Nyt on ehkä jo myönnettävä, että syksy tulee - siksipä nopea muistutus D-vitamiinista. Johon olen vähän friikahtanut. Sain hyvän syyn muistaa molempien ipanoiden tipat, kun törmäsin Tampereen yliopistossa julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee hengitystieinfektioita. Tutkimus tehtiin varusmiehillä, joten samalla huomattiin, että merkitys korostuu yhteisöissä.
Lapsiperhe on infektioparatiisi, varsinkin kun yhtälössä on mukana päivähoidossa hengaava isosisko. Vauvaiässä äidiltä saatujen vasta-aineiden vaikutus loppuu jo puolen vuoden jälkeen, joten snadin paras suoja siis loppuu juuri, kun täällä alkaa pirullisin flunssa- ja laattatautikausi. Pelottaa jo etukäteen.
Koska mutsit ei voi sairastaa, kannattaa muistaa se omakin annostus. Mun päiväannos on jo vuoden verran ollut 50 mikrogrammaa, jota pidetään aikuiselle turvallisena ylärajana (huom. imettävien ja raskaanaolijoiden virallinen suositus on se 10 mikrogrammaa). Virkeystasossa on selvä ero, vaikka pimeyden vihaamista se ei poistakaan. Jos oma deen saanti mietityttää, käy terveyskeskuksessa mittaamassa taso, niin ei tarvitse arvailla.
Ps. Ai niin! Orion ei muuten koskaan vastannut, kun kyselin viime syksynä, miksi he tarjoavat lapsille vain D2:sta. Nyt on sitten tätä varten ihan sivusto.. Annan silti D3:sta.
Tässä perheessä vedellään Deetä reilusti yli THL:n säälittävien suositusten ja flunssien määrä on kutistunut olemattomaksi! Ja tämä flunssattomuus alkoi D-vitamiiniannosten suurentamisen aikoihin ja on kestänyt, joten sattumasta ei voi olla kyse. Jatkamme näin.
VastaaPoistajezebel.comissa mainittiin myös tutkimuksesta jonka mukaan alhaiset d tasot on yhdistetty aikaisemmin alkaviin kuukautisiin. http://jezebel.com/5830254/are-girls-who-get-their-periods-early-just-low-on-vitamin-d
VastaaPoistatäytyykin muistaa tilata d:tä heti.
Linkin mukaan luento olisi vuonna 2008. Muuten olisin kyllä voinut mennäkin ja blogata. :)
VastaaPoistaSiis saahan lapsi niitä vasta-aineita myös rintamaidosta, jos sellaista sattuu olemaan tarjolla.
VastaaPoistaNiin, eikä terveyskeskukseen niin vaan marssita d-vitamiinitasoja mittauttamaan, eivät lääkärit testejä turhaan määrää. Yksityiselle saa sellaisen palvelun perässä hankkiutua.
Ja nykysuositusten mukaanhan lapsille tulisi antaa D-vitamiinia ympärivuorokautisesti ja aina 18 vuoden ikään saakka.
VastaaPoistaJa meilläkin syödään deetä reippaasti yli virallissuosituksen.
Kiputohtori suositteli nostamaan heti d-vitamiinin siihen 50 mikrogrammaan vuorokaudessa; ei se kipuun varsinaisesti ole auttanut mutta yhdessä omega-3:sen, magnesiumin ja b12-vitamiinin kanssa ollaan pidetty flunssat JA vatsataudit loitolla:) Lapsillekin rohkaistuin antamaan 20 mikrogrammaa päivässä...
VastaaPoistaKatja, haastattelepa funktionaalisen lääketieteen tohtoria Jarkko Kausetta aiheesta (lääkärikeskus Kolibri); kuulet mielenkiintoisia juttuja siitä, mihin kaikkeen deestä voisi olla apua jos haluttaisiin. Meillä hoidetaan atooppista ihoa kyseisen vitamiinin ja kalsiumin yhdistelmällä ja tuntuu tosiaan toimivan. Kause piti Nudgessa luennon aiheesta menneenä keväänä.
VastaaPoistaTarja
Sattuipa sopivasti. Ensimmäisen syysflunssan kourista raahaudun huomenna kalakauppaan ja apteekkiin.
VastaaPoistat. anoppi
Erja, hyvä homma! Paljonko annat lapsille?
VastaaPoistaI, sen takia mua tää vitsku kiinnostaa kun se on yhdistetty niin moneen eri juttuun!
Tiina, goddammit!!! Hei kiva pitää tollaisa tiisereitä tuolla saitilla. Kiitti hei, olisin ite varmaan ollut kolkuttamassa ovea.. :D
Anonyymi, toki, mutta olen keskosten vanhemmilta ymmärtänyt että raskauden viimeisen kolmanneksen aikana siirtyy se ensijaisesti puolivuotiaaksi suojaava satsi. Voin olla väärässäkin.
Fanny, joo, siksi muistutinkin kun kesällä mä en anna jos ollaan ulkona tyyliin koko ajan. Sitten se aloitus vaan saattaa unohtua.
Niinu, saako tiedustella mihin kipuun d-vitamiinin pitäisi auttaa?
Tarja C, järkätkää uus luento. ;)
Ja anoppi, säkään et voi sairastaa joten ota iso purkki! ;)
VastaaPoistaNiin pientä osaa yli puolivuotiaista lapsista enää imetetään, että heitä ei vissiin oteta lukuun. ;)
VastaaPoistaTosin sen mukaan, mitä itse olen omiani havainnoinut, niin imetys suojaa vain niiltä pöpöiltä, jotka iskevät äitiin ja lapseen samanaikaisesti. Jos pöpö iskee lapseen päiväkodissa, niin imetyksen suoja tulee avuksi vasta, kun se pöpö on tartutettu äitiinkin.
Riitta, näin olen ymmärtänyt, että istukan kautta loppiraskaudessa siirtyneet vasta-aineet ovat tehokkaampia.
VastaaPoistaKiitos muistutuksesta, hain eilen koko perheelle varastot täyteen
VastaaPoistaNyt mä vasta huomasin sun kysymyksen... Lapset saa 20 mikrogrammaa päivässä.
VastaaPoistaMielenkiintoista luettavaa englanniksi http://www.vitamindcouncil.org/
VastaaPoista