Kun näin tämän viraalihitiksi levinneen kuvan maitorauhasista, jouduin kaivamaan esiin ihmisen fysiologian ja anatomian kirjani, jota olin viimeksi tarvinnut opiskeluaikoina lääketieteen käännösten tekemisessä. En ollut koskaan nähnyt vastaavaa kuvaa ja oli pakko tehdä faktantarkistusta.
Kuva oli aito. Olin hämmästynyt. Luulin tätä ennen, että naisen rinnat koostuvat lähinnä rasvakudoksesta ja synnytyksen jälkeen tapahtuu jotain muutoksia, mistä seurasi minulle lähinnä kipua ja hammastenkiristystä, joillekin tietysti myös imetyksen auvoa. Enkä sen kummemmin miettinyt, että mikä perkele siinä rasvakudoksessa oikein kipeytyy edelleen aika ajoin saati että miltä se rauhanen oikein näyttää siellä sisällä.
On ihan älyttömän hyvä kysymys, miksi näen ensimmäistä kertaa maitorauhaset Twitterissä. Miksi minulle on ala-asteelta lähtien esitetty ihmisen fysiologiaa miesvartalon kautta? Paitsi silloin kun juteltiin terveystiedon tunnilla kuukautisista vain tyttöporukassa.
Palataan takaisin siihen anatomiankirjaan. Kysymykseen lienee se yksinkertainen vastaus, että maitorauhaset eivät selkeästi kuulu juuri minkään isomman otsikon alle. Ne eivät ole osa lihaksistoa, hermostoa tai verenkiertojärjestelmää, eikä niitä esitellä hormonitoiminnankaan alla. Vain ihmisen lisääntymisen jälkeen on kappale breast disorders ja synnytyksen yhteydessä laktaatio käsitellään yhdessä kappaleessa.
Osa kuvaa kommentoineista naisista oli kauhuissaan, että tissien sisällä oli tuollainen rakennelma – ja tämä oli mielestäni kohun ikävin paljastus. Eivätkö he koskaan ole ajatelleet tissien perimmäistä tarkoitusta? Vai ovatko kaikki rinnoista syntyneet mielikuvat, jotka eivät liity puhtaasti ulkonäköön, vääriä tai pelottavia? Ja kyse on sentään naisen ruumiin osasta, joka pitäisi tutkia joka kuukausi, sillä rintasyöpä iskee joka kahdeksanteen suomalaisnaiseen. Siitä kannattaa olla paljon enemmän huolissaan kuin nännien näkymisestä.
Lääketieteellisen kuvaston vähäsanaisuus on yhtä omituista kuin se, että miesvartalo on suunnittelun ja tuotekehityksen standardi myös niissä tuotteissa, joita käyttävät myös naiset. Kuten turvavyöt ja lääkkeet. Yhtä lailla tarvitsemme akuutisti parempaa ja laajempaa tissitietoutta! Rinnat ovat kaikessa moninaisuudessaan olennainen osa naisen elämää ja on aika lopettaa käsittelemästä niitä lähinnä sensuroinnin näkökulmasta.
Mietin vähän samaan aiheeseen liittyen kohua ja paheksuntaa, jonka aiheutti taannoin eräs kahvimaidosta kertova kappale. Miksi on niin oksettavaa ja tabu puhua ihmisen tuottamasta maidosta, mutta lehmän tuottaman maidon (ihan sieltä utareista sekin on peräisin) juominen on kaikille kahvin seassa normaali asia.
VastaaPoistaNiin, toi on hyvä kysymys. Kaikki ravintoon liittyvä on täynnä ennakkoluuloja ja uskomuksia mutta arvaan, että tuotantoeläinten kautta ajattelu on muuttunut.
PoistaHa, meilläkin käydään yhtenään tissikeakusteluita 10- ja 4v tyttöjen kanssa (useammin nykyään ton vanhemman), mutta en mäkään oo koskaan leittinut, miltä siellä tissin sisällä näyttää. Pitääkin esitellä, niin hälvenee taas jotkut epäselvyydet.
VastaaPoistaHyvä hyvä! Tällä madalletaan myös kynnystä kysellä muista kehon muutoksista, toivon!
PoistaMinua niin häiritsee se, että suurinosa lääketieteellisistä tutkimuksista tehdään uroseläimillä ja ihmisillä puolestaan miehille. Tämän takia lääkkeet ovatkin yleensä optimoituja miehille, eikä niitä ole välttämättä edes tutkittu naisilla. Syyksi sanotaan että kaikki tutkimukset on tehty uroksilla aiemminkin, lisäksi naisten hormonitoiminta sotkee tuloksien tulkintaa.. Mutta lääkkeet päätyvät myös naisten käyttöön, ja silloin olisi ehkä tärkeä tietää näistä hormonien sotkevista vaikutuksista.
VastaaPoistaNo kyllä, linkkasinkin tuolla yllä juttuun, jossa ragean tästä aiheesta. Edelleen toki odottelemme miesten hormoniehkäisyä...
PoistaMää välillä mietin, että ilman tätä blogia, mulla jäis monta "viraalihittiä" bongaamatta. Kahvilla oon näköjään, mutta onneks on näitä ajankohtaisista aiheista kirjoittavia kanssaihmisiä, että blondimmatkin pysyy yhteiskunnan edistyksen aiheissa mukana..
VastaaPoistaIdeastasi innostuneena ja nappasin tissiteeman tähän perheaamuun mukaan ja sivistin lapsiani (tyttö ja poika) tällä kuvalla. He tokaisivat jaa, ja jatkoivat leikkimistä. Niin luonnollisesti he ottavat kaiken uuden. Ei ällistystä. Vain hyväksyvää ihmettelyä. Ihanaa ettå nämä seuraavat kasvavat niin paljon vapaampaan ajttelumalliin.
Ja niin, kiitos että ylläpidät osittain yleissivistystäni updatettuna..
Loistavaa tissitietouden kasvattamista! Ja todellakin, tuon seuraavan sukupolven kanssa on joskus paljon mukavampi jutella. Mutta ei kestä kiitellä, suurin osa somekohuista on täysin turhia, ja puutun vain niihin, joilla on jotain kiintoisampaa yhteiskunnallista merkitystä. <3
PoistaNo enpäs ollut minäkään nähnyt tuollaisia kuvia, vaikka erinäiset muut rauhaset on esitelty jo alakouluiässä!
VastaaPoistaMutta hei, kävit siis tsekkaamassa netissä vellovan asian ei-ihan-uudesta painetusta kirjasta! Juuri näin, tekijä ja kustantamo vastaavat painetusta kirjasta nimellään ja maineellaan, tehden parhaansa että sisältö pitää kutinsa. Eikä vanhene ihan puolessa vuodessa.
Mirja
Mun luotto internet-lähteisiin on hyvin heikko. :D Mutta ajattelin että a) jos kuvaa ei löydy, kuva todella on uutinen ja b) näen ehkä syyn miksi se ei löydy.
PoistaImetyksen auvon myötä nuo rypäleiköt on kyllä tulleet käsikopelolla hyvinkin tutuksi :'D kun joku noista pikku palleroista päättää olla herumatta niin siinä sitten hellästi hierotaan ja lämmitellään...
VastaaPoistaMutta onhan se toki surullista, jos oma keho aiheuttaa monille tuollaista kauhua ja että sen arvo tulee ihan muualta kuin terveydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta.
Sivuhuomautuksena, miehilläkin on maitorauhaset, jotkut lääkkeet aiheuttavat heilläkin maidonnousua ja valumista.
Voi järkytys, miten järkyttynyt olen noista tviiteistä. Ei jengi tosissaan voi olla sitä mieltä, että maitorauhaset näyttävät kuvottavilta. Kuaniit kukkaset mielestäni, mutta jos ei niin voi ajatella, niin voisiko sitten ihan vain neutraalisti. Sitä paitsi mahdollistaneet monen kauhistelijan elämän alun. Mikäpä muukaan kehossamme aina silmiä hivelisi, mutta toimiva kokonaisuus on upea. Ihmiskehon arvostus kunniaan, sekä NAISTEN että miesten!
VastaaPoistaOlipa näköjään myös Yle tarttunut aiheeseen miehille suunnitellusta maailmasta. Onneksi tätä keskustelua käydään.
VastaaPoistahttps://yle.fi/uutiset/3-10776877?fbclid=IwAR1pcIk1OJboXDVRPk-1qfej_IdcK1l3_IGCyUENB0q__Hgx9qJezuahhsc