19.2.2020

Millainen lastenvaatepalvelu pelastaa arjen?

Kaupallinen yhteistyö: Reima

Snadilla on ReimaKITin kevätpaketti, jossa oli Kylo Ren -hanskat.

Kun muutama vuosi sitten laskeskelimme kuuluisaan kotityöexceliimme koko perheen vaatemanageeraukseen menevää aikaa, oli aika yllättävää huomata, että lastenvaateshow imee kokonaisuudessaan yhtä paljon aikaa kuin ruoanlaitto. Mutta ruoanlaitto sentään tiedostetaan kotityöksi, toisin kuin tämä Kaikkien Metatöiden Äiti, joka pitää sisällään vaatteiden hankinnan, kierrätyksen, paikkauksen, talvisäilömisen, kesäsäilömisen, välikokojen hilloamisen, puhdistuksen, korjaamisen ja ajantasaisen statusraportin kannattelun takaraivossa.

Olen monesti kironnut, että haluaisin ulkoistaa tämän homman, mutta miten se olisi mahdollista? Kuka hullu tähän ryhtyisi, edes voisi ryhtyä? Nähdäkseni lastenvaatemanagerilla on ainakin neljä ongelmaa.





1. Lapset kasvavat paitsi keskenään epäsynkassa myös epätasaisesti. Luulin, että kaksi keskikesällä syntynyttä tyttöä pärjäisivät about samoilla vaatteilla koko lapsuutensa. Hahaha! Kasvupyrähdykset on toistaiseksi loikittu täysin eri aikoihin, mikä tarkoittaa, että likat ovat jättäneet aivan eri koot väliin. Enkä edes aloita siitä, että toinen ei halua pitää yllä mitään värejä ja toinen taas haluaa olla glitter-sateenkaari. Ja nyt tilanne on se, että Snadi on yhtäkkiä tokaluokkalaisena samankokoinen kuin Skidi nelosella, ja räpylä on kokoa 36.

2. Inventaarini vuotaa. En muista, mitä meillä on ja mitä ei. Osaksi tämä johtuu siitä, että minulla ei ole mitään järkevää hankintaprosessia, vaan ostan tuurilla mitä sattuu mistä sattuu, ja osaksi siitä, että hilloan Skidin hyväkuntoisia vaatteita muutaman vuoden ennen kuin ne päätyvät siskonsa käyttöön. Tästä vuotamisesta seuraa, että unohdan kamoja varastoon. Kun ennen reissua etsin monoja, löysin kenkälaatikon, kaikki liian pieniä.

3. Kierrätysoperaatio on tervanjuontia. Pitäisi olla järjestelmällisempi ja olla kiirepäissään nakkaamatta pieneksi menneitä vaatteita samaan "katsotaan tätä myöhemmin" -kasaan, joka kasvattaa kokoaan pianohuoneen nurkassa. Jota ei ikinä katsota myöhemmin. Ei vaikka tiedostan kassissa makaavan parin sadan euron arvosta vaatetta.

4. Olen aina sesongista jäljessä. Paitsi tänä talvena, kun talvi ei tullut vaikka kamat olivat poikkeuksellisesti valmiina. Olemme menneet samoilla housuilla lokakuusta ja arvatkaapa miltä ne näyttävät? Nyt hiihtolomalle sain kaivettua Snadille Skidin vanhat goretexit, mutta sitten huomasin, ettei teinillä sopivaa uimapukua eikä hiihtotakkia sen enempää kuin talvikenkiäkään. Onneksi hän alkaa olla jo sitä kokoa, että voi lainata minun vaatteitani, jos omasta kaapista ei löydy mitään.





Tunnelin päässä on kuitenkin valoa.

Reima on lähtenyt vastaamaan vaatepaniikkiin kehittämällä kuukausimaksuun perustuvan lastenvaatepalvelun, jossa valitsemasi ulkovaatteet toimitetaan kotiovelle kolme kertaa vuodessa. Reima KIT -pakettiin kuuluu aina ulkovaatekerros (haalari/takki+housut), pipo sekä käsineet. Voit halutessasi lisätä mukaan myös kengät tai sesongin mukaan vaihtuvat varusteet, kuten sadevaatteet tai villavaatesetin. Jokainen paketti sisältää lähetteen Emmy-myyntipalveluun. Pakkaa siis pieneksi menneet vaatteet siististi pussiin ja lähetä pakettisi Emmylle, postimaksukin on jo maksettu.

Tämä vastaa käytännössä kaikkiin noihin ongelmiini jossain määrin. Sisävaatteita on paljon helpompi löytää kirppiksiltä. Ulkovaatteiden taas täytyy tässä maassa olla ehjiä ja sopivankokoisia, jotta ulkona pärjää pari tuntia kelillä kuin kelillä. Joustoakin palvelusta löytyy: jos et tarvitse jonkun sesongin pakettia, voit perua sen.





Jäin miettimään, paljonko ylipäätään käytän rahaa lastenvaatehankintoihin, mutta jouduin myöntämään, ettei kokonaisummasta ole harmainta aavistusta. Luulen olevani säästäväinen ja harkitseva, mutta olenko? Hankin vaatteita sieltä täältä täsmäostoksina: alennusmyynneistä, FB-kirppiksiltä, sukulaisilta ja kavereilta ja sitten viime tingan hätäreinä ihan mistä tahansa huoltoasemalta. Tyhmin ostoshan on hinnasta riippumatta vaate, joka ei pääse ikinä käyttöön vaan makaa tuolla vaatekaapissa Ikea-kassissa kolme vuotta.

Lisäksi jos Snadi olisi syntynyt ensin, ostoskorin kokonaissumma menisi katosta läpi. Hänen jäljiltään vaatteista ei jää mitään jäljelle. Housut menevät roskiin. Hanskat menevät roskiin. Pipot menevät kadonneiden pipojen hautausmaalle. Käytännössä vain takit säilyvät – jos niihin ei esimerkiksi tule pihkaa, pyöränrasvaa tai talomaalia. Tähän suhteutettuna Reima KITin kuukausimaksu (39,95€) vaikuttaa jopa pieneltä.

Nostan siis Reimalle pipoa. Vaikka palvelussa on meidän kannaltamme se ongelma, että Skidi on jo venähtänyt yli palvelun maksimikoon ja toisaalta hän suostuu käyttämään vain tasan yhtä Reiman ulkohousmallia, palvelussa on juuri sitä ajattelua, jota olen kaivannut. Ei se kaikkia ongelmia ratkaise, mutta osan kuitenkin.

Jatkokehitysideana asiakastiliin voisi vielä liittää mutsin ulkohousut, jonkinlaisen yleisen elämänhallinnan excelin ja meditaatioharjoitukset. Toimitettuna kotiovelle.

6 kommenttia:

  1. Tosi kannatettavaa, että tällaisia kehitetään! Mulle kuitenkin äkkiseltään tuo vajaan 500 euron vuosilasku tuntuu aika isolta. En ole ollenkaan ahkera enkä erityisen nuuka ulkokamppeiden ostaja - siis en kiertele kirpputoreja, en jaksa edes ajatella FB:n kirppariryhmiä, ja muistutuksena siitä että nyt on taas se aika vuodesta kun tarttee uutta kampetta hankkia toimii mulla Stockan Hullut päivät (niiden ajoitus syksyllä ja keväällä on kivasti osuva!). Siitä huolimatta meillä jäädään yhden lapsosen pukemisessa kyllä satasia tuon ReimaKitin summan alle vuodessa. Muhun vetoaa lopulta ehkä eniten tuo aspekti, että autetaan pieniksi jääneiden kuteiden järkevässä kierrättämisessä - jos joku tarjoaiskin jotakin kuukausipalvelua nimenomaisesti SIIHEN, olisin aika innoissani :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kierrättämistä mäkin olisin eniten vailla! Mä ostan melkein kaikki lastenvaatteet kierrätettynä, mutta ulkovaatteita ja kenkiä on hirmu vaikea löytää juuri sen hetken tarpeeseen, koska yritän pyistellä niin pitkään kuin mahdollista enkä osta etukäteen mitään varastoon. Tällä taktiikalla pitäisi sitten varautua vaivannäköön ja loveen lompakossa sillä hetkellä kun kamat on oltava. Siksi mä ajattelen, että jos Skidi olisi vielä pieni, tän käyttöönotto olis ollut mulle suht täydellinen ratkaisu, koska olisin saanut jaettua tuon summan myös kuopukselle.

      Poista
  2. Minä myös koen tuon hinnan vähän liian suureksi ja paketin sisällön joustamattomaksi. Jos joku pystyisi tarjoamaan kestävien ulkovaatteiden pakettia, joka takaisi ehjät ulkohousut ja vedenpitävät hanskat joka kaudelle taaperosta vähintään alakoulun loppuun saakka (lapsen pituudesta riippumatta), niin olisin valmis jonkun verran maksamaankin. Takit ja pipot sen sijaan kestävät helposti useammankin kauden tai vuoden (siis jos eivät häviä). 10v-esikoisella taitaa olla edelleen käytössä Reiman pipo, joka ostettiin seitsemän vuotta sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paketin sisällön joustoa mäkin olisin kaivannut. Molemmat lapset tykkää Reimasta ja musta ne kestääkin hyvin, mutta erityisesti isommille lapsille ei enää käy kaikki mallit ja värit. Mietin että ehkä joku tietyn hintaluokan skaalalla oleva valikoima voisi olla hyvä.

      Poista
  3. Kiitos näistä oastenvaatemetatyöjutuista! Nää tuo vertaistukea kyseiseen duuniin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! :) Tää ei oo mitenkään yksinkertainen nakki!

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...