"Kuinka tylsää olisi olla mies!" Katselin eräässäkin gaalassa miesten smokkirivistöä ja pohdin miksi vain superboheemeilla miehillä on pokkaa / lupa rikkoa juhlapukeutumissääntöjä.
Eivätkö miehet halua vai kehtaa emansipoitua pukeutumisen suhteen? Vaatiiko vaaleanpunainen paita edelleen sellaista itsetuntoa ja rohkeutta, jota on vasta aikuisena?
Pojilla on paineita siinä missä tytöilläkin, mutta hieman eri twistillä. Jotkut poikien vanhemmat ovat sitä mieltä, että siinä missä naisten ja tyttöjen lokerot on jo aika tarkkaan kartoitettu ja julistettu vanhanaikaisiksi, poikien maailmassa kehitys on vasta alkanut. Voi hyvin olla.
Kun Valeäiti duunasi pätevän listan lauseista, joita miehet eivät ikinä kuule, tuli mieleeni tehdä lista asioista, joita naiset eivät ikinä kuule. TOP 10 lista tekeytyi niin nopeasti, että oli pakko validoida se lähipiirin miehillä.
1. "Harrastatko ratsastusta/taitotuistelua/tanssia? Ootsä joku lesbo vai?"
2. "Kunnon nainen ei ole absolutisti/kasvissyöjä/sivari!"
3. "Miksi lapsen isä ei tullut mukaan neuvolaan?"
4. "Meidän firmassa ei ole ollut tapana pitää vanhempainvapaita, mikäli urakehitys kiinnostaa."
5. "Heitähän tyttö lisää löylyä, ettei lämpötila laske alle sadan."
6. "Et lähde meidän kanssa baariin? Sä oot niin miehesi tossun alla!"
7. "Painitaan!"
8. "Eikö sinua haittaa, että ansaitset vähemmän kuin miehesi?"
9. "Itketkö sä? Ryhdistäydy."
10. "Miksi sä et ikinä vie mua ulos syömään?"
Bonus: "Ei varmaan halata!"
Listasta jäi vielä puuttumaan paljon asioita kuten miehen sukunimen vaihtaminen, väkivallan normalisointi ja ulkonäköpaineet. Ehkä myös asiat, joita he eivät ikinä kuule, vaikka pitäisi.
Tästä tuli jotenkin surullisempi kuin kuvittelin. Vai mitä mieltä olette?
Tuosta lista mulle on kyllä muutama töksäytetty... kuten tuo: "itketkö, ryhdistäydy" 😜
VastaaPoistaSekä vanhempainvapaan kerrottiin pilaavan minun urakehityksen. Eli taidetaan olla jo taas lähempänä tasa-arvoa... ja en tied onko se sittenkään hyvä. 😂 Ainakaan näissä kohdin.
Joo, nämä ovat kärjistyksiä, totta kai, ihan yhtä lailla kuin se mitä lauseita miehet eivät kuule. Silti niissä on löydettävissä se pohajvire: äitien työssäkäynti on yhtä epänormaalia kuin miesten vanhempainvapaiden pitäminen.
PoistaKyllä noista osaa naisetkin kuulee ainakin tietyissä piireissä, ainakin kohdan 2 kasvissyönti, kohta 4, 6 ja 9. Ja kohta 1 varioiden esim. pallopelien harrastamisella...
VastaaPoistaJuu, tarkoitus ei ollutkaan nyt etsiä listasta kohtia, mitä on kuullut, vaan miettiä miesten maailman stereotypioita. Mutta alkoi ihan kiinnostaa: missä piireissä nainen ei saa olla vege?
PoistaKun katsot oman kuplasi ulkopuolelle niin Suomen sisällä ja rajojen ulkopuolella on paljon paikkoja, joissa kasvissyöntiä (sukupuolesta riippumatta) pidetään outona. Saahan sitä sielläkin kasvissyöjä olla, mutta saa myös kuulla ihmettelyä.
PoistaHahaa, mun mies on kyllä kysynyt tuon, että milloinkas sä veisit mut ulos syömään ❤❤
VastaaPoistaEmansipoitunut mies! <3 Onko kysynyt milloin vaihdat hänen autoonsa talvirenkaat? ;)
PoistaMun mies on kysyny, että koska vaihdettais autoon renkaat. Tai öljyt :) raskautumisen myötä toki renkaanvaihto ja -säilytys ulkoistettiin. Ja toisen auton öljytkin vaihtaa jo autohuollon mies.
PoistaNaisilta ei ehkä kysytä kaikkia noita just noilla sanoilla, mutta toisenlaisilla. Ja naisten itkeminen katsotaan usein kiristykseksi tai terveydenhuoltoalalla epäammattimaisuudeksi (ei aina, joskus - jossain jopa aina).
VastaaPoistaRiippuu varmaan omasta ns. kuplasta, miten asiat tulee esiin ja mitkä tulee. Esim. vaikka runsas joukko mun tuttuja on vegaaneja/kasvissyöjiä, niin useimmat niistä, joiden kanssa olen jatkuvasti tekemisissä eivät ole - ja pitävät koko aatetta tyyliin "ihan jees mutta ei nyt käytännössä".
Yritin itse asiassa tässä ajatella sen helsinkiläisen hipsterimiehen kuplan ulkopuolelta. Tuossa Valeäidin mainiossa postauksessa olivat ne asiat, joita naisille lauotaan. Siellä esimerkiksi se naisten luokitteleminen hysteerisiksi on sen itkemisen yksi tulkinta.
PoistaNo mä oon kyllä kuullut ihan tuhannesti jotta "painitaan"! (En paini). Tarkoittaen juurikin sitä toisen vääntämistä sohvalta alas.
VastaaPoistaVääryys! Kuka sut haluaa vääntää sohvalta alas? Mä haluaisin painia, mutta kukaan ei ehdota!
PoistaPiti ihan tulla läppärillä miettimään asiaa enemmän.
VastaaPoista1. "Harrastatko ratsastusta/taitotuistelua/tanssia? Ootsä joku lesbo vai?"
Joo noi harrastukset ei naisilla varmastikaan kytkeydy lesbouteen. Sen sijaan futis ja jääkiekko voisivat. Heppaharrastuksesta kiusattiin kyllä 80-luvulla, ratsastava tyttö on hevosHULLU, joka pukeutuu julkisille paikoille haiseviin, karvaisiin kalsareihin ja on jotenkin päästään vialla muutenkin.
2. "Kunnon nainen ei ole absolutisti/kasvissyöjä/sivari!"
Nainen voi varmasti olla kunnollinen, mutta absolustia ja kasvissyöjää voi muuten monetkin pitää neuroottisena. Ja absolutisti on uskovainen tai entinen juoppo, riippuen kumpi tuntuu uskottavammalta. Sivarikysymystä ei varmaan juurikaan tule ;) Ei keksitä edes ihmetellä, kysyä.
3. "Miksi lapsen isä ei tullut mukaan neuvolaan?"
Mua nolotti kyllä, kun mies ei tullut ns. perheen laajennettuun tarkastukseen. Taviskäynneillä tosiaan ei kyllä kysytty.
4. "Meidän firmassa ei ole ollut tapana pitää vanhempainvapaita, mikäli urakehitys kiinnostaa."
Sen sijaan on tämä "naisia ei palkata, koska ne poikii ja vetelehtii kotona 3v per raskaus". Sitten senkin jälkeen ne lapset on koko ajan sairaina, eikä se pienten lasten äiti jaksa yhtään mitään. Ja ennen jokaista raskautta se ravaa hoidoissa kesken työpäivän, niin ettei koskaan tiedä, milloin se on töissä ja milloin ei. Juu olen kuullut tällaisen selityksen, ei ollut erityisesti minuun kohdistettu.
5. "Heitähän tyttö lisää löylyä, ettei lämpötila laske alle sadan."
Tätä ei ole tullut vastaan! Sen sijaan vanhat, happamat korput ovat yrittäneet savustaa mun lapsia ulos saunasta löylyttämällä. Kyse ei ole ns. väärin tulkinnasta.
6. "Et lähde meidän kanssa baariin? Sä oot niin miehesi tossun alla!"
Naiset ei taida useinkaan edes pyytää toisiaan baariin... tai joo, varmasti jotkut pyytää ja joissakin porukoissa pyydetään. Naisilla "ei" selitys on usein kai perhe, ei voi, koska lapset. Se, joka ei koskaan tule minnekään, on lapsista riippuvainen, jos nyt pitää negatiivinen selitys kaivaa.
7. "Painitaan!"
Hmmm.... mulla oli ravintolassa ollessa naispuolisia kavereita, jotka aina painivat humalassa. Kutsuisin heitä silti poikkeusta vahvistaviksi säännöiksi! Itselleni ei ole tullut painikutsua ;)
8. "Eikö sinua haittaa, että ansaitset vähemmän kuin miehesi?"
Kyllä sitten toisaalta tietyn ns. rajan ylittävä epäsuhta herättäää ilkeämielisiä kommentteja, kuten joku loisii miehensä rahoilla, toinen on onnenonkija, tai ns. trophy wife. Mieheni ns. ympyröissä yhä harvemmin vaimon halutaan olla huonommin tienaava, he tuntevat suhteen olevan silloin huono diili. Naiselta tätä ei välttämättä näillä sanoilla kysytä, ellei kyse ole siitä, että naisella on huono palkka koulutukseen nähden ja miehellä taas huomattavan hyvä.
9. "Itketkö sä? Ryhdistäydy."
10. "Miksi sä et ikinä vie mua ulos syömään?"
Mun mies on kyllä kommentoinut ulos viemisestä. Olen kyllä vienyt ja ostanut kukkiakin, muisti sitten, kun pyysin virkistämään muistia ;) Varmaan silti aniharvoin näin päin.
Bonus: "Ei varmaan halata!"
Mulle on jotkut kaverit sanoneet, että he eivät ole koskaan oppineet tähän halailujuttuun ja että se on epämiellyttävää. Asia on esitetty anteeksipyytävään sävyyn, ei noin reippaasti tosiaan!
Tulipahan mieleen...
Paljon on vielä asenneduunia tehtävänä. :) Musta tytöille on paljon enemmän sallittuja harrastuksia kuin pojille. Tyttöjä on aika paljon jo mukana joukkuelajeissa, mutta poikien osallistuminen esimerkiksi taideharrastuksiin on aika olematonta. Mutta kyllä naiset pyytää toisiaan baariin! Jotkut jopa pääsevät jos vain lasten- ja kodinhoidoltaan ehtivät. ;)
PoistaMun mies saa kaupan kassalta kommentteja joka kerta, kun se ostaa meidän lapsille vaatteita. Että on niin söpöä, kun isä ostaa lapsille vaatteita, ja vieläpä ihan itse valitsee ja päättää mitä vaatteita ostaa. WTF?!
VastaaPoistaJust tämä.
Poistaaaargh, JUST tämä!
PoistaMun mielestä joskus olisi syytä kysyä numero 8! Tai siis ainakin silleen ajatuksella että "eikö sua haittaa että olet täysin riippuvainen miehesi tienaamista rahoista".
VastaaPoistaMä siis ajattelen tätä niin raadollisesti että aina voi tulla ero tai toiselle voi käydä jotain, joten naisen kyllä kannattaisi miettiä mitä ihan itse tienaa.
Niinpä. Osaavatko kaikki ajatella edes tuota eron mahdollisuutta saati eläkettä. Toivottavasti.
PoistaMulla täti "joutui" jäämään -80 luvulla kotiäidiksi/edustusvaimoksi, kun miehensä kohosi sen verran merkittävään asemaan kansainvälisessä firmassa, että molempien uran rakentaminen ei olisi ollut mahdollista. Kuvaan tuli paljon edustusmatkoja ja -tilaisuuksia ja perheessä kolme pientä lasta. He tekivät sopimuksen mun tädin kotiinjäämisestä yhdessä ja siten, että mies maksoi mun tädille siitä kotiinjäämisestä sekä vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. Ja juurikin sitä silmällä pitäen, että entäs jos toinen (se paremmin tienannut) kuolee tai tulee ero yms. No, ovat edelleen yhdessä ja mieskin melkein jo eläkkeellä eli ihan hyvin on mennyt. Mutta olivat mun mielestä tosi edistyksellisiä jo silloin, koska tilanne vaati toisen kotiin jäämisen, niin kotiin jäävän puolison tulevaisuus turvttiin vapaaehtoisin järjestelyin.
PoistaJoskus tulee mieleen, että toinen siinä kortensa kantaa kekoon perheen elättämiseksi ja palkakseen saa kotona olevan haukut poissaolosta.
VastaaPoistaSiksi noita rooleja kannattaakin välillä vaihtaa. Lisää huomattavasti empatiaa kun tietää miten pitkiä ne päivät siellä kotona voivat olla ja toisaalta miten vaikea on palaverista lähteä kesken kaiken.
PoistaPalaan nyt takaisin ajatukseesi miehen roolin ahtaudesta. Oli totta, että minäkin lähdin lukemaan postausta nyt tulee hauskaa Project Mama -tyyliin ja sitten jäin tuijottamaan luetteloa ja ajattelemaan: "Onpa surullista." Tottakai asiaan on poikkeuksia ja hyvä niin, mutta miehen rooli on ahdas. Toisaalta, eräskin nainen testasi miesten pukuja työpaikallaan (britti) ja totesi, että ne ovat paljon mukavampia ja paremmin tehtyjä kuin naisten vaatteet. Ehkä siis miesten yksipuolinen pukeutuminen on heille myös helpotus. Meidän perheyksikössämme on tyttö, joka pukeutuu kuin poika ja jonka ystäväpiirikin koostuu pojista - olisi vaikea kuvitella tilannetta toisinpäin. Poika, joka pukeutuisi tismalleen kuin tyttö: tunikat, mekot, sievät sandaalit, kauniit pitkät hiukset ja ystäväpiiri olisi tytöistä koostuva. Kukaan ei ole puuttunut perheemme poikatyttöön, mutta luulenpa, että tyttöpojasta voisi tulla sanomista.
VastaaPoistaToisaalta mielenkiintoista on tässä ajassa myös nouseva naisviha. Tai sanokaamme, että usealta taholta olen havainnut kaipuuta siihen aikaan, kun naiset olivat kotona ja hoitivat lapset ja kodin. Tähänhän myös valtiovalta hienoisesti ohjailee. Tuttuni ystävätär sai taannoin nyrkistä nenään, kun yritti puolustaa maahanmuuttajanaisten kunniaa.
Toivoisin elämistä ihmisiksi, sukupuolesta riippumatta. Ja kyllä, minäkin soisin miehille lisää siimaa. Tai vaikka helminauhaa.
Samoja pohdintoja, myös tuotsa misogyniasta. Tosin uskon että ilmiö liittyy myös siihen että nyt niitä asioita vain kehdataan sanoa enemmän ääneen.
PoistaJoo, surullinen on mutta todenmukainen. Edellisella kommentoijalla tosi hyva pointti, mekkoon pukeutuvaa poikaa katsotaan todella pitkaan. Omalla nelivuotiaalla pojalla on prinsessavaihe ja joudun tosissaan tekemaan toita etten jotenkin alitajuisesti kannusta hanta valitsemaan housuja mekon sijaan..
VastaaPoistaMiehen roolissa on viela nykyaankin paljon vahemman liikkumavaraa, varsinkin tyopaikoilla. Ja varsinkin taalla rapakon takana, jossa edes naisille ei ole mitaan lailla turvattuja vanhempainvapaita. Olen joutunut monesti muistuttamaan itseani miten paljon vaikeampaa miehen on sanoa tyopaikalla etta tuun kotiin hoitamaan sairasta lasta/vaimoa tai otan kolme viikkoa lomaa kun lapsi syntyy. Ja miten paljon hiljaisia uhrauksia miehet tekee perheen eteen, josta me vaimot ei kuulla mitaan. Meilla esimerkkina monia "jatkajuttuja" johon mies ei ole lahtenyt, pitkia koulutuksia jotka on aika haluttuja, mutta joista on kieltaydytty yms.
Aitien turhautumisesta on nykyaan (onneksi!) helppo puhua, mutta isien turhautuminen on jotenkin vielakin enemman tabu. Mika paine voikaan tulla siita kun typaikalla odotetaan suorittamista, mutta mieli on kotona, jossa tietaa vaimon olevan vasynyt ja avun tarpeessa.
Ymmarrys molemmin puolin on niin tarkeaa, ihan yhta tarkeaa kun tasa-arvo.
-Henkka
Ihana poika! <3 Miten tärkeää olisi että tämä poikien yksilöllisyys otettasin jo päiväkodissa tosissaan. Ihan noin apropoo, kyllä tämä kuntapolitiikka on suunniteltu miehille. Jos se olisi ruuhkavuosinaisten hommaa, kokoukset olisivat aika helvetin paljon tehokkaampia.
PoistaNo ehkei kuule noita kommentteja mutta kaikkea muuta paskaa kyllä tuutin täydeltä alkaen kampaajan repliikistä "mitä sun mies sanoo, jos leikkautat hiukses nyt noin?" (vittuaksemuajavarsinkinSUAkiinnostaa!?), "miten sää voit käydä yksin lomalla?, miksi olet töissä kun sulla on lapsia? (terkut Saksasta!), miks sun pitäis pärjätä sun tienesteillä kun olet naimisissa?" jne.
VastaaPoistaSiinä missä pojista yritetään kasvattaa tunnevammaisia ns. miehiä, pyritään tytöistä edelleenkin muovaamaan kilttejä ja aivottomia lampaita.
Jep, Valeäidin postauksessa oli niitä naisten kuulemia lasautuksia, tuo kampauskommentti sieltä kyllä puuttui! Onneksi naisille on sentään olemassa emansipaation esikuvia, miehille ei niinkään.
PoistaPienenä tai isompana poikana et saa pukeutua pinkkiin! Mutta jos olet kovapalkkainen jalkapalloilija Italian liigassa, saat pukeutua vaikka kokonaan pinkkiin ja olet 100% macho!
VastaaPoista(Kokeillaan, toimiiko linkki... Hän on Gionluigi Buffon.)
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0c/eb/2a/0ceb2abd600e7938419a9b77946b3643.jpg
Hyvää keskustelua! Naisten kuulemista kommenteista on puhuttu muualla, ja on selvää, että todelliseen asenteiddäen tasa-arvoon on vielä matkaa. Mutta se koskee kumpiakin sukupuolia, kuten Katjan tekstistä käy ilmi.
VastaaPoistaOma puolisoni puhuu tunteista keskivertosuomalaista avoimemmin. Yksi rasittavimmista miehen kuulemista kommenteista, jota en kyllä naisena koskaan ole kuullut, on:
"Come ooon!" / "No älä ny viitti!"
Vastauksena tunnepitoiseen avautumiseen. Masennuksen myöntämiseen. Uupumuksesta puhumiseen. Jne.
En voi kuvitella, että sydänystäväni vastaisi samoin minulle, mutta ei ole tavatonta että puolisoni veli, isä tai ystävä tuhahtelee hänelle haavoittuvaisuudesta. Tämäkin onneksi vaikuttaa selvästi olevan muuttumassa ja on myös perhekohtaista, mutta silti kohtuullisen yleistä.
lisää twitter-jakonappi, pliis! :D
VastaaPoista