Jestas, mitkä vaalit! Ja ainakin kolme bloggaajakollegaa pääsi läpi, hyvä te!
Omassa kotikunnassani peräti 36% on uusia valtuutettuja! Itse siirryin takaisin syyttäjän puolelle (paria lautakuntakokousta lukuunottamatta), mutta kokosin vielä tällaisen omakohtaisen opittujen asioiden listan kaikille niille pervoille, joiden mielestä on hyvä idea harrastaa yhteisten asioiden hoitoa omalla vapaa-ajalla. Koska kaiken ytimessä on keskustelu.
1. Kysy ne tyhmätkin kysymykset. Älä jätä ryhmäkokousta ikinä väliin. Tässä puolueen sisällä pidettävässä kokouksessa ruoditaan valtuuston seuraavan kokouksen asialista. Se on maailman paras hetki avata suu ja kysyä taustoja. Saattaa olla, että puolueessasi ei ole kukaan koskaan ajatellut asiaa sinun näkökulmastasi.
Sama pätee valtuustossa ja lautakunnissa. Kaupungin virkamiehet valmistelevat asiat eli tekevät päätettävää asiaa koskevan taustatyön ja selvitykset, joiden perusteella luottamushenkilöiden pitäisi voida muodostaa kantansa. Jos valmistelu on sinun nähdäksesi yksipuolista tai muuten puutteellista, pallo pitää palauttaa takaisin virkamiehille. Sokkona äänestäminen on päättäjän pahin painajainen.
2. Selitä, selitä, selitä. Ei ole populismia puhua niin, että jokainen ymmärtää. Ihmiset osallistuvat keskusteluihin erilaisilla pohjatiedoilla ja ennakkokäsityksillä, eikä se ole loukkaus itse asiaa kohtaan - heille ei ehkä vain ikinä ole selitetty asiaa toisesta näkökulmasta. Toinen ongelma kuntapolitiikassa on se, että viesti hautautuu epäselvän jargonin alle. Hallintoelimien lyhenteet ja muut kuntapoliittisettermit ovat naurettavia. Ei ole kenenkään etu, että demokratiasta tulee epäselvää.
3. Et saa mitään aikaan yksin. Moni luulee että kuntapolitiikka perustuu sooloiluun, mutta oikeasti se on tiimityön kuningaslaji. Selvittele muiden ryhmäsi valtuutettujen kantoja sekä omassa ryhmässäsi että valtuustossa itsellesi tärkeisiin asioihin. Etsi yhteneväisyyksiä ennemmin kuin eroavaisuuksia. Tee ulostuloja myös muiden puolueiden edustajien kanssa, niin saat asiallesi enemmän huomiota.
4. Pysy aina asiassa. Valtuustossa jos jossain kuulee epäloogisia, loukkaavia ja hatusta heitettyjä argumentteja (tässä jutussa ne on hyvin avattu), mutta sinun ei tarvitse hypätä siihen kelkkaan. Selvitä faktoja, näytä ne mieluiten grafiikkana ja ole avoin haastamiselle. Eikä haittaa muistaa, että jokainen meistä elää vahvistusharhassa, jolloin tuppaa huomaamaan ne omaa maailmankuvaa tukevat uutiset.
5. Olet luottamustehtävässä. Se tarkoittaa, että sinua äänestäneet ihmiset luottavat sinun hoitavan asioita tiettyjen arvojen mukaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voisi muuttaa mieltäsi. Päinvastoin, sinun pitää muuttaa mieltäsi, jos huomaat olleesi väärässä, ja kommunikoida se vain avoimesti äänestäjillesikin.
Sitten vain rohkeutta! Nuoria naisia tytötellään edelleen ja laiska argumentointi vituttaa välillä niin että naama irtoaa. Mutta keskustelu on taitolaji, jossa tulee paremmaksi mitä enemmän sitä harrastaa. Be the change!
Haastankin kaikki uudet ja vanhat valtuutetut sekä muutkin poliitikasta
mielellään jauhavat tyypit parantamaan sekä viestintänsä laatua että
määrää. Ei syntyisi niitä kupliakaan niin herkästi, jos argumentit
olisivat keskustelun perimmäistä tarkoitusta kunnioittavia. Tsemppiä!
Pääsin uutena valtuustoon. Vähän pelottaa. Sain älyttömästi enemmän ääniä kuin ikinä kuvittelin, vastuu painaa
VastaaPoistaTämä olikin hyvä juuri tähän väliin. Printtaan tämän muistilistakseni koko valtuustokaudelle.
VastaaPoistaJa tuo viestintä äänestäjiin. En tiedä teistä Espoolaisista, mutta Hämeenlinna ei ole tuollaista kuullutkaan. Ilmeisesti kuvitellaan että livelähetys valtuuston kokouksesta kattaa kaiken.