Vaalikoneiden kysymyksiin en osaa vastata. En minä tiedä, mistä kaikista komponeneteista kestävyysvaje muodostuu tai miten yksilön vastuuta omasta ja perheensä hyvinvoinnista pitäisi lisätä. Dammit, haluan ehdokkaan, jonka arvostelukykyyn voin luottaa vaikeissakin asioissa! Sitäpaitsi se "osuvin" tyypikin vastaa 60%:sti samalla tavalla kuin minä. Miten huolestunut tästä pitäisi olla?
Vaalitentitkään eivät ole avanneet silmiä muuhun kuin käytöstapojen puutteeseen. Toistensa päälle räpättävät marailijat eivät vastaa kysymyksiin eivätkä kuuntele paskan vertaa mitä muut puhuvat. Saattaa johtua osaksi myös toimittajista. Hyviä politiikan asiantuntijatoimittajia on harvassa. Kriittinen ja keskusteleva ote puuttuu kun kysymykset ovat täysin etukäteen käsikirjoitettuja.
Vaalimainoksista ei ole koskaan ollut apua. Kun arvoista väännetään sloganeita, kaikki tolkku putoaa pois.
- Asiaa. Ja enää pitäisi tietää, mitä asiaa. (Tämä muuten nauratti, vaikka periaatteessa kyse on vakavasta asiasta.)
- Peruuttamalla ei pääse eteenpäin. Ehkä tämän epäkurantin itsestäänselvyyden toteamisella halutaan viedä huomio pois siitä, millä vehkeellä ja vaihteella kokkarit haluavat eteenpäin pöristellä.
- Työ ja oikeudenmukaisuus. No työttömyys ja epäreiluus olisikin aika erikoinen linja.
- Murra vanhojen puolueiden ylivalta. Ja tilalle siis katolisen pappapuolueen ylivalta?
- Tule mukaan naimalakkoon! Pieni hetki, käyn ensin kuolemassa myötähäpeästä.
Mutta eihän sellaista ole. On vain taloususkovaisia reaktorinhalaajia, kaksinaamaisia Ideapark-vouhottajia, kuukkeleista huolestuneita nössöjä, vallanhimoisia populisteja, tekopyhiä metusalemeita ja yhden asian jättehejsan-mielistelijöitä.
Joo, voisi sanoa, että eniten vituttaa kaikki. Äänestäisin Akua, jos mitenkään voisin menettämättä uskoani myös itseeni.
No mä olisin ehkä äänestänyt Husein Muhammedia, mutta yli 12 tunnin ja yli sadan euron Rooman-keikka ei sitten houkutellutkaan riittävästi. Että pitäkää eduskuntanne :)
VastaaPoistaPohjimmiltaan kai äänestämisessä on kuitenkin kyse luottamuksen antamisesta. Itse ei tarvitsekaan kaikesta tietää tai osata, jos luottaa siihen, että tuo ehdokas käyttää viisaasti päätösvaltaa minunkin äänelläni.
VastaaPoistaToivottavasti löydät ehdokkaan, jota voit varauksetta äänestää. Tunnetko ketään ehdokasta henkilökohtaisesti? Usein ainakin itse löydän ehdokkaan loppuviimeiksi henkilökohtaisen kontaktin perusteella. Haluan vähän jututtaa ja testata häntä ennenkuin äänestän.
Tsemppiä ehdokkaan etsintään! Älä jätä äänestämättä :)
Edelliset oli hyviä kommentteja. juttele jonkun ehdokkaan kanssa, jota voisit edes harkita? Husein Muhammed vaikuttaa munkin mielestä hyvältä valinnalta - mikä itseironia tyypillä :) (ei tietty pelkän itseironian takia kannata äänestää, mutta siis tämä vielä hyvien ajatusten päälle) Vaikka itse äänestäisinkin Johanna Sumuvuorta tai Mari Puoskaria Helsingissä, kun haluan aina kun voin äänestää naista. Mutta jos vaikka saataisiin eka maahanmuuttajakansanedustaja vihdoin? Onhan niitä monia kriteereitä ännestää, kunhan äänestää... Sanoisin kuitenkin että valitse ensin puolue ja sitten ehdokas sieltä. Tsemppiä valintaan! :)
VastaaPoistaArkitehti, no ehkä sulla on ihan legitiimi syy jättää väliin. :) Mut ei toi Muhamed aja mun näkökulmasta olennaisia pointteja. Maahanmuuttokysymykset on mulle suht yhdentekeviä. Sitäpaitsi olen espoolainen eli ehdokkaan on löydyttävä Uudeltamaalta.
VastaaPoistaLouna, no aivan niin! Mutta kun en nimenomaan löydä sellaista johon voisin luottaa arvo- ja suunavausmielessä. Henkilökohtainen kontakti olisi toki tärkeä, jos olisi laittaa ehdokkaan etsimiseen pari päivää jossain Nummelan torilla.
Tukholman tyttö, puolueen valinta tässä onkin vaikeaa. Pakko varmaan Vihreisiin tyytyä vaikka ne onkin nyhveröitä ja aivan liian liberaaleja mun makuun. Johanna Karimäki vaikuttaa paperilla ihan hyvältä, mutta tyyppi on jo kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettu enkä ole koskaan kuullut häneltä yhtään ulostuloa. Mä kaipaan visionääriä!
Samoja ajatuksia. Mutta vielä vaikeampaa on löytää ehdokas jostain periferiasta... Vihreät rupeaa olemaan liian oikeistolainen mm. ajamalla alvin nostamista (tasaveroa). Ainoa naisehdokas yhdestä puolueesta on aivan liian nuori ja kokematon. Demarit ovat vanhoja tehdasäijiä. Vaikeaa. Mutta äänestettävä on, toki.
VastaaPoistaHear hear! Sun kirjoitus tiivisti täydellisesti mun ajatukset näistä vaaleista. Itse päädyin lukemattomien vaalitenttien ja -koneiden jälkeen lopulta rajaamaan itselleni kolme ehdottomasti tärkeintä asiaa ja äänestin ehdokasta joka oli näissä asioissa vahvasti samaa mieltä. Päädyin vihreisiin vaikka mua ottaakin ne vähän päähän. Ja siis fyi, tää Uudellamaalla äänestäminen (first time) on aivan perseestä. T.Hannan kaveri Laura
VastaaPoistaMama eduskuntaan, saat mun äänen! Muuttaako politiikka ihmiset kyynisiksi vai hakeutuuko sinne vain jo valmiiksi sellaiset.
VastaaPoistaAika hyvin kiteytit, mitä noi puolueet on :D
VastaaPoistaPitää vain valita se pienin paha.
pitäisi olla vaalikone ei politiikkaa seuraaville.
VastaaPoistasellanen joka kysyy aiheesta kuin aiheesta kysymykset tyyliin kumpi on sun lempiväri punanen vai sininen.
silleen suorasti ja yksinkertaisesti. vaikee vastata jos ei tiedä mitä kone kysyy:)
mutta mun on pakko vielä aamulla ottaa revanssi vaalikoneen kanssa. jos löytyis joku helmi.
Pellon pientareella, aivan! Helsingissä olisi ollut enemmän varaa mistä valita.
VastaaPoistaHanna kaveri Laura, mäkin päätynen Vihreisiin vaik ne on päätyneet pelaamaan napeilla ja pääviestiä ei ole. Niillä on imho myös massiivinen johtajuus- ja siten uskottavuusongelma.
Lukulasi, haha, olen taas ihan vakavasti paasannut himassa että ens kerralla oon mukana ja sitten tulen järkiini jossain vaiheessa. Mähän saisin siellä paskahalvauksen.
Anonyymi, ihan optimitilanne. :)
Piparella, hyvä idea! Tsemppiä taistoon.
Mä päädyin Jari Ihoseen (joo olen insinööripervo). Suomi on Euroopan pohjoisin maa, joka on samalla haaste ja mahdollisuus. Täällä täytyy tehdä sellaista energiapolitiikkaa josta voi riuhtoa bisnestä. Sitten Stubbi voi keikkua reppureiskana myymässä niitä maailmalle. :)
Voi ei, monet ehdokkaathan on nimenomaan idealisteja, eihän sitä puuhaa muuten jaksaisi... yrittää tökkiä maailmaan itse toivomaansa suuntaan, joutuen tekemään välillä tosi ikäviä kompromisseja. Kun Suomen poliittinen järjestelmä on vaan niin kompromissihakuinen, se muakin tökkii. Musta väite "vastakkainasettelujen aika on ohi" on ihan ihmeellinen - sitähän politiikan just pitäisi olla, vastakkainasettelua! Jo Ruotsissa asetelma on ihan eri, ollaan oikeasti jotain mieltä, ja sitten sen mukaan mennään hallitukseen. Täällä voi kaikki leikkiä kaikkien kanssa. Siinä mielessä nää vaalit on olleet hienot, kun oikeasti on ääripäitä ja vaihtoehtoja siitä millaista Suomea haluaa. Mutta entäs sitten jos ei oliskaan henkilövaali, vaan valittaisi pelkkä puolue niinkun Ruotsissa? Oisko se sitten kivampaa? Ruotsissa äänestysprosentti on ihan eri luokkaa kuin Suomessa.
VastaaPoistaOn tietty niin helppoa, kun mulla ei ole mitään miettimistä puoluevalinnassa... :)
Piparella, olen samaa mieltä että vaalikoneiden pitäis olla yksinkertaisempia. Ja ne on lisäks aika asenteellisia, monet kysymyksetkin on ihan kummallisesti asetettuja. Joko useampi vaihtoehto passaa tai ei sitten mikään. Mutta oisko helpompaa jos vaalikoneita ei olis? Ei niitä niin kovin kauaa ole päässyt täyttelemään...
Hyvä Katja kun kuitenkin löysit ehdokkaan. Sit kun ei löydä niin on pakko asettua ehdolle itse! Sä et kyllä kestäisi eduskunnassa kovin kauaa vaan saisit sen paskahalvauksen oikeesti :)