Olin muutama vuosi sitten aivan äimänä. Koululaisen kesäloma kestää 10 viikkoa. Minun kesälomani kestää 4 viikkoa. Minun ja siipan kesäloma yhteensä 8 viikkoa. En kertakaikkiaan käsittänyt, miten tämän matikan on kukaan saanut kohtaamaan.
No, sitten löysin leirit. Kolmen leiriviikon jälkeen en ymmärtänyt, miten kukaan muu kuin hyvätuloinen saa matikan kohtaamaan. Varsinkin jos lapsia on useampi.
Ja onhan leireissä muutakin sumplimista. Ilmoittautumiset, kulkeminen, eväät.
Facebookissa käydyn keskustelun mukaan perheillä on koululaisen lomaongelman ratkaisemiseksi käytössään monia keinoja: kaikkien vuosilomien pitäminen kesällä, vanhempien lomien limittäminen ja täydellinen ketjuttaminen, isovanhempien apu, hoitajan palkkaaminen, lomarahojen vaihtaminen lomiksi, maksulliset leirit, etätyöpäivät ja osapäivätyö kesän ajaksi. (Yksi vähän harvinaisempi ratkaisu on pitää kumppanin kriteerinä opettajan ammattia.)
Jos ei ole omia verkostoja, maksukykyä ja lapsikin sattuuolemaan ujo, vaihtoehdot ovat vähissä. Eikä sekään ole mikään optimitilanne, että yhteistä lomaa ei ole päivääkään. Minusta
perheen tuntu tulee siitä, että teemme jotain kiireetöntä yhdessä, vaikka sitten vain
mökkeilemme.
No, tänään näin uutisen, jossa eräs työnantaja järjestää toistamiseen työntekijöidensä lapsille ilmaisen kesäleirin työpaikalla. Kaksi hoitajaa leikittää ipanoita kesäkuun ajan. Kustannus on noin kymppitonnin.
Jäin tietenkin miettimään, miksi sellainen panostus kannattaa?
Yksinkertaista. Koska työelämän joustot ylipäätään lisäävät hyvinvointia. Samalla ne ovat
keskeinen tekijä tuottavuuden kohottamisessa ja pitkällä aikavälillä
työllisyyden turvaamisessa. Vähemmän poissaoloja, paremmat työsuoritukset. Tässä valossa työpäivän pituuden kasvattaminen kuudella minuutilla on naurettavaa.
Ehkä omalta osaltani tällainen ele saa aikaan sitoutumista. Sitoutumiselle on vaikea laskea suoraan rahallista arvoa, mutta noin yleisesti sitoutuminen työnantajaan tarkoittaa parempaa motivaatiota ja vastuunottoa, jolloin työntekijä on paremmin mukana yhteisissä tavoitteissa eikä vain töissä täällä. Sellainen työntekijä myös kehuu firmaansa muille, mikä auttaa rekrytoinnissa.
Hieno juttu joka tapauksessa. Eihän tällaiset mallit tietenkään kaikkialle sovi ja on töitä, joissa ei ole mahdollista joustaa. Mutta otan tämän nyt kuitenkin merkkinä siitä, että suosittu management by perkele on pikkuhiljaa korvautumassa ihan oikealla johtamisella.
Mä olen ihmetellyt sitä, että mihin on hävinnyt perinne että esim. 15-17 vuotias koululainen palkattaisiin lasten seuraksi esim.kesäkuuksi kun vanhemmat on vielä töissä. Mulla on mielikuva että tämä oli hyvinkin yleistä vielä 90-luvulla.
VastaaPoistaMeillä esimerkiksi olisi tuossa 17 vuotias vastuuntuntoinen lukiolainen vapaana, joka ei kovasta yrityksestä huolimatta saanut kesätöitä. Olisi varmasti mielellään hoitamassa koululaisia kuukauden kun saisi siitä jonkinlaisen korvauksen. Ja onhan näitä kesäseteleitä yms.tarjolla myös (ainakin Espoossa) joten tukeakin palkkaamiseen saisi.
Hoitajan palkkaaminen olikin mainittu yhdeksi vaihtoehdoksi. Nykynuorille kun ei vaan enää riitä korvaukseksi 90-luvulta tuttu markkapalkka. Nykynuori osaa vaatia työsopimuksen ja lakisääteisen tuntipalkan verokortti kourassa. Harvalla perustuloisella onkin sitten varaa palkattuun lastenhoitajaan, oli se sitten 16- tai 60-vuotias.
PoistaJoo laskeskelin että mun kaksi lasta on nyt viikon leirillä, joka maksaa 195 per nuppi, pyöristäen 200. Jos ne on vaikka kaksi viikkoa leirillä molemmat, niin siitä tulee 800 euroa kahdesta viikosta. Hoitajan pitäisi maksaa huomattavasti vähemmän että ottaisin sellaisen noiden leirien sijasta.
PoistaMLL:n tuntitaksoilla kahden viikon hoidosta tulisi 656 euroa (8h päivät) - se olisi ok jos lapsia olisi enemmän kuin 2, ja jonkun tuttavaperheen kanssa yhdessä (yhdellä hoitajalla saa olla neljä lasta) tuo olisikin jo ihan varteenotettava vaihtoehto. Alkuperäinen anonyymi, ihan mielenkiinnosta, kysäisetkö lukiolaiseltasi että kuulostaako tuollainen summa kahden viikon hommasta (lähinnä kai pitäisi vaan maleksia kotona ja puistossa niiden kanssa :D) varteenotettavalta palkalta? Mulla kun ei ole mitään hajua :D
Lukiolaiseni sai viime vuonna 50 h työstä 350 e (7e/h) eli tuon perusteella voisin kuvitella että voisi jopa kelvata.
PoistaJoku jolla olis yritys valmiina pystyisi lisäksi käyttämään hyväksi tuota Espoon kesäsetelisysteemiä. Valitettavasti sitä ei saa jos on yksityisellä töissä. Ja olen samaa mieltä että kalliiksi käy jos vain omille lapsille hoitajan palkkaa.
Niin ja vielä tarkennuksena että samojen ongelmien kanssa on meilläkin painiskeltu monta vuotta...onneksi silloin vielä oli isovanhemmat kunnossa ja lähellä niin pystyivät auttamaan.
Me olemme jo toista kesää keränneet lapsen kavereista porukan ja palkanneet lukiolaisen muutamaksi viikoksi heidän seurakseen. Voin lämpimästi suositella. Jaettuna perheiden kesken kulut eivät ole kohtuuttomat ja lapsilla on toisistaan seuraa. Näin myös työllistämme nuoren. Todettakoon että maksamme käypää palkkaa, teemme työsopimuksen, hoidamme työnantajavelvoitteet ja verot ym. asianmukaisesti. Ei ole työlästä, sujuu netissä nykyään helposti.
PoistaTässähän onkin hyvä malli, joka ei paljon eroa siitä että etsitään saman alueen hoitorinkejä. Haasteena tietty sen fiksun ja lastenhoitoon tottuneen lukiolaisen yhyttäminen oikeaan aikaan.
PoistaHoitajan palkkaaminen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan on tosiaankin kallista ja työlästä. Meidän kolmikko pärjää jo onneksi päivät kotona itsekseen, mutta kun he olivat pieniä, halusin yhtenä kesänä palkata hoitajan. Verohallinnon esitteessä "Kotitalous työnantajana" oli n. 50 sivua, joten siihen jäivät ne suunnitelmat. Lopulta lapsuudenystäväni teini-ikäinen tuli pariksi viikoksi lapsenvahdiksi pimeästi. Kärsin kuitenkin omatunnontuskista pimeän työn teettämisen takia. Lisäksi vierasta nuorta en olisi uskaltanut pimeisiin töihin ottaa, sillä jos jotain ikävää sattuu, vastuukysymykset voivat olla hankalia.
VastaaPoistaPääsääntöisesti mentiin siis muilla keinoilla: vanhempien limittäiset kesälomat, isovanhemmat, leirit, kunnan edullinen kesäkerho koululla 1-2-luokkalaisille (lapset eivät tykänneet, kun tuntui siltä, että koulu ei loppunutkaan) jne. Kun lapset olivat vähän isompia, autoilin ruokatunnilla kotiin lämmittämään pöperöt ja tarkistamaan tilanteen. Onneksi työmatka on sen verran lyhyt ja työnantajalta löytyi joustoa, että tämä onnistui.
Olen miettinyt sitä, miksi koululaisten pitkä kesäloma on niin pyhä asia Suomessa. Juujuu, kesä on lyhyt.. mutta kuka sanoo että vain aurinkoinen ja valoisa aika on hyvää lomaa. Pitkä kesäloma on kuitenkin yhteydessä agraarikauteen. Nytkin valitetaan kylmästä alkukesästä ja siitä että talviaikaan pitää lähteä sesonkihintaan kun talvi- ja syyslomat ovat aina samaan aikaan.
VastaaPoistaMaassa jossa asuin jonkin aikaa oli kolme lukukautta (syys-, talvi- ja kesälukukausi) ja noin kuukauden mittaiset lomat välissä. Hyvää tässä mallissa on tasaisempi opiskelutahti, koulupäivät inhimillisen pituisia (sekä oppilaille että opettajille) ja opitut asiat pysyy paremmin muistissa kun kovalevy ei tyhjene kesän aikana kokonaan. Kolmen lukukauden malli ei tietenkään poista alkuperäistä ongelmaa, koska lomaa on vähintään saman verran. Jos koulutyö jaetaan vähän pitemmälle aikajänteelle, myös kuukausi riittää palautumaan edellisestä kaudesta. Uskon että yleisellä tasolla koululaisten jaksaminenkin paranisi.
Mä kuulin radiosta tuosta samaisesta työnantajasta ja mietin, että olisipa mahtavaa olla tuollainen työnantaja. Mieleeni kyllä tuli heti, että minkähän ikäisiä lapsia siellä on? Jos on kovin leveä ikähaitari, voi olla hankalaa. Minä veisin ilomielin lapseni samaa matkaa töihini.
VastaaPoistaMeidän perheessä oman haasteen tekee miehen säännöllisen epäsäännöllinen työ ja arkivapaat (, vaikka ne monesti pelastavat monta asiaa). Paristi ollaan mietitty lastenhoitajaa useammalle lapselle, mutta tuntuu turhalta palkata lastenhoitajaa päiville, jolloin mies on arkivapaalla. Etenkin, jos hoitaja tulisi meille. Mutta täytyypä pistää harkintaan ensi kesäksi.
Hyvä kysymys tuo ikähaitari. Olettaisin että alakoululaisia enimmäkseen. Musta olisi myös ihan mahtava idea, varsinkin kun olen duunissa aika luovassa firmassa, jonka kesäleiristä voisin jopa maksaakin!
PoistaJos toivoo työpaikaltaan tai vaikka koko kunnalta ketterämpää suhtautumista perheellisiin työntekijöihin, kannattaa pistää tämä tieto eteenpäin:
VastaaPoista"Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma (LAPE) etsii
yhteistyökumppaneikseen yrityksiä, julkisia organisaatioita ja
järjestöjä, jotka haluavat lisätä omaa perheystävällisyyttään."
http://stm.fi/documents/1271139/1953486/LAPE_yritysesite_perheystavallinen_tyopaikka_A4_linkilla.pdf/4c1f9ebf-d991-4a7b-91e3-1adfa31c0351
Toimisikohan linkki paremmin näin: http://stm.fi/documents/1271139/1953486/LAPE_yritysesite_perheystavallinen_tyopaikka_A4_linkilla.pdf/
VastaaPoista