29.1.2022

Mitäs nyt, Spotify?


Välillä maailman meno hämmästyttää. Näin kävi viime viikolla, kun kuulin, että Spotify todella mieluummin poistaa klassikkoartistin kuin jotain huuhaaskeidaa syytävän juontaja-näyttelijä-podcastaajan. Päätöksestä ei oikein näyttänyt olevan edes epäselvyyttä, niin nopeasti se tehtiin. Tai sitten en vain huomannut keskustelua. Aikamoista joka tapauksessa.

Nyt kun Neil Youngin seuraan on ilmoittanut liittyvänsä pari muutakin artistia, kuluttajat lopettavat asiakkuuksiaan, #deletespotify trendaa ja kurssi sukeltaa, päätös on tuulettimessa. Yhdistettynä aikaisempiin korvauskohuihin firman maine on tietenkin pilalla lopullisesti. 

Ups?

Toisaalta olen ilahtunut. Näitä rajanvetoja tarvitaan, mutta minä en voi niitä yksin vaatia. Spotifyta oli jo samasta syystä lähestynyt vetoomuksella satojen lääketieteen ammattilaisten joukko, mutta sekään ei ollut ruotsalaisfirmaa kiinnostanut. Ihailen suuresti niitä taiteilijoita, joilla vielä on jotain sanottavaa ja kanttia tällaisiin vaatimuksiin. Samalla päästään käymään (jälleen kerran) sananvapauskeskustelua: mitä se tarkoittaa? Mitä se ei tarkoita? Mikä on sallittua? Mikä on rikos? Ja mikä on moraalisesti täysin väärin?

Samalla vituttaa. Kuluttajalle jää aina se sama outo sivustaseuraajan rooli. Kohu on erityisen työläs, sillä musiikkisovellus on monelle kiinteä osa arkipäivää ja yhdistetty joka hemmetin laitteeseen. Mikä on korvaava tuote? Onko toista reilumpaa ja vastuullisempaa palvelua? Vai siirrynkö vain takaisin korvalappustereoihin? Miten saan kopioitua vaivalla keräämäni biisilistat? Ystävä taas pohtii, miten linkki auton musiikkilaitteen kanssa puretaan, kun sovellusintegraatio on tehty jo tehtaalla. Lisäksi pännii, että minäkin olen rahoittanut tällaista sontaa monta vuotta ja luullut että rahani menevät artisteille. 

Hälyn olisi tietysti voinut nostaa jo aikaisemminkin. Ei tämä mikään vahinko ollut. Spotify on aivan täydessä ymmäryksessä ja isolla rahalla ostanut kyseisen podcastin. Roganin tapauksessa kyseessä ei siis ole mikään hiljalleen kajahtanut kokemusasiantuntija vaan yrityksen tulokseen vaikuttanut bisnespäätös. Yhtä lailla Roganille olisi voinut sanoa, että lopeta paskanjauhanta, koska tuo ei ole vastuullista toimintaa.

Mainostulojen optimointiin Asiakaskokemuksen räätälöintiin upotetaan tähtitieteellisiä summia rahaa mutta heti kun pitäisi kantaa vastuuta ydinbisneksestä eli alustan tarjoilemasta sisällöstä (= palkata porukkaa karsimaan disinformaatiota, vihapuhetta tai huuhaata), kaikki ylevät visiot, missiot, inkluusiot ja purposet lentävät ikkunasta ulos. Asiakaspalvelu suljetaan. Nothing to see here. Rahaa tässä ollaan tekemässä ja dataa keräämässä, ei täällä mitään arvoja oikeasti ole. 

Tällä hetkellä Spotifyn vastuullisuusraportti on aivan järjettömän kiusallista luettavaa. Onnea vaan jatkoon.


8 kommenttia:

  1. Itse heräsin tähän uutiseen hieman hitaasti, mutta kun Joni Mitchell liittyi kapinallisiin, niin minäkin. Seurue suurenee ja nyt alkaa olla painetta Spotifyn suuntaan jo melkoisesti, mm. nro 19 ja 35 listattujen podcastien vetäjä totesi nyt, ettei aio julkaista uusia jaksoja alustalla "for the time being".

    Toki ongelma lienee juurikin siinä, että kritisoitu Roganin podcast taas on Spotifyn kuuntelutilastoissa nro 1. Ja podcasteissa on luultavasti nykyään enemmän rahaa kuin musiikin striimauksessa, tai ainakin yhtä paljon. Rahapussin kilinä niin kovin herkästi peittää alleen vastuullisuuslätinät..

    Mielenkiinnolla seuraan, miten tässä käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaha, olenkin nyt muuttunut anonyymiksi täällä kommenttiboksissa mutta kuten sanoit, ongelma on juurikin noissa ostetuissa podeissa ja tämä on tosi kiinnostava keissi vastuullisuusjaapatuksen kannalta.

      Poista
    2. Minua ylipäätään ketuttaa se, että Spotifysta on tullut podcast-koneisto. Syy on selkeä. Mitä enemmän podcasteja kuunnellaan sieltä, sitä vähemmän Spotify joutuu maksamaan musiikin tekijöille. Podcasteista eivät liene maksa korvauksia. Näin ainakin itse sen käsitän. Joe Rogan vaikuttaa muutenkin rasistilta tviittien perusteella. Tai sen kuvan olen itse saanut. Olen maksanut yli vuosikymmen musiikista erinäisille palveluille, mutta nyt palasin Free-versioon Spotifyssa. Mainoksia tulee, mutta en tue 200 000 dollarin Rogania, kun haluaisin, että se kk-maksu olisi mennyt kuuntelemilleni artisteille. YouTube Musiikki ilmaisena myös ok, mutta siinä kismittää se, ettei puhelimessa voi kuunnella näyttö kiinni. Spotifylla jatketaan.

      Poista
  2. Vaihtoehtoja todella on. Suosittelen lämpimästi Tidalia. Äänenlaatu on huomattavasti paljon parempi kuin Spotifylla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Spotifyn äänenlaatua on tosiaan moni kritisoinut. Mutta Tidalilla on *kuulemma* jotain tilitysongelmia artistien suuntaan. En ole kyllä tarkistanut tätä väitettä.

      Poista
    2. Tidal maksaa, joten minulle se ei ole vaihtoehto.

      Itse näen, että kuuntelisin ennemmin ilmaiseksi mainoksilla esim. Youtubesta tai Spotifyssa kuin maksan 119,88 euroa tai enemmän isolle firmalle. Minulla ei ole tällä hetkellä yhtään tilauspalvelua.

      Poista
  3. Tuo Spotifyn ”vastuullisuusraportti” - ei ole todellista! Kuin kouluessee, joka tehdään kun kirjoja ei ole luettu = hylätty. Ei mitään data, visiota, rakennetta. Huhhuh.

    VastaaPoista
  4. Peruutin oman Spotify Premiumin tässä kuussa.

    Miksi? Olen maksanut musiikista Spotifylle tai Googlelle pääasiassa vuodesta 2010 riippuen siitä mitä olen käyttänyt. Vaikka 9,99 tuntuu edulliselta, on se vuodessa paljon, eikä ainakaan Spotifyn hinnankorotus eurolla lämmittänyt.

    YouTubesta löytyy samaa musiikkia laillisestikin nykyään ilmaiseksi.

    Spotifyssa kuuntelen edelleen sitä, mainoksilla, eikä parempaa voi vaatia. Äänenlaatu ei toki vedä vertoja maksimitasolle, mutta keskitaso on hyvä, eikä meluisassa ulkoilmassa sitä muutenkaan huomaa tarkkailla yhtään. Onneksi.

    Irtisanoin. Säästän vuositasolla nuokin rahat johonkin järkevämpään.

    Muita tilauspalveluita ei ole, laskut enää vuokra, sähkö ja kotivakuutus.
    Puhelin vielä veloittuu toistaiseksi, mutta sen siirrän Prepaidiin Elisalle loppuvuodesta, eli siitäkään ei tulisi laskua enää sitten. Joe Rogan oli yksi syy muiden joukossa irtisanoa Premium-palvelu. Ja kun irtisanoin, mitä sain?

    En mitään, rahat on mennyt, eikä mitään jäänyt käteen.
    Ja olen maksanut vuodesta 2011.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...