Se juhla. Naistenpäivää juhlitaan, konserteilla, ruusuilla ja ilmapalloilla.
Olen näissä asioissa aika tosikko. Huomio kiinnittyy kukkiin ja spa-lahjakortteihin, vaikka päivän viesti on pohjimmiltaan vakava. Keskusteluun tarjoiltiin kyllä tuoreita aiheita.
Lisäksi naistenpäivänä yleensä enemmän tai vähemmän leikillään hörähdellään, että millonkas se miestenpäivä on. Tähän kuuluu vastata, että miestenpäivä on joka päivä.
Huoh. Naistenpäivän tavoitteena on puhua naisten oikeuksista (eli ihmisoikeuksista) ja tasa-arvosta, erityisesti kehitysmaissa. Koska yhteiskunta on myös miesten asia, naistenpäivä on yhtä lailla myös miestenpäivä.
Samalla tavalla kuin vanhemmuuskeskustelua(kin) käyvät pääosin naiset, miehet jätetään (tai he jättäytyvät) tasa-arvoaiheistakin sivuun. Keskustelu oikeuksista ja oikeudenmukaisuudesta on sukupuoleen katsomatta keskustelua vallasta. Valta näkyy rekrytointeina, investointipäätöksinä, kansamurhina ja ilmastonmuutoksena.
Samalla tavalla kuin vanhemmuuskeskustelua(kin) käyvät pääosin naiset, miehet jätetään (tai he jättäytyvät) tasa-arvoaiheistakin sivuun. Keskustelu oikeuksista ja oikeudenmukaisuudesta on sukupuoleen katsomatta keskustelua vallasta. Valta näkyy rekrytointeina, investointipäätöksinä, kansamurhina ja ilmastonmuutoksena.
On väitetty, että miehet kokevat vallasta keskustelemisen kiusalliseksi. Ehkä siksi, että parhaimmillaan valta on kasvotonta ja näkymätöntä, jolloin sitä vastaan on vaikea kapinoida. Vallanpitäjän ääni kuuluu - jos hän niin haluaa. Nakkisuojassa kannattaa olla hiljaa.
Suomalaisten johtajien vaikenemisesta on hyviä esimerkkejä. Stora Enson pääjohtaja Jouko Karvinen ei ole kommentoinut julkisuudessa, miksi lapsityövoiman käyttö on yrityksessä hyväksytty - joutuisivatko nelivuotiaat kaatopaikkalapset todella prostituoiduiksi? Myös Shellin hallituksen puheenjohtajalta Jorma Ollilalta on monesti kysytty, mitä hänen firmansa tekee ilmastonmuutoksen eteen. (Eipä juuri mitään.)
Ehkä yritän sanoa, että tällä konseptilla kumpikin sukupuoli pääsee liian helposti ruusujen, ilmapallojen ja muiden naisille sopivien vaaleanpunaisten asioiden taakse piiloon ikäviltä aiheilta. On paljon kivempi juhlia kuin olla tosissaan ja yrittää saada aikaiseksi muutosta. Hyvä alku olisi laittaa ne ruusurahat vaikka tyttöjen koulutusprojektiin.
Samoja asioita monesti pohdiskellut. Niin, ja kansainvälistä miestenpäiväähän vietetään 19.11. (luotettavan lähteen, eli Wikipedian) mukaan jo 90-luvulta. Mutta kalentereihin asti se ei ole vielä päässyt, mitähän siitäkin pitäisi päätellä?
VastaaPoistaKiitos sivistämisestä, en tuosta miestenpäivästä tiennytkään! Sitä ei juuri mediassa noteerata vaikka perusarki aivan varmasti tarjoaa puheenaiheita myös miesnäkökulmasta.
PoistaMeillä sain ystävänpäivän ja naistenpäivän huomionosoitukset kera muistutuksen, että 14.3. on sitten "steak & blowjob day" https://www.facebook.com/steakandblowjobday :P Että mitä stereotypioita..?
VastaaPoistaNo, hauskahan tuo toisaalta on.
No jaa, tää on just sitä lajia, mihin mulla ei veny huumori ollenkaan.
PoistaMiksi "juhlan" pitäisi poissulkea se vakavampi asia? Miksi ei voi sekä ostaa ruusuja ja kannattaa koulutusprojekteja? Eihän tätäkään kirjoitusta olisi ilmestynyt ilman naistenpäivää, joten päivä kalenterissa tarjosi hyvän syyn kirjoittaa noista mainitsemistasi tärkeistä aiheista.
VastaaPoistaItse kuulun koulukuntaan, jonka mukaan juhlia ei ole liikaa ja minusta on vallan mukavaa saada kukkia siipalta, naistenpäivänä ja muulloinkin. Se ei silti tarkoita, että piileskelisin pää ruusupuskassa vähät välittämättä ihmisoikeuksista (sekä naisten että miesten).
Olen itsekin suuri juhlien kannattaja, mutta just naistenpäivässä ei vain ole mun mielestä mitään juhlimista. Ja kuten jo totesin huomio kiinnittyy suklaaseen. Voi tietty olla, että kodeissa on myös keskusteltu naisten ympärileikkauksista mutta uskoni siihen ei ole kovin kova.
PoistaJa jos huomio ei kiinnittyisi suklaaseen niin kodeissa keskusteltaisiin innokkaasti ympärileikkauksista? Valitettavasti uskoni siihenkään ei ole järin kova.
PoistaMediahan ne puheenaiheet tekee ja tällä hetkellä ohueksi jää. Minä kaipaan muutosta - ja yritänkin ensi vuodeksi tehdä jotain. :)
PoistaOlen kyllä tästä niin samaa mieltä, että ne tärkeät asiat jäävät helposti ruusun ja pullakahvien varjoon. Eikä aina tarvitse edes ajatuksen kantaa kehitysmaiden ongelmiin, riittää miettiä, että miksi tätä maata johtavat valtaosin miehet. Miksi äiti ei kelpaa johtotehtäviin? Miksi firmojen hallituksissa istuvat samat äijät? Miksi kaavoituspäätöksiä tehdään jonkun miehen kylpytynnyrissä?
VastaaPoistaNiin. Tän päivän teeman ympärillä vois tehdä sillä ruusurahalla paljon muutakin.
PoistaMeillä oli ihan samat ajatukset, ja loistavaa kyllä nämä nosti esiin erityisesti mies. Hän ei ymmärtänyt ollenkaan, miksi naistenpäivänä pitäisi korostaa sukupuolittuneita käytäntöjä sillä, että mies perinteisesti ostaa naiselle kukkia. Niinpä. Sehän pääasiass ylläpitää stereotypiota - vaikka kukkien saaminen noin muuten kuinka mukavaa olisikin.
VastaaPoista