Tämä Talvivaara vituttaa kohtuullisen paljon. Raskasmetalleja ja uraania sisältävää myrkyllistä paskaliejua valuu ympäristöön, uhaten Oulujokea ja Vuoksen vesistöä. Hyi saatana.
Kaksi ajatusta.
Ville Niinistö kirjoittaa blogissaan, että jos elinkeinotoiminnasta on merkittävää haittaa ympäristölle, on siitä oikeus hakea vahingonkorvausta. Oikeudenmukainen ajatus. Mutta kuinka paljon maksaa käyttökelvoton uimaranta? Uraanipitoinen juomavesi? Kala-apaja, josta nousee sulfaattia? Suvussa pitkään ollut mökkitontti lietejärven rannalla? Paikallisen matkailuyrittäjän elinkeino? Kadmium-myrkytys? Millä helvetillä näitä lasketaan? Lisäksi on niitä, jotka eivät pysty reklamoimaan.
Toiseksi, väkisinkin tulee mieleen, millä tolalla kaivosteollisuus on muualla maailmassa. Talvivaaran kaivos on vuonna 2009 tehdyn ympäristöriskinarviointiraportin mukaan "moderni laitos, jonka suunnittelun aikana on jo huomioitu ympäristöriskien minimointi ja vahinkojen ennalta ehkäisy". Huolimatta 92:a päästöihin liittyvästä huomautuksesta. Ahaa. Minkälainen mahtaa olla vanhanaikainen laitos maassa, jossa saastuttaminen ei ole rikos ja valvontaviranomaista ei ole?
Jos tuntuu, että joku tässä kusettaa, voi allekirjoittaa vaikka tämän adressin.
Kuka näitä niinistöjä yms. velttoa vahingonkorvauksilla uhkailevaa sakkia oikein voitelee? Jos olisi todellista halua ja huolta, kipsa olisi laitettu jo aikaa sitten kiinni. Vahingonkorvauksia, ei jumalauta. Niinku tä, tonni käteen kaikille viidensadan kilsan säteellä asuville? Se, että siellä on muovilla pohjattu joku uraanipitoinen lälliallas, on niin karmea ympäristörikos, että luulis nyt ympäristöministerillä olevan joku intressi puuttua asiaan. Siitä hyvästä pitäis joutua elämänmittaiseen vastuuseen selittelemään kepposiaan. Mutta ei saatana, liian kiire ministerilläkin jakaa jotain maisemahankepalkintoja. Paljosta vetoa, että huomisen Talvivaara-turneen jälkeen Niinistönkin takki kääntyy kuin D-vitamiinitutkijoilla konsanaan. Suomessa ei ole korruptiota, ydinvoimalat ovat turvallisia ja Talvivaara tarkoittaa sitä, että ensilumi saattaa tulla Kainuuseen. Sitten jaetaan pari pyttyä ja marnastaan kahvit. Ville voi palata Eiraan, vai missäs asuukaan, todennäköisesti aivan vitun kaukana Talvivaaran vaikutusalueesta kuitenkin, nukkua hyvin ja kirjoitella sitten lauantaiaamuna luomukahvin äärestä vähän blogia.
VastaaPoistaMua kiinnostaa enemmän ely-keskuksen ja kaivosyhtiön kytkökset. Kuka on tarkastanut/mitannut/valvonut ja mitä? Ovatko raportit avoimesti nähtävissä? Mä olen täysin menettänyt uskoni suomalaiseen rehellisyyteen ja siksi olenkin niin maan perusteellisen avoimuuden kannalla että virkamiesten toimia valvoa voi vaikka Pihtiputaan mummo.
PoistaKaivosteollisuus useissa maissa on todella härskiä touhua. Kaikissa paikoissa ei edes yritetä estää myrkkyjä valumasta esim vesistöihin ja työntekijöiden työturvallisuus on täys vitsi :(
VastaaPoistaEn sen kummemmin halua puolustella Talvivaaraa, mutta siellä sentään yritetään hoitaa homma isommin ryssimättä. Onnistumisen kans sit lienee välillä vähän niin ja näin, mikä on sääli, koska jos Suomessa näitä asioita ei saada oikeesti kuntoon niin missä sitten?
t. toinen keskivertomamma
No näinpä juuri. Munkin on vaikea uskoa että siellä ihan tahallaan halutaan ympäristö pilata mutta ylenkatse lienee melkoinen jos näin monta kertaa pääsee vahinkoja sattumaan. Voittoahan siellä toki halutaan tehdä.
PoistaSuomen kaivostouhut on kyllä oikeastikin muun maailman tilanteeseen verrattuna ihan pirun vihreää, mikä on tätäkin tilannetta tarkastellessa aika vaikea ymmärtää. Tosin eihän se nyt mikään tekosyy ole tehdä asioita yhtään huonommin, että jossain tehdään ihan päin persettä.
VastaaPoistaSuomen Kuvalehdessä oli about kuukausi sitten juttua kaivoksesta, jota joku australialainen (!) firma puuhaa Kuusamoon. On vasta luvanhakuvaiheessa, joka vähän takkuilee, kun sama yhtiö on saanut edellisistäkin projekteistaan jotain ympäristöviranomaisnoottia. Kaavailtu kaivoslue on lähellä mm. vesistöä, jolle viedään turisteja ihmettelemään sitä, että Suomessa voi juoda vettä suoraan järvestä. Siellä ny porukalla mietitään kovasti, että eikös kuitenkin kannattaisi ottaa tässä maailmantilanteessa ne parisataa työpaikkaa, jotka kaivos mukanaan väliaikaisesti tuo!
ÖÖÖÖ, EI?
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=285
PoistaHeikkilästähän voi olla kukin omaa mieltänsä, mutta tuosta kirjoituksesta saa käsitystä asiasta lisää. Toki tuo on varsin ronskisti kirjoitettu. On siellä kuitenkin pointtinsa, miksi minäkin aiemmassa purkauksessani nostin ministeristason henkilöä esille. Kun viranomainen ei tee mitään, paitsi nyökyttelee, kun kaivoksen edustaja kertoo, että kaikki on tosi kivasti, ni kyllä jonkunlainen interventio (jollain muulla tasolla kuin kohdistuen yksittäisen virkamiehen päätökseen) olisi varmaan mahdollista suorittaa. Jos oikein olisi tahtoa.
Sulla on, Kris, hyvä huomio tuossa viimeisessäsi, tuo väliaikaisesti. Kuinka monta sotkamolaista Talvivaara tällä hetkellä työllistää? "Kaivoksesta ei tullut Sotkamolle odotettua piikkiä työllisyystilastoihin. Syynä on se, että paikallisten kvalifikaatio ei yksinkertaisesti riitä. Alueellista väestöä suositaan ainoastaan siinä tapauksessa, että heidän ammattitaitonsa on yhtä hyvä kuin muualta tulevan työntekijän". Mutta koska työpaikat. Kumma, ettei kukaan ole koskaan ollut huolissaan Kainuun ELY-keskuksen virkakoneiston "kvalifikaatiosta".
Vihreiden fb sivulta pongattua: Laki on kirjattu niin, että vain, ainoastaan ja yksinomaan ELY-keskus voi kaivoksen sulkea. ELY-keskuksen päätöksistä voi valittaa vain oikeudellisen prosessin kautta (kun joku päätös on tehty). Tämä on viime hallituksessa keskustalaisen ympäristöministerin johdolla luotu malli, jolla on ihan hienosti haettu hajautettua valtaa, mutta ongelma on juuri tämä. ELY-keskuksen ohi ei voi mennä, paitsi ELYä ohjaava ministeriö korkeintaan, joka on työ- ja elinkeinoministeriö.
Poista--
No. Tässä on selkeästi lakimuutoksen paikka, jotta jatkossa voidaan puuttua jonkun yhtiön toimintaan valvovan virkamiehen ohi. Päitä on tiputtava, jos edes osa tästä pitää paikkansa: http://suomenluonto.blogit.fi/nain-kainuun-ely-keskus-menetti-uskottavuutensa/
Nyt en löydä lähdettä, mutta jossain kohtaa edellisen eduskunnan aikaan oli juttua kuinka monilla kansanedustajilla on Talvivaaran osakkeita. Voisiko jostain tarkistaa esim. Häkämiehen osakesalkun sisällön?
Pekka Perä puhuu erityislapsista. Nyt, tule apuun, Erin Brockovich!!
PoistaHäkämiehen salkusta en tiedä, mutta eikös se ollut Paula L. joka ympäristöministerikaudellaan tankkas talvivaaran osakkeita sadoilla tuhansilla... eikun hups, se olikin sen mies, niin eihän siinä sit mitään jääviys/sisäpiiririongelmaa ollutkaan, vai mitä?
PoistaMusta tuo juttu meni mediassa ihan liian pienellä huomiolla.
t. toinen keskivertomamma
Ai että mua muuten ärsyttää suomalaisen virkamiehen koskemattomuus. Kaikissa vastuukysymyksissä pitää olla pelinappulana duunipaikka: jos et hoida hommiasi, saat kenkää. Eikä ole ikinä enää asiaa julkiselle puolelle.
PoistaJa tämä saakelin monimutkainen marssijärjestys siitä kuka on kenenkin pomo ja kellä on valta sanoa mitä. Mitä helvettiä tekee ympäristöministeriöllä, jos se ei voi ottaa kantaa tällaisiin ongelmiin? Sehän tarkoittaa että koko laitos on turha. Pitäisikö ympäristöasioiden olla jokaisessa ministeriössä jonkinlaisen (suurehkon) osaston asia?
Lehtomäki meni osakepaljastuksen ja jätevesilain jälkeen aika hiljaiseksi. Hänessähän olisi ollut puheenjohtajaainestakin.
ministeri ei muuten ole virkamies, jos lehtomäkeä tässä tarkoitetaan.
Poistahttp://www.talvivaara.com/sijoittajat/osake/suurimmat_osakkeenomistajat
PoistaKainuun ely-keskukseen osoittaa sormi. Siellä se valvova virkamies on. Talvivaaraankin osoittaa sormi toki. Niinistö ei voi puuttua yksittäisen virkamiehen päätökseen koska laki ja oikeuskansleri kieltävät. Tästä voi lukea lisää vaikkapa vihreiden fb-sivulta.
VastaaPoistaSinä ja minä voimme allekirjoittaa adressin ja lahjoittaa kympin tai jonku muun summan Stop Talvivaara toimintaan. Vaikka kaivos suljettaisiin huomenna rahaa tarvitaan esim. siivouksen raportointiin (joo olen optimisti) http://www.stoptalvivaara.org/fi/tuki.html
Ahistaa kovasti oman ja lasten terveyden puolesta täällä ajajuoksulla. Vesinäytteitä otetaaan ja ihmetellään miten kainuulaisia ei saada kuriin. Hemmetti jos joudutaan pullovedelle. Viikon vinkki: pakastaa pian vettä pakastin täyteen.
VastaaPoistaOlen kyllä pahoillani kainuulaisten puolesta. :(
PoistaKatja, ympäristöhaitoissa ja varsinkin erityisen sikamaisissa ja toistuvissa tapauksissa olisi kertakorvauksena ja monesti hihasta ravistettuna (alakanttiin) määriteltyä vahingonkorvausta tehokkaampi tapa edellyttää (korvausten ohella) pilaantuneiden kohteiden kunnostamista ja menetettyjen arvojen ennallistamista. Näistä toimenpiteistä aiheutuu moninkertaisesti enemmän vaivaa ja kuluja sekä näkyvyyttä. Sanktioiden tulee olla niin tuntuvia ja realisoituvia, että niillä on todellista vaikutusta haitan aiheuttajan toimintaan. Pienet ja epätodennäköiset korvaussummat houkuttelevat toimijoita ottamaan tietoisia riskejä taloudellisen edun maksimoinnissaan. Valitettavasti kestävän kehityksen parametreistä taloudellinen näkökulma toteutuu usein ympäristö- ja sosiaalisen näkökulman kustannuksella. Monesti vielä niin, että taloudelliset hyödyt keskittyvät hyvin suppealle hankkeen omistajajoukolle yhteisön tai yleisen edun sijaan. Eikä tarvitse mennä Sotkamoon saakka, vaan samalla mallilla pyöritetään esim monia alueiden käytön kehityshankkeita täällä Espoossakin. Onneksi sulla on nyt mahdollisuus vaikuttaa Espoon toimintatapoihin ja mulla on vakaa luottamus valtuutettuuni :). Terveisin Ullis
VastaaPoistaNo juurikin näin! Vahingonkorvaus kun on täysin subjektiivinen ja abstrakti käsite. Ja kiitos luottamuksesta, olen jo vähän päässytkin tutustumaan tähän arkeen erinäisten sähköpostilistojen kautta. Jännää nähdä mihin lautakuntaan pääsen / joudun. :)
PoistaEn mitenkään puolustele Talvivaaran toimintaa, tuollaistahan ei saisi sattua Suomessa vaikka muualla maailman kaivoksilla tapahtuukin. Jotenkin vain ärsyttää uutisointi ja mekkalointi asiasta; suuren radiokanavan aina-pää-auki-juontaja ilmoitti täytenä totena että nyt sieltä valuu kaikki jätevedet suoraan vesistöön. Jätevedet valuvat varoaltaisiin jotka kestävät ja kapasiteetti riittää (Yle uutiset 8.11.)Pieni määrä jätevedestä pääsee ympäristöön, eikä suoraan vesistöön.
VastaaPoistaNo joo, journalismin tasosta on kyllä syytäkin olla huolissaan. Mutta kokonaiskuvahan on välitetty ihan oikein: uhka on olemassa, sillä vuoto senkun jatkuu, sitä on saatu tukittua vain osittain. Oletan, että ne varoaltaatkin joskus täyttyvät.
PoistaNiin - Talvivaaran osalta on todella tainut olla pukki kaalimaan vartiajana; edellisen hallituksen aikana lupia ilmeisen löyhäkätisesti myönnetty hankkeelle ja ympäristöministerinä Lehtömäki, jonka lähisukulaiset hankkivat kasan ko. yhtiön osakkeita salkkuunsa. Ja lisäksi - sisäpiiritietoahan ei ollut, tietenkään ?
VastaaPoistadfdffd
VastaaPoistaThis just in: "Talvivaaran patoa valvovan viranomaisen ja padon rakentamisen väliltä löytyi yllättävä yhteys: Patoturvallisuusjohtaja Timo Regina Kainuun ely-keskuksesta on itse ollut johtamassa tiimiä, joka vastasi Talvivaaran kaivoksen kaikkien maarakennustöiden suunnittelusta. Hän oli tuolloin projektijohtajana valtion Destia-yhtiön kaivosyksikössä. Sittemmin Regina on siirtynyt Kainuun ely-keskukseen. Yle kirjoitti pari päivää sitten näin: ”Patoylitarkastaja Timo Regina Kainuun ELY-keskuksesta ei usko, että kaivoksilla olisi menty siitä mistä aita on matalin.” Näin sanoessaan Regina käytännössä arvioi omaa työtään Destiassa. Juha Kauppinen / Suomen Luonto"
VastaaPoistaEi "usko"? Eikö Patoylitarkastaja Reginan pitäisi tietää, mistä kohtaa aita on ylitetty, jos hän itse on ollut projektin työnjohdossa?
PoistaAnd the gift just keeps on giving: arvatkaapa onko näissä varoaltaissa minkäänlaista vuorausta.
PoistaMut hei, Suomihan on maailman toiseks vähiten korruptoitunut maa... Se melkeen jaksais naurattaa, jos ei aina välillä vituttais niin paljon. Tää hommahan on niin sisäänrakennettua systeemiin, ettei sitä todennäköisesti kaikki edes tajua, eikä sitä kukaan pysty purkamaan vaikka yrittäis :(
Poistat. toinen keskivertomamma
Mä olen aika herrauskoinen ja luotan mieluusti valtiovaltaan joten tätä mun seuraavaa lausuntoa kannattaa ehkä tarkastella sen tiedostaen, MUTTA: muistuttaisin, että Suomi on tosi pieni maa, joten luottamustoimien ja muiden tärkeimpien duunien lankeaminen etenkin Etelä-Suomen ulkopuolella samoille henkilöille ei ole mikään ihme.
PoistaMutta onneksi näihin epäselviin tilanteisiin olisi tarjolla sellainen suositeltava liike, kuin itsensä jäävääminen! Sitä ei jostain syystä kukaan tajua tai halua ikinä tehdä, "kun kyllähän mä nyt itse tiedän, että ihan hyvin voin osallistua oman työni arvioimiseen". Sikamaisessa Nuorisosäätiö-keississäkin oltiin porukalla pöyristyneitä syytöksistä. En tiedä johtuisiko se sitten siitä, että Suomessa ei olla totuttu ulkopuoliseen valvontaan, vaan on ihan luontevaa pienissä piireissä puuhailla etenkin just kunta- ja yhdistystasolla vähän mitä sattuu?
Joka tapauksessa tollaisia Lehtomäki & Talvivaara -tyylisiä tapauksia olisi vaikea kuvitella samassa mittakaavassa isompiin maihin (vai enkö vaan ole seurannut uutisia?). "Joo kato nää osakkeet on mun miähen ja lapsien nimissä, joten enhän mää näistä tietenkään mittään tierä!".
FB:stä poimittua: Noi jäte "altaat" on kuulemma maahan kaivettuja kuoppia joiden pohjaan on asennettu muovikangas. Niiden jäte on niin myrkyllistä, että kesäisin Talvivaaraan on palkattu kesätyötekijöitä hätyyttämään lintuja, etteivät ne laskeutuisi tähän "altaaseen". Ongelmana kun on, että jos lintu pääsee altaaseen asti se kuolee välittömästi.
VastaaPoistaKinkkinen juttu. Suomessa kun ei oikein ole kokemusta kaivostoiminnasta.
VastaaPoistaKaiken lisäksi kaivoksen sulkeminen tietäisi taas suurtyöttömyyttä Kainuuseen.
Hei jei, eka kommentti mitä kirjotan blogiisi, mitä olen lukenut ehkä vuoden verran. Näkökulmasi perheellisenä ei ole sinnepäinkään kun itselläni on tällähetkellä, mutta kirjotat asiaa ja tykkään tyylistäsi!
VastaaPoistaMutta tohon adressiin ja syyllisten etsimiseen..
Jos kaivostoiminta lopetettaisiin, kenelle lankeaisi korvausten/entisöinnin kustannukset? Eikö olisi oikein että kaivostoiminta saisi jatkua ja joutuisivat itse vastaamaan aiheuttamistaan vahingoista? Ja onko tuossa tapauksessa kaivos edes syyllinen? Tottakai, mutta miksi sen annettiin jatkaa toimintaansa, miten se muka olisi päässyt läpi jos tarkastelutoiminta olisi pelannut..
Asioilla on monta puolta. Myönnän, etten itse ole aiheeseen lähemmin perehtynyt - median paisuttelu on ärsyttänyt. Mutta sen pohjalta mitä olen kuullut, vastuuseen pitäisi kai laittaa ennemmin viranomaiset. Tai antaa yritykselle edellytykset korjata tilanne ja korvata vahingot, ei sulkea sitä ja sälyttää kaikkea veronmaksajille..