Anonyymi lukijani kyseli, käytänkö tässäkin raskaudessa yksityistä äitiysneuvolaa. Käytän kyllä. En oikeastaan tullut edes ajatelleeksi muuta vaihtoehtoa.
Ensinnäkin. Vastaanottoa pitävä Kristiina Laakso on kokenut kätilö ja erikoissairaanhoitaja, jolla on itselläänkin lapsia. Voin luottaa siihen, että hän tietää, mistä puhuu. Krisselle voi soittaa muulloinkin kuin arkisin klo 11-12 välisenä aikana. Tämä oli täysin olennainen juttu, kun niin moni asia aiheutti epävarmuutta ekassa raskaudessa. Nyt tilanne on tietty toinen, en ole käynyt vastaanotollakaan kuin pari kertaa.
Toiseksi. Yksityisen neuvolan käyttö säästää aikaa. Nykyisessä työmatkassa menee hukkaan niin pirusti elämää, että en yksinkertaisesti kykene lukemaan vanhoja naistenlehtiä labra- ja terkkarijonoissa. Hemoglobiinit, kusitestit, verenpaineet ja mahamittaukset sun muut hoidetaan yhden ja saman tyypin kanssa. Lisäksi mun on paljon nopeampi asioida Helsingin keskustassa kuin Espoossa.
Bonuksena Krisse on aivan mahtava tyyppi. Jämäkkä ja maalaisjärkeä käyttävä ammattilainen, jonka kanssa on kiva jutella sekä äitiydestä että yhteiskunnasta, ja joka osaa nauraa sille, että en muista raskausviikkoja, äitiyskorttia ja punnitusta. Vaikeinta hommassa onkin lopettaa Krisselle soittelu lapsen syntymän jälkeen.
Ai sä hoidat kusitestit Kristiina Laakson kanssa.
VastaaPoistaYmmärrän hyvin yksityisen neuvolan käytön, varsinkin, jos kokemukset siitä ovat hyviä. Nuo testit kyllä hoidetaan julkisellakin puolella sen saman tyypin kanssa, joka itselle on osoitettu.
VastaaPoistaTäytyy osallistua keskusteluun kunnallisen neuvolan kävijänä.
VastaaPoistaPalvelu on yllättänyt mut laadukkuudellaan, sillä ainakin meillä neuvolatädin saa kiinni helposti ja kaikki testit tosiaan otetaan yhdellä tyypillä eikä labroissa ole tarvinnut jonotella kuin kerran trisomiaseulaan tehtävän verikokeen takia. Silloinkin menin vartin etuajassa ja pääsin heti sisään.
Kun seilaan kahden kaupungin väliä niin sekään ei ole tuottanut ongelmaa, osa neuvolan toimintaa on ollut puhelin"käynnit" milloin kartoitetaan kuulumiset ilman pissakokeita ja muita puhelimella.
Ainoa miinus tosiaan on se, ettei neuvola sijaitse Helsingin keskustassa vaan Oulussa :D
Ajattelin kertoa omasta neuvolakokemuksestani: kutakuinkin kuin tuo yksityisvastaanotto. Soittoajat ovat todellisuutta kunnallisella puolella, mutta ne voi näppärästi kiertää meilitse. Ajat varataan etukäteen ja ei jonotella, täti on mukava. Ei kyllä naura sille kortin unohtelulle mutta ei siitä juuri piittaakaan, koneellahan ne lukemat ovat.
VastaaPoistaMutta jos oma kokemus on toisenlainen, on toki fiksua vaihtaa. Turha pilata odotusaikaa ikävillä ihmisillä.
Onpas Espoossa omituinen neuvola, jos kaikkia asioita ei hoideta yhdellä kertaa saman terveydenhoitajan vastaanotolla.
VastaaPoistaMinulla on 3 lasta ja jokaisen raskauden alkuvaiheessa olen harkinnut tuota Kristiina Laakson neuvolaa. Googlettamalla vain ei ole löytynyt juurikaan käyttäjäkokemuksia. Kiva kuulla, että olet ollut tyytyväinen. Mielelläni kuulisin lisääkin kokemuksia tulevaisuutta silmällä pitäen. :)
VastaaPoistaOlen viimeisen 5 vuoden aikana käynyt kahdessa eri neuvolassa Hgissä ja neuvolantätejä on ollut yhteensä toistakymmentä - osa hyviä, osa vähemmän hyviä ja oa suorastaan ammattitaidottomia tapauksia. Yhtenä esimerkkinä tässä vaikkapa kerrottakoon, kun toisessa odotuksessa sain viikolla 41+2 raskausmyrkytysoireita (mm. kovaa päänsärkyä ja näköhäiriöitä) ja kävin neuvolassa tarkastuttamassa onko kaikki ok. Sain vastaukseksi ivallista "ei sul mittään oo, turhaan tulit" naureskelua ja myös pukeutumistani kommentoitiin ivalliseen sävyyn. Vastaavia esimerkkejä on mahtunut monia tähän vuosien varrelle. Kaiken kaikkiaan luottamus julkiseen terveydenhuoltoon on itselläni muutenkin huono ja etenkin tässä elämänvaiheessa sitä haluaisi asiallista ja kunnioittavaa kohtelua, ei halveksuntaa ja ylimielistä asennetta tai muuta tyhmää kommentointia. Ja uskon että yksityisten palveluiden kysyntä kasvaa koko ajan niin raskeuteen kuin synnytykseenkin liittyvissä aiheissa.
Mulla jäi pari hemppa-arvoa ottamatta kun labra lopetettiin meidän lähiterveysasemalta ja olisi pitänyt mennä täysin vastakkaiseen suuntaan pitkästi, että olis päässyt labraan. Terkkari kyllä otti sormesta, mutta arvot oli niin omituisia että laittoi lähetteen labraan - jonne en sitten koskaan päässyt :D Onneksi ne tikkupissatestit oli aina negatiivisia - en olisi varmaan koskaan päässyt sinne labraan asti otattamaan kunnon testejä. En ymmärrä miksi niitä labroja on pitämnyt lopetella ja keskittää, kun tuokin meidän terveysaseman labra oli kuitenkin koko ajan täystyöllistetty ja kauheet jonot.
VastaaPoistaAnonyymi, oliko tää sun mielestä merkittävin tieto? :D
VastaaPoistaHenkka, kuulemani perusteella ei hoideta.. Käytännöt ilmeisesti vaihtelevat hyvinkin paljon. Anyway, pääsyy on tuo luottamus. Se romuttui lastenneuvola-aikana täysin.
Elsa, hyvä kuulla, että Oulussa homma toimii! Noi puhelinkäynnit olis muutenkin ihan hyvä ratkaisu ns. ongelmattomalle odottajalle.
kl, mullahan ei siis ole henkilökohtaista kokemusta muusta kuin lastenneuvolasta, joka oli suorastaan vitsi, joten voi hyvin olla että homma toimii monessakin paikassa. Hmm. mun mielestä sposti ei ole näppärä vaihtoehto. Kun haluan tietää jotain, haluan tietää heti. :)
Anonyymi, en tiedä, ei ole kokemusta.
Äitee x 3, just.. Jos haluat kuulla lisää niin kysy vaan, vastailen minkä osaan. :) Koska olen vakiduunissa, en ikinä edes käy julkisessa terveydenhoidossa muuten kuin lastenneuvolan osalta. Onneksi olen terve, muuten tulisi verojen lisäksi vähän kalliiksi.
Karina, tulee katsos edulliseksi lähettää paksuilijoita labraan jonnekin hevonkuuseen. Eivät nimittäin mene. Pelkkää säästöä. ;)
Itselläni oli vakaa aikomus käydä yksityisessä neuvolassa "sitten joskus". "Sitten joskus" tulikin aika äkkiä, ja päädyin ikään kuin vahingossa kunnalliselle puolelle. Neuvolamatkani on hieman pidempi kuin kävelymatka taloyhtiön roskikselle, ehkä 100m, mutta silti touhu kunnallisella puolella ottaa niin paljon nuppiin, että aion ehdottomasti hoitaa seuraavan raskauden yksityisellä puolella.
VastaaPoistaOlen tietysti tavannut kaikki neuvolan terveydenhoitajatkin vuorotellen, mutta pahinta ovat olleet neuvolalääkärit. Ensimmäinen lääkärikäynti oli niin suuri järkytys, että näen siitä (oikeasti) edelleen painajaisia: lekuri mm. alkoi täysin varoittamatta huutaen tivaamaan, haluanko aiheuttaa lapselleni elinikäisen vammaisuuden ja ylähuulihalkion. Että olenko valmis ottamaan vastuun lapseni vammaisuudesta. Tämä siksi, että kysyin, voisinko saada allergialääkkeeseen reseptin kahden viikon mittaisen häämatkan takia. Lääkäri selasi jotain terveyskirjastoa netistä 20min (!) täysin hiljaa, minkä jälkeen luki minulle ääneen tekstinpätkän, jossa todettiin ko. lääkkeen säännöllisen käytön saattavan aiheuttaa epämuodostumia. Kysyin, onko lääkkeen kertaluontoinen käyttäminen hätätilanteessa säännöllistä käyttöä. "Ei, mutta kato se yksikin kerta saattaa riittää."
En nyt litteroi tähän käynnin koko sisältöä, mutta pointti tuli varmaan selväksi. Olen jälkeenpäin saanut selville, että kyseinen lääkäri on lähiseudulla kuuluisa kusipäisyydestään. Olen sittemmin tietysti vaihtanut neuvolalääkäriä neuvolani toiseen lääkärivaihtoehtoon, joka on ilmeisesti käynyt keinosiementäjän kanssa saman peruskoulutuksen, mutta on muuten ihan mukava.
Mä kävin esikoista odottaessa Kristiinalla mutta ihan julkisella puolella (oli ainakin silloin vielä Kallion äitiysneuvolassa) ja tykkäsin kyllä hänen tyylistään - vaikka ekalla kerralla vähän järkytyin suorapuheisuutta :D Paras osuus oli, kun Kristiina kävi tsekkamassa meidät kotona viikon päästä synnytyksestä: punnasi lapsen sellaisella kalamitalla, kehas mun hävinneitä kiloja, ihmetteli miten hyvin istun, tsekkasi jälkivuodon ja repeämän, pisti vauvan suuhun tutin ja pyöräytti otsasta, jolloin kaveri nukahti ja nukkui kolme tuntia :D (ei sittemmin nukkunutkaan niin pitkään...)
VastaaPoistaMulla on onneks ollut neuvolantätituuria, nykyinen äitiys+lastenneuvolaterkka (ihan täällä Vantaalla) on aivan mahtava. Ei kätilökoulutusta mutta muuten vetää vertoja Kristiinalle nuorehkosta iästään huolimatta. Myös meidän neuvolalääkäri on todella mukava ja asiansa osaava (ja mun esikoisen luokkakaverin äiti :D).
Muistaakseni Kristiinalla on kyl "vain" yksi lapsi, joka on syntynyt keisaroimalla. Mut hänen ymmärryksensä synnytyksiä ym. kohtaan on kyllä uskomattoman laaja.
Ei ole pk-seudun äitiysneuvoloista kokemusta, mutta mä olin kyllä hyvin tyytyväinen omaan äitiysneuvolaani julkisella puolella. Muutettiin vielä eri kunnan alueelle raskauden aikana, joten tuli ihan kahdet eri käytännöt tutuiksi. Eniten jotenkin alussa jopa ihmetytti miten se kaikki saattoi olla ilmaista (no joo, veroissahan se maksetaan, mut kun terveyskeskuksessakin pitää aina joku poliklinikkamaksu kuitenkin maksaa) ja miten hämmentävää oli, kun ihan vain oltiin kiinnostuneita siitä miten mä voin vaikkei mussa ollutkaan mitään vikaa. (vrt. yleensä käydään lääkärissä kun on joku sairaus / ongelma). Mut hyvähän se on että jokainen löytää itselle sopivan ratkaisun. Se, että joku käy yksityisellä on vain muille julkisella puolella käyville plussaa ja enemmän resursseja. Pääsin aina puhelinajalla lävitse enkä kyllä itse edes ymmärrä miksi pitäisi aina olla mahku soittaa, jos on tosi hätä niin kyllähän synnytysvastaanotto sairaalassa sitten tarvittaessa palvelee. Mielestäni se päivittäinen soittomahdollisuus on jo itsessään ihan käsittämättömän hyvä.
VastaaPoistaNäköjään ihan laidasta laitaan menevät neuvolakokemukset. Meillä päin puhelintunnilla ei pääse läpi, voin tässä jo viiden vuoden kokemuksella sanoa. Ja neuvolatoimintaa on keskitetty, joten neuvolaamme päästäkaseen täytyy mennä kahdella bussilla, joihin on yleensä vähän liikaakin tunkua vaunujen kanssa. Plus sitten henkilökunnan olematon ammattitaito, asiakaspalvelutaidot ja ajoittain jopa käytöstapojen puute. Kiva jos muilla on ollut hyviä kokemuksia.
VastaaPoistaKris, minulla oli itse asiassa vähän samantyyppinen kokemus yhdestä neuvolalääkäristä, olisikohan kyseessä ollut sama lekuri? ;-) Kuulosti niin tutulta!
Katja: Itselleni on asiantuntemuksen lisäksi tärkeintä se, että henkilökemiat kohtaavat. Olen itse tooosi "luomuhenkinen hörhö" niin raskauden, synnytyksen kuin lapsenhoidonkin suhteen ja jos menisin yksityiselle puolelle maksamaan itseni kipeäksi haluaisin olla todella varma siitä että arvojani ymmärretään ja kunnioitetaan. Olenkin juuri miettinyt millainen suhde KL:lla mahtaa olla esim. luomusynnytykseen, kotisynnytykseen, imetykseen raskauden aikana jne. jotka ovat itselleni tosi tärkeitä asioita. En tosiaan tähän mennessä ole aiemmin törmännyt keneenkään joka olisi hänellä käynyt, niin en ole saanut tietoa. Sen tiedän kokemuksesta, että muutamat arvostetut ja suositut asiantuntijat ja lääkärit (myös tuolla lääkäriasemalla, jossa Kristiinakin työskentelee) suhtautuvat näihin mainitsemiini asioihin todella nihkeästi. Itse olen myös aika herkkä, joten en tiedä miten hyvin tulisin toimeen kovin suorapuheisen ihmisen kanssa :)
Kätilöpalveluihin liittyen voisin vinkata parista uudesta yksityisestä kätilöstä pk-seudulla:
heket.fi ja yebomama.fi.
Kris, olen sanaton. Ja pahoillani sun puolesta.
VastaaPoistaWandabe, joo, Kristiina oli tosiaan julkisella puolella duunissa ja ollaan tästäkin myös puhuttu sillä se nimenomaan toivoisi että julkinen puoli palvelisi hyvin. mä tsekkaan lapsiluvun seuraavalla kerralla. ;)
pilami, perimmäinen syy miksi mä Krisselle päädyin oli se, että en päässyt läpi puhelimella neuvolaan edes hätätilanteessa (viikolla 8 alkanut yllättävä verenvuoto). Se oli hyvin pitkälle siinä.
Äitee, kemia-asioihin en osaa ottaa kantaa. Mä en oikein kestä muita kuin suorapuheisia ihmisiä, joten en ole kokenut oneglmia. Luulisin, että siltä kyllä löytyy sosiaalista silmää ihmisten ideologioita kohtaan. Muistaakseni kysyin Krisseltä sillon synnytyspaikkaa ekaa kertaa arvottaessa, että missä sä itse synnyttäisit, niin Krisse vastasi että "himassa". :)
Kristiina-fani ilmoittautuu! Tykkäsin hänen tyylistään ja suoruudestaan, oli mielestäni hyvin "akateeminen" monen asian suhteen enkä saanut samanlaista lässytystä osakseni kuin esim. Naistenklinikalla. Hyviä keskusteluja käytiin koko raskauden seurannan ajan, ihan muustakin kuin raskaudesta. Voin suositella lämpimästi, kiitos Katja kun aikoinaan suosittelit!
VastaaPoistaNeuvola on kyllä ollut niin turha paikka, että välillä unohdan mennä. Jos on oikeasti avun tarvetta, niin mennään suoraan yksityiselle lääkärille. Usein tuntuu, että neuvolakin on unohtanut meidät... Raskausaikana tietty oli tarpeen, mutta sen jälkeen en ole paljon "neuvoa" viitsinyt kysyä. Ja raskausaikanakin neuvot oli aika itsestäänselvää löpinää. Jos sitten yritit ottaa puheeksi jonkun tärkeän asian, niin sitä ei kuunneltu. En viitsinyt toista kertaa ottaa puheeksi mitään.
VastaaPoistaPiti vielä fanitukseni syihin lisätä että pidin tärkeänä että Krissen vastaanotolla kiinnitettiin huomiota myös isän hyvinvointiin ja terveyteen ja häneltäkin kysyttiin tunnelmia. Kyllä se on ihan yhtä tärkeää koko perheen tulevan hyvinvoinnin kannalta että isälläkin on kaikki perusasiat (syöminen, liikunta, lepo) kunnossa.
VastaaPoistaKrisse kävi myös synnytyksen vaiheet realistisesti läpi ja ensi kertaa synnytyspelkoiselle tuli tunne että kyllä tästä voi selvitä ihan järjissään.
Myös synnytyksen jälkeen Krissestä oli paljon apua tällaiselle imetysongelmien kanssa painivalle, itkuiselle hormonihirviölle - vaikka hän ei ollut mikään imetysfanaatikko, antoi runsaasti hyviä vinkkejä ja oikein kädestä pitäen apua kun sitä halusin.
Julkisella puolella on varmasti todella paljon eroja. Itselläni on ollut sama terveydenhoitaja raskauden alusta tähän asti, kun lapsi on kohta neljä. En keksi yhtään moittimista. Aivan varmasti menisin julkiselle puolelle toisellakin kerralla (jota ei tule...).
VastaaPoistaSamaten meillä on mitä parhain kokemus sekä Naisten- että Lastenklinikan palveluista päivästä nolla tähän asti. Ja itse asiassa sitä ennenkin, kun loppuraskaudessa oli ongelmia. Sen sijaan "normaaleissa" lastentaudeissa eli korvatulehduksissa, infektioastmassa yms. on käytetty pelkkiä yksityisiä lastenlääkäreitä. Tämä ihan sen takia, että minkäänlainen jonottaminen päivystyksessä sairaan lapsen kanssa ei ole kiinnostanut. Onneksi on vakuutus, kun kulut ovat olleet useamman parisen tuhatta euroa vuodessa. Tosin olisimme varmasti toimineet samoin ilman vakuutustakin.
Kauheita kokemuksia! :( Itse olen saanut PK-seudun kunnallisesta ihan ok palvelua, oma neuvolatäti on ollut aika paljon sairaslomalla, mutta aina on päivystävälle terkkarille päässyt hyvin läpi muutenkin kuin ko. yhden tunnin aikana ja ovat antaneet ihan asiantuntevia vastauksia ja jopa soitelleet ihan hetken päästä takaisin, jos /kun olen jotain soittopyyntöä jättänyt puhelun mentyä vastaajaan.
VastaaPoistaNäköhäiriöitä, kova päänsärky, painonnousu ja turvotus yhtäkkiä jo viikolla 14, niin komensivat vauhdilla sinne tutkimuksiin vaikka hyvin epätodennäköistä raskausmyrkytys noin aikaisin onkin (mutta mahdollista) ja soittivat vielä perään, että "joko ehdit lähteä, jos et halua tulla päivystykseen jonottamaan niin saan sinulle ihan varatun ajan lääkärille parin tunnin päästä, mutta voit tehdä kuten haluat".
Eikä ne kokemukset yksityisen puolen lääkäreistäkään ihan aina hyviä ole - olen käynyt 9 vuotta pelkästään yksityisellä duunin sairasvakuutuksen piikkiin ja käyntikertoja on tullut monia kymmeniä ja kyllä oon monta kertaa tullut TODELLA kiukkuissani ulos Diacorista tai Mehiläisestä. Että sillä lailla. :)
Mutta sairaskuluvakuutushakemus vaaville lähti kyllä juuri postissa sitten kuitenkin.
Hyvä, että jokainen on tuntunut löytävän sellaiset palvelut, joita tarvitsee ja haluaa.
VastaaPoistaItselläni on erittäin myönteisiä kokemuksia julkisen terveydenhuollon neuvolatoiminnasta, niin ennen kuin jälkeenkin synnytyksen. Naistenklinikalla sekä minä että lapseni saimme erinomaista hoitoa. Lapseni oli myös sellaisella Lasten ja nuorten sairaalan osastolla hoidossa, joka sijaitsee Naistenklinikan rakennuksessa. Siten myös Lasten ja nuorten sairaalasta on perheessämme kokemusta ja myös ne kokemukset olivat myönteisiä.
Lapseni on ollut synnyttyään erittäin terve. Hänellä on ollut vain muutama korvatulehdus. Ajan saa terveysasemaltamme samalle päivälle. Siten olen tähän mennessä kokenut turhaksi varata lapselle aikaa yksityiseltä lääkäriltä. Lapsen hoitovakuutus olisi ollut taloudellisesti huono ratkaisu meille, maksu 250 euroa vuodessa + omavastuuosuus! Ja kuten sanottu, julkinen puoli toimii niin hyvin, että yksityistä en ole lapseni kanssa vielä edes tarvinnut ja jos olisin tarvinnut, olisi summa jäänyt pienemmäksi kuin vakuutusmaksu omavastuineen.
Suomessa myös yksityinen sairaanhoito on tuettua. Suomessa ei ole aidosti puhdasta "yksityistä" terveydenhoitoa. Jos siirtyisimme täysin yksityiseen malliin, keskituloisella palkansaajalla ei olisi varaa maksaa esimerkiksi yksityisessä sairaalassa hoitopäiviä, jos he sairastuisivat vakavasti. Niin kallista terveydenhuolto oikeasti on. Jo nykyisessä mallissa moni ällistyy sairaalalaskujaan oltuaan muutaman päivän julkisen sairaalan hoivassa. Kuitenkin sairaalapäivien hoidosta maksetaan oikeasti itse laskulla vain muutama kymmenen prosenttia oikeasta loppusummasta! Jo nyt nämä sairaalalaskut saattavat romuttaa keskiluokkaisen ihmisen talouden, jos hän on pudonnut töistään sairauspäivärahan varaan ja joutuu vielä sairaalaan hoitoon.
Omalle kohdalleni on sattunut todella mukavat ihmiset sekä Turun äitiysneuvolassa että ultrassa, vaikka muuten en lääkäripoppoosta niin perustakaan. En ollut edes tiennyt, että jotkut käyvät yksityisellä.
VastaaPoistaKomppaan myös Kristiinaa! Ihan huipputyyppi ja ihanaa, ettei ole sellainen lässyttävä täti, jollaisiin on kunnallisella puolella törmännyt. Suosittelen lämpimästi!
VastaaPoistaMielenkiintoinen blogi sinulla, kiitokset vertaistuesta!
VastaaPoistaEn ollut minäkään tiennyt, että yksityisiä neuvoloita edes on. Raskausaikana olisin kyllä harkinnut, jos olisin Turusta sellaista osannut etsiä, sillä omassa neuvolassani ei oikein kemiat synkanneet tätien kanssa (vaihtuikin useampaan otteeseen kesken kaiken) ja lääkärikin oli enemmän pelottava kuin mitään muuta. Muutimme raskauden lopulla Kaarinan puolelle ja täällä olen ollut nyt tyytyväinen sekä äitiys- että lastenneuvolantätiin.
Juu, se on kyllä mielenkiintoista, miksi tavallisen neuvolan täti voi olla epäileväinen suhteen äitiin, joka unohti laskea viikot. Mitäs tässä ihmetystä? Sehän on heidän "leipä", josta jokainen synnyttäjä tietty maksaa. Joten "etkö tiedä viikkoja? hoh hoh, huono äiti" - mutta todellisuudessa he ajattelee vain rahaa. Terveydenhuollon bisnes. Olen sitten ihmesyystä stressaantunut : "miksi olet stressaantunut?" "minä voin suositella lääkkeet...kurssit...terapian..." eli sen koko systemin. Elikkä olet sen sitten PT /potilas = kohde, joka maksaa !! You know.. älkää ihmiset ajatelko, että ilmainen palvelu on todellisesti ilmainen. He kyllä osaa vakuuttaa, jos olet vähänkin epäileväinen, että olet huono ja tarvitset tukea. Se on systeemi, josta rahaa saa, ja ne on lääkkeet..rokotteet..lääkärikäynnit ja mielenkiinnolla lisäntyneet psykologipalvelut, jotka ajavat jotakin Peugeotin teoriaa oikeaksi vaikka, mutta jos sinä poikkeat siitä, niin olet sitten "hellästi sanoen" erilainen... tai pahimmassa tapauksessa erityinen ;) Resepti käteen ;) Pahinta(tai parasta, kulle mitenkin sopii) siinä on se, että niistä lääkkeistä tulee yleensä riippuvainen ;) RAHAA! Puhukaa ja keskustelkaa ongelmista ystäviensä, äitiensä, isiensä, lähimmäistensä kanssa, älkää neuvolatädin.
VastaaPoistaLähimmäiset osaa olla vaitiolovelvollisia, jos kyllä pidätte suihteista huolen.
PoistaPitää vielä vinkata niille, jotka eivät asu pääkaupunkiseudulla- Tampereella löytyy yksityinen kätilö myös, www.vauvantai.fi. Ei tee neuvolaa mutta synnytysvalmennuksia, imetysohjausta ja kotikäyntejä kyllä.
VastaaPoistaVoin suositella Kristiinaa, upea daami, supermukava ja saa pelokkaimmankin ensiodottajan rauhalliseksi :)
VastaaPoista