Joltain oli pudonnut kultainen cocktailviuhka. |
Minua ei nimittäin keväisin niinkään kiristele lumen alta paljastuva koirankakka - se on maatuvaa tavaraa, josta ei ole parin vuoden päästä jäljellä yhtään mitään - mutta ne roskat.
Muovipusseja, karkkipapereita, lätkämatsilippuja, kahvi- ja limsamukeja, kyniä, suunnistuslappuja, kokelma erilaisia elintarvikepakkauksia, hampurilaispapereita, rakettikeppejä, stendareita, kaksi tuttia ja yksi xylitolpastilliaski. Lisäksi viereisen jäähallin rakennustyömaalta oli myös lentänyt isoja styroxpaloja ja erilaisia pakkausmuoveja ympäristöön. Sellaista sata vuotta ympäristössä säilyvää kamaa.
Vaikutimme varmasti vähän kylähulluilta pusikkoja penkoessamme, mutta saimme vajaassa tunnissa kassin täyteen.
Jälkeenpäin pohdin, että miten tämä on ihmisille niin vaikeaa. Roskiksia on joka puolella. Osa roskista putoaa varmasti vahingossa, osa ei. Tarvitaanko valistusta materiaalien maatumisesta? Pitäisikö koulujen tai jäähallin järjestää lähiympäristön siivoustalkoita, jotta roskat huomaisi jatkossakin? Pitäisikö kehittää siivousrobotteja? Miksi ihmeessä suklaa pakataan kääreeseen, joka säilyy kymmenen kertaa pitempään kuin itse tuote?
Roskaamisestahan saisi sakottaa. Vinkki poliiseille: tervetuloa vaan kerryttämään pottia seuraavan konsertin tai lätkämatsin aikaan.
Vähän sama vika. Lisäksi kun oon viikonloppuisin koirallinen niin olen miettinyt sitäkin, että missä määrin se koirankakkojen pussittaminen on turhaa. Kakkaa ei kumminkaan ilmeisesti voi laittaa kompostiin, joten se menee sitten kaatopaikalle sekajätteen mukana, eikä olosuhteet siellä ole ymmärtääkseni kovin hyvät hajoamiselle, vaan ne mätänevät sinne ja tuottavat metaania. Olen päätynyt moraaliseen kompromissiin, jossa kerään kaikki piha -alueille ja näkyville osuvat kakat, mutta kunnon pöheikköön ne saavat jäädä hajoamaan puhtaasti.
VastaaPoistaUsein kuulen tästä, mutten ole vielä minkään jätelaitoksen alueella nähnyt kieltoa koirankakan laittamisesta biojätteeseen vaan nimenomaan ohjeen lajitella se sinne. Eli missä mahtaa olla toisin?
PoistaOma koira onneksi tykkää hakeutua pöpelikköön tai ojanpohjalle asioilleen eli aika harva kakka jää kerättäväksi.
Musta toi on ihan hyvä logiikka: kerätä paikoista joista ne voi päätyä kengänpohjaan mutta jättää puskaan. Lajittelusäännöistä muistan sen että kaikki kakat kuuluu sekajätteeseen, koska bakteerivaara. Pk-seudulla ei muuten mene enää sekajäte kaatopaikalle vaan polttolaitokseen, mutta eihän se nyt märkä skeida mitenkään hyvin pala. Joku muu tapahan tähän pitäisi keksiä.
PoistaVanhempien luona on oma Biolanin pömpeli ja ainakin sen ohjeissa kielletään laittamasta koiranlakkoja sinne. Varmaan juuri bakteerien takia.
PoistaHyvähyvä! Itse olen miettinyt aivan samaa ja koiranulkoilutuslenkeillä pyrkinyt muutaman roskan ohimennen noukkimaan. Valitettavasti näyttää siltä, että erityisesti kouluun vievät kävelytiet ovat täynnä karkkipapereita ja muuta roskaa. Muistelen, että kun itse olin ala-/yläasteella meillä oli ainakin keväisin koulun siivouspäivä, jolloin käytiin koulun ympäristö siivoamassa porukalla. Miksei nytkin olisi niin? Ehkä _vähän_ vähentäisi koululaisten(kin) intoa heittää roskia kun tietää että siellä ne sitten siivouspäivää odottaa... t. Mervi
VastaaPoistaKyllä se että itse joutuu siivoamaan on hyvä motivaattori laittaa roskat omaan taskuun. Pitääkin tarkistaa kaupungilta millaisia roskakampanjoita on suunniteltu.
PoistaJa jotta kaikki syyt ei menisi lapsille niin tässä on tosiaan monta urheiluhallia ja paljon porukkaa liikkeellä, joten aikuiset ovat ihan yhtä syyllisiä.
Meidän lähikoulu järjestää aina keväisin siivoustempauksen, jossa koululaiset siivoaa tietyn pätkän alueen kaduista. Ainakin muutaman viikon se pysyy hyvin muistissa niillä muksuilla :)
PoistaSe, mikä miua ärsyttää, on paikallisen baarin asiakkaiden välinpitämättömyys tupakantumppien osalta. Terassi on tuhkakuppeja täys, mutta tietyt kantikset viskoo tumpit lähes poikkeuksetta kadun varteen... Näin talven jäljiltä se kadunpätkä näyttää kamalalta ja miun teki mieli eilen komentaa se kantisjengi keräämään niitä, mutta en sitten viitsinyt niitten kännikalojen kanssa alkaa tapella.
Vielä 90- luvulla lapset saivat kasvatusta kantapään kautta, että roskaamisessa ei ole mitään järkeä, kun aina keväisin kerättiin roskia koulun toimesta. Ja kun luokkia oli monta niin ainakin vähän lähitienoo puhdistui. Toki useimmat oppivat jo kotona, ettei saa roskata. Nythän Helsingin kaupunki palkkaa nuoria pitämään puistoja siistinä, koska eihän sitä nyt voi odottaa, että nuoret ihan itse ja ilmaiseksi hoitaisivat jälkensä...
VastaaPoistaHah, eiko siivouspaivia ole enaa olemassa? :O enpas tiennytkaan..
PoistaMeidän lähikoulussa ainakin on! Ja lapsen päiväkotiryhmäkin teki jo kierroksen :)
PoistaToi siivouspäivä on kyllä hyvä tapa. Ja tosiaan sen voisi aloittaa jo päiväkodissa. Veikkaan kyllä että siellä jotain kasvatusta tähän suuntaan on koska nuo kestävän kehityksen tavoitteet on niin voimakkaasti suunnitelmassa mukana. Täytyypä tarkistaa!
PoistaAinakin Lahdessa on kaikissa kaupungin kouluissa yhtä aikaa siivouspäivä keväällä. Myös yläkoululaiset siivoavat enemmän tai vähemmän innokkaasti sotkunsa koulun ympäristöstä. Muistelen myös että on jonkinlaiset yleiset siivousviikot, että esim. taloyhtiö voi siivota lähiympäristön lenkkipolut ja kaupunki käy hoitamassa jätesäkit ilmoituksesta pois...
PoistaItsekin koululaisena kevätretkillä roskia keränneenä kannatan koulujen vastuuta lähitienoon puhtaana pidosta. Kun niitä roskia noukkii ojista sen muutaman tunnin, etsii seuraavalla kerralla mieluummin roskiksen samantien.
VastaaPoistaNäinpä! Ja näin keski-ikäisenä se on ihan hyvää jumppaa pomppia välillä ojan puolelle. :)
PoistaMeillä kantakaupungissa taas eivät yllättäen eivät ole ongelmana roskat vaan nimenomaan koirankakka. Ihmiset paskottavat koiriaan keskelle jalkakäytäviä, pihoille, keskelle nurmikenttää, jossa lapset leikkivät, kusettavat talojen seiniin jne. Eipä ole kovin mukavaa astua koirankakkaan, tai tehdä nurmikentällä kärrynpyörää ja iskeä kätensä koiranpaskaan.
VastaaPoistaEi varmasti, varsinkin kun niitä nurmialueita käytetään ahkerasti virkistykseen. Täällä on kyllä nähdäkseni kohtuullisen kuuliaista se kerääminen.
PoistaTuo on ihan totta mitä ano kommentoi. Meillä Lapinlahden puisto on lähin, ihan kulman takana. Ja voi elämä sitä p**kan määrää... Tosi kiva viedä oma koira sinne kun se saa sit kahlata muiden kakassa.
PoistaJenkeissä oli tienvarsilla kyltit, joissa luki, että roskaamisesta tulee tonnin sakko. Tämä Suomeen kiitos! Useamman kerran nähnyt, kun porukka heittää liikkuvasta autosta roskaa tielle. Tekee aina mieli a) pysäyttää auto ja noukkia roskat talteen (ei hyvä idea motarilla) b) lähteä roskaajien perään (esteenä aika, kehtaus ja uskallus). Vitutus kestää hyvän tovin vielä jälkikäteenkin.
VastaaPoistaOho - tonnin?? Me saatiin *tuulilasiin* joku puoliksi syöty purilainen pari kesää sitten. Meinasi melkein hermo mennä.
PoistaJep, siellä on vähän paikkakunnasta riippuvia, mutta yleensä kuitenkin aika isoja sakkoja roskaamisesta teiden varsilla ja puistoissa. kyllä siitä mun mielestä ainakin tulee ihan hyvä viesti, että roskaaminen ei todellakaan ole ok, vaikka eipä sitä kai sielläkään kukaan kauheasti vahtimaan pysty.
PoistaSamaa olen minäkin miettinyt... koiraa lenkittäessäni mietin että pitäiskö ottaa nyt keväällä oikein isompi roskapussi mukaan ja kerätä samalla nuo lumen alta ilmestyneet roskat pois.
VastaaPoistaKoiran kakasta olen (koiran omistajana) sitä meiltä että tottakai kakat pitää kerätä pois, varsinkin jos jalkakäytävälle ym. selvästi näkyvälle paikalle kakka tehdään. Tosin täytyy sanoa että en itse kerää niitä jos/kun (pikku)koira tekee kakkansa selkeästi ojaan/pöheikköön. Kyllähän ne kakat sinne ojanpohjalle maatuvat aika nopeasti ja en näe järkeä siinä että kerään ne muovipussin ja vien sekajätteeseen.
Silloin tällöin käyn myös "kantakaupungissa" koiran kanssa käppäilemässä ja ei niitä kakkapussien jättöpaikkoja eli roskiksia turhan tiheästi ole tarjolla. Hernesaari - Merisatama reitiltä olen löytänyt yhden roskiksen, joka on suurin piirtein koirapuiston vieressä... kivahan se on sen täyden kakkapussin kanssa kävellä kilometrikaupalla... ;)
Täällä Espoon ihanilla teillä ei sen vertaa roskiksia ole, ehkä bussipysäkeillä , jos sellaisen ohi sattuu kävelemään.
Espoossa ainakin alakouluissa on mielestäni ollut tapana pitää siivouspäivä koulun ympäristössä, mutta se on vasta toukokuun lopussa, just ennen koulun loppumista. Silloinhan osa roskista peittyy jo kasvien sekaan.
Ota ihmeessä! Meidän ohi paineli yksi sauvakävelijä joka oikein pysähtyi kiittämään meitä. :)
PoistaMeillä on tässä niityn vieressä montakin roskista, joten siitä ei jää täällä kiinni. Hei, laittakaa muuten kaupungille viestiä noista roskisten puutteesta. Kyllä niitä voi saada lisää suosituille koiranulkoilutusreiteille.
Mä kyllä laitan aina koirankakat suvereenisti vastaantuleviin roskiksiin. Suosin taloyhtiöiden roskiksia, mutta sopivasti tien vierellä oleva yksityinenkin roskis ajaa asian. Ei oo kukaan vielä valittanut ja mun mielestä ei voida olettaa että koiranulkoiluttaja kulkee tunninkin kakkapussi kädessä hölskyen. Sitä en kyllä ymmärrä miksi taloyhtiöiden roskikset alkaa olla lukittavia. Siis ihan oikeesti onko jossain ollut ongelma että roskis täyttyy muiden kuin asukkaiden roskista? Kun roskis on lukittu ja olet sine kävellyt maasta poimimasi karkkipaperin kanssa niin tekee kyllä mieli heittää se roska takaisin maahan.
VastaaPoistaHeh, mulla on kynnys laittaa toisten roskiksiin mitään, mutta täällä on aika hyvin kyllä noita kaupungin roskiksia joka puolella. Karkkipaperit mä laitan taskuun vaan ja sit kotona roskikseen.
PoistaMun mielestäni voi olettaa, että koiranulkoiluttaja kantaa sitä kakkapussia ihan tunninkin. En halua jonkun toisen haisevaa roskapussia omaan roskikseeni...
PoistaOman taloyhtiöni roskikset ovat vilkkaahkon jalkakäytävän lähellä ja jokunen puupäinen koiranulkoiluttaja näyttää laittavan koirankakkapussinsa näihin roskiksiin. Mietin aina että mitvit, mutta en ole osunut niin kohdalle, että olisin ehtinyt sanomaan asiasta.
PoistaPilami: On todellatodella törkeää olettaa, että sinä, joka olet itse valinnut koiran omistaa, oletat voivasi jättää koirasi ulostepussit taloyhtiöiden - ja ehkä vielä iljettävämpää - omakotitalojen roskiksiin. En oikein keksi edes, miten ilmaista, kuinka itsekeskeistä tuollainen ajattelutapa on, että jättää "omat" jätökset toisten eteenpäin hoidettavaksi.
Taloyhtiöiden roskisten lukitsemisesta; kaupunkialueilla niitä pengotaan, ihan joillain keppimäisillä työkaluilla välillä eli ei kauhean kivaa, tulee sotkua ja roskia on myös maassa penkomisen jäljiltä. Enkä noin yleensäkään tykkää, että kenenkään roskapusseja mennään rikkomaan ja tutkimaan, että mitä niistä löytyy. En häiriinny, jos joku haluaa paperi- tai pahviroskiksista siististi jotain ottaa, mutta ne eivät ole niitä pengottavia vaan juurikin energiajäte (iso syvä astia).
Pitääpä ehdottaa yhtiökokouksessa lukitusta, loppuu penkominen ja satunnaiset koirankakkapussit sitten siihen. Tässä noudatan tiukasti, että se joka maksaa, niin saa päättää. .
Koirankakkaa ei siis saa jättää maahan mutta sitä ei saa myöskään laittaa roskikseen?! Kiitos päivän parhaista nauruista. Jatkan synnillistä roskakäyttäytymistäni tästäkin eteenpäin. Muutama jätskipaperi jotka siitä roskiksen omistajan pihan vierestä poimin ja laitan ko. omistajan roskikseen eivät sellaista 240-l astiaa kyllä täytä. Eikä se koirankakka muuten sieltä astiasta paljon ehdi haista. Enemmän haisee esim. kalanperkeet.
PoistaKerrotko muuten vielä, että miten satunnaisen koiranulkoiluttajan kakkapussi haisisi jotenkin enemmän kuin taloyhtiön oman asukkaan koiran jätöspussi siellä samassa roskiksessa?
PoistaOnneksi muuten on paljon ihmisiä, jotka nimenomaan kannustavat roskien ja kakkojen siivoamiseen ja ovat merkinneet roskiksensa tarralla, joka kertoo että sinne saa toki kakkapussin heittää. Ja siitä olen eri mieltä että vain koiran hankkimalla olisi jotenkin velvoitettu kulkemaan pitkin kyliä kakkapussi kourassa. Aattele miten paljon se lemuaa sunkin nenään jos osutaan samoihin liikennevaloihin valojen vaihtumista odottamaan. Olishan se hirmu kurjaa sullekin.
Meillä tytön tulevassa koulussa lapset kaivavat maahan opettajien kanssa syksyisin eri asioita ( peltiä,vaippa,muovi,sanomalehti jne...) ja seuraavat vuosittain maatumisen kehitystä. Näin oppivat hyvin,että se hemmetin tonnikalapurkki ei todellakaan maannu sinne mullan sekaan. Kyse siis pienestä kyläkoulusta pk-seudullla joten ihanaa,kun tällaiseen opetusmuotoon on mahdollisuus:)
VastaaPoistaAi vitsit, miten ihanan konkreettista! Tähän olisi varmaan mahdollisuus isommassakin ryhmässä, onhan eskareilla oma pieni hyötykasviplänttikin.
PoistaTässä vuosien saatossa, kun on tullut oltua lasten kanssa ulkona, niin olen keräillyt samalla roskia. Meillä on lähellä iso pesis-kenttä sekä sen vieressä pieni lampi ja pienehkö metsikkö. Se on aivan karmaisevan näköinen alue, näin keväällä. Olen keräillyt paljon roskaa ko. alueelta. Kaiken huippu viime viikonloppuna olin esikoisen kanssa lammella ja keräillyt hänen kanssaan myös roskia. Sitten yksi ukko käveli lammen toisella puolella ja pudotti tölkin maahan, jos ukko olisi ollut yhtään lähempänä, niin olisin kyllä kiukutellut hänelle. Roskiksia oli useampi lähistöllä...Ei vaan älyä, miksi se on niin vaikeata laittaa niitä roskia roskikseen?
VastaaPoistaHienoa että jaksat pitää paikkaa puhtaana! Tiedätkö, mä huomaan että yksi varma keski-ikäisyyden merkki on epäkohdista ääneen urputtaminen: huomaan puuttuvani kiilamiseen, roskaamiseen yms huonoon käytökseen ihan eri tavalla kuin nuorempana. :D
PoistaSama vika ja kyllä mua ihan erityisesti kiristelee koirankakat, jotka on jätetty jalkakäytävälle. Meidän lähistöllä on sitä sontaa vaan niin paljon, kun on koiriakin paljon. En kertakaikkiaan tajua, miksi koirien ulkoiluttajat eivät kerää tai edes kulje lasten lapio kädessä ja siirrä niitä kasoja kävelytieltä ojaan tai ojan puuttuessa ihan tien reunaan. Ei passaa aamulla bussille kävellessä katsella lintuja tai muuta maisemaa, jos ei halua haista koiransonnalle. Pakko mennä nenä maassa, jotta kengänpohjat ei kerää jokaista sontakasaa.
VastaaPoistaEhkä se kakka häiritsee mua niin vähän just siksi että tiet ei ole ongelmaksi asti täynnä sitä. Jos jonkun puskan juurella on läjä niin mun puolesta saa olla.
PoistaMä olen saman niityn hullu roska- ja pantinkeräilijätäti... Olen opettanut lapsenkin jo motkottamaan roskista ("joku on ollut tuhma ja heittänyt loskan maahan") ja viemään niitä polun vieressä oleviin roskiksiin. Pitäisikö järjestää impromptu luonnonsiivouspäivä ilmoituksilla/somen kautta (tai saada alueen pari päiväkotia/koulua innostettua)?
VastaaPoistaHahaa! Täähän olis hyvä idea, kyselen vähän päiväkodista että olisko kiinnostusta!
PoistaLasten ala-aste järjestää keväisin roskienkeräyspäivän, mukaan pyydetään kotoa roskapussi ja hanskat. Joten täällä ainakin tuo siivouspäivä toteutuu. Lumien sulettua siivoilen omaa pihaa ja samalla noukin roskia tuolta lähimaastost pyörätien varrelta.
VastaaPoistaVaan koirankakat ovat iljettäviä lenkkipoluilla ja asfaltilla. Sekaan ei mahdu kulkemaan ja se lemu!
Onpa hyvä että kouluissa on tuollaista!
PoistaLenkkipolkukakat on kyllä ärsyttäviä - ei ehdi väistää! Tosin Tapiolassa on jotenkin kauhean kuulaisista koirajengiä, kun täällä suurin osa kulkee pussin kanssa.
Hyvät ideat! Kouluihin ja päiväkoteihin yhteyttä, varmasti onnistuvat siivouspäivän toteuttamaan!
VastaaPoistaJuu, ja ilmeisesti näitä jo järjestetäänkin joissain kouluissa!
PoistaKyllä kouluissa on siivouspäivät vielä nykyäänkin. Kasvatus kuitenkin lähtee kotoa, joten Katja tuo, mitä teitte kahdestaan, on kultaakin arvokkaampaa! Tuo asenne näkyy varmasti arkipäivässänne yleisemminkin. Yksi siivouspäivä lukuvuodessa ei paljon lasta/nuorta paisko, jos kaikki muut päivät asialle viitataan kintaalla.
VastaaPoistaJoo ja se oli jopa ihan hauskaa! Vaihtoehto leikkipuistolle. :)
PoistaMua kanssa yököttää kaikki roskat kunnossa. En vaan oo koskaan tajunnu ottaa pussia mukaan ja poimia niitä pois, oon vaan esim leikkipuistoissa keränny roskat roskikseen. Kerran olen myös sanonut roskaamisesta ylä aste ikäisille pojille ja lopputuloksena oli lisää roskaamista, eli valitettavasti ei suora puhe tehonnut.
VastaaPoistaMeidän lähikoulussa ei järjestetä siivouspäivää, enkä antais lasteni siihen osallistua vaikka olisikin. Kiva ajatus kerätä karkkipaperit yms. pois kuleksimasta, mutta todellinen ongelma ko. koulun ympäristössä on käytetyt huumeruiskut ja rikotut lasipullot. Onneksi tölkit korvaa jo paljon pulloja, mutta noita neuloja on aika vaikea pöheiköstä erottaa... �� Ja valitettavasti kyse ei oo kukkahattutätien urbaanilegendasta, vaan ihan oikeesta ongelmasta.
VastaaPoistaOlin lapsena kaupungin keskustassa sijaitsevassa koulussa, jonka oppilaat siivouspäivänä keräsivät roskia läheisestä puistosta. Karkkipapereiden lisäksi kerättiin juurikin rikottuja pulloja, huumeruiskuja, käytettyjä kondomeja ja terveyssiteitä jne. En tiedä, onko sama perinne edelleen voimassa ko. koululla. Siivouspäiväkin on melko kaksipiippuinen juttu.
PoistaLaskin kerran huvikseni koiralenksulla: noin kilometrin matkalla tuli vastaan maassa 14 eri juoman pakkauksia, pillimehusta aina jägermaisteriin asti. Oli hetken wtf-olo. Salossa asuessa tuli yllättävän paljon vastaan tyhjiä oivariini-rasioita, sitäkään en oikein ymmärtänyt.
VastaaPoistaMeille tuli tuohon mäkeen yksi roskis lisää, kun mäki oli piukassa yläasteelaisten karkkipapereita.. ja täällä päin joku kyllä kerää kakkat biohajoavaan pussiin, MUTTA viskoo pussit metsän puolelle, siinäkin varmaan joku logiikka.
Pantilliset tölkit kerään talteen, jos olen kärryillä liikenteessä.
Käyn yleensä sauvakävelemässä aina saman lenkin, kun siinä on mukavia ylämäkiä. Kerran tein niin, kun tuskastuin siihen, että aina samat roskat retkottivat tien vieressä, että jätin sauvat kotiin ja laitoin puutarhahanskat käteen ja iso roskapussi mukaan.
VastaaPoistaSitten kävelin tavallisen lenkkini ja keräsin roskat pois. Tosin ihan jokaista tupakantuppia en ottanut mukaan.
Aikaa kului puoli tuntia enenmmän kuin tavallisesti ja roskia kertyi puolikas säkillinen, jonka sitten tungin omaan roskikseemme. Palkaksi sain hyvän mielen ja erinomaista liikuntaa!
Mulla on ollut samanlainen oireyhtymä, lumen alta paljastuvat roskat ärsyttävät tosi paljon. Enkä myöskään pysty jättämään vain huomiotta, luonne ei kestä. Tänä keväänä näin lasten päiväkodista-hakumatkalla kävellessäni lähimetsässä pienen kaatopaikan, jonka kävin (lasten kanssa) siivoamassa. Siitä kertyi kaksi jätesäkillistä virolaisten työmiesten jätöksiä, aina vaatteenriekaleista ja kengistä einesruokien pakkauksiin. Ongelmaksi muodostui vaan se, että jätesäkeistä tuli niin painavia etten jaksanut kantaa niitä kotiin, vaan ne piti hakea myöhemmin autolla omaan roskikseen ;-).
VastaaPoistaTe roskien kerääjät ootte kyllä arjen sankareita. Muakin ärsyttää roskat, mutta en ole kyllä saanut lähdetyksi keräämään. Asun kyllä niin keskustassa ja sellasessa paikassa, että mulla se muovikassillinen tulis varmaan aika lyhyellä lenkillä täydeksi.
VastaaPoistaSen mä kyllä ymmärrän, että roskia on vaikee saada roskikseen, koska itsehän talletan aina omat karkkipaperit yms taskujen ja laukkujen pohjille, ja sinne ne sitten jääkin, kunnes hapertuvat hajalle... Mutta ei mee luontoon kyllä roskat. Joskus kokeilin oikein, kun ajattelin etten halua sinne takin taskuun, mutta ei mun kantti kestänyt heittää sitä lakupaperia kadun varteen. Se vaan tuntu NIIN väärältä.
Minä myös ihmettelen miksi roskien laittaminen roskikseen vaikuttaa olevan joillekin kovin hankalaa, koska koen sen ihan itsestäänselvyydeksi. Etenkin vapun ym. "sikailujuhlien" jälkeen suorastaan hävettää kuulua mukamas fiksuun lajiin, niin järkyttävä siivo on joka puolella..
VastaaPoistaItse en halua vertailla koirankakkaongelmaa ja muuta roskaamista, sillä koen molemmat asiat ongelmallisiksi, eikä yhden typerän teon puolustelu toisella typerällä teolla johda mihinkään. Omistan kaksi koiraa, joiden kanssa noudatan muutaman muunkin mainitsemaa systeemiä, eli kerään kakat hoidetuilta alueilta ja paikoista, joihin niihin joku todennäköisesti astuu mutta metsiin ja pöpeliköihin saavat jäädä. Sitäkin enemmän ärsyttää etenkin alkukeväästä lähestulkoon kahlata kakassa, koska pienellä vaivalla saisi pidettyä paikat siistinä ja koiravihaajien määrän toivottavasti pienempänä. Vaikka roskat ulkona ärsyttävät, niin lasinsiruja nähdessäni meinaan välillä pimahtaa. Lähes seitsemän vuotta ollaan tuurilla vältetty koirien anturahaavat, vaikka läheltä piti tilanteita on riittänyt. Lasinsiruja olenkin useaan otteeseen keräillyt pois ja joskus tulee muitakin yksittäisiä roskia siivoiltua. Kun vain saisi aikaiseksi, niin vapaaehtoistyönä tehtävä puistokummitoiminta kiinnostaisi.
Mä oon alkanut tehdä niin, että kun kerään oman koiran kakan niin otan samaan pussiin pari muutakin pökälettä jos vaan sellaisia näkyy lähettyvillä. Jos ei ole, niin otan jonkin roskan sinne pussiin. Kuitenkin pusseihin mahtuu yleensä enemmänkin tavaraa kuin vain oman koiran tuotokset.
VastaaPoistaMulla on myös tuo ajatus, että hoidetulta alueelta kerään kakat, mutta jostain joutomaalta tai metsästä en kerää ellei sitten satu osumaan juuri keskelle metsäpolkua.
Mua raivostuttaa suuresti tämän pikkukaupungin nuoriso. Ei siinä mitään että roskaavat hampulaiskääreillä yms., mutta kun tyhjät pullot ja tölkit pitää viskoa auton ikkunasta ulos samalla kun ajavat ringillä. Eikä mitään väliä onko pullot muovia vai lasia..... Ihan ydinkeskustassa asuessa oli kiva lenkkeillä koiran kanssa, kun heti taloyhtiön tontilta poistuessa tuli tämän tästä vastaan lasinsiruja. Ja tietenkin uusia lasinsirupaikkoja ilmestyi koko ajan lisää, niin että piti olla kaiken aikaa varuillaan missä kaikkialla niitä on. Ja jos sirut ovat riittävän pieniä, niin koira ehtii jo kävellä niiden yli ennen kuin huomaan ne. Kun tähän yhdistetään vielä se, että kaupunki säästää pitämällä katulamppuja pois päältä huhtikuusta syyskuuhun, niin eipä ollut kovin helppoa pitää koiran tassuja ehjinä!
Toki taas tölkkien ja muovipullojen autosta viskaaminen on aivan positiivista tällaiselle pienituloiselle, kun niitä keräämällä saa vähän lisätienestiä. Mutta en voi ymmärtää miksi pitää niitä lasipulloja viskellä. :-( Siinäkin oli jo aivan riittävästi haastetta että pääsi ylittämään tien viikonloppuisin iltalenkillä, kun nuoriso ajaa melkoista vauhtia letkana eivätkä meinaakaan väistää jos joku astuu suojatielle. Onneksi päästiin muuttamaan pois ringin varrelta, vaikka edelleen asutaan melko lailla keskustan tuntumassa.
Sonja