24.11.2010

Vaikuttakaa, pomot ja työntekijät!

Olen päässyt sen verran oman hippeilyni ytimeen että yksi asia on noussut selkeästi itselleni tärkeäksi aiheeksi: jäte. Olen kieroutuneen kiinnostunut jäteveden käsittelystä, kaatopaikkojen ongelmista, jätelainsäädännöstä ja jätteen energiakäytöstä. Vedän leväperäisestä lajittelusta sekä himassa että duunissa suurimmat kilarit. Ehkä se johtuu siitä, että jätteessä tiivistyy vastuullisuus - sekä yhteiskunnan että kuluttajan: mihin ostettu tavara tai sen pakkaus dumpataan, kun se on tarpeeton? Ja sitten päästään aiheeseen: yritysmaailman vastuullisuuteen - enkä puhu nyt Lokapojista.

Firmat pystyvät halutessaan vaikuttamaan nopeasti omaan ympäristöystävällisyyteensä. Halutessaan. Johtoryhmätasolla tehdyt päätökset saadaan tarvittaessa käytäntöön vaikka samana päivänä, koskivat ne sitten työpaikkafillaroinnin tukemista, kiinteistön jätehuollon tehostamista, siivousfirman toimintaa, toimistotarvikkeiden hiilijalanjälkeä, kahvin etiikkaa, liiketunnistimella toimivia valokatkaisijoita tai kaksipuoleista printtausta. Tuntuu, että firman johdon on helppo unohtaa tämä.

Yritysten johdolla on mahdollisuus vaikuttaa myös ketjussa ylöspäin, esimerkiksi valitsemalla toimitilansa kiinteistöistä, joilla on jonkinlaisia ympäristöarvoja. Yritykset ovat yhteiskunnallisia toimijoita siinä missä missä kuluttajatkin. Jos yritykset näyttävät olevansa kiinnostuneita muustakin kuin halvoista neliöistä ja ilmaisista autopaikoista, dominoefekti siirtyy taas pykälää ylemmäs. Kyllä kiinteistönomistaja vuokranmaksajaa kuuntelee.

Jos kuluttajan rooli tuntuukin välillä ostoksilla tyhjänpäiväiseltä, kannattaa miettiä vaikutusmahdollisuuksiaan työntekijänä. Edellisessä työpaikassani hommat oli hoidettu esimerkillisesti, mutta voin kuvitella, että piittaamattomuus on oletettavasti enemmän sääntö kuin poikkeus. Me Nooran kanssa saimme keväällä aikaan firmaamme biojätteen keräyksen, mutta mitään muuta pihalta ei sitten löydykään, koska autopaikoista ei voi tinkiä. Pieni juttu, mutta banaaninkuorien heittäminen mustiin jätesäkkeihin ei ollut tätä ennen häirinnyt ketään niin paljon, että asialle olisi tehty jotain. Jos siis olet itse tarkka ympäristöasioissa, esitä rohkeasti firman johdolle muutostoiveita. Organisaation koosta riippuen voit saada yhdellä pienellä pyynnöllä aikaan ison parannuksen.

Hyvää Euroopan jätteenvähentämisviikkoa!


European Week for Waste Reduction 2010 - teaser (English) from The EWWR Secretariat on Vimeo.

9 kommenttia:

  1. Toi autojen pyhä asema on kyllä omituista: ikäänkuin työnantajan velvollisuus olisi tarjota jokaiselle (autoilevalle) työntekijälle ilmainen pysäköintipaikka. Sitten rakennetaan parkkihalleja ym. Äkkiseltään voisin veikata, että jos parkkihallin rakentaminen näyttää jostain syystä tulleen ajankohtaiseksi ja ne parkkihallin rakentamiseen tarvittavat rahat käytettäisiinkin a) fillarilla töihin tulijoiden sekä b) julkisilla töihin tulevien tukemiseksi / kannustamiseksi, niin voisipa äkkiseltään olla, ettei sitä parkkihallia tarvittaisi ollenkaan. Ylipäätään, mietitäänpäs miten työpaikkapyöräilijöitä on työpaikoilla tuettu: monestako työpaikasta löytyy lämmin pyörävarasto (niin, ne vaihteet tuppaa talvella jäätymään, pahimmassa tapauksessa lukkokin), mutta lämpimiä autohalleja ja vähintään autopistokepaikkoja on asfalttikentät pullollaan. Ja monestako työpaikasta löytyy riittävä määrä pukukaappeja, jotta fillaristit voivat asiallisesti säilyttää hikiset pyöräilykamppeensa työpäivän ajan. Jos vaikka ruvettaisiin panostamaan näihin asioihin ja maksettaisiin vaikka kunnon bonuksia (pekkaniska taitaa näissä asioissa olla todellinen edelläkävijä) pyöräilijöille, voisi vaikka sairaspoissaolotkin vähentyä siinä sivussa. Ja säästyisi ne parkkihallin rakentamiskustannukset. Miksei ylipäätään koskaan keskustelussa ole esillä se, miten paljon kallista maapinta-alaa autoilun suosiminen vie - tiet, parkkihallit, pysäköintiruudut ym.

    VastaaPoista
  2. Meidän firmassa on eriliset roskikset vaikka mille, mutta ongelma on ihmiset, eli kaikki koko ajan heittää niitä roskia mihin sattuu. Ja monelle tuntuu olevan täysin epäselvää mikä menee energiajakeeseen ja mikä sekajätteeseen, vaikka niissä on ohjeet. Uuteen toimistotaloon muutettuamme meillä on ilokseni tosi hyvät oltavat pyöräilijöillekin. Siksi ihmettelen kun niistä sadasta kaapista on vaan joku 20 aktiivisessa käytössä... :(
    -karina

    VastaaPoista
  3. Meidän firmassa on eriliset roskikset vaikka mille, mutta ongelma on ihmiset, eli kaikki koko ajan heittää niitä roskia mihin sattuu. Ja monelle tuntuu olevan täysin epäselvää mikä menee energiajakeeseen ja mikä sekajätteeseen, vaikka niissä on ohjeet. Uuteen toimistotaloon muutettuamme meillä on ilokseni tosi hyvät oltavat pyöräilijöillekin. Siksi ihmettelen kun niistä sadasta kaapista on vaan joku 20 aktiivisessa käytössä... :(
    -karina

    VastaaPoista
  4. Muistan jo vuosia sitten vientiteollisuuden parissa työskenneleen isäni saaneen jäteherätyksen asiakkaansa toimesta: suomalainen firma toimitti saksaan tuotteitaan - ööh, isoja klönttejä! - muoviin pakattuna. Asiakas kiitti toimituksesta, mutta palautti pakkausmuovit suomalaispajan pihalle lähettäjän laskuun. En edes muista oliko muovi vääränlaista vai puuttuiko siitä merkinnät sen laadusta, ehkä molempia. No, viesti tuli perille!

    VastaaPoista
  5. Niin kauan kuin fillaroitsijoita eivät koske mitkään liikennesäännöt eivätkä nopeusrajoitukset, niin meidän ei firma EI tue tuota tappavan vaarallista liikkumismuotoa. Fillaroitsijoilla tuntuu olevan oikeus ajaa mistä tahansa autojen ja jalankulkijoiden eteen, päälle, kylkeen jne. Tämän lisäksi he vaativat erillisiä suihkutiloja toimistoihin kun ollaan niin urheilijaa, että hullunkiilto silmissä paahdetaan pitkin jalkakäytäviä tuhatta ja sataa ja mukamas pelastetaan maailmaa.

    VastaaPoista
  6. Heheh, kiitos vain, Anonyymi, päivän parhaista nauruista. Juuri sinunkaltaistesi vuoksi yksityisautoilu kukoistaa ja voi hyvin. :) Muuten, eikös ihan lain mukaan kaikissa työpaikoissa pidä olla sosiaalitilat suihkumahdollisuudella? Vaikkei kukaan edes pyöräilisi? Korjatkaa, jos olen väärässä.

    VastaaPoista
  7. Piti muuten vielä tuosta pyöräilijöiden vaarallisuudesta ihan oman elämän kokemuksella kertoa, että olen kyllä jäänyt kaksi kertaa auton alle mutten vielä kertaakaan pyörän.

    VastaaPoista
  8. pilami, ihan totta. Mua jotenkin ihmetyttää se kun joka aamu näen Länsiväylän turvoksissa autoja, joissa istuu yksi ihminen. Voitaisko siirtyä edes jonkinlaisiin lämpökoppiskoottereihin??

    karina, niin, firman täkein tehtävä on myös valvoa että lajittelu toimii. Edellisessä duunissa oli superaktiivinen siivooja joka aina huomautti jos oli jotain mennyt väärin. Kyllä se sitten alkoi mennä perille.

    Hermannin rva, hahhaha! Ihan mahtava juttu! Mähän suorastaan inspiroidun tollaisesta esimerkistä.

    Anonyymi, en yleensä vastaa tämän tason kommentteihin, mutta huomautuksena: 1) tappavan vaarallinen liikkumismuoto autoilu ja 2) fillaroitsija saattaa tulla jopa kymmenen kilsan matkan, jolloin on ihan sama miten sääntöjen mukaan ajaa, hiki tulee kuitenkin. Älä pliis tule tänne enää koskaan kommentoimaan.

    pilami, meillä ei ole ainakaan duunissa suihkua, joten filalripäivinä pitää vetää hygieni kuntoon lavuaariakrobatialla..

    VastaaPoista
  9. Jooh, tätä on kyllä yritetty, eikä edes niistä helvatan paperimukeista päästä eroon. Ja ne autot... en edes aloita... Kompostien saaminen sentäs onnistui joten kuten. Joku voisi niitäkin tosin tyhjentää...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...