14.11.2017

Koulujännitystä – taas



Arvatkaapa mikä lähenee? Olen yrittänyt vältellä koko aihetta, mutta kohta se on taas tapetilla. Tammikuussa koittaa peruskouluhaku numero kaksi. Snadista tulee ekaluokkalainen, mutta tilanne on erikoinen. Viimeksihän homma meni ihan vihkoon, mutta sentään tiesimme, missä koulut sijaitsevat. Tällä kertaa arvonta on monella tapaa jännä.

Nythän on niin, että alueellamme on noin kilometrin säteellä kolme ala-astetta, joita voi pitää ns. lähipalveluina, mutta niiden tilanne on aika surkea: kaksi on home-evakossa ja kolmannessakin tehtiin viime kesänä kattokorjauksia.

Olisi kiva laittaa Snadi siskonsa ja eskarikavereidensa kanssa samaan kouluun, mutta Skidin väistökouluunkin on tulossa parin vuoden sisään joku korjaus, joten sieltä pitää lähteä johonkin. Eikä tiedetä minne. Se tiedetään vasta tammikuussa laajemman kouluverkkoselvityksen perusteella. Ja silloin voi käydä ilmi, että koko ala-astetta ei enää ole vaan opetus on jossain aivan muualla. Yhtenä vaihtoehtona on myös väläytelty uutta väistöä vajaan kolmen kilometrin päästä, johon ei tarjottaisi kuljetusta. Kävely sinne olisi ekaluokkalaiselta 45 minuutin rupeama.

Koulukuljetukset ovat toimineet pääasiassa hyvin, mutta onhan sillä hintansa, sekä kaupungille että perheille. Koulukuljetus on osa koulupäivää, joten kahdeksan aamuja pukkaa ihan joka juuttaan aamu ja aikaa opetukselle nipistetään välitunneista ja lounaasta.

Lisäksi koululainen on täysin riippuvainen koulukyydeistä. Yli kymmenen kilometrin koulumatkaa ei taita edes neljäsluokkalainen pyörällä. Päätepysäkillä on harva se päivä myöhästyneitä oppilaita, viimeiseltä tunnilta on kauhea kiire bussiin ja jos meillä ei olisi ajokortillisia isovanhempia, oikomishoito olisi jäänyt välistä. Onneksi Skidi ei ole sairastunut kesken päivän.

Sitten olisi se koulu siellä väärässä suunnassa, se missä Skidikin aloitti. Mutta Snadi tuntee sieltä vain yhden kakkosluokkalaisen. En ole edellisen kokemuksen perusteella ollenkaan varma, että lasten sosiaalisilla suhteilla ei ole mitään merkitystä.

Aika vaikea keksiä tästä tilanteesta mitään positiivista. Paitsi sen, että tuo vastaremontoitu yläaste pysynee kasassa ainakin kymmenisen vuotta. Ehkä. Varmaan joku meteoriitti sen päälle parin vuoden päästä putoaa.

Mutta johonkin pöytäkirjaan tekisi mieli jättää merkintä, että eniten peruskoulussa kiinnostelee lähipalvelu. En kaipaa kymmenien miljoonien museosuojeltua wow-arkkitehtuuria, jota japanilaisturistit tulevat ihailemaan bussilasteittain, oppilaille retkiä taidemuseoihin tai edes painotettua opetusta (paitsi sosiaalisten taitojen). Haluaisin vain sen perhanan rakennuksen tuohon turvallisen matkan päähän, olkoon vaikka pahvilaatikoista ja jeesusteipistä koottu hökötys. Perkele.


10 kommenttia:

  1. Mua kiinnostelee homeeton peruskoulu. Kun lapsemme ei saanut koulupaikkaa lähimmästä koulusta, olin aavistuksen pettynyt, kunnes kyseinen rakennus paketoitiin homeremonttiin. Nyt kun koulutaivalta toiseksi lähimmässä koulussa on takana yli vuosi, koulu järjesti tiedotustilaisuuden sisäilmaongelmista. Kosteusvaurioita katossa, seinissä ja alapohjassa (eli onko siellä yhtään kuivaa kohtaa jäljellä !?!). Tekisi mieli laulaa erästä Sannin biisiä päättäville tahoille, jotka ovat toistaiseksi ratkaisseet asian ämpäreillä ja tehostetulla siivouksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä. Sitä pidin myös tässä lähtökohtana, ja toivoisin lisäksi että se olisi lähellä. Tuo siivoamisella sisäilmaongelmien poistaminen on kyllä sympaattista. Noin se sädesieni sieltä betonista irtoaa kun vähän tolulla pyyhkii. -_-

      Poista
  2. Miksi ihmeessä koulukuljetus lasketaan koulupäivään? Eihän siinä ole mitään järkeä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan siksi, että lasten päivien pituus ei ylitä jotain ylhäältä annettua.

      Poista
    2. Se koulumatka ei nimenomaan ole osa koulupäivää,vaan se on koulumatka, joka on koulutuntien ulkopuolella.

      Poista
  3. Nyt kun siellä laitettaisiin hihat heilumaan, niin teillä voisi olla uusi koulu syksyyn mennessä. Ja taatusti kuiva, kun on rakennettu sisällä, sateilta suojassa. http://elementit.fi/case/niipperin-koulu/ Jotenkin käsittämätöntä, että tällaisia ratkaisuja ei hyödynnetä enempää, vaan heitellään lapsia väistötiloista toiseen. Tai suunnitellaan ja rakennetaan uuttakoulua vuosituloilla. Satu T

    VastaaPoista
  4. Tästä kompaktista koulusta olen puhunut jo monta vuotta... Espoossa kun tilanne on surkea.

    Meilläkin lapset kävi koulua ensin sisäilmaongelmaisessa koulussa vuosia, sitten nuorimman ollessa kolmosella vihdoin oli pakko siirtyä väistökouluun 15 km päähän vuodeksi ja kahdeksi vuodeksi sitten hiukan lähemmäksi. Tyttö pääsi alaasteelta ja siinä vaiheessa uusi koulu oli valmis. Meillä oli lapset käyneet sitä home- ja väistökoulua 13 vuotta putkeen.

    En ymmärrä miksi Espoossa rakennetaan "koulutuspalatseja" kalliilla kun lapset vaan tarvitsisisvat säälliset ja puhtaat tilat. Juuri jollain elementti tai konseptikoulu systeemillä voitaisiin kustannustehokkaasti saada asiat kuntoon.

    Onneksi nyt molemmat vielä koulua käyvät lapset on ongelmattomissa kouluissa... nuorimmallakin loppui iho-ongelmat heti kun siirtyi yläkouluun.

    VastaaPoista
  5. Meillä oli esikoinen viime kevään väistötiloissa muutaman kilometrin päässä. Lapset menivät alkuperäiselle koululle (sisäilmaongelmia, nyt koulu purettu) ja sieltä kyyti väistötiloille. Mutta ei meillä ainakaan laskettu bussimatkaa koulu ajaksi. Kyse oli siis eka ja tokaluokkalaisista.

    Jos meillä menee kaikki putkeen, niin uuden koulun pitäisi olla pystyssä 2 vuoden päästä. Koulu on ollut tähän asti alakoulu ja uudesta tulee yläkoulu. Toivon, että uudesta koulusta tulee terve. Ollaan välillä mietitty muuttoa pois nykyisestä kaupungista / alueelta. Mutta en tiedä minne uskaltaa muuttaa kun noista koulurakennuksista ei tiedä... Nyt meillä on sentään pieni toivo terveestä koulusta...

    VastaaPoista
  6. Feel you. Kolmasluokkalaisellani on kierrossa kolmas koulu (2. väistötilat) ja kolmas opettaja. Tilaruletilla ei varmaan ole mitään tekemistä jatkuvien opevaihdosten kanssa, ihan on vaan sattumaa. Kyllähän minäkin opettajana pitäisin vaihtuvista väistötiloista työympäristönä. Ensi vuonna onkin ilmeisesti edessä neljäs luokka, neljäs koulu ja neljäs opettaja. Ei käy tylsäksi. Mitä nyt arki on vähän hankalaa aitoon lähikouluun verrattuna.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...