9.5.2018

Naiset ja ehkäisy: Miten me olemme edelleen tässä?



Kävin pitkästä aikaa gynekologilla. Edellisestä kerrasta olikin vierähtänyt aika tarkkaan kuusi vuotta. Koska menkkahommat on syytä ottaa vakavasti, halusin tietää, mitä edelleen jatkuvalle ehkäisytarpeelle ja ärsyttäville kuukautiskrempoille olisi tehtävissä. Jopa varastoraudan määrä oli alkanut huveta menkkafestivaalien takia. Olin optimisti: kehitys on varmasti kehittynyt! Tarjolla olisi varmasti kaikenlaista uutta, josta en ollut vain tietoinen.

No ei ollut. Lääkäri suositteli kaikkiin vaivoihini e-pillereitä. Kun nikottelin, että en halua niitä ja vetosin huonoihin kokemuksiini, hän vakuutti, että ne ovat kovasti kehittyneet siitä, mitä ne olivat joskus vuonna transistoriradio.

Eipä aikaakaan kun seisoin kadulla pillerireseptin kanssa ja mietin, että ei saatana. Tuntui että lääkäri ei ollut kuunnellut yhtään. Ensimmäinen ajatukseni oli, että en kertakaikkiaan voi muuttua itkeväksi eunukiksi tänä keväänä, kun on kaikenlaista tärkeää hommaa tiedossa. Toinen ajatus oli, etten haluaisi siihen tilaan ehkä muutenkaan. Että ei kai tämän nyt näin pitäisi mennä?

Kun katsoin lääkkeen tietoja, sain ensimmäiseksi kymmenen sivua pitkän selvityksen sivuvaikutuksista: laskimotukoksia, masennusta, aknea, migreeniä, haluttomuutta, mielialavaihteluita, painonnousua, you name it. Ihan kuin olisin kuullut näistä aikaisemminkin! Sivuoirelistaus on aivan samanlainen kuin silloin 20 vuotta sitten. Paitsi, että laskimotukoksia on näissä neljännen sukupolven pillereissä jopa enemmän.

Kourassani on resepti, jota en uskalla syödä. Olin taas lähtöruudussa ja noppakin on hukkunut.

Miten me olemme edelleen tässä? Vuosikymmenet vaihtuvat ja lääketiede ottaa valtavia harppauksia eteenpäin kaikessa muussa, mutta naisten seksuaali- ja lisääntymisterveys jököttää paikallaan 60-luvulla kuin tikku paskassa. Minulla ei ole tällä hetkellä mitään terveysongelmia, mutta geeniperimäni takia on syytä olla suht tarkkana sen suhteen, mitä riskejä ottaa. Olisi nimittäin kiva elää yli seitsemänkymppiseksi.

Miesten ehkäisyruiskeen kehittelyhän lopetettiin, koska miehet valittivat sietämättömiä sivuoireita. Eli ihan noita samoja, joista naiset kärsivät.

Ehkä tämä hormonitoiminnan kanssa pelaaminen on vain liian vaikeaa tai sitten se on se final frontier, jonne mennään sitten kun maailmassa ei ole enää yhtä ainutta muuta ongelmaa.

Vaihdevuosia riemulla odotellen.


43 kommenttia:

  1. Hormonikierukka. Täydellinen. En vaihtaisi pois, ainoastaan uuteen, mutta yli nelikymppisellä vaihtovälikin pitenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hormonikierukalla on vankka kannattajakuntansa, mutta sitten taas kaveripiirissä on myös niitä, joiden kokemus on huono: se on tippunut ihan itsestään pois tai vuoto muuttunut jokapäiväiseksi. -_- Pillerit sentään saa itse lopetettua.

      Poista
  2. Valitettavaa, ettei lääkäri ottanut puheeksi hormonikierukkaa. Hyvä apu kuukautisongelmiin, monesta naisesta kun tulee kierukan myötä vuodoton. Ja erittäin hyvä ehkäisykeino. Viime vuosina hormonikierukasta on tullut markkinoille useita malleja, eli soveltuu myös synnyttämättömille naisille. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lääkäri nimenomaan sanoi että ei suosittele kierukkaa jos on jo premenopaussin oireita. :/

      Poista
  3. Komppaan yllä olevia. Hormonikierukka eikä menkkoja viimeiseen viiteen vuoteen. Onhan tää ihan huippua tällaiselle neljän viikon kenttätyötä tekevälle kun hygienia-asioita vaan ei voi telttaolosuhteissa hoitaa yhtä helposti kuin maalikylillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä kätsää ja hienoa että oot löytänyt toimivan systeemin. Jotenkin voisin kuvitella että saisin kierukasta jokapäiväisen vuodon ja pää irtoaisi tmv pientä sivuoiretta.

      Poista
    2. Kierukan poisto on nopeaa jos se ei toimikaan, eli siinä on vain lääkärin varaamisen vaiva. Bonuksena oma hemoglobiinini nousi lasten saamisehnh ja kierukan aloittamisen jälkeen 110 -> 140. Tätä kannattaa tsekata - ja minulle sanottiin että kun vanhempana vaihtaa, niin ainut muutos on että se voi olla vielä entistäkin pidempään paikallaan.

      Poista
  4. Naisten pitäisi vaatia enemmän! Ehkä joku kollektiivinen selibaatti auttaisi. Itsellä ei pää kestä hormoneja, joten sain erinäisten vaiheiden jälkeen kuparikierukan. Toimi muuten hyvin, mutta paljon urheilevana ja uintia harrastavana en tykännyt siitä, ettei kuukuppia olisi saanut käyttää. Kuukuppikun on itselle heittämällä paras ja varmin kuukautisvuotojen kanssa pelleillessä. Päädyin suosituksista huolimatta käyttämään kuppia, joista ensimmäinen kestikin melkein puolitoista vuotta ennen kun kiskoin sen vahingossa kupilla pois. Menetettyäni kupille toisenkin kierukan, hermot meni: sanoin miehelle että sun vuoro. Mä en enää jaksa tätä pelleilyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai lähteekö kierukka kupilla irti?! O_o Olen samaa mieltä tuosta vaatimisesta. Ehkä tässä on joku harha, että e-pillereissä ei ole mitään vikaa, kun niitä noin kiltisti käytetään.

      Poista
    2. Lähtee. Tai sitten sen saa vain nyhdettyä väärään paikkaan, esim. kohdunkaulan kanavaan, missä se ei ehkäise.

      Poista
  5. Juurikin tänään kävin gynellä, joka vaihtoi 7 vuotta palvelleen hormonikierukan uuteen. Elämä ilman menkkoja on ihanaa, ja hemogloniinikin noin 15 pykälää korkeampi kuin aikoina ennen hormonikierukkaa. ^_^

    VastaaPoista
  6. Mulle ei käy hormoniehkäisy ja monta vuotta lääkärini suositteli yhä aina vaan hormonikierukkaa koska olen runsaasti vuotava niin kuparikierukka ei olisi kuulemma siksi mulle hyvä. No nyt mulla kuitenkin on kuparikierukka ollut vuoden verran ja hyvä tämä on! Ei ole vuodot runsastuneet yhtään ja kiitos kuukupin kuukautiset ei ole vuosiin ottaneet aivoon. Mä kävin erikseen lyhennyttämässä kierukan langat konkarigynellä ihan älyttömän lyhyiksi kun se lääkäri joka tän laittoi ei osannut tai halunnut lankoja lyhentää näin lyhyiksi. Minua kukaan ei kieltänyt käyttämästä kuukuppia kierukan kanssa.
    Suosittelen! Ja rautavarantoja mulla on tapana tankata floradrix-kuurilla kerran pari vuoteen. Suosittelen sitäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on nyt menossa toinen kuparikierukka ja koko ajan oon käyttänyt kuppia. Pitää vaan irrotella se varovasti. Mutta samalla tavalla voisit tampooneilla vetää kierukan vahingossa pois. Kuparikietukka on toiminut mulla vaikka välillä haaveilenkin hormonikierukasta ja menkkojen totaalisesta loppumisesta tai ainakin vähenemisestä. Mutta kierukkaa ehkäisykeinona en vaihtais pois enkä kuppia missään nimessä. Miten elämästä ennen selvisi ilman kuppia? Saisivat kyllä kehittää ehkäisykeinoja, kyllä se kummasti paikallaan polkee..

      Poista
    2. Mulle taas lääkäri sanoi, että tamponin kanssa on suurempi riski kiskoa kierukka ulos koska tamponi kuivattaa emättimen ja kierukan lanngat saattaa siksi takertua herkemmin tamponiin. Kuukupissa pitää vaan olla poisotaessa tarkkana, mutta kuppihan ei emätintiä kuivata.

      Poista
  7. Jos kysymys kuuluu, miksi jokin naisiin liittyvä ei kehity, niin tarkkaa syytä en tiedä, mutta pari miljoonaa muuta esimerkkiä keksin kyllä.

    Ovatko miesten paljon käyttämät (huom. tiukkaa kärjistystä) vekottimet kehittyneet viime vuosina? Autot? Juu. Tietokoneet? Juu. Paperikoneet? Kyl vain.

    Entäs naisten enemmän käyttämät laitteet... ompelukone? Ei. Yhtä vaikea kuin aina. Laskutusjärjestelmä? Yyh. Ja niin päin pois. You got the point. Enemmän naisia suunnittelemaan, päättämään ja vaatimaan.

    VastaaPoista
  8. Minä nautin ihan suunnattomasti hormonikierukan vapaudesta niin kauan kuin sitä iloa riitti. Toisen kohtutulehduksen jälkeen totesin, että pentele, ei sitten. Laittaminen oli melko horroria kun minipillerit oli käytännössä lopettaneet kierron ja kierukka piti survoa kiinni olevan kohdunsuun läpi. Olen siis synnyttämätön, mutta ilmeisesti kohtu yritti seuraavat pari päivää synnytellä sitä kierukkaa ulos. Pois ottaminen oli piece of cake. Näistä huolimatta ottaisin kierukan uudelleen jos ei olisi näitä tulehduskokemuksia. On ihanaa kun ei tarvitse miettiä ehkäisyä. Nyt olen taas minipillereillä ja vatsa kiittää kun ei tarvitse syödä buranaa menkkakramppeihin, mutta olenpa jo kertaalleen ajanut taksilla puolilta öin yliopiston apteekkiin kun unohdin hakea uusia pillereitä. Kyllähän sitä miettii jonkin verrankin ehkäisyn vaikutusta libidoon. Gyne suositteli minikierukkaa juuri siksi, että vaikutus on vain kohdussa ja esim munasarjojen hormonintuotanto pysyy käynnissä, ja myös hormonimäärä ylipäätään on pienempi. Käytännössä kumminkin tosi vaikea sanoa mikä milloinkin on vaikuttanut halukkuuteen ja minkä verran...

    VastaaPoista
  9. Kyllä sen hormonihimmelinkin saa pois, privaatissa vaikka samana päivänä. Oletko koskaan kokeillut minipillereitä? Hormonikierukka on samaa kamaa, mutta paaaljon vähemmän, koska paikallisesti.

    VastaaPoista
  10. Gynefix! Kuparikierukka ilman vuodon runsastumista. Googlatkaa naiset tästä tietoa. Pysyy paikallaan, koska kiinnitetään kohdun seinämään (ei satu), eikä lisää vuotoa koska ei ole T:n muotoinen vaan pelkkä lanka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gynefixiä myös suosittelen! Tosin vuodon määrää itsellä kyllä hieman lisännyt (lähinnä pari ylimääräistä tiputtelupäivää). Vähän hintavahan tuo on (toisaalta ei niinkään kun jakaa hinnan käyttövuosille) ja ilmeisesti noita aika harvat gynet vielä laittaa. Naisten Aavassa Kampissa ainakin noita laitetaan, suosittelen! Kyseinen gyne sanoi leikkaavansa ne narut niin lyhyeksi ettei tunnu eikä tule vahingossakaan vedettyä tampoonin mukana pois. Ja hyvin on pysynyt ainakin tähän asti.

      Poista
  11. Kyllä kehitys on kehittynyt, kaikki gynikset ei vain tiedä sitä. Sääli, että ne jotka tietävät, tuntuvat löytyvän vain yksityiseltä puolelta. Minulle hormonikierukka kävi hetken ja sitten muutuin juurikin raivoavaksi eunukiksi. Useampiakin gyniksiä on tullut tavattua, joten voit vain arvata miten huikealle tuntui, kun tämä viimeisin totesi, että ”älä huoli, me löydetään se juttu joka sopii sulle. Vaihtoehtoja riittää ja ovista ja ikkunoista tulee koko ajan lisää.” Don’t give up woman!

    VastaaPoista
  12. Minipillerit, en voisi tyytyväisempi olla. Onhan siinä enemmän muistamista kuin kierukassa tai ehkäisykapselissa mut nyt kun on vuosien jälkeen löytynyt se sopiva ratkaisu en pois vaihda :)

    VastaaPoista
  13. Mulle parhaiten sopiva ehkäisy olisi mieheni vasektomia, mutta hän ei halua edes keskustella aiheesta... Asenneilmapiirissä olisi kyllä muutettavaa kun edelleen ehkäisy on muka vain naisten ongelma.

    VastaaPoista
  14. Mä sympatiseeraan. Siis hormonit ehdottomasti ei (aika monessa eri formaatissa ja ottomuodossa) a siksipä gynereissusta on kulunut jo se 6 vuotta...tänä vuonna kyllä meen, tosin aika on vielä varaamatta :D. Hormonikierukkaa suosittelevat ei taida tajuta siinä alussa sanaa olevaa pientä hormoni-etuliitettä. Juurikin se pikkusana joka yhdistettynä mun kroppaan saa pään hajomaan (ja mielenkiintoisena observaationa mun parisuhteen rikki, siis saman miehen kanssa oon kerran eronnut ja toisen kerran oli hilkulla, silloin tajusin vaan lopettaa aloittamani pillereiden käytön. Mulle on rehellisesti sanottuna ihan sama mitä hormoniehkäisyrintamalla on tapahtunut viimeisten 10 vuoden aikana ja hormonittomat ehkäisytavat on sit vähissä. Kuparikierukka joo, mutta kun kyseinen laite "aiheuttaa paikallisen tulehduksen" ja ihan oikeasti vaikuttamistapaa ei tiedetä, niin en halua kroppaani kiusata (on muutakin vaivaa ja autoimmuunisairauksia, niin en haluaisi sotkea elimistöä enempää). Niinpä mennään sit kondomeilla (ja kk-kierron seurannalla), mahdollisesti harkinnassa testata pessaaria.

    Joo ja miehen vasektomia ratkaisu olisi, vaan häntä ei kiinnosta. Vaikka lapsiluku on meillä tässä. Muuten itselleni kävisi sterilisaatio hyvin, mutta kun se on miehelle naurettavan helppo operaatio vs. naiselle ei, niin ei huvita. Pattitilanne siispä. Onneksi aika ratkaisee, ei tässä varmaan tartte kun toiset 10 vuotta odottaa niin ei ole ehkäisyongelmia...buahhaahaa

    VastaaPoista
  15. Itselleni tehtiin sterilisaatio sektion yhteydessä syksyllä. Tosin kierto taisi mennä sekaisin tai sitten vaihdevuodet alkoivat (olen 45v)

    VastaaPoista
  16. Äläs muuta sano.. kumien kanssa pelaaminen ärsyttää ja vie sen pikkulapsiperheessä muutenkin lähes olemattoman mahdollisuuden spontaaliin seksiin puhumattakaan siitä, ettei se loppuviimeksi kauheen luotettavakaan menetelmä ole, joten aina on mielessä pelko että mitäs jos.. Kun lapsiluku olis kyllä nyt tässä. E-pillerit ei sovi suvun veritulppariskin takia varsinkin nyt kun ikää on jo 35+, minipillereistä tuli rutkasti sivuoireita ja kaksi kertaa on kokeiltu kuparikierukkaa. Molemmilla kerroilla se on otettu pois, koska ei ole pysynyt paikallaan. Ja molemmilla kerroilla supistus- ja alavatsakivut ja vuoto kestivät monta viikkoa laiton jälkeen.

    VastaaPoista
  17. Hormonikierukalle ääni täältäkin: migreenit vähenivät, kun hormonien määrä kehossa on vakio, ja samoin muut hormonaaliset angstit. Tosin nyt kun häämöttää menopaussi horisontissa, huomaan että mieliala vaihtelee taas reippaammassa tahdissa.
    Plussana: en menkkoja liki pariinkymmeneen vuoteen, lukuunottamatta yhtä reipasta lisääntymistaukoa välissä.

    Miesten hormonaalisesta ehkäisystä on tuttavapiirissä pari sen sortin esimerkkiä, ettei pahemmasta väliä. Meinasivat kaikki kokeilut päättyä todella onnettomasti.
    Siitä päättelen, että saattaisi koko hormonaalinen puoli jäädä kokonaan kehittelemättä niin naisille kuin miehillekin, jos vasta tänä päivänä siihen ryhdyttäisiin.

    Itse en uskaltaisi luottaa mihinkään muuhun kuin täysin takuuvarmaan menetelmään (kierukka /piuhat kiinni), olen sen verran sikiävää sorttia, että jos pitäisi jollain kevyemmällä ratkaisulla pärjätä, olisin luultavasti osasyyllinen maailman liikakansoitukseen...

    VastaaPoista
  18. Mulla on ollut kuparikierukka jo lähes kymmenen vuotta ja rakastan sitä. Ei hormoneja ja vaihto n. viiden vuoden välein. Kuukautiskuppiakin olen käyttänyt koko tämän ajan, eikä kierukka ole koskaan lähtenyt sen vuoksi pois. Migreenit loppuivat hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseen, joten siksikin kynnys muuhun ehkäisyyn olisi korkea.

    VastaaPoista
  19. Ugh.
    Ensimmäinen resepti loppuu kohta ja mietin onko mitään hyötyä itkeä lääkärille etten haluaisi enää hormoneja popsia koska en kuitenkaan halua elää kaikkien niiden riesojen kanssa miksi pillerit minullekin kirjoitettiin...

    VastaaPoista
  20. Sattumalta olen ollut vähän samoissa asioissa liikkeellä ja minua alkoi kovasti mietityttää suhtautuminen kipuun. Edelleen ilmeisesti on ihan ok ajatella, että operaatioiden aikana koetut vittumaiset fyysiset tuntemukset johtuisivat vain jännityksestä ja ovat siten pelkkä oma moka. Ja jos sattuu paljastamaan, että tuntuu, niin ensimmäisenä hoitomuotona tarjotaan syyllistämistä. (Btw, hormonikierukka ollut 6 v, ensimmäisenä käyttövuoden ajan lähes jatkuvaa vuotoa ja edelleen on kuukautiset.)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla meni 3,5 vuotta kierukan kanssa normaalilla vuodolla, karsealla akneongelmalla ja elämäni ensimmäistä kertaa pms-oireilla (kaksi päivää ennen kuukautisia oli aina ihan ranteet auki -fiilis). Sitten yhtäkkiä, pam, menkat katosivat. Ja muutkin oireet helpottivat. Tein parit raskaustestitkin ekan puolen vuoden aikana kun pelkäsin olevani raskaana. ;) nyt olen todella tyytyväinen hormonikierukkaan mutta jos mulle olisi sanottu sen asentamisen yhteydessä että oottelepa 3,5 vuotta ennenkuin alkaa oireet helppottaa niin olisin takuulla harkinnut kolme kertaa tätä. Olin jo aika valmis sterilisaatioonkin, e-pillerit kun eivät koskaan toimineet minulla. Nyt enää jännittää mitä tapahtuu kun pitää pikapuoliin vaihtaa kierukka uuteen.

      Poista
  21. Liittyen tuohon laskimotukosriskiin...minulla on käsitys että riski on suurin silloin jos pillerien syöjällä on APC resistenssin geenimutaatio. Tätä ei kaikilla ole. Ja niilläkin joilla mutaatio on voi olla kahta erilaista vakavampaa ja ei niin vakavaa. Tuon mutaatioasian voi tutkia verikokeesta. Samainen geenimutaatio aiheuttaa myös kasvavan keskenmenoriskin.
    Eli se mitä haluan sanoa on että pillerit ovat näille mutaation omaaville henkilöille riskialttimpia kuin muille.
    Itsellä tuo mutaatio on. Tosin sitä ei tunnettu vielä silloin kun olen pillereitä syönyt. Omilla tyttärillä on myös tuo geenimutaatio ja heille gynekologi on määrännyt minipillereitä. Joiden käsittääkseni pitäisi olla heille turvallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin - oma läheiseni kuoli laskimoveritulppaan nuorena aikuisena, yhdistelmäpillereitä monta vuotta syötyään (joita ei hänelle olisi koskaan saanut määrätä oman isänsä useiden veritulppien johdosta). Tuo samainen geenimutaatio löytyi sitten häneltäkin, tosin liian myöhään. Itselleni ei ole sitä luojan kiitos kohdalle sattunut mutta meillä mennään nykyään ihan vain miehen ehkäisyn varassa, koska hormonit eivät meikäläiselle sovi. Ja lasten hankinta on edessä suht pian joten kierukanlaittoon en lähde vuodeksi tai pariksi.

      Poista
  22. Mullakaan ei toiminut e-pillerit sain niistä migreeniä ja muuta hormonisekoilua. Sitten kokeilin ehkäisyrengasta, jossa ihan sama juttu. Minipillereiden kanssa tiputteli aivan jatkuvasti ja kyllästyin siihen puuhaan muutamassa kuukaudessa. Suhtauduin myös hormonikierukkaan näiden jälkeen suurella epäilyksellä, mutta onneksi lääkäri onnistui puhumaan ympäri, että kokeilisin. Kuukausi tai kaksi meni tiputtelun kanssa, mutta sitten kuukautiset loppuivat pikkuhiljaa kokonaan eikä kuukautiskivuistakaan jäänyt jälkeäkään. Mielialavaikutuksia tai migreeniä en havainnut. Nyt en vaihtaisi pois, vaikka ehkäisytarvetta ei olisikaan.

    VastaaPoista
  23. Mulla toinen hormonikierukka menossa, yhdistelmäpillerit eivät ole vaihtoehto sillä mulla oli jo alle kolmekymppisenä laskimotukos jalassa. Ensimmäisen kierukan laiton jkausaikanaälkeen oli muutaman viikon tiputteluvuotoa, johon aloin tuskastua, mutta sitten se loppui ja kuukautiset jäivät joksikin aikaa pois ja tulevat nyt harvakseltaan ja hyvin niukkoina. Atooppiselle iholle hormonikierukka on tehnyt ihmeitä, iho rasvottui kuivasta normaaliksi. Joskus satunnaisia yksittäisiä finnejä, mutta kaikenkaikkiaan parempi näin. Ensimmäisen kierukan vedellessä viimeisiään, iho alkoi kuivua ja kuukautiset palasivat turhan tiheinä. Mietin silloin sterilisaatiota, sillä lasten teko oli todellakin jäänyt taakse ja mietin saanko taas muutaman kuukauden tiputttelut riesaksi. Sainkin lähetteen sterilisaatioon, mutta kokenut gynekologi puhui ympäri ottamaan uuden hormonikierukan. Hän perusteli sillä, että ennen vaihdevuosia tihenevät kuukautiset runsastuisivat jälleen yhtä runsaiksi kuin ennen kierukkaa edeltävänä aikana ja päätyisin todennäköisesti kuitenkin hankkimaan uuden hormonikierukan hillitsemään niitä. Lisäksi kun uusi kierukka laitettiin samantien, en luultavimmin kärsisi tiputtelusta ja hän oli onneksi oikeassa. Veritulppariski liittyy erityisesti yhdistelmäpillereihin, eli minipillerit ja hormonikierukka ovat minulle sopivia vaihtoehtoja. Näistä hormonikierukka on tuntunut vaivattomammalta, luotettavammalta ja hormonien määräkin kehossa jää pienemmäksi.

    VastaaPoista
  24. Jos lapsiluku on täynnä, miehesi voi teettää itselleen vasektomian. Problem solved.

    VastaaPoista
  25. Minä en olisi toisen lapsen jälkeen enää halunnut hormoniehkäisyä käyttää, ja mies olikin valmis vasektomiaan, mutta itse tulin vielä katumapäälle enkä päästänyt. E-pillereitä en enää missään nimessä halunnut, koska niiden on todettu heikentävän sokerinsietoa PCOS:aa sairastavilla naisilla, ja itsellänihän jäi sokerit raskauden jälkeen koholleen. Lisäksi raskausaikana tuli aurallisia migreenikohtauksia, joten sen jälkeenhän niitä ei enää saisikaan käyttää. Ajatus kohtuun työnnettävästä vierasesineestä oli kaikin puolin vastenmielinen, joten päädyin kokeilemaan ehkäisykapselia. Suunnilleen samaa tavaraa kuin kierukka, vaan eipä pääse tipahtamaan ulos, eikä aiheuta kramppeja ja kipuja alavatsalle. Muuten olen kohtalaisen tyytyväinen, kuukautisia ei näy, eikä mielialat heittele, mutta vatsa on sekaisin niin kuin yhdistelmäehkäisyn kanssakin, ja satunnaisia finnejä tulee. Silti, on sen verran helppo ehkäisy, että kyllä tätä suositella voi. Jännä miten harvat tästä edes mainitsevat mitään, kun itselleni tuntuu ainakin kaikin puolin miellyttävämmältä vaihtoehdolta kuin kohdun sorkkiminen ja kierukan putoamisen odottelu.

    VastaaPoista
  26. Se mitä mä en kertakaikkiaan käsitä (luettuani kaikki kommentit) on, että miten helvetissä mies voi vakaassa parisuhteessa heittäytyä tässä asiassa täysin uuvatiksi ja kieltäytyä keskustelemasta vasektomiasta?

    Vasektomiaan liittyvät mahdolliset "epämukavuudet" ovat noin ziljoona kertaa pienemmät kuin about mihinkään naisten ehkäisykeinoihin liittyvät vaivat ja riskit. Suoraan sanottuna vituttaa niin että pää jäätyy. Puolestani tuollaiset vänisijät saisivat sitten tyytyä seksielämässä omaan nyrkkiinsä.

    Itselleni hormoneja sisältävät ehkäisyt eivät ole koskaan toimineet. Pää, aineenvaihdunta ja koko kroppa ovat menneet iloisesti sekaisin kuin seinäkello. Niinpä käytössä ovat olleet kondomit ja varmat päivät. Nyt kun lapsiluku pian on täynnä, mies menee (ilmeisesti monia kammottavaan ja demaskulinisoivaan) vasektomiaan, eikä asiasta tarvinnut vääntää lainkaan.

    Mun mielestä tässä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten miehet luimistelevat vastuutaan naisten terveyden kustannuksella.
    Ja tervetuloa vaan gynetantat kertomaan vielä vähän lisää siitä, miten totaalisen vaarattomia ja kaikille sopivia hormoniehkäisyt ovat. Kannattaa lisäksi vaikka tutustua sellaiseen aiheeseen, miten ehkäisyhormonit vaikuttavat juomavedessä ajan myötä, niitä kun ei sieltä muun möhnän ohella kyetä suodattamaaan.

    VastaaPoista
  27. Saisivat oikeasti leipoa valmiiksi vaikkapa RISUG:n, josta melkein kymmen vuotta sitten jo kohuttiin. RISUG on siis täysin purettavissa oleva helposti "asennettava" geeli, jonka toimintaperiaate on sama, kuin vasektomian. Ilmeisesti ihmiskokeiden aloittamista hidastaa osittain rahoituksen ja lääkeyhtiöiden kiinnostuksen puute. Onhan se nyt paljon parempaa bisnestä myydä naisille pillereitä ja ties mitä joka kuukausi, kuin tuommoinen halpa ja pitkäkestoinen ruiske miehelle.

    Itsehän en saa hormonaalisesta ehkäisystä mitään ikäviä sivuoireita, paitsi todennäköisesti kuoleman, jos aloittaisin käytön uudestaan. 26-vuotiaana päätin luopua periaatteelisesta hormonien vastustamisesta ja hommata pillerit. Kolme kuukautta niitä syötyäni menin jatko-tarkastukseen, jossa lääkäri huomasi, että mullahan on todella korkea riski mm. aivoverenkiertohäiriöön JA siihen veritulppaan :). (Hei liekuri, miten meni niinkö omasta mielestä?!?)

    Kierukan kanssa olen tullut kahdesti raskaaksi, joten kumeilla mennään, kun parisuhteen kumpikaan osapuoli ei halua sterilisaatiota tai lastakaan juuri nyt. Nuorehkona naisena lasken kaiken toivoni sen varaan, että pian saadaan miehille joku järkevä ehkäisykeino. Lähtisi ainakin omasta suhteesta yksi iso stressinaihe pois, kun lapset eivät ole ajankohtaisia vielä useaan vuoteen. Ja tuleehan minullakin (toivottavasti) Katjan tilanne eteen sitten myöhemmin.

    VastaaPoista
  28. Onpas ollut mahtavan vilkas keskustelu! Näistä kaikista kommenteista näkyy se suurin ongelma: et voi etukäteen tietää mikä toimii, se on arpapeliä. Joskus hyvä tapa löytyy ja joskus ei, mutta henkilökohtaisen kokemuksen perusteella ei voi mitään metodia "suositella". Minä haluisian ihan valtavan rimannnoston koko tähän asiaan suhtuatumiseen: ei ole ok, jos elämä menee sekaisin siksi että ei halua lisääntyä.

    Miesten vasektomialle taas toivoisin jonkinlaista yleistä tietoisuuskampanjaa: miehet eivät tunnu tietävän sitä mitään muuta kuin että munat poistetaan. Vähän kuin isyysvapaa 80-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, itsehän odotan jotain geenitestiä joka kertoisi mikä on oikea. Luulen että hormonitason selvittäminen verikokeellakin voisi toimia. Nythän niitä vain arvotaan. Itselläni gynet ovat olleet kokeilunhaluisia, vain kapselia eivät antaneet, mutta tosiaan kierukkaa lukuunottamatta mikään ei toiminut pitkään (kokeiltu eri pillereitä, rengasta ja laastaria). Ja vasektomia on vaihtoehto mutta oltuani 10v ilman kuukautisia en ajatellut lopettaa kierukkaa.

      Poista
    2. Meillä mies pohti vasektomiaa vuoden kun itse en suostunut leikeltäväksi, ja nyt ei voitais olla tyytyväisempiä.

      Poista
  29. Täällä myös gynefixin onnellinen käyttäjä! Reilun vuoden ollut tämä ”moderni” kuparikierukka ja täysin normimenkat (ei runsasta vuotoa) ja en voisi olla tyytyväisempi! Lämmin suositus. Nautin hormonittomasta elämästä. En voi ymmärtää miksi tätä ei käytetä enempää - liittynee hormonivalmisteiden ylivoimaan lääkebisneksessä.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...