En nähnyt muuta kuin ihan perusostarin. Nettiesittelyn perusteella odotin vähän muutakin.
"AINOA on paljon muutakin kuin ostospaikka. Siellä vietät rennosti vapaa-aikaasi vihreässä, mutta silti urbaanissa puutarhakaupungissa tai oleskelet valoisissa sisätiloissa. Paikka on pullollaan muotia, lifestyleä, sporttia, sisustusta, viihdettä ja hemmottelua. Upeiden elämysten ja silmänruoan ystävä voi AINOAssa pitää lyhyen tai pidemmän paussin alueen monissa kahviloissa ja ravintoloissa."
Valoisan allekirjoitan. Mutta upeita elämyksiä ja silmänruokaa? Seriously?
Ihan normimeno. Ketjuliikkeitä siellä suurimmaksi osaksi oli (BR-lelu, H&M, Glitter, Cubus, Life, Stadium...). Kahvilalla on sama yrittäjä kuin Kampin keskuksessa. Kiinnostavimmat yrittäjät olivat Petri's chocolate room (Fiskarsista) ja Kiva Putiikki (Järvenpäästä). Japanilainen ravintola Sumo täytyy testata, mutta sporttibaari ei juurikaan kiinnosta. Théhuone on kiva saada lähemmäs.
Miellän kaupunkikeskuksen kuitenkin sisältävän muutakin kuin liikkeitä eli sitä kaupunkia - esimerkiksi espoolaisia yrittäjiä, tiloja asukastapahtumien järjestämiseen, yhteisöllisiä elementtejä ja lähidemokratiaa, kulttuuria ja lasten ja nuorten huomioimista. Näistä ei näkynyt vilaustakaan. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi huvikseen kutsua peruskauppakeskusta kaupunkikeskukseksi?
Tavoitin puhelimitse kauppakeskusjohtaja (!) Kirsi Borgin. Hän kertoi nimen tulevan siitä, että kyseinen rakennus on vain ensimmäinen osa Tapiolan keskuksen kehittämistä ja kokonaisuus muodostuu kaupunkikeskukseksi seuraavien vaiheiden myötä. Myös Stockmann on jatkossa osa kaupunkikeskus Ainoaa.
Ok.
Jatkossa siis tulee sitä kaupunkikultturia? Borg kertoi vähän kakistellen, että he etsivät kyllä tapoja kehittää vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä, mutta toistaiseksi keinoja ei ole tarkennettu.
Kysymykseen paikallisista yrittäjistä Borg ei pitänyt relevanttina. Hän viittasi tutkimukseen, jossa oli haastateltu 400 kävijää. Kolme tarvetta oli noussut esiin: kahvilat ja ravintolat, urheilukauppa ja laaja aukiolo. Näissä on hänen mukaansa onnistuttu.
Totta. Perusostarissa on tosiaan onnistuttu. Ainoan facebook-sivun keskustelussa tuli esiin, että 24/7 auki olevaan yhteiskuntaan sopeutumattomia pienyrittäjiä ei jatkossakaan näy: kaikkien puotien on oltava avoinna, kun keskus on avoinna. Tähän ei moni taivu. Itse kaipaan sitä kaupunkia, persoonallisuutta, laatua ja paikallisuutta. Aukioloajat voin katsoa netistä.
Kaupunkikeskus on siis olemassa vasta mielikuvatasolla. Toivottavasti jatkossa rima vähän nousee.
Jotenkin mua nyppii eniten aina tää ostamisen glorifiointi! Että hei rakennetaan keskus ja mitäs sinne... No kauppoja! Kuluttakaa, ostakee ostakee!
VastaaPoistaJep, mielikuvitusta kaivataan. Jos tässä olisi oikeasti lähdetty tekemään kaupunkikeskusta, varmasti tähänkin ostariin olisi ollut mahdollista tuoda jo joku kohtaamispaikka.
PoistaHah! Mainota, että otit ja soitit. Oli varmaan vähän häkellyksissään... ;)
VastaaPoistaMun käsitys vapaa-ajan viettämisestä on kyllä varsin eri kuin kauppakeskuksissa hengailu. Välillä on pakko päivittää garderobia, mutta muuten hauskempaa on ulkona/puistossa/uimahallissa/kotona/kaverilla.
No juu. Mä näkisin todella mielelläni ihan uusia tapoja houkutella asukkaita ulos kaupungistaan nauttimaan. Mutta mäkin olen mieluummin himassa jos vaihtoehto on nykyisenkaltainen Ainoa. Ongelma lienee siinä, että kaupunkikeskus vaatii suunnittelua ja ideoita, kauppakeskus menee samalla vanhalla kaavalla, jossa halutaan liiketiloista niistää maksimirahat.
PoistaKyllä, mutta jostain Espoonkin on aloitettava. Kaupungiksi sitä vain on erittäin vaikeaa kutsua, edelleen. Toivomme siis, että Tapiola rakentaisi sitä yhteisöllisyyttä, kaupunkimaisuutta ja palveluiden hyvää tarjontaa, jotta edes etelä-Espoo saisi joitain kaupunkimaisia piirteitä.
VastaaPoistaNäinhän se on, mutta kaupunkimaisuutta ja yhteisöllisyyttä ei pelkillä kauppakeskuksilla tehdä. Olisi voinut vaikka aloittaa siitä, että paikalliset yrittäjät saavat itse päättää aukioloaikansa.
PoistaItseäni joskus harmittaa tuo persoonallisten pikkuputiikkien puuttuminen ostoskeskuksista. Kuten sanoitkin - aukioloajat voi tsekata netistä, eikä jokaista pikkuyrittäjää tarvitsisi vaatia olemaan avoinna 24/7.
VastaaPoistaIhmettelen myös, että miten paljon noita ostos/kauppakeskuksia tähän maahan oikein mahtuu?
Hyvä kysymys, en itse aio kantaa mestaan ropoakaan. Etenkin kun pohjakerroksen ruokakauppaankin pääsee kuulemma VAIN AUTOLLA. Jeesus.
PoistaUh, siis.. mitä? Miten pääsee "vain autolla"?
PoistaPääsee sinne kävellenkin, mutta ainakin vielä reitti on aika hankala enkä tiedä muuttuuko paremmaksi. Itse kannoin ruokakassiani muistaakseni 3 kerrosta kierreportaita. Toki sinne hissikin menee, mutta en jaksanut odottaa. Minun lähikauppa, joten pakko siellä aina silloin tällöin käydä...
PoistaKiitos, hyvä tietää! En nähnyt yhtäkään kylttiä miten sinne olisi pitänyt mennä!
PoistaJuu, kyllä sinne hissilläkin pääsee, mutta ei se kyllä ihan kaikkein helpoiten lähestyttävissä ole. Siinä mielessä toi "vain autolla" pitää paikkansa, että reittiä suoraan ulkoa ei ole jalankulkijoille.
PoistaMinä kävin eilen ensimmäistä kertaa kyseisessä K-marketissa. Kylttien opastamana löysin ne kierreportaat, joita pitkin marssittiin pari kerrosta alaspäin. Painavaa kauppakassia raahaten seurasin paluumatkalla Stockan kylttejä ja kyllä sieltä tosiaan pääsi kävellen Stockalle, mutta reitti oli kaikkea muuta kuin idyllinen - parkkihallin kautta... Kauppa sinänsä vaikutti tosi kivalta, mutta kuka oikeasti haluaa maksaa pysäköinnistä ruokakaupassa käydessään...? Vai mahtaako K-market jakaa jotain pysäköintipoletteja...?
PoistaTurun Skanssissa on tila nimeltä Yhteispalvelu Monitori, josta löytyy Kelan ja työkkärin lisäksi pikkuinen kirjasto, mahdollisuus käyttää nettiä ja myynnissä on nuorten työpajan tuotteita. Tässä on jo yritystä tuoda kohtaamispaikkaa ostoskeskukseen.
VastaaPoistaHyvä idea!
PoistaHyvä yritys. Mutta on kyllä aika hassu nimi. Ei kyl yhtään niin hassu kuin se kaupunkikeskus :D
PoistaAi, musta just hyvä mielikuva/sanaleikki.
PoistaYmmärrän pettymyksesi, olen itsekin pettynyt vaikka asia ei minua maantieteellisistä syistä kosketakaan. Mutta ajatuksena ikävää, ja niin kovin tyypillistä. Ongelma taitaa olla siinä, että yhteisöllisyyttä ei voi tuotteistaa, eikä kenelläkään oikeasti ole intressejä panostaa asioihin, jotka eivät tuota. Suuria sanoja on helppo kirjoittaa, harvempi kauppakeskusjohtaja joutuu niistä tilille ;)
VastaaPoistaOmalla paikkakunnallani tuo keskusten "suosio" näkyy kuolevana kaupunkikeskustana ja erikostumattomana tarjontana. Niin isoksi paikaksi kuin tämä on vaihtoehtoja on mielestäni melko vähän. Ja ne ketjuliikkeet, marimekot sun muut, muuttavat keskuksesta toiseen kun "parempi" uusi paikka avataan. Tarjonta ei itse asiassa ole niiden myötä lisääntynyt, se vaan muuttaa paikkaa. Yleensä kauemmas, minne pääsemiseen tarvitaan autoa. Lisäksi siitä tarjonnasta puuttuu mielekkyys. Tai ehkä sitä ei vain ole suunnattu tällaiselle keski-ikäistyvälle lasten kanssa liikkuvalle äiti-ihmiselle, joka edes joskus vähän siihen kyetessään yrittää ajatella kulutusta luonnon ja oman lompakon kestävyyden kannalta.
Hyvä pointti tuo muuttaminen! Suomessa on älyttömän pienet markkinat - täällä asuu liian vähän ihmisiä. Lisäksi suuri osa jengistä asuu kaukana "kaupunkikeskuksista" ja ne jotka asuvat lähellä, viihtyvät himassa. Näkisin, että sitä mielekkyyttä lisäämällä ihmisiä voisi houkutella palvelujen pariin.
PoistaNoiden oikeiden ja aitojen kaupunkikeskusten toteutumisen esteenä on valitettavan usein ne kaupunkilaiset itse. Käytännössä on huomattu että kaupunkilaisten halut ja teot eivät useinkaan kohtaa ja kun pariin kertaan on yritetty luoda sellaista "kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta" (joita kovasti kaikissa kyselyissä ja kartoituksissa aina kaivataan) ja joka on lopulta jäänyt aina tosi vähälle käytölle niin eipä kaupungilla ja rakennuttajille ole enää hirveästi intressejä lähteä ottamaan riskejä noiden suhteen. Tuota kaipaamasi suunnittelua ja ideoita kyllä löytyy ja teoriassa halua lähteä noita toteuttamaankin, mutta sitten vain pitäisi saada asukkaat aktiivisiksi toimijoiksi niiden pelkkien puheiden ja vaatimusten sijaan. ;)
VastaaPoistaTää on tietysti moniongelmainen keissi, jossa on vaikea sanoa mikä on kana ja mikä muna. Mä haluaisin kuitenkin nähdä edes yhden kokeilun, jossa sitä olohuonetta on yritetty toteuttaa.
PoistaJaan pettymyksesi vaikken alueella asukaan. Jos jotakin toivoisin yhden katon alle tuotavaksi, niin nimenomaan niitä paikallisia (pien)yrittäjiä, vaikka niillä olis sitten mitkä aukioloajat.
VastaaPoista"Kansalaisten olohuoneen" osalta komppaan ylläolevaa anonyymiä, mutta haluaisin lisätä, että nykyajan lupa- ja säännösviidakko on sellainen, että esim. entisellä kotipaikkakunnallani tällaista kylän olohuone -meininkiä pyöritetään niin ettei käytännössä mikään virallinen taho tiedä siellä taphtuvista ruokatarjoiluista tai muista, koska lupia semmoiseen ei varmasti koskaan heltiäisi niihin olemassaoleviin tiloihin. Jos kansalaistoiminnan olisi mahdollista olla spontaanimpaa ja vähemmän jurisitasoista koulutusta vaativaa ollakseen vielä lakien ja säädösten puitteissa, niin uskon että sitä toimintaa olisi myös enemmän ja siihen oltaisiin innostuneempia. Lisäksi monen tällaisen "tuottamattoman" tilan kuten vaikka nuorisotalojen jatko on nykyisin koko ajan vaakalaudalla. Harva haluaa panostaa todella paljon täysin epävarmaan toimintaan. Jos kunnat ja kaupungit sitoutuisivat pitävästi olemaan puuttumatta toiminnan jatkuvuuteen vaikkapa kymmeneen vuoteen, niin voisi olla eri meno silloinkin.
Totta, lupabyrokratia on todella raskas, näitä epäkohtia pitäisi tuoda esille paljon useammin.
PoistaAinoan K-markettiin pääse kierreportaita pitkin sekä hissillä!
VastaaPoistaNo näin minua jo valaistiin. :) Itse päädyin etsimään mestaa liukuportaita pitkin enkä löytänyt sisäänkäyntiä.
PoistaTuo vaatimus siitä, että liikkeet ovat aina auki silloin kun ostoskeskus auki, on kyllä ongelmallista. Kyllähän sen nyt paikan päällä asioijana ymmärtää, onhan se ärsyttävää kun yrittää mennä liikkeeseen ja se on kiinni.
VastaaPoistaVaan siitä hyvästä saadaan sitten malli, jossa
1) Yritykset ovat vähintäänkin kohtalaisen kokoisia
2) Etenkin ketjuilla on varaa sitoutua - alkuun saa tehdä tappiota
3) Samat liikkeet ovat lähes kaikissa ostareissa
Jos vähän puristaa pilkettä silmäkulmasta, niin on tässä yksi etu. Jos kaikilla ostareilla on sama tarjonta, ei ole mitään syytä lähteä kauemmaksi. Niinpä kaikki käyvät lähimmässä ostoskeskuksessa, ja ei reissata turhaan :)
Hyiäv pointteja! :) Mutta mitä noihin aukioloaikoihin tulee, kyllä mä ainakin osaan jo arvata, että kaikki liikkeet eivät ole samalla tavalla auki, toi on jotenkin ylipalvelua. Varsinkin kun sille paikalliselle suutariyrittäjällekin soisi hyvän liikepaikan.
PoistaTässä kaupungissa sama ongelma ilmenee torikaupassa: ihmiset haluavat torielämyksen, haluavat nauttia tunnelmasta, kiertelystä ja pientuottajien tuotteiden katselusta, mutta eivät osta mitään. Rahat kannetaan Prismaan. Miksi kannattamaton liiketoiminta pitäisi kiinnostaa torikauppiaita, kun se ei kiinnosta monikansallisia firmojakaan?
VastaaPoistaHyvä kysymys! Sen kaupunkikeskuksen pitäisikin olla kaupungin investointi asukkaiden viihtyvyyteen, mikä toisaalta takaisi myös asiakasvirran. Torit varmasti kärsivät nykyisestä ruoanlaittokulttuurista, jota ei oikeastaan ole.
PoistaTorikaupan ongelmana on myös ihan järjettömät torimyynninsäännökset siitä, mihin aikoihin saa olla myymässä. Veikkaan että jos vaikka Hakaniemen torilla olisi kesäaikaan myynti iltakuuteen asti (vaikka se sitten olis pois sieltä aamun tunneista) niin ihan maksavia asiakkaita olis enemmän. Keskellä viikkoa keskellä päivää on aika harva palkansaaja liikenteessä. Sen sijaan menen itsekin siitä työmatkalla ohi joka hiton päivä torisesonkina just pikkusen liian myöhään että ehtisin mitään ostamaan. Menomatkalla taas on turha hankintojaan tehdä, jos ei ole mahdollisuutta niitä työpäivän ajaksi minnekään säilöä...
PoistaParasta Tapiolassa on tähän asti ollut se, että siellä saa kulkea ulkoilmassa kauppojen välillä ja koska keskeiset osat kävelyaluetta, lasten kanssa on voinut kulkea huolettomasti pelkäämättä autojen peruuttavan päälle tai ipanoiden juoksevan alle. Lisäksi Heikintorin edustan leikkipaikka torniliukuineen ja minitapiola ovat olleet lapsille reissun kohokohtia. Mulle tosin myös vähäisempi kauppojen valikoima, liikkeiden hienoinen sympaattinen nukkavieruus ja lyhyemmät aukioloajatkin ovat plussaa ;), samoin kuin koko keskuksen pieni mittakaava. Kammoan Selloa, hypermarketteja ja jättiläismäisiä parkkihalleja. Kulttuurikeskus, Emma ja uimahalli ulko- ja kahluualtaineen ovat kävelymatkan päässä ja Tapiolan huippujuttuja minusta nekin. Toivottavasti nämä arvot säilyvät tulevaisuuden Tapiolassakin...terveisin Ullis
VastaaPoistaSamoin! Mäkin tykkään tornista ja liikennepuistosta ja olin superpettynyt kun kaupunkikeskuksessa ei ollut lapsille yhtään mitään. :(
PoistaKävin itse ensimmäistä kertaa Tapiolassa kesällä. Olin muksun kanssa liikenteessä ja yllätyin kuinka kiva se oli. Just ton kävelykatu jutun vuoksi. Lisäksi se leikkari oli ihan mahti. Kunnollista ruokapaikkaa me ei kyllä löydetty. Useimmiten kun tekisi mieli jotain kotiruokamaista, mikä ei lillu rasvassa, ja tietty vegenä:D
PoistaKuopiossa avattiin vuosi sitten Matkuksen kauppakeskus, jota alkuun kovasti mainostettiin paikallisuudella ja lapsiystävällisyydellä. Leikkipaikat ja varikkoalue ovatkin mainioita, mutta vuoden kuluessa paikalliset pienemmät putiikit ovat vähin äänin kadonneet keskuksesta. Hurjat aukioloajat vaativat taakseen joko hulluna duunia painavan yrittäjän tai jättiketjun resurssit. Tosi harmi, kuluttajana hyväksyisin keskuksen kaupoille erilaisia aukioloaikoja, mutta ilmeisesti pelin henki on se, että mukana ollaan 7 pv/vko tai ei ollenkaan.
VastaaPoistaMatkus on myös ihan hevonkuusessa millä tahansa muulla kuin omalla autolla paikalle tulevalle. Tunnen esim. henkilön, joka kieltäytyi yhdestä Matkuksen pikkuliikkeessä sijaitsevasta työpaikasta, koska työmatka olisi ollut ihan mahdoton ilman että ostaa oman auton... Mikä ei ole päätoimiselle opiskelijalle mihinkään muuhun tarpeellinen vehje, sikäli kuin siihen olisi ollut varaakaan.
PoistaAika paljon horistaan tästä yrittäjyyden tukemisesta, mutta ehkä se ei koske pienyrittäjiä...
PoistaMatkuksessa myös liiketilojen vuokrat ovat sellaisissa sfääreissä, että monen ei-ketjuliikkeen omistajan neuvottelut liiketilasta tyssäsivät heti alkuunsa. Myyntiä ei erään yrittäjän mukaan ikinä olisi saanut sille tasolle, että toiminta olisi niillä vuokrahinnoilla kannattavaa. Varsinkin kun vieressä on niitä halpaketjuja, jotka myyvät asiakkaan silmissä samaa tuotetta halvemmalla.
PoistaOnhan Ainoan ylimmässä kerroksessa muutama hauskannäköinen palli ja kiikkustuoli, jotka paikallinen nuoriso oli jo löytänyt korttipelipaikakseen. Se on vissiin nyt sitten sitä kaupunkikulttuuria ;)
VastaaPoistaMutta kieltämättä aika latistunut olo tuosta keksuksesta tuli, kaupatkin kun tuntuvat olevan vielä keskimääräistä pliisumpia, kaikki ihan samanlaisia.
Mä luulin että se oli joku tilataideteos. Hyvä että joku on uskaltanut palleille jo istua! :D
PoistaAika perusostari oli joo. Sinänsä kiva, että Tapiolassa joku osa jo valmistuu, kun mylläys on jatkunut jo niin pitkään. Vaikea keksiä, miten ostarista sais yhteisöllisemmän. Ompussa taitaa olla kirjasto?
VastaaPoistaJoo, olen tosi iloinen, että siitä saadaan monipuolisempi paikka. Mun mielestä yhteisöllisyyttä tuo monenlaisten ihmisryhmien huomioiminen. Nyt oli huomioitu maksukykyiset. :)
PoistaHyvä nosto Katja, tärkeä aihe, jota sopisi pohtia enemmän ja laajemmin. Ja se ongelma kuvastuu hyvin tästä ostari-keissistä. Ja mikä se ongelma on? Minun mielestäni ongelma nyky-Suomessa on se, että julkinen tila ymmärretään lähestulkoon vain kaupalliseksi tilaksi. Tässä mielessä Suomesta saakin etsiä oikeaa "julkista tilaa", jota ei määrittelisi vain kaupallisuus. (Kirjastot kunniaan tässä mielessä!). Tämä sama koskee esimerkiksi julkista "mainostilaa". Sitäkin kuvastaa kaupallisuus. Julkista tilaa saa lähes vain ostamalla ja mainostamalla jotakin kaupallista. Mieluiten vielä jättiketjujen. Puuttuu kaikki muu, ei kaupallinen, julkisesta tilasta. Esimerkiksi nyt vaikka yhteisöllinen taide. Huolestuttavaa onkin se, että on jo vaikea kuvitella mitä se ei-kaupallinen julkinen tila voisi olla.
VastaaPoistaNaulan kantaan. Minäkin nimenomaan halusin nähdä että mikä ihme "kaupunkikeskus on". Mutta sehän oli ihan vaan Tapiola.
PoistaTäytyy toivoa kovasti, etteivät keksi avata Ainoaan kirjastoa, sillä Tapiolan kirjasto Kulttuurikeskuksessa on huomattavasti parempi, kuin mitä saisivat Ainoaan tungettua. Muutenkin tuo Tapiolan kulttuurikeskushan on juuri sellaista kavattua julkista ei-kaupallista tilaa, mutta sen käyttöasteesta en osaa (kirjastoa lukuunottamatta) sanoa juuri mitään. Hieno pytinkin kyllä!
VastaaPoistaTuota... huhujen mukaan nykyiselle kirjastolle etsitään parempia tiloja. En tiedä miksi.
PoistaMä olen sellanen ihminen että "kaupunkikeskukselle" on tilausta ja liehunkin lasten kanssa mielelläni muualla kuin kotona, yleensä puistoissa, kaupungilla tai kavereilla, tai jos ollaan kotona, niin kutsun mielelläni kavereita kylään. Eli olisin varmaan just kohderyhmää :)
VastaaPoistaKesällä ei ole mitään ongelmia kun voi olla niin monessa paikassa ulkona mutta nyt tällä pidemmällä paskalla kaudella (syksy-talvi-kevät) on ongelmia. Yksi hyväksi havaittu paikka on Sanomatalon alakerta. Siinä on usein jotain taidenäyttelyä, siinä on värikäs kirjakauppa (joka voisi olla pieni lastenkirjaston sivupiste ideaalisti) ja tosi kiva kahvila jossa pieni leikkinurkka (tai nyt sellaisia säkkituoleja jotka lapsia innostaa myös) ja mikä parasta - paljon avaraa tilaa lasten kirmailla. Ainoa miinus on se, että paikka on myös toimittajien työpaikka eli mua hirvittää ne lasten kiljumiset jotka kaikuu joka paikkaan. Se on mun mielestä siis muuten tilana oikein onnistunut. Sen jos sais kloonattua johonkin jossa ei tartte olla huolissaan lasten kiljumisista ja laittaa vähän paremman leikkipaikan (joka ei olisi kahvilan yhteydessä eikä siten pakottaisi käyttäjiä ostamaan kahvilasta jotain) niin avot. Sitten kun tällainen paikka on olemassa niin se rakentuu parhaassa tapauksessa siinä koko ajan pikkuhiljaa.
Tärkeimpänä pidän tässä asiassa asennetta, eli lapset saisivat rauhassa mekastaa eikä ketään häiritsisi että vieras lapsi juoksee jaloissa kun itse katselee taidetta, mutta myös lasten vanhemmat osaisivat olla niin aikuisia että eivät antaisi lasten tehdä ihan mitä vaan, vaan muutkin ihmiset kuin pikkulapsiarkea juuri sillä hetkellä elävät tuntisivat paikan omakseen.
Sellon kirjasto on muuten myös kiva, mutta sielläkin pienten lasten äitiä häiritsee se, että se on kaikkien kirjasto ja lapset on syytä pitää hiljaisina.