8.6.2011

Kestovaipat, take two

Nyt kun to do -listalleni mahtuu taas uusia ranskalaisia viivoja, aion perehtyä kestovaippoihin. Tiesittekö, että kestovaippailusta on kirjoitettu kirja. Vaippailmiö on todellakin 160-sivuinen teos v a i p o i s t a, for the love of god. En tiedä, onko opus pakollista luettavaa aloittelijalle, mutta en oikeastaan enää ihmettele, miksi homma jäi minulta ekalla kerralla alkumetreille. Ja miksi kertikset tuntuivat huomattavasti helpommin lähestyttävältä ratkaisulta.


No. Kestovaipat ansaitsevat kuitenkin reilun mahdollisuuuden ja hyvän yrityksen. Ehkä niissäkin on tapahtunut tuotekehitystä neljässä vuodessa eikä kukaan katso, että minun pitää kutoa/ommella/neuloa niitä itse. Edelleen eniten epäilyttää tuo pesukoneen ahkera pyörittäminen - se kun ei meillä todellakaan jyllää kuin viikonloppuisiin. Tai viimeistään silloin kun kaikki kalsarit ja sukat on loppu.

Sain yhden perintövaipan kollegoilta äitiyslomaläksiäislahjaksi, mutta luulen, että näitä tarvitaan pari lisää. Terhi pisti taannoin vinkkinsä jakoon ja aloitankin sillä, että otan vinkistä #1 vaarin ja varaan häneltä session ensi viikolle. Avainsana ei ole näpsy, PUL tai hahtuva vaan rehellinen tukihenkilö.

23 kommenttia:

  1. Asiaa! Allekirjoitan kaiken paitsi sen hajun: yhtä paljon yököttää niiden kertisten vaihtaminen :-) Halvemmaksi tää kyl tulee kun pelkät kertikset.

    Meillä oli just noita ImseVimsejä 15 kpl ekat 3 kk käytössä koska niitä sai huutiksesta halvalla. Sen jälkeen hankin 20 kpl yhdenkoon taskuvaippaa: FuzziBunz ja Bumgenius. Molemmat on olleet laadukkaita. Väliin laitetaan aina paperi ettei vaippa tuhriinnu pahasti.

    Säilytykseen mulla on sellanen nipistinkuivaushäkkyrä roikkumassa parvekkeella. Kuivana laitan ne vaipat sitten pyykkikoriin odottamaan pesua, joka noin 2-3 pvn välein. Samassa koneessa menee puklurätit ja bodyt ja nykyään meidän pyyhkeetkin. Nyt kun tyttö on 10 kk ja käy myös potalla, tulee pestyä enää 4 pvn välein.

    Kertiksiä meilläkin pidetään yöllä ja aina pidemmillä kauppareissuilla, joten niitä menee 1-3 päivässä. Lomilla on kans kertikset koska silloin ei vaan jaksa. Tsemppiä!!!

    -susa-

    VastaaPoista
  2. Itse olen myös aloittelemassa kestovaippa"harrastusta" kun esikoinen on syntymässä lähiviikkoina. Lainasin kirjastosta mainitun Vaippailmiö-kirjan ja tykkäsin että se oli ihan hyvä tietopaketti vaipoista. Tuo 160 sivua kuulostaa ehkä paljolta, mutta kun taitto oli väljä ja paljon kuvia niin ei sen lukaisemiseen montaa hetkeä mennyt. Sisältää tietoa materiaaleista, eri vaippamalleista, hoidosta, käytännön vinkkejä ja joitakin tee-se-itse -ohjeita. Ei mielestäni mitään mitä ei netistä itse etsiskelemällä löytäisi mutta paljon kätevämmin yhdessä paketissa. Eli voin suositella niille jotka haluavat perehtyä kestovaippoihin kätevästi tuhlaamatta iltakausia nettisurffailuun.

    Vaippoja olen saanut aika paljon lainaan kavereilta ja ostanut yhden läjän käytettynä sekä uusina pari laadukkaaksi kehuttua yhden koon vaippaa ja imuja. Vähän hankalaahan tämä varautuminen on ollut kun ei ole mitään käytännön kokemusta että mikä toimii. Onneksi noihin ei vielä ole mennyt paljoa rahaa ja on useita eri malleja joista toivottavasti löytyy omalla vauvalla toimivat vaipat. Muutaman viikon päästä olen varmaan viisaampi. Tai vaihtanut kertisvaippoihin. ;)

    Tsemppiä vaippakokeiluusi!

    -Anu

    VastaaPoista
  3. Meillä on kestoiltu kaikkien kolmen kanssa eli vuodesta -06. "Meidän juttu" on sisävaippa ja villakuoret, PULejakin kokeilin esikoisella mutten tykännyt, ja loput on hoidettu vanhalla hyväksi havaitulla rutiinilla. Kestoja käytetään myös öisin enkä koe sitäkään erityisen hankalana, mutta kertistellään tarpeen mukaan eli vaikka reissun päällä ollessa. Pidempään kestäville mummulareissuille saatan kyllä pakata vaipatkin matkaan, koska niiden huolto siellä onnistuu enkä mielellään jätä viikon kertisjätekasaa sinne riesaksi. Toisaalta kotonakin saatetaan pitää kertispäiviä jos siltä muuten vaan tuntuu. Pyykkikone meillä pyörii vähintään joka toinen päivä, mutta tällä porukalla ja näillä kuivatustiloilla kerta viikossa ei riittäisi muutenkaan. Pyykkäystiheyteen vaikuttaa vaippavaraston kokokin.

    Minusta kestovaippailusta annetaan helposti sellainen kuva kuin se olisi kauhean hankalaa ja vaativaa. Mutta ei se nyt mitään rakettitiedettä ole. Ei sen myöskään tarvitse olla mitään tiukkapipooista ekoilua, vaikka sellaisenkin kuvan joskus saa. Se ei myöskään ole sen ällöttävämpää tai haisevampaa kuin kertistelykään, omat juttunsa molemmissa on.

    VastaaPoista
  4. -susa-, toi ulkosäilytys olikin hyvä idis! Täytyykin miettiä jotain samantyyppistä ratkaisua. Mitä hintaan tulee, mä voin maksaa noista vaikka tonnin jos vaan saan sellaiset joiden kanssa ei tarvitse koko ajan kirota ekohippeilyä!

    Anu, okei, kirja siis saattaisi sen tukihenkilön puutteessa säästää aikaa vaikkakin lukisin paljon mieluummin jotain ihan muuta. ;)

    Minna, mä en vielä tiedä mitä sisävaipat ja PULit on! :) Mut joo mä todennäköisesti varaan joku 50 vaippaa niin ei tartte ihan heti alkaa stressata pyykkäämisestä. Mitä tohon hankaluuteen tulee niin pointtini tuossa olikin juuri se, että jos aiheesta voi kirjoittaa suht pitkän kirjan, se ei todellakaan ole asia, jota itse pidän helppona ja yksinkertaisena. Jos Lähdetään vaikka siitä, että näitä ei saa viereisestä marketista.

    Logiikkani ekohippeilyssä ylipäätään on se, että en halua turhaan vaikeuttaa elämääni näillä vapaaehtoisilla valinnoilla, etenkin jos niistä tulee vain paha mieli. Parhaat ekovaihtikset on just niitä jotka on tarkoitukseensa yhtä hyviä tai parempia kuin normivalinnat kuten luomuruoka, kangaskassit, ekopesuaineet, ekosähkö ja julkinen liikenne (occasionally..). Toivottavasti näistä kestovaipoista tulee tämän kategorian juttu!

    VastaaPoista
  5. Mukavuudenhaluisille voin ehdottomasti suositella Bumgeniuksen yhdenkoon luomu-aio:ja. Olen tosi laiska, enkä todellakaan voi kuvitellakaan itseäni kikkailemassa jonkun harsojen ja villisten kanssa. Vaipoissa on hyvät säädöt, eli käyvät monen malliselle lapselle, ja imuakin saa tarvittaessa ujutettua kerrosten väliin jos sille on tarvetta. Ihan vastasyntyneenä käytettiin alkuun muistaakseni jotain sisävaippa-kuori-yhdistelmää, mutta aika nopeasti tuli siirryttyä kokonaan näihin. Reissussuunkaan en enää aikoihin ole hankkinut kertiksiä, kun kestoilu menee niin rutiinilla (ja kestot tuntuvat itse asiassa pitävän meillä paremmin kuin ainakaan ne maissivaipat, joita meillä oli aiemmin satunnaiskäytössä).

    VastaaPoista
  6. No mutta. Kyllähän vaatteistakin on kirjoitettu kirjoja - silti useimmat osaavat pukea päälleen esim. housut ja paidan ihan ilman oppaitakin. Joten: hifistellä voi tai olla hifistelemättä.

    Kestovaipassa on kaksi asiaa: 1) se mikä imee ja 2) se mikä pitää imetyn aineen poissa vaatteista. Simple as that.

    Olen minä itsekin joskus ihmetellyt, miten syvällinen, älykäs, korkeasti koulutettu, filosofoiva ja muutenkin henkevä nainen voi innostua joistakin kusiräteistä... Mutta niin kävi itsellenikin joskus 7 vuotta sitten. Emmää enää edes häpee - tosi komee on vaippahylly.

    Mutta siis ihan ilman tätä älytöntä innostustakin selviää, usko pois (ja saattaa sitten jopa se ekoaate olla hieman kirkkahampi...).

    Muuten, mitäs muuta olet suunnitellut äitiyslomalle, et ainakaan niitä perhepuistoja? ;) Täällä ilmoittautuu yksi toinen äitiyslomalainen lähialueelta, joka ei halua puhua pienokaisen päiväuniaikaan soseista eikä kakan väristä! (mutta joka on mielestään kuitenkin ihan kohtalainen mamma!)

    VastaaPoista
  7. Meillä on myös kestoiltu siitä asti kun se oli mahdollista eli kun sain hankittua vaipat Egyptiin saakka. Olen myös hirveän mukavuudenhaluinen ja oion mutkia siellä missä se on mahdollista. Kestovaippailu ei ole todellakaan hankalaa, monimutkaista eikä mitään sellaista! Päinvastoin. Meillä oli pääasiassa käytössä yhdenkoon Fuzzi Bunz -vaipat ja niitäkin suh vähän, esim mainitsemasi 50 vaipan määrä tulee jo melko kalliiksikin ;) Toinen syy kestojen käyttöön oli rahan säästö, se on ollut huima kun meillä vaippojakaan ei ole hirveästi ollut. Nyt vielä poitsu on päivisin kuiva, yöksi vielä laittelen kestoa. Osan vaipoista olen myynyt ja jälleenmyyntiarvo on hyvä, joten kyllä tämä halvaksikin on tullut. En kuitenkaan tee tätä vain rahan vuoksi, yleensä arvotan oman ajan kaiken edelle mutta ei tähän vaipparumbaan kauaa aikaa mene.

    Käytétyt pesua odottavat vaipat voi säilöä etikkavedessä tosin PUL ei tätä kestä joten "kuoret" laitan ilmavasti pyykkikoriin ja ovatkin sen verran kevyttä tavaraa että kuivuvat nopeasti eivätkä näin ollen haise. Imut sitten sankoon, nehän ne ovatkin jotka lemuavat.

    Välillä olosuhteiden pakosta käytin kertiksiä (esim kun rahti oli vasta tulossa Egyptistä Suomeen) ja voi luoja sitä roskan määrää, aina sai olla kiikuttamassa jotain roskikseen ja SIITÄ en itse tykännyt. Jos ei vienyt niin aina haisi kertis roskiksessa...

    Loppujen lopuksi tämä taitaa olla asia joka on viime kädessä asenteesta kiinni, luulen mä! Pätee asiaan kuin asiaan, ei vain tähän. JOku toiselle vaikeaa joku ei.

    VastaaPoista
  8. Jos olet kiinnostunut kotimaisesta ja ekologisesta lahteesta, ystavallani on nettisivut: www.kestosuosikki.fi

    VastaaPoista
  9. ei varmaan pitäisi avata sanaista arkkuaan lainkaan, koska kohta nauratte kaikki kuorossa, mutta:

    jollain kestovaippasaitilla on maininta myös asiasta nimeltä vaipattomuus. se kuulosti ainakin insinöörittären korvaan nerokkaalta konseptilta, koska en ollenkaan näe, että vaivan määrä on eri, jos lapsen vie vessaan ennen tarpeiden tekoa versus jälkeen tarpeiden teon. sitäpaitsi -teoriassa- senkin tulisi vähentää pyykkirumbaa (jee!) ja luontoon kohdistuvaa kuormitusta.

    mutta minulla ei ole käytännön kokemusta minkäänlaisesta vaipparumbasta. tämän keskustelun luettuani olen alkanut epäillä, että kertikset ehkä sittenkin ovat ihan tosi jees o_0 mutta vaipattomuutta* haluaisin oikeasti kokeilla. onko kellään kokemuksia tästä?

    neuvolan erhevalmennuksessa muuten sanottiin, että "yöllä ei lapsen vaippaa pitäisi vaihtaa, ettei herää". argh. minusta toisen nukuttaminen märässä vaipassa kuulostaa joltakin, mikä on kielletty Geneven sopimuksessa, mutta minut onkin ehdollistettu viemään myös esim. ripuloiva koira ulos keskellä yötä**.

    * tällä en tarkoita, ettei lapsella ikinä pidetä minkäänlaista vaippaa, vaan pikemminkin sitä, että pyritään mieluummin ennakoimaan. kai. käsittääkseni.
    ** joskus myös ei-ripuloiva koira, kun emäntä tarpeeksi pitkän vatsavaivaputken jälkeen tulkitsee omiaan.

    VastaaPoista
  10. Mä olen meidän tyttöä pisattanut lavuaariin ihan pienenä ja sen jälkeen kun se alkoi istumaan niin heti potalle. Ideana on, että pitää jotain avainääntä (ppsss esim.) aina kun vauva tekee pissaa tai kakkaa, ja sitten potalla tai lavuaarin yllä hokee sitä samaa. Skidin pitäis siis jotenkin koiramaisesti ehdollistua siihen ääneen ja samalla sille tarjotaan mahdollisuus tehdä asiat muuallekin kuin vaippaan.

    En tiedä miten paljon tästä on ollut hyötyä, mutta kyllä toi yksvuotias nykyään osoittaa pottaa kun haluaa kakalle ja kiljuu heti kun vaippa on märkä (ellei satu sit olemaan kertiksessä). Pari krt päivässä nostan potalle, joten kyllä siinä pari vaippaa säästää per pvä. Sen verran kommentoin, että motivaation täytyy kyllä olla aika kohdillaan siihen koko-vaipattomuuteen, on siinä sen verran opettelemista...

    Mitä mieltä olette, saako toi skidi nyt jotain traumoja kun se istuu potalla näin aikaisin? Miksi ihmeessä joka oppaassa sanotaan ettei kannata aloittaa ennen toista ikävuotta. Vaippafirmojen salaliitto?

    VastaaPoista
  11. ..sori unohtu nimi edellisestä
    -susa-

    VastaaPoista
  12. mun on tosi vaikea tajuta, miksi ei SAISI aloittaa. vaippafirmojen salaliitto? plus että tämä opas selvitti hieman taustoja ainakin jenkkilän osalta:
    http://kiintymysvanhemmuus.fi/files/2009/08/vaipattomuus-eli-vauvojen-vessahataviestinta.pdf

    toki stressiä luomalla saa varmasti traumoja aikaiseksi asiassa kuin asiassa, mutta en oikein jaksa uskoa, että minkään nisäkäslajin poikanen erityisen iloisesti haluaisi istua omassa kakassaan vaikka olis millainen imukyky vaipassa.

    itse ajattelin kokeilla tätä, mutta silleen oman jaksamisen mukaan. että jos en jaksa niin en jaksa ja jos vauva selvästi vihaa sitä, niin sitten ei jatketa.

    VastaaPoista
  13. Nevie, kuulostaa hyvältä, oletan että aio = all in one. ;)

    Riikka, rinnastetaan miluummin kestovaipat ja kertikset, joista ei ole olemassa yhtään kirjaa. Kiinnostus kasvaa hetiu kun kuulen saanat helppo ja mukava. ;) Pelastun tod näk perhekerhoilta tälläkin kertaa sillä peräti kolme hyvää ystävääni saavat lapsen tänä vuonna, kaksi jopa tänä kesänä. Jes.

    Johki, tyydyn siis noin 40 kappaleeseen.. ;) Ihan varmasti tämä on asennekysymys, mutta sen motivaation on oltava kunnossa. Ja se vaihtelee, mikä kellekin motivaatioksi riittää.

    Noora K, kiitti vinistä!

    Liina, en ota kantaa. Minä liitän tämän "hyvä äiti luonnollisesti havaitsee milloin lapsella on hätä" -konseptiin, enkä itse kuulu tähän ryhmään, koska en usko että edelleenkään tajuan vauvoista yhtään mitään.

    -susa-, minä kannustan tekemään juuri niin kuin itse parhaaksi kokee! Tuskin skidisi mitään traumoja sihisemisestä lavuaarissa saa, mutta minä saisin. ;) Skidi 1 oli kaksivuotiaana kuiva ja samaan tähtään tämän toisen kanssa. Kesä kun on luonnollista vaipattomuusaikaa. Oma hiihto siis!

    Liina, OT: toi kiintymysvanhemmuus.fi on jo saitin nimenä sellainen johon en tohtisi surffata edes viiden promollen kännissä. :D

    VastaaPoista
  14. en mä nyt hyvästä äitiydestä tiedä, mutta jos osaan kertoa jollain tarkkuudella, milloin KOIRALLANI on hätä ... :D

    ja itse päädyinkin sinne hakukoneen kautta, urlia lukematta ;)

    VastaaPoista
  15. Moi Katja!

    Olet oikeassa, hyvä tukihenkilö on varmasti kaikkea kirjallista informaatiota parempi opastamaan ja motivoimaan!

    Pyykkäyksestä: meillä havainto on se, että tuulettuva (reiällinen siis) vaippapyykkikori ei oikeastaan haise, vaikka kodinhoitohuone on talon lämpimimmässä nurkassa. Paljon nopeammin alkaa kertavaipparoskis haisemaan, vaikka sitäkin tyhjennetään samaan tahtiin! Eli me ei laiteta mitään likoamaan eikä umpinaiseen laatikkoon. Kiinteät vain huuhdellaan pönttöön. Pyykkäysväli on yleensä 1-2 päivää, jätkä pulautteli n. 10 kk ikään asti tosi paljon. Tuotti siis todellakin painonsa verran pyykkiä. Nyt kesäaikaan pieni puutarha-apulainen aiheuttaa pyykkirumbaa muuten vain. Söi toissapäivänä lekasoraa pestäviksi laittamieni kukkaruukkujen pohjalta, luuli kai kauramuroiksi. Koskahan neuvolasta tulee tarkistuskäynti :)

    Mulla oli ennen oman lapsen syntymää siskon ja hyvän kaverin kestovaippailu mallina: molemmat kestoilivat 3 lastansa, esikoiset ovat nyt 10-vuotiaita. Silloin kestovaippailu tosiaan oli totaalista ekohippeilyä. Ei mua silloin yksityiskohdat kiinnostaneet, mutta olivatpahan mallina, että näinkin voi ihan oikeasti tehdä. Ennen omaa lasta olin tasan kerran vaihtanut vaipan, se oli kertis, ja kummipoika sanoi siihen että "nyt meni huonosti"... Tsemppiä! Kannattaa muuten hankkia iloisen värisiä vaippoja, kuulostaa tyhmältä mutta kyllä mä ainakin olen niin harakka, että hauskat kuosit tekee vaipanvaihdosta hauskempaa!

    t. emma

    VastaaPoista
  16. Mäkin ajattelin, että toi vauvojen vessahätäviestintä ja pissaaminen lavuaariin oisi tosi jees, mut *öh*, elämä opetti, että en todellakaan näe koska lapsi pissaa ja vaikka se pissaa herättyään, niin en mä sitä heti jaksa sinne puolitokkurassa kiikuttaa, onhan se nyt inhimillisempää heräillä rauhassa, ja b) kakkoshätä tulee aina syödessä - noh, kyllä mun mielestä soosit pistetään suuhun ja vasta sitten vaihdetaan vaippa. Oisko nyt kiva kesken ruokailun heittää lapsi syöttötuolista potalle. Musta ei. 10 kk neuvolassa ohjeistettiin hommaamaan potta - kiva leluhan se tuolla vessassa on, odottelen edelleen sitä herkkyyskautta alkavaksi ennenkuin ruvetaan tositoimiin kuivaksi opettelun kanssa.

    VastaaPoista
  17. Moi,

    mua huvittaa äidit jotka oikein kauhistelee sitä, että joku on vaistonvarainen vanhempi. Että oikein yäk, pitäisi kännissä olla jotta voisi edes LUKEA miten muut äidit osaavat tulkita vauvansa viestejä.
    Että ollaan niinku tosi paljon enemmän cooleja mammoja ja "lapsethan ei ole mun elämään vaikuttaneet mitenkään"-tyylisiä, jos ei ikinä oteta selvää uusista asioista tai kiinnostuta vauvoista ja niiden tarpeista esim. lukemalla niistä.
    Ihan järkyttävä edelleen koko sana KIINTYMYSVANHEMMUUS, mihin tämä maailma olisi menossa jos kaikki äidit olisivat kiintyneitä lapsiinsa. Huhhuh.

    Onnea kestoiluun ja vvv eli vauvojen vessahätäviestinnästä voi lukea paljon netistä ja se on todella, todella helppoa. vauvat ovat paljon fiksumpia kuin me coolit äidit, jos ei äiti osaa, vauva osaa. Luottakaa itseenne ja vauvoihinne!

    VastaaPoista
  18. Liina, koira on mun kokemuksen mukaan hyvin paljon suoraviivaisempi tarpeidentoimittaja :). Lapsen naamasta ei koskaan näkynyt mitään ennen kuin 1,5 v tuli kausi (kas vain ajattui hoitopaikassa aloittamiseen) jolloin homma alkoi kiinnostaa skidiä itseäänkin. ja siitä sitten olikin helppo ohjata eteenpäin.

    emma, kiitti vinkeistä! Sullahan oli loistavat esimerkit aloittamiseen. Tukihenkilön lisäksi uskon siihen, että kyllä että ne omat rutiinit hioutuu sitten ihan käytännön kautta, Hommaanhan vaikuttaa myös skidin "tuotannosta".

    Pilami, joo, mä en koskaan pitänyt sitä kokeilemisen arvoisena asiana, ei mun hermoilla.. Muistaakseni joku viisas joskus kertoi että pottavalmiuteen vaikuttaa sekä henkinen kiinnostus (skidi haluaa tehdä tarpeensa pottaan) että fyysinen valmius (skidi osaa pidättää niin kauan että potalle ehditään) ja tämä vaihtelee tosi paljon.

    Anonyymi, käsitit väärin. Ei täällä kauhistella vaistonvaraista vanhemmuutta, päinvastoin: kannustan aina jengiä vetämään oman hiihdon. Mun hommalta tää lavuaaripäivystys vaan ei kuulosta ja pidätän oikeuden olla luottamatta itseeni tai vauvaan. :)

    VastaaPoista
  19. Hei tsemppiä tähän!

    Mä sain taannoin Inahdus-Inalta Vaippailmiön koeluettavaksi, ja sen testimoniaali löytyy täältä: http://inahduskirjat.blogspot.com/2010/03/voihan-vaippa-lukijan-testimonial.html

    Tuon Vaippailmiö-kirjan lukaisemisen jälkeen homma aukesi vähän, ja lopputuloksena pesin vuoden ajan vaippoja. Ja kun kyllästyin, vaihdoin kertiksiin :)

    VastaaPoista
  20. Haa! Tätä testimonialia odotan todella mielenkiinnolla - nimittäin kaikella kunnioituksella jos kestovaipat toimii sun kärsivällisyydellä, niin muillakin voi olla toivoa. ;) Olen ollut nimittäin omien kavereiden keskuudessa yllättynyt siitä, että jopa aika kovilla ekoilijoilla raja menee kestovaipoissa. Enkä sitä paheksukaan, ymmärrän, että pienen vauvan kanssa voi olla jaksamisen kanssa ns. tekemistä muutenkin.

    Siispä raporttia!

    VastaaPoista
  21. Bumgenius 4.0 -yhdenkoon kestot sekä kotimaiset Pilvi-merkkiset AIO-taskuvaipat on toimineet meillä hyvin.

    Meillä käytetään sekä kestoja (kotona) että kertsejä (kodin ulkopuolella) ja potallakin on istuttu ilman stressiä (joskus monta kertaa päivässä, joskus monta päivää välissä) heti siitä asti, kun lapsi osasi istua. Mun on vähän vaikea ymmärtää, miksi vaippa-/vaipattomuusasioissa pitäisi tehdä jokin suuri ideologinen valinta ja pitäytyä pelkästään siinä. Olen onnellinen sekakäyttäjä!

    VastaaPoista
  22. Minä taas en ymmärrä mikä kestoissa olisi niin hankalaa. Enhän minä niitä pese vaan kone, ja pyykkiä on pestävä joka tapauksessa. Jos kertakäyttöisyys olisi jotenkin _se juttu_, meillä olisi varmaan kertakäyttöiset vaatteet ja astiat käytössä. :P
    Minusta oli lisäksi paljon, paljon helpompaa pestä pyykkiä kuin tarkkailla, minkä verran vaippoja on jäljellä, raahata vaippapakkauksia kaupasta kotiin ja kiikuttaa sitä helvetin pahalta haisevaa vaipparoskista päivittäin pois.

    Niin joo: kestoja ei kannata säilyttä missään etikkavedessä, se ei ole tarpeellista. Ilmava säilytys korissa tai vaikka suuressa puuvillapussissa on ihan riittävä.

    VastaaPoista
  23. Heippa! Meillä on esikoista kestovaipatettu kohta 1,5 vuotta ja täytyy sanoa, että alan kyllästyä totaalisesti...

    Kone pyörii joka toinen tai kolmas päivä, vaippojen (meillä taskuvaipat) purkamiseen ja kokoamiseen menee yhden satsin osalta varmasti tunti. Kyllä sitä jaksaa niin kauan, kun innostaa. Mut jos väsyttää, tympii, haluaa vapaa-aikaa itselleen tai muuta niin suosiolla kyllä minä ainakin laitan kertisvaipan nykyään.

    Ja meillä ainakin likaiset vaipat haisevat, oli ne sitten tuulettuvassa tilassa tai ei. Ämpärissä nykyään säilytän kannen alla, mutta voi jeesus mikä lemu sieltä ryöpsähtää sitten avatessa;)

    Mutta jaksoin kuitenkin noinkin pitkään, kannattaa kokeilla, uskon että jokainen kestovaippa on kotiinpäin:)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...