En yleensä kerro eroasumisjärjestelyistämme, ellei joku sitä erikseen kysy. Selittäminen on vaivalloista. Verrattaen harvinainen systeemimme, jossa aikuiset asuvat vuoroviikoin yksiössä ja vuoroviikoin lasten kanssa, herättää poikkeuksetta ihmetystä: lasten kodin vaihtaminen vuoroviikoin on selkeä konsepti, mutta kun vaihtajiksi muuttuvat aikuiset, pakka sekoaa.
Mutta! Kun juttelin belgialaisen ystäväni kanssa tästä mallista, hän totesi ykskantaan, että aivan, birdnesting. Ja sehän se on, linnunpesä! Poikaset karjuvat pesässä ja vanhemmat lehahtavat paikalle vuoron perään. Tämä on maailman helpoin selitys. Ja ilmeisesti ihan tavallista muualla maailmassa.
Toinen usein esitetty kysymys tietenkin on, että miten linnunpesämallimme voi toimia? Vastaan yleensä, että todella paljon paremmin kuin avioliitto ja yhteisasuminen, joista kumpaakaan elämääni enää tuskin tulee, vaikka vakituisia miesseuralaisia varmasti tuleekin. Ydinperheen edut ovat aina olleet mielestäni liioiteltuja.
Kaikki on motivaatiosta kiinni: me halusimme saada tämän linnunpesämme toimimaan ja se toimii. Me emme riitele siivouksesta, jätä jääkaappia viinittömäksi ja pyykkivuoria peräämme, joustamme vaihtopäivissä, jos tarvitaan, ja lapsia saa luonnollisesti tavata myös toisen vanhemman viikolla. Koira pyörii kummassakin taloudessa kuin kotonaan. Voimme edelleen jakaa ruokakulut lapsiviikoilta keskenämme. Erityisen kivaa tässä onkin se, että mielestäni meillä on enemmän perheen tunnetta kuin koskaan aiemmin. WhatsApp-ryhmämme laulaa edelleen aikatauluja, urheilutuloksia ja muistettavia asioita. Ajatus siitä, että perheemme olisi jotenkin hajonnut, on virheellinen ja pitää paikkansa vain ajattelijan omassa päässä.
Linnunpesän suurin haaste lienee, että se vetää vessasta perinteisen avioeron konseptin. Totta kai olisi ollut helppo paiskata ovi kiinni ja todeta eksälle, että huku järveen ja jutellaan lakimiesten välityksellä loput – mutta kun se ei ollut pakollista tai tarpeellista niin miksi olisin niin tehnyt. Asiat menivät niin kuin menivät. Teimme virheitä, koska olemme ihmisiä. Nyt yritämme välttää niitä, koska olemme ihmisiä. Kannustan ihan kaikkia hylkäämään ajatuksen siitä, että avioero olisi henkilökohtainen epäonnistuminen, jota kuuluu hävetä maailman tappiin. Jos parisuhde ei kestä ajasta ikuisuuteen niin se oli sitten sellainen lyhyempi parisuhde. Niitä on ihan muutaman tunnin mittaisiakin (ja aivan mahtavia sellaisia).
Minusta me olimme kersoille velkaa sen, että säilytämme juuri sen, mikä oli säilyttämisen arvoista: sen tutun pesän ja luoton siihen, että pyrähdämme pakastepizzat nokassa mestoille aina perjantaisin. Tällä siis mennään toistaiseksi. Tsirp tsirp vaan.
Upeaa että saitte pesän toimimaan. Ja hauska ja hyvä vertauskuva todellakin!
VastaaPoistaEikö! Täytyy yrittää lanseerata tämä linnunpesäasumisen käsite Suomeenkin. :)
PoistaHieno systeemi 🤩
VastaaPoistaKiitos! Tämä malli ansaitsee julkisuutta jotta yhä useammat voisivat sitä pohtia.
PoistaArvostan todella tällaista järjestelyä! Hienoa! -tintti
VastaaPoistaTämä on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto. :)
PoistaPari kysymystä:
VastaaPoista- Onko teillä siis yksi, yhteinen yksiö vai kummallakin omat? Yhteisessä ainakin minua häiritsisi ajatus siitä, etten erottuanikaan saisi sisustaa kuten haluan. Toisaalta omat yksiöt tulisivat helposti kalliiksi.
- Saako uusia kumppaneita tuoda linnunpesään, vai onko oletus, että mahdollinen uusi suhde laitetaan jäihin joka toinen viikko?
- Meillä on yhteinen yksiö, massipäälliköt voivat tietenkin hankkia omat. Toki senhän voi hankkia kauempaakin, jos haluaa päästä halvemmalla. Meille molemmille sisustusasiat ovat toimivan arjen rinnalla aika pikkujuttu. Sovittiin yhdessä, mitä huonekaluja sinne tulee, kumpi ne hankkii ja sit laitoimme kierrätysryhmät laulamaan. Se on sellainen minimipanostuksen maksimituotto. :)
Poista- Vuoroviikkovanhemmilla on nähdäkseni aika tavallista kaikissa asumismuodoissa että lapsiviikoilla keskitytään lapsiin eikä kumppaneita tuoda yökylään (ja yleensä viikot yritetään saada matchaamaan jotta molemmilla on sama tilanne). Jäissähän suhteet eivät lapsiviikoilla ole vaan kommunikaatio pelaa ja jos haluaa esim. uusperhelarppeja järjestää jonkun vakituisemman kanssa niin se onnistuu kyllä.
Kuulostaa hyvältä ratkaisulta, jos haluaa ja on mahdollista jakaa kaksi asuntoa eksän kanssa. Mulla ei olisi toiminut, koska eksä pariutui sekunnissa ja muutti yhteen uuden kanssa.
VastaaPoistaMutta loppu hyvin kaikki hyvin. Olen toisen uuden liiton lapsen kummitäti. Tämähän tietysti aiheuttaa joillekin päänsärkyä 😛
Meillä yhteiset lapset on tyytyväisiä että vanhemmat ovat hyvissä väleissä.
Hauskaa että teilläkin noin rennot välit! :) Eksähän siis todellakin pariutui sekunnissa mutta pidimme silti tämän järjestelyn koska hän ei halunnut yhteenmuuttoa.
PoistaOikein hyvä! Itse erosin lasteni miehestä viisi vuotta sitten. Olemme alusta asti järjestäneet niin, että kun hän tulee toiselta paikkakunnalta lasten luo, hän asuu meillä kotona. Itse lähden siksi aikaa pois, nykyisin uuden miesystäväni luo. Toisin sanoen: meillä on molemmilla omat kodit ja uudet parisuhteet, mutta lapsilla yksi koti, jossa vanhemmat heistä huolehtivat vuorollaan. Toki lapset viettävät aikaa myös isän luona toisella paikkakunnalla sekä silloin tällöin miesystävänikin luona. Lapset tuntevat olevansa tervetulleita moneen kotiin, mutta silti heillä on oma selkeä kotipesänsä.
VastaaPoistaIhan mahtava järjestely! Ja lapsilla on elämässään paljon luotettavia ja kivoja aikuisia.
PoistaMun mielestä pääasia on, että tehdään sellainen järjestely, että lapset ja vanhemmat voivat hyvin.
VastaaPoistaKyllä, kaikki sopuisat ratkaisut riitelyn sijaan ovat kannatettavia.
PoistaOlen pitkään ihmetellyt miksi tämä malli ei ole Suomessa yleisempi, koska se muuttaisi lasten elämää kaikkein vähiten. Asumiskustannuksilla on tietysti helppo perustella miksi ei. Ex-onnelliset-sarjassahan oli vielä vähän pidemmälle viety idea taloyhtiömallista. Sekin oli kiinnostavaa.
VastaaPoistaMe tehtiin muokkauksia asuntolainaan että saatiin vähän lisää hilloa käyttöön yksiötä varten eikä tietenkään otettu mitään hulppeaa penthousea. Mä en ole koskaan tajunnut miten näin moderni maa voi olla perhe- ja suhdeasioissa niin jumissa ja konservatiivinen (vrt miesten vanhempainvapaat). Mut ehkä tätä muutetaan vain avoimuudella. Mun on pitänyt pitkään katsoa Ex-onnellisia, nyt teen sen! :D
PoistaHieno juttu että teillä toimii noin. Edellyttää, että kumpikin vanhempi on kypsä ja vastuuntuntoinen. Silmääni otti kommentti riitelyn välttämisestä. Joskus, eron tultua, on ihan pakko riidellä. Esim. minun oli aivan pakko.
VastaaPoistaEx paljastui pedofiiliksi. Aivan kammottava tilanne. Johti siihen, että lapsen suojelemiseksi pitkitin eroa sen mitä pystyin. Erotessa ex valehteli ympäristölle mustan valkoiseksi, uskottavasti, koska ex uskoo itsekin omiin valheisiinsa. Mm. syytti että olisin koittanut vieraannuttaa lasta hänestä, tai että kiusaisin muka häntä. (Ex sai kyllä tavata lasta, mutta ei kaksistaan.). Muutenkin ex yhä esiintyy kamalan exänsä uhrina, kerjää sääliä valheillaan. Salaa pedofiiliytensä.
Eli jos joku kerjää sääliä uhritarinoillaan erosta, niin suhtautukaa kriittisesti, käyttäkää omaa järkeänne, älkää purematta nielkö panetteluja ex puolisoista. Taustalla voi olla tällaisiakin asioita.
Tää voi ehkä kuulostaa oudolta, mutta oon aina ajatellut, että jos ero tulisi (ei siis toistaiseksi oo ollut kummallakaan halua tai tarvetta eroon), niin just näin haluaisin järjestää sen. En tietty voi tietää miten asiat menisi, jos eroon päädyttäisiin, joten en voi tietää olisiko välit ja yhteistyö riittävän hyvää tohon (mutta toivon että osaisin erota ennen kuin menisi niin pahaksi ettei pystyttäis).
VastaaPoistaMutta toi ois mun mielestä se reiluin tapa lapsille, koska heidän elämää ei tarttis muuttaa yhtään enempää kuin itse ero muuttaa, eikä heidän tarttis vaihtaa kotia.
(ymmärrän myös että itse hyvätuloisena etuoikeutettuna voi tällaisia edes pähkiä, mutta toisaalta, kai sekin on kallista jos pitää 2 niin isoa kotia, että lapset mahtuu kumpaankin)