Minusta se "huuhdellaan enimmät käsisuihkulla vessanpönttöön" ei todellakaan toimi. Saisi aika kova paine olla siinä suihkussa ja senkin jälkeen sit tavaraa roiskunut vähän joka puolelle...
Perehtyminen kestovaippohin vie aikaa, mutta olin siinä kertakäyttövaippahyllylläkin ihan hoomoilasena, että mitä näistä nyt sitten pitäisi osata ostaa!?!
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus ja kommentteja! Itse ole näitä kestoihin hurahtaneita. Silloin tällöin kertiksiäkin tulee käytettyä. Mun nähdäkseni vaivalloisinta kestoilussa on asiaan perehtyminen. Usein kestoilusta innostuukin jotenkin nörtähtävät tyypit, jotka tykkää perehtyä materiaali- ja vaippatyyppiviidakkoon. Ja ah ne kaikki ihanat kuosit :)
VastaaPoistaKun esityön on tehnyt niin kestoilu, ja vauvalle sopiva malli löytynyt, on todella helppoa. Meillä on käytössä taskut, ja vaihtoväli n. 3 h. Likaisesta vaipasta tipauta mahddolisen kakan pönttöön, ja vaippa jää koriin odottaamaan pyykkäystä (ei huuhtelua/liotusta tms). 2-3 pv:n välein nakkaan vaippapyykin pesuun. No kuivumisen jälkeen on se hieman aikaa vievä kohta, kun täytän vaipat valmiiksi kaappiin.
Mielenkiintoista ajatustenvaihtoa! Täällä ensimmäinen mukula vasta alkuvaiheessa tulollaan, mutta aiheeseen on hyvä perehtyä hyvissä ajoin. Kestoilu kiinnostaa ja sitä aion ainakin yrittää. Miehen houkuttelu tähän touhuun taitaa vaan olla se vaativin osuus + tietenkin oikean vaippamallin löytyminen...
VastaaPoistaLähipiirissäni ei ole yhtään kestoilijaa, joten apuja ei sieltäkään tule. Vinkkejä ja ideoita otetaan ilolla vastaan!
Meidän kokemuksia: Parhaita vaippoja ovat kuoret+harsot. Sisävaipat kuivuvat ainakin meillä ikuisesti, joten niistä luovuttiin melko nopeasti. Imuina käytän vanhoja pyyhkeitä, jotka olen leikannut sopiviksi. Kuivuvat nopeasti ja imevät hyvin, kuten kunnon pyyhkeiden kuuluukin. Vauva kieltäytyi kakkimasta vaippaan puolivuotiaasta lähtien, mikä helpotti hirvittävästi vaippapyykkiä. Sitten sitä vaan piti roikottaa saavin päällä kunnes oppi istumaan. Oli aika hommaa! Mutta ei ollut enää kakkavaippoja.
VastaaPoistaTarravaipat joutuivat kanssa kirpparille, tuo oppi noin ensimmäisenä taitonaan avaamaan ne tarrat. Nepparit pysyvät kiinni vielä, vaikka muksu on nyt vuoden.
Hienoja ohjeita! Ketju on vanha mutta YHÄ & AINA ajankohtainen!
VastaaPoista2014/ 4 Googletin jotain kestovaipasta ja pari tuntia tässä on vierähtänyt ruudun ääressä. Tämä on nyt sitä perehtymistä- vaivannäköä teoriassa aiheeseen :)
Kolmas on tulossa ja tällä kertaa olen näköjään ainakin kokeilunhaluinen kestovaippakokeiluun. Edellisillä 11 ja 7v. ei käynyt mielessäkään eikä silloin ulkomailla asuessamme kukaan niitä käyttänyt. Itse asiassa näin elämäni ensimmäiset kestot livenä täällä Suomessa kirppiksellä vasta tänä vuonna! Olipa näky, siinäpä se, Pampers käyttäjänä en voinut kuin ihmetellä "imuja" (rätin palasia) sekä villahousuja joita ei käsittääkseni voi edes pestä. Eivätkö kutistu kastuessaan?
Oma kokemus on Pamperseista ollut hyvä, en edes odottanut etteivätkö kakkavaipat haisisi jos ei roskista usein ulos viesi. Läpikastumisia ja kakan selkään asti pursuilua toki tapahtui epämääräisen usein muttei ainakaan joka kerta. Aika myös hämärtää muistot... vauvaelämää. Pepun punertumista tapahtui jos pidin vaippaa liian kauan ja ilmakylvyt taas auttoivat siihen vaivaan.
Ärsyttävää oli jatkuva vaippatarjousten metsästys sekä hehtopakettien täyttämät ostoskärryt joista autoon-kotiin raahaaminen kaiken muun lisäksi.
Jommankumman kohdalla laskin koko menekin eikä summa ollut ihan pieni, jos oikein muistan n.700 e. 0- alle 2v. kuivana itsestään ilman treenauksia.
Edullisimmin uskoisi saavan satsin toimivia käytettyjä (sisäänajettuja) kestoja?
Kommenteissa on kehuttu markkinoilla olevia taskuvaippamerkkejä esim.BM, FuzziBunzi mutta mitään merkkiä ei ole suoraan haukuttu (Eikö semmoisia ole?), laadusta vain todettu omalle vauvalle sopimattomaksi esim. istuvuuden takia.
Kiitos vastauksista jos joku ehtii kysymyksiini vastaamaan!
ILOISTA PÄIVÄNJATKOA!
Haluaisin vielä kysyä jos käyttökokemusta omaavat tätä sattuvat lukemaan niin mitkä imut yms. menettävät tehonsa käytössä eli niitä ei käytettynä kannata ostaa? Joku sanoi että esim.frotee paranee imuteholtaan käytön myötä, kuten vanhat pyyhkeetkin osoittavat.
Päädyin ketjuun, kun etsin tietoa saako g- vaippoja jo Suomesta. Saako?
VastaaPoistaOllaan muuttamassa Briteistä Suomeen ja toka vauva tulossa. Käytin ekalla lapsella heti sairaalasta kotiin päästyä kestoja ja vaivatta on meillä mennyt. Siitä saan paljon kiittää Brittien loistavia kestovaippa facebook-ryhmiä, joista vaipat halvalla käytettynä ostin ja joista sai nopeasti vastauksen kaikkiin kysymyksiinsä. Täällä sai 54£ lahjakortin kunnalta kestovaippoihin, jolla ostin meillä parhaiten toimivia vaippoja vielä uutena.
Meillä on luottovaippana myös tuo bumgenious V4 taskuvaippa. Saman merkin freetime (AIO) sekä flip (kuori johon voi laittaa kesto tai kertissisuksen) ei ole ollut yhtä luotettava. Epäluotettaviksi ovat meillä osoittautuneet myös Tots Bots Easyfits vaipat, äitiyspakkauksen Imse Vimse ja Myllymuksu vaipat, Itti Bitti vaipat ja Blueberry vaipat. Luotettava vaippa kestää meillä 3h, potan kanssa vielä pidempään. Epäluotettavammat vain 2h, joskus eivät sitäkään.
Käytin 0-3kk vastasyntyneellä (2-3h vaihtovälillä)
- taiteltavaa orgaanista puuvillaa olevaa vaippaa
- Bummis superbrite kuorta, jossa on kaksoisreunat (sopivat rimppakintuille ja varmistavat, ettei vastasyntyneen vetelä tuotos pääse vaipasta)
- fleece kuivaliinaa, jotta vauvan iho pysyi kuivana ja vaipat säilyivät parempina (ostin kangaskaupasta fleeceä ja leikkasin paloiksi)
3-22kk lapsella olen käyttänyt Bumgenious V4 vaippoja, jotka ovat edelleen huippukunnossa ja menevät hyvin seuraavallekin vauvalle. Lisäksi ostin jokin aika sitten lisäksi g-vaippoja, koska ne ovat niin söpöjä ja toimivat meillä myös. Näissä on molemmissa ihoa vasten mikrokuitukerros, joka pitää vaipan pinnan kuivana, mutta olen silti käyttänyt lisäksi fleece kuivaliinaa, niin vaipat säilyvät siistimpinä.
Yövaippana meillä on ollut aina bambuvaipat, jotka pitävät lapsen kuivana koko yön (en ole juuri ikinä joutunut vaihtamaan yöllä vaippaa)
- Little Lamb bambu muotoon ommeltu vaippa + little lamb kuori
- Tots Bots Bamboozle bambu muotoon ommeltu vaippa + kuori
+ fleece kuivaliina, joka on ehdoton, koska bambuvaipassa ei ole itsessään kuivakerrosta
Olen pessyt vaipat aina 40-asteessa ja kuivattanut pyykinkuivaustelineessä kosteassa Britannian säässä. Puuvilla ja mikrokuitu kuivuvat nopeasti, bambuvaipan kuivuminen kestää pidempään. Meillä vaipat roikkuvat pyykkitelineen reunalla Ikean mustekalatelineessä (oskarin oksan tyyppinen), joten eivät vie tilaa itse telineessä.
Oman kokemukseni mukaan mikrokuituimut sekä vaippoja kiinni pitävät tarrat kuluvat käytössä, kun taas bambu vaan paranee, mitä enemmän sitä käyttää. En siis ostaisi käytettynä pitkään aktiivikäytössä olleita Bumgenious vaippoja. Arvioisin, että bumgenious vaipat pysyvät toimivina (tarrat pitävät ja imuosan imu on hyvä) 2-3 vuotta, joten menevät hyvin kahdella lapsella, mutta tuskin pidempään. Tarroja saa kyllä vaihdettua, mutten itse ole jaksanut vielä avata korjauspakkausta muutamaa liian vanhana ostettua vaippaa varten.
Suosittelen myös vaippalainaamoja, jos lähipiiristä ei löydy kestiksiin perehtyneitä. Britanniassa kestovaippakaupat sekä jotkin kunnat järjestävät kestovaippainfoja, minkä itse koin erittäin hyödylliseksi. Infosta saamieni tietojen ja käytännön harjoittelun (vaipan taittelu ja muut käytännön vinkit) jälkeen osasin ostaa tarvitsemani vaipat käytettynä kestovaippa-facebook ryhmästä.
Tällaisia infoja voisi Suomessakin järjestää, onko niitä jo? Jos ei, voisin Suomeen palattuani yrittää tehdä asialle jotain.
Minulla on ollut helppo lapsi ja ajoittaisesta univajeesta kärsimisestä huolimatta vauva-arki on ollut leppoisaa. Siksi olen varmasti kokenut myös kestovaippojen käytön ongelmattomana. Minulla ei ole yhtään kestovaippoja käyttävää kaveria, enkä ole kestovaippoja ystävilleni markkinoinut, ellei joku ole kysynyt, koska usein vauva-arki on haastavaa ja on vain helpointa ostaa kertikset kaupasta.