17.6.2016

10 huomiota nyhtökaurasta

Kohkasin suomalaisesta ruokainnovaatiosta nyhtökaurasta jo maaliskuussa, mutta sain ensimmäisen paketin käsiini vasta kolme päivää sitten.


Usko tai älä: tässä on kauraa, härkäpapua ja hernettä.

Odotukset olivat taivaissa, joten pelkäsin, että tulee mahalasku, mutta ei: tuote on parempi kuin hyvä! Kahden onnistuneen ruokalajin jälkeen rohkenen jo jakaa kymmenen huomiota nyhtiksen käytöstä.

1. Saatavuus on edelleen tuotteen suurin ongelma. Jos haluat saada nyhtökaurapaketin, toimi näin: soita lähikauppaallesi ja kysy tarkat toimitusajat. Sitten vain kärppänä tiskille (kannattaa tsekata sijaintikin etukäteen) kärkkymään h-hetkellä, sillä tuotteet häipyvät hyllystä puolessa tunnissa. Tämä toivon mukaan helpottaa jatkossa, kun tuotantovolyymia saadaan lisää.

2. Nyhtökaura pitää maustaa kunnolla. Tuote on syöntivalmista, mutta ei käytännössä maistu juuri miltään "raakana", ei nähdäkseni edes maustettuna versiona. Nyhtis imee itseensä makua ja nestettä valmistusprosessin aikana, joten tarvitset aina kastikkeen. Paras lopputulos syntyy muhittamalla kannen alla jälkilämmöllä.

3. Nyhtökaura ei ole jauhelihaa. Se on nyhtökauraa. Tarkkasuinen Koti-insinööri huomautti, että piintyneelle lihansyöjälle tämäkin vaatii totuttelua. Purutuntuma on al dente: siinä on hampaille töitä, mutta se ei ole kumimainen eikä sitkeä. Rakenne on siis lihamainen, mutta joku totesi että ennemminkin tonnikalaa kuin possua.

Nyhtökauratortillapizzaslice.

4. Tuote on periaatteessa gluteeniton, mutta se on prosessoitu myllyissä, joissa on mahdollisesti käsitelty vehnää, ruista tai ohraa. Se siis sopii keliaakikoille, jotka kestävät tuon alle 0,1 % gluteenia ja ovat tottuneet syömään kauraa.

5. Nyhtökaura on täyttävää. Proteiinia on tuotteessa noin 30% ja sen kyllä huomaa. Hiilaripainotteisena syöjänä olin kahdesta nyhtökaurakastikkeella täytetystä tacokuoresta ihan ähkyssä.

6. Pakkauskoko (250 gr) on neljän hengen perheelle aika hyvä. Siitä 300 gr jauhelihapakkauksen painosta osa sulaa rasvaksi ja haihtuu ilmaan vetenä, joten lopputulos on aika sama.

7. Käyttö lihan jatkeena kiinnostelee. Voisiko lihansyöntiä vähentää jatkamalla vaikka karjalanpaistia nyhtiksellä? Taidanpa testata tätä poronkäristyksellä jossain vaiheessa.

8. Reseptipankki kasvaa koko ajan. Jopa kaltaiseni ruoanlaittoa välttelevän ihmisen on helppo kehittää tästä ruokaa. Tänään tuli nyhtöwokki ja katsotaan jos ensi viikolla loihtisin chili con nyhtiksen. Sitten kun vielä keksisi, miten tätä saa grilliin.

9. Tuotteen säilyvyys on loistava. Jääkaapissa nyhtis säilyy jopa muutaman kuukauden! Vaivalla hankittua pakettia ei siis tarvitse käyttää viikon sisään, mikä vähentää hävikkiä.

Nyhtökaurawokki: porkkanaa, paprikaa, sipulia, valkosipulia, cashew-pähkinöitä, kookosmaitoa,
teriyaki-kastiketta, inkivääriä, kurkumaa ja nyhtistä. Sekaan riisinuudelit ja päälle limemehua.

10. Mikä parasta: meni läpi lapsille! Raakana kumpikaan ei erityisemmin digannut (liian kuivaa ja kauran maku taustalla), mutta kastikkeena upposi helposti. Tämän perheen kasvisruokailu otti ison harppauksen eteenpäin.

Kiitos siis kehittäjänaisille Reetta Kivelä ja Maija Itkonen! Olen myyty. Tuotekehityksellä on mahdollisuudet vaikka mihin.

13 kommenttia:

  1. Meillä ei olla vielä edes päästy maistamaan nyhtistä. Juuri tänään olen selvitellyt, mistä meillä päin saa nyhtökauraa. Ongelma on juuri siinä, että kun erä saapuu kauppaan, saatavilla on ehkä kuusi paketti nyhtistä (vaikka kauppias on tilannut 180) ja jos ei sillä sekunnilla satu olemaan kaupassa, niin se oli siinä.

    Innolla odotan sitä, että minullakin käy nyhtisflaksi ja saan sitä osteettua ja pääsen vihdoin maistamaan. Meillä ollaan kasvisruokailijoita jo muutenkin, mutta odotan nyhtiksen olevan hyvä lisä kasvisruokailuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on valitettavasti hyvin yleinen tilanne - tarttis jonottaa kaupan tuulikaapissa makuupussin kanssa! Ja sitten kun ihmiset vihdoin pääsevät apajille, sitä hamstrataan 10 pakettia... Isommissa kaupoissa ja erikoisliikkeissä lienee parempi tuuri. Toivotan onnistunutta metsästystä!

      Poista
  2. Väheksymättä millään tavalla itse tuotetta, nyhtökaura on myös osoitus onnistuneesta tuotteistuksesta: tuotteessa on ihan yhtä paljon herneproteiinia ja lisäksi vielä papuproteiinia eli palkokasveja. Kauraa on siis selvästi vähemmän kuin palkokasveja. "nyhtökaura" on kuitenkin huomattavasti myyvempi kuin vaikka "nyhtöherne".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä! Kaura on noista tutuin ja luotettavin raaka-aine. Musta se, että tuotteen brändiä mietitään etukäteen on osoitus siitä että tässä ollaan tosissaan, ja sitä tehdään Suomessa älyttömän vähän. Siksi ruotsalaiset myy meille kalsareita eikä toisinpäin.

      Poista
  3. Mä olin hivenen pettynyt tuohon palkokasvien isoon osuuteen. Tuote maistuu hyvältä, mutta sen jälkeiset olot olivat kuin olisi syönyt jalkapallon ja hajuhaitat olivat sen mukaiset. Harmillisesti ei siis sovi minulle - paitsi ehkä yksin kotona, jos ei tarvitse seuraavaan vuorokauteen mennä ihmisten ilmoille! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole yksin tuon kokemuksen kanssa! Suomalaisessa keittiössä käytetään niin vähän kasviproteiineja että vatsa on silloin uuden edessä (toki joskus syynä on huono kokki). Mun vatsa on aktiivisen siedätyksen kautta hiljalleen tottunut papuihin ja linsseihin, mutta kolmisen vuotta siihen meni. Kannattaa kokeilla vaikka pienillä annoksilla silloin tällöin, jos ei suoranaisia kipuja tai tule.

      Poista
    2. Mä olen yrittänyt siedättää itseäni koko aikuisikäni, kun haluaisin syödä kasvispainotteisemmin, mutta kun ei niin ei... En myöskään pysty syömään esim. mustikoita, puolukoita ja maissia kokonaisina, koska ne tulevat sulamattomina läpi alta puolen tunnin, joten meidän pakastin on täynnä sekä mustikka- että puolukkasurvosta... :)

      Poista
  4. Hyvältä ja maukkaalta kuulostaa! En ole kuitenkaan kokeillut nyhtökauraa, juurikin siitä syystä että perheessämme on pieni keliaakikko.Käsitykseni mukaan nyhtökaura menee samaan kategoriaan kuin esim. Elovena-kaurahiutaleet: tuote ei asiantuntijatahojen suositusten (Lastenklinikan lääkärit ja ravitsemusterapeutit ja Keliakialiitto) sovi keliaakikolle, mikäli se on käsitelty myllyissä, joissa käsitellään gluteenia sisältäviä viljoja. Toisin kuin monet luulevat, keliaakikoiden sietokyky ei vaihtele, vaan dieetti on täysin ehdoton. Kaikilla keliaakikoilla ei tule vahvoja oireita gluteenin syönnistä, mutta silti gluteeni tuhoaa suolinukkaa ja aiheuttaa tulehdustilan. En siis laittaisi nyhtökaurasta ruokaa keliaakikkoystävälle :) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin varmasti on. Tarkistin bileisiin osallistuneelta keliaakikko-ystävältäni hänen suhteensa nyhtikseen hyvissä ajoin. Teen kyllä niin aina, koska hyvin yllättävät asiat sisältävät viljoja.

      Poista
    2. Keliakialiiton fb:ssa ja Twitterissä on keskusteltu asiasta ja liiton kanta on se, että nyhtökaura ei sovellu keliaakikon gluteenittoman ruokavalioon. Gluteenittomuuden raja on paljon alhaisempi kuin 0,1 %.

      Poista
    3. Nyhtökaurassa käytetty kaura ei ole gluteenitonta kauraa, joten nyhtökaura ei sovellu keliakiaa sairastaville.

      Alle 0,1 % = 0,1 g/100 g=100 mg/100 g= 1000 mg/kg. Gluteenittoman kauratuotteen raja-arvo on enintään 20 mg/kg.

      Terkuin Sanna Talsta, Keliakialiiton verkkotiedottaja

      Poista
  5. Säilyvyydestä sen verran että nyhtistä voi pakastaakin :) että sitä oikeasti voi jemmata kerralla paljon kun sitä kerrankin saa :D nimim. Olen saattanut syödä enemmän nyhtistä, kuin on reilua kun toiset eivät ole saaneet yhtään :D

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...