Olinkin jo odottanut tätä. Snadi ilmoitti eilen, että kurkku on ehkä vähän karhea. Tänään kurkkukipu oli poissa, mutta nenä alkoi vuotaa. Kuumetta ei ole, eikä edes pärskimistä. Mutta kaupungin ohjeiden mukaan kaikissa mahdollisissa flunssan oireissa tulee jäädä kotiin ja ottaa yhteyttä koronaneuvontaan sekä hakeutua koronatesteihin matalalla kynnyksellä. Selvä.
Nyt tilanne on se, että olen kaksi päivää yrittänyt soittaa täysin ruuhkautuneeseen koronaneuvontaan enkä pääse edes takaisinsoittojonoon. Toisaalta sekään ei ehkä hyödyttäisi, sillä testausaikoja saa kuulemma vajaan viikon päähän, koska kersoilla valuu räkä tähän aikaan vuodesta, mikä tuntuu olevan uutinen kaikille muille paitsi lasten vanhemmille. Testin jälkeen tuloksissa kestää kolme päivää, koska myös diagnostiikassa on ruuhkaa.
Yksityiseltä testin saisi ehkä nopeammin, mutta se maksaa satoja euroa. Siihen ei valitettavasti viime kevään talouskatastrofin jälkeen ole varaa.
Että mitäs nyt sitten? Jos tämä olisi tapahtunut perussyksynä, olisin pitänyt Snadin kotona yhden päivän verran kuumeseurannan nimissä. Vain Sanna Marin saa testin ja tuloksen vuorokaudessa, joten nyt kotonaoloa on tiedossa epämääräisen ajan verran. Enkä tiedä voinko palauttaa Snadin kouluun ilman koronatestiä, vaikka oireet poistuisivat huomenna.
Onneksi kyseessä on kolmosluokkalainen, joka pärjää kyllä yksin kotona kun on pakko. Ja kahden yrittäjän perheessä todellakin on pakko. En tosin tiedä yhtä ainutta työnantajaa, joka myöntäisi parin viikon palkallisia vapaita koronatestiä odottavan lapsen hoitoon.
Milloin saa sanoa ääneen, että työssäkäyvän perheellisen näkökulmasta tästä ei tule yhtään mitään? Olen ihan messissä käsien pesussa, matkustusrajoituksissa, turvaväleissä ja maskeissa (vaikka onnistuinkin lennättämään korvikseni jonnekin Kampin metroasemalle maskin poiston yhteydessä), mutta tässä menee raja. Samaan aikaan, kun maahan saa edelleen tulla vapaasti mistä tahansa tautipesäkkeestä jos tyttöystävä asuu täällä, taaperoille tungetaan tikkua nenään joka toinen viikko. Ystäväni haki negatiivisen koronatestituloksen saaneen lapsensa pois päiväkodista jo toistamiseen tällä viikolla, koska nenä vuotaa. Pitääkö nyt mennä uuteen testiin? Ja mitä tekee yksinhuoltaja, joka ei pysty tekemään etätöitä?
Erityisen absurdia tämä on sen tutkimustiedon valossa, jonka mukaan lapset eivät ole merkittävässä roolissa koronan leviämisessä. Onneksi sentään HUSin diagnostiikkajohtaja on kanssani samaa mieltä.
Jos koko syksy on koronaneuvontaan jonottamista jokaisesta aivastuksesta ja testeissä ramppaamista kerran viikossa, yhtä hyvin voisimme sitten olla taas lockdownissa. Silloin olisivat kaikki muutkin samassa suossa eikä menisi kolmea tonnia vuodessa koronatesteihin. Ja sitten hallitus voikin ruveta miettimään, miten työnantajille korvataan vanhempien jatkuvat poissaolot, lapsille peruskoulun syyslukukausi ja vanhemmille mielenterveyspalvelut.
Muutenkin aika vähän kuulen puhetta siitä, miten tämä pandemia saadaan hiipumaan vai pitääkö viruksen kanssa vain oppia elämään. Avoimia kysymyksiä on aivan ymmärrettävästi vaikka kuinka paljon, mutta me keskitymme riitelemään hemmetin maskeista. Immuniteetistä ja mutaatioista tiedetään vielä aika vähän, jolloin rokotteenkin teho on kysymymerkki. Ja ketkä pitäisi rokottaa ensin? Miksi jotkut perusterveet saavat miedon ja jotkut saavat vakavan muodon? Miten heidät seulotaan?
No näitähän voin sitten miettiä aina silloin, kun en näppäile koronaneuvonnan numeroa. Lapsikin varmaan pääsee ensi viikolla koronatestiin jo ihan terveenä.
Jep jep! Itse heräsin eilen flunssaisen oloisena, toinen työkaveri tänään, kahdella muulla lapset. Helsinki-Espoo-vantaa -aksellilla selvästi joka neljäs nenä on nyt vähintään kuvitellussa flunssassa. Tuntuu tyhmältä mennä itse pienestä oireesta testiin, kun tietää siellä olevan epätoivoisia päiväkotilasten vanhempia ruuhkaksi asti. Mutta toisaalta ohjeet ovat yksiselitteiset ja ilman negatiivista testitulosta ei neljän seinän sisältä ole ilmeisesti poistuminen kahteen viikkoon, vaikka kuinka tervehtyisi, ja sitä ei nyt kyllä työtilanne taikka nuppi enää kestä.
VastaaPoistaTsemppiä vaan meille kaikille tähän syksyyn!
Joo, näinhän tämä nyt etenee. Mua ärsyttää että sinne testiin ei pääse! Tämä syksyn flunssakausi oli kyllä tiedossa jo keväällä ja siihen olisi voinut varautua nyt neljän kuukauden verran, mutta kas kun pääsi yllättämään. Grrr! Kouluista taas ei ole mitään järkevää ohjeistusta tullut muuta kuin se että pitää soittaa koronaneuvontaan, jossa siis ei vastata. Ihan vitun hienoa.
PoistaKouluista ei tule ohjetta, koska terveydenhoitajia on kielletty antamasta ohjeita. Näin kertoi lapsen koulun th kun pyysin jotain linjausta. Entä jos yksi lapsi aivastaa ja toinen ei, onko kaikki kotona? Entä jos äidin nenä on tukossa mutta molemmat lapset kunnossa? "Soittakaa neuvontaan."
PoistaTäällä ihan sama tilanne, kolmatta päivää yritän saada yhteyttä puhelimitse. Flunssakin parani jo.
VastaaPoistaSama juttu kävi mielessä kun Marin kuulutti menevänsä testiin - eipä sinne niin vaan mennä. Ottaa pattiin ja kovaa.
Enkä ymmärrä miten tämä about viikon (tai jopa enemmän) odottelu estää viruksen leviämistä. Jos tää nyt vaikka oli sitä koronaa, eikö oo vähän myöhäistä viikon päästä ihmetellä että keitä kaikkia on ehkä altistanut sen parin päivän ajan ennen oireiden alkamista?
Mä sain äsken sentään jätettyä numeron! Takaisinsoittoa odotellessa. Ehtii tulla jo joku uusikin nuha tai vaikkapa vatsakipu! #eisaatana
PoistaSinuna pitäisin nyt puhelimessa yölläkin äänet päällä. Ne soittaa takaisin vuorokauden ympäri, eli puhelu voi oikeasti tulla milloin vain.
PoistaApua.
PoistaJep. Mulle oli soitettu klo 01:28 ja 01:57 takaisin.
PoistaJust eilen avauduin tästä samasta asiasta. Tämä uusi normaali syö voimia aika paljon. Meillä on lapsi, jolla on astma ja siitepölyallergioita. Fakta on se, että jos joka aivastus lasketaan, niin meillä ei olisi käyty koulua tänä syksynä vielä lainkaan. Lapsi aivastaa joka aamu pari kertaa, mutta se menee sillä ja allergialääkkeellä ohi. Silti joka aamu joudun miettimään, että onko tämä aamu se että ei menekään ohi. Joka päivä olen puhelimen ääressä koko päivän ajan. Soittaako opettaja, että nyt aivastaa ja yskii. Tai ip-kerho.
VastaaPoistaKoska astmalapsi yskii paljon helpommin kuin terve lapsi. Välitunnilla voi olla niin kivat ja vauhdikkaat leikit, että rupeaa yskittämään. Liikuntatunnilla hiekkakenttä pölisee ja se yhdessä rasituksen kanssa laittaa yskittämään. Toistaiseksi on selvitty oireiden hoitamisella.
On varmasti erityisen raskasta allergisen kanssa! Tähän on kyllä pakko löytyä joku tolkun linja ja vieläpä aika pian.
PoistaYritin eilen soittaa mahdollisesti Suomen suurimman yksityisen toimijan puhelinvaihteeseen ja ajanvaraukseen, mutta yli 20 minuutin jonottamisen jälkeen luovutin. Lisäksi soittopyynnön jättämistoiminto ei toiminut (paukutin sitä useita kertoja puhelimessa jonottaessani) ja kun yritin tavoittaa elävää henkilöä chat-palvelun kautta sain ilmoituksen "keskustelu on päättynyt" (ei se ehtinyt vielä alkaakaan). Voi olla, että ehtivät juuri ja juuri palvella korona- tai vasta-ainetestattavia, mutta ketään muita tai mitään muita vaivoja omaavia kyllä eivät. Tilanne on hurja ja pelottava, sillä tavallaanhan toisesta aallosta ei ole vielä koettu kuin pientä liplatusta, mitä sitten, jos iskee kunnon myrsky?
VastaaPoistaVoi apua, tästähän ei tosiaan tule mitään edes yksityisellä! Jos todella halutaan testata lapsia koko ajan, täytyy kouluilla olla joku näytteenottopiste.
PoistaRiippuu varmaan ihan kaupungista että saako mennä oireiden loppumisen jälkeen kouluun/päivähoitoon ilman testiä. Täälläpäin saa. Sekä oireiden lieventyessä saa mennä jos nega testi. Minusta sekin erikoista koska päiväkodeissa hoitajat äänipainoksissa flunssan jälkimainingeissa hoitaa lapsia ja lapset sairastuu ja joutuvat testiin jotta pääsevät takaisin hoitoon .. 🙄😞 kannatan kaikkien sairastamista kotona vaikkei koronaa olekaan. Mutta lasten/allergisten monien viikkojen nuhat ei kyllä ole helppoja asioita 😑
VastaaPoistaVarmasti on kaupunkikohtaisia eroja. Tämä lapsi, jonka ystävä haki juuri pois päikystä, oli saanut kaksi päivää sitten negatiivisen testitulokset. Öö, milloinkas sitten mennään uuteen testiin? Ja totta kai kannattaa sairastaa kotona, mutta se raja milloin kuumeettomassa nuhassa voi mennä kouluun on ollut ennen vointikysymys – nyt kun testiin ei pääse, rajanveto on täysin epäselvää.
PoistaEi ole ensimmäinen kohta, jossa vaikuttaa siltä että ohjeiden antaja elää eri todellisuutta kuin ohjeiden kohde. Olen ihmetellyt esimerkiksi maskien käsittelyohjeita, jotka ovat sairaalatasoa. Vähän yläkanttiin siihen nähden, että aivastetulle hihoille ei ole mitään ohjeistusta.
VastaaPoistaMirja
Joo, todellakin! Pese tosiaan maski 90 asteessa jokaisen käytön jälkeen jos suinkin koronapuhelinjonotukselta ehdit. O_o
PoistaHyvin ehtii. 90 asteen pyykkiä ehtii pestä ehkä 2 koneellista odotusmusiikkia kuunnellessa.
PoistaTotta! Toisaalta kun on vaan se yksi maski niin tuntuu aika tiukalta vetäistä koneellinen ihan vain sen vuoksi. :)
PoistaEi tarvitse koneesssa pestä, kiehautat kattilallisen vettä, kaadat maskin päälle, ja saippuaa perään. Sitten pestään käsin siinä vaiheessa, kun vesi on sen verran jäähtynyt, että sormet kestää. Hanskoja kannattaa käyttää. Tähän menee kaikkineen ehkä vartti, todellista työaikaa eli sitä pesua pari minuuttia. Suosittelen Outi Pyyn instatiliä, siellä on tosi hyvät ohjeet tähän!
PoistaTäällä ihmetellään miten toimia, kun juuri päiväkodin aloittanut lapsi sai heti nuhan (yllätys!). En jaksanut jonottaa tukossa olevaan koronalinjaan ja nyt lapsi jo oireeton 2pv nuhan jäljiltä. Emme saaneet mitään ohjeita, että milloin voi mennä takaisin päikkyyn ilman testiä, vai voiko? Entä kun oireettomia ei testata... Eli pidetäänkö lapsi kotona hamaan tappiin asti. �� (tai siis seuraavaan nuhaan, jonka sitten hyvänä äitinä käyn testauttamassa)
VastaaPoistaNo samaapa tässä aika moni muukin miettii että mikä nyt on oikein. Järkeväähän ei ole enää mikään. O_o
PoistaJep. Ekaluokkalaisen eka viikko menee nuhan vuoksi kotona. Ihan tosi hienoa. Yksityisellä testilähetteen tehnyt lastenlääkäri sanoi, että hänen potilaistaan vielä kenelläkään ei ole ollut koronaa. Ja toinen lastenlääkäri sanoi, ettei tiedä yhtään tapausta jossa lapsella olisi tauti mutta muulla perheellä ei. Tällä taustalla nämä koulujen ohjeet ovat aika rankkoja...
VastaaPoistaNäinhän se syyslukukausi saadaan kivasti kulumaan! Muilla perheenjäsenillä ei tosiaan ole mitään, joten jännä nähdä mikä testauspolitiikka nyt on.
Poista..ja ainakin meidän kaupungin linjauksissa on myös, että jos yksi lapsi odottaa koronatestiin pääsyä (nuhassa/kuumeessa yms), toisetkaan perheen lapset eivät saa mennä päiväkotiin ennen sairaan lapsen negatiivista tulosta. Suomennettuna: kaikki lapset kotona noin kaksi viikkoa putkeen kerrallaan kun a) ei pääse neuvontaan läpi b) jos sattuvat soittamaan takaisin ja sattuu saamaan ajan koronatestiin, se on usean päivän kuluttua c) tuloksissa menee muutama päivä. Yritä sitten tuossa yhtälössä teeskennellä työntekoa ja vahvaa mielenterveyttä :)
VastaaPoistaOi, en oo ainoa, jolla meinaa kuppi kipata jo pelkästä flunssasyksyn ajatuksesta! Ollaan ravattu koronatestissä jo kolme kertaa vaihtelevalla kokoonpanolla tässä lopukesästä ja varmasti tullaan päikkyikäisen ja ekaluokkalaisen vielä monta kertaa käymään... Kun tämä(kin) kuukausi alkoi sillä, että mukelot oli taudissa, meinasin menettää kaiken järkeni ja työmotivaationi ihan kokonaan. Jotenkin on tuntunut, että keväällä oltiin kaikki samassa nesteessä, mutta nyt on hirveän yksinäinen olo kaiken tämän kärvistelyn kanssa, kun osa kansasta vaan lomailee ja bilettää vailla huolen häivää. Nämä lapsiperhetodellisuuden realitycheckit blogeissa ja muissa medioissa on sillon kultaakin kalliimpia <3
VastaaPoistaTätä se on myös koulun henkilökunnalla. Töihin ei ole asiaa, jos nenä vuotaa tai kurkku on kipeä, vaikka normaalisti niistelisi pois vaan ja pesisi sitten käsiä nistämisen jälkeen. Testiin pääsee vasta 4-6 päivän kuluttua ja tuloksessa kestää pari kolme päivää.
VastaaPoistaItse sain testiaikaa varatessani ohjeen, että jos oireet häviävät, ei tarvitse mennä testeihin (testiaika pitää peruuttaa tietysti) ja yksi oireeton päivä riittää ennen töihin menoa. Sama kuulemma oppilailla.
Mutta kohta on kouluissa ja päiväkodeissa kaaos, kun henkilökuntaa on sairauslomalla odottamassa testiin pääsyä.
Eli jokin mättää raskaasti nyt joka suunnassa. Voin vain kuvitella mikä tilanne on useamman lapsen perheessä.
Aivan järjetöntä, mietti tätä mitenpäin vaan. Turun ohjeiden mukaan lapsi pitää viedä testiin ja vasta negatiivisen testin jälkeen takaisin kouluun/päiväkotiin, mutta muu perhe saa jatkaa normaalisti testiä/tulosta odottaessa, ellei ole erityist sytä epäillä koronaa (ts. on matkustanut jossakin tai olut kontaktissa matkustaneeseen).
VastaaPoistaEli ohjeetkin ovat ihan erilaisia. Testaus ruuhkautetaan aivan turhaan ja ihmiset stressaavat niin paljon, että siihenkin jo kuolee joku. Koronasta tulee yksi noro tai influenssa, jonka kanssa pitää elää. Pidän edelleen kasvomaskeista häröilyä / niiden vaatimista aivan pöllönä. Niillä ei saada aikaan kuin kyräilyä ja mahdollisesti lisää tartuntoja, koska ihmiset eivät jaksa käyttää niitä kuin kirurgit. Pitäisi miettiä, millaisessa maailmassa haluamme elää - onko se todella kaiken kieltävä ja ihmiset omiin poteroihinsa erottava? Yksinäisyys on vaarallisempaa kuin korona.
Ei ole. Yksinäisyys ei ole vaarallisempaa kuin korona.
Poistahttps://www.stat.fi/til/ksyyt/2018/ksyyt_2018_2019-12-16_tau_001_fi.html
PoistaTuoreempaa tilastoa ei ole julkaistu, mutta 2018 itsemurhan vuoksi kuoli 810 ihmistä. Koronaan on nyt kuollut 334 (vähemmän kuin influenssaan vuonna 2018).
Mihin koira on haudattuna tässä hysteriassa?
Kun terveydenhuoltohenkilöstöä ei voi kovin nopeasti saada mistään lisää, testauskapasiteetin kasvattaminen vie henkilöstöä jostakin muualta kasvattaen näin jo keväällä syntynyttä hoitovajetta. Tärkeämpää olisi testauksen kohdistaminen lentokentille ja satamiin, turhan matkustamisen vähentäminen sekä karanteeni, ei mikään omaehtoinen leikkikaranteeni ulkomailta tulijoille.
Verenpaineet nousussa täällä pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Koronatesti saatiin toisena puhelinjonotuspäivänä 6 päivän päähän kahdelle nuorelle nuhanenälle. Ja sen jälkeen vielä useita päiviä tulosten odottelua. Kahden viikon poissaolo siis lievästä flunssasta odotettavissa, ja tauti on erittäin todennäköisesti päikystä/koulusta. Näen, että etäkoulu oli ihan toimiva konsepti tähän verrattuna, ei tarvinnut sentään huolehtia koronatestauksesta.
VastaaPoistaYritin puhua ystävälleni järkeä kun vei lapsen hoitoon vaikka itse ovat vanhemmat vauvan kanssa kotona että nyt ei varhaiskasvatukseen kaivattaisi nuhaneniä työssäkäyvien lapsia tartuttamaan. Kun on jo ennen koronaakin monesti soitettu hakemaan kipeä lapsi kotiin. Mutta eivät usko koronan olemassaoloon ja elävät omilla ehdoilla,pääkaupunkiseudulla. Tuomitaankohan minut mielipiteineni koronakyyläksi...
VastaaPoistaOma lapsi kerkesi olla 3 päivää koulussa, jonka jälkeen kurkkukipeä. Jonotin 4h (!!!) koronainfoon ja sain ajan 3 päivän päähän. Tulos tulee 3-4 päivässä. Lapsi ei edes niiskuta, mutta kuulema vaikka olisi jo terve pitää mennä testiin ja odottaa tulos. Ja jos jollekin muulle peheessä tulee oireita, kaikki pitää testata. Siis vaikka olis se yks nega jo perheessä ensin sairastuneella. Ihan älytöntä! Tästä syksystä tulee täys kaaos, jos lasten ohjeita testauksesta ei lievennetä.
VastaaPoistahttps://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/children-and-school-settings-covid-19-transmission
VastaaPoistaOngelma tuntuu todellakin olevan siinä, että matkustusrajoitukset eivät ota onnistuakseen. Kieltäydytään olemasta karanteenissa, ja rikotaan karanteenia. Todennäköisesti myös työnantajien käskyistä. Riskilennoilta porukkaa kieltäytyy koronatesteistä. Myös liikkuminen sinne karanteeniin tapahtuu suurella todennäköisyydellä hallitsemattomasti joukkoliikenteellä hyvin monella.
VastaaPoistaJa nyt on täysin vaakalaudalla, saadaanko niitä tämän hetkisten todisteiden mukaisia kaikkein pahimpia riskejä eli Skopjen-lentoja oikeasti keskeytettyä.
Ja mitään ei näemmä voi lakien mukaan suomalaisille pakottaa. Kaikki on vapaaehtoista, terveyden, toimivuuden ja talouden kustannuksella. Tulisi tunnustaa tosiasia; valmius- ja tartuntatautilakiemme heikkous uhkaa viedä maan kaaokseen.
Virallinen ohje on, että kahden oureettoman päivän jäljeen saa palata normaaliin elämään riippumatta siitä onko testi tehty vai ei. Onko päiväkodilla/koululla edes oikeutta lapsen terveystietoihin/labratestien tuloksiin?
VastaaPoistaSehän tässä on mielenkiintoista, kun ohjeet vaihtelee kunnasta toiseen, ne on vain ohjeita ja suosituksia eikä pakkotoimet ole mahdollisia ilman poikkeuslakia. Ja kouluilla / päiväkodeilla ei mun ymmärtääkseni ole oikeutta lasten terveystietoihin eikä kovin helposti edes mahdollisuutta niihin päästä...
PoistaMeillä eka flunssa lusittu ja kouluun palattu ilman testejä, oireettomana.
Tilanne on ihan sietämätön ja tähän todellakin pitää saada joku tolkku, mutta ratkaisu mun mielestä ei ole se ettei testattaisi vaan se että testaamisen kapasiteetti kasvatettaisiin valtaviin mittasuhteisiin ja tulokset tulisivat hyvin nopeasti. Testiin pitäisi päästä ilman mitään lähetettä tai edes ajanvarausta ja testipaikkoja pitäisi olla vähän joka alueella. Ja siis tietenkin lapsetkin voivat levittää koronaa.
VastaaPoistaMä sairastin koronan ja voi kertoa että se on helvetillinen tauti, joka voi muuttaa sun, perusterveen ja nuorehkonkin ihmisen elämän. Mä katson kauhulla taudin ja maskien vähättelyä kun itse sairastin 2,5 kuukautta vaikka olen perusterve ja just vasta 40 vuotias. Mitään tietoa ei ole mistä sen taudin sain. Mä olin todella hyvin sairas ja vältin sairaalahoidon nippanappa. Lääkäreitä silti tapasin lukemattomia kertoja, ambulanssin jouduin kutsumaan ja koronapäivystys tuli tutuksi. Kahden kuukauden sairastamisen jälkeen keuhkot olivat yhä niin heikot etten saanut iltasatua luettua lapsille tai puhuttua yhtään pidempää puhelua. Joudun yhä käyttämään aikamoista astmalääkeannostusta vaikkei mulla ole astmaa (ehkä tämän jälkeen on). Mulla on ollut paljon jälkioireita enkä yhä, 5 kuukautta taudin alettua, ole kunnossa. Koko muu perhe pysyi lähes oireettomana. Tämä on ihan skitsofreeninen tauti eikä siinä näytä olevan paljon tolkkua kuka sen taudin pahana saa.
Jahas. THL:n tiedotustilaisuus:
VastaaPoistaklo 10:29: Koululla tai päiväkodilla ei ole valtuuksia vaatia koronatestitulosta, Puumalainen sanoo.
Eli jos/kun lapsi paranee, niin sitten hänet voi viedä tarhaan/kouluun ja that's it. Näin mä sen ymmärtäisin - eli jos ei v***u sinne testiin vaan pääse niin ei mene ja kun paranee niin hyvä!
Täällä meilläpäin sanottiin,että jos oireet loppuu niin saa mennä ilman testiä hoitoon,eskariin ja kouluun. Meidän eskarilaiselle tuli maanantaina kurkku kipeäksi ja jätin kotiin. Iltaa kohden kipu oli poissa,mutta tiistai aamulla aivan räkäinen. Päästiin onneksi heti samana aamuna testiin,täällä homma toimii. Tulos tuli tänään ja nega (tiesin sen kyllä). Yhä yskii limaa pois ja nenä valuu. Pidän kyllä kotona huomisenkin. Saa parantua eikä TOIVOTTAVASTI pitkään aikaan tulisi kipeäksi.
PoistaJa siis tarkennuksena, kannatan kyllä testausta ihan kansanterveydellisistä syistä, mutta jos siihen testiin on näin vaikea päästä niin onhan se yksi hitto!
VastaaPoistaVoisiko niitä pikatestiasemia saada isoimpien koulujen yhteyteen ja niihin pääsisi testattavaksi vain kulmakunnan lapset. Se nyt ainakin tässä pahimmassa kaaosvaiheessa.
Joku on saattanut jo kirjoittaakin tästä, mutta kun keväällä kovasti vaahdottiin siitä, että koronatestitulos pysyy luotettavana max 2 päivää, koska tartunta on voinut tulla heti negatiivisen testin jälkeen, niin miten ihmeessä nyt esim. 10 päivää vanhan tilanteen testi (jonotus & tuloksen odotus) on luotettava? Odottelen tässä itsekin, koska ne pariviikkoiset paussit omassa työnteossa lasten flunssien muodossa alkavat...
VastaaPoistaLähtökohta mun mielestä pitäisi aina olla se, ettei mennä sairaana kouluun eikä töihin. Oireilevat tartuttaa muita ja taudit siirtyy perheestä toiseen ja työpaikasta toiseen sitä kautta. Varsinkin lapset (eivätkä monen aikuisetkaan) ei osaa olla tartuttamatta muita räkätursastelullaan. Vanha käytäntö siitä että nuhaisena ja yskäisenä ja hyvä kun ei kuumeisena laitetaan lapsi kouluun muita tartuttamaan ei todellakaan ole ok. Suoraan sanoen on vituttanut se, että kun omat terveet lapset on lomien jälkeen kouluun palanneet niin kahden päivän päästä niillä on ollu flunssa. Jonka olen melkein aina itsekin saanut. Nyt lapset on saaneet käydä jo viikon koulua ja ovat yhä terveitä kun siellä koulussa ei varmastikaan ole ollut niitä flunssaisia lapsia samoissa, runsaissa määrin kuin ennen. Sunkin lapsi kun on ollut kotona eikä mun lapsia tartuttamassa. (Meidän lapset on siis oikeastikin samassa koulussa:) Kyllä se vain on oikeasti kaikkien etu noin loppupeleissä, että taudit siirtyy vähemmän perheestä toiseen ja sitä kautta työpaikasta toiseen. On ollut aivan mahtavaa ettei omallakaan työpaikalla ole niitä työn sankareita karmeassa räkätaudissa muita tartuttamassa vaan ovat pysynyeet kotona. Sitä paitsi vaikka lapsesi oireilisi vain vähäisellä nuhalla niin toiselle se sama pöpö voi aiheuttaa kunnon taudin kuumeinenen kaikkineen.
VastaaPoistaMutta siitä olen tietysti yhtä mieltä, että koronatestaukseen pitäisi päästä helpommin.
Uusin ohjeistus https://thl.fi/-/oireinen-lapsi-tulee-vieda-koronatestiin-jos-hanella-on-uusi-hengitystieinfektio-tai-on-syyta-epailla-korona-altistumista
VastaaPoistaKaverin lapsi piti hakea päiväkodista kesken päivän pois, koska aivasti yhden kerran. Ei hyvä tavaton! Aivastus voi johtua aivan yhtä hyvin pölystä tai kirkkaasta kelistä, ku flunssastaki. Ei ihme, et koronapuhelimet ja näytteenotto sakkaa!!
VastaaPoistaYksinhuoltajat tekee niin, että ottavat palkatonta kolmannen päivän jälkeen tai kaivavat kuvettaan yksityisen testauksen verran (monella menee tietty vakuutukseen). Meidän kaupungissa maksimiaika soitosta tuloksiin on tällä hetkellä 11päivää, ooppa siinä sitten palkatta kotona ainoana perheen rahantuojana. Ja olinhan minä, mutta kyllä otti luonnon päälle.
VastaaPoistaSkopjen lentojen peruminen kuullostaa ensi ajatuksella fiksulta, muttei välttämättä olekaan sitä, kun hommaa vähän miettii. Ongelma ei ole se lento, joka kokoaa tartunnan saaneet yhteen helposti testeihin ja karanteeniin löydettävään kasaan, vaan se että ihmiset haluavat Skopjeen mennä juuri nyt. Menevät kuitenkin koska voivat, sitten vain hajautuvat eri paluulennoille ja sitten heitä onkin vaikeampi löytää, testata ja eristää.
WFT indeed. Näin tästä tilanteesta painajaisia jo heinäkuussa mutta tää rysähti vielä pahemmin niskaan kun osasin pelätäkään.
VastaaPoistaKeissi tästä teidän naapurista: yksivuotias aloitti päiväkodissa elokuun alussa. Ekalla viikolla naperoita oli ryhmässä 8. Toisen viikon alussa maanantaina meidän ipana oli ryhmänsä AINOANA paikalla, kaikilla muilla nuha tms. oire. Tiistaina ehti olla päiväkodissa tunnin, kun oli yskäissyt ja nenästä valunyt tippa kirkasta räkää. Kotiin siis.
Soitin koronaneuvontaan tiistaina päivällä, josta soitettiin takaisin jo heti torstaina. (En osannut muuten juhlia sitä, että ylipäänsä PÄÄSIN jättämään numeroni järjestelmään.) Lapsi pääsi koronatestiin tämän viikon maanantaina. Tulos tuli torstaina iltapäivällä. Oireita ei tietysti ollut sitä satunnaista räkätippaa lukuunottamatta.
Tulos: päiväkodista poissa 8 päivää kahden viikon aikana. Ainoa onni tässä on mulla joustava työnantaja, etätyö ja yrittäjämies, jolla on duunit koronan takia vähentyneet niin, että ehtii luuhaamaan kotona naperon kanssa.
Ja sehän oli siis koko ajan päivänselvää, että ei tolla lapsella ole mitään koronaa, sillä on valunut nenä tasan samalla tavalla koko elämänsä ajan siitä sekunnistä lähtien kun kotiutui sairaalasta himaan. Nyt sit toivotaan, ettei seuraavaa räkätippaa tulkita uudeksi oireeksi ja rumba alkaa alusta.
Kerään tässä vain kiitollisuutta siitä, että meidän päiväkodissa ei samalla pakoteta isompaakin kotiin, kun pienellä on joku oire. Ja että nyt alkaa ainakin julkisuudessa olemaan jotain järjenääniä, ettei näitä pikkuipanoita tarvitsisi testata ihan jokaisesta pikkuisestä yskästä.
Olen muuten pro-testaus ja ollut varovainen kaiken suhteen. Menin itse testiin kesällä kun kurkku oli ihan ihan vähän karhea (mutta ei edes oikein kipeä), ihan vaan kun luvassa oli kaksi hotellireissua Suomessa samalla viikolla. Isommankin naperon kiikutin heti alkukesästä testiin kun nousi kuume ja nenä valui. Ja ollaan jokaisesta pienestäkin flunssaepäilystä pysytelty omissa oloissamme eikä edes viedä lapsia yleiseen leikkipuistoon silloin. Mutta nää ihan pikkukakaroiden ihan pikkunuhat on jotain ihan muuta..
Tilanne on aivan käsittämätön, kun HUSin alueella testiin pääsy ja tulosten saanti vaihtelee ihan älyttömästi. Itselle tehtiin viime viikolla testi osana kuumeilun selvitystä. Tulos (negatiivinen) seuraavana aamuna ennen kuin olin edes herännyt. Kuumeilun syy selvisi ja sain lähetteen hoitoon, niin eiköhän se koronatesti tökitty uudelleen kun "sinulla on kuumetta!" (AIJAA?!). Olin maannut edellistestin jälkeen (ja paljon sitä ennenkin) kotona eristyksissä, mutta äitini auttoi minua ja hänhän varmasti oli minulle kuskannut koronan kaupasta. Ja jälleen negatiivinen tulos seuraavana aamuna. Ei käy järkeen.
VastaaPoistaKuinka monen päiväkoti- ja peruskouluikäisen lapsen vanhempi voi työskennellä etänä? On aivan absurdi ajatus, että joka niiskaisusta vanhempi teleporttaa itsensä ja lapsensa sekunneissa karanteeniin, ja pysyy siellä palkatta (jos saa edes säilyttää duuninsa) karanteenissa. Muuttuvaksi tekijäksi vielä useamman lapsen perheet, jotka aivastelee vuorotellen. Nämä eri kuntien ohjeistukset ei myöskään perustu tieteelliseen näyttöön Covidin taltuttamisesta ja kuolleisuuden vähentämisestä. Se on sitten eri keskustelu, että mitä ajatellaan muiden infektioiden torjunnasta lapsilla. Paljonko normaalien flunssien vähentäminen saa maksaa, ja aiotaanko siitä tosiaan ottaa ykkösagenda kansanterveydelle, kun suurimmat työkyvyttömyyden aiheuttajat Suomessa ovat mielenterveyteen liittyvät syyt ja tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet. Epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville matalapalkka-alojen naisille nämä nuha- interventiot vasta ovatkin uusi vaikeuskerroin; työnantajat eivät halua maksaa mahdollisia perhevapaiden kuluja, puhumattakaan poissaoloista, kun nuhan loppumista odotellaan.
VastaaPoista