Ilmeeni, kun kuulin TAAS synnytystalkoista. |
Syntyvyysasioistahan on tarjolla ihan tutkittuakin tietoa.
Vauvakadon aloittivat jo omat vanhempamme. Väestöliiton perhebarometri kertoi jo pari vuotta sitten, että toteutunut lapsiluku on laskenut koko ajan ja sama trendi näkyy toiveissakin: ihanteellisena pidetty lapsiluku on alentunut hieman alle kahden.
"Entistä harvempi haaveilee suuresta perheestä, kolmea ja sitä runsaampaa lapsimäärää toivoi 30 prosenttia barometriin vastanneista, kun 2000-luvun alussa suurta perhettä toivoi jopa 40 prosenttia. 20-34-vuotiasta vastaajista lapsettomiksi halusi jäädä 14 prosenttia ja vain yhtä lasta toivoi runsas kymmenes." -Väestöliitto
Syitä on monia. Huono taloustilanne. Lapsettomuus. Kumppanin löytäminen. Elämänkulkuajattelu. Ihmislajin tulevaisuus noin ylipäätään. Lapsikielteisyys. Varhaiskasvatuksen palvelujen säilymisen puolestakaan en laittaisi rahojani likoon.
Toki joka kolmas mutsi on sitä mieltä, että työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat, lastenhoidon järjestämisen ongelmat tai perhevapaasta aiheutuva katkos työssä on syy siirtää lastenhankintaa. Perhevapaiden tasaisempi jako ja työelämän joustot pikkulapsivaiheessa on jo tunnistettu ongelmakohdiksi, mutta ne ovat vain osa tästä vyyhdistä.
Ei tämä ole mikään perkeleen talkooväen laiskuusongelma, joka ratkeaa kun isänmaa kutsuu. Ansiosidonnaiset vapaat eivät muuta mitään, jos nuoret eivät ole toiveikkaita tulevaisuutensa suhteen. Arvatkaapa, ovatko ne? Mitäs sille tehtäisiin?
Tuohon toiveikkuuteen liittyvät myös turvaverkot. Pelottaahan se, kun ei ikinä tiedä, millaiseksi arki muodostuu, eikä ole ketään jolta kehtaisi pyytää apua. Ja auta armias, jos menet sanomaan ääneen, että on vähän raskasta. Eiköhän joku epäsosiaalisen median suurvisiiri jo kommentoi, että mitäs läksit, kyllä aina on lapset yksin hoidettu ja hyvä on tullut. Ehdottelin itse taannoin, että laskettaisiin turvaverkkoindeksi - ja tutkittaisiin, miten se vaikuttaa lisääntymisrohkeuteen.
Ei siis niin, että jokaiselle kaksi, vaan niin, että ne, jotka haluaisivat lapsen (tai toisen tai kolmannen), uskaltaisivat siihen lähteä.
Ja sitten vielä viimeinen vinkki: minulla on sellainen ohjenuora, jota pyrin noudattamaan aina kun muistan, että jos ei ole mitään asiaa niin ole hiljaa. Voidaanko sopia, että tämä oli nyt viimeinen talkookutsu tästä aiheesta?
Tasan näin! Kiitos tästä :)
VastaaPoista:)
VastaaPoistaaina voi mennä synnytyslakkoon. Minä ainakin menen.
Ihan loistoidea! Lakkoni kestää ihan koko loppuelämän. :D
PoistaAntti Rinne on muuten syntynyt -62, eli ei ihan edusta vanhempiemme ikäluokkaa. On kyllä onnistuneesti brändäytynyt suurten ikäluokkien ikätoveriksi ja edustajaksi :)
VastaaPoistaOlen yllättynyt! Olen luullut häntä 60-70-vuotiaaksi ja nyt käy ilmi että onkin minua vain 9 vuotta vanhempi! Oonko mäkin siis melkein niin vanha (ja kalkkis)?
PoistaItse asiaan: voi hyvää päivää. Aika vanhanaikainen juttu. Nyt on kyllä ihan muut ongelmat käsillä kuin se ettei Suomessa synny tarpeeksi lapsia. En tiedä haluaisinko itsekään.enää tähän maailmantilanteeseen (ilmastonmuutos, terrorismi, kansallismielisyyden nousu...)lapsia synnyttää. Ei kyllä varmasti nosta SDP:n suosiota tuollaiset lausunnot.
Ja tämä on hämmentävä totuus. Olin sijoittanut miehen Paavo Lipposen kanssa samaan ikäryhmään. O_o
PoistaEnnen synnytystalkoita pitää tietenkin pitää siemennystalkoot, eli nyt kaikki kynnelle kykenevät miehet siementämään! Mikä se sellainen mies on, joka ei saa lasta pantua alulle! Häpeä sinnä siementämisikäinen sinkkumies! Täytä tehtäväsi miehenä ja lisäänny!
VastaaPoista:D
PoistaTuosta termistä tulee sellainen fiilis, että ihan kuin joissain avaruudessa olisi lapsia suorastaan jonossa odottamassa pääsyä Suomeen, kunhan vaan naiset nyt reipastuisivat ja oikein talkoilla synnyttäisivät ne tähän maailmaan. Että ihan kuin ongelma tosiaan olisi vain siinä, että naiset eivät viitsi _synnyttää_ tarpeeksi. Kun ottaa huomioon millaisen setämiehen suusta tuokin sammakko loikkasi, ei voi muuta kuin yhtyä Katjan otsikkoon - synnytä itse!
VastaaPoistaJep. Aktiivinen synnytys tähtää varmasti juuri tähän.
PoistaMun ehdotus olis se, että maksuttoman varhaiskasvatuksen (jos sellainen joskus tulisi) sijaan olisi maksutonta kotiapua vauvavuoden ajaksi x tuntia viikossa/kuussa ilman että tarvitsee olla ns. sosiaalitapaus. Alku on yleensä se traumaattisin vaihe pikkulapsiperheessä, ei sillä etteikö jaksaminen olisi koetuksella myöhemminkin. Mutta matalan kynnyksen apu voisi poikia myöhemmin itselle matalamman kynnyksen ostaa sitä apua, jos ei muuten ole tarjolla. Heikot tukiverkostot ja työn ja perheen yhteensovittaminen ovat nimittäin oikeasti ongelma monessa perheessä. Samaan aikaan tulee aika ristiriitaista settiä: pitäisi tehdä lapsia, mutta heidän kanssaan ei kuitenkaan saisi - niin halutessaan - olla kotona vaan pitäisi äkkiä mennä takaisin töihin ja laittaa lapsi alle 1-vuotiaana päivähoitoon (huom, uskon kyllä että lapsi pärjäisi, mutta puhun tässä äidin/vanhemman "oikeudesta" hoitaa pientä lasta itse jos haluaa). Voihan sitä aina yrittää tehdä osa-aikatyötä, mutta asiantuntijatyössä tuppaa käymään niin, että palkkaa maksetaan osa-ajalta mutta työt ja tunnit kertyy kokopäivätahtiin.
VastaaPoistaKaikki lienee jo sanottu, mutta ehkä sitä vielä kuitenkin, että aina yhtä näppärää tehdä matalasta syntyvyydestä synnyttäjien risti. Kuin vauvoja olisi valmiina kohdussa, pykisi ulos vain!
VastaaPoistaTämä Kuukausiliitteen artikkeli toi asiaa esille erinomaisesti kerrankin isyyden näkökulmasta, pidin kovasti:
http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005272613.html