4.5.2018

Entäs jos koulujen kesäloma alkaisi vasta kaksi viikkoa myöhemmin?



Koululaisten kesälomien siirrosta parilla viikolla eteenpäin on herännyt keskustelua. Siirrolla tarkoitetaan siis peruskoulujen ja lukioiden kesälomien siirtämistä kahdella viikolla eteenpäin päättymään elokuun lopussa. Kevätlukukausi päättyisi viikon 24 viimeisenä arkipäivänä (tänä vuonna 15.6.), kun kevätlukukausi päätetään nykyisin viikon 22 viimeisenä arkipäivänä.

Ehdotus oli tehty matkailualan työllisyysnäkökulmasta. Selvityksen mukaan lomien siirto pidentäisi erityisesti kotimaan matkailusesonkia. Siirto ilmeisesti mahdollistaa perheen lomien painottumisen elokuuhun kun koulu alkaisi vasta elokuun lopussa. Opettajatkaan eivät siirtoa vastusta, mutta mitäs mieltä me koululaisten vanhemmat olemme tästä? Mihin asioihin tämä käytännössä vaikuttaisi?

Pintaan nousivat välittömästi muistot viime kesäkuun majanrakennusleiriltä, jolloin koko tienoo oli runsaiden sateiden seurauksena pelkkää mutavelliä ja lapsi piti roudata jätesäkissä suoraan suihkuun. Piti oikein tsekata tilastot. Kesäkuulla ja elokuulla on yllättävän vähän eroja, vaikka mielikuvat elokuun lämmöstä istuvat omassa mielessäni tiukasti. Ehkä ulkoleireillä olisi elokuussa paremmat kelit, ehkä ei. Suomen kesäsäät vaihtelevat niin pirusti että niiden perusteella on vaikea miettiä mihin kohtaan lomansa lykkää.




Meidän kannalta tilanne on oikeastaan ihan sama niin kauan kun loman pituus ei muutu.

Olemme molemmat yleensä lomalla heinäkuussa sen neljä viikkoa emmekä me matkaile elokuussa kotimaassa yhtään sen enempää, koska olemme töissä. Lisäksi olemme riippuvaisia sekä maksetusta että ilmaisesta lastenhoidosta. Kesä pyörii erilaisten hoitojärjestelyjen ja kesäleirien ympärillä. Tärkeintä on, että leirejä on eivätkä tarjoajat itse ole lomalla.

Toinen olennainen kesäelementti ovat isovanhemmat. Kesistä ei tulisi mitään ilman mökkileiriä, mutta Mummi ja Vaari ovat onneksi molemmat eläkkeellä eivätkä sidottuja tiukkoihin aikatauluihin. Olisiko siirto työssäkäyvien isovanhempien kannalta parempi?

Sitten olisi vielä lasten näkökulma. Skidillä on aamukampa jo tehty ja loma on tässä vaiheessa vuotta kaivattu ja odotettu. Syyslukukaudesta tulee viikon syyslomineen aika tynkä, kun joulukuukin jää lyhyeksi. Vastaavasti kevätlukukaudesta saattaa tulla henkisesti pitkä setti, joten kevääseen tarvitaan mahdollisesti joku pitempi loma (tässä kohtaa työssäkäyvä vanhempi huutaa nöyyyy!) johonkin väliin.

En siis oikein tiedä, mitä mieltä olisin tästä. Voin kannattaa tätä niin kauan kun leirejä järjestetään elokuunkin puolella. Entäs te?

20 kommenttia:

  1. Rehdillä mutulla sanoisin että omat lapset on syyslukukaudesta enemmän rasittuneita, kuin keväästä. Keväällä on hiihtoloman lisäksi kaikenlaista arkipyhää, kun syksyllä taas vaan syysloma. Ja pimenevä ja kylmenevä maailma.

    Sen sijaan pitääkin tsekata säätilastot, että mikä on totuus. Täällä pohjoisemmassa suomessa kun ainakin tuntuu siltä, että kesäkuun alussa on hädin tuskin lehtiä puissa ja elokuussa taas on yhä kunnon kesä, ainakin 9-10. pvän tienoilla, kun koulut alkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta taas tuntuu että niillä kesän höyryillä ja uuden luokan innolla pääsee helposti marraskuuhun, jonka jälkeen voikin ruveta odottamaan kevättä. ;) Mutta tuo pohjoisen ja eteläisen Suomen ero olisi kyllä kiinnostava tietää, varmaan ihan pätevät statistiikatkin olemassa.

      Poista
    2. Kas. Löytämäni statistiikat näyttää Oulussa kesäkuun ja elokuun keskilämpötiloiksi suunnilleen samat 13.5 astetta, pitkällä aikavälillä. Kuitenkin, kun tämän vuosituhannen keskarit laskin itse, niin näyttäisi elokuu olevan keskimäärin 15 asteinen, kun taas kesäkuu 13.5 asteinen. Elokuussa taas sataa keskimäärin useammin kuin kesäkuussa.
      Mielenkiintoista.

      Poista
  2. Elokuussa uimavedet ovat (ihan mutulla) lämpöisempiä kuin kesäkuussa. Mutta kesäkuussa on pitkät vaaleat yöt ja usein hellettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vedet on kyllä munkin mielestä elokuussa lämpimämpiä, tosin jäähtyvät kyllä nopeasti myös. Meteorologien mukaan kesäkuussa on useimmiten kuivempaa ja aurinkoisempaa.

      Poista
  3. Mun mielestä loma-aikaa voisi pikkusen hivuttaa elokuuhun päin, kun jotenkin silloin tuntuu olevan kesäisempää.

    Mutta "hauskana" kommenttina tähän keskusteluun se, että asiasta on nyt puhuttu jo jonkin aikaa ja vastavetona sille ensi syksynä koulu alkaa pääkaupunkiseudulla 9.8. :D Eli aina vaan aikasemmin. Mun on vaikea ymmärtää miksi jo noin aikaisin...

    Rita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kesäkuiden lievä viileneminen on ymmärtääkseni havaittu ihan tilastoissakin. Ja ihmettelimme mekin tuota 9.8 aloitusta. Ylipäätään torstaina aloittaminen vaikuttaa vähän oudolta. O_o

      Poista
    2. Töihin/kouluun palaaminen keskellä viikkkoa on ihan hyvä juttu. Silleen lempeämpi alku kuin täydellä viikolla aloittaminen. Esim. Työterveyslaitoksen asiantuntijat viime kesänä mediassa suositteli tällaista tapaa (ja heillä lienee asiantuntemusta kommentteja antaa).

      Poista
    3. Koulupäiviä on vuodessa vakioidusti x määrä. Vuonna 2019 kesäkuun 1. päivä on lauantai jolloin koulut loppuvat. Jos ei haluta jossain muussa välissä luopua lomapäivistä tai tehdä esim. jotain lauantaita koulupäiväksi, on koulu aloitettava 9.8. jotta työpäiviä kertyy riittävä määrä. Kunnathan saavat näiden alkamispäivämäärien kanssa säätää aika itsenäisesti. Jossain esim. halutaan helatorstain jälkeinen perjantai vapaaksi (aloitetaan koulu päivää aiemmin kuin muut), tai muuta tämän tyyppistä. Useimmiten koulu näyttäisi alkavan nimenomaan keskellä viikkoa.

      Mutta itse asiaan. Näitä lomien rukkaamisia halutaan aina välillä tehdä. Sama uutinen nousee pintaan säännöllisesti. Jos oikeasti halutaan muutosta niin Suomessakin pitäisi ottaa käyttöön ns. kolme lukukautta ja keväälle pääsiäisen aikaan pidempi lima kuten Keski-Euroopassa. Koulujen loma- ja työajat pitää olla mielestäni tasapainossa ja asiaa on syytä tarkastella erityisesti lasten oppimiskyvyn näkökulmasta eikä niinkään matkailuelinkeinon. En ihan hahmota itsekään miksi kukaan matkustaisi enemmän vain siksi että loma olisi eri aikaan. Pääsemme jälleen siihen Suomen matkailukeskusteluun. Olisiko vähän innovoinnin paikkaa konseptoinnissa, tarjonnassa ja markkinoinnissa jos suomalaisia ei saada kesäkuussa liikkeelle. "En mä mitään jaksa keksiä, syytän tässä koulujen loma-aikoja niin ei tarvitse ainakaan itsestään vikaa etsiä."

      Poista
  4. Itse asiasta minulla ei ole mitään mielipidettä. Mutta nämä nyt esiin nostetut perustelut ovat minusta todella oudot. Aiemmin vedottiin siihen, että matkailuyrityksiin pitää saada (halpoja) opiskelijatyöntekijöitä ulkomaisten matkailijoiden takia elokuulle - tosin sitäkin vähän ihmettelin, koska silloiset omat korkeakouluopiskelijalapseni olivat jo töissä vielä elokuunkin ja harvemmin alle 18-vuotiaat (joita lomien siirto olisi koskenut) saavat koko kesäksi töitä.

    Mutta nyt vedotaankin siihen, että lomien siirto tuo k o t i m a i s i a matkailijoita. Mistä ihmisille pelkällä loma-ajan siirrolla tulee enemmän rahaa matkustaa? Jos matkailijoita on enemmän elokuussa, niin luulisi olevan vähemmän kesäkuussa - ja toukokuun luokkaretket loppuvat kyllä ihan kokonaan ja täysin. Minusta kuulostavat hölmöläisten peitonjatkamiselta nämä perustelut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin olen ihmetellyt. Ja sitäkin, miksi ihmeessä lomaa kannattaisi siirtää sinne elokuulle, jolloin "koko muukin" Eurooppa lomailee. Lisäksi kesäkuun valo kannattaa hyödyntää.
      Minun kantani on: ei siirtoa!

      Poista
  5. Jos syyslukukausi lyhenee ja kevätlukukausi pitenee, niin mitä jos muuttaisi syysloman kevätlomaksi?

    VastaaPoista
  6. Kannatan samaan aikaan esiteltyä "Tampereen-mallia". Eli ei siirretä mutta lyhennetään kesälomaa ja jaetaan kouluvuosi useampaan tasaisempaan lukuvuoteen/kokonaisuuteen (ehkä 5 on liikaa, mutta 3 tai 4 ok). Keskivertovanhemmilla ei tosiaan ole 2,5 kk:n kesälomia (vaan x päivää vuosilomia) jotka olisi ehkä helpompi yhyttää ainakin osittain yhtä aikaa, jos paine hoitojärjestelyihin ym eli olisi niin kova koulujen pitkän kesäloman takia. Jos varaa on ja halua, niin matkustaminen lomakauden ulkopuolellakin olisi helpompaa. Suomalainen noin 10 viikon kesäloma on jossain määrin riski myös oppimiselle, koska tauko on niin pitkä (olen lukenut tämän jostain, en keksinyt itse). Jos vertaa nykyistä mallia niin sehän on vähän kuin että vedetään itsemme ihan piippuun ja sitten kompensoidaan pitkällä kesälomalla. Lempeämpää olisi vetää tasaista tahtia ja levätä säännöllisesti. Pätee niin hiihtoon, työelämään kuin kouluunkin.

    VastaaPoista
  7. Itse en pysty irroittautumaan töistä ennen juhannusta, joten koulujen kesäloman alkua voisi puolestani siirtää vaikka kolme viikkoa eteenpäin. Elokuussa olisi kiva, jos pystyisi nauttia keleistä Suomessa ja muualla Euroopassa eikä tarvitsisi heti ensimmäisellä viikolla olla takaisin kotona. Keväälle olisi kiva saada kunnon kevätloma eikä vain paria hassua päivää pääsiäisenä. Siihen voisi laittaa esimerkiksi viikon loman. Tulisi juuri tarpeeseen!

    VastaaPoista
  8. Yläkoulun opettaja täällä moi! Mä henkeen ja vereen vastustan kaikkia siirtoajatuksia. Nyt jo toukokuussa on vaikeaa motivoida oppilaita tekemään yhtään mitään järkevää, jos sattuu olemaan hyvät säät (niinku vaikka ensi viikolla). Pitkän ja synkän syksyn&talven&kevään jälkeen mun mielestä on ihan oikeus ja kohtuus, että kesästä pääsee nauttimaan heti eikä tarvi kärvistellä koulussa yhtään pidempään. Sen sijaan elokuussa koen ihan vaan plussana sen, jos onkin hyvät säät - ei lävähdä kaikki kurjuus kerralla eteen :D Silloin ei myöskään oppilaiden keskuudessa ole samanlaista löysäilymeininkiä kuin toukokuun helteillä.

    Niissä maissa (esim. Keski-Euroopassa) joissa kesäloma alkaa myöhemmin on pitkä kevätloma, mutta en tiedä olisiko se Suomessa konseptina kovinkaan toimiva, kun miettii vaikka vaan maaliskuun säitä...

    Ja jos mä saisin päättää niin koulu alkaisi aina elokuussa (ja tammikuussakin) torstaina. Parin päivän orientoituminen ennen tositoimia on hyvä, maanantaina aloitus paljon huonompi.

    VastaaPoista
  9. Mä olen alkanut tykkäämään lämpimästä elokuusta, jolloin arki on jo alkanut, lapset päiävkodissa/koulussa ja elämä rullaa tavalliseen tapaan. Ei tarvitse kökkiä mökillä ja viihdyttää lapsia tai pakottaa lapsia leireille, joissa ne ei noin yleisesti ottaen viihdy.

    Elokuussa jaksaa nähdä kavereita ja käydä töiden jälkeen joissain. Elämä on varmaan vähän sellaista kun se on Keski-Euroopan paikkeilla :) Eli lomat on ihan hyvät näin.

    VastaaPoista
  10. Hei, minkä lähteen mukaan opettajat eivät vastusta siirtoa? Olen ope minäkin, enkä tiedä ketään kollegaa joka ajatusta tällaisenaan kannattaisi. Lähinnä juuri siksi, että kevätlukukausi on jo nyt selvästi syksyä pidempi ja oppilaat aika lopussa jo toukokuussa. On siinä sekin, että peruskoulun päättymisen myöhentäminen vaikuttaisi myös toiselle asteelle siirtymiseen ja vastaavasti toisen asteen päättötodistusten saamisen myöhentäminen korkeakoulujen valintaprosesseihin.

    VastaaPoista
  11. Mitään siirtoja ei pidä tehdä minkään toisen elinkeinon näkökulmasta. Vaan miettien ainoastaan oppilaita ja opettamista. Etelä-Eurooppalainen pitkä kevätloma ei edes Suomessa osuisi oikeaan kevääseen. Elokuussa olisi mukava, että koulujen alku olisi edes siellä lähellä elokuun puoliväliä. Ja alkaisi aina keskiviikkona tai torstaina. Olen itse mennyt pitkään pitkän kesäloman jälkeen keskellä viikkoa töihin (koska saan sen päättää). Jos menen maanantaina töihin pitkän loman jälkee, tulee kokemus, että koko lomalla kerätty valuu takkuisen viikon jälkeen pois nopeammin. Sen verran aina siirtyy unirytmit.

    VastaaPoista
  12. Ylempänä opekollegojen kommentointiin sanon vaan, että tämä ope kyllä voisi pari viikkoa hyvinkin lomaa eteenpäin siirtää. Elokuussa olis marjanpoimintaa ja muuta sadonkorjuuta, jota mielellään tekisi kokopäiväisesti (huom ihan vapaaehtoisesti :-)
    Tää tän vuoden koulun alkaminen on meidän koulussa (opettajille) jo 6.8.!!!! Eli elokuu on ihan työaikaa.
    Se jatko-opintoihin pyrkiminen ja yliopistohakujen aikataulut on ihan vain järjestelykysymys. Suomessa yo-tulokset tulevat todella aikaisin eurooppalaisesta näkökulmasta - esim britit tietää tuloksensa vasta paljon myöhemmin. Tässä ois ihan mahdollista myös mennä samaan aikatauluun muiden kanssa.

    VastaaPoista
  13. Tässä on kerrottu miten homma menisi säiden suhteen keskimäärin http://www.ilmastokatsaus.fi/2018/02/06/jos-koululaisten-kesalomia-siirrettaisiin/

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...