Kuva Matthew Henry |
Kaikki on valmiina. Reppu on, penaali on, ehjiä vaatteita on, vielä hetken. Ipanakin alkaa olla valmis. Loma oli pitkä ja kavereita on jo ikävä, onneksi suurin osa tulee samalle luokalle. Häntä jännittää, mutta hyvällä tavalla.
Minä olen lähinnä nyyhkinyt salaa. Nimikoinut ja nyyhkinyt.
En varsinaisesti stressaa enää Snadin koulukypsyyttä tai käytännön järjestelyjen toimivuutta. Kaikki on aina jotenkin järjestynyt.
Iltapäiväkerhon järjestäjästä tai paikasta ei ole mitään tietoa, mutta kai se joskus selviää (Koti-insinööriä ahdistaa tämä eniten).
Snadi hukkaa salettiin kaikki kamansa ja jää bussista viimeistään toisella viikolla, mutta siitä se sitten hiljalleen oppii käymään löytötavaralaatikolla ja katsomaan kelloa.
En tunne uutta luokanvalvojaa, mutta täyspäisiä nämä ovat kaikki tähän asti olleet.
Se on kiire, mitä vihaan. Ja peruskoulu asettaa kiireriman paljon korkeammalle kuin päiväkoti. Ahdistus alkoi samana päivänä kun näin, että molempien lukujärjestyksissä irvistelee taas kahdeksan-vitun-aamuja, joita on tuttuun tapaan annosteltu reilulla kädellä. En totu niihin koskaan. Vielä vähemmän tämän loman jälkeen, kun helteen takia pystyin tekemään töitä vain öisin. Rytmiä pitäisi kääntää kolme tuntia taaksepäin. Hehe.
Arvostan valtavasti rauhallista heräämistä ja yhteistä aikaa aamulla, koska iltavirkulle ne ovat harvinaista herkkua, jopa luksusta. Olen aina inhonnut hoputtamista, patistamista, pinnistelyä, ryysäämistä ja kieli vyön alla laukkaamista, erityisesti aamuisin kun olen suht toimintakyvytön. Vasta työelämässä sain ensimmäisen kerran valtaa vähentää sitä itse ja sanoa ääneen, että ei helvetissä palaveroida ennen kymmentä. Peruskoulu ei näitä seikkoja huomioi, koska aina on kahdeksalta aloitettu. Miksei sitten saman tien seitsemältä kuten työmaat?
Luonnollisesti kahdeksan aamujen hoitaminen äidin roolissa on suoritus, josta ei tyylipisteitä heru. En ole parhaimmillani.
Että se oli sitten siinä. Vanhemmuus on pilalla! Lapsuus on pilalla! Enää en voi estää kiireen tuntua. Ja jos jatkuvasti on kiireinen, tulee parissa kuukaudessa hermoromahdus, konkurssi ja avioero ellei kuolema korjaa sitä ennen. Fakta.
Mutta otan nyt nämä jäljellä olevat aamut ihan lungisti, hengittelen paperipussiin ja ajattelen positiivisia, enkä todellakaan rupea ronkkimaan unirytmiä yhtään aikaisemmin kuin on pakko. Minäkin olen oppinut suoriutumaan kaikista aamutoimista minuuteissa, ehkä Snadikin. Tai sitten hän yllättäen osoittautuu aamuihmiseksi, joka keittää minullekin puurot! Ei voi tietää.
Ja jos niin ei käy niin hei, eihän tätä kauaa kestä. Jotain yhdeksän vuotta enää.
5 lapsen kanssa harjoiteltu 21 vuotta...kiireettömiä seesteisiä aamulähtöjä.
VastaaPoistaNää viimeiset 2 kun ovat vielä kotona,niin...ovat vaikeimmat.
Johtuukohan siitä,ettei ole enää hermoja!?!?
20v pojalla oli 1-6 luokilla aina kaikki aamut 8!!!!Sama ope ja halusi niin.
Aikasin menee niin aikasin pääsee pois
Silloin ei ollut mitään iloa muiden 9-10 aamuista kun ei saatu nukkua pidempään.
5 v nyt ainakin vielä...sitten pienin 9 suorittanut.
Siihen lukiot tms päälle.
Jaksaa jaksaa.......
Tsemppiä Meille!!!!!
Ymmärrän hyvin jos ei enää ole hermoja. O_o Olisipa ihana saada ilmoittaa lapsi musiikkiluokan sijaan iltavirkun open luokalle. <3
PoistaMe ollaan jo pöösty jo niin pitkällä, että lapset hoitavat aamutoimensa mieluummin itse kuin aamuäreän äidin kanssa. Jos yritän nousta, minua kehotetaan palaamaan sänkyyn.
VastaaPoistaUskoisin että tähän suuntaan meilläkin mennään. x_x
PoistaHei,
VastaaPoistaOlet vuosien aikana tuonut kovasti esille tätä kahdeksan aamun huonoutta. Et selvästi tiedosta, että meitä joille kahdeksan aamu on ihan ok, on tosi,tosi paljon. Eihän me ehdittäisi elämässä tehdä ruokaa, harrastaa tai mitään muutakaan, jos kaikki alkaisi klo 9-10. Esimerkki: työpaikka sijaitsee 40km päässä (aivan normaali tässä pääkaupunkiseudun kupeessa), ajoaika 45min suuntaansa. klo 7 on pakko lähteä. Jos pääsisi vasta klo 17 töistä, kotona 17.45, niin anteeksi, missä kohden tehdään ruoka ja viedään lapsi harrastuksiin tai harrastetaan itse? Harrastukset alkavat ihan viimeistään klo 18, tai ehkä jopa klo19. Alakoululaiset pääsevät klo 12 tai 13 koulusta. Tosi, tosi pitkä iltapäivä. Olivatpa he iltapäiväkerhossa tai ei.
Hienoja kirjoituksia kirjoitat ja jokainen perhe on erilainen, myös rytmitykseltään. Kuitenkin - meitä joiden on pakko mennä töihin, jotta tämä maailma pyörii (ja ehtii pyörimään myös muuta kuin työtä) kello 8 on kuitenkin tosi paljon ja ihan hyvä niin. Ei se herkkua ole joka aamu.
Voi hyvän tähden, todellakin TIEDOSTAN että teitä on! :DDD Siksihän jaksan aiheesta valistaa, että te tiedostaisitte että muitakin tarpeita on. Rytmejä on todellakin erilaisia mutta tällä hetkellä vain maatalousrytmi huomioidaan. Sinun näkemyksesi mukaan minun pitää joustaa, koska sinä haluat käyttää työmatkaan pari tuntia päivässä - kuulostaako oikeudenmukaiselta? Minä nimenomaan haluan että olisi valinnanvaraa eikä pakko mennä kaikkien aikaisten aamujen ystävien mukaan. Kaikilla on vuorokaudessa se 24 tuntia ja olisi a) terveyden kannalta olennaista ja b) vireystilan kannalta järkevää käyttää se niin, että unitunnit tulevat täyteen. Nämä molemmat ovat sen verran isoja asioita hyvinvoinnin näkökulmasta että on todella kummallista ettei siihen yhteiskunnan näkökulmasta panosteta enempää.
PoistaOlen Katja kanssasi samaa mieltä. Miksi meidän iltavirkkujen ja aamu-unisten pitää elää jo antiikkista maatalousaikaa? Ehtii sitä myöhemminkin. Silloin aivot olisivat hereillä, toisin kuin nyt, kun joutuu kasiksi töihin raahautumaan. Ennen lounasta työnteko on tahmeaa eikä kroppa meinaa millään lähteä käyntiin. Ei ole kovin tuottavaa meininkiä. Esko Valtaoja on kirjoittanut aiheesta hyvin pätevästi :) Olisin valmis jatkamaan töitä illasta, jos töihin tarvitsisi mennä vasta klo 10 - 11:ksi. Ja jos aamu-uniset ovat nyt pystyneet joustamaan terveytensäkin uhalla, niin miksi ei aamuvirkutkin siihen pystyisi.
PoistaNimim. Löytyy se mato iltapäivälläkin...
Tämä ehtimisen epäselvyys tuntuu ihmisiä vaivaavan: töistä on päästävä aikaisin kotiin, jotta "ehtii enemmän". Mä olen pitkään tehnyt kahta työpäivää 9:30-17:30 ja sitten ysistä eteenpäin noin puoleen yöhön. :D
PoistaOnhan se erikoista että pendelöijä / rehtori saa päättää milloin minä herään. Ei käy järkeen. Onneksi sentään ei ole pakko mennä syömään 10:30 aamuvirkkujen kanssa.
Mä olen kyllä ymmärtänyt, että aamu- ja iltavirkkuja on suunnilleen yhtä paljon maailmassa...? Joka tapauksessa, ei me iltavirkut haluta pilata teidän aamuvirkkujen elämää, me haluttaisiin vaan mahdollisuus elää kuten tekin, ilman jatkuvaa univajetta ja kieli vyön alla juoksemista. Koulun osalta 9 aamut olisivat mielestäni järkevä kompromissi.
Poista-Sopa
Olen aamuvirkku, jonka suurin ilo tänään alkavassa uudessa duunissa on se, että saan tehdä töitä klo 7-15! Mutta ymmärrän hyvin silti kuinka tuskaa on herätä kasin aamuihin, koska mulle on ihan tuskaa valvoa yli kymmeneen. Ja ihan hirvittävän harvana iltana sitä oikeasti EHTII nukkumaan ennen klo 22. Mun uniaika ideaalimaailmassa on klo 21-06, mutta jotta saa unta klo 21, pitäisi olla kotona klo 19, jotta ehtii rauhoittua ja nukahtaa ajoissa. Harrastukset, kaverit, perhe, yms aiheuttavat kuitenkin sen, että harvoin on tilanne rauhoittunut kotona ennen klo 21 ja siitä sitten alkaa seuraavan päivän valmistelut. Eli siinä missä iltavirkku kärsii kasin aamuista, aamuvirkku kärsii yli kympin illoista. Vajaaksi jää yöunet molemmilla :-(
VastaaPoistaYsiltä, seriously? Mutta tietty tässä on nyt se ero, että illan venyminen on täysin vapaaehtoista, koulu on lakisääteinen velvollisuus.
PoistaMeillä tehtiin asiasta kysely - tosin yläkoululaisten keskuudessa:
VastaaPoistahttps://yle.fi/uutiset/3-10129952
Käsittääkseni ainakin tässä koulussa oltiin valmiita tekemään todellisia muutoksia, mikäli äänestystulos olisi ollut toinen.
Tässähän se ongelma on: ei tämä ole äänestys. Järkevintä olisi jakaa luokta ryhmiin vireystilan mukaan, siellä oli sata lasta jotka halusivat myöhemmät aamut ja heidän toiveensa torpattiin. :(
PoistaIkuisuuskysymys, aina löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse olen aamuvirkku, menen mielelläni seitsemäksi töihin. Näin pääsen myös aikaisemmin kotiin! Jää enemmän aikaa hoitaa kaikki kauppa-, ruoka-, pyykki- ja harrastusasiat, kolmen lapsen perheessä näitä on ihan riittävästi :D
VastaaPoistaKeskimmäisen lapsen lukujärjestys on nyt yhtä ysin aamua lukuun ottamatta kymmeneen menoa. Tiedän, sinä tykkäisit... itse en niinkään. Aamu yksin kotona on pitkä. Jos menee aamuhoitoon, tulee päivästä myös pitkä, pääsee kahdelta koulusta. Ekaluokkalaiselle melko rankkaa. Lisäksi aamuhoidossa viimeinen tunti yhdeksästä kymmeneen on ns. odotustunti. Ei ohjattua toimintaa, ei valvojaa, ainoastaan luokka, jossa lapset voivat kuluttaa aikaansa. Ei ole kiva tämäkään.
Ehkä siis mieluummin ottaisin lapsille kasin aamuja, sopisi meidän perheelle hyvin. Mutta tällä mennään, yritetään sumplia sopivat asiat lapsille ja sopeutua.
Ja olet todella ainoa ihminen minun maailmassani, joka valittaa näin voimallisesti aikaisista aamuista :D
-Sallis
Jaan valistusta säännölliseen tahtiin, koska tämä on yhteiskunnallinen epäkohta, joka vaikuttaa terveyteen ja aamuvirkut tuntuvat olevan tästä täysin kassalla. :) Tämä juttu on nyt jaettu yli 400 kertaa joten ihan yksin en tämän vitutuksen kanssa ole.
PoistaMUTTA tämä kummastuttaa minua ikuisesti: mikä arvo on aikaisin kotiin menemisellä?Tai siis miksi et mene jo kolmeksi aamuyöllä töihin jos tavoitteena on vain päästä aikaisemmin kotiin? Kun meillä kaikilla on vuorokaudessa sama määrä tunteja ja sama määrä siitä menee nukkumiseen. On aivan yhdentekevää pyykkääkö neljältä vai kuudelta. Ja sama pätee lapsiin: pitkähän se iltapäiväkin on kun mennään kasiksi ja sitten ollaan 12 jälkeen vapaita. Yhdeksän olisi kompromissi.
Olin joskus kesätöissä leipomossa. Työt alkoi aamuyöllä ja täysi työpäivä oli jo puoliltapäivin tai vähän jälkeen paketissa. Ja ei vaan tullu lisää tunteja vuorokauteen, vaikka aikaisin pääsinkin töistä!
PoistaHyvä että jaat valistusta, sitä en kiellä ollenkaan! :)
PoistaAikaisin kotiin menemisen arvo... Lapset meillä siis aamuvirkkuja. Jos menevät kasiltä nukkumaan, heräävät viimeistään seiskalta. Jos menevät kympiltä nukkumaan, heräävät silti seiskalta! Tämä myös läpi k o k o kesäloman, vaikkei mitään aikatauluja ollutkaan. Mielelläni kuitenkin laitan lapset ajoissa nukkumaan taatakseni heille riittävän pitkät unet, joita he kuitenkin selvästi tarvitsevat. Tämä lyhentää siis päivää iltapuolelta, sitä aktiivista menoaikaa.
Jos lapsi pääsisi kahdeltatoista kotiin, sen ajan voisi käyttää muuhunkin, kuin yksin kotona odottamiseen (vrt. aamun kotona odottaminen), voi olla kaverilla, tai kaveri olla meillä. Toki iltapäivähoidossa on myös kavereita, mutta tieto on, että hoidossa ole isossa porukassa on lapselle kuin lapselle rankempaa, aivan sama, kuin päiväkotipäivä väsyttää lasta enemmän kuin sama aika kotona.
Hah, voisin jatkaa tätä enemmänkin, selostaa harrastuksista ja muusta, mutta nyt tuntuu vain siltä että menee todellakin vain seli-seli-selittämiseksi. Tämä nyt vain on meidän perheelle hyvä, sopii meidän rytmeihin. Toivon ihan todella, että tähän voitaisiin saada enemmän joustoa, uskon sen myös tapahtuvan jossain kohtaa. Ei ehkä ihan niin nopeasti, kuin toivoisit :)
Enkä siis missään nimessä pidä itseäni tehokkaampana työntekijänä tai äitinä siksi, että olen aamuvirkku! Sama aika siellä töissä ollaan, menee sinne sitten seiskalta tai puoli kymmeneltä. Tämä omituinen uskomus elää myös meillä töissä joillain henkilöillä...
Ja heh, pyykkiähän en pese neljältä tai kuudelta, vaan ajastan koneen aamuyölle ja laitan pyykit kuivumaan ennen töihin lähtöä :D
-Sallis
Vain niillä, jotka nukkuvat vähän on vuorokaudessa enemmän tunteja.
PoistaNo sitähän minäkin että eihän tuossa aikaisin kotiin menemisessä ole edelleenkään mitään erityistä arvoa, se nyt vain sattuu olemaan perheen rytmi. :) Mutta yllättävän paljon sitä käytetään jonkinlaisena perusteluna aikaisemmalle aamulla. Silloin vain ilta loppuu kesken.
"Jos lapsi pääsisi kahdeltatoista kotiin, sen ajan voisi käyttää muuhunkin, kuin yksin kotona odottamiseen (vrt. aamun kotona odottaminen), voi olla kaverilla, tai kaveri olla meillä."
PoistaKyllä tämä onnistuu aamullakin! Minä tapasin ala-asteella mennä kello kympin aamuina luokkakaverilleni leikkimään jos oli sillä tuulella (olen iltavrkku, mutta lapsena vanhemmat pakotti heräämään viimestään kun kasilta töihin lähtivät).
Ei sillä ole mitään eroa onko se yksinolon aika lapsella aamulla vai iltapäivällä, etenkään jos yhteiskunnassa siirryttäisiin järjestelmään jossa huomioon otetaan kummatkin, aamu ja iltavirkut. Silloin syntyy erilaisia palveluja/venyviä aikatauluja palveluihin eli lasten tilanne ei ns. heikkenisi mitenkään nykyisestä - kun olisi paljon muitakin kotona aamulla oleilevia leikkikavereita jos aamulla herää aikasin.
Tämä keskustelu tuo taas hyvin esiin sen, miten vaikea omia etuoikeuksiaan on nähdä. Aamuvirkuille (ja niille, joiden työ vaatii aikaista rytmiä) tilanne on nyt optimaalinen ja aika moni vaikuttaa näkevän sen luonnonlakina, josta poikkeaminen olisi itseensä kohdistuvaa sortoa, vaikka kyse olisikin vain tilanteen tasaamisesta muihin nähden, eli myös iltavirkkujen ja/tai myöhemmässä työrytmissä olevien tilanne olisi parempi.
VastaaPoistaSama tilanne ja keskustelu käydään aika monessa asiassa (onko esim. tasa-arvon lisääminen pois miehiltä jne), mutta omalle kohdalle osuessaan sitä on ilmeiseti aika vaikea nähdä.
Kyllä, juuri näin! Se, että nauttii etuoikeudesta ei tarkoita, että sen pitäisi olla erioikeus, kun ongelma kuitenkin on olemassa.
PoistaMinä olen miettinyt tätä aamuvirkku-iltavirkkuvääntöä. Mietin tätä vain teoreettiselta kannalta, sillä olen itse aika onnellisesti siinä asemassa että rytmini on hyvin muokkautuva. Voin elää yöllä tai päivällä, kunhan saan päivän tai kaksi aikaa sopeutua siihen.
VastaaPoistaMutta siis, minusta asia ei voi olla niin yksinkertainen että se ratkeaisi yhteiskunnan käynnistymisellä kaksi tuntia myöhemmin. Eikö ongelma ole ennemminkin se, että iltavirkku on parhaassa terässä ns. väärään aikaan, mikä taas on ennemminkin suhteessa heräämisaikaan kuin absoluuttiseen kellonaikaan?
Jos ajatellaan, että kaikki instanssit joilla on joku alkamis/aukioloaika siirtäisivät näitä aikoja pari tuntia myöhemmäksi, tarkoittaisiko se vain sitä että kotiin tultaisiin sen verran myöhemmin, harrastukset alkaisivat ja loppuisivat sen verran myöhemmin, ruokailut ja iltapalat ja sohvalorvailut tapahtuisivat sen verran myöhemmin, iltavirkku alkaa syttymään myöhemmin ja nukkumaan meneminen tapahtuisi edelleen myöhemmin. Mistä taas seuraisi se, että jossain vaiheessa nämä uudet aamuajat olisivat joillekuille taas liian aikaisia.
Minä ajattelisin laatikon ulkopuolelta, että iltavirkun nimenomaan kannattaisi herätä aamulla aikaisin. Sekä ilta- että aamuvirkuilla on vuorokaudessaan aika jolloin on vaikeaa saada mitään tuottavaa aikaiseksi. Virastotyötä tekevällä aamuvirkulla se aika on melko kätevästi illassa, jolloin yleensä ollaan kotona eikä tarvitsekaan enää saada mitään ajatustyötä vaativaa aikaiseksi. Aikaisin heräämällä iltavirkku siirtäisi nämä koomaiset joutokäyntitunnit sinne, mistä niistä ei olisi haittaa, ja päivän palaverit ja kouluunlähdöt osuisivat jo parempaan vireystilaan. Näin vireyspiikit olisi kohdennettu paremmin.
Nope. Ongelma on se, että iltavirkun kello jätättää eli sikein uniaika ajoittuu myöhemmäksi kuin yhteiskunta sallisi. Aikainen herääminen on siis henkilökohtainen katasrofi, jos syvän unen terveysvaikutukset jäävät pois.
PoistaEn nyt näkisi, että tuo ehdotus iltavirkuille herätä aamulla aikaisin olisi erityisen laatikon ulkopuolella. sitä ajatusta tässä on ajettu kun käärmettä pyssyyn niin pitkään kun muistan.
PoistaItselläni on luontainen rytmi huomattavan myöhäinen, jos haluaisin käyttää päivän parhaat tunnit työntekoon niin työskentelisin 21-05, silloin tuntuu ajatus juoksevan parhaiten. Nukkuma-aika taas olisi noin 06-13. Tietotyöläisenä tämä ei nyt ihan onnistu, mutta olen vetänyt liukumat tappiin ja teen yleensä työpäivän 10-18, tällä rytmillä saan edes osan tunneista osumaan omaan parhaaseen nukkumahetkeen.
Ja ei, rytmi ei muutu vaikka kuinka säännöllisesti heräisin eri aikaan. Tein nuorempana huoltohommia joissa työpäivä alkoi seiskalta useamman vuoden ja pääasiallinen ero nykytilaan oli olotila joka lähinnä muistutti jatkuvaa pientä krapulaa. Uskon, että sama fiilis on normaalirytmisillä ihmisillä jotka joutuvat tekemään yötyötä.
Vuorokausirytmin lisäksi tosiaan sen jäykkyys on hyvin yksilöllistä. Joillakin rytmi sopeutuu helposti, toisilla taas ei pakottamallakaan. Itse olin ajatellut että oma rytmini jotenkin normalisoituisi aikuistumisen myötä, mutta luulen että neljänkympin lähestyessä pitää vaan alkaa olla melko varma, että ei se tuosta mihinkään ole siirtymässä.
Vielä yksi iltavirkku ilmoittautuu. Tarvitsen vielä suht paljon unta, mielellään yli 8h. Minä olen kaksi kertaa tosissani yrittänyt muuttua aamuvirkuksi, kun kahteen eri työpaikkaan piti herätä 5:30. Heräsin, kun oli pakko, mutta en silti saanut nukahdettua ennen puoltayötä-puolta yhtä. En vaan nukahda. Luojan kiitos nyt on vapaat työajat.
Poista-Sopa
Meidän ekaluokalle menevän lukkarissa on pelkkiä ysin aamuja ja tämä aamuäreä mutsi hyppi riemusta. I feel you! Kahdella vanhemmalla muksulla ekat kolme vuotta oli pelkkiä kasin aamuja.
VastaaPoistaJee!!! Mitä enemmän tätä ajattelen sitä törkeämpää tämä iltavirkkujen kohteleminen on. Samalla tavalla kun saan itse päättää ruoastani, haluan päättää nukkumisestani. On järjetöntä pakottaa iltavirkut rytmiin, joka aiheuttaa heille yhteiskunnalle kalliiksi tulevia terveysongelmia.
PoistaOlisiko tässä paikallisen sopimisen paikka: yhteys oman koulun vanhempainyhdistykseen ja rehtoriin? Ehkä asiaan voisi ensin vaikuttaa ihan omassa lähipiirissä.
PoistaOlen käynyt tästä keskustelua rehtorin kanssa eikä hän ole erityisen kiinnostunut aiheesta. >.< Koulu on myös evakossa huitsin vitussa ja bussikyydin päässä. Mutta ehkä voisin taas kirjelmöidä ensi vuotta silmälläpitäen, jolloin taas uusi väistökoulu...
PoistaJee. Vitosluokkalainen sai lukujärjestyksen tänään, toisena koulupäivänä. Vain 2 kasin aamua ja jopa yksi kympin aamu!
PoistaMitä tulee vääntöön siitä, että kun virastojen aukioloajat ja lapset pitää saada aiemmin nukkumaan jne. jne. niin onkos kukaan ajatellut, että pidennettäis niiden virastojen ja vastaavien aukioloaikoja niin, että myös ne iltavirkut vois työskennellä niissä virastoissa oman luonnollisen vuorokausirytminsä mukaan?
VastaaPoistaLapsillakin voi olla vuorokausirytmi, jonka mukaan olis parempi herätä myöhemmin ja mennä vastaavasti nukkumaankin myöhemmin. Ei me kaikki eletä muinaisen agraariyhteiskunnan vuorokausirytmillä. Ja arvatkaas mitä- ei eläneet kaikki silloinkaan, kun agraariyhteiskunta oli voimissaan!
Luulis että näin modernina aikana tästä väännöstä ois jo päästy.
Ja oikeesti, miksei voitais järjestää luokkia tai ryhmiä aamuvirkuille ja aamutorkuille? Kaikille ois parempi, kun ei pitäis väkisin herätä kun olis vielä tärkeää saada nukkua, eikä pitäis väkisin vääntyä nukkumaan, kun ei vielä yhtään väsytä.
Tätä ihmetteln minäkin: ihmislaumahan on aina aikaisemmin hyötynyt siitä, että on ollut erilaisia nukkujia leijonavahdissa tai puita takkaan lisäämässä. Tämä yhteisen unirytmin vaatimus on syntynyt tosi salakavalasti ja miten jäykkä se onkaan kun jo parin tunnin, parin jousto helpottaisi ison ihmismäärän elämää. Voi kunpa hiljalleen alettaisiin nähdä huonon unen terveyskustannukset.
PoistaMeidän asuinmaassa kahdeksan aamu on todella myöhäinen. Tavallisesti koulut alkavat 7.15 tai 7.30 ja tiedän kouluja,jotka alkavat jo 6.45. No aurinkokin nousee vuoden ympäri klo 6 ja samoin laskee klo 18. Kummasti ollaan totuttu koko perhe tähän rytmiin, mutta illat ovat kyllä todella lyhyet, kun lasten pitää olla sängyssä klo 20, jotta jaksavat herätä klo 6. Isompien (kuitenkin alakoululaisia) lasten koulu loppuu vasta klo 16, niin siinä on ilta aika äkkiä ohi, jos läksyjen lisäksi on harrastuksia. Paikalliset lapset eivät tunnu nukkuvan näin paljon - luulisi, että unentarve olisi suht samanlainen, mutta ainakin jaksavat valvoa aivan eri tavalla esim. perjantai-iltaisin, jos ollaan ystäväperheiden kanssa jossain. Meidän porukka simahtaa väkisinkin yhdeksän - kymmenen aikaan, vaikka saisi silloin valvoa ja tämä herättää aina ihmetystä.
VastaaPoistaOsassa kouluja on kaksi satsia oppilaita päivässä: toinen porukka aloittaa vasta iltapäivällä. Sitä en tiedä, miten pitkät päivät opettajilla niissä kouluissa on, vai vaihtuvatko opettajatkin iltapäivällä.
No onpas siellä pitkät koulupäivät! Varmaan myös kuumuuden takia vähän eri meininki. Mutta joo, onhan näitä erilaisia tapoja järjestää opetusta, jossain muualla sitten sitten standardi on 9-15.
PoistaNuoremman lapsen aloittaessa koulun, opettaja kysyi toiveita ryhmäjaosta jakotunneolle, eli kun joinain aamuina puolet luokasta aloitti kahdeksalta ja toinen puoli tuli kymppiin ja jatkoi iltapäivällä. Tämä oli jo huikea parannus esikoisen aikaan neljä vuotta aiemmin ja vaati vain opettajan omaa vaivannäköä. Olin silloin itse opintovapaalla ja aamu-unisen kuopuksen kanssa valittiin mieluusti iltapäivien jakotunnit.
VastaaPoistaEsikoisen aikaan ope ei kysellyt ja silloin mulla itselläni oli paljon aikaisia aamuja. Esikoisella 4 kympin aamua viikossa ja syksyn pimeinä aamuina häntä pelotti yksin kotona. Silloin mietin että koska aamukerhoa ei ole tarjolla pikkikoululaiset joutaisi kouluun joka aamu kasilta.. Nyt teen opettajan töitä ja lukujärjestys vaihtelee jaksoittain ja ihan viikottainkin. Kasin aamut kun osuu kohdalle on aika tuskaista, opettajan ei auta myöhästellä. Jos ei ole opetusta nukun pidempään, lapset onneksi huolehtii jo itse itsensä kouluun. Toivottavasti pääsette toivomaan edes jakotuntien osalta aamu-unisten porukkaan.
Neljä kympin aamua! En ole vielä yhtäkään kokenut itse ja päässyt testaamaan miten se toimisi. Kumpikan ei kyllä pelkää olla yksin kotona, joten ongelmaksi nousisi ehkä tuo lähtemisen ajastaminen.
PoistaOlisipa muute hyvä jos iltavirkut opettajat liittoutuisivat ja jakaisivat kokemuksiaan näistä helpoista tavoista pitää vireystilaa yllä. Onhan se ihan koko luokan etu.
Meillä on onneksi nykyään yläkoulussa ja lukiossa kasin aamut alkaen 8.20 tai 8.30. Jonkinlainen kompromissi siis. Ihan siedettävä tilanne tällä hetkellä siis. Ymmärrän kyllä tuskan. Mulla on pikemminkin ongelmia sosiaalisessa elämässä kun en jaksa valvoa. Ristinsä kullakin..
VastaaPoistaMieluummin kyllä nuorimmalle otan niitä kasin aamuja koska voin silloin mennessäni heittä kouluun ja ehtii paremmin iltapäivän treeneihin ilman sitä että koulusta on oltava poissa. Viime vuonna oli koko kevään yhtenä päivänä 2 h ja toisena 1 h poissa kosja treenit alkoivat toisrlla puolella kaupunkia niin aikaseen.
Meillä on aina kuumottavaa nämä muutanat päivät ennen koulun alkua..lukkaria kun ei saada kuin vasta ekana päivänä. Voi olla että taas saan ejana päivänä ilmoittaa että tyttö on x tuntia poissa koska treenit. Onneksi tämä on vika vuosi peruskoulua meidän perheessä, lukiosa kun oman lukkarin voi laatia hiukan vapaammin..
Kiinnostava tuo alkamisaika! Tiedätkö, miksi tuollaisen päätös on tehty?
PoistaMeillä ei ole mitkään treenit iltapäivästä vaan vasta viiden kuuden maissa joten iltapäivät ovat aika pitkiä ja tylsiä, varsinkin väsyneenä.
En tiedä. Ehkä vanhemmilta, opettajilta ja lapsilta on tullut palautetta klo 8.00 alkavista aamuista. Meillä onneksi alakoulukin alkoi aikanaan 8.15. Sen tiedän että tämä oli kompromissi siihen että osa halusi koulun alkavan klo 8 ja osa klo 8.30.
PoistaJa siis Espoossa asutaan mekin.
Ja oman kierteensä tietty tuo nuo väistökoulut. Niistäkin nuorin on saanut ihan oman osansa..1 vuosi 15 km päässä ja 2 vuotta hiukan lähempänä mutta kuitenkin kahdella bussilla kulkien.
Noi treenit on meillä vähän erikoisjuttu kun nuorin harrastaa taitoluistelua ja siksi ajat on älyttömiä..lätkä kun vie säälliset iltatreeniajat. Niiden kanssa on aina ongelma. Onneks on ollut melkein aina aika joustava työ niin on tarvittaessa päässyt kuljettamaan. Etätöitä on kyllä tullut tehtyä runsaasti mitä kummallisimmissa paikoissa..
Meillä ei ole koululaista vielä, vaan vasta eskari edessä. Itse olen kaipa onnekas ex-aamuvirkku, jolle aamuisin herääminen ei ole jättivaikeaa (lapsuuteni piinasin aamu-unisia vanhempiani heräämällä kuudelta, näin vanhemmiten nukkuisin hyvin mielelläni kasiin). Mutta se lapsi, se herää kuuden jälkeen (riippumatta mihin aikaan meni nukkumaan, joten laitamme sen nukkumaan kasilta, myöhäistämistä on kokeiltu mutta tulos on että lapsi herää klo 6-7 välillä oli se sitten mennyt mihin tahansa aikaan nukkumaan). Mutta tää on se ei omena kauas putoa puusta juttu sitten...(ja eskari-ikäinen nyt on niin kiva tyyppi siinä, että se touhuaa aamulla omiaan kunnes vanhemmat jaksaa repiä itsensä ylös sängystä). Mutta tähän komboon sopisi meille kyllä oikeasti ne kasin aamut, ihan vaan siitä syystä kun lapsi herää siinä kuuden jälkeen, niin jos koulu alkaisi kympiltä, niin aika pitkä aamu olisi touhuilla omiaan...mutta ymmärrän iltasuuntautuneiden tuskan kyllä hyvin (meillähän mies on tätä sorttia ja aamut on hänelle tosi vaikeita). Optimaalista olisi ehkä se, että isommissa kouluissa joissa on monia rinnakkaisluokkia kysyttäisiin preferenssejä ja sit säädettäisiin lukkareita sen mukaan (ja rehellisesti sanottuna en ymmärrä miksei näin tehdä, kun opeissakin on niitä joille kasin aamut ovat tuskaa).
VastaaPoistaNiinpä, luulisi olevan aika helppo kokeilu. :) Muistaakseni tämä iltavirkkuus on miehillä yleisempää. Olisipa kiva nähdä tilasto minkä ikäisenä iltavirkku mies keskimäärin kuolee, kun heillä on muutenkin tuo eliniänodote matalampi. O_o
PoistaTunnustan heti aluksi, että oma paras työtehoni osuu aamuun. Herään siis mieluusti aamulla aikaisin ja simahdan illalla kympiltä yhdessä alakouluikäisen lapsen kanssa. Olen myös asunut samanlaisessa maassa kuin tuo edeltävä anonyymi: jos koulu alkaa kasilta se on jo tosi myöhään.
VastaaPoistaMutta hänen kirjoituksessaan tuli esille myös tuo auringon nousun ja laskun vaikutus: Suomessa koulua käydään pimeänä vuodenaikana, ja jos koulusta päästään jo puolen päivän aikaan, valoa riittää vielä ulkoiluun ja leikkiin ja muuhun iltapäivällä. Jos koulu alkaa kympiltä ja päättyy kahdelta/kolmelta, valoisaa aikaa ei ole ollenkaan kouluajan ulkopuolella.
Tässäkin perheet ovat ehkä erilaisia, mutta ainakin oma lapseni ja hänen kaverinsa pysyvät kotona aamulla. Koulussa he tapaavat ja sopivat siitä kuka menee kenenkin kanssa ja kenen kotiin koulun jälkeen. Mahdollisesti tämä on sukupuolikysymys, ehkä tytöt hoitavat asiat puhelimella, mutta pojat eivät, ainakaan meillä päin.
Tässä taas hyväksyn tämän olemassa olevan tilanteen (joka minun kokemukseni mukaan on myös parempi). Voi silti olla, että koko yhteiskunnan rakennetta pitäisi muuttaa, mutta miksi sen pitäisi olla joko-tai? Nyt jo kaupat ovat auki yölläkin, virastojen nettilomakkeita voi täyttää aamuyöllä - pikku hiljaa koko yhteiskunta siirtyy 24/7 aukioloon. Kun kouluja vähennetään, niin niissäkin on kohta aamu- ja iltavuorot, kun lapset eivät muuten mahdu!
Muutokset tuskin ehtivät tapahtua sinun lastesi alakoulun aikana, mutta lohduttadu sillä että todennäköisesti ovat tulossa.
Hyvä pointti tuo auringon vaikutus! Nimittäin heräämisen ja vuorokausirytmin tahdistuksen kannalta juuri aamuvalo on olennainen jolloin yhdeksän aikaan tehty kävely/pyöräilu pitäisi kroppaa parhaiten rytmissä mukana. Ulkoleikit jäävät tässä maassa aika vähälle talviaikaan muutenkin joten tuo valoisa iltapäivä on vähän turha. ;)
PoistaMutta saas nähdä miten tämä asia kehittyy. Mikäänhän ei tietysti liikahda mihinkään ellei nosta riittävän kovaa metakkaa, mutta kaikkeni teen. ;)
Väliportaan ihminen tässä hei! (En ole aamuvirkku, mutta työskentelen silti mielelläni päiväsaikaan eli yritän olla nukkumassa viimeistään klo 24.) Keskustelussa aikaisemmin aloittamisesta kuulee usein väitteen, että jos aloittaa aikaisemmin voi myös lopettaa aikaisemmin ja näin ollen on "enemmän aikaa" tehdä muita asioita. Kuten Katjakin tuolla kommenteissa on maininnut, ei niitä tunteja tule päivään yhtään enempää sillä, että aloittaa aikaisemmin. En ymmärrä tätä argumentointia ollenkaan. Pienten koululaisten kohdalla kasin aamut johtavat vain siihen, että koulu loppuu jo puolilta päivin ja sitten pitäisi keksiä tekemistä koko iltapäiväksi. Olisi kyllä hienoa jos isot koulut voisivat jakaa oppilaita ryhmiin unirytmin tai muiden perheen aikatauluun vaikuttavien tekijöiden mukaan, niin että kaikki voittaisivat.
VastaaPoistaMä olen juuri kuunnellut 1h42min yliväsyneen lapsen huutoa, joka ei ole vieläkään loppunut. Aamulla sama ekaluokkalainen itki, ettei halua kouluun, kun pitää herätä niin aikaisin (kasin aamu). Niitä iltoja ei tähän reiluun seitsemään vuoteen ole mahtunut montaa, jolloin hän olisi nukahtanut ennen kymmentä. Uuden vuoden aatot ja muut vastaavat välilliset ei ole koskaan ollet ongelma. Koskaan hän ei ole ilman herättäjää herännyt ennen kahdeksaa. Vauvana me oltiin aina myöhässä kaikista tapahtumista, aktiviteeteista, satutuokioista jne., jotka poikkeuksetta alkoi viimeistään klo 10, koska meillä syötiin vasta aamupalaa silloin. Mulle itselle paras uniaika olisi 24/01-08. Sä et voi Katja puhua tästä asiasta liikaa!!!!
VastaaPoistaValvomiset ei välilliset :D
Poista