Vaihteeksi ruokapostaus! Olemme duunissa pohtineet paljon kasvisproteiineja ja itse yllätyin suuresti kun tsekkasimme Finelistä, että porsaanliha sisältää proteiinia keskimäärin 18,3%. Vertailun vuoksi vaalea soijarouhe sisältää 38,5% ja hernerouhe paketin mukaan 21%. Kuivattuja tuotteita siis molemmat, mutta silti. Eikö liha olekaan vähintään puoliksi proteiinia, jossa on muutama prossa rasvaa? Sarjassamme asioita, joita en ole koskaan tullut ajatelleeksi.
Tajusin joku aika sitten, että olen totaalinen antikarppaaja, elän pelkillä hiilareilla. Syön silloin tällöin kalaa ja satunnaisesti broileria (lähinnä silloin kun muita ei vaihtoehtoja ole), mutta kasviproteiinia en saa mistään, sillä perinteiset pavut ei ole mun juttu, missään muodossa. Hernerouhe vaikuttaa kuitenkin tähän tarpeeseen kiinnostavalta tuotteelta, erityisesti siksi, että voisin kuvitella maun sopivan myös metriheikkien suuhun. Kyseessä on lisäksi ihan ikioma suomalainen herne eikä mikään Andien rinteillä laamankakassa kasvava erikoisuus, jonka saa poimia vain täydenkuun aikaan. Hernerouhe on kauniin vihreää murua, josta saa puolen tunnin liotuksella kuulemma pätevää tavaraa ruoanlaittoon - mutta millaisiin resepteihin?!
Te tiedätte kuitenkin: oletteko käyttäneet hernerouhetta? Millä tavalla? Ajattelin itse kokeilla sitä jonkinlaisiin kasvispihveihin, mutta poden lievää tenkkapoota, että minkä maun kanssa herne sopii yhteen. Jeesikää, hyvät hernerouhespesialistit!
Karppaajaksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kannattaa muistaa että hiilareita keho valmistaa tarvittaessa itse, mutta rasvaa ja proteiineja taas ei saa mistään muusta kuin monipuolisesta ruoasta. Proteiineja sais tulla 1 g per painokilo ja vähintään 25% energiasta rasvasta (ja tämä on siis VÄHÄrasvainen ruokavalio), silloin voi olla varma että saa kaikkea tarvittavaa ;).
VastaaPoistaMinäkin ostin eilen tuota samaista hernerouhetta, Uuden mustan postauksen innostamana. Ajattelin testata sitä kaalikääryleiden täytteeseen (joita ajattelin yrittää tehdä ekaa kertaa elämässä...), tulen sitten raportoimaan rouheen käyttökokemukset jos muistan. :)
VastaaPoistatuntematon tuote, mutta luulisin, että se sopii porkkanan ja perunan seuraksi pihveihin...
VastaaPoistaKiitos vinkistä. Ja todella "järkyttävää" lähinnä ajatusmaailman kannalta että soija tai hernerouhe sisältää enempi prodee mitä liha. Tosin mä en ees tykkää sianlihast.
VastaaPoistaSiis mitä se loppuosa siitä 100 g:sta sianlihaa on? jos noin 40g on rasvaa ja proteiinia ja sitten liuta kivennäisaineita ja vitamiineja?
VastaaPoistaTämä vasta on mysteeri!
En ehkä ymmärrä miten nuo Finelin selostukset menevät, mutta eikös tuossa alussa ole kokonaisprosentit, joissa porsaanlihassa sanotaan olevan 34% proteiinia (100g:ssä 18,3g proteiinia).
VastaaPoistaFineli kertoi kuivatun herneen sisältävän vastaavasti 24% proteiiniia ja sadassa grammassa taas 17,9g proteiinia. Finelin tiedon mukaan siis vähemmän kuin porsaanliha. Ei tosin paljoa jää vajaaksi kuitenkaan. En kuitenkaan ymmärrä mihin proteiineja katoaa kun ne laitetaan tuossa grammoiksi?
Anonyymi, hyvä tietää! Tosin olen aika laiska katsomaan yhtään mitä syön, joten aika pitkä matka on prosenttien laskemiseen. :)
VastaaPoistaMervi, miten onnistui?? Mä tein risottoa ja hyvä tuli. Perheen kommentit olivat myös hyväksyvät!
Rousku, joo, miksei, väristä tulis ainakin kirjava! :) Mä jotenkin haluisin kokeilla tota kukkakaalin kanssa. Herne maistuu tuoreessa rouheessa aika "salaattisena", mutta kypsennettäessä maku miedontuu.
Virpi ja Elli, mä törmään harva se päivä tähän "luulo ei tosiaan ole tiedon väärti" konseptiin. ;)
Anonyymi, uskoisin että vettä. :)
Maiu, Finelin eka taulukko kertoo energiasisällön suhteen eli miten se jakaantuu noiden perusravintoaineiden kesken: esim rasvasta saa yli 2/3 kaikesta energiasta vaikka sitä on vain se 16%. Näin mä tota tulkitsisin - saa valistaa, jos olen aivan hakoteillä!
Tuota, rasvaahan keho valmistaa lähestulkoon hiiliketjusta kuin hiiliketjusta, ainoastaan nämä välttämättömät rasvahapot (eli omegat) on niitä, mitä elimistö ei itse tee. Kuinka ihminen muuten voisi lihota? Toisekseen on kymmenen välttämätöntä aminohappoa (jotka muodostavat proteiinit), jota elimistö ei itse tee vaan nämä on saatava ruuasta. Ja kaikkia näitä kymmentä saa kombinoimalla ihan vaan vehnää ja soijaa jos vaikka kuinka vegaanikin olisi.
VastaaPoistaJa fineli näyttää ensin tosiaan kuinka monta prosenttia energiasta ko. ravintoaineesta tulee ja sitten vasta konkreettisen määrän grammoina. Eli ihan raiteilla olet.
Ah, mutta tuo hernerouhe on mahtavaa vaikka risotossa. Ja tässä tarkoitan vanhanaikaista, ilman liikaa piperrystä tehtävää risottoa. Sitä, jonka klassinen resepti täälläpäin on riisiä (arborio, neverheard), jauhelihaa ja herne-maissi-paprikaa.
oho, siis selvennykseksi proteiinit koostuvat aminohapoista.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaosui silmiin uudesta Martta-lehdestä: (en ole kokeillut, mutta voivatko Martat muka olla väärillä jäljillä?)
Hernerouheräiskäleet
2 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 tl meiramia
1,5 dl hernerouhetta
2 dl vehnäjauhoja
Tehdään kuten lettulaikina muutoinkin, annetaan turvota tunti ja paistellaan pannulla.
Törmäsin tähän tosi vanhaan kirjoitukseen kun selasin hernerouhereseptejä, mutta vastaanpa tuohon proteiinipohdintaan. Lihasta suurin osa on nestettä, jonka takia proteiinia on kuivatavaraan verrattuna vähän. Esimerkiksi paistetussa possun ulkofileessä on noin 26 grammaa proteiinia, 3,5 grammaa rasvaa ja 70 grammaa nestettä. Jos ulkofilee kuivataan niin että sen kosteus vastaa hernerouheen tai soijarouheen kosteutta (joka on ehkäpä 10 %), proteiinia onkin 78 %. :)
VastaaPoistaTeksasin hernerouheesta broilermurekkeen ja oli todella vähärasvaisia vielä kaikenkukkuraksi
VastaaPoistaTeksasin hernerouheesta broilermurekkeen ja oli todella vähärasvaisia vielä kaikenkukkuraksi
VastaaPoistaKaiken kukkuraksi siis vähärasvaista
VastaaPoista