Kun siinä haroin mököttävän Snadin hiuksia läpi, tajusin, että en tiedä yhtään mitä teen.
Minulla ei ole ikinä ollut täitä. En ole koskaan nähnyt koko ötökkää eikä kukaan ole opettanut miten niitä etsitään.
Vilistääkö ne? Karkaako ne, jos yrittää ottaa kiinni? Entäs jos päänahkaa ei kutita? (No jaa, pelkkä homman ajatteleminen saa kyllä päänahan kutiamaan.) Ja miten hitossa täältä mitään voi löytää?
Kokosin tähän täitietoutta itseäni (ja ehkä muita kaltaisiani) varten.
1. MITÄ ETSIN KUN ETSIN TÄITÄ?
Olisipa joku helppo diagnostiikka tähän. Purema ei aina kutita, joten näköhavainto minimaalisesta otuksesta on ainoa tapa varmistaa tartunta. Ja se ei todellakaan löydy tuolla kuvaamallani tavalla sormilla hiuksia haromalla.
Päätäi on ihmisen hiuksissa (ja vain hiuksissa) elävä 2-4 mm:n mittainen, väriltään läpikuultavan harmaa ötökkä - paitsi jos se on imenyt verta jolloin siitä tulee punertavan ruskea. Näitä ruskeita pisteitä päänahasta siis syynätään. Ne eivät lennä tai pompi vaan ryömivät. Lempipaikkoja ovat lämpimät paikat kuten niska ja korvien taus.
Täin munat eli saivareet ovat 1 mm pituisia, ovaalinmuotoisia, vaaleanharmaita nystyjä, joita löytyy läheltä päänahkaa hiukseen tiukasti kiinni liimattuna. Kuori jää kiinni hiuksiin kuoriutumisen jälkeen. Saivareita on vaikea erottaa hilseestä, mutta erotusdiagnoosina on tiukka kiinnitys.
Sihtaus on tehtävä tarkoitukseen suunnitellulla täikammalla (metallinen on kuulemma parempi, koska sen voi keittää), kunnon valaistuksessa ja rillit päässä.
Suurennuslasikaan ei ole haitaksi. Ystävän tartunta pääsi villiintymään, koska mies ei nähnyt vaimonsa päässä mitään vaikka epäily oli.
2. MITEN TÄIKAMPAA KÄYTETÄÄN?
Vaikka internetin ihmemaassa on videoita vaikka kuinka paljon, täikampauksesta ei ollut juuri mitään käytännön materiaalia.
Kosteista, hoitoaineella käsitellyistä hiuksista täiden tarkastus onnistuu kuulemma helpommin kuin kuivista.
Espoon kaupungin ohjeissa lapsi laitetaan istumaan pöydän ääreen kyynärvarsiinsa nojaten. Olkapäille laitetaan pyyhe ja pöydälle asetetaan valkoinen paperi. Hiukset selvitellään ensin tavallisella kammalla ja harjalla. Tarkistaminen aloitetaan täikammalla jommaltakummalta sivulta. Hiuksia kammataan niskasta otsalle hiusrajaan ja siitä alas suortuvan päähän saakka. Hyvässä valaistuksessa (päivänvalo on paras) tutkitaan, onko pöydällä olevan paperin päälle pudonnut päätäitä.
3. MILLOIN TARTUNTA TODETAAN?
Tartunta on saatu ja hoito pitää aloittaa, jos
- hiuksista löytyy yksikin elävä täi,
- hiuksissa on kiinni olevia päätäin munia,
- hiuksissa tiukasti kiinni olevia päätäin munia löydetään alle 1 cm:n etäisyydeltä hiuspohjasta sellaisista hiuksista, jotka yli kuukautta aiemmin on hoidettu päätäitartunnan vuoksi.
Sitten vain shampoo-ostoksille apteekkiin. Tehoaineita on monenlaisia: hyönteismyrkkyjä ja tukahduttamista. Paksuille, pitkille hiuksille kannattaa varata riittävästi ainetta.
4. MILLAINEN SIIVOUS KOTONA TARVITAAN?
Kotia ei tarvitse kokonaan keittää ja desinfioida. Täin pitäisi kuolla ilman ruokaa kahdessa päivässä, mutta hyönteistutkijat muistuttavat, että aina niin ei käy. Mökkiviikonloppu ei siis sataprosenttisesti takaa, että hyyryläiset ovat todella delanneet vaan hoitoa ja kampaamista pitää jatkaa ohjeen mukaan.
Tärkeintä on huolehtia hiusten kanssa kosketuksissa olevien tarvikkeiden puhdistamisesta ja puhtaudesta - ja niitä on paljon! Kylpypyyhkeet, kuulokkeet, korvaläpät, tyynyliinat, pyöräilykypärät, harjat, kammat, hiuspidikkeet ja päähineet poistetaan käytöstä muutaman vuorokauden ajaksi tai ne puhdistetaan käytön jälkeen päivittäin.
Puhdistus onkin aikamoinen operaatio: harjat, kammat (incl. täikampa), hiussoljet ym. puhdistetaan upottamalla ne kuumaan veteen (+ 60 ºC) 30 sekunnin ajaksi tai kiehuvaan veteen 10 sekunniksi.
Hoidon jälkeen vaihdetaan puhtaat liinavaatteet ja pyyhkeet. Tekstiileille riittää normaali konepesuohjelma (+ 40 ºC). Vaikka tekee tietenkin mieli keittää ne.
Tutkimusten mukaan pakastinkylmyys (noin -20ºC ) ja kuiva kuumuus ( + 80º C) tuhoavat päätäit parissa tunnissa.
5. MITEN ESTÄN UUDET TARTUNNAT?
Muistan lapsuudesta varoituksen että kaverin pipoa ei saanut lainata (ei olisi tullut mieleenkään), mutta pitkätukkaisille lapsille kannattaakin muistuttaa, että mitään hiusrekvisiittaakaan - pompuloita, pantoja ja pinnejä - ei saa lainata. Ja pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni.
Tärkeintä tartuntojen ehkäisyssä on uskoa, että meillä voi todella olla täitä: tsekata päiväkodin ilmoitustaulu ja ottaa hoito tosissaan. Pitää hankkia täikampa, puhdistaa rillit, lukea shampoon ohjeet ja jaksaa kammata.
Täikampa äitiyspakkaukseen, sanon minä.
Lisätietoa saa jakaa kommenttiboksissa! Hyvät vinkit ovat tässä puuhassa tarpeen.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoisin, että hoitoainetta kannattaa jättää reilusti päähän koko kampaussession ajaksi (tapahtuu ns. täit tervassa -ilmiö, eivätkä ötökät pääse mönkimään karkuun). Näin neuvoivat konkarit mua, ja toimi meilläkin.
VastaaPoistaNäin on, kuulin että ne "rauhoittuvat" hoitsikasta. :D Pakko lähteä sitäkin hakemaan.
PoistaEn ollut minäkään nähnyt mutta jouduin näkemään ekaa kertaa nyt helmikuussa. Kyllä sen sitten tunnistaa 😛 Mä kaivelin pojan päästä sellaisia miniminimustia pisteitä. Tipautin lavuaariin ja kas, tyypiltä tuli esiin jalat ja lähti vipeltämään. Hyi olkoon ja voi pee mikä homma! Hyvä etten saanut burnouttia kun meni niin överiksi tuo siivous. Pakastin, pesin ja saunotin lähes koko omakotitalon irtaimiston. Jälkeenpäin tajusin että tais tulla ylilyönti. Mutta kuolipahan pirulaiset.
VastaaPoistaVoi jösses, pääasia että kuolivat. Tosi kiva kun noilla on aina päässä jotain hiekkaa, glitteriä ja muuta shaibaa niin mistä sitä tietää millä niistä on jalat. :p
PoistaMä oon hei se tyyppi, jolla on ne yläkoulussa olevat pojat :) Sitä vaan halusin tähän ketjuun kommentoida, että mäkin oon vetänyt nää täisetit ihan todella ylilyönnillä, mut jokainen tyylillään vai miten se menee ;) Kamaa pakastimessa pitkiä aikoja, kaikki tyynyt pesussa, samoin täkit, päiväpeitot jne. Ei sentään matot :) Mut ei oo mitenkään kivaa löytää oman lapsen täkin ja päiväpeiton välistä vilisemässä - ihan oikeesti! - niitä pirulaisia! Vieläkin puistattaa.
PoistaMeillä näiden täitapausten jälkeen on tullut pojille selkeät ohjeet siitä, mihin laitetaan omat ulkovaatteet pipoineen tai lippiksineen ja mihin kaverit laittaa omansa, kun tulevat meille porukalla. Se taisi rauhoittaa tilannetta. Mutta sitten jos makaillaan kaverin sängyllä niin...
Mulla oli täysin sama vika, ei mitään kokemusta päätäistä omasta lapsuudesta tai nuoruudesta. No, sen verran toki, että joillain niitä oli, meillä kotona ei kuitenkaan ollut. Ikinä. Aika jännä juttu sinänsä. Siispä en tajunnut ollenkaan, että meidän perheeseen oli tullut päiväkodista tartunta, vaikka mulla kutitti päänahkaa. Ajattelin vaan, että herkkä päänahka se taas oireilee, oonko käyttänyt väärää shampoota tai jotain muuta hiusainetta. Kunnes sain sormiini sellaisen veemäisen otuksen, ihan omista niskakarvoistani. Kokemus oli järisyttävä, siinä veemäisessä mielessä. Jaahas, heti alkoi kutittaa päätä, kun tästä kirjoitan...
VastaaPoistaEi muuta kuin mies kotimatkallaan apteekkiin shampoota ostamaan ja koko perhe käsittelyyn! Ja kaikki tuo listaamasi muu homma. Ei oo kivaa, ei. Meillä on pojat nyt yläkoulun puolella, mutta muistaakseni vielä viime syksynä tehtiin yksi käsittely. Kun niitä tartuntoja vaan tulee ja tulee. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että kaikki vanhemmat ei vaan välitä. Mä en nimittäin usko ollenkaan, että aikuinen ihminen ei tunnista täiongelmaa tai ei osaa toimia vaaditulla tavalla. Mun kaaliin ei uppoa miten kukaan voi olla puuttumatta asiaan, jättääkö ne muutenkin lapsensa (ja itsensä) hoitamatta?
Veikkaan, että tästä pitäisi vaan puhua enemmän julkisesti ja yrittää rikkoa tätä tabua. Osa on varmaan just tällaisia torvia, jotka haroo hiukset läpi ja toteaa ettei meillä mitään ole. O_o Sit se kampaaminen on ilmeisen oleellinen osa hoitoa, joten ehkä siinä on vähän sen shampoon voimaan tuudittautumistakin.
PoistaSe kampaaminen on vieläpä niin ällöä, että sikälikin varmaan moni yrittää sen väistää. En tiedä. Mä ötökkäkammoisena oon kuitenkin tässä(kin) hommassa meidän perheessä päävastuussa, tässä se äitinä venyminen näkyy hyvin konkreettisesti. Mun miehellä ei hiuksia juurikaan ole, joten se pääsee todella helpolla harvojen haiveniensa kanssa. Mainitsen tässä vähä silleen sivuhuomautuksena omat paksut hiukseni... Onneks ne on tätä nykyä lyhyet!
PoistaOsassa shampoista on se pesun uusiminen, onkohan 10 päivän kuluttua ekasta käsittelystä. Sekin saattaa jäädä monella tekemättä ja sitten ollaankin saman tilanteen äärellä hetken kuluttua. Ei kiva.
Naapurin muija sai hoidettua kaikilta muilta perheessään täit pois, muttei halunnut hoitaa itseään täishampoolla (kuulemma jotain myrkkyjä, jotka huolettivat, koska hän imetti), niin leikkasi sitten pitkän ja paksun vaalean tukkansa pois, kokonaan vaan sur sur ajeli ite koneella.
VastaaPoistaOlin hetken monttu auki siinä. Arvostin. Ja se klani sopi siille hyvin. Ei ollut sitten enää täitä.
Että sellenen vinkki!
Heh, kiitti vinkistä! Oma fleda on sen verta lyhyt että ei tulis valtavaa katastrofia. :D
PoistaPäiväkodissa oli täitä jossakin vaiheessa eivätkä meinanneet hävitä ryhmästä lainkaan! Meille asti niitä ei tullut, mutta päivittäin käytiin tietenkin koko perheen päät läpi. Kiva homma, kun mulla itellä on puoleenselkään ulottuva ja aika paksu tukka.
VastaaPoistaHermo paloi ja kävin ostamassa apteekista suihketta, jonka luvattiin estävän täitartunta. Sen jälkeen olen suihkinut sillä lasten hiukset aina päiväkodin eteisessä täiepidemioiden aikaan. Pisteet päiväkodille siitä, että täit eivät ole tuon pitkäkestoisen epidemian jälkeen päässeet juurikaan leviämään, koska ilmoittavat koko päiväkodin jokaiselle vanhemmalle, jos jossain ryhmässä on edes yhdellä täitä.
Lisäksi pesemme nykyisin lastemme hiukset pajunkuorishampoolla. Ei haise kauneimmailta, mutta täit eivät sitä ainetta siedä.
Sen verran aiheesta käytiin jossain välissä keskustelua,että neljävuotias saattaa moittia esim. mummoaan tai tätiään siitä, ettei hänen hiuksiaan saa kammata heidän harjoillaan! :D
Mä oon kuullut tuosta pajunkuorishampoosta sellaista palautetta, että se ei kyllä valitettavasti välttämättä estä tartuntoja. En tiedä, onko sitten olemassa jotain vastustuskykyisempää täikantaa vai mistä tieto on peräisin. Mekin ostimme shampoota, mutta meidän hajuherkät pojat eivät suostuneet sitä käyttämään, joten hukkaan meni.
PoistaOnhan toi aikamoinen soppa kun kaikki lapset pitäis samaan aikaan tsekata ja hoitaa. Mulle tulee ainakin sellanen fiilis että vedän setit päähän vaikka ei mitään löytyiskään.
PoistaTota suihketta pitänee ostaa!
Joskus meidän lähikoulussa on tehty joukkotarkastuksia kouluterkkarin johdolla, kun tilanne on edennyt epidemian asteelle. Siis ihan lähivuosina, ei meikäläisen lapsuusaikana. Joskus on ollut juttua, että täikannat saattaa kehittää vastustuskykyä tietyille aineille. Ja eihän se rankkojen kemikaalien mättäminen herkälle päänahalle voi olla kenellekään hyväksi. Tosin on olemassa ainakin yksi aine, jonka vaikutus perustuu täiden tukehduttamiseen. Just oikein niille!
PoistaEi tietenkään ole aineita, jotka 100% estäisivät tartunnan, mutta mielläni edes yritän...
PoistaSellainen suunnistajan otsalamppu on aivan mainio kapistus täietsinnässä!
VastaaPoistaTäit viihtyvät muuten paremmin puhtaassa kuin likaisessa tukassa, jos joku vielä nykyään muistelee niitä vanhoja "meillä on siistiä, ei voi olla"-juttuja.
Kiitti, hyvä vinkki!
PoistaUuuh, muistan tuon rumban. Toivottavasti ei ikinä enää.
VastaaPoistaPäiväkodissa olivat tytöt kampailleet toisiaan ja itseään ennen valokuvausta ja niinpä sitä tietenkin koko ryhmässä levisi ötökät päästä päähän...
Aineet on takuulla kehittyneet niistä ajoista. Itselle jäi vaan mieleen se, että pestä piti useampaan kertaan tiettyjen päivien välein, ja että shampoo haisi järjettömän pahalle (myös kuivissa hiuksissa). Pojan kanssa asiasta ei keskusteltu, sille leikattiin silloin siili, miehellä on jo, mutta me tyttöväki kyllä kärsittiin siitä kampaamisesta.
Itse pesin kaikki ulko/sisävaatteet ja petivaatteet, saunotin myös patjat. Tulipa tehtyä kunnon kevätsiivous tammikuussa. Pehmolelut päätyi pakastimeen (oli lauhaa) ja muistan edelleen miten joskus huhti-toukokuussa kaivoin pakkasesta mansikoita kakkuun, ja joku onneton pupu/nalle siellä napitti minua jäisillä silmillään.... oli unohtunut, ressukka.
Jos jonkun soisi kuolevan sukupuuttoon, punkki, hirvikärpänen ja päätäi kuuluu kyllä mun ehdottamiin.
Täiden etsimistä vaikeuttaa se, että ne sopeutuvat jossain määrin isäntänsä hiusten väriin. Blondeilla (meidän lapset) on sellaisia tosi kelmeitä täitä, kun taas omasta päästä vastaavat kaverit löytyvät monta astetta tummempina...
VastaaPoistaOnneksi ei tuota sirkusta ole täydellä teholla tarvinnut käydä kuin kerran läpi, sen jälkeen on aina ilmoituksen jälkeen kammattu lapset pari päivää ja jos ei mitään löydy niin ei mitään löydy. Ne on kuitenkin ihan olemassaolevan kokoisia että kovin paranoidiksi ei asian suhteen kannata ruveta.
Ja jos tartunta on niin myrkyt JA kampaus. Pelkät myrkyt ei välttämättä toimi, pelkkä kampaus ei välttämättä toimi mutta yhdessä ne kyllä nitistävät akuutit ötökät.
mites kun parturissa vedellään satoja asiakkaita samoilla kammoilla, harjoilla, kihartimilla yms...?
VastaaPoistaOlen ymmärtänyt (keskustellut kampaajani kanssa), että he kyllä suht herkästi siinä huomaavat, jos on täitä ja ne välineet menee sitten desinfiointiin erilailla ja yleensä kieltäydytään jatkamasta käsittelyjä, jos huomataan ennen kriittisiä hetkiä
PoistaJoo, käsittely loppuu siihen. Se ystävä, jonka mies ei nähnyt tukassa mitään, sai tiedon tilanteesta juuri kampaajalla.
PoistaYhden kerran tuli eskarilaiselle (joka vuosi oli varoitus isossa päiväkodissa). Helvetti irti!
VastaaPoistaIlman täikampaa ei löytynyt yhtään, mutta kamman kanssa sai saman tien kuivastakin tukasta yhden tipautettua valkoiselle paperille, jonka päällä kammattiin. Niin pieni, että epäilin. Mutta se liikkui :(
Tappaminen olikin varsinainen homma, vaikka meillä sohvan selkänoja- ja istumatyynyjä myöten saunotettiin kaikki ja pakastettiin pienemmät jutut ja osa kodista oli käyttökiellossa. Aina niitä jostain tuli ja eri aineet maksoivat pienen omaisuuden. Emme siis eristäytyneet (oli ennaltasovittuja juhlia, joista osassa oli toisia saman kamppailun alla olevia eikä ollut lopulta tietoa mistä ne ensin olivat tulleet. ja kaikkia aina infottiin) ja niin varmaan tuli uusia tartuntojakin, jos oltiin edellisistä päästy.
Pari kuukautta meni lopulta ja olen ristinyt käteni, ettei koskaan tarvitsisi tutustua kihomatoihin ja olen samalla kiittänyt näistä parista vuodesta, jotka tuon kokemuksen jälkeen ovat olleet täittömiä! Koulussakin niitä taitaa olla joka vuosi?
Nimimerkki "ei tuttuja mun lapsuudesta"
Kaipaisin niiiiin sitä videota että miltä se näyttää. Liikkuuko se siinä paperilla nopeasti? Pelkään, että en näe noita! Lähden siitä että jos mitään tummaa putoaa paperille niin käsittely seuraa.
PoistaHei,
VastaaPoistaPitkän tukan kiinni pitäminen vähentää huomattavasti täitartuntoja.
Tukka auki heilumassa on varsinainen täiharava, ja täiden jakaja :(
Meillä on molemmilla tytöillä aika lyhyt tukka mutta Snadille koitti nyt ponnariaika, vaikka töpö olisikin.
Poista"Kevennyksenä" todettakoon, että täistä pääsee kuitenkin eroon paljon paljon helpommalla kuin kihomadoista. Niiden näkymättömiä munia voi sitten pienen tahmatassun jäljiltä olla missä tahansa. Ja kaikki ne paikat pitäisi pyyhkiä ja desinfioida ja kaikki lelut pakastaa ja ties mitä...
VastaaPoistaLisätietona föönaus, joka on moderni täisaunan korvike ja tappaa saivareet tehokkaasti: http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000000026966.html
Mulla ei ole oikein muuta tähän nyt kuin syvä YYYYH.
Poista"Puolen tunnin tai tunnin kunnon föönaus tappaa täin munat," Tunnin setti kersoille taitais olla vähän liikaa. Itse voisin hyvinkin lähteä tähän. :D
Voiskohan tässä toimia myös äitien vanhat ufokypärät, eli se hiustenkuivatushärpäke, joka päässä tädit istuu kampaamoissa (telkkariohjelmissakin), kun kiharat valmistuu?
PoistaTulii mieleen ensimmäiset täi-muistot
VastaaPoistahttps://geranium2010.wordpress.com/2008/10/03/a-lousy-story/
Ja tuon jälkeen täitä on tullut ainakin joka toinen vuosi...
Oh noes. Hei mitä on tuo täikamman etikkasively?
PoistaMe saatiin Ranskasta hyvä vinkki näihin. Siellä kouluissa ja hoidoissa suositellaan sumutettavaksi lasten pipoihin teepuu- tai jasminöljyä, joka karkoittaa täitä. Sitä voi myös hieroa korvien taakse ja niskaan pipojen sumutuksen lisäksi. Ainakin toistaiseksi on pysynyt poissa!
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Mulla onkin teepuutipat jo pyykkikäytössä: tiputan huuhteluaineena käyttämäni etikan joukkoon. Laajennan siis käyttöaluetta.
PoistaTeepuuöljy on vahvasti allergisoivaa, eli ei suoraan iholle ennaltaehkäisevästi!
PoistaJossain just käytiin keskustelua tästä aiheesta, ja mun mielestä siellä mainittiin myös laventeliöljy. Olisko jopa ollut maininta myös laventeli- ja piparminttuöljyn sekoituksesta, nimenomaan ehkäisyyn. En sitten tiedä miten hyvin toimii, mutta tuoksuu ainakin hyvälle :)
Tosiaan täistä selviää helpommin kuin kihomadoista. Periaatteessa ei todellakaan tarvitse kuin huolehtia pipoista, kammoista, harjoista ja muihin päähän tulevista. Munat näkyvät. Kihomadon munia ei edes näe ja kaikki mahdolliset paikat sohvia myöten pitäisi imuroida. Kihomadon munat elävät jopa viikkoja huonepölyssä... Omilla lapsilla ollut ryhmässä kihomatoja ja täitä. Jälkimmäisiä ei ole nähty meillä. Säännöllisesti kammataan, mutta mitään ei löydy. Tytöillä kannattaa pitää tukka kiinni, jos voi. Meillä lapset repivät aina hiukset auki...
VastaaPoistaTuo täikampaus pitäisi varmaan ottaa ihan kerran kuussa ohjelmistoon. Ei siitä haittaakaan ole.
PoistaTää on muuten Snadille aika raskas setti: se vihaa kampaamista JA hiusten kiinnipitämistä. Sitten näytin täin kuvan.
Joo ja kun niitä sitten löytyi, ei elo ole koskaan enää ennallaan. Se varpaillaan olo jos näet lapsen edes hipaisevan päätään... Mutta muutama vinkki:
VastaaPoistaOsta pullo täishampoota kotiin. Se ei taloutta kaada, mutta täit paljastuu aina about niihin aikoihin kun apteekki on sulki, ja ajatus yhdestäkin yöstä noiden pikku paskiaisten (pardon) kanssa on puistattava. Sä haluat pestä pään heti. Osta sellaista täishampoota joka tappaa myös munat. Tekee sen mekaanisesti tukehduttamalla, tuoksuu siedettävältä, ei korputa tukkaa kuoliaaksi. Mukana metallikampa, noudata ohjeita tarkkaan.
Metallikampa tai muovikampa, ihan sama, yhteenkään niistä ei kiinni jäänyt saivareita tai täitä. Lasisen ohuet hiukset vaan valahti läpi. En tiedä auttaisiko kamman kastelu etikkaan, tuollaisen vinkin myös kuulin. (Itse kampailin omaa päätä sillä pakkauksen metallikammalla silloin kun tappoaine vaikutti päässä. Muutama paskiainen jäi niin kiinni.) Joten ole kuitenkin tarpeen vaatiessa kuin apinamutsi, ja nypi päänahka huolellisesti läpi. Loppupeleissä tän homman kivoin juttu on se kun joku koluaa sun päänahkaa.
Meiltä löytyi enemmän saivareita kuin itse täitä. Liukkaita luikkuja ovat nääs. Ottavat esim ihon/päänahan kuumeillessa etäisyyttä päänahkaan liikkumalla hiusta pitkin. Mutta eivät tosissaan lennä tai hypi. Tiukat saivareet ei irtoa kuin hilse vaan ovat jumissa hiuksessa. Jo se riittää täidiagnoosiin.
Älä hysterisoi siivouksen kanssa. Mä sekosin täysin, kuulin että vähempikin riittäisi.
Arvaappa muuten monta kertaa raavin päätä tän aikana?
Bongattiin täit taksissa matkalla lentokentälle. Kaksi päivää reissussa ennen kuin ensimmäinen tolkullinen paikka löytää aineita ja alkaa miettiä käsittelyä. Unohtumaton reissu.
VastaaPoistaMeillä oli juuri täiepidemia. Nelisen viikkoa taisi mennä, että niistä päästiin. Nykyisin ovat monseti immuuneja myrkyille, eli shampoo ei välttämättä tepsi kunnolla. Kuulemma on olemassa jotain öljypohjaista shampoota, joka perustuu siihen, että tukahduttaa täin mekaanisesti ja se olisi parempi vaihtoehto. Lukiessani täiden häädöstä, monessa artikkelissa sanottiin, että se kampaaminen on ilmeisen todella tärkeää, jotta hengissä olevat täit ja saivareet saadaan pois ja siinä ihmiset usein luistavat. Meillä siis kammattiin tukkaa päivittäin, lapsi katsomaan piirrettyjä ja minä 45 min kiskomassa hiuksia kammalla ja nyppimässä täit pois. Ne kyllä tarttuivat kampaan, eli paljion taitaa olla taktiikasta kiinni. Ainakin myrkkypohjaista shampoota käytettäessä uusintakäsittely on ilmeisen tarpeen, eli kertapesu ei riitä jos täitä on todettu. Koko asunnon pesurumban suhteen olin vähän laiska ja luotin siihen, että täit kuolevat kotoa mökkiviikonlopun aikana. Vuodevaatteet toki pesin.
VastaaPoistaJep, ehdottomasti parempi se tukahduttava shampoo, myrkky ei toimi nykykantoihin (mistä voisi kertoa myös apteekissa). Täistä pääsee eroon kun ne ottaa pois. Tytöllä on paksut, pitkät ja karheat hiukset, joten ei toivoa saada täikampaa läpi. Olen katsonut tavallisella kammalla päänahan jakauksilla 0,5-1cm välein hyvässä valossa, ja noukkinut pois täishampoosta tuupertuneet oliot. Ja tehnyt tämän JOKA päivä 2 viikon ajan. Varmuuden vuoksi.
PoistaPäiväkodissa on ollut kaksi epidemiaa, joista toinen kesti varmaan 1,5kk. Ihme kyllä muille perheenjäsenille ei tarttunut täitä, tosin niitä ei ehtinyt monta olemaankaan missään vaiheessa, kun tsekattiin heti kun tuli tieto epidemiasta.
Mun suurin pelko on, että mulle tulee niitä, koska on ihan varmaa ettei mies löydä niitä. Mutta täit ja jopa kihomadot on musta silti kevyitä juttuja punkkeihin verrattuna, tauti on aina pahempi kuin loinen... :)
Siis en pessyt kuin kerran, kaksi, mutta tarkastin pään joka päivä. :)
PoistaVinkkinä auton penkit ja turvaistuimet kantsii myös hoidella, jäävät niihin elostelemaan.
VastaaPoistaMitäs näille penkeille tehdään? Riittääkö imurointi?
PoistaTurvaistuinten kankaat pestään kuudessakympissä, penkit imuroidaan ja pidetään kolmen päivän karanteeni. Niin ja toivotaan parasta.
PoistaKampailua on paljon neuvottu, muuta kuten joku ylempänäkin totesi, ne karseata kyllä täit EI LÄHESKÄÄN AINA jää kampaan kiinni.
VastaaPoistaMeillä oli neljä erilaista kampaa, muovisia ja metallisia, enkä saanut niillä pesun jälkeen kuin muutaman saivareen ja kuolleen ötökän kiinni. Kun tarkistin sen jälkeen silmillä, saivareita oli hiuksissa kiinni vielä vaikka kuinka paljon, samoin etenkin pieniä nymfivaiheessa olevia täitä löytyi... Luulen, että tässä on yksi syy miksi päiväkotiryhmissä täistä tulee pitkä kierre: jos mahdolista täitartuntaa koitetaan saada kiinni pelkällä kampaamisella, niin eipä niitä paljasta kuin vasta siinä vaiheessa kun tosissaan pää kuhisee :-/
Eli otsalamppu, perheen parhaan lähinäkökyvyn omaavat silmät ja paljon kärsivällisyyttä. Mä nypin apinameiningillä täitä pois, leikkasin saivarehiukset kokonaan pois ja lopuksi sitten täishampoo. Tehosi. Kannattaa muuten tarkistaa millaisen shampoon ostaa, yhdessä vaikutusaika on 20 min, toisessa 8 tuntia!!
Vinkki, enkä saa mitään kick-backia tästä: On olemassa tällänen todella tehokas kampa.http://www.nittygritty.co.uk/products/52/the_nitty_gritty_comb/
VastaaPoistaSe jopa ottaa ne täin munat sieltä hiuksista kun jaksaa kammata. Meillä ei ole tän kanssa tarttenu käyttäää mitään shampoota, liukastus hoituu hoitoaineella tai kuten mä tein oliiviöljyllä. Poika joskus melkein haaveili sessiosta, kun kuulemma hiukset sen öljyn lotrauksen jälkeen oli niin pehmeet! Siis se pesi öljyn pois ihan tavallisella shampoolla. Sen hyvä puoli on myös siinä, että kun siihen ei tarvita kemikaaleja, niin se on hollilla aina ja herkempi ihosetkaan ei kärsi. Se on aina ollut tehokkain(muutakin on testatttu). Tietääkseni räitartuntaa ei voi estää millään kemikaalilla, joten ne sprayt voi yhtä hyvin jättää ostamatta.
Meillä on kanssa jäädytetty pakastimessa pehmolelut...
Siis täitartuntaa...voi viikset kun sormet hyppii ihan valtoimenaan.
VastaaPoistaMun sisko kampaa tyttärensä paaaksut ja pitkähköt hiukset (nyt jo suurella kokemuksella) kirkasvalolampun ääressä, siten että hiukset on kuivat. Hän sanoi että hän siten parhaiten näkee, missä joku vilistää. Kun useinhan suositellaan hoitoainekäsittelyä, jotta ne täit ei liiku, mutta hän nimenomaan kokee tämän helpoimmaksi tavaksi saalistaa kaikki täit.
VastaaPoistaKolme epidemia kokeneena. Se kampa on aivan turha,siihen ei munat jää ainakaan suomalaisten tukasta ja juuri niistä munista tulee lisää aikuisia yksilöitä. Shampoo tappaa elävät ja nyppimällä saa munat. Munan erottaa vaikka hilseestä se, että ovat todella tiukasti kiinni. Ja shampoota ei saa pihdata! Kolmannella kerralla sujui jo hyvin ja ei tarvinnut siivota ihan niin paljon... T. Elina
VastaaPoistaMeilläkin on pari kertaa ollut täitä...kun tytöt oli pienempiä. Ja olen itsekin saanut yhden kerran täitartunnan heiltä.
VastaaPoistaYksi juttu mitä kouluissa tai päiväkodeissa ei muisteta koskaan sanoa, on että yökylä vierailuja kannattaisi välttää täiepidemian aikana. Siskonpedissä kun lapset usein nukkuvat, niin täi kyllä mönkii sen pienen matkat päästä toiseen yön aikana.... Ja itse sain ihan varmasti täit vieressä nukkuneelta lapselta.
Meille on käynyt kerran niin, että saatiin täitartunta kaveripariskunnan tytöiltä kun ne oli meillä yökylässä. Kampausleikkejä yms. ei silloin varmasti leikitty. Ja samalla kerralla yhden tytön kaveri sai meiltä täit kun oli yökylässä juuri ennen kuin löydettiin täit.
On muuten meilläkin ollut melkoinen operaatio tuo täiden poistaminen.... vanhimmalla tytöllä on paksut luonnonkiharat, lapaluiden alapuolelle ulottuvat hiukset ja kahdella muulla samanpituiset suorat ja paksut hiukset. Voitte vaan kuvitella, miten vaikeeta täiden kampaaminen on tällaisista hiuksista. Itsellä on onneksi lyhyet hiukset ja miehellä siili niin ei ollut niin vaikeaa päästä eroon. Tosin mieheltä ei koskaan täitä ole löytynyt, johtuu varmaan tosta jenkkisiilistä...
Niin ja 60-70 luvulla täitä ei tosiaan ole ollut kun DDT pohjaisilla aineilla täit saatiin vähentymään, kun sitten nämä aineet kiellettiin, täit palasivat. Tämän tiedon olen jostain kuullut kun myös ihmettelin, että ei vaan mun lapsuudessa 70-80 luvuilla mitään täitä kenelläkään ollut....
Kiitos tästä keskustelusta! Täällä nimittäin hysteria käynnissä �� Onko kokemuksia pitääkö koko vaatekaapin sisältö pestä? Ja mites jos ei ole saunaa ja pakastin on pieni, onnistuisikohan uuni ajamaan saman asian jos lykkäisi tekstiilejä sinne?
VastaaPoista